Oleje i olejki do włosów - część IV - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-06, 11:18   #2071
vagabondaewa
Raczkowanie

Dot.: Oleje i olejki do włosów - część IV

Cytat:
Napisane przez trommelka Pokaż wiadomość
Uf.. dlugo mnie nie bylo a wy pędzicie jak szalone
Witam po nowym roku i spóźnione wszystkiego najlepszego!
U mnie nowości olejowych brak. Za to dalej jestem zakochana w oleju z orzechów włoskich. I codziennie kocham go coraz silniej
Zwlaszcza, że ostatnio wyrównal mi się kolor wlosów a jasne refleksy przyciemnily Na kolor więc coś musi dzialać

Och Erasmus.. Czaderska sprawa Baw się dobrze!
hej,olejuje włosy od miesiąca głównie używam olejku arganowego zauważyłam,że przyciemnia włosy jak dla mnie to dobrze bo mam ciemne i farbuję na ciemnopodobno również amla ma właściwości przyciemniające mam zamiar wypróbować
Stary 2012-01-06, 12:01   #2072
KONICZYNKA 47
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fiolusiek Pokaż wiadomość
Do zmywania oleji lepsze sa delikatniejsze szampony które nie sciagnał tego co olej zrobił na wlosach a wydaje mi sie ze ten moze lekko wysuszyc
Dokładnie. Ja bym takim szamponem ze SLESem zmywała tylko naftę, parafinę itp.

Oleje to Hippem albo BD.
KONICZYNKA 47 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 12:19   #2073
enka999
Zadomowienie

dziewczyny mój olej kokosowy ma ważność do 30.01, a zostało mi go ok 1/3 słoiczka, mogę go nakładać po tym terminie?

Włosomaniaczka

enka999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 12:36   #2074
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enka999 Pokaż wiadomość
dziewczyny mój olej kokosowy ma ważność do 30.01, a zostało mi go ok 1/3 słoiczka, mogę go nakładać po tym terminie?
jeżeli nic złego 'na oko' się z nim nie dziej to możesz sama właśnie wykańczam mega przeterminowanego kokosa z efavitu

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 13:19   #2075
NinaSimone
Zakorzenienie

Czy te dzieciece szampony.. Bez SLS itp dobrze oczyszczaja skore glowy? Probowalam zelem BD umyc glowe.. 2x (zawsze tak robie) i niestety zostala mi warstwa. Uzywam szamponow familijnych i one dobrze oczyszczaja, ale potrafia przesuszyc.
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 13:32   #2076
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez NinaSimone Pokaż wiadomość
Czy te dzieciece szampony.. Bez SLS itp dobrze oczyszczaja skore glowy? Probowalam zelem BD umyc glowe.. 2x (zawsze tak robie) i niestety zostala mi warstwa. Uzywam szamponow familijnych i one dobrze oczyszczaja, ale potrafia przesuszyc.
Myję BD z pompką i zawsze wszystko ładnie domywa.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 13:33   #2077
enka999
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
jeżeli nic złego 'na oko' się z nim nie dziej to możesz sama właśnie wykańczam mega przeterminowanego kokosa z efavitu
no własnie mam tego samego tylko że jakoś już mi jego nakładanie nie sprawia tyle przyjemnośći co na początku: teraz włosy pachną kokosem tylko od razu po nałożeniu, a po jakims czasie np na drugi dzień śmierdzą tak jak bardzo brudne włosy nie wiem czy tez tak masz? może na początku tego nie zauważałam i mi to wtedy nie przeszkadzało....

Włosomaniaczka

Stary 2012-01-06, 13:44   #2078
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Myję BD z pompką i zawsze wszystko ładnie domywa.
to też na pewno zależy jakie kto ma włosy i skórę głowy - jednej z nas domyją dobrze, innej już nie u mnie jak u Basi żel BD dobrze się sprawdzal, ale skórę mam suchą, pewnie jeśli komuś się przetłuszcza to będzie gorzej z domywaniem
Cytat:
no własnie mam tego samego tylko że jakoś już mi jego nakładanie nie sprawia tyle przyjemnośći co na początku: teraz włosy pachną kokosem tylko od razu po nałożeniu, a po jakims czasie np na drugi dzień śmierdzą tak jak bardzo brudne włosy nie wiem czy tez tak masz? może na początku tego nie zauważałam i mi to wtedy nie przeszkadzało....
nie zauważyłam nic takiego u siebie no może kokos stracił trochę zapach, ale wlosy nigdy mi po nim nie śmierdziały

