![]() |
#2281 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Holandia
MonikaFaustyna właśnie zauważyłam (w Twoim opisie), że brałyśmy śluby dokładnie tego samego dnia i roku
![]() Miły zbieg okoliczności ![]() A ja z moim mężem w poniedziałek jedziemy do NL. Koniec dobrego. Czas wrócić do pracy. Aż nie mogę dać wiary, że cały miesiąc miałam wolne ...
![]() |
#2282 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My święta spędziliśmy w NL, bo chcemy jechać w marcu na około miesiąc. Poza tym zawsze lepiej jak Mąż nazbiera dni wolnych, bo kto wie co będzie w czerwcu, jak urodzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2283 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() pogoda zupełnie niedopisała, dziwne takie święta bez śniegu ![]() jelonek1985 no ja to całe świeta pracowałam i już niecierpliwe czekam na wolny weekend ![]() My też świątecznie w Nl bo w maju wybieramy sie na dłuższy urlop, ślub i te sprawy ![]() Ps czy możecie mi powiedzieć jak w jednym poście zacytować wypowiedzi z kilku innych?> próbowałam ale nie widze tam nigdzie opcji cytuj.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz to już mam nadzieję ze śniegu nie będzie....jak już po świętach to mam gdzieś ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2285 |
Raczkowanie
|
kasica123 -> wielkie dzięki
![]() a co do śniegu to w PL ma jutro już padać wiec kto wie ..... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2286 |
Zakorzenienie
|
Mam do Was pytanie. Dzisiaj wynajęliśmy mieszkanie w Rotterdamie, w starym budownictwie, na drugim piętrze. Ogólnie jest ok, wymaga odświeżenia i umeblowania. I właśnie ja w sprawie wnoszenia różnych sprzętów. O ile z meblami nie będziemy mieć tak źle, bo kupimy w Ikei, więc będą w pudełkach do składania, to nie wiem jak po tych wąziutkich schodach można wnieść np. pralkę czy lodówkę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2287 |
Raczkowanie
|
Niektóre samochody są wyposażone w specjalne windy, przy pomocy których sprzęt "wjeżdża" do mieszkania przez okno.
Sama z tego nie korzystałam, ale widziałam taki samochód i jego ekipe w trakcie pracy. Musisz tylko zaznaczyć, że to mieszkanie na piętrze i nie będzie problemu. Jutro mam badania prenatalne - trzymajcie za mnie kciuki. A tak na marginesie - trzyma mnie przeziębienie (katar, kaszel) i z tego powodu wciąż jestem w domu.... Pozdrawiam
"Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło, Gdy cie walnie życia pięść. Nigdy nie poddawaj się - dzisiaj nie jest łatwo, Jutro będzie lepszy dzień..." Zapraszam na blogi: http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/ http://iskierka71.blogspot.nl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2288 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2289 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Gratuluje ciąży ![]()
![]() |
![]() |
#2290 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2291 |
Zakorzenienie
|
Jak naczytałam się informacji w necie o tym, co się tu odbywa w sprawach ciążowych, to ze stresu płakałam i nie mogłam spać. Jak się zmierzyłam z rzeczywistością, to nie jest tak źle. Położna, którą niestety z przyczyny zmiany miejsca zamieszkania muszę zmienić, jest baaardzo miła, bardzo pomocna i świetnie się z nią dogaduję po angielsku. Jest wiadomo inaczej, ale podoba mi się to, bo nie ma takiego stresu, nakręcania się i latania z byle pierdołą do lekarza. Póki co miałam robione 2 USG i jedno słuchanie bicia serduszka. Czekam na echosondę 3D jeszcze. Ogólnie mam problem, bo nie mam meldunku jeszcze w Holandii i co za tym idzie, nie chcą mi dać ubezpieczenia medycznego (a przynajmniej firma Unive). Dzisiaj nam makler powiedział, że to tak do końca nie jest i że są firmy, które nie wymagają meldunku. Płacić za lekarzy, to nic miłego, bo np. za wizytę u endokrynologa płaciłam 250 euro. Nie chcę nadwyrężać domowego budżetu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2292 |
Zadomowienie
|
Witajcie,
O ile mnie pamiec nie myli, to juz tu u Was kiedys bylam ale zgubilam sie w tlumie ![]() To moze od poczatku - w Holandii jestem od 7 lat, a wrazenie mam ze to wczoraj ![]() Polskich znajomych brak.Mieszkam w Almere, maz- Egipski Holender ![]() Widze ze sporo z Was w ciazy jest. Wiec gratuluje z calego serca! ![]() Ja pierwsza ciaze prowadzona tutaj, stracilam w 21tyg. I mimo tych wszystkich zlych opini, naprawde nie ma sie czego bac. Wszystkiego jest tyle ile byc powinno. Mozecie sie czuc bezpiecznie. Jakbyscie mialy jakies pytania sluze pomoca ![]() Obecnie jestem w drugiej ciazy, ktora spedza mi sen z powiek.. no ale trzeba wierzyc nie?? Mam nadzieje ze mnie przygarniecie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2293 | |
Raczkowanie
|
Ja też dużo czytałam jak to wszystko odbywa się w Holandii i tak jak dobrych opinii były i złe ale tak naprawde dużo zależy od tego na kogo się trafi. Ja mam holenderke położna i póki co jestem bardzo zadowolona. Za tydzień mam pierwsze USG a potem słuchanie serduszka, aha no i badanie krwi
![]() Monika ja nie znam ubezpieczalni która nie żąda meldunku ale jest ich tyle że może warto poszukać, popytać ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Cytat:
![]() Nowe ciężarne ( i nie tylko) mile widziane ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2294 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() a o tutejszej sluzbie zdrowia mozna by ksiazki pisac ![]() ![]() Osobiscie tez nie znam ubezpieczalni, ktora nie zada meldunku... ale popytam. Na jakim etapie ciaz jestescie??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2295 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2296 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() przy okazji małych problemów w formularzami na pobranie krwi do testu okazało się, że mam lekarza-położnika w swojej przychodni rodzinnej, więc już nie muszę szukać niczego innego. A że facet? Nic nie szkodzi, poprzednie dwie ciążę w PL tez były prowadzone przez panów lekarzy-ginekologów i byłam z tego powodu bardzo zadowolona. Cytat:
Jeśli chodzi o znieczulenie, to do tej pory zawsze spotykałam się z opinią, że nie ma zbytniej potrzeby faszerowania się środkami przeciwbólowymi. Uwierzcie mi, że mam niski próg bólu, a urodziłam dwoje zdrowych dzieci niemal bez środków znieczulających. I to nie dlatego, że nie chcieli mi ich dać. Po prostu czułam, ze mi go nie potrzeba, współpracowałam z położną, byłam świadoma wszystkiego i poszło niemal idealnie. Jedynie znieczulenie jakie otrzymałam to było znieczulenie krocza podczas nacinania i późniejszego szycia. I tutaj mam duże obawy - przy pierwszej ciąży pomimo nacięcia pękła mi szyjka macicy, w drugiej bylo nacięcie i wszystki bylo ok, nic nie pękło. A tu w NL? Czy nacinają krocze podczas porodu???? Ktoś wie?
"Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło, Gdy cie walnie życia pięść. Nigdy nie poddawaj się - dzisiaj nie jest łatwo, Jutro będzie lepszy dzień..." Zapraszam na blogi: http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/ http://iskierka71.blogspot.nl/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2297 |
Raczkowanie
|
Tak. moja koleżanka miała tutaj nacinane krocze. Ja rozmawiałam na ten temat z moja położna i ona powiedziała że jesli nie ma takiej potrzeby to tego nie robią ale jesli tylko stwierdza taka potrzebe to nacinają w znieczuleniu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2298 |
Zadomowienie
|
No to jedziemy podobnie
![]() ![]() Zgadza sie. Ale czekaja do ostatniego momentu. Wola naciac niz zeby peklo ![]() Apropo combinatietest, to usg jest w porzadku bo sprawdzaja dokladnie przeplywy i przeziernosc. Ale ten test z krwi to pic na wode ![]() ![]() Edytowane przez Toto1 Czas edycji: 2012-01-03 o 21:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2299 |
Raczkowanie
|
ja na combinatietest sie nie zdecydowałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2300 |
Raczkowanie
|
Ja jestem przyszłą mamą w średnim wieku (właśnie kilka dni temu stuknęła mi 40) i jakoś tak cieszę się że te badania są tutaj obowiązkowe od wieku 36+.
Nie chodzi o to, by usunąć ciążę wskazująca na zespół downa czy inne takie, ale by w razie "W" można było interweniować jeszcze w łonie matki.... Jakaś taka spokojniejsza jestem po tym teście, choć tak naprawdę to nigdy nic nie wiadomo, bo pewne wady i nieprawidłowości wychodzą tuż po porodzie, lub po kilku/kilkunastu godzinach....
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2301 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2302 |
Zadomowienie
|
No i ja mam wskazania niestety
![]() Z tego co wiem to w PL usg genetyczne jest bardzo popularne. Madzia to twoja pierwsza ciaza? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2303 |
Raczkowanie
|
Tak , pierwsza
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2304 |
Zadomowienie
|
Hehe. To tak jak ja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2305 |
Zakorzenienie
|
A ja w styczniu
![]() za parę dni
![]() |
#2306 |
Zakorzenienie
|
Ja w tym roku skończę 25 lat, jestem w 18 tygodniu ciąży. To moja pierwsza ciąża i (opukać) póki co wszystko jest ok. Leczę się na niedoczynność tarczycy, na szczęście przed ciążą i w trakcie wyniki poziomu TSH miałam bardzo dobre, więc tylko mi dawka wzrosła o parę mg. 18 stycznia idę na 3D i trzymam kciuki za to, żeby wszystko było w jak najlepszym porządku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2307 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2308 |
Zadomowienie
|
Madziu mieszkam w Almere, jakies 20 min od Amsterdamu
![]() No to widze,ze podobnie bedziemy swietowac? A co tu tak cicho?? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2309 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a no wiem, wiem , kupowaliśmy tam auto ![]() ja mieszkam w Hadze ![]() mnie nie pytaj, ja sama jestem tu jakiś miesiąc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2310 |
Zadomowienie
|
MOze jakas impreze trzeba zmontowac to sie zleca wszystkie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.