|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy?
a my po cywilnym jedziemy w Bieszczady
mamy bardzo fajna pensjonacik, pochodzimy po górach, tyle na początek ![]() a po weselu, hmmm.... Marzy nam się Japonia!!!!!!!! Zobaczymy, na czym będziemy stać po weselu a jak nie to Chorwacja
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
tak
to już za 4dni ![]() od razu odpowiem, bo dużo ludzi pyta - bierzemy cywilny w styczniu z sentymentu wszystkie ważne wydarzenia dla nas były w styczniu, więc postanowiliśmy utrzymać tradycję będzie tylko, z nami, 7osób, więc bardzo kameralnie ![]() a potem w Bieszczady, przy okazji też rozdamy tam zaproszenia na wesele rodzinie M.
|
#94 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No to gratuluje )
|
|
|
|
|
#95 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dowiedz się jeszcze w kościele, czy możecie dekorować go sami. Tak jak ktoś tutaj wspominał (przepraszam, nie pamiętam już kto ) w niektórych kościołach dekoracji własnych niet i koniec. U nas też ksiądz wyraził kategoryczne NIET BO NIET (siła argumentu mnie powaliła swoją drogą
|
|
|
|
|
#96 |
|
Wtajemniczenie
|
ja miałam ślub 5 lat temu, więc cen podawać nie będę, bo są do dzisiejszych nie adekwatne ale:
- wódka zamawiana przez znajomą - sporo taniej niż w hurtowni (szła od producenta) i do tego była 0,5l fanta gratis! - obrączki przetopione ze złota od mamy - sukienka odkupiona, jakoś nie czułam potrzeby posiadania nowej, buty też kupione za niewielkie pieniądze - TŻ kupił garnitur od producenta za śmieszne pieniądze i nosił go kolejne 4 lata a kamizelkę pod kolor sukni i musznik dostał od kuzyna, który miał wesele 3 miesiące przed nami - zaproszenia, winietki itp. robiłam sama - samochód był świadka a dekorację dostaliśmy od kuzyna TŻta tylko wstążkę kupił świadek ![]() - moją wiązankę zafundowała świadkowa (taki ponoć zwyczaj zna) - biżuterię dostałam przed weselem na urodziny ![]() - kościół nie był dekorowany (ksiądz twierdzi, że w naszej parafii nie ma takiego zwyczaju) - sala troszkę dalej niż centrum miasta za to 30zł taniej od osoby (dekoracja stołów i krzeseł była w cenie )- ciasto i tort zamawiane w piekarni znajomych i wyszło sporo taniej - fotograf znajomy - wziął 50% tego co proponowali inni, to samo z orkiestrą - fryzjerka - koleżanka, która od zawsze mnie obcinała uczesała i umalowała mnie i mamę za bezcen! Także jak się chce, podzwoni, popyta to na prawdę wesele można zrobić taniej
Edytowane przez rodzyneq84 Czas edycji: 2012-01-02 o 10:35 |
|
|
|
#97 |
|
Raczkowanie
|
byłam na urlopie a tu wątwek tak się rozwiną
ciesze się.co do podróży poślubnej to chciałabym jechać gdzieś gdzie jest wodny park ale pojedziemy tylko wtedy jeśli uzbieramy z pieniędzy w kopertach. następniego dnia pojdziemy kupimy last minute i w drogę ![]() co do opłat kościelnych, to u mnie jak narazie moja mama kiedyś zagadała z proboszczem, powiedział że 700 zł się należy, tylko nie wiem czy to z organistą kwiatami itp.... chyba powinnam się wybrać do kościoła zaklepać termin i dowiedzieć się wszystkiego bo ślub w sierpniu. Edytowane przez mary_mor Czas edycji: 2012-01-02 o 12:16 |
|
|
|
#98 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do opłat kościelnych my mamy termin zaklepany ale co do opłat odpowiedział nam wymijająco więc pewnie się dowiemy 3 miesiące przed ślubem bo wtedy musimy dostarczyć dokumenty, zapowiedzi. Ale z tego co słyszałam to u nas wraz z organistą kwiatami i proboszczem 1000zł ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- hej dziewczyny a obrączki macie już zaklepane? my już tak z własnego złota, dopłacamy 500zł za robociznę ale jakbyśmy chcieli kupić bez złota to by nas kosztowały 3300zł ... |
|
|
|
|
#99 |
|
Raczkowanie
|
my też zapłacimy ok 500 zł min dlatego ze chcemy cienkie, ja 3 mm a "on" 4mm. no i dzięki znajomościom będziemy mieć 50% zniżki. model juz mamy tylko rozmiary dobrać i czekac na info kiedy mozemy zamówić z obniżką.
|
|
|
|
#100 |
|
Raczkowanie
|
Jak tak czytam wasze wypowiedzi to widze ,że kościół troche sobie zada... ;/
|
|
|
|
#101 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
), biżuterię dostałam w prezencie, znajoma fryzjerka mnie uczesała, a umalowała siostra
|
||
|
|
|
#102 |
|
Zadomowienie
|
my jutro jedziemy do księdza z zapytanie o nauki i bądźmy szczerzy ILE?
u mojej koleżanki ksiądz powiedział że i tak maja na pewno dużo wydatków więc symboliczna kwota wystarczy. Dostał w kopercie 300 a znam przypadek że ksiądz mówi wprost co łaska więcej niż 1500zł a jak wtedy kolega się spytał co tak dużo?ksiądz na to tak: a na ile wyceniasz swoja miłość?Moj kolega wziął wtedy narzeczoną za rękę i prawie wykrzyczał wychodząc na dużo więcej i wyszli.wzieli slub w innej parafi gdzie dogadali się z księdzem tak jak im pasowało |
|
|
|
#103 |
|
Zadomowienie
|
My też staramy się nie wydawać astronomicznej sumy (której zresztą nie posiadamy
) na wesele Robimy wesele jednodniowe, osób będzie nie więcej niż 40, obrączki z własnego złota, biżuterię ślubną mam zamiar zamówić przez Allegro, umaluje mnie świadkowa, paznokcie pomaluję sobie sama, nie będzie kamerzysty tylko sam fotograf, nie będzie orkiestry tylko DJ, w menu restauracji wliczone będą napoje bez ograniczeń, dekoracja sali również wliczona w ofertę, Kościół prawdopodobnie udekoruje mi sąsiadka która się tym zajmuje więc też myślę że nie policzy za to drogo
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
Z oszczędności, które już się nam nakreśliły:
* brat z mamą zrobią mi bukiet i ozdobią samochód * mama uszyje mi welon * kumpel zagra na organach w kościele (aczkolwiek nie wiem czy to będzie oszczędność, bo obawiam się, że parafialnemu organiście i tak będzie trzeba zapłacić za "używanie jego sprzętu" )A poza tym kupiłam suknię ślubną! 1500 zł na wyprzedaży (przeceniona z ponad 3 tys) - planowałam tańszą, ale ta mnie urzekła
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
Da się zaoszczędzić tylko trzeba wszystko dobrze przemyslec
Edytowane przez potrzebujacaciebie Czas edycji: 2012-01-04 o 18:35 |
|
|
|
#106 |
|
Raczkowanie
|
No co Ty? Pisałaś do nich? Był jakiś odzew?
|
|
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
Jak sobie czasem tak myślę to mi się marzy ślub cywilny (bez kościelnego) jakieś małe wesele i potem jechać od razu w podróż poślubną tam gdzie jest ciepło i spędzić tydzień, a może i dwa z ukochaną osobą. Bez wydawania fortuny na ślub
|
|
|
|
#108 |
|
Zadomowienie
|
Świetny temat! Też nie chcę z TŻ wydawać fortuny na wesele ale TŻ bardzo chce je mieć, ja pewnie też - wiadomo biała suknia itp itd. Za wesele płacą nasi rodzice, bo jeszcze studiujemy i jak moja mama mówi, gdybyśmy mieli sami zarobić to byśmy kolejne 6 lat chodzili pewnie :P
Mam problem z teściową bo jej zdaniem "albo wesele królewskie albo w cale". W pierwszych dwóch miesiącach po zaręczynach miałam niezłe ekscesy, aż się pierścionek zrobił za duży m.in. pytała TŻ czy będą obrusy albo równe talerze = KOSZMAR teraz ucichło bo najważniejsze fotograf, zespół, sala mamy zaklepane ;PRobimy w remizie, sala lans bans bo wyremontowana ze środków unijnych, do tego zamówiłam kucharkę - wyjdzie pewnie 1.500-2000 za obsługę. Będzie trochę biegania tzn. zakupy ale myślę, że warto bo na pewno nie będzie podane na weselu nic ze starego mięsa ani rozmrażane. Z tego co wiem moja kucharka już bez dodatkowych opłat piecze ciasta i tory. Zespół mamy zaprzyjaźniony więc dali nam zniżkę. Są młodzi i mają świetne głosy; 2 chłopaków i dziewczyna, wśród instrumentów m.in. saksofon. Jeden z nich jest organistą i zaoferował, że w kościele zagra za free więc wyjdzie nas mniej niż 2 tys za wesele i poprawiny. No właśnie bo robimy dwudniowe wesele. Niestety mam ogromną rodzinę i w obu dniach będziemy mieli po 100 gości, drugiego dnia trochę innych (czy któraś z was zna takie praktyki? boję się jak goście zareagują na takie zaproszenia?? Żeby zaprosić więcej na ślub to nie mam jak bo nie ma w rejonie większych sal) z dekoracjami i zaproszeniami chce się trochę zabawić i coś sama pokombinować:P przeraża mnie kupno sukni i obrączek.
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
suknie można wypożyczyć a obrączki można też taniej np przetopić stare złoto
|
|
|
|
#110 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#111 |
|
Zadomowienie
|
a czy któraś z Was wizażanek myśli o uszyciu sukni u krawcowej wg własnego projektu albo podobną do salonowej? Orientujecie się jak to wygląda cenowo? Materiały, robocizna? Moja koleżanka sobie szyła, nie mam z nią kontaktu ale nasze mamy się przyjaźnią i wlaśnie jej mama polecała mojej tą panią, mówi, że ze mnie nie zedrze bo już wstępnie z nią rozmawiała hehe ale nie mam doświadczenia z krawcowymi :P:P:P
Muszę mojemu TŻ podsunąć pomysł z przetapianiem złota. On się zadeklarował, że kupi obrączki, starą tradycją. Oglądaliśmy w yes obrączki i zdziwiło mnie to, że w salonie pani powiedziała, że ich cena to 1000zł z kawałkiem za sztukę a na stronie yes jest napisane, że to cena za parę. Kilka razy się w salonie upewniałam bo uwierzyć nie mogłam, proste obrączki damska z cyrkonią. Tylko czy żółte złoto, można przetopić i uzyskać białe złoto? Bo chcemy mieć z białego
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) Za suknię zapłaciłam 2.600 a w salonie kosztowała ok. 4 tyś. Moja koleżanka Madzia szyła u Pani Ewy suknię z mega drapowanym dołem (coś jak suknia Kasi Cichopek) i gładką góra w serduszko. Suknia miała odpinany dół ponieważ Madzia jest tancerką salsy i chciała mieć super 1 taniec![]() Jej suknia ze względu na tańszy materiał kosztowała 1.800zł.
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My oddaliśmy kolczyki, łańcuszki i jakiś złoty złom w kolorze żółtym a obręcze sa białe - moja ma 3 diamenciki (każdy za 40 zł)
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#115 |
|
Zadomowienie
|
the rock śliczne! już dziś zaczynam przetrząsać rodzinne szkatułki
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Przetrząsaj bo warto
![]() Dziękuje
|
#117 |
|
Raczkowanie
|
tylko uważaj z przetrząsaniem, bo czasem badziewny zniszczony pierścionek może mieć naprawdę duuużą wartość sentymentalną dla mamy czy babci;p
|
#118 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a czy same ozdabiacie salę? mam w głowie pomysły, myślę o przyozdobieniu sali trochę balonami i trochę organzą/tiulem/satyną (nie wiem jeszcze jaki materiał ale chciałam podwiesić je pod sufitem) - może macie namiary na dobre hurtownie/allegro i może kupowałyście obrusy? Będę musiała kupić bo na sali pewnie nie będzie :/ na allegro jest wiele ofert, pewnie będę musiała zaryzykować i wybrać jedną ofertę i kupić próbny obrus na stolik ale pytam bo może któraś z was już w tym temacie jest zorientowana
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sale dekorowałam sama, orgazna na stołach, lampiony szklane ze świecami, kokardy na krzesłach, kwiaty... Co do obrusów, to proponuję poszukać firm kateringowych bądz strojących sale gdzie można wypożyczyć obrusy czy wazony.
|
|
#120 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Takie proste a w ogóle o tym nie pomyślałam! To pewnie przedweselna gorączka (bo ślubem się nie stresuję) muszę się zorientować na rejonie ale mam ten ból, że organizuje wesele na wsi rodzinnej, daleko od cywilizacji, więc troszkę z takimi firmami gorzej ale poszperam! Dzięki jeszcze raz
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.

mamy bardzo fajna pensjonacik, pochodzimy po górach, tyle na początek 
a jak nie to Chorwacja 

jedyny koszt jaki poniosę to koszt kwiatów na giełdzie

) na wesele 
) Za suknię zapłaciłam 2.600 a w salonie kosztowała ok. 4 tyś. Moja koleżanka Madzia szyła u Pani Ewy suknię z mega drapowanym dołem (coś jak suknia Kasi Cichopek) i gładką góra w serduszko. Suknia miała odpinany dół ponieważ Madzia jest tancerką salsy i chciała mieć super 1 taniec
Takie proste a w ogóle o tym nie pomyślałam! To pewnie przedweselna gorączka (bo ślubem się nie stresuję)