Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-06, 12:48   #3331
Irmusia81
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012

Cytat:
Napisane przez kasikkkkka Pokaż wiadomość
Witajcie, czytam Was od pewnego czasu i dopiero teraz zdobyłam się na to, żeby się ujawnić
Dwie kreseczki ujrzeliśmy tydzień przed świętami i w święta oczywiście obwieściliśmy dobrą nowinę moim rodzicom i teściom, z zastrzeżeniem, żeby nie ogłaszać jej wszystkim wokoło Dziadkowie są przeszczęśliwi. Moim rodzice już zaczynają się wczuwać w rolę, tym bardziej, że to będzie ich pierwszy wnuk/wnuczka
Dziś kończę 7 tydzień i jutro zaczyna lecieć 8 Wczoraj miałam pierwsze usg i w końcu zobaczyliśmy nasze maleństwo Ma już 6mm i słyszalam serduszko, cudowne uczucie
Termin porodu lekarz wyznaczył mi na 26 sierpnia, będzie prezent na 1 rocznicę ślubu
Gratuluję

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
a ja mam pierogi ruskie
Ooo mniam
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 12:49   #3332
chce_byc_mama
Zakorzenienie

tk mnie naszlo ;p

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 12:52   #3333
phdwao
Zakorzenienie

uwielbiam ruskie, moze jutro zrobie
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 12:53   #3334
branzoletka
Branzoletka

Mi też(w 1 ciąży) kazali wypić dużo płynów ok.2 litrów przed badaniem usg ale efekt był taki, że jak wypiłam tą ilość to wszystko i potem przez parę lat miałam awersję do wszystkiego co z porzeczką

Wysiłkowe nietrzymanie moczu mam do dzisiaj tylko nie wiem czy po ciąży czy po porodzie

hanjah gratuluje 15tyg.

kasikkkka witaj i gratuluje jesteśmy prawie w tym samym wieku ciąży Też jesteś ciągle taka zmęczona?

15.10.2014- Leń ćwiczy

27.12.2014.

przepraszam ale pisze z klawiatòry bez polskich znakòw

13.08.12 mój mały cud
branzoletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 12:53   #3335
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
tk mnie naszlo ;p
Smacznego Ja mam zamrożone, bo jak ostatnio lepiłam to dużo mi wyszło. Także jak mnie najdzie to może na podwieczorek też ruskie zjem
Stary 2012-01-06, 12:55   #3336
branzoletka
Branzoletka

Ale jesteście uwielbiam ruskie ale tu w NL nie znają co to pierogi więc pogonię mojego jak zdąży po pierogi do polskiego sklepu Normalnie ślinka mi teraz leci

15.10.2014- Leń ćwiczy

27.12.2014.

przepraszam ale pisze z klawiatòry bez polskich znakòw

13.08.12 mój mały cud
branzoletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 13:04   #3337
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
ja mam za tydzien badanie genetyczne u innego lekarza i jestem ciekawa czy jak zobaczy plec to zdradzi czy zostawi to lekarzowi prowadzącemyu
myślę, że to nie powinno zależeć od lekarza prowadzącego tylko od tego, czy Wy chcecie płeć poznać czy nie. W końcu wasze dziecko a nie gina co was prowadzi

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Rozumiem. Ja w ogóle nie lubię, jak lekarz ogląda obraz na monitorze i nic nie mówi pacjentce. To jest traktowanie człowieka rzeczowo a nie "ludzko". Moja gin zawsze wszystko mi tłumaczy i pokazuje. I tak powinno być, prawda?
Dokładnie Dlatego lubię mojego gina, bo wszystko opowiada co się dzieje na monitorku, co widać

Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość
Co do zakazów w ciąży to myśle ze do wszystkiego trzeba podchodzic z umiarem.
Pasztet zdaża mi sie zjeść i tuńczyka również. Trzeba by jeść ich bardzo dużo żeby przekroczyc jakieś tam normy. Raz na jakiś czas myśle ze sie nic nie stanie. To samo orzeszki ziemne czy sery. Ja wychodze z założenia że alegrgia u dziecka bardziej wynika z sterylności we wczesnym wychowaniu i genetyki (po rodzicach) niż z diety mamy w ciąży.
Ja nie jem tylko potraw ewidentnie zakazanych (czyli tych, co już były wymienianie). A poza tym też raz na jakiś czas skubnę "niezdrowe" jedzenie, wypiję colę, cytrusami się zajadam bez umiaru Tuńczyka też sobie nie odmawiam, staram się tylko go nie jeść często.