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2012-01-06, 14:11   #2079
enka999
Zadomowienie

Cytat:
nie zauważyłam nic takiego u siebie no może kokos stracił trochę zapach, ale wlosy nigdy mi po nim nie śmierdziały
to może z moim kokosem jest coś nie tak nawet moja mama ost zauważyła że włosy brzydko pachną jak go mam dłużej....

Włosomaniaczka

Stary 2012-01-06, 14:30   #2080
agison
Zakorzenienie

Cytat:
to może z moim kokosem jest coś nie tak nawet moja mama ost zauważyła że włosy brzydko pachną jak go mam dłużej....
może zjełczał, skoro tak brzydko pachnie? a gdzie go trzymałaś?

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2012-01-06, 14:36   #2081
enka999
Zadomowienie

Cytat:
może zjełczał, skoro tak brzydko pachnie? a gdzie go trzymałaś?
w szafce, w chłodniejszym miejscu... tylko on w słoiku pachnie ładnie kokosowo...

Włosomaniaczka

Stary 2012-01-06, 14:36   #2082
trommelka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blond_i Pokaż wiadomość
szkoda że z orzechów włoskich przyciemnia, do blondów odpada. Amla Dabur też tak podobno ma, dowiedziałam się jak już używałam, ale o dziwo nie przyciemniła
Jest też wersja Amla Gold wlaśnie do jadnych wlosów
A efekt po orzechu jest zauważalny dla mnie (bo obserwuję moje wlosy, wiem jak się zmieniają), ale otoczenie zauważa tylko podkreślenie koloru, ciemniejsze refleksy. Jakiejś wielkiej zmiany w kolorze nie ma

Cytat:
Napisane przez vagabondaewa Pokaż wiadomość
hej,olejuje włosy od miesiąca głównie używam olejku arganowego zauważyłam,że przyciemnia włosy jak dla mnie to dobrze bo mam ciemne i farbuję na ciemnopodobno również amla ma właściwości przyciemniające mam zamiar wypróbować
U mnie Amla dawala tylko piękny polysk, efekt gladkości, zamknięcia lusek, ale trwalszego przyciemnienia nie

Arganowy na przyciemnienie? O tym to jeszcze nie slyszalam Macie może jakieś doświadczenia z tym związane?
trommelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 14:42   #2083
agison
Zakorzenienie

Cytat:
w szafce, w chłodniejszym miejscu... tylko on w słoiku pachnie ładnie kokosowo...
no to nie wiem mój, trzymany w lodówce, jest dość grubo przeterminowany i w słoiku nie pachnie już tak intensywnie jak kiedyś, ale na włosach pachnie normalnie, i moje wlosy też na pewno nie pachną brzydko ... nie mam pojęcia czemu na Twoich daje takie nieprzyjemne efekty

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2012-01-06, 14:51   #2084
Ania09121983
Zadomowienie

ja mam olej lniany ktory jest przeter,inowany prawie 1,5 roku zapach ma taki jak na poczatku kolor też. trzymany był w lodówce. przeznaczyłam go sobie na włosy.
wczoraj wieczorem nałozyłam olej rycynowy z o. migdałowym a teraz dołożyłam winogronowy zaraz bede myła. w tym celu najlepiej sie sprawdziła Joaska pokrzywowa a na zakończenie bedzie Wax

"Im bardziej Puchatek zaglądał do środka, tym bardziej Prosiaczka tam nie było".
Ania09121983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 15:10   #2085
siwa anka
Rozeznanie

Cytat:
Na włosy tak, ale raczej nie jedz go już.... jeśli w ogóle jadłaś

- Jakie to ma znaczenie, jeśli pomożesz tylko jednemu?
- To ma znaczenie dla tego, którego uratuję.
siwa anka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 15:11   #2086
blond_i
Raczkowanie

Cytat:
Jest też wersja Amla Gold wlaśnie do jadnych wlosów
Teraz już wiem Amla była na początku mojego olejowania, takich cudowności się o niej naczytałam, szczególnie że przyspiesza porost, że inne informacje jakoś do mnie nie dochodziły. Teraz rozważniej dobieram oleje i już wiem ze parafina w amli mi nie pasuje
Stary 2012-01-06, 15:19   #2087
Cesena0
Zadomowienie

Melduję,że po lnianym moje włosy są mięsiste,gładkie,miękkie i błyszczące Myślę,że to będzie dłuższa znajomość
Stary 2012-01-06, 15:29   #2088
Shazney
Zakorzenienie

Potwierdzam, arganowy przyciemnia włoski, ale delikatnie

Cytat:
Zamawialam na Allegro u vipangosain. To byl moj pierwszy zakup Sesy. Skusilam sie u tego sprzedawcy, a olejek sam w sobie nie jest tani. Zamowilam 2 butelki chociaz juz za jedna wysylka jest gratis.

Pudelka nie przetrwaly podrozy, ale nakretki byly zaklejone tasma. Nie wystawie negatywa, jednak juz nie kupie u tego sprzedawcy. Moze jestem czepialska wiedzialam, ze olejek jest z Indii, ale nie przypuszczalam, ze wysylka idzie az stamtad. Czekalam ponad 2 tygodnie, ,omo natychmiastowej wplaty. Kontakt byl..tyle, ze Pan slabo mowi po polsku. Powinien sie z tym liczyc wystawiajac towar na polskim portalu.

Po kilku upomnieniach zaproponowano mi zwrot pieniedzy lub ponowna wysylke. Glowny zal mam tylko o to, iz sugerowano mi, ze to ja nie dopelnilam formalnosci.. tj. Ja nie zaplacilam (to nie bylo za pobraniem) a ktos wyslal....to nielogiczne. Na stronie nie ma informacji w jaki sposob bedzie wysylka nadana. Wszystko dobrze sie skonczylo zatem pozytyw i tyle.

PRZEPRASZAM za zmiane tematu.

Ja też zamawiałam Sesę od tego sprzedawcy. Na stronie aukcji jest napisane, że produkty są wysyłane z Indii, więc pretensje możesz mieć wyłącznie do siebie, bo nie przeczytałaś informacji tam zawartych. A co do kartonika, to wybacz... zwykłe czepialstwo. No, chyba, że chciałaś ten produkt na prezent, to wtedy trzeba pytać o możliwość dodatkowego zabezpieczenia przesyłki.

Never underestimate the power of good morning texts, apologies,
and random compliments.
Shazney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 15:41   #2089
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
A jesteś pewna, że to po kokosie? A może coś się niedobrego dzieje ze skórą głowy? A nakładasz olej kokosowy na skalp?

Cytat:
Arganowy na przyciemnienie? O tym to jeszcze nie slyszalam Macie może jakieś doświadczenia z tym związane?
U mnie olej arganowy wcale nie przyciemnia
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 16:05   #2090
fifiorek
Wtajemniczenie

hej,
od jakiegoś czasu mam zamiar rozpocząć przygodę z olejami
jestem naturalną blondynką i chciałabym używać oleju, który będzie miał wpływ na kolor włosów - a mianowicie nieco podkreśli blond, bo na większe rozjaśnienie raczej nie mogę liczyć ?
polecicie coś?
fifiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 16:09   #2091
vagabondaewa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
A jesteś pewna, że to po kokosie? A może coś się niedobrego dzieje ze skórą głowy? A nakładasz olej kokosowy na skalp?

U mnie olej arganowy wcale nie przyciemnia
Ja używam olejku arganowego, mam farbowane włosy na kasztanowo i z tego co widzę po kuracji tym olejkiem i umyciu włosów wraz z suszeniem(tylko nawiew zimny) kolor włosów wydaje mi się jakby ciemniejszy tzn. pogłębiony nie mam efektu zmywającej się farby akurat dla mnie jest ok może tylko mi się tak wydaje bo nawilżone włosy z reguły mają soczyste kolory włosy przesuszone są zawsze jaśniejsze od rzeczywistego koloru.Tak w ogóle to dla dziewczyn o włosach ciemnych wyczytałam,że poleca się oleje indyjskie bo niektóre z nich właśnie przyciemniają muszę wypróbować!!!
Stary 2012-01-06, 16:14   #2092
NellN
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fifiorek Pokaż wiadomość
hej,
od jakiegoś czasu mam zamiar rozpocząć przygodę z olejami
jestem naturalną blondynką i chciałabym używać oleju, który będzie miał wpływ na kolor włosów - a mianowicie nieco podkreśli blond, bo na większe rozjaśnienie raczej nie mogę liczyć ?
polecicie coś?
Każdy olej jakoś podkreśla kolor włosów: bo zamyka łuski. U niektorych pozornie może to dawać wrażenie przyciemnienia.
Rzeczywiste przyciemnienie dają oleje z henną, Sesa, Amla zwykła, Bhringraj, olej z orzecha wł.
Olejki "bezpieczne" dla blond włosów to na pewno Kokos, Amla Gold, Heenara.
Reszta bardzo zalezy od rodzaju włosów i koloru.Jednym cos rpzyciemnia, innym nie, naprawde trudno o jednoznaczny osąd, przynajmniej wg mnie.
NellN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 16:42   #2093
fifiorek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez NellN Pokaż wiadomość
Każdy olej jakoś podkreśla kolor włosów: bo zamyka łuski. U niektorych pozornie może to dawać wrażenie przyciemnienia.
Rzeczywiste przyciemnienie dają oleje z henną, Sesa, Amla zwykła, Bhringraj, olej z orzecha wł.
Reszta bardzo zalezy od rodzaju włosów i koloru.Jednym cos rpzyciemnia, innym nie, naprawde trudno o jednoznaczny osąd, przynajmniej wg mnie.
dzięki za podpowiedź
fifiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 16:45   #2094
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Zmylam przed chwila Vatike jajeczna i chyba się pokochamy. Wlosy odżywione, błyszczace, ciężkie ale nie oklpnięte ...podoba mi się , oby tak dalej
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 16:49   #2095
moooniek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anastazjaaa2 Pokaż wiadomość
Zmylam przed chwila Vatike jajeczna i chyba się pokochamy. Wlosy odżywione, błyszczace, ciężkie ale nie oklpnięte ...podoba mi się , oby tak dalej
też ją mam,moja ulubiona maska
Stary 2012-01-06, 16:52   #2096
Muertil
Raczkowanie

GG do Muertil

głupie pytanie- co to wcierka?
Muertil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 17:00   #2097
trommelka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez NellN Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez vagabondaewa Pokaż wiadomość
Ja używam olejku arganowego, mam farbowane włosy na kasztanowo i z tego co widzę po kuracji tym olejkiem i umyciu włosów wraz z suszeniem(tylko nawiew zimny) kolor włosów wydaje mi się jakby ciemniejszy tzn. pogłębiony nie mam efektu zmywającej się farby akurat dla mnie jest ok może tylko mi się tak wydaje bo nawilżone włosy z reguły mają soczyste kolory włosy przesuszone są zawsze jaśniejsze od rzeczywistego koloru.Tak w ogóle to dla dziewczyn o włosach ciemnych wyczytałam,że poleca się oleje indyjskie bo niektóre z nich właśnie przyciemniają muszę wypróbować!!!

Zaznaczone fragmenty to wg mnie najwazniejsza kwestia
Ostatnio dokopalam się do swoich starych zdjęć i wiadomo - wlosy i końcówki popalone prostownicą byly dużo jaśniejsze
Po olejowaniach byly nawilżone = łuski byly domknięte = włosy byly gładsze = lepiej odbijało się światlo i kolor wydawal się glębszy Myślę, że w większości olejów tak to dziala

Aczkolwiek orzech wydaje mi się, że delikatnie podkreśla dodatkowo kolor, bo olejuję już od dluższego czasu, ale żaden olej nie poradzil sobie z moimi jasnymi refleksami po lecie a przy częstym olejowaniu orzechem problem znikl, refleksy są jasnobrązowe a nie blond

Cytat:
Napisane przez Muertil Pokaż wiadomość
Wcierka to mazidlo do wcierania w skórę glowy najbardziej lopatologicznie tlumacząc
A dokladniej zawiera ona najczęściej wyciągi z ziól, kofeinę lub inne substancje mające na celu poprawę kondycji skóry glowy i wlosów. Zdrowsza skóra glowy = piękniejsze wlosy
Wcierek jest cale mnóstwo z różnymi substancjami m.in - na wypadanie (Seboradin niger lotion, Joanna Rzepa), na przetluszczającą skórę glowy (woda brzozowa). Jest też cale mnóstwo ampulek (Radical, Seboradin, Vichy Dercos..) Dodatkowo większość dziala też na przyspieszenie porostu wlosów i stymuluje nowe wloski - tzw. baby hair

Edytowane przez trommelka
Czas edycji: 2012-01-06 o 17:05
trommelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 17:10   #2098
NinaSimone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shazney Pokaż wiadomość
Potwierdzam, arganowy przyciemnia włoski, ale delikatnie

Ja też zamawiałam Sesę od tego sprzedawcy. Na stronie aukcji jest napisane, że produkty są wysyłane z Indii, więc pretensje możesz mieć wyłącznie do siebie, bo nie przeczytałaś informacji tam zawartych. A co do kartonika, to wybacz... zwykłe czepialstwo. No, chyba, że chciałaś ten produkt na prezent, to wtedy trzeba pytać o możliwość dodatkowego zabezpieczenia przesyłki.

OK nie doczytalam. Moj blad. To nie jest czepialstwo.. Kupuje produkt pelnowartosciowy! Za taka cene! I mam prawo wymagac starannosci. Co nie zmienia faktu, ze sprzedawca marnie sie bronil. I slabo mowi w naszym jezyku. Milo, ze przesylka w ogole doszla. I nic sie nie wylalo. Dla mnie temat skonczony.

Ps. Gdybym miala mozliwosc kupilabym w stacjonarnym sklepie- bez stresu.
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 17:11   #2099
StayInShape
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Muertil Pokaż wiadomość
Wcierki to są ampułki, lotiony, różne własne mieszanki etc., ktore wcieramy w skóre głowy .

Ja ostatnio nałożyłam alterre z pomarańczą na długość, ale nie widzialam specjalnych efektów, lepije u mnie sprawdzają się czytse oleje, badz własne mieszanki, a nie takie gotowe ...

Ale dziewczyny namachałyscie tych stron
Stary 2012-01-06, 17:39   #2100
KONICZYNKA 47
Zadomowienie

Cytat:
OK nie doczytalam. Moj blad. To nie jest czepialstwo.. Kupuje produkt pelnowartosciowy! Za taka cene! I mam prawo wymagac starannosci. Co nie zmienia faktu, ze sprzedawca marnie sie bronil. I slabo mowi w naszym jezyku. Milo, ze przesylka w ogole doszla. I nic sie nie wylalo. Dla mnie temat skonczony.

Ps. Gdybym miala mozliwosc kupilabym w stacjonarnym sklepie- bez stresu.
Podzielam to zdanie. Przeciez każda z nas wybierając towar w sklepie nie kupi uszkodzonego, porysowanego, zaplamionego itd. nawet jeśli chodzi tylko o opakowanie, nieprawdaż? Na Helfach w niektórych opisach są towary przecenione właśnie m.in. z powodu braku kartonika. I tak powinno być. Sprzedawca na allegro musi przewidzieć, że jego paczka będzie rzucana, przygniatana i odpowiednio ją zabezpieczyć. Tym bardziej wysyłając z Indii, gdzie, nie oszukujmy się, Sesa jest tania.
Ja preferuję jednak zakupy u polskich dystrybutorów, którzy ponoszą ryzyko uszkodzenia produktów i wliczają je w koszt działalności. Dlatego często maja nieco wyższe ceny.
A zabezpieczyć można. Ja kupowałam miód na allegro i nie dość, że każdy słoik był owinięty grubą tekturą to jeszcze folią bąbelkową, wewnątrz kartonu ściany zabezpieczał styropian a w szpary poupychana była wata.
KONICZYNKA 47 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości