Prokrastynacja - czyli zgubne odkładanie na później... - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-01, 21:02   #4531
bura kocurka
Zakorzenienie

Dot.: Prokrastynacja - czyli zgubne odkładanie na później...

[1=78ec78392a9e84b50fa9c61 260c26510682869d7_6517570 db0492;31349578]

tak- jak ogarnę to jakoś w logiczną całość i przetestuję, czy działa

hmmm- zabiegana może i tak, ale marnującą czas na głupoty w necie...
mam bardzo dużo zajęć i projektów, jednakże wiem, że mogłabym to wszystko lepiej zorganizować, bo jak kiedyś kidyś pojawi się dziecko, to już w ogóle nie pogodzę pracy z obowiązkami domowymi przykładem może być to, że teraz na 3 dniowym wyjeździe ze znajomymi był 7 miesięczny maluszek.... ile on uwagi wymagał, chociaż należny do jednych z najgrzeczniejszych i najmniej marudzących dzieci jakie znam jest po prostu słodki, ale i tak ciężko mi jest wyobrazić sobie jednoczesne robienie: gotowanie+sprzątanie+dzie ciak na ręku+praca...
Moim marzeniem jest tak zorganizowanie sobie życia aby pracować i zrobić dużo 8-16, a resztę czasu poświęcać dla domu i na swoje przyjemności, a póki co to ja pracuję 8-23 (ciągle przed kompem) a 70% czasu marnuję na Internet.... kompletnie nie umiem się skupić nad zadaniem dłużej niż 5-10min....

W Nowy Rok- życzę Wam wszystkiego co najlepsze!!! Do dzieła Kobiety![/QUOTE]

To Ty masz zupełnie jak ja z tą pracą...już pomijając to, że nie potrafię się po prostu zabrać za coś, to też nie umiem na tym skupić uwagi Przez co rozwlekam wszystko na jakiś szalenie długi i zupełnie nieproporcjonalny do trudności zadania czas.
Też bym chciała tak umieć milion rzeczy robić na raz i jeszcze w dodatku robić je dobrze

A dzisiaj jeszcze zauważyłam, że naprawdę moja prokrastynacja/lenistwo jest daleko posunięte...bo ja mam często problem ze zrobieniem naprawdę wielu trywialnych i codziennych spraw. Normalnie zabranie się za takie rzeczy jak wzięcie prysznica, umycie zębów i zmiana pościeli potrafi być dla mnie problemem To już jest nienormalne...
Oczywiście w końcu robię te rzeczy, ale zamiast zrobić od razu, to ja odwlekam

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-01, 21:11   #4532
78ec78392a9e84b50fa9c61260c26510682869d7_6517570db0492
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bura kocurka Pokaż wiadomość
bo ja mam często problem ze zrobieniem naprawdę wielu trywialnych i codziennych spraw. Normalnie zabranie się za takie rzeczy jak wzięcie prysznica, umycie zębów i zmiana pościeli potrafi być dla mnie problemem To już jest nienormalne...
mam tak samo, jak Tyyyy..... straszne to jest prawda? ja często gęsto tak mam, a później myślę- przecież to było banalne..... i po co odwlekać?
78ec78392a9e84b50fa9c61260c26510682869d7_6517570db0492 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-01, 21:32   #4533
isza89
tree hugger

Cytat:
A dzisiaj jeszcze zauważyłam, że naprawdę moja prokrastynacja/lenistwo jest daleko posunięte...bo ja mam często problem ze zrobieniem naprawdę wielu trywialnych i codziennych spraw. Normalnie zabranie się za takie rzeczy jak wzięcie prysznica, umycie zębów i zmiana pościeli potrafi być dla mnie problemem To już jest nienormalne...
Też znam ten ból. Niestety.
Stary 2012-01-01, 21:50   #4534
lasubmersion
Rozeznanie

Cześć kobietki

Za nami praktycznie pierwszy dzień Nowego Roku.
Jak Wam minął?

do zrobienia na sobotę i niedzielę:
1. technika biurowa (przeczytać wszystkie rozdziały i uzupełnić tyle ćwiczeń ile się da-maksymalnie 3 godziny)
2. przeczytanie rozdziału dotyczącego zespołu kont 3,4 i 5(maksymalnie 2 godziny)
3. przygotować korepetycje na pierwszy tydzień stycznia
4. zrobić rozdział right&wrong na sprawności zintegrowane
5. zrobić się na bóstwo na sylwestra z Tż(najważniejsze)
6. zrobić zakupy spożywcze zanim pójdziemy na sylwestra

Jak widać większość listy zrealizowana.
Przed chwilką skończyłam i teraz daję sobie prawo do wieczornej przyjemności w postaci 30 minut na wizażu.
Dzisiaj trochę rozmyślałam o życiu i doszłam do takowego wniosku: najważniejsza jest miłość.
Pisząc słowo ''miłość'' nie mam oczywiście na myśli tylko i wyłącznie miłości do mężczyzny.
Miłość do siebie.
Miłość do drugiego człowieka.
Miłość do jakiejś dziedziny(nasze hobby).
Miłość zawarta w marzeniach i ideałach.

Mogę na swoim przykładzie powiedzieć,że był czas,kiedy tej miłości we mnie nie było.
Miłość do drugiego człowieka-istniała, ale raczej na niskim poziomie. Chciałam kochać i być kochaną przez mojego mężczyznę, ale nie potrafiłam się na nią otworzyć i też nie potrafiłam jej ofiarować. Miłość do innych ludzi to całkiem inna sprawa.
Chciałam również siebie kochać. Swoje ciało z jego wadami i zaletami. Ale nie potrafiłam..
Bywały takie dni,kiedy nie widziałam sensu dalszego działania.
Negatywnie nakręcałam się, co jeszcze bardziej mnie rozdrażniało.

Zaczęłam trochę inaczej patrzeć na życie.
Coraz mocniej i częściej jestem w stanie ''przerzucić się'' z trybu MUSZĘ na tryb CHCĘ.
Myślę,że to najważniejszy klucz do sukcesu.
Bardzo ważnym składnikiem zmiany mojego podejścia było również otaczanie się pozytywnymi ludźmi od których czerpałam(i nadal to robię) siłę i motywację.

Wczoraj rozmawiałam z Tż na temat naszego związku i wszystkich wydarzeń, które zaszły od momentu kiedy rozpoczęliśmy naszą wspólną drogę. Było bardzo wiele pozytywnych rzeczy,ale i też wiele smutnych. Nasze rodziny są na swój sposób podobne do siebie i problemy w nich występujące też nie różnią się znacznie. Dlatego też widzę w naszej relacji ogromną siłę, która pozwoliła nam przeżyć wiele ciężkich sytuacji. Poważna choroba mojej mamy, śmierć ojca Tż i kilkanaście innych sytuacji bardzo nas osłabiło, ale też umocniło. Kiedyś myślałam,że limit na nieszczęścia wśród moich bliskich i bliskich Tż się już wyczerpał. Ale przychodzą następne, często jeszcze mocniejsze i bardziej dotkliwe. Jednak wiem,że sobie poradzimy. Nauczyłam się też,że czasem trzeba wyłączyć emocje i pozwolić,żeby każda decyzja była podejmowana wskutek logicznej kalkulacji.

Prokrastynacja to wieczne uciekanie.
Ale nie od obowiązków. Ale od siebie.

Powiedzmy sobie szczerze:
boimy się przyznać do słabości.
boimy się tego,że ktoś nas zdemaskuje.
wiele z nas przez długi czas zakładało maskę bo wymagali od nas tego inni.

Osobiście na 2012 rok mam jedno postanowienie:
żyć tak pięknie,jak tylko potrafię

Lista na poniedziałek:
zadzwonić na uczelnię(sprawa stypendium i sprawa 6 stycznia)
gramatyka opisowa (testy juz wydrukowałam, teraz tylko zrobić je chcę)
prezentacja na informatykę(do zrobienia i do wysłania)
hiszpański(1 godzina-Prisma/ćwiczenia)
francuski(1 godzina-słownictwo/gramatyka)
wyrzucenie śmieci
kurze
pozamiatanie, odkurzenie dywanów i umycie podłogi
korepetycje(x3)
przełożenie lub odwołanie wtorkowych korepetycji
lasubmersion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-01, 22:15   #4535
Amylkad
Raczkowanie

Widzę, że temat w sam raz dla mnie

Ciągle mam problemy, żeby wziąć się np. do nauki, zauważam, że trochę marnuję czas na necie itp. Chociaż i tak jak na to idzie mi dobrze...

Ale w tym roku postanowiłam jakoś wziąć się za siebie i być lepiej zorganizowaną w różnych aspektach życia. No i najważniejsze - odnaleźć równowagę w życiu - nie tylko studia i nauka. Chociaż wiem, że będzie trudno, bo charakteru i nawyków ie jestem w stanie zmienić za mocno, ale postaram się!
Amylkad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 10:48   #4536
emi_lka
Zakorzenienie

Cześć!
Witam Was w nowym roku
U mnie bez refleksji jeśli chodzi o powitanie nowego roku.

Ma być lepiej, po prostu

Wrzucam fragment Getting Things Done:

Jak więc podejmować decyzje "co robić", a czego "nie robić", zachowując jednocześnie poczucie dokonania właściwych wyborów?
Odpowiedź: bazuj na zaufaniu i intuicji. Jeśli zgromadziłeś, przeanalizowałeś i przejrzałeś wszystkie swoje bieżące zobowiązania, powinieneś tylko dopracować decyzję opartą na Twojej intuicji wraz z inteligencją i praktycznym spojrzeniem na swą pracę i wartości.
Cztery kryteria wyboru natychmiastowych działań:
1. kontekst (sytuacyjno-przestrzenno-materiałowy)
2. dostępny czas
3. dostępna energia
4. priorytety
emi_lka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 10:58   #4537
lasubmersion
Rozeznanie

Lista na poniedziałek:
wyrzucenie śmieci
kurze
korepetycje(x3)
apteka
obiad

Jeśli któraś z Was lubi czytać miesięczniki to mogę polecić najnowsze wydanie Sensu. W styczniowym numerze oczywiście o planowaniu
Miłego dnia!
Stary 2012-01-02, 11:30   #4538
Konto usunięte

zaczerpnięte z www:

Jakie cechy ma „prokrastynator”?

1.Odkłada wszystko na potem
2.Nie wie jak zacząć
3.Boi się porażki
4.Oczekuje „odpowiedniego momentu”
5.Koncentruje się wyłącznie na krótkoterminowych celach
6.Wykonuje jedynie czynności, których niewykonanie wiąże się z karą
7.Ma trudności z ustaleniem priorytetów czynności i zarządzaniu czasem
8.Ma bałagan – w pokoju, na biurku, w głowie
9.Uważa, że można robić kilka rzeczy naraz (np. sprawdzać facebook’a podczas wykonywania tasków)
10.Nie jest asertywny

hmmm.... na powyższe 10 cech- posiadam WSZYSTKIE!!! A najbardziej zaskoczyła mnie 6.! Dokładnie tak mam- jak już mam deadline, albo ktoś coś mi każe to robię.... nic z siebie
78ec78392a9e84b50fa9c61260c26510682869d7_6517570db0492 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 12:11   #4539
Addicted to love
Rozeznanie

Wstalam dzisiaj to juz przeszlam sama siebie z tym spaniem, az mnie glowa boli

No to teraz do roboty:
zetrzec kurze
zaczac pisac prace
przygotowac sie
10 min e.
30 min czytac
rozpakowac sie
ped.

systematycznie pracuje nad angielskim
najwyższy czas nauczyć się gotować
5/50

Edytowane przez Addicted to love
Czas edycji: 2012-01-02 o 16:51
Addicted to love jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 12:13   #4540
isza89
tree hugger

[1=78ec78392a9e84b50fa9c61 260c26510682869d7_6517570 db0492;31357047]8.Ma bałagan – w pokoju, na biurku, w głowie
[/QUOTE]
Ojtamojtam, w czasie sesji wszystko lśni.
Stary 2012-01-02, 12:15   #4541
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

[1=78ec78392a9e84b50fa9c61 260c26510682869d7_6517570 db0492;31357047]zaczerpnięte z www:

hmmm.... na powyższe 10 cech- posiadam WSZYSTKIE!!! A najbardziej zaskoczyła mnie 6.! Dokładnie tak mam- jak już mam deadline, albo ktoś coś mi każe to robię.... nic z siebie[/QUOTE]

uwazam, ze podpisywanie sie pod diagnozami jest usprawiedliwianiem siebie. Nie czytaj takich rzeczy, czytaj jak sobie z tym radzic, jak dzialac i sie nie poddawac, jak realizowac cele, oraz jak sprytnie je sobie wyznaczac. tak naprawde wszystko mozna podpisac pod swoje 'cechy'. My Polacy lubimy nawet wynajdywac u siebie przerozne choroby poprzez dopasowywanie syndromow. Szkoda na to tracic czas.

Na dzis? pierwsza lista od 2 tygodni praktycznie... przez te tygodnie nic nie robilam, poza codziennymi czynnosciami.
*pranie
*dwa artykuly
*peeling stop + pedicure
*spakowac sie...
*dokonczyc ksiazke 'latarnik'
Stary 2012-01-02, 12:49   #4542
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nebula Pokaż wiadomość
uwazam, ze podpisywanie sie pod diagnozami jest usprawiedliwianiem siebie. Nie czytaj takich rzeczy, czytaj jak sobie z tym radzic, jak dzialac i sie nie poddawac, jak realizowac cele, oraz jak sprytnie je sobie wyznaczac. tak naprawde wszystko mozna podpisac pod swoje 'cechy'. My Polacy lubimy nawet wynajdywac u siebie przerozne choroby poprzez dopasowywanie syndromow. Szkoda na to tracic czas.
masz rację, że coś trzeba zacząć robić, jednakże ważne też jest wg mnie nazwanie pewnych rzeczy po imieniu
dla mnie uświadomienie sobie, że robię coś "pod karę" daje dużo do myślenia- bo faktycznie tak jest i coś muszę z tym zrobić do tej pory myślałam, że chodzi tylko o odkładanie na później, a tu się okazuje, że jednak większość działania a przede wszystkim brak działania da się jakoś zdefiniować

dzisiaj zrobiłam sobie listę małych rzeczy do zrobienia i póki co jest okej- po kolei wykreślam z listy, ale wizaż i net przeszkadzają mi na skupieniu się tak na 100%
Stary 2012-01-02, 13:21   #4543
isza89
tree hugger

Niech mnie ktoś kopnie, ale tak porządnie. Z wczorajszej listy nic nie odhaczone, dziś od rana zrobiłam jedynie materiał na elewację (potrzebny i nawet ładnie wyszedł, ale to TYLKO jeden materiał). Cały czas w piżamie, nieumyta, niespakowana...
Stary 2012-01-02, 13:23   #4544
tigrinha
Zadomowienie

Cytat:

Też dołączam do klubu. A ostatnio doszła mi taka paranoiczna myśl, że np. w sobotę rano martwię się, że już niedługo niedziela wieczorem Jakbym nie nadążała za czasem. Strasznie mnie to stresuje. Poza tym powinnam dziś zadzwonić do jednej szkoły i powiedzieć im, że nie od nowego semestru chcę zrezygnować z lekcji u nich, bo po pierwsze uczenie dzieciaków mnie męczy i nie widzę żadnych rezultatów, a po drugie nie opłaca mi się dojeżdżać do tej szkoły na 45 minut. I mega się tym stresuję, choć przecież mam prawo zrezygnować. Aż mi się ręce trzęsą. Chyba lepiej załatwić to jak najszybciej, nie?Może zadzwonię teraz?
tigrinha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 13:26   #4545
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tigrinha Pokaż wiadomość
Też dołączam do klubu. A ostatnio doszła mi taka paranoiczna myśl, że np. w sobotę rano martwię się, że już niedługo niedziela wieczorem Jakbym nie nadążała za czasem. Strasznie mnie to stresuje. Poza tym powinnam dziś zadzwonić do jednej szkoły i powiedzieć im, że nie od nowego semestru chcę zrezygnować z lekcji u nich, bo po pierwsze uczenie dzieciaków mnie męczy i nie widzę żadnych rezultatów, a po drugie nie opłaca mi się dojeżdżać do tej szkoły na 45 minut. I mega się tym stresuję, choć przecież mam prawo zrezygnować. Aż mi się ręce trzęsą. Chyba lepiej załatwić to jak najszybciej, nie?Może zadzwonię teraz?
Zadzwoń teraz, co się odwlecze to nie uciecze, a lepiej mieć z głowy.

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ----------

Cytat:
Napisane przez isza89 Pokaż wiadomość
Niech mnie ktoś kopnie, ale tak porządnie. Z wczorajszej listy nic nie odhaczone, dziś od rana zrobiłam jedynie materiał na elewację (potrzebny i nawet ładnie wyszedł, ale to TYLKO jeden materiał). Cały czas w piżamie, nieumyta, niespakowana...
No to na dobry początek ubierz się, umyj, spakuj i zamelduj tu jak to wszystko zrobisz.

(rzadko się tu udzielam i może nie powinnam się wtrącać )

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 13:33   #4546
tigrinha
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
Zadzwoń teraz, co się odwlecze to nie uciecze, a lepiej mieć z głowy.
Zadzwoniłam, uff. Dzięki za motywację. Normalnie zaraz chyba jeszcze jedną wiszącą nade mną kwestię załatwię
tigrinha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 13:43   #4547
lasubmersion
Rozeznanie

wyrzucenie śmieci
kurze
korepetycje(x3)
apteka
obiad

Mam 40 minut do wyjścia.
Obiad do zjedzenia.
Między korkami 2 godziny przerwy więc w tym czasie pójdę do Maca i tam posiedzę nad transkrypcją i cechami spółgłosek i samogłosek.
Chyba jednak nie wyrobię się z prezentacją bo moja mama kiepsko się czuje i muszę przejąć jej obowiązki.
Stary 2012-01-02, 13:49   #4548
Choji
Zakorzenienie

Hej.
Ja nowy rok zaczęłam od listy marzeń przed śmiercią <zainspirowana Helineth>

a plan na dziś:
1.pojechać do byłego zakładu pracy z planem pracy licencjackiej.
2.Wizyta w UP celem rejestracji.
3. a6w- dzień pierwszy.
4. przeorganizować tablicę korkową.
5. Uzupełnić kalendarz na najbliższy tydzień.
6. ogarnąć pierwszy rozdział z niemieckiego (powtórka).
7. Wypracowanie na zajęcia z niemieckiego.
8. Podsumowanie dnia na blogu.
9. ogarnąć połowę materiału na egzamin z socjologii.

Choji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 14:16   #4549
Konto usunięte

no i się zablokowałam.... ciężko coś mi dzisiaj idzie, a dlaczego? bo wypisałam sobie takie zadania, nad którymi nie mam bata... jakbym musiała je zrobić na za 10 min to już bym zrobiła a tak to się rozwlekam
jakieś rady na taki stan, aby robić rzeczy, które są nam potrzebne na za tydzień....???
Stary 2012-01-02, 15:36   #4550
Addicted to love
Rozeznanie

Usiadlam do pisania pracy o 14.00. nie mam nawet zdania

systematycznie pracuje nad angielskim
najwyższy czas nauczyć się gotować
5/50

Addicted to love jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 15:50   #4551
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lasubmersion Pokaż wiadomość
Cześć kobietki
Dzisiaj trochę rozmyślałam o życiu i doszłam do takowego wniosku: najważniejsza jest miłość.
Pisząc słowo ''miłość'' nie mam oczywiście na myśli tylko i wyłącznie miłości do mężczyzny.
Miłość do siebie.
Miłość do drugiego człowieka.
Miłość do jakiejś dziedziny(nasze hobby).
Miłość zawarta w marzeniach i ideałach.

Mogę na swoim przykładzie powiedzieć,że był czas,kiedy tej miłości we mnie nie było.
Miłość do drugiego człowieka-istniała, ale raczej na niskim poziomie. Chciałam kochać i być kochaną przez mojego mężczyznę, ale nie potrafiłam się na nią otworzyć i też nie potrafiłam jej ofiarować. Miłość do innych ludzi to całkiem inna sprawa.
Chciałam również siebie kochać. Swoje ciało z jego wadami i zaletami. Ale nie potrafiłam..
Bywały takie dni,kiedy nie widziałam sensu dalszego działania.
Negatywnie nakręcałam się, co jeszcze bardziej mnie rozdrażniało.

Zaczęłam trochę inaczej patrzeć na życie.
Coraz mocniej i częściej jestem w stanie ''przerzucić się'' z trybu MUSZĘ na tryb CHCĘ.
Myślę,że to najważniejszy klucz do sukcesu.
Bardzo ważnym składnikiem zmiany mojego podejścia było również otaczanie się pozytywnymi ludźmi od których czerpałam(i nadal to robię) siłę i motywację.

Wczoraj rozmawiałam z Tż na temat naszego związku i wszystkich wydarzeń, które zaszły od momentu kiedy rozpoczęliśmy naszą wspólną drogę. Było bardzo wiele pozytywnych rzeczy,ale i też wiele smutnych. Nasze rodziny są na swój sposób podobne do siebie i problemy w nich występujące też nie różnią się znacznie. Dlatego też widzę w naszej relacji ogromną siłę, która pozwoliła nam przeżyć wiele ciężkich sytuacji. Poważna choroba mojej mamy, śmierć ojca Tż i kilkanaście innych sytuacji bardzo nas osłabiło, ale też umocniło. Kiedyś myślałam,że limit na nieszczęścia wśród moich bliskich i bliskich Tż się już wyczerpał. Ale przychodzą następne, często jeszcze mocniejsze i bardziej dotkliwe. Jednak wiem,że sobie poradzimy. Nauczyłam się też,że czasem trzeba wyłączyć emocje i pozwolić,żeby każda decyzja była podejmowana wskutek logicznej kalkulacji.

Prokrastynacja to wieczne uciekanie.
Ale nie od obowiązków. Ale od siebie.

Osobiście na 2012 rok mam jedno postanowienie:
żyć tak pięknie,jak tylko potrafię
Pięknie to wszystko napisałaś. Ważne jest o miłości...a co do pogrubionego przeze mnie, to też powinnam nad tym popracować. Nie bez powodu wszyscy trąbią, że najważniejsze w motywacji to to, żeby lubić to co się robi, bo jeśli pracuje się wyłącznie z przymusu i "bo tak trzeba", to nie będzie to miało super efektów

Co do hasła o uciekaniu od siebie...to też się muszę niestety zgodzić. Boję się przede wszystkim porażki, więc wolę nie zaczynać.

[1=78ec78392a9e84b50fa9c61 260c26510682869d7_6517570 db0492;31357047]zaczerpnięte z www:

1.Odkłada wszystko na potem
2.Nie wie jak zacząć
3.Boi się porażki
4.Oczekuje „odpowiedniego momentu”
5.Koncentruje się wyłącznie na krótkoterminowych celach
6.Wykonuje jedynie czynności, których niewykonanie wiąże się z karą
7.Ma trudności z ustaleniem priorytetów czynności i zarządzaniu czasem
8.Ma bałagan – w pokoju, na biurku, w głowie
9.Uważa, że można robić kilka rzeczy naraz (np. sprawdzać facebook’a podczas wykonywania tasków)
10.Nie jest asertywny

hmmm.... na powyższe 10 cech- posiadam WSZYSTKIE!!! A najbardziej zaskoczyła mnie 6.! Dokładnie tak mam- jak już mam deadline, albo ktoś coś mi każe to robię.... nic z siebie[/QUOTE]

Też mam wszystkie te cechy, ubolewam. I nie jest tak, że sobie je przypisuję, bo przeczytałam. Po prostu całkiem serio tak się właśnie zachowuję. Nawet niektóre cechy pierwszy raz widzę powiązane z prokrastynacją (np. brak asertywności - który też posiadam, aczkolwiek nie jest to u mnie aż tak zaawansowane upośledzenie jak kiedyś )

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

[1=78ec78392a9e84b50fa9c61 260c26510682869d7_6517570 db0492;31360479]no i się zablokowałam.... ciężko coś mi dzisiaj idzie, a dlaczego? bo wypisałam sobie takie zadania, nad którymi nie mam bata... jakbym musiała je zrobić na za 10 min to już bym zrobiła a tak to się rozwlekam
jakieś rady na taki stan, aby robić rzeczy, które są nam potrzebne na za tydzień....???[/QUOTE]

Usiąść i zacząć To chyba jedyny przepis

Stary 2012-01-02, 16:19   #4552
Konto usunięte

ale ja siedzę.... i zaczęłam..... i kurde nie idzie
Stary 2012-01-02, 17:24   #4553
NoLQa
Zakorzenienie

GG do NoLQa Wyślij wiadomość przez MSN do NoLQa

Dziewczyny a jakie macie postanowienia na Nowy Rok?

Studentka!

BLOG - zapraszam
NoLQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 17:56   #4554
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NoLQa Pokaż wiadomość
Nie mam

Stary 2012-01-02, 18:08   #4555
Lilith890502
Zakorzenienie

Cytat:
Też dołączam do klubu. A ostatnio doszła mi taka paranoiczna myśl, że np. w sobotę rano martwię się, że już niedługo niedziela wieczorem Jakbym nie nadążała za czasem.
powiem Ci, że mam tak samo i zaraz mnie ogarnia stres, nie mogę się zrelaksować, tylko myślę, że zaraz minie czas, zamiast się skupić na tu i teraz i nie wiem skąd to się wzięło.

jestem mimo wszystko z siebie dziś zadowolona bo przeprosiłam się dziś z projektem i zrobiłam prawie wszystko, z tego co zamierzałam

Szczęście to sposób patrzenia na świat

Daniel
Lilith890502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 18:52   #4556
NoLQa
Zakorzenienie

GG do NoLQa Wyślij wiadomość przez MSN do NoLQa

Cytat:
Nie mam
Ja poki co zastanawiam sie, mysle, planuje Poki co podzieliam sobie postanowienia na te "dlugoterminowe" i na te, ktore chce wprowadzac stopniowo ale juz teraz. W tych drugich poki co mam: sprzatanie na biezaco, dbanie o wlosy, zdrowe odzywianie

Studentka!

BLOG - zapraszam
NoLQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 19:37   #4557
Patri
Zakorzenienie

GG do Patri

Cytat:
Napisane przez lasubmersion Pokaż wiadomość
....

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ----------

Cytat:
Napisane przez isza89 Pokaż wiadomość
Ojtamojtam, w czasie sesji wszystko lśni.
haaaaaa!!! bingo!

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ----------

Cytat:
A ostatnio doszła mi taka paranoiczna myśl, że np. w sobotę rano martwię się, że już niedługo niedziela wieczorem Jakbym nie nadążała za czasem. Strasznie mnie to stresuje.
i ja
Patri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 19:38   #4558
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez NoLQa Pokaż wiadomość
moim jedynym postanowieniem jest uporządkowanie wszystkiego - czyli organizacja, jak już się zorganizuję to sądzę, że reszta też się poukłada
Stary 2012-01-02, 19:45   #4559
Patri
Zakorzenienie

GG do Patri

[1=78ec78392a9e84b50fa9c61 260c26510682869d7_6517570 db0492;31360479]no i się zablokowałam.... ciężko coś mi dzisiaj idzie, a dlaczego? bo wypisałam sobie takie zadania, nad którymi nie mam bata... jakbym musiała je zrobić na za 10 min to już bym zrobiła a tak to się rozwlekam
jakieś rady na taki stan, aby robić rzeczy, które są nam potrzebne na za tydzień....???[/QUOTE]

oswajać je?
otworzyć, przeglądnąć, ruszyć pazurkiem
a nuż zahaczy i pójdzie dalej?

---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Cytat:
Boję się przede wszystkim porażki, więc wolę nie zaczynać.
i ja

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

[1=78ec78392a9e84b50fa9c61 260c26510682869d7_6517570 db0492;31363179]ale ja siedzę.... i zaczęłam..... i kurde nie idzie[/QUOTE]
notowałam tutaj na wątku za każdym razem gdy się zblokowałam, (kurka, nie mogę znaleźć)
mi pomagało. Notowałam godzinę i minuty. Jakby raport dosłownie. Podchodziłam do swojego pisania jak pies do jeża, też przy kompie cały czas i też możliwość ucieczki na inne wątki, strony.
Dlatego notowałam tu za każdym razem gdy się zatrzymałam i w sumie za każdym razem gdy opracowałam coś. Trzymało mnie to w ryzach, zeby nie łazić o necie i nie myśleć o niebieskich migdałach...

Edytowane przez Patri
Czas edycji: 2012-01-02 o 19:53
Patri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 19:45   #4560
Konto usunięte

o właśnie- ja też mega boję się porażki..... a w sumie i tak będe musiała to zrobić. A gdybym coś zaczęła robić szybciej, to bym miała więcej czasu i bardziej coś można dopracować, a co za tym idzie- mniejsze prawdopodobieństwo tej porażki.... błędne koło
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości