Grudniowe mamusie 06!! - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-11-22, 11:32   #2251
kamilka23
Zadomowienie

GG do kamilka23
Dot.: Grudniowe mamusie 06!!

Yasminek, my sie bardzo cieszymy, ze wrocilas i ze obszernie napisalas co u Ciebie. Fajnie, ze jest wszystko ok i dobrze, ze donosilas, bo 38 tc to przeciez donoszenie!!
Czekamy na wypowiedzi pozostalych zagubionych
Stary 2006-11-22, 11:36   #2252
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

http://umamy.homestead.com/porod.html - jak przyspieszyc, zlagodzic poród. M. in. herbatka malinowa

Yasminek, ale super imie wybraliście!
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-22, 12:07   #2253
yasminek
Raczkowanie

Elu też mi się podoba to imię Zofia, Zosia, Zosieńka, Zojka, ja już się do niej tak przyzwyczaiłam i tak mi jakoś współgra z brzuszkiem,że jak nawet próbuje rozmawiać do niej używając innego imienia (Tż sugerował Weronikę) to jakoś mi nie pasuje i tak obco brzmi.
A poza tym jak pracowałam w przedszkolu to miałam takie fajne Zośki, że mam sentyment do tego imienia,a najsłodsze było jak pytałam "jak masz na imię" i słyszałam odpowiedź " Żosia"
yasminek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-22, 12:17   #2254
Konto usunięte

U męża w rodzinie jest taka ciotka Zoska, podobna z charakteru do tej babki ze Zlotopolskich-matki Wieśka I jak kiedys powiedziałam ze jak bedziemy miec dziewczynke to może tak... Zosia ją nazwiemy... to mąż spojrzał na mnie krzywo, ale myslę że dałby się przekonać. Choc nasz Jasiek miał być w końcu Mają
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-22, 12:24   #2255
Orzeszek.1
Zadomowienie

A u mnie 40 tc skończony i??? I nic!!! Ciągle czekamy aż coś się zacznie, ale mój bobasek nie śpieszy się na ten świat no i wcale się mu nie dziwię
Orzeszek.1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-22, 12:35   #2256
Simona
Zadomowienie

GG do Simona

yasminek, bardzo bardzo dziekuje za mile slowa. Mam nadzieje wytrwac tak jak Ty chociaz do 37 tc. Staram sie jak najwiecej lezec, nic specjalnie nie robic, chociaz to trudne bo mieszkam sama- Tz daleko i przyjedzie dopiero na swieta. Ja w zasadzie czuje sie niezle- odpukac- skurczy typowych jak na okres nie mam wcale, czasami brzuszek twardnieje, ostatnio jakby mniej. Biore 4x partusisten ( odpowiednik fenoterolu). Tylko z ta szyjka klopot i jeszcze dzidzia mocno naciska- czasami tak mocno ze mam wrazenie ze mi raczke na zewnatrz wystawi, nie mowiac juz o lataniu do toalety. Martwi mnie natomiast ze prawie codziennie od piatkowej wizyty mam uczucie silnego bolesnego ciagniecia i rozrywania w szyjce ( generalnie w pochwie na pewno) i to juz nie wiem czy ten szew nadal schodzi? I objawia sie tym bolem? Czy Ty tez tak mialas? Wczesniej, jak szew trzymal dobrze, tez tak mialam ale rzadko i o wiele slabiej. Juz nie wiem czy moze tak jestem zestresowana ze wyolbrzymiam te dolegliwosci.
Stary 2006-11-22, 12:35   #2257
yasminek
Raczkowanie

Orzeszku, w szpitalu to masa kobiet była w 41, 42 tygodniu( w 41 wszystkie mają zalecenie zgłoszenia się do szpitala) ze sporadycznymi skurczami, bez rozwarcia i brzuchem bardzo wysoko. Robiły wszystko, skakały, chodziły, sprzątały, myły okna w domu i nic.Niektórym robili testy oksytocynowe, niektórym pomagali badaniem, ale generalnie jest zasada nie poganiania natury, bo widocznie dzidzia potrzebuje jeszcze troche sobie posiedzieć w brzuszku, także czekaj cierpliwie to już na pewno niebawem...ale masz fajnie
Stary 2006-11-22, 12:52   #2258
Orzeszek.1
Zadomowienie

yasminko dzięki za słowa otuchy,na początku przyszłego tygodnia idę do ginka a zaraz potem mam się zgłosić do szpitala na obserwację, ale tak sobie myślę że fajnie by było gdyby maleństwo urodziło się na imieniny mojego TZ, czyli na Andrzejki, nie miałabym kłopotu z prezentem dla niego
Stary 2006-11-22, 13:03   #2259
yasminek
Raczkowanie

Simona to bardzo prawdopodobne, ze skupiając się i myśląc stale o tych dolegliwościach masz wrażenie, że sie wzmagają. Ja parcie na pęcherz miałam i mam i uczucie ciagnięcia w dół tak jakby miało mi coś wypaść też, zarówno przed szwem, w trakcie jak go miałam i teraz też, chyba najmocniej. Ciężko mi czasami chodzić i jak idę to taka na poł zgięta bo tak mnie ciągnie.Wiesz,ja na Twoim miejscu poprosiłabym gina o skierowanie do szpitala. Uwierz mi , tam te łóżka czasami działaja cuda. Chcesz czy nie chcesz to leżysz, bo albo nie masz co robić albo pilnują Ciebie i przypominają o tym na każdym kroku, no i w każdej chwili jest fachowa pomoc i opieka. Pamiętam jak po jednym z kontrolnych badań uczucie parcia i ciagnięcia sie wzmogło, powiedziałam o tym na wizycie i od razu dostałam jednorazowo zastrzyk(nie pamietam nazwy)działający rozkurczowo i łagodząco i pomogło. Na twardnienie brzucha co jest bardzo niepokojące(moga być to skurcze) bardzo dobry jest Aspargin(magnez),ale najlepiej po konsultacji z lekarzem. Na ból brzucha podają Nospe.Zeby sprawdzić czy masz skurcze, kazali połozyc się na plecach i ucisnąć brzuch w 3 miejscach-po prawej stronie pepka, pod nim i po lewej jego stronie, jeśli masz uczucie ,że brzuch jest twardy i napiety jak bębenek,tak jakby brakowało skóry, stawiajacy się, to jest to skurcz, natomiast jak twarde miejsce jest tylko po jednej stronie (u mnie tak często bywa)to nie ma powodów do obaw bo to nasze maleństwa się rozpychają. Nie sprawdzaj tego zbyt często bo takim uciskaniem też uaktywniamy macicę.Wiesz ja w domu warunki mam super,tzn. nic nie muszę robić, ale jak to w domu zawsze cos wykombinowałam, wyszłam do sklepu, ugotowałam obiad, poprasowałam niby nic takiego, bo nie przemeczyłam się, nie dźwigałam a jednak wszystko wyszło, także cieszę się że mnie przyskrzynili w tym szpitalu, odleżałam swoje,a potem mając przed sobą perspektywę dalszego leżakownia tam obiecałam wszystkim a głównie sobie, że nie będe się już wygłupiać i wytrzymam leżąc już w domu.No i leżę, dzięki temu, że jestem w domu trochę zakupów przez allegro udało mi się zrobić, bo wszystko miałam prawie w proszku. Teraz jestem już spokojna bo 38 tg to suuper wynik w moim przypadku. Mówię Ci, będzie dobrze, ale jeśli masz jakiekolwiek watpliwości i cos Cię niepokoi to naprawde nie zastanawiaj się tylko pakuj i do szpitala, bo zdrowie dzidzi jest najważniejsze.Oby do 36tg,chociaż jak już minie 34 to będziesz na wygranej pozycji Pozdrawiam
Stary 2006-11-22, 13:31   #2260
Simona
Zadomowienie

GG do Simona

yasminek, naprawde duzo mi dalo to co piszesz. Mamy te same dolegliowsci- to ciagniecie tez mam - tak czasem silne ze musze sie zgarbic i zgiac tak mocno ciagnie. Co do stawiania sie brzucha to wiem jak to wyglada, czasem sprawdzam tak jak piszesz dotykajac w roznych miejscach brzuch. Jak leze na plecach to ,,stawianie" sie nasila- sadze ze ze wzg na ucisk- ale mija na szczescie. Ja do poprzedniego piatku i wizyty na ktorej okazalo sie ze szew schodzi funkcjonowalam w miare normalnie- staralam sie nie przemeczac i nie dzwigac, ale bywalam na zakupach- nie tylko spozywczych, ale tez ciuchowych, prowadzilam samochod, bylam kilka razy u dentysty i na spacerze. Niestety nawet starajac sie nie dzwigac musialam jakies zakupy robic, mama nie moze codziennie do mnie przyjezdzac. Pare razy ostatnio chyba przesadzilam z zakupami- kupilam owoce a to wazy- i mam teraz wyrzuty sumienia. Gin powiedzial ze mam sie nie obwiniac bo zaszkodzic mi mogly tylko skurcze- przez 3 dni przed wizyta mialam makabryczne bolesne twardnienie brzucha. Musze jakos wytrzymac do tej wizyty w piatek, zobaczymy co gin powie- on jest z takich ze jakby cos to zaraz do szpitala, nie bagatelizuje zagrozenia ewentualnego. Dobrze ze zdazylam troche ciuszkow niuni kupic no i kupilam wozek.
Stary 2006-11-22, 14:19   #2261
yasminek
Raczkowanie

Simona,nie obwiniaj się bo to powoduje stresy a stresy to......itd, ale nie bagatelizuj tego.Ja troszkę przez palce na to wszystko patrzyłam,oczywiście nie przemęczałam się, ale tez jakoś specjalnie nie oszczędzałam, chociaz moja gin cały czas mówiła leżeć. Jak załozyli mi szew to już myśłałam, że będzie trzymał do końca a ja w miare normalnie bedę funkcjonowała a tu niestety. Teraz już wiem,że w naszej sytuacji 90% powodzenia to tylko i wyłącznie LEŻENIE,nawet nie siedzenie bo wtedy siła ciążenia mocno działa na macicę, to powoduje skurcze a skurcze skracają szyjkę, dzidzia napiera i pęcherz płodowy jest zagrożony.Także leż kochana jak najwięcej,najlepiej na boczku lewym, bo na wznak to rzeczywiście i dla nas i dla dziecka to najbardziej niewygodna pozycja i o nic się nie martw. Bądź spokojna i obserwuj siebie i dzidzie a będzie dobrze Buziaki
Stary 2006-11-22, 15:44   #2262
Simona
Zadomowienie

GG do Simona

Cytat:
Napisane przez yasminek Pokaż wiadomość
Simona,nie obwiniaj się bo to powoduje stresy a stresy to......itd, ale nie bagatelizuj tego.Ja troszkę przez palce na to wszystko patrzyłam,oczywiście nie przemęczałam się, ale tez jakoś specjalnie nie oszczędzałam, chociaz moja gin cały czas mówiła leżeć. Jak załozyli mi szew to już myśłałam, że będzie trzymał do końca a ja w miare normalnie bedę funkcjonowała a tu niestety. Teraz już wiem,że w naszej sytuacji 90% powodzenia to tylko i wyłącznie LEŻENIE,nawet nie siedzenie bo wtedy siła ciążenia mocno działa na macicę, to powoduje skurcze a skurcze skracają szyjkę, dzidzia napiera i pęcherz płodowy jest zagrożony.Także leż kochana jak najwięcej,najlepiej na boczku lewym, bo na wznak to rzeczywiście i dla nas i dla dziecka to najbardziej niewygodna pozycja i o nic się nie martw. Bądź spokojna i obserwuj siebie i dzidzie a będzie dobrze Buziaki
yasminek,
Stary 2006-11-22, 22:58   #2263
Aranka
Zakorzenienie

Dziś byłam na poczcie (znów) po listy bo nasi kochani listonosze strajkują! Mój listonosz wypatrzył mnie przez okienko i zawołał bez kolejki! Potem poszedł poszukać listów. Okazało się, że mam też przekaz z ZUS zasiłku chorobowego. No ale okazało się, że jest problem bo panie na poczcie zamówiły za mało pieniędzy i nie ma kasy -wypłacają jak utargują! Ale listonosz obiecał, że chociaż jestem 15 to ponieważ jestem w ciąży szepnie pani w kasie coby mnie wcześniej obsłużyła. Przy okazji poprosiłam go o pocztę dla reszty sąsiadów - powiedział, że nie może, tylko odbiór osobisty ale po 5 minutach przyniósł mi całą pocztę ładnie zapakowaną i posegregowaną dla każdego sąsiada! Kazał mi też czekac za kasą bo powiedział, że może jutro wogóle zamkną pocztę w ramach akcji protestacyjnej i nic nie dostanę! Więc dzielnie stałam (siedziałm na parapecie) 2 godziny! Ledwo zdążyłam Julię z przedszkola odebrać! Potem w deszczu poszłyśmy zrobić zakupy no i zahaczyłyśmy o domek mamy -gdzie zjadłam pyszne krokieciki i obżarłam się jabłecznikiem. Byłam tak padnięta, że zadzwoniłam po TŻ żeby przyjechał do mamy i nas odholował do domku. No i jak przyjechał to tez załapał się na krokieciki....bo czubek zamiast odgrzac sobie zapiekankę z makaronem w piekarniku to kozystał z okazji, że mnie nie ma i bite 3 godziny grał! ja mu chyba jak będę wychodzić to kabelki od kompa pochowam....Jak dziecko!
A teraz siedzę i już ponad pół kilograma mandarynek wciągnęłam i pękam....

Wszystkie nieba bym oddała aby z TOBĄ dzielić jedno piekło
Aranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-23, 00:46   #2264
yasminek
Raczkowanie

Dziewczyny chyba bede pierwsza,byłąm u gina i jutro musze jechac do szpitala bo mam prawie 4 cm rozwarcia, gdzie u pierworódek 3 cm to już bardzo dużo.Tam zadecydują co dalej, albo cos sie samo ruszy, bo miałam badanie i odstawiłam tabletki albo wezma mnie na testy i zobaczymy, ale wydaje mi się ,że do końca tygodnia będziemy już we dwójkę. Trzymajcie kciuki!
Stary 2006-11-23, 00:52   #2265
marti86
Zakorzenienie

wowwwwwwwwwwwwwwwww
ja trzymam i zycze szczesliwego bezbolesnego i szybkiego rozwiazania!!tpowodzenia! !!!

marti86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-23, 01:19   #2266
jaga_2001
Zakorzenienie

Yasminek, 3mam kciuki za was dwojke Najwazniejsze, ze urodzisz w terminie, bo te 2 tyg wczesniej to w sumie sie liczy jako termin buzka

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-23, 07:55   #2267
Anulka33
Raczkowanie

Yasminek ,Jezu jal ja ci zazdroszczę że może juz niedlugo urodzisz ,uja już też prawie na wylocie ,zostalo tylko tylko 11 dni a dziś ide jeszcze na usg ja bym już też chciała najlepiej 'z marszu '
Anulka33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-23, 08:36   #2268
Simona
Zadomowienie

GG do Simona

yasminek, trzymam za Was kciuki! na pewno wszytsko bedzie dobrze, bo juz termin bezpieczny zupelnie. Zycze zeby wszytsko przebieglo szybciutko i bez komplikacji
Stary 2006-11-23, 10:18   #2269
kamilka23
Zadomowienie

GG do kamilka23

yasminek - powodzenia!! Bezbolesnego porodu zyczymy i zeby sprawnie i szybko poszlo. I nic sie nie martw, teraz to juz przeciez w terminie!! Czekamy na Was i na Wasze zdjecia!!
Stary 2006-11-23, 10:45   #2270
astrzyk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yasminek Pokaż wiadomość
Dziewczyny chyba bede pierwsza,byłąm u gina i jutro musze jechac do szpitala bo mam prawie 4 cm rozwarcia, gdzie u pierworódek 3 cm to już bardzo dużo.Tam zadecydują co dalej, albo cos sie samo ruszy, bo miałam badanie i odstawiłam tabletki albo wezma mnie na testy i zobaczymy, ale wydaje mi się ,że do końca tygodnia będziemy już we dwójkę. Trzymajcie kciuki!
Oj ale masz super! Ja byłam dziś na ktg i ani jednego skurcza nie wykazało, czyli do porodu sie jeszcze nie szykuję. Ale kto to wie Zostało mi jeszcze 14 dni.
Trzymam kciuki żeby wszystko poszło szybko i sprawnie.
astrzyk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-23, 11:12   #2271
Konto usunięte

ooo zaczynamy sie rozdwajać! u mnie do terminu z OM 23 dni, do terminu z USG 6 dni, ale w pon wizyta i gin., zobaczymy co powie...
Stary 2006-11-23, 11:44   #2272
schatzsi
Wtajemniczenie

GG do schatzsi

Yasminek szybkiego rozwiązania, trzymam kciuki.
U mnie do terminu 9 dni ale myśle że przenosze.
schatzsi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-23, 12:19   #2273
Aranka
Zakorzenienie

O kurcze!!! Widzę, że zaczynamy się rozdwajać...Yasminek trzymam kciuki aby wszystko przebiegło gładko i sprawnie! No to teraz się u nas zacznie....

Wszystkie nieba bym oddała aby z TOBĄ dzielić jedno piekło
Aranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-23, 12:21   #2274
Orzeszek.1
Zadomowienie

yasminek trzymamy kciuki !!! Powodzenia!!!
Stary 2006-11-23, 12:50   #2275
zaba21_22
Zadomowienie

GG do zaba21_22

Yasminek powodzenia i oby wszystko było ok, trzymam kciuki
Stary 2006-11-23, 13:23   #2276
kamilka23
Zadomowienie

GG do kamilka23

Rany a ja mam dzisiaj powera. Po prawie nieprzespanej nocy, bo mialam jakies dziwne bardzo realistyczne sny, ze odchodza mi wody i zaczynam rodzic. Po pobudkach przez kilka skurczy. Nagle dzisiaj odkrylam w sobie nieskonczone poklady energii. Biegalam po schodach, najpierw po paczke od listonosza, pozniej z jakims kartonami do piwnicy (w tym jednen ciezki jak cholera), bo moj TZ tylko kupuje jakies sprzety, ale kartonow ze starymi gratami to juz mu sie nie chce wyniesc i zalegaja tak w mieszkaniu od kilku tygodni. Dzisiaj nie wytrzymalam i je wynioslam. Jeszcze jeden zostal
Kupilam tez wczoraj kolyske, na co TZ, ze to jeden kalmor wiecej, ale jego boskie kartony i to cholerne biurko, ktore mnie doprowadza do szewskiej pasji to nie sa zbedne graty?? Rany jaki z niego jest czasem egoista. To glupie biurko zabiera tyle miejsca, ze gdyby go nie bylo moglby w tym miejscu spokojnie wozek stac, albo cos innego co jest potrzebne. Ale on sie nie pozbedzie swojego stolika z komputerm, z kotrego i tak nie korzysta, bo ma laptop. Tak wiec stoi dalej zbedny klamor o wymiarach 40x100cm i moj kochany TZ nawet nie chce wspominac o jego wyniesieniu. Ale kolyska jest dla niego zbednym klamorem, a sam dobrze wie, ze lozeczko w sypialni sie nie zmiesci, a wozek jest troche za ciasny, zeby dziecko w nim cala noc spalo. Czasem sobie mysle, ze staraszny z niego jelop. Pocieszam sie, ze jak malenstwo bedzie na swiecie, to tatusiowi serce zmieknie...

Zaraz biore sie tez za przestawianie kanap w duzym pokoju, bo znudzilo mi sie obecne ustawienie, a mysle, ze mam dobry pomysl architektoniczny Dobrze, ze kanapy sa lekkie, to sie nie naszarpie z nimi.

Oki, koncze, bo juz troche przynudzam, ale musialam sie gdzies wygadac, az mi lepiej!!
Stary 2006-11-23, 13:39   #2277
Orzeszek.1
Zadomowienie

kamilko dziś dokładnie tak samo jak Ty się czuję - energia mnie rozpiera!!! Wstałam po 2.00 i nie mogłam zasnąć i tak łazikowałam po mieszkanku i nie mogłam się doczekać aż mój TZ wstanie już do pracki żeby zrobić mu śnadanko itd
Stary 2006-11-23, 14:04   #2278
kasia191273
Zakorzenienie

wszystko wskazuje, kobiety, że poród się zbliża- ten nagły pęd do zmieniania, udoskonalania, przemeblowywania, upiększania na to wskazuje, wg wszystkich znanych opisów;-))))
kasia191273 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-23, 14:11   #2279
Orzeszek.1
Zadomowienie

Oj i bardzo dobrze, toć na dziś mam termin
Stary 2006-11-23, 14:26   #2280
kamilka23
Zadomowienie

GG do kamilka23

No u mnie jeszcze prawie 4 tygodnie do terminu. Wczoraj sie dowiedzialam, ze w zwiazku ze zmiana przepisow dotyczacych Erziehungsgeld to lepiej bedzie jak urodze jeszcze w tym roku, w przeciwnym wypadku maluszek i ja bedziemy dostawac pieniadze tylko przez rok, a nie dwa lata jak bylo do tej pory

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości