|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012
dziewczyny a boli Was czasem w okolicy pępka? mam dziś takie bóle i zastanawiam się co to, tak jakby mi ktoś szpilkę wbijał tam od spodu
|
|
|
|
#3272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Seks w ciąży bardzo dobrze działa, mój jest jak najbardziej za. Niestety my mieliśmy zakaz przez krwiaka. |
|
|
|
|
#3273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do określania ryzyka wystąpienia wad chromosomalnych, to na USG genetycznym robionym koło 13 tyg nie da się ich wykryć, jedynie stwierdzić prawdopodobieństwo ich wystąpienia. Jeśli takie występuje, zaleca się dodatkowe badania. Dopiero na USG genetycznym robionym koło 2o tyg da się określić wystąpienie części wad, ale i tak nie wszystkich.
|
|
#3274 |
|
Raczkowanie
|
nie wiem dziewczyny jak to jest ale ja chodze ns nfz do lekarza i mialam nomalnie usg genetyczne,no ok nie bylo bez yych bsdan krwi ale normalnue bylo patrxone ns kregoslup,kosc nodowa,fald karkowy itp. A lekarz mi nir moeil ze bede miec usg genet tylko poeeiiedzial ze troche bardxiej rozszerzone i dokladniejsze. Dopiero jak skonczyl usg robic to sie soytslsm czy to bylo genet to mi poeiedzisl ze tak ale wcxesniej nie chcial mnie denerwowac. Takxe nie eiem jak to jeet czy ja po prostu mam taki szczescie ze trafilam do takiego lekarza
|
#3275 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co wiem niektórzy lekarze wykonując je właśnie nie informują, że to genetyczne robią. Moja koleżanka tak miała i przerażona już była, że jej gin tego nie zrobił i już za późno. A jak do niego zadzwoniła okazało się, że on to wszystko w odpowiednim czasie pomierzył, a że wszystko było w porządku to nic nie mówił
|
#3276 | ||
|
Branzoletka
|
Cytat:
Teraz zresztą też nie mam z niego pożytku, bo po urlopie przemęczony pracą ale teraz to mi akurat wisi, bo też już nie mam ochoty Cytat:
|
|
|
#3277 |
|
Zakorzenienie
|
ja właśnie się trochę zdziwiłam bo lekarka powiedziała mi, że daje mi skierowanie na usg genetyczne a na skierowaniu pisze 'badania prenatalne'. Małż tam zadzwonił aby nas na termin umówić i mówiono coś o dwóch wynikach - jeden dostaniemy od razu a drugi po 2 tyg.
więc wydaje mi się, że będę miała nie tylko usg.
|
|
|
|
#3278 |
|
Zakorzenienie
|
no to i ja sie dopisze , tez mam termin 23 lipiec
|
|
|
|
#3279 |
|
Zadomowienie
|
Czytałam Was czytałam i czytałam... już nie pamiętam na jakie pytania niby miałabym odpowiadać. Wiem tylko że ktoś, już nie wiem kto narobił mi ochotę na jajecznicę ze szczypiorkiem i musiałam ją zjeść
![]() Rozmawiałyście o zakazanym jedzeniu... ja podchodzę do tego ostrożnie ale czasem przymykam oko. Np. surowego miesa nie ruszę (choć w ogóle cieżko z ruszaniem mięsa u mnie),tuńczyka jadłam małe ilości bo takie podobno nie są szodliwe, ale ostawiłam jak zaczął tak przeraźliwie śmierdzieć, jajka na szczęście tylko lubie na twardo Ale np. zdarza mi się zjeść kilka niezdrowych chipsów, siorbnąć od męża coli... ja nie wiem jak bym sobie już nalała to bym chyba wyrzuty sumienia miała, a tak od niego łyczek to mi nie szkodzi psychicznie Wiecie tak naprawdę nie wiadomo czy te wszystkie zakazy są właściwie słusznie nadane... było wielkie halo że serów plesniowych nie można, że surowych ryb nie można, a teraz gin mówi na zdrowie ![]() Ja też nie wiem jak będzie u mnie z genetycznymi, bo idę dopiero 10 do gin i sama będę się o nie pytać... a to już będzie 13tydz1dzień jak dobrze liczę? ostatanio się już sama gubię ale co będę mogła i zdążę to zrobię, tylo nie wiem czy tak od razu dostanę się w kolejkę do ginekologa Asi![]() Aaaa przypomniało mi się że wyczytałam dzisiaj że będziemy mieli kolejnego synusia gratulację dla Falki
|
|
|
|
#3280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3281 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc dziewczynki
![]() nie oddzywalam się bardzo długo, ale mam nadzieje, ze przyjmiecie mnie z powrotem..... dzisiaj byłam na kolejnej wizycie.... moj szkrab ma juz 7,3 cm i waży niecałe 10dkg dzisiaj widzialam jak macha raczkami, widoczne były juz paluszki u raczki, stopki i kregosup wierciuch mały . Byłam zestresowana bo brałam antybiotyk przez 4 dni- rozchorowalam sie![]() Gratuluje wszystkim nowym mamom ![]() I przykro mi z powodu utraty fasolek- trzmam za was kciukii!!! postaram sie byc teraz na bieząco
nasz ślub kościelny:15.08.2009 nasz ślub cywilny: 14.06.08. http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200712244225.png http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200603023238.png http://s9.suwaczek.com/20090815560716.png nasze maleństwo |
|
|
|
#3282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3283 |
|
Zakorzenienie
|
Witam nowe mamusie i gratuluję
Ja się dzisiaj obijałam i czytałam gazetki dla mam. Troszkę mnie mdliło, więc musiałam pospać. Za to w nocy tak okropnie zmarzłam, wiało niemiłosiernie i czuć to było nawet w domu... Miałam Wam napisać, bo mi się przypomniało i nawet dyskutowałam o tym z TŻ Mi w pierwszych tygodniach ciąży na mdłości pomagało wypicie 2-3 łyżek soku z ogórków kiszonych. Nie mam pojęcia czemu, ale czułam się o niebo lepiej i mdłości ustępowały. Wczoraj dostałam od TŻ właśnie ogromny 5 litrowy słoik ogórków kiszonych i tak mi się przypomniało ![]() Za to od 3 dni mam ochotę na lizaki i kwaśne żelki. Nie chciało mi się iść do Lidla po takie wielkie opakowanie, więc pocieszyłam się małymi glizdami z Biedronki ![]() W ogóle mój TŻ mnie zaskakuje. Codziennie przez kilkanaście minut coś mówi do brzuszka, całuje go i śpiewa. Takie to wzruszające i słodkie |
|
|
|
#3284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do ryb to mi lekarka kazała zrezygnować z sushi
|
|
|
|
|
#3285 |
|
Zadomowienie
|
Soleilka zaraz dostaniesz ochrzan za te żelki... własnie sobie wyobraziłam takie posypane czymś kwaśnym, nie jestem znawczynią żelków bo nie przepadam ale teraz ślinka mi popłynęła na myśl o nich
![]() ja sobie mojego męża nie wyobrażam jak śpiewa dla mojego brzucha ale Ty musisz mieć fajne wrażenia, pewnie nawet mdłości i senność wtedy odchodzą w kąt![]() ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- widzisz dottta, a moja gin mówiła że nowe ustalenia mówią że można jeść surowe ryby... tak czy inaczej ja bym teraz nawet kijem nie ruszyła :P |
|
|
|
#3286 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój TŻ ogólnie kocha śpiewać, więc dla niego to normalne. Tym bardziej, że mówiłam mu o tym, że dziecko będzie się uczyć jego głosu. No i teraz tylko chce leżeć przy brzuszku i z nim gadać. A jak się wkurzam na niego to tylko słyszę "nie słuchaj mamy, ma zły dzień" W ogóle TŻ zabrał mnie do lumpka. Było tyle świetnych śpiochów, body, bluzeczek itp za 3 zł nie zniszczonych szkoda, że nie znam płci, bo bym się obkupiła
|
|
|
|
|
#3288 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wiec jem na co mam ochote kawe tez zaczelam pic ale taka slaba z mlekiem Cytat:
super moj glaska mnie czesto po brzuchu, kiedys mu powiedzialam, ze jak sie przyklada reke do brzucha to maluch "podplywa" bo nas czuje( gdzies to wyczytalam) od tej pory, szczegolnie przed snem tz tak robi ogolnie nastawil sie, ze to bedzie chlopak... a mnie dzis lekarka powiedziala, ze nic miedzy nozkami nie widac chociaz to za wczesnie i jeszcze wszystko sie moze zmienic
nasz ślub kościelny:15.08.2009 nasz ślub cywilny: 14.06.08. http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200712244225.png http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200603023238.png http://s9.suwaczek.com/20090815560716.png nasze maleństwo |
||
|
|
|
#3289 |
|
Zadomowienie
|
Sas czytałyśmy to samo, ja też wieczorem jak leże już w łóżku to kładę rękę i zastanawiam się czy fatycznie tak jest. Niby czuje wtedy nasze ciepło i dlatego lgnie
|
|
|
|
#3290 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() nabardziej obawiam sie tego, ze sprawdzi się moje nocne wstawanie niestety ja wstaje w nocy do lazienki co 1,5 -2 h jak tak szkrab bedzie mi sie budzil w nocy to przechlapane
|
|
|
|
#3291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ogólnie lubię tulić mój brzuch Jakoś tak czuje się związana z krewetką i nawet tego nie kontroluje już ![]() W ogóle TŻ mnie uświadomił, że na piersiach widać mi już niebieskie żyłki |
|
|
|
|
#3292 |
|
Zakorzenienie
|
witam z wieczora
![]() u mnie tez widac niebieskie zylki :P przed chwlka poczulam jakby takie laskotki pod skora nie wiem co to bylo? ![]() dziewczyny jestem taka z☠☠☠ana po pracy ze nie mam sily nadrabiac...
|
|
|
|
#3293 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie za to dzisiaj boli przeokropnie gardło. Piję wodę z ogromną ilością soku z cytryny. Mam nadzieję, że pomoże
|
|
|
|
#3294 |
|
Rozeznanie
|
witamy witamy
![]() Jejciu piszecie jak opętane ale fajnie z rana poczytac co tam sie wydarzylo ![]() Soleilka zdrówka zycze a mi wczoraj głowa pękała ;/ sas tez mam podobnie co 2 h wyjscie z łożka i jak sie tu wyspac ![]() a Twój dzidzia to juz niezle ma wymiary 7 cm nono ale waga 10 kg hmm chyba 10 g ![]() ![]()
Edytowane przez Jessiczka Czas edycji: 2012-01-06 o 09:17 |
|
|
|
#3295 | ||||
|
Branzoletka
|
Przyznaje się bez bicia do tej jajecznicy ze szczypiorkiem
Ja uwielbiam jajka więc dziwne to było jak nagle smak papieru poczułam ![]() U nas w Holandii wieje niemiłosiernie a wczoraj miałam wrażenie, że wiatr przedostaje się do mieszkania ![]() Cytat:
Cytat:
WHY?? Uwielbiam suchi Co oni do surowych ryb mają ![]() Cytat:
Podczas mojej pierwszej ciąży jak się przyłożyło rękę mała zawsze podpływała się przytulić chyba ![]() Cytat:
|
|
|
#3297 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to że po 35 roku życia na kasę chorych robią wiem, tylko skrótem myślowym poszłam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Istnieje ryzyko zakażenia listeriozą. To samo tyczy się ryb wędzonych na zimno (makrela, łosoś)
|
|
#3298 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przed ciążą piłam jej ogromne ilości, teraz ograniczyłam.Cytat:
![]() co do sushi to surowe ryby mogą zawierać różne bakterie i pasożyty zwłaszcza jak je źle przechowywano i pochodzą z niesprawdzonych źródeł ![]() Cytat:
![]() Małż chyba coś usłyszał o krwi nie wiem po co mi to ale niech im będzie tak potwornie nienawidzę kłucia |
|||
|
|
|
#3299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3300 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:21.

A jak lekarz nie będzie miał czasu na rozmowę telefoniczną to może przynajmniej położna.
?
Teraz zresztą też nie mam z niego pożytku, bo po urlopie przemęczony pracą ale teraz to mi akurat wisi, bo też już nie mam ochoty

więc wydaje mi się, że będę miała nie tylko usg.

Wiecie tak naprawdę nie wiadomo czy te wszystkie zakazy są właściwie słusznie nadane... było wielkie halo że serów plesniowych nie można, że surowych ryb nie można, a teraz gin mówi na zdrowie 

ale żałobę po sushi w sercu noszę
szkoda, że nie znam płci, bo bym się obkupiła 

a wczoraj miałam wrażenie, że wiatr przedostaje się do mieszkania 
WHY?? Uwielbiam suchi
Co oni do surowych ryb mają
zwłaszcza jak je źle przechowywano i pochodzą z niesprawdzonych źródeł