Ostatnio testowałam - cz. III - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-02, 18:21   #1771
jarzo83
Zakorzenienie

Dot.: Ostatnio testowałam - cz. III

Cytat:
Napisane przez agnieszka1970 Pokaż wiadomość
Przepraszam, że się wtrącę ja testowałam sensuelle - i dla mnie to inna bajka.
HP jest w odbiorze takie szorstkie - słodka wanilia i gorzki migdał, taki ze skórką. Mocny, "charakterny" zapach....
Wersja sensuelle pachnie tak, jakbyś popłukała flakon po HP wodą kwiatową - bez zadziora, delikatny, mniej migdałowy, mniej waniliowy... ale przede wszystkim (co mi przeszkadza) jest dla mnie zbyt kwiatowy
Na elixir czekam - spodziewam się po nim wiele - ze będzie to taki bardziej kremowy i mocniejszy klasyk.

nie ma sprawy pytam o opinie, ja testowalam i sensuelle i eliksir ale nie znam klasyka i dlatego sie pytam czy sam klasyk jest poodbny do sensuelle w sensie tego migdala i wogole?ja niestety nie potrafie rozronic sensuelle i eliksir dla mnie sa identyczne...choc sensuelle bardzo malo trwale
jarzo83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 18:28   #1772
agnieszka1970
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jarzo83 Pokaż wiadomość
nie ma sprawy pytam o opinie, ja testowalam i sensuelle i eliksir ale nie znam klasyka i dlatego sie pytam czy sam klasyk jest poodbny do sensuelle w sensie tego migdala i wogole?ja niestety nie potrafie rozronic sensuelle i eliksir dla mnie sa identyczne...choc sensuelle bardzo malo trwale
Jeśli sensuelle i elixir są dla Ciebie jednakowe to podejrzewam, że klasyk też będziesz tak odbierała Dla mnie, jak pisałam, sensuelle jest całkiem inne niż klasyk - tzn. wspólne nuty są, ale jakby rozwodnione i podprawione kwiatkami. Z kolei we wszystkich recenzjach dziewczyny piszą, że elixir bardziej kremowy niż klasyk, że bardziej ogoniasty - więc liczę, że kwiatków nie będzie
agnieszka1970 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 18:30   #1773
jarzo83
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli sensuelle i elixir są dla Ciebie jednakowe to podejrzewam, że klasyk też będziesz tak odbierała Dla mnie, jak pisałam, sensuelle jest całkiem inne niż klasyk - tzn. wspólne nuty są, ale jakby rozwodnione i podprawione kwiatkami. Z kolei we wszystkich recenzjach dziewczyny piszą, że elixir bardziej kremowy niż klasyk, że bardziej ogoniasty - więc liczę, że kwiatków nie będzie

no ja tam kwiatkow nie uswiadczylam , wiec moze bedziesz zadowolona, ale migdal piekny jest trza przyznac
Stary 2012-01-02, 18:33   #1774
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Cytat:
Nie będzie, możesz być spokojna .
W sumie to rzeczywiście klasyk i Elixir się praktycznie nie różnią, może trochę jest tak, że Elixir ma już początek taki jak klasyk po pewnym czasie, czyli taki właśnie ciutek wygładzony ale to trzeba się trochę nastawić, że tak ma być
Sensuelle też dla mnie ma sporo kwiatów, natomiast po pewnym czasie też jest prawie jak klasyk, ma mniej wanilii ale odbiór podobny
Asiuuuuula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 19:17   #1775
Kattarina
Zakorzenienie

sie podlacze
dla mojego nosa: HP klasyk, to wanilia na suchym drewienku, gorzkie migdaly, konfitura z wegierek i odrobina 'oponiastej' tuberozy.(mrrrrau)
HP Elixir to 'klasyk', w wersji bardziej deserowej, bez wyraznej nuty suchego drewna, za to z lukrecjowo-anyzowa goryczka- bardziej zawiesisty, mleczny, bez cierpkich nut kwiatowo-owocowych
HP eau Sensuelle to wersja light mieszanki JPG Classique + HP

a jesli mialabym porownac HP do jakiegos z zapachow Kenzo, bylby to Flower Le Parfum.
Kattarina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 19:21   #1776
jarzo83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kattarina Pokaż wiadomość

a jesli mialabym porownac HP do jakiegos z zapachow Kenzo, bylby to Flower Le Parfum.
az tak?bo jak czytalam opinie to wiekszosc porownuje do kenzo amour?a z innej beczki czy le parfum maja duzo wspolnego z flower??czuc ta nute kremu??
Stary 2012-01-02, 19:35   #1777
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
az tak?bo jak czytalam opinie to wiekszosc porownuje do kenzo amour?a z innej beczki czy le parfum maja duzo wspolnego z flower??czuc ta nute kremu??
Amour tez sa waniliowe i slodkie, ale imo inaczej niz HP i Flower Le Parfum; (to tak, jakby porownac owocowe pralinki, do smietankowych krowek,( to oczywiscie przenosnia, a nie doslowne porownanie ))
HPi FLP maja 'meszek', sa 'chropowate', a nie gladkie, jak Amour, (ktorych, nota bene, nie lubie).

W Flower le Parfum nie czuje b. wyraznej, cierpkiej nuty kremu Nivea, ale da sie wyczuc ogolne podobientwo do Flower- ale dla mnie jeszcze wieksze do HP .

Edytowane przez Kattarina
Czas edycji: 2012-01-02 o 19:38 Powód: poprawilam skladnie a la Yoda;)
Stary 2012-01-02, 19:40   #1778
agnieszka1970
Zadomowienie

Cytat:
Amour tez sa waniliowe i slodkie, ale imo inaczej niz HP i Flower Le Parfum;( to tak jakby porownac owocowe pralinki do smietankowych krowek- to oczywiscie przenosnia )
HPi FLP maja 'meszek', sa 'chropowate', a nie gladkie, jak Amour, (ktorych, nota bene, nie lubie).

W Flower le Parfum nie czuje b. wyraznej, cierpkiej nuty kremu Nivea, ale da sie wyczuc ogolne podobientwo do Flower- ale dla mnie jeszcze wieksze do HP .
Czuję się zaintrygowana
Ja Flower w ogóle nie znam, nawet w wersji podstawowej. Nie przepadam za Kenzo - Amour kiedyś miałam, ale poszły w świat. Szkoda, że wersja le Parfum - jak widzę - trudno dostępna.
Stary 2012-01-02, 19:40   #1779
jarzo83
Zakorzenienie

Cytat:
Amour tez sa waniliowe i slodkie, ale imo inaczej niz HP i Flower Le Parfum;( to tak jakby porownac owocowe pralinki do smietankowych krowek- to oczywiscie przenosnia )
HPi FLP maja 'meszek', nie sa gladkie, jak Amour, (ktorych nie lubie), ale 'chropowate'.

W Flower le Parfum nie czuje b. wyraznej, cierpkiej nuty kremu Nivea, ale da sie wyczuc ogolne podobientwo do Flower .

Aha dzieki za to porownaniu kenzo, nie cierpie klasycznego flower wiec tym bardziej nie skusze sie nawet na przetestowanie le parfum
Stary 2012-01-02, 19:44   #1780
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Czuję się zaintrygowana
Ja Flower w ogóle nie znam, nawet w wersji podstawowej. Nie przepadam za Kenzo - Amour kiedyś miałam, ale poszły w świat. Szkoda, że wersja le Parfum - jak widzę - trudno dostępna.
Agnieszko, a masz na mysli Flower Le Parfum czy Amour Le Parfum? ja porownywalam do HP te pierwsze, drugie kojarza mi sie bardziej z ambrowa Prada

i tez nie przepadam za zapachami Kenzo, poza jednym, ukochanym do szalenstwa: Jungle Elephant
Stary 2012-01-02, 19:49   #1781
jarzo83
Zakorzenienie

Cytat:
, ukochanym do szalenstwa: Jungle Elephant

o tak bratnia duszo
Stary 2012-01-02, 19:52   #1782
agnieszka1970
Zadomowienie

Cytat:
Agnieszko, a masz na mysli Flower Le Parfum czy Amour Le Parfum? ja porownywalam do HP te pierwsze, drugie kojarza mi sie bardziej z ambrowa Prada

i tez nie przepadam za zapachami Kenzo, poza jednym, ukochanym do szalenstwa: Jungle Elephant
Miałam na myśli Flower le Parfum - ekspresowo zrobiłam rekonesans na allegro i nie ma nic* a skoro porównałaś go z HP, to i ciekawość wzbudził moją
Amour le Parfum - miałam kiedyś odleweczkę, i z początku chętnie używałam, ale potem mnie ta słodycz strasznie męczyła... Chyba za dużo słodyczy w słodyczy , te chropowate zapachy są dla mnie ciekawsze i bardziej znośne.

* jednak jakieś pojedyncze sztuki można znaleźć, ale ceny porównywalne z Diorem, więc ryzykować w ciemno nie będę :-/

Edytowane przez agnieszka1970
Czas edycji: 2012-01-02 o 20:00
Stary 2012-01-02, 19:58   #1783
misianka
kosmita jakiś normalnie

Cytat:
...
mam, to samo, choć niektórzy mają mi za złe

Kot też człowiek. Zazwyczaj zresztą bardziej.
misianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 20:05   #1784
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:
Napisane przez misianka Pokaż wiadomość
Misian, przybij piątaka, też kofam tego dusiciela - słonia

Live long and prosper
🖖🏻
Corii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 20:09   #1785
misianka
kosmita jakiś normalnie

Cytat:
Napisane przez Corii Pokaż wiadomość
a może być tak - niech o słoniu mówią co chcą, niech mnie nie kochają i patrzą ze wstrętem drugich takich nie ma

Stary 2012-01-02, 20:13   #1786
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:
a może być tak - niech o słoniu mówią co chcą, niech mnie nie kochają i patrzą ze wstrętem drugich takich nie ma
Może
He he, no zgadza się, słoń to słoń

Live long and prosper
🖖🏻
Corii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 20:25   #1787
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam na myśli Flower le Parfum - ekspresowo zrobiłam rekonesans na allegro i nie ma nic* a skoro porównałaś go z HP, to i ciekawość wzbudził moją
Amour le Parfum - miałam kiedyś odleweczkę, i z początku chętnie używałam, ale potem mnie ta słodycz strasznie męczyła... Chyba za dużo słodyczy w słodyczy , te chropowate zapachy są dla mnie ciekawsze i bardziej znośne.

* jednak jakieś pojedyncze sztuki można znaleźć, ale ceny porównywalne z Diorem, więc ryzykować w ciemno nie będę :-/
szczerze odradzam zakup w ciemno. zapach nie jest zly, ale imo bardziej interesujacy jest HP
Cytat:
o tak bratnia duszo
Cytat:
Cytat:
Napisane przez Corii Pokaż wiadomość
Dziewczyny (przypijam bawarka a nie browarkiem) Slon jest dla mnie arcydzielem! kompozycja, trwalosc, jakosc- klasa sama w sobie
od premiery zawsze mam flakon na stanie i jak na razie nikt nie narzekal, a wrecz zawsze zbieram za niego komplementy.
i uwielbiam miksowac go z Dolce Vita albo Carnation CdG
Misianko- to przykre i jednoczesnie.... wkurzajace, gdy komus 'bliskiemu' nie pasuja nasze ukochane perfumy.

