|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#52351 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
Witajcie
![]() mam pytanie do Rybiorek odnośnie tej płukanki wodą po makaronie.. jak dobrze zrozumiałam może to być woda po obojętnie jakim makaronie? i kolejne, bo też nie wiem czy dobrze zrozumiałam..można tej wody użyć jako takiego reanimatora? tak jak Ty to zrobiłaś, czyli nie myć włosów niczym innym, tylko odświeżyć tą wodą? Można to traktować jako mycie, odświeżenie włosów? z góry dziękuję A teraz już o moich włoskach, a więc ostatnio nie mam Wam się czym pochwalić, ciągle coś cuduję z nimi, mam wrażenie jakbym przesadzała z tym wszystkim, robię pełną opcję omo i wydaje mi się, że dla moich włosów to zdecydowanie za dużo, po wczorajszym myciu dziś kompletny przyklap, obciążone do takiego stopnia, że wyglądają jakby nie wyschły. Któraś z Was pisała, że w mojej pielęgnacji brak protein, jak tylko będę w Naturze, to zakupię coś, bo chwilowo mi nie po drodze. Jeśli się okaże, że to nie to, to chyba będę musiała ograniczyć ilość odżywek. Pozdrawiam Was wszystkie coś w tym nowym roku mniej piszecie, ale dzięki temu łatwiej za Wami nadążyć.
|
|
|
|
#52352 | |||
|
Rozeznanie
|
Fajnie
chcą falować![]() Mam taki efekt odkąd ścięłam. Wcześniej miałam takie zmechacenie z wierzchu. Nawet się na nie żaliłam a teraz deszcz, nie deszcz, beret czy brak wyglądają fajnie i wcale nie puszą się przy wilgotnej pogodzie. Wiadomo, trochę więcej odstawaczy się pojawia ale nie jest to efekt pokręconego króla lwa jak kiedyś![]() Cytat:
![]() Cytat:
Czekamy ![]() Cytat:
![]() Jest o co walczyć, falki jak się patrzy ![]() Podobnie jak Ag Rafka polecam maski przed myciem, własnej roboty albo właśnie wzbogacane sklepowe po oleje oczywiście również ale akurat mnie lepiej służą maski
|
|||
|
|
|
#52353 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny zmyję betainą dimethicone i poliquaternium- 10 ? bo SLSA nie mam w domu.
użyłam jakiejś odżywki z tymi silikonami. Kupiłam ją dawno temu podejrzewam, że wtedy kiedy jeszcze nie umiałam rozszyfrować składów no i nie spojrzałam na skład jak jej w sobote używałam Jeżeli teraz nałoże garnier avokado to przejdzie przez te silikony? czy najpierw to trzeba zmyć i ewentualnie jako d/s nałożyć garniera?
|
#52354 |
|
Kazar Lady
|
a ja dzis po zakupach, kupiłam szampon BD odżywkę isana z babassu, alterre z granatem i garniera z avocado
hmm zastanawiałam się czy babuni z miodem i proteinami nie wziąć ale w końcu nie wiedziałam, czy o tą chodziło |
|
|
|
#52355 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pati, dziekuje Mam nadzieje, ze w przyszlosci beda chcialy nie tyle falowac ile krecic sie, jak kiedys (choc wtedy byly tez krotsze)... Ale to kwestia na pozniej, teraz grunt zeby byly zdrowe i nawilzone ![]() Riddim, podpisuje sie pod tym co Dziewczyny juz napisaly - sliczna jestes Zycze wytrwalosci w dbaniu o wloski i super efektow ![]() EDIT: Milena, wg pigulki dimethicone zmywa sie lagodnymi szamponami z betaina co do PQ-10 to nie wiem, tu https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...4&postcount=17 jest napisane ze jest trudniejszy do usuniecia niz dimethicone i najbardziej sie nabudowuje. Moze dodaj do szamponu sode oczyszczona albo aspiryne dla pewnosci.
![]() Edytowane przez claudiiin Czas edycji: 2012-01-04 o 12:00 |
|
|
|
|
#52356 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nie panikuj kobito, musiałabyś pół butli nawalić żeby zablokowało przepływ składników ;] Patent na odświeżanie włosów: zasypka dla dzieci wtarta w łeb na noc - wstałam i nie mruga nawet :P Skręt oczywiście żaden ale i tak nie mam czasu na chuchanie na włosy |
||
|
|
|
#52357 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a to wytłumaczenie przemawia do mnie w 100 % - tach Cytat:
Zakręcona WŁOSOMANIACZKA CG od 1 lipca 2011 Zapuszczam włosy - długość włosów w skręcie 62 cm Nie prostuję od lipca 2010 Moje włosy Edytowane przez milena798 Czas edycji: 2012-01-04 o 12:15 |
||
|
|
|
#52358 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=claudiiin;31402096]Proteiny swoja droga... A moze juz czas na oczyszczenie SLS i dlatego sa obciazone?
![]() nie sądzę, bo SLS używam raz w tygodniu a za każdym razem używam BD do zmycia mikstury. Tu jest racze problem typu, że nie wiem co moim włosom służy a co nie. Bo raz nałoże dużo wszystkiego i mam puch a innym razem obciążone. Dla mnie to dbanie o włosy to taka małą droga przez mękę. Najlepiej byłoby wszystko notować, co kiedy i po czym i jaki efekt, wtedy można by snuć wnioski i wykluczać, ale niestety nie mam czasu na to. Zostaje kombinacja za każdym razem na zasadzie co mam pod ręką, bez jakiegokolwiek przemyślenia i planu, a później efekty są takie jakie są. |
|
|
|
#52359 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mam załamkę
Pisałam, że żel lniany w końcu się sprawdził a tu taka wtopa. Dziś poszłam myć głowę i zauważyłam, że na całej długości włosa mam biały proszek właśnie z tego żelu. On mi tez włosy zmatowił i nie są tak śliskie jak zawsze Dobrze żel odgniotłam a pomimo tego ten proszek/puder widać. Macie takie coś? Co z tym poradzić?
“You can spend minutes, hours, days, weeks, or even months over-analyzing a situation; trying to put the pieces together, justifying what could've, would've happened... or you can just leave the pieces on the floor and move the fu.k on!” |
|
|
|
#52360 |
|
Strażnik Wizażu
|
Hmm...włącz program minimalny
moje włosy po takim są najfajniejsze ![]() Spróbuj ![]() ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Eeee....u mnie nie ma czegoś takiego
|
|
|
|
#52361 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=DMkAnia;31404052]Hmm...włącz program minimalny
moje włosy po takim są najfajniejsze ![]() Spróbuj ![]() ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- heh dla mnie to jest właśnie program maksymalny z tym, że przed myciem nakładam odżywkę z jakimś olejem, myję BD, następnie odżywkę d/s później joanne b/s mam tą z zieloną herbatą, niestety innej nie znalazłam. Na koniec żel lniany no i klapa. Kiedyś poradziłaś mi żeby odżywkę d/s kłaść przed myciem i było lepiej. Z tego co zauważyłam, narzekałam na tą AK, ale Alterra z morelką okazała się jednak gorsza. Wrócę znów do Garniera AK przed myciem a po myciu tylko b/s, było jakby lepiej. Choć przy takim zestawie boję się, że niewystarczająco je odżywiam. Kurcze a może się tak dzieje, bo w święta farbnęłam włosy i one teraz muszą się jakoś zregenerować. No nie chcą za cholerę się kręcić, a z drugiej strony po co ja na siłę każe im się kręcić jak i tak je spinam heh |
|
|
|
#52362 |
|
Wtajemniczenie
|
Na pewno nie. Wszystkie mam te co zawsze a przypomniało mi się że z tym żelem tez kiedyś coś takiego miałam. Jak robicie żel? gotujecie siemie?W jakich proporcjach? Bo ja zawsze zalewałam zimna wodą na kilka godzin i glut zawsze był....
“You can spend minutes, hours, days, weeks, or even months over-analyzing a situation; trying to put the pieces together, justifying what could've, would've happened... or you can just leave the pieces on the floor and move the fu.k on!” |
|
|
|
#52363 |
|
Zakorzenienie
|
vanilia1985 - też popieram - program minimum! moje programy minimum są bardzo minimum
bywa nawet sama odżywka myjąca i płukanka lniana, czasem wcześniej odżywka, której nie trzeba zmywać niczym poszperaj w codzienniku Misha_ - jeszcze może był połączenie żelu i odżywki, osobno nie będą a razem tak gotuje łyżkę w szklance wody jakieś 5-10minut |
|
|
|
#52364 | |||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() A farbowanie no to faktycznie mogło tu "pomóc" ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#52365 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jedyne co wiem to to, ze vatika nieszczegolnie przypadla mi do gustu, ale nawet tu nie jestem w stanie powiedziec czy ona nie robi z moimi wlosami nic dobrego, czy raczej po prostu nie robi nic.
|
|
|
#52366 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nakładam odżywkę b/s na lekko harmonijkowane włosy (ostatnio Schauma estraowocowa pielęgnacja). Natępnie zawijam w koszulkę i po 10 min żel. Coś źle? A powiem mam jako ciekawostkę, że dodałam do odzywki Schaumy żel aloesowy i się porobiły białe kulki zamiast jednolitej masy nie miałam odwagi nałożyć tego na włosy
|
|
|
|
#52367 |
|
Zadomowienie
|
cześć Dziewczyny
Dzisiaj postanowiłam zafundować moim włosom relaks podczas wyjazdu nie miałam czasu się nimi zajmować tak bardzo jak bym chciała, więc teraz im to wynagradzam. Zafundowałam im mieszankę oleju lnianego i ze słodkich migdałów niebawem zmywam, ciekawe jaki efekt. Jeśli będzie super ekstra to się pochwalę![]() i can't wait
|
|
|
|
#52368 |
|
Zakorzenienie
|
No pielęgnacyjnie dobrze tylko jakieś składniki mogą się nie lubieć i się coś warzy, ścina, wytrąca. Chyba nie ma reguły, mi się nie zdarzyło ale dziewczynom tak więc spróbuj inne kosmetyki w tej konfikuracji
|
|
|
|
#52369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do stosowania to gdy nie mylam skalpu to najpierw moczylam wlosy, nakladalam odzywke ktora splukiwalam po paru minutach i wtedy ostatnie plukanie woda makaronowa, samej wody makaronowej nie trenowalam
|
|
#52370 |
|
Zadomowienie
|
Któraś z was byłaby w stanie tak na szybciocha zanalizować odżywkę
? Bardzo zła? Joanna Professional, wygładzająca odżywka w sprayu z jedwabiem Aqua, Glycerin, Cetrimonium Chloride, Isopropyl Alcohol, Silicone Quaternium-16, Undeceth-11, Butyloctanol, Undeceth-5, Hydrolyzed Silk, Laureth-10, Citric Acid, Parfum, Alpha-Isomethyl Ionone, Citronellol, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, Linalool, DMDM Hydantoin, Methylchlorisothiazolinon e, Methylisothiazolinone
|
|
#52371 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No odwyk z małymi ustępstwami Może nie tyle postanowienie noworoczne, co chęć oszczędzenia (chociaż pewnie i tak się nie uda, bo jak nie wydam na rzeczy do włosów to znajdzie się coś innego).TŻ się zorientuje, jak łazienka wyda mu się większa Półki w innych pomieszczeniach pewnie też zubożeją ![]() Nie było co pokazać Dziś mam już prawie proste.
|
|
|
|
|
#52372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#52373 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
nałożyłam na włosy mieszankę olei : rycynowy i lniany, dam radę zmyć to Hegronem? Jeśli nie to mam tylko na stanie szampon bez sls z Barwy
|
#52374 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Ja dziś nie mam na nic siły. Mycie włosów sobie odpuściłam. Umyje jutro ![]() Położyłam się wczoraj jeszcze w wilgotnych i przez noc mi urosły Nie są zdefiniowane, ale za to szopa jest
|
#52375 | ||
|
Rozeznanie
|
No właśnie chyba wykrakałam. Dzis kiepściutko. Po wczorajszym zmyciu Hegronem olejku Alterry zużyłam resztkę żelu lnianego do płukanki i już nie miałam do stylizacji. Dałam trochę isany meskiej. Już mokre wygladały jakoś nie bardzo. Wygniecione i roztrzepane, a nie skręcone i zbite jak ostatnio. Ech, miałam jednak nie myć wczoraj...pokarało mnie. Przed myciem były ładniejsze niż po. Ugotowałam lnianego i próbowałam coś tam ratowac przed snem, ale rano kicha.
Cytat:
Cytat:
Ja gotuję: 2 szklanki wody na 2 łyżki siemienia. I dość długo, bo lubię gęsty. Choć niedawno sprawdził się rzadki w połączeniu z Isaną.
|
|
#52376 |
|
Raczkowanie
|
Heloł
![]() Bylam dzis na zakupach kupialm alterke morelowa, garniera aik i jestem zla bo jak zwykle w tesco nie bylo masek z bingo ale widzialam joanne b/s tylko chcialam kupic z lnem i rumiankiem ktorej nie bylo. Byla tylko z zielona herbata i pokrzywa i z miodem i cytryna, ktora sie lepiej nada? Wolalam nie kupowac bez Waszych rad
|
#52377 |
|
ma zielone pojęcie
|
Co kto lubi. Mnie chyba ta miodowa pasowała trochę bardziej, ale generalnie obie odżywki są (moim zdaniem) podobne.
|
#52378 |
|
Zadomowienie
|
![]() nałożyłam sobie sama hennę zaczęłam zabawę o 18.30, do 19 miało być po wszystkim, skończyłam 19.50 wydaje mi się, że dałam radę, ciekawe czy coś z tego wyjdzie. Tylko nie podoba mi się to, że papka w ogóle nie chciała się trzymać świeżego odrostu, tego który jeszcze niczym nie był farbowany ![]() agatka89 chyba trzeba na sobie przetestować. Najwyżej wybieraj po zapachu |
|
|
|
#52379 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
jutro myję włoski, zobaczę efekt
|
|
|
|
|
#52380 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
do tego ulubione jeansy mi sie rozdarly zapowiada sie puchato acz calkiem niezle pofalowano
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:09.

a teraz deszcz, nie deszcz, beret czy brak wyglądają fajnie i wcale nie puszą się przy wilgotnej pogodzie. Wiadomo, trochę więcej odstawaczy się pojawia ale nie jest to efekt pokręconego króla lwa jak kiedyś
, ale staram się ile mogę.
Pisałam, że żel lniany w końcu się sprawdził a tu taka wtopa. Dziś poszłam myć głowę i zauważyłam, że na całej długości włosa mam biały proszek właśnie z tego żelu. On mi tez włosy zmatowił i nie są tak śliskie jak zawsze
Dobrze żel odgniotłam a pomimo tego ten proszek/puder widać. Macie takie coś? Co z tym poradzić?

ale widzialam joanne b/s tylko chcialam kupic z lnem i rumiankiem ktorej nie bylo. Byla tylko z zielona herbata i pokrzywa i z miodem i cytryna, ktora sie lepiej nada? Wolalam nie kupowac bez Waszych rad