|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2581 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!
Jolka ja tam wszystko piorę, Musze sie za to zabrać. Miejsce w szafie już czeka
Co do pieluch to ja kupiłam happy 1 te z wycięciem na pempuszek (84szt) i huggisy 2 bo są od 3-6 kg (90 szt) a tak to bede raczej kupować dada z biedronki. Czy któraś już z was kupiła łóżeczko turystyczne??? jak tak to jakie polecacie Gizmatko
25.06.2010 ; 1.05.2011 mama aniołka Dzielić się radością to dwa razy tyle radości, dzielić się smutkiem to połowa smutku. http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj48aeu99g4kn.png Edytowane przez Madziara 26 Czas edycji: 2012-01-04 o 10:17 |
|
|
|
#2582 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A moja ostrożność wynika z nalotu na dom kobiety, której ani nie deklarowałam (nie jest pracownicą mojej przychodni!), ani nie prosiłam o wizytę (bo pierwszy raz na oczy ją widziałam) ani nie umawiałam się na termin. Jeżeli mogłabym wybrać dowolną, sprawdzoną, to będę zachwycona, niech sobie przychodzi ile chce i nabija wizyty. Ponoć niektóre nawet szwy ściągają więc odpada podróż do gina czy szpitala. Nie jestem pewna, czy w te kilka dni po powrocie do domu dowiem się więcej niż wiem, ale przecież nie zaszkodzi. Może wizyty przed porodem zastąpiłyby szkołę rodzenia? Przecież to w sumie położna prowadzi... |
|
|
|
|
#2583 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczynki.
Zaraz Was nadrobie ale najpierw napisze, jaki horror z Filipem przezylam w nocy. ![]() ![]() Wykapalam sie, maly juz spal, bylo po 23 maz wrocil z pracy, ale moja mama ze mna byla. Filip sie przebudzil, zaczal plakac i bardzo kaszlec (dziwnie kaszlec, bo to nie byl normalny kaszel a taki "szczekajacy" jak przy zapaleniu krtani, nagle zaczal bardzo wymiotowac i dusic sie. ![]() Juz raz to mial rok temu, dlatego wiedzialam, ze to dusznosc krtaniowa!!!! Mowie do meza, trzeba dzwonic na pogotowie, bo dziecko moze sie udusic. Dochodzi do obrzeku krtani i trzeba podac odpowiednie leki. Sluchajcie dzwonie i nikt nie odbiera, dzwonie drugi raz dopiero ktos odebral, ale Filip przestal wymiotowac i dychac, uspokoil sie. Wiec mowie dyspozytorce z pogotowia jaka jest sytuacja, ze jestem pielegniarka i co mam robic, bo juz sie uspokoilo ale zaraz znow moze to samo sie podziac. No a ze wiem, ze jezdzi sie do mojego szpitala, gdzie pracuje na izbe przyjec (nie na pogotowie z dzieckiem ani tez nie do szpitala dzieciecego) podala mi nr do pediatry z izby przyjec szybko zadzwonilam i jakas taka niemrawa ta pediatra i mowi, zeby podac Zyrtec w kropelkach. Ale mnie to niezadowolilo i mowie, moze lepiej przyjechac, zeby pani dr go osluchala, poza tym jest noc, moze sie roznie podziac i maz nagle mi mowi, ze ze jakos ciezko mu sie znow oddycha a mial go na rekach, wiec mowie do niej ze przyjezdzamy bo zle mu sie oddycha! Wiec szybko ubieranie malego, w miedzy czasie wystawilismy go do okna, wietrzysko jak nie wiem co, ale zaczal sie znow dusic i nie mielismy wyjscia, okrylismy go kurtka meza i wietrzylismy, bo przy dusznosci krtaniowej trzeba jak najszybciej dostarczyc dziecku chlodnego powietrza bo zmniejsza obrzek krtani. Noi jak ciut mu sie uspokoilo szybko zaczelismy go ubierac i pedem do szpitala. Przy sobie mialam w razie czego hydrokortyzon zeby mu podac w zastrzyku jakby cos. (ale nie musialam na szczescie) Pani doktor go osluchala, bardzo ladnie dzielnie gleboko oddychal, bylo slychac dusznosc i wyslala go na zastrzyk z dexavenu (steryd dzialajacy podobnie do hydrokortyzonu dziala p/obrzekowo, p/uczuleniowo, p/zapalnie). W trakcie zastrzyku zaniiosl sie dostal na chwile znow dusznosci! (Dzwiek tejdusznosci przypomina dychanie psa) ale po zastrzyku posiedzielismy i mu przeszlo). W razie czego pogadalam z dziewczynami jak dzialac gdyby w nocy sie cos dzialo, mowia zeby dzwonic na pogotowie, ale wiecie jak na pogotowie mozna liczyc ![]() Mowie do nich ze w ostatecznosci zrobie mu sama zastrzyk z hydrokortyzonu w pupe (bo robilam zastrzyki dzieciom) i tyle! Jak bym miala czekac 40 minut na pogotowie, to dziecko przez ten czas by sie udusilo! W domu bylismy okolo 1 w nocy. Cala noc prawie nie spalam, czuwalam, sluchalam jak oddycha, byle male pokaslywanie, to sie budzilam, ale noc byla w miare, troche kaszlal. Takze syropki, inhalacje i bedzie dobrze. A najgorsze jest to, ze slyszalam, ze dziecku ktoremu przydarzylo sie ostre zapalenie krtani (czyli ta dusznosc krtaniowa) juz bedzie mialo przy przeziebieniach (nie zawsze) ale trzeba byc czujnym.No i Filipowi drugi raz sie to przydarzylo. Cieszylam sie ze nie bylam sama w domu np z malym bo co wtedy, ciezko ogarnac w sekundzie malego wymiotujacego kaszlacego i duszacego sie i dzwonic gdzies bo trzeba i dziecku pomoc i dzwonic o pomoc, a tak jak odbieraja telefony to zenada jakas ![]() Dziewczyny ja sie wczoraj tak szybko ubralam jak nigdy, przez moment zapomnialam ze w ciazy jestem, zapomnialam o bolach wszelakich, bieglismy z malym tak szybko zeby mu pomoc....dopiero w nocy na siku "odezwala sie" ciaza, bo musialam budzic meza, zeby pomogl mi obrocic sie na bok, nie moglam se ruszac. Ech jak sobie teraz przypomne ta noc, ten stres nikomu nie zycze, jednak dziewczyny musicie wiedziec pewne rzeczy bo na pewno nie raz bedziecie w nocy jechac z dzieckiem w roznym stanie gdzies na pogotowie, czy izbe przyjec, wiec warto zadbac o to, zeby wiedziec wogole gdzie trzeba jechac jakby cos gdzie dzwonic itd! Bo liczy sie czas, a w emocjach czlowiek jest rozstrzesiony i zapomina o wszystkim.
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-01-04 o 10:31 |
|
|
|
#2584 |
|
Zakorzenienie
|
Aguśka współczuję
|
|
|
|
#2585 |
|
Zakorzenienie
|
Aguśka, jak czytałam Twojego posta to aż ciarki miałam. Najważniejsze, że wszystko dobrze się skończyło. Powiedz, często się taki obrzęk krtani zdarza u dzieci?
|
|
|
|
#2586 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
My po śniadanku naleśniki ![]() Mam ochotę na jakiś konkretny obiad...i pikantny...chyba znowu masala ![]() Cytat:
Dbaj o siebie i aby było tylko lepiej![]() Cytat:
W nocy biorę leki o 2:00 i 6:00 do tego wstawanie na siku i budzący ból... i jak tu się wyspać! aż mnie po tej nocce głowa rozbolała! Cytat:
Będzie dobrze, staraj się odpoczywać ![]() Cytat:
za wizytę ! A co do latania do kibelka to ja wczoraj w ciągu 12g byłam 3 razy! nie wiem po czym...trochę się zmartwiłam...zobaczę dzisiaj jak będzie... Cziqua chciałabym aby mój synek czasami mnie załaskotał ...ale Tymuś Wali mi normalnie takie kopy w nocy że nie da się spać! pomóżcie niezastąpione dziewczyny * szukam termometru dla maluszka... polecicie jakiś sprawdzony? * chcę kupić laktator Aventu... ale chcę też jakąś dobrą anty kolkową butelkę...może TT? temat już poruszałam... i w sumie nadal nie wiem czy butelki TT czy Avent? *a nakładki na sutki kupujecie?
|
|
#2587 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi też ostatnio wyszła anemia i teraz przed jedzeniem (raz dziennie) biorę Tardyferon Fol. I wczoraj na wizycie lekarz powiedział że już do końca ciąży mam brać.Cytat:
![]() Cytat:
koleżanka chciała się zalogować a że nie chciała sama więc namówiła mnie. A ja dla zabawy się zalogowałam i tam poznałam TŻ. Co okazało się że mieszkaliśmy 300m od siebie od 6 lat A ja nawet przez ten czas ani razu go nie widziałam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ojeje biedny Filipek dobrze że wszystko dobrze się skończyło. Ale Wy ile strachu się najedliście .Dziś zaczynam 26 tydzień jeszcze tylko tydzień i wchodzę w III trymestr
|
|||||
|
|
|
#2588 |
|
Rozeznanie
|
Aguśka, dzielna kobieto... Ja bym chyba do reszty osiwiała...
W noc sylwestrową ponoć dziecku znajomych działo się to samo, pojechali na pogotowie, a tam same takie dzieciaczki, bo niby jakiś wirus się panoszy. A co do pogotowia... 7 lat temu odmówili mi przyjazdu, "bo za blisko mieszkam i mimo ciężkich wymiotów, odwodnienia i omdleń mogę sobie przyjść powolutku..." A w listopadzie zaliczyłam szpital, bo dyżurujący ginekolog nie pofatygował się do mnie na dół, żeby powiedzieć, że mi magnez spadł, tylko kazał wpisać na oddział, oburczał, że nie wie, czemu mnie wpisują, a skończyło się 1 dniem podstawowych badań (niekompletnych!), 2 konsultacji, 2 dniami bez jakiegokolwiek zainteresowania moją osobą i po upłynięciu przepisowych 3 dni, kopa do domu bez diagnozy. Nauczka na przyszłość - jak dzwonisz na pogotowie, nigdy nie mów, że wiesz, co się dzieje. Czyli zamiast mówić, że Filipek dusi się przez krtań, że już tak było, czy przechodzi, podajesz tylko objaw i że nie wiesz co się dzieje. Czyli w moim przypadku zamiast "mam kolkę nerkową, nie mogę przestać wymiotować" mówię "brzuch mnie boli z boku, wymiotuję, nie wiem co się dzieje". Nie zaryzykują zignorowania np wyrostka czy gorszych wersji. |
|
|
|
#2589 |
|
Zadomowienie
|
dzien dobry
![]() Claudia mnie sie imie Denis kojarzy tylko z bajka Denis rozrabiaka ![]() Karo_z super dziewczyna z Ciebie Maly nie dal mi dzis pospac, szalal dobre 4 godziny. Noc dzisiaj nie za ciekawa, spacerowalam, krecilam sie i mialam mdlosci. Deszcz leje, wiec dzis sprzatam ![]() trzymam kciuki za wizyty dziewczyny
|
#2590 |
|
Rozeznanie
|
tak wszystko trzeba wyprać przed użyciem
![]() Właśnie wstałam, zjadłam śniadanie, wywar na rosół wstawiłam.. śniło mi się że TŻ mi się oświadczył he he ![]() przy przekręcaniu się w nocy zakuło mnie spojenie łonowe.. :/ Edytowane przez 19claudia91 Czas edycji: 2012-01-04 o 10:57 |
|
|
|
#2591 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i będzie!co do prania - wszystko jak leci, a koce chyba oddałabym do czyszczenia chemicznego albo zamroziła i spryskała antyseptykiem jakimś. |
|
|
|
|
#2592 |
|
Zakorzenienie
|
Umówiłam się do gina na 10.01 a myslałam że od wtorku już bedę na zwolnieniu
|
|
|
|
#2593 | ||||
|
Gang Iren
|
Dzien dobry!
Ja dzis wyspana,ostatnio odpukac lepiej mi sie spi. Dwie kanapki zjedzone,a teraz pije kawke i czytam was ![]() Cytat:
![]() Na pewno wszystko jest dobrze.Ja mialam tylko 2 usg i wiecej miec nie bede,wiec plec mi powiedzieli tylko raz,ze chlopiec i tak mysle o maluszku-Eryk,chociaz staram sie nie nastawiac,bo nie bylo to potwierdzone drugi raz.Ubranka tez mam raczej uniwersalne.Cytat:
Cytat:
Cytat:
2.Wszystkie butelki maja funkcje antykolkowa.Co prawda sa tez "niby" takie ktore lepiej redukuja kolki,z tymi rurkami w srodku,np dr Brown's albo TT.Jednak czesto jest tak,ze dziecko moze miec kolki i przy takich super butelkach,a przy zwyklych nie.Jak bedziesz kupowac butelki TT z rurka i bedziesz chciala dokupic smoczek o innym przeplywie czy wiekszy,zwroc uwage zebys kupila dobry,a nie np do zwyklych butelek TT,bo pomylki sa czeste. 3.Nie kupuje.Corke karmilam bez nakladek i bylo ok.Chyba,ze odczuje taka potrzebe to pozniej dokupie.
|
|
#2594 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
|
|
|
#2595 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zadnej dusznosci nie mozna zignorowac, kazda jest wyjatkowo niebezpieczna, szczegolnie u malutkich dzieci. A wlasnie najczesciej choruja te najmniejsze dzieci, bo maja jeszcze krotkie drogi oddechowe i szybciutko u dziecka od kaszlu moze dojsc do zapalenia oskrzeli a potem zaraz do zapalenia pluc odoskrzelowego. Ale ogolnie zapalenia krtani u dzieci sa czeste. Podobnie jak zapelnia oskrzeli. Cytat:
A dlatego taki drogi kupilismy bo wczesniej mielismy pare elektronicznych ktore ciagle sie psuly. Laktator avent tez mam od kolezanki reczny, super byl! Butelke antykolkowa mialam dr Browns (specjalistyczna) Nakladki mam z aventu ale akurat u mnie Filip przez nie nie chcial pic mleczka(moze nie umialam mu podac przez nie piersi) Cytat:
Ja powiedzialam ze chwilowo sie uspokoilo i ze jestem pielegniarka wiec olali sobie. A teraz mozliwe ze jest jakis wirus.
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-01-04 o 11:08 |
|||
|
|
|
#2596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A potem jedziemy na basen .. z teściami
|
|
|
|
|
#2597 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja mam butelkę lovi ze smoczkiem antykolkowym (chociaż pomimo że te smoczki takie są nie wiem jak działają w praktyce) Bardzo fajna, dobrze trzyma się w rękach.. nie wyślizguje się Co do termometra ja mam Geratherm baby flex, z miękką i giętką końcówką można nim mierzyć temperaturę w pupce, pod paszką jak i za równo w buzi. |
|
|
|
|
#2598 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja też obstawiam na laktator avent - dużo dobrego słyszałam, cena na alle przystępna, a elektrycznego czegoś chyba bym do biustu nie zbliżyła. butelka- jak wyżej- mam 2 avent (prezent) ale dokupię dr Brown's. nakładek nie planuję kupować, póki problem się nie pojawi. a może się nie pojawi, bo mama wspominała mi, że warto w ciąży hartować brodawki i potem nie pękają. |
|
|
|
|
#2599 | ||
|
Raczkowanie
|
Aguśka okropne emocje ale dobrze że juz Filip lepiej się czuje, dzielna kobietka z Ciebie a teraz odpoczywaj !
Cytat:
Cytat:
![]() Nakładek na razie nie kupuje a co do laktatora to doobrze mieć laktator i butelki tej samej firmy żeby nie przelewać i nie myć nie potrzebnie. Ja zdecydowałam się na TT antylkolkowe i chce kupic reczny laktator TT. |
||
|
|
|
#2600 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Aguśka, współczuję bardzo tych przeżyć. Niestety wiem, co to znaczą duszności u dziecka. Mój brat w pierwszym roku życia często łapał infekcje oskrzelowe, rano wychodził ze szpitala zdrowy a w nocy zabierało go pogotowie. I tak co kilka dni. No i taki brzydki, szczekający kaszel krtaniowy bardzo często ma mój siostrzeniec. W dzień jest wszystko ok, objawy pokazują się w nocy. Pomagają inhalacje przed snem, niższa temperatura w pokoju, nawilżanie powietrza wodą z solą. I niestety leki odczulające.
|
|
#2601 |
|
Rozeznanie
|
i zgaga mnie łapie:/
|
|
|
|
#2602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2604 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jeszcze mam pytanko odnośnie picia tzn. pragnienie... mam od kilku dni w 2 połowie dnia duże pragnienie...a pod wieczór już całkiem... owoce, ogórki kiszone i woda! woda woda! masakrycznie dużo tego schodzi!
nie wiem czy to np. nie od fenoterolu lub zmiany witamin bo z Witamineral zmieniłam na Prenatal! * i Aguśka mam pytanko odnośnie luteiny... masz po niej wodną wydzielinę... ja mam 2tabletki na noc dowcipnie i rano mam mokrą jak od wody wkładkę? PS: właśnie wpadła moja mama i teściowa z zakupami! masakra one dwie razem to dla mnie za dużo! ale miło, że mi pomagają...teściowa nawet z pieska na spacer zabrała
"I nawet kiedy będzie gęsta mgła... Ja w tej mgle do Ciebie będę szła" Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie... Edytowane przez Mała! Czas edycji: 2012-01-04 o 11:32 |
|
|
|
#2605 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2606 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja na pokoju miałam Chłopców , mieli po 3200 a moja 3650-3800 (spadała z wagi) to widać było różnice, a jak zobaczyłam świeżynki po porodzie ( byłam Ninę odwiedzić w inkubatorku w sali noworodków ) , które miały po 4200 to też było to od razu widać że Chłopaki duże
|
|
|
|
|
#2608 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Gizmiatko będzie dobrze! odpoczywaj sporo! ja piorę wszystko, nie wiem kto i co z tym robił wcześniej i w jakich warunkach były przechowywane. Cytat:
Cytat:
Cytat:
nakładki na sutki kupiłam, w sumie też z TT, bo przy jednym zamówieniu wzięłam. Aguśka co za noc mieliście. Współczuję! Dzień dobry. przyszła mi dzisiaj paczka od rodzyneczki, normalnie express wśród sprzedawców bo zamawiałam w poniedziałek. po za kilkoma brakami z aukcji to wszystko w porządku, ale kontakt bardzo dobry i szybko zostałam o tym poinformowana, więc mogę polecić spokojnie innym
|
|
#2609 | |||
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Rano zas zlapal mnie skurcz w lydkach-obu na raz, w prawej gorzej, ciezko bylo mi naciagnac noge, tak bolalo. I teraz boli mnie caly miesien. Natomiast odkad jestem na zwolnieniu i urlopie, rwa kulszowa mnie nie spotkala, a wczesniej to byla norma-kilka razy w tyg i nawet kilka razy w ciagu dnia lapaly mnie te bole promieniujace az do posladka! Takze joanaros pedem po zwolnienie, praca nie ucieknie a ty poczujesz sie lepiej mogac wreszcie odpoczac-niedlugo trzeba bedzie sie uwijac juz przy dzidzi ![]() Cytat:
![]() Trzymam kciuki, aby dzidziol sie ujawnil! Co do kibelka-ja mam straszne zaparcia-nawet po 2-3 dni, a jak juz ide to masakra. Najgorsze, ze trzymam zdrowa diete, mnostwo warzyw, blonnika, salat, owocow, wody to chyba z 3 l dziennie pije, mnostwo takze wody z cytryna-i jakos nie pomaga! Zakupilam lactuloze, pani w aptece powiedziala mi, ze nie jest wskazane zazywac jakichkolwiek lekow na zaparcia w czasie ciazy, jedynie w razie zdecydowanej koniecznosci, ale wczoraj bylam u gina i powiedzial, ze mozna lactuloze-tyle, ze doraznie, i wg dawkowania na opakowaniu, bo naduzywanie moze sie zakonczyc skurczami przedwczesnymi i organizm poza tym przyzwyczaja sie. Jeszcze nie probowalam, bo troche sie boje dzidzi zaszkodzic. Czekalam czy cos wskoram dieta i piciem hektolitrow plynow, ale widze ze nie, nawet kiwi na czczo nie pomaga....Ktoras pila laktuloze??Jakie efekty? Cytat:
Aguska, wspolczuje przezyc a szczegolnie Filipkowi, biedne dziecko! Dobrze, ze mialas glowe na karku i wiedzials juz, z czym masz doczynienia! Oby wiecej juz sie to nie powtorzylo! Edytowane przez ewelajna25 Czas edycji: 2012-01-04 o 11:41 |
|||
|
|
|
#2610 |
|
Wtajemniczenie
|
Aguskaa współczuje tej nocnej przygody, dobrze że udało się dostać do tej pani pediatry. A to że zapomniałaś o ciąży w tym całym zamieszaniu to normalne, bałaś się o Filipka i w takich stresowych sytuacjach człowiek nie myśli o sobie i pewnie adrenalina zrobiła swoje. Tak czy owak dobrze że już wszystko się uspokoiło
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:00.

aby było tylko lepiej
Wykończę się
bez osłony. Liczę że to pomoże doczekać szyjce do terminu. Dam znać jutro po USG.
i to nie rozwolnienie

miesiąc, dwa??