Edytowane przez Kattarina
Czas edycji: 2012-01-02 o 20:29
Stary 2012-01-02, 20:36   #1788
misianka
kosmita jakiś normalnie

Cytat:
...
i uwielbiam miksowac go z Dolce Vita albo Carnation CdG
Misianko- to przykre i jednoczesnie.... wkurzajace, gdy komus 'bliskiemu' nie pasuja nasze ukochane perfumy.
nie znam zaachów wymienionych do miksowania, ale ja analfabetka zapachowa jestem, choć z nader jasno określonym gustem
większość moich ukochań zapachowych jest ... dyskusyjna (wśród zwykłych wypijaczy perfum), choć ... np. wielokrotnie zdarzyło się że mnie informowano, że np. Obsession na mnie pachnie zajedwabiscie, choć osoby nie znosiły go wcześniej na sobie i innych i nie wierzyły że to Obsession
Za to uwielbiany jakże Kokon na mnie wali starym kartoflem i to intensywnie

Stary 2012-01-02, 20:38   #1789
jarzo83
Zakorzenienie

Cytat:
o kurka no nie moge powaznie az tak zle jest?
Stary 2012-01-02, 20:55   #1790
misianka
kosmita jakiś normalnie

Cytat:
o kurka no nie moge powaznie az tak zle jest?

Stary 2012-01-02, 21:16   #1791
Mendosita
Zakorzenienie

GG do Mendosita

Cytat:
Ja z kolei już kiedyś do niego podchodziłam, ale fascynacji nie było I coś tknęło mnie na początku grudnia - i zakochałam się okrutnie Już dawno tak nie miałam, że codziennie od miesiąca pachnę tylko HP... w domu flaszka stoi na wierzchu i podchodzę, psikam nadgarstki i się wwąchuję... mąż się puka w głowę... A do mnie leci już wersja elixir. Ten zapach naprawdę uzależnia
Jutro idę na ponowne testy, jeśli będzie tak, jak dziś- kupuję flaszkę

Cytat:
Mendosito a testowalas wczesniej hp elixir i sensuelle??czy moglabys napisac czy klasyk hp jest bardzo podobny do tych 2?
Niestety nie znam ani elixir ani sensuelle. W ogole z Poisonami nie po drodze mi było dotychczas- kojarzę tylko klasyka, koleżanka w liceum używała. Raz testowałam PP- gdy chciałam kupić w ciemno In White i sporo osób porównywało do PP własnie.
Raz wachałam MP, ale za bardzo nie pamiętam

Cytat:
Przepraszam, że się wtrącę ja testowałam sensuelle - i dla mnie to inna bajka.
HP jest w odbiorze takie szorstkie - słodka wanilia i gorzki migdał, taki ze skórką. Mocny, "charakterny" zapach....
Wersja sensuelle pachnie tak, jakbyś popłukała flakon po HP wodą kwiatową - bez zadziora, delikatny, mniej migdałowy, mniej waniliowy... ale przede wszystkim (co mi przeszkadza) jest dla mnie zbyt kwiatowy
Na elixir czekam - spodziewam się po nim wiele - ze będzie to taki bardziej kremowy i mocniejszy klasyk.
Cytat:
Cytat:
Napisane przez Asiuuuuula Pokaż wiadomość
Nie będzie, możesz być spokojna .
W sumie to rzeczywiście klasyk i Elixir się praktycznie nie różnią, może trochę jest tak, że Elixir ma już początek taki jak klasyk po pewnym czasie, czyli taki właśnie ciutek wygładzony ale to trzeba się trochę nastawić, że tak ma być
Sensuelle też dla mnie ma sporo kwiatów, natomiast po pewnym czasie też jest prawie jak klasyk, ma mniej wanilii ale odbiór podobny
Cytat:
sie podlacze
dla mojego nosa: HP klasyk, to wanilia na suchym drewienku, gorzkie migdaly, konfitura z wegierek i odrobina 'oponiastej' tuberozy.(mrrrrau)
HP Elixir to 'klasyk', w wersji bardziej deserowej, bez wyraznej nuty suchego drewna, za to z lukrecjowo-anyzowa goryczka- bardziej zawiesisty, mleczny, bez cierpkich nut kwiatowo-owocowych

Jutro będę zatem testować wszystkie wersje HP

Cytat:
Dla mnie HP to własnie brat-blizniak Amour

Cytat:
nie znam zaachów wymienionych do miksowania, ale ja analfabetka zapachowa jestem, choć z nader jasno określonym gustem
większość moich ukochań zapachowych jest ... dyskusyjna (wśród zwykłych wypijaczy perfum), choć ... np. wielokrotnie zdarzyło się że mnie informowano, że np. Obsession na mnie pachnie zajedwabiscie, choć osoby nie znosiły go wcześniej na sobie i innych i nie wierzyły że to Obsession

Na mnie Obsession też pachnie, jak na Tobie, tyle, że to niestety tylko moja prywatna opinia
To tak a propos niczego
Mendosita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-02, 21:25   #1792
misianka
kosmita jakiś normalnie

Cytat:
Napisane przez Mendosita Pokaż wiadomość

Na mnie Obsession też pachnie, jak na Tobie, tyle, że to niestety tylko moja prywatna opinia
To tak a propos niczego
to ja jeszcze dodam, że te same osoby twierdziły, że na nich i innych właśnie Obsession jedzie piwnicą/starym kartoflem, a u mnie słodko, ale nie ulepnie, kak miękko z mikro pazurkiem w tle, otulająco, ciepło (więcej nie pamiętam)
jakaś prawidłowość w tym jest chyba
a skoro na Tobie piękny, to tylko się cieszyć
choć powiem, ze od czasu wejścia w posiadanie Ambre Sultan Lutesika nie tesknię tak za Obsession, choć ... who know?

Stary 2012-01-02, 21:33   #1793
Mendosita
Zakorzenienie

GG do Mendosita

Cytat:
to ja jeszcze dodam, że te same osoby twierdziły, że na nich i innych właśnie Obsession jedzie piwnicą/starym kartoflem, a u mnie słodko, ale nie ulepnie, kak miękko z mikro pazurkiem w tle, otulająco, ciepło (więcej nie pamiętam)
jakaś prawidłowość w tym jest chyba
a skoro na Tobie piękny, to tylko się cieszyć
choć powiem, ze od czasu wejścia w posiadanie Ambre Sultan Lutesika nie tesknię tak za Obsession, choć ... who know?
Ja na Lutensika nie mam szans- nie ma u mnie w mieście, a na kupno w ciemno to trochę za drogie (choć wg informacji uzyskanych niedawno w jednym z pobliskich Douglasów Lutens ma sie pojawić niedługo na półkach. Trochę się tego obawiam, muszę przyznać)
Obsession to moje ostatnie zauroczenie i istna obsesja Nie omieszkałam już smęcić o tym na niniejszym forum Niestey jak pisałam- jedyną osobą, której się podoba jestem ja sama- otoczenie reaguje raczej mało przyjaźnie rzucając jakieś dziwne komentarze o starych kościołach. Pozostaje używać Obsession w dni, gdy z racji nawału obowiązków mało przebywam w domu (a po powrocie od razu wskakiwać pod prysznic, co by nie drażnić nikogo woniami niepożądanymi)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-02, 21:33   #1794
agnieszka1970
Zadomowienie

Cytat:
Jutro idę na ponowne testy, jeśli będzie tak, jak dziś- kupuję flaszkę

Jutro będę zatem testować wszystkie wersje HP
To koniecznie się jutro odezwij, jak wypadły testy
Jeśli chodzi o Amour Kenzo - robiłam testy porównawcze - na jednej ręce HP, na drugiej Amour - i choć pamiętałam Kenzo jako słodkiego, budyniowego "waniliowca", przy HP wypadł mizernie
Stary 2012-01-02, 21:37   #1795
Mendosita
Zakorzenienie

GG do Mendosita

Cytat:
To koniecznie się jutro odezwij, jak wypadły testy
Jeśli chodzi o Amour Kenzo - robiłam testy porównawcze - na jednej ręce HP, na drugiej Amour - i choć pamiętałam Kenzo jako słodkiego, budyniowego "waniliowca", przy HP wypadł mizernie
Jasne, dam znać

Amour miałam na samym początku, gdy się pojawiło i kolory flaszek były przypisane do pojemności- kupiłam używkę fuksjowej 30 na all. Zużyłam do końca i zostalam obdarowana 100ml, których jednak nie umiałam zmęczyć. W połowie poleciała na targowisko. Od tego czasu (jakieś 3 lata mineły już chyba) nawet ich nie wąchałam. Wspomnienie dziś odżyło pod wpływem HP właśnie, ale bardziej chyba jeśli chodzi o ogólny typ zapachu, niż jakieś idealne podobieństwo. Do tego trzeba zrobić testy porównawcze, tak, jak pisałaś- jedna ręka HP, druga-Amour.
Rąk mi jutro zabraknie
Stary 2012-01-02, 21:37   #1796
misianka
kosmita jakiś normalnie

Cytat:
Ja na Lutensika nie mam szans- nie ma u mnie w mieście, a na kupno w ciemno to trochę za drogie (choć wg informacji uzyskanych niedawno w jednym z pobliskich Douglasów Lutens ma sie pojawić niedługo na półkach. Trochę się tego obawiam, muszę przyznać)
Obsession to moje ostatnie zauroczenie i istna obsesja Nie omieszkałam już smęcić o tym na niniejszym forum Niestey jak pisałam- jedyną osobą, której się podoba jestem ja sama- otoczenie reaguje raczej mało przyjaźnie rzucając jakieś dziwne komentarze o starych kościołach. Pozostaje używać Obsession w dni, gdy z racji nawału obowiązków mało przebywam w domu (a po powrocie od razu wskakiwać pod prysznic, co by nie drażnić nikogo woniami niepożądanymi)
mogę Ci po parę kropelek podesłać - Sułtana i Rousse, tylko musiałabym jakieś sample dostać, bo nie mam ani pół

Stary 2012-01-02, 21:40   #1797
Mendosita
Zakorzenienie

GG do Mendosita

Cytat:
mogę Ci po parę kropelek podesłać - Sułtana i Rousse, tylko musiałabym jakieś sample dostać, bo nie mam ani pół
Jeju, dziękuję Ci bardzo
Zrobmy tak: poczekam cierpliwie, może słowa pana z obsługi Douglasa okazą się prawdą i wtedy będę mogła potestować wsio u mnie na miejscu. Jeśli tak się nie stanie w ciągu najbliższych miesięcy to chętnie skorzystam z propozycji.
Choć rozsądek mi podpowiada, ze lepiej trzymać się od tego z daleka
Stary 2012-01-02, 21:46   #1798
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Mendosito, wpadniesz w ambry jak nic , ja ostatnio jakoś Obsession i L'eau d'Ambre Extreme L'artisan pachnę , uwielbiam jeszcze Alambar Olfattivio a jak Ambre Sultan pachnie dla mnie Anayake Miyako .
A kiedyś uważałam to wszystko za "babciowe" zapachy
No i nie wiem jak oni to robią ale nie znam nietrwałej ambry, wszystkie killerki
Stary 2012-01-02, 21:51   #1799
misianka
kosmita jakiś normalnie

Cytat:
Jeju, dziękuję Ci bardzo
Zrobmy tak: poczekam cierpliwie, może słowa pana z obsługi Douglasa okazą się prawdą i wtedy będę mogła potestować wsio u mnie na miejscu. Jeśli tak się nie stanie w ciągu najbliższych miesięcy to chętnie skorzystam z propozycji.
Choć rozsądek mi podpowiada, ze lepiej trzymać się od tego z daleka

mam nadzieję, że zdążysz, bo ja je ćwiczę non stop ostatnio

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ----------

Cytat:
... a jak Ambre Sultan pachnie dla mnie Anayake Miyako .
dyskutowałabym ... zażarcie
...
Cytat:
No i nie wiem jak oni to robią ale nie znam nietrwałej ambry, wszystkie killerki
tu sie zgodzę, słyszałam, że ambra sama w sobie jest utrwalaczem

Stary 2012-01-02, 21:55   #1800
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Cytat:

dyskutowałabym ... zażarcie
...

tu sie zgodzę, słyszałam, że ambra sama w sobie jest utrwalaczem
Za nawet żarcie?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości