![]() |
#4801 |
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI
Witam Wszystkich w Nowym Roku!
![]() gwiazdka93 gratuluję pełnego zadrutowania ![]() U mnie leczenie powolutku idzie do przodu. Wreszcie niemal całkowicie przyzwyczaiłam się do wyciągów. Miałam już nawet okazję przeżyć urwanie się gumki podczas jedzenia (miałam wrażenie, że stuknęłam widelcem w usta ![]() ![]() ![]() No to na tyle "nowości". 11-go jadę na wizytę, to zdam relację ![]()
![]() |
#4803 |
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]() Muszę przyznać, że źle znoszę te pierwsze dni z aparatem na dole. Nie wiem dlaczego, ale bardzo boli, dużo bardziej niż góra. Cały dzień jestem na środkach przeciwbólowych, okropnie się czuję. Mam nadzieję, że niedługo ból minie. Powodzenia ![]() Ja nie miałam narazie strippingu, więc pewnie czeka mnie w trakcie leczenia. Dziewczyny, mam mały problem, dzisiaj pękła/ zsunęła mi się gumka na górnej trójce, nawet nie wiem kiedy. Teraz nie wiem co robić, mogę poczekać do następnej wizyty (za miesiąc) czy udać się do orto.? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4804 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Mam takie jedno pytanie odnośnie aparaciku stałego - czy można założyć taki aparat u jednego specjalisty, natomiast wszelkie inne korekty, wymiany, zagięcia itp. dokonywać u zupełnie innego? Bardzo proszę o wasze zdanie ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4805 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja miałam kilku (niedługo dojdzie do kilkunastu) różnych lekarzy (nosiłam jeszcze długo aparat ruchomy), ale było to z przyczyn losowych, a nie z powodu mojej decyzji, także trochę inna sytuacja. gwiazdka93, sama nie wiem, bo w sumie masz od niedawna dolny łuk ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4806 |
Zadomowienie
|
cholera, właśnie odpadł mi zamek
![]() buuu, dopiero 2 tygodnie z kagańcem i już mi zamek odpadł?
![]() |
#4807 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4808 |
Przyczajenie
|
ja też już 17 dzień i narazie jest oki współczuję, myśle ze lepiej sie udaj jak najszybciej do orto.. trzymam kciuki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4809 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Miałam dzisiaj aktywację , grubszy drut doszedł na górę + liliowe gumki ![]() ![]() Dawno nie pokazywałam efektów , bo ja już ich po prostu nie widzę , jedynie co teraz zauważyłam w ciągu kilku dni , że górna jedynka się bardziej doprostowała ![]() Zdjęcia przed , w listopadzie i dzisiejsze
Edytowane przez @na Czas edycji: 2012-01-04 o 12:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4810 | ||
Zadomowienie
|
nie, jadłam normalną kanapkę, ale orto podejrzewała, że coś może się dziać z tym zębem, bo na boku mam taką zwykłą, metalową plombę, a na takich podobno klej słabiej trzyma; ale nie myślałam, że odpadnie już po dwóch tygodniach!
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4811 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4812 |
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczyny
![]() Mam nadzieję dołączyć do Waszego grona w lutym gdy orto założy mi górny łuk. Tak Was czytam że nie wiem czego się spodziewać w tym leczeniu wady. Jeśli mam tyło zgryz, i górne jedynki wystające z lekka poza górny łuk ząbków to jest to wg. Was jakaś duża rola aparatu? ![]() ![]() ![]() dzięki za wszelkie podpowiedzi ![]()
Edytowane przez asiaczek87 Czas edycji: 2012-01-04 o 13:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4813 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4814 |
Zakorzenienie
|
Nooo wiem tylko byłam ciekawa czy któraś z Was nie ma właśnie tyło zgryzu i tych jedyneczek skrzywionych.
![]()
![]() |
#4815 |
Zakorzenienie
|
Co do założenia najpierw góry to może orto chce Ci dół wyciągami podciągnąć, musiałabyś spytać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4816 |
Zakorzenienie
|
Dopiero 12.01 mam zadzwonić to się dowiem jak Ona to widzi
![]() ![]()
![]() |
#4817 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie gumka spadła z górnej trójki, a nie dolnej. Najgorsze, że właśnie o tą trójkę chodziło, żeby się wyprostowała. Dzwoniłam do orto., kazała jutro przyjechać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4818 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4819 |
Zakorzenienie
|
aż się góra z dołem spasuję , bo ja mam asymetrię jeszcze i muszę nosić wyciągi
![]() ![]() właśnie przed chwilą ibuprom wzięłam , bo po zmianie grubości łuku na górze mam masakrę , jak bym na nowo aparat założyła ![]()
Edytowane przez @na Czas edycji: 2012-01-04 o 17:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4820 |
Raczkowanie
|
Moja orto przełożyła mi wizytę na dzisiaj i miałam ściąganą płytkę Hassa i zakładany aparat na górę. Ściąganie płytki trwało krótko bo około minuty. Uczucie przez chwilę takie jakby się zęby odłamały. Ale już mam to za sobą. Dalej noszę wyciągi na górnych 6 i dolnych kłach. 2 gumeczki po prawej stronie, jedna po lewej, żeby mi się wyrównała linia z jedynkami na górze i dole.
![]() |
#4821 |
Raczkowanie
|
dziewczyny mam nadzieję, że za niedługo dołączę do Was. pozostało mi wyleczyć ząbki i decyduje się na aparacik. może mi ktoraś jednak przybliżyć ceny aparatów kosmetycznych?
i tak dla rozjaśnienia mojej niewiedzy : czym się różni aparat kosmetyczny,ceramiczny, pocelanowy ? oglądam wasze efekty i jestem zachwycona.. szczególnie ten efekt, który dołaczam w załączniku poprawił mi humor. mam problem z jedynkami troche na siebie nachodzą i z wampirzymi trójkami.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4822 |
Raczkowanie
|
hej!a ja mam pytanie do dziewczyn ktore maja aparaty w systemie damon albo innym ale samoligaturujacym-ile placicie za wymiane jednego drucika w jednym luku?dzieki za odpowiedz
![]()
![]() |
#4823 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aparat kosmetyczny to ogólna nazwa m.in. aparatu ceramicznego i porcelanowego. Ogólnie te aparaty różnią się chyba tylko materiałem, z którego są wykonane (i może ceną, ale nie wiem dokładnie). Tutaj możesz poczytać o aparatach kosmetycznych. Ja mam aparat pół-kosmetyczny, płaciłam 1900 zł za łuk i jestem z niego bardzo zadowolona. Jest mało widoczny i wydaje mi się, że wygodniejszy od metalowego. Mam wrażenie, że zamki mniej obcierają, ale może jestem mało obiektywna, bo metal mam dopiero od kilku dni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4824 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny z Warszawy proszę pomóżcie mi znaleźć dobrego, sympatycznego ortodontę, który także nie ma zbyt wysokich cen. Siedzę od kilku dni w necie, ale tyle jest tych gabinetów, że w końcu nie wiem do kogo iść. Pomoże mi któraś kogoś doradzić. Będę wdzięczna. wolę iść do kogoś poleconego, niż kogoś wziętego z 1 lepszej strony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4825 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4826 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() jak coś - dr. Kapuścińska ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4827 |
Zadomowienie
|
ja tak samo, a wizyta u mojej orto, niezależnie co robi [oprócz takich wizyt awaryjnych, bo za nie się nie płaci] kosztuje 120 zł
![]() |
#4828 |
Przyczajenie
|
ceny aparatów są nawet zbliżone chyba w każdej części Polski, a wizyty to już mocno zróżnicowane z tego co czytam, u mnie np. kontrolna 60 zł, ja mam dwie wizyty w tym co koleżanki z Warszawy (i okolic) jedną
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4829 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Z tym się zgadzam ![]() Dobrze jest najpierw rozejrzeć się, bo naprawdę różnice w aparatach mogą być spore. U mnie nareszcie trochę lepiej, zęby już mniej bolą. Orto. kazała nakładać dużo wosku, bo mam bardzo poobcierane policzki. Tu mam pytanie do Jigoku. Kiedyś pisałyśmy o wosku i z tego, co pamiętam dostałyśmy od orto. ten sam. Mam pytanie, co o nim sądzisz? Nie wiem czy jakoś źle go nakładam, ale on się ciągle odlepia. Ostatnio dostałam inny wosk, naprawdę świetny, wytrzymały. Niestety już się kończy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4830 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() stokrotka_2 ja zauważyłam - jak gwiazdka93 - że zarówno ceny aparatów jak i wizyt są dość mocno zróżnicowane niezależnie od regionu leczenia - w moim rprzypadku u każdego orto były inne ceny, a w kilku przypadkach różnica była dość duża.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:17.