Cytat:
Przyznam, że liczę, że mi powie tak w 70-80% kto tam w brzusiu mieszka Też mam u innego lekarza, ale czytałam, że część badania robi w 3d i wtedy może będzie mógł stwierdzić mniej więcej

Aaa odnośnie usg, to coś mi się przypomniało.
Jak w 7 tc trafiłam do szpitala w Wadowicach, to rano wszystkie kobiety, we wczesnej ciąży. którym mieli robić usg, musiały być na czczoNormalnie jeszcze się z takim czymś nie spotkałam. Dopiero po badaniu mogły zjeść śniadanie Śmiałyśmy się na sali, że jak idzie się do gina na 18-tą to powinno się głodować cały dzień, żeby nie pomylił żołądka z dzieckiem
U mnie płeć określał w 2D, 3D włączył tylko jako ciekawostkę dla nas, ale przyznam, że dla mnie średnio to wyglądało Dzieciak wygląda jak kosmita na tym 3D hehe

Co do tego robienia usg na czczo, to niezły wymysł mieli haha Ciekawa jestem kto tam wpadł na taki genialny pomysł...

Cytat:
Witajcie, czytam Was od pewnego czasu i dopiero teraz zdobyłam się na to, żeby się ujawnić
Dwie kreseczki ujrzeliśmy tydzień przed świętami i w święta oczywiście obwieściliśmy dobrą nowinę moim rodzicom i teściom, z zastrzeżeniem, żeby nie ogłaszać jej wszystkim wokoło Dziadkowie są przeszczęśliwi. Moim rodzice już zaczynają się wczuwać w rolę, tym bardziej, że to będzie ich pierwszy wnuk/wnuczka
Dziś kończę 7 tydzień i jutro zaczyna lecieć 8 Wczoraj miałam pierwsze usg i w końcu zobaczyliśmy nasze maleństwo Ma już 6mm i słyszalam serduszko, cudowne uczucie
Termin porodu lekarz wyznaczył mi na 26 sierpnia, będzie prezent na 1 rocznicę ślubu
Witaj i gratuluję

A ja dzisiaj się strasznie zamulona przez tą pogodę czuje, już zdążyłam sobie drzemkę uciąć a teraz kawą się ratuję bo mi się oczy same kleją...

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 13:05   #3338
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez branzoletka Pokaż wiadomość
Mi też(w 1 ciąży) kazali wypić dużo płynów ok.2 litrów przed badaniem usg ale efekt był taki, że jak wypiłam tą ilość to wszystko i potem przez parę lat miałam awersję do wszystkiego co z porzeczką

Wysiłkowe nietrzymanie moczu mam do dzisiaj tylko nie wiem czy po ciąży czy po porodzie

hanjah gratuluje 15tyg.
Dzięki
Ja myślę że to nietrzymanie moczu to raczej po porodzie niż po samej ciąży. Najgorzej właśnie jak kichnę mocniej, kaszlę albo się czymś zakrztuszę. Pół biedy jak to się dzieje w domu, ale czasem naprawdę strach gdzieś wyjść
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 13:07   #3339
muminek82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dottta Pokaż wiadomość
ja właśnie się trochę zdziwiłam bo lekarka powiedziała mi, że daje mi skierowanie na usg genetyczne a na skierowaniu pisze 'badania prenatalne'. Małż tam zadzwonił aby nas na termin umówić i mówiono coś o dwóch wynikach - jeden dostaniemy od razu a drugi po 2 tyg. więc wydaje mi się, że będę miała nie tylko usg.
wyniki z usg są odrazu a te drugie z krwi przychodzą mailem do 2 tygodni, ja też niecierpie kłócia !!!
Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość
czesc dziewczynki
nie oddzywalam się bardzo długo, ale mam nadzieje, ze przyjmiecie mnie z powrotem.....
dzisiaj byłam na kolejnej wizycie.... moj szkrab ma juz 7,3 cm i waży niecałe 10dkg dzisiaj widzialam jak macha raczkami, widoczne były juz paluszki u raczki, stopki i kregosup wierciuch mały. Byłam zestresowana bo brałam antybiotyk przez 4 dni- rozchorowalam sie
Gratuluje wszystkim nowym mamom
I przykro mi z powodu utraty fasolek- trzmam za was kciukii!!!
postaram sie byc teraz na bieząco
Witaj super że z dzidziolkiem wszystko wporządku
Cytat:
Napisane przez nicki86 Pokaż wiadomość
Sas czytałyśmy to samo, ja też wieczorem jak leże już w łóżku to kładę rękę i zastanawiam się czy fatycznie tak jest. Niby czuje wtedy nasze ciepło i dlatego lgnie
ja też tak robie a co do coli nicki to zdarzy mi się w tygodniu z pół szklanki wypić
Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
No i zaczynamy dziś 15. tydzień
super

rano byłam w kościele,zmarzłam jak nie wiem co brrr okropna pogoda!
a na obiadek robie karpika smażonego z frytkami to się nazywa zdrowe odżywianie
Dziewczyny a pasty do zębów wybielające można stosować czy nie bo już sama nie wiem,słyszałam że płynów do płukania ust nie można
ale dlaczego?to nie mam pojęcia!
muminek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 13:08   #3340
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki
Ja myślę że to nietrzymanie moczu to raczej po porodzie niż po samej ciąży. Najgorzej właśnie jak kichnę mocniej, kaszlę albo się czymś zakrztuszę. Pół biedy jak to się dzieje w domu, ale czasem naprawdę strach gdzieś wyjść
Niestety w ciąży nietrzymanie bywa problemem. Zwłaszcza już w końcówce. Są takie specjalne podpaski, a nawet wkładki, które pochłaniają zapach moczu, stworzone między innymi z myślą o ciężarnych (w PL to chyba tena lady się nazywają), może w takie się zaopatrz?

http://www.tena.pl/kobiety/produkty/gama-produktow/

Stary 2012-01-06, 13:09   #3341
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
myślę, że to nie powinno zależeć od lekarza prowadzącego tylko od tego, czy Wy chcecie płeć poznać czy nie. W końcu wasze dziecko a nie gina co was prowadzi
to fakt
Stary 2012-01-06, 13:10   #3342
kasikkkkka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez branzoletka Pokaż wiadomość

kasikkkka witaj i gratuluje jesteśmy prawie w tym samym wieku ciąży Też jesteś ciągle taka zmęczona?
powiem Ci, że nie ma tragedii, jakoś daję radę
w ogóle to z takich typowo ciążowych objawów to oprócz pobolewania brzucha i piersi to męczą mnie wzdęcia i odbijanie się ciągłe, natomiast mdłości nie mam i nie wymiotuje
dzięki temu mogę pracować normalnie

Cytat:

a ja mam pierogi ruskie
ruskie uwielbiam
Stary 2012-01-06, 13:11   #3343
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Niestety w ciąży nietrzymanie bywa problemem. Zwłaszcza już w końcówce. Są takie specjalne podpaski, a nawet wkładki, które pochłaniają zapach moczu, stworzone między innymi z myślą o ciężarnych (w PL to chyba tena lady się nazywają), może w takie się zaopatrz?

http://www.tena.pl/kobiety/produkty/gama-produktow/
Mnie to na szczęście w końcówce ciąży ominęło, ale ja urodziłam kilka tyg przed terminem.
Gdzieś tu chyba widziałam te podpaski, więc na wszelki wypadek się w nie zaopatrzę.
Stary 2012-01-06, 13:13   #3344
anna99302
Zadomowienie

wypiłam dzisaij pierwszą od jakiegoś miesiąca kawę! Ale pyyychaaa!!!!
co do wstawania w nocy - jak się cieszę, że wszystkie mamy ten sam problem! jak mnie to wkurza!!! - moje max - 5 razy co dwie godziny! i dokładnie tak jak Ivoncia16 jak wstanę już nad ranem to mam mdłości ;-/
Dziewczyny kiedy zaczęłyście widzieć różnice w obwodzie? Chociaż taką małą? Ja powoli czuję że mam przyciasne spodnie...
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 13:17   #3345
kasikkkkka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
co do wstawania w nocy - jak się cieszę, że wszystkie mamy ten sam problem! jak mnie to wkurza!!! - moje max - 5 razy co dwie godziny! i dokładnie tak jak Ivoncia16 jak wstanę już nad ranem to mam mdłości ;-/
Dziewczyny kiedy zaczęłyście widzieć różnice w obwodzie? Chociaż taką małą? Ja powoli czuję że mam przyciasne spodnie...
ja jestem straszną kawoszką i jako że mnie nie odrzuca od niej to piję nadal, z tym, że ograniczyłam znacznie
co do wstawania w nocy to czasem mi się zdarza, ale to dopiero nad ranem 1 raz, ale i to nie codziennie
Stary 2012-01-06, 13:18   #3346
phdwao
Zakorzenienie

ja wczesniej piłam 3-4 kawy dziennie, a teraz 1 na tydzien
Stary 2012-01-06, 13:18   #3347
agunia82
Zakorzenienie

Oj u mnie ze wstawaniem w nocy na siusiu na początku to był koszmar! Ale to normalne. Teraz się nieco uspokoiło, ale i tak od 2 do 3 razy zdarza mi się wstawać

Stary 2012-01-06, 13:22   #3348
muminek82
Wtajemniczenie

ja wstaje tylko raz w nocy,ale od kawy odrzuciło mnie zupełnie
Stary 2012-01-06, 13:26   #3349
hanjah
Zakorzenienie

Mdłości mi już minęły, ale kawa nadal jest bleeee...
My się zbieramy, odezwę się wieczorem
Stary 2012-01-06, 13:26   #3350
prince_polo
Zakorzenienie

hej ja tylko ma chwilę.

jest dalej nie dobrze ale to co wczoraj było to już przesada' masakra.

mialam ciągle gorączkę wysoka dreszcze straszny ból głowy i ten ząb to już nie wspomnę'

nie mogłam jej zbic pojechałam ma ip to zamiast gin przyjął mnie internista mówi we płuca zdrowe to mam czekać aż antybiotyk będzie działał'

cały czas z okładami i jakoś zeszła ale wracala
dziś mam jedynie 37.2 więc nie jest źle

nie mam siły być przy kompie więc nie pisze bo w tele mi się nie chce 3malcie kciuki aż szybko przeszło

jem tylko kogurty bo nie mogę buzi otworzyć i rano wymiotowalam bo chyba za dużo leków jak ma tak mało jedzenia'

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 13:28   #3351
agunia82
Zakorzenienie

Prince bidulko współczuje
Ale jak gorączka zeszła, to znaczy, że antybiotyk zaczął działać i stan zapalny ustępuje, więc teraz będzie tylko lepiej, trzymaj się cieplutko

Stary 2012-01-06, 13:30   #3352
ivoncia16
Wtajemniczenie

mam ochote na frytaski
mam nadzieje ze Tż mi zrobi heheh
ivoncia16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 13:31   #3353
muminek82
Wtajemniczenie

prince dużo dużo zdrówka Ci życzę!!!!
Stary 2012-01-06, 13:31   #3354
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem. Ja w ogóle nie lubię, jak lekarz ogląda obraz na monitorze i nic nie mówi pacjentce. To jest traktowanie człowieka rzeczowo a nie "ludzko". Moja gin zawsze wszystko mi tłumaczy i pokazuje. I tak powinno być, prawda?
też by mnie to wkurzało Moja lekarka nam wszystko pokazuje, tłumaczy i wyjaśnia

Cytat:
No widzisz, co lekarz, to inne zdanie. Ja byłam na usg w 1ot6dc, ale dziecko miało "już" 48 mm i lekarz pytał czy zrobić mi genetyczne, bo są już warunki
Jak my się umawialiśmy na genetyczne to babka specjalnie wyliczała kiedy wypadnie mi 12 tydz aby wtedy mi wizytę ustalić.

Cytat:
witaj
My też w 7 tyg słyszeliśmy serce mały miał 10mm a mi się wydawał taki ogromny

Cytat:
nie mam pojecia mowila zeby godzine przed wypic litr wody nie wiem moze wtedy pecherz jest pelny i macice do gory unosi nie mam pojecia :/
mi kazali pic wodę jak byłam na usg przed ciążą ale tylko jak było robione przez brzuch

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
wyniki z usg są odrazu a te drugie z krwi przychodzą mailem do 2 tygodni, ja też niecierpie kłócia !!!

Witaj super że z dzidziolkiem wszystko wporządku

ja też tak robie a co do coli nicki to zdarzy mi się w tygodniu z pół szklanki wypić

super

rano byłam w kościele,zmarzłam jak nie wiem co brrr okropna pogoda!
a na obiadek robie karpika smażonego z frytkami to się nazywa zdrowe odżywianie
Dziewczyny a pasty do zębów wybielające można stosować czy nie bo już sama nie wiem,słyszałam że płynów do płukania ust nie można
dzięki za info

mi małż wczoraj w nocy przyniósł 'ziemniaczane rozmaitości' więc miałam dzisiaj mega 'zdrowe' śniadanie
dottta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 13:36   #3355
linzey
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki
Ja niestety tez mam czasem jak mocniej kichnę. zadko się to zdaza ale jednak.

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
Taką zwykłą tj do codziennego użycia stosuje bo i czemu nie . Te mocniejsze stosowane jako kuraję to bym się wstrzymała do "po ciąży".

Cytat:

Ja też kawoszka jestem straszną Piłam 2-3 dziennie, Potem już w ciązy 1 a teraz mnie całkiem odrzuciło
Taką mam ochotę ale jakoś mnie sam zapach odrzuca
Co do obwodu to też zaczynam widziec po spodniach że coraz ciaśniej choć waga stoi w miejscu
linzey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 13:44   #3356
ivoncia16
Wtajemniczenie

mmm bede jadla frytaski z wegetka
powiedzialam ze mam ochote to mama mi robi
ahh jak ja mam teraz dobrze

a od smazonego kurczaka to mnie tak odrzucilo ze nie macie pojecia
kotleta zjem ze smakiem ale takiego kurczaka z piekarnika nie rusze
ale to sie zmienia
Stary 2012-01-06, 13:53   #3357
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
hej ja tylko ma chwilę.

mialam ciągle gorączkę wysoka dreszcze straszny ból głowy i ten ząb to już nie wspomnę'

nie mogłam jej zbic pojechałam ma ip to zamiast gin przyjął mnie internista mówi we płuca zdrowe to mam czekać aż antybiotyk będzie działał'

nie mam siły być przy kompie więc nie pisze bo w tele mi się nie chce 3malcie kciuki aż szybko przeszło

jem tylko kogurty bo nie mogę buzi otworzyć i rano wymiotowalam bo chyba za dużo leków jak ma tak mało jedzenia'
kciuki zebys szybko wyzdrowiała
Cytat:
Napisane przez ivoncia16 Pokaż wiadomość
mmm bede jadla frytaski z wegetka
powiedzialam ze mam ochote to mama mi robi
ahh jak ja mam teraz dobrze

a od smazonego kurczaka to mnie tak odrzucilo ze nie macie pojecia
kotleta zjem ze smakiem ale takiego kurczaka z piekarnika nie rusze
ale to sie zmienia
ja dzis robie schabowe mąż uwielbia
Stary 2012-01-06, 13:55   #3358
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Ja dopiero dziś zauważyłam, że biodrówki mam tak "na styk". Czyli za 2-3 tyg pewnie w nie nie wejdę

Cytat:
co do wstawania w nocy to czasem mi się zdarza, ale to dopiero nad ranem 1 raz, ale i to nie codziennie
Mam dokładnie tak samo

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
hej ja tylko ma chwilę.

Ale mi Ciebie szkoda... Trzymam kciuki, żebyś czuła się coraz lepiej

Cytat:
Napisane przez dottta Pokaż wiadomość
Jak my się umawialiśmy na genetyczne to babka specjalnie wyliczała kiedy wypadnie mi 12 tydz aby wtedy mi wizytę ustalić.
U mnie było tak samo. Pani w rejestracji wyliczyła mi kiedy mam przyjść na genetyczne.

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

Ivoncia smacznego
Ja właśnie zjadłam krupnik na skrzydełkach. Dobre było
Stary 2012-01-06, 14:35   #3359
depoison
Zadomowienie

Cześć, dziewczyny.
Chciałabym dołączyć
Podczytuję wątek od samego początku, właściwie od chwili jego założenia, bo i w ciąży jestem jednej z tych "najstarszych" (termin porodu na 01.07.2012). Do tej pory jakoś nie mogłam się zdecydować, by napisać, bo cała ta sytuacja dłuższy czas była dla mnie kompletną abstrakcją. Ale - jak by nie patrzeć - to już w końcu 15 tydzień, więc wreszcie dotarło do mnie z całą stanowczością: tak, jestem w ciąży

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 14:54   #3360
ivoncia16
Wtajemniczenie

depoison

witamy w naszym gronie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości