|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat na nowy wątek! | |||
| Letnie bobasy robią wygibasy.VII-VIII 2011 |
|
3 | 5,26% |
| Mamo, Tato spójrzcie na mnie - siadam, wstaje już tak ładnie! |
|
7 | 12,28% |
| Letnie bobasy i ich mamy radosne z niecierpliwością czekają na wiosnę. |
|
0 | 0% |
| Płatki śniegu i czerwone noski- a letnie maluszki są poprostu boskie. |
|
2 | 3,51% |
| Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkujac czekamy na wiosnę. |
|
25 | 43,86% |
| Na pierwsze ząbki czekamy, przez co spać mamie czasem nie damy. |
|
3 | 5,26% |
| Sześć miesięcy już prawie wszyscy mamy, ale na sanki się jeszcze w tym roku nie wybieramy. |
|
4 | 7,02% |
| Siadam, wstaje, podskakuje - czasem mamie dokazuje ! |
|
13 | 22,81% |
| Pierwsze ząbki już mamy i pięknie już siadamy. |
|
0 | 0% |
| Ząbki się już pokazują i radośnie mamy podskakują. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r
Tutaj link do Bobasów online=> http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/zalukaj-film/11863...b_s_2010_.html
To dokument pokazujący pierwszy rok życia 4 dzieci mieszkających w różnych krajach.
|
|
|
|
#3002 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r
Cytat:
dla Ciebie za wygraną w tym konkursie .Brumek ładna sukienka .Marina ale ma tupet teściowa . No cóż, ona na pewno była panią PERFEKCYJNĄ, kiedy wychowywała swoje dzieci...
|
|
|
|
|
#3003 |
|
Zadomowienie
|
Hej mamusie i dzidziusie
wróciliśmy w końcu do Wawy. Co prawda już wczoraj, ale byłam tak padnięta, że nie miałam siły się nawet przywitać. U moich rodziców byliśmy prawie 2 tygodnie i to był dla mnie czas prawdziwej laby, bo rodzice bardzo nas przy małej odciążali. Niestety królowa noszona była na rękach na każde zawołanie więc teraz my z nią walczymy w domu bo wieczorem chce spać tylko... na rękach ![]() Poza tym rośnie jak na drożdżach, dziś skończyła 5 miesięcy Próbowałam Was podczytywać w telefonie, ale raczej rzadko, bo zawsze kogoś trzeba było odwiedzić i nie było na to czasu więc... jestem w głębokim lesie i chyba nie nadrobię wszystkiego niestety... spróbuję natomiast się wbić w Wasze rozmowy ale będzie to na pewno ciężkie przez to, że tak długo nas nie było ![]() teraz patrzę na ostatnią stronę i widzę, że babcia editki zmarła Współczuję kochana i z całego serca przytulam W klubie wstawiłam kilka naszych fotek bo dawno nas nie było także zapraszam do oglądania ![]() i na koniec "sto pytań do...": na ostatniej wizycie szczepiennej pediatra zaleciła nam wprowadzenie glutenu (mimo ,że my tylko piersiowi jesteśmy) ale nie dopytałam w ogóle jak go wprowadzić bo bardziej skupiłam się wtedy na kupach z krwią u małej ![]() Pomóżcie zatem!!! ![]() Swojego mleka nie jestem w stanie ściągnąć w ciągu dnia w większej ilości, nie potrafię więc musiałabym zrobić na wodzie... Jakie proporcje???? W necie znalazłam, że pół łyżeczki zwykłej kaszy manny na 100 ml płynu... ale to później mam dać Mai całe 100 ml ??? Czy tylko 2-3 łyżeczki??? (coś tam lekarka gadała o takiej ilości, zabijcie mnie, ale nie pamiętam )No i jak np. daję jej ten gluten w poniedziałek, to ile czekam na następne podanie? Tydzień? Kilka dni??? Jestem w tym kompletnie zielona, pomóżcie ![]() EDIT: uciekam robić obiad bo mnie tż zabije, jak wróci z małą ze spaceru i zobaczy, że na wizażu siedzę
Edytowane przez karolinee1983 Czas edycji: 2012-01-06 o 14:26 |
|
|
|
#3004 |
|
Zakorzenienie
|
Karolinko jeśli Twoje dziecko nie ma skazy białkowej możesz kupić kaszke mleczną manne i dosypać łyżke do słoiczka. Jeśli jest możesz kupic bobovita manne wieloowocową i łyżkę stołowądosypać do słoiczka z owocami (małe słoiczki)
Dziecko powinno zjeść 2-3 gramy glutenu razem ze 100 ml innego pokarmu. Marino jaka sucz ![]() Da Kro : ![]() Editko współczuje |
|
|
|
#3005 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
moje kondolencje kochana Cytat:
Naprawde ładna ta mata, duża i gruba, absolutnie nie ma zapachu i łatwo ją w czystości utrzymać. Trochę Mała ją rysuje pazurkami, ale aż tak jej to nie niszczy. Jestem pewna, że posłuży na lata. Ostatnio koleżanki córeczka 7-letnia się jej dorwała i fajnie się bawiła. No i ta możliwość zrobienia konika na biegunach jeszcze nie próbowałam, ale niedługo chyba zobaczę jak to wygląda.Pogoda paskudna znowu nie bedzie spaceru, na szczęście Mała jakoś zasnęła i śpi od godzinki. Robię sałatkę na obiad, z tego co w lodówce/szafce, oj niewiele tego...
|
|||
|
|
|
#3006 | |
|
Zakorzenienie
|
Dasz linka do kubka ?
![]() Ja mam TT od 4mc ale Radek nie umie z niego pić. Gryzie ten ustnik. Cytat:
Cześć! Nie wiem co się Radkowi ostatnio dzieje, jest nieznośny, daje nam w kość. W nocy marudny, słabo śpi. W dzień w ogóle nie spi.. Idziemy zaraz w gości
|
|
|
|
|
#3007 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
Editko kochana przyjmij moje kondolencje. Trzymaj sie jakoś, niedługo przestanie tak boleć. Zostaną miłe wspomnienia. My Dzis sie wazylysmy. Moja niunia waży 8480. W cztery tygodnie przybrała kilogram, czyli OK 250 gram na tydzien. Myśle ze to w porządku. Martwilam sie Troche bo ostatnio kiepsko z jedzeniem. Dzis rano tez kręciła nosem, a przerwa w jedzeniu była 7 godzin. Za to popołudniu Juz zglodniala chyba i pochłonęła 180 ml na jednym wdechu. Teraz sie spacerujemy. Pogoda sie poprawiła. Przestało tak wiać. Wczoraj to mało głowy mi nie urwalo. Sąsiada motor na parkingu az sie przewrócił. Dosłownie go zdmuchnelo. Wczesniej Bylysmy na zakupach i sprezentowalam Wiki kuteczke. Do tej pory w kombinezonach chodziła. Z jednego Juz wyrosła a drugi za ciepły na taka pogodę. Niby jedna kurtkę ma ale jest za duża. Topi sie w niej. Odkupilam tez od sąsiadki ciuszki po jej córce. Ogromny wor. Ponad 150 szt roznosci za 50Ł większość sukieneczek, dresiki, bluzeczki w rozmiarze 9-12. Prawie wszystko H&M i Next. |
|
|
|
#3008 |
|
Zadomowienie
|
bardzo mi przykro Skarbie
|
#3009 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A Maja niestety skazowa jest ![]() ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- Ajć, dopiero zauważyłam to u mnie albo Wawa, albo ewentualnie Olsztyn (tam bywamy raz na jakiś czas u rodziców)
|
|
|
|
|
#3010 |
|
Zakorzenienie
|
Ten mały Mongoł z filmu mnie rozwalił
|
|
|
|
#3011 |
|
Zakorzenienie
|
No to musisz ściągnąć mleko. Bo jak skazowa to i na zwykłe mm źle zareaguje. Albo wymieszaj pół na pół z wodą.
Vaniliowa dzięki |
|
|
|
#3012 | |
|
Zadomowienie
|
Kurcze, to ja chyba też muszę obejrzeć ten film skoro taki fajny jest
Edit: wrzuciłam do ściągania na torrentach ![]() ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Cytat:
robię sztuczne mleko i wsypuję łyżkę stołową kaszy manny do tych 100 ml? I mieszam tylko? I wtedy daję do wypicia całość??? Boże, głupia jestem...![]() A jakbym chciała zrobić pół swojego mleka i pół wody... To woda przegotowana może być??? Czy tylko mineralna musi być? Może to głupie pytania, ale jak my tylko na cycku przez 5 miesięcy to nie wiem ![]() No i jak często ten gluten mam dawać na początku? Raz na tydzień i czekam na reakcję?? |
|
|
|
|
#3013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak będziesz mieszać swoje. To gotujesz wode i w tej wodzie łyżeczkę kasze mannę (rada, najpierw łyżeczkę kaszy mannej namocz chwilę w ciepłej wodzie i dopiero dodaj do gotującej się wody, bo się mogą zobić grudy. Jak przestygnie to dodajesz swoje mleko. Gluten daje się codzennie przez 2 miesiące (w przypadku karmienia piersią), potem można już dawać bezograniczeń |
|
|
|
|
#3014 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jeszcze tylko jedno pytanko (chyba ):jak zdecyduję się na rozrobienie wody z moim mlekiem to tą gotową kaszkę z bobovity też tylko dosypuję do mleka i mieszam? Nic nie gotuję? Poza wodą oczywiście ![]() No i to jest zamiast jednego karmienia piersią? Czy najpierw daję cycka, a później tą mannę? (wyszły dwa pytania )Ale, że tą miksturę trzeba dawać codziennie to nie wiedziałam... Jakoś często mi się wydaje... |
|
|
|
|
#3015 |
|
Zadomowienie
|
Eh....
a my mielismy jechac do moich rodzicow ale zosttalismy wreszcie w domu... bylismy w kosciele Igi poswiecil krede i bedzie stawial swoje pierwszego mazajka na drzwiach jak wstanie bo lwsnie padl po wielkiej histerii..... ![]() editka - tak mi przykro ![]() Pytanie: czy wasi mezowie wstawali lub wstaja do maluszkow w nocy karmic i przewijac??? Czy to tylko ja sobie tak wymyslilam?
Złoty krążek mi wcisną na ręce.... ![]() A ja rosnę i rosnę latem, zimą na wiosnę ![]() Jeszcze tylko..... ![]() Ząbki Igorka Edytowane przez SweetAngel1984 Czas edycji: 2012-01-06 o 16:32 |
|
|
|
#3016 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3017 |
|
Zakorzenienie
|
Crazy o miejsce zamieszkania. Robi Brunetka mapkę z oznaczeniem miejscowości każdej z nas. Jak nie chcesz na głównym pisać, to możesz wysłać jej pw
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#3018 |
|
Zadomowienie
|
Aaa ok dzieki
![]() ---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Muszę już uciekać. Editko, przykro mi z powodu babci. Stronczku gratulację za piękną wagę. No to zmykam. Może wieczorem, albo jutro uda mi się do was jeszcze zaglądnąć |
|
|
|
#3019 |
|
Zadomowienie
|
Witam
AgaG. super,że wyniki morfologii ok, teraz niech Antoś wraca do zdrowia ![]() Brumku-te puzzle piankowe się nie rozłażą,są super, u nas mają już jakieś 2 lata i nadal się dobrze spinają,kup sobie jednak takie,które mają mało elementów w środku,np cyfry,ponieważ znajoma ma jakieś w środku zabawki,np lokomotywa,ona skłąda się z 2 części i jak dzidziuś rozwali na części jakieś 10puzzli to potem nie wie co do czego poskładać. mam nadzieję,że wiesz o czym mówię bo tak to popisałam śmiesznie.Telik- dla Jasia za pełzanieMarinka- Igorek obłędny z ta butlą |
|
|
|
#3020 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale jak już się zdarzy taka sytuacja, to mąż wstaje (i wstawał) (na tygodniu ja, na weekendzie on )
|
|
#3021 |
|
Zadomowienie
|
Bartessa-
dla Karolka z okazji pół roku![]() Brumek- o widzę,że już kupiłaś puzzle tak to jest nadrabiać dwa dni![]() Aania- dobre z ta zabawą w nocy , dla AdasiaEditka ![]() Brumek- super kiecusia Karolinee- widze,że Ci dziewczyny dobrze tłumaczą,jeśli potrzebujesz czegoś jeszcze to spójrz tutaj: http://www.bobovita.pl/wiadomosci/5-...enia_niemowlat zycze miłego wieczoru
|
|
|
|
#3022 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Udanych imienin- to teśc który z króli??Cytat:
![]() pewnie ze musimy zrobic powtórke z bobaskami. Cytat:
A my po spacerku- Tofik rozciął sobie łapkę tak hasał
|
|||
|
|
|
#3023 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dla Hani!U ns przyrost 800g/6 tygodni i lekarka trochę kręciła nosem ![]() Z ząbkami i słoiczkami tak samo... Cytat:
![]() Cytat:
(jeszcze tylko 18 mleczaków )Patryk dopiero niedawno odkrył stopy (ale jeszcze bez wkładania do buzi), to raczej się nie martw ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#3024 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie, tak gonicie ze tylko zerknelam i nie nadrabiam za duzo - sorki
Brida wiesz co jak weszlam poczytac o Enfamilu AR 2 to doczytalam, ze mozna go podawac od 4 miesiaca, a 1 od 0-6. A ze moja za miesiac skonczy 6 takze, kupie jej teraz 2 a mam jeszcze 3 puszki 1 - moze jej nic nie bedzie. Shira sorki tak szybko czytalam, ze nie doczytalam ze to nie ty mialas taki problem editka wspolczucia. Trzymajcie sie. A ja dzis w biegu. Jutro 40tka TZ kuzynki, zatrudnila rodzine do pomocy w gotowaniu, pieczeniu itd. Wiec zrobilam jej salatke z brokula, 3 bita. Dla gosci na dzis murzynka, a jak goscie mnie opuszcza czeka mnie jeszcze robienie muffinek na jutro. TZ wygonilam z Marysia na dwor, pomimo ze mrzylo, ale juz tak krzyczala w domu, ze sie nie dalo - pieron jak zaczelam jej czapke i rekawiczki zakladac, to sie uspokoila. Byli ze 2 h - kupilismy jej nowy wozek wiec TZ poszedl go wyprobowac - i jest OK. Ale jak wrocili to w miedzyczasie obiadek trzeba jej dac bo TZ nie umie, pozniej deserek. Mleko jak nie powiem zeby dal kleiku, nie ma bata zeby pamietal. Wczoraj za to nie chciala usnac i do polnocy marudzila - chyba jej zeby ida, ale gryzakow zadnego nie chciala, najlepszy smok od butelki, raczka, pielucha lub nasze palce. Zmeczyla sie i sama padla. Lece sie ogarnac zanim kumpela wpadnie i musze gdzies upchnac sterte prania ktore od 2 tyg oczekuje na prasowanie - brumek ha ha ha No nic w nocy bede prasowac. Jutro chce odpoczac przed impreza, mala zawiezc do mamy, pozniej ojca zabrac bo jest z nami proszony - ehhh I gdzie tu miec czas na Was |
|
|
|
#3025 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
zgadzam sie
Cytat:
ale babciusia kochana ![]() Cytat:
ale też miałam podobne wrażenie małą Japonkę ojciec zabawiał grzechotką i gadał przez telefon a afrykanska mam cały dzień pod drzewkiem z maleństwem myślę że świetnie dobrane kontrastowe części świata a wogóla i japonka i amerykanka miały oballa ![]() Cytat:
Cytat:
ale ostatnio po mojej przygodzie z kregosłupem zdarza się Tztowi przynosić Jasia do karmienia i nosić go do odbijania kochany jest my mimo fatalnej pogpdy bylisny na sopacerku a potem upiekliśmy pyszną pizze z Tztem ![]()
|
|
#3026 |
|
Zakorzenienie
|
marzena nie przejmuj sie jakas glupia lekarka. Twoja tyle teraz wazy ile moja miesiac temu - wiec mnie kregoslup tez siada, Wczoraj sie z nia wazylismy wyszlo nam ze wazy prawie 9 kg klusek kochany. Dzis ja polozylam na macie (reaktywacja maty) i co, bawila sie zabawkami, okrecala dookola wlasnej osi, az "wpadla" pod choinke bez mala i przyszlam smacznie spala
|
|
|
|
#3027 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ja też dostaję w nocy szału . Moja budzi się na jedzenie w nocy co 3 godziny. Znowu mam niemowlaka w domu. Szkoda, że nie śpi jak niemowlak .Cytat:
.Cytat:
![]() Jak Tż jest w domu, to też patrzy spod byka jak siedzę na wizażu . Cytat:
Mało tego to od ponad tygodnia śpi na dole w salonie, żeby go dzieci nie budziły w nocy. Ja wstaję i do jednego i do drugiego... Dlatego taka dętka jestem ostatnio. Dzień dobry
|
|
|
#3028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3029 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny powysyłałam Wam zaproszenia na Fb
|
|
|
|
#3030 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dla Karola!Śliczny chłopak! Cytat:
![]() Cytat:
![]() Editka bardzo mi przykro z powodu smierci babci... Cytat:
dla Mai!I co z ta krwią? (Z glutenem nie pomogę) Cytat:
|
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:24.

dla Ciebie za wygraną w tym konkursie
. No cóż, ona na pewno była panią PERFEKCYJNĄ, kiedy wychowywała swoje dzieci...

więc teraz my z nią walczymy w domu bo wieczorem chce spać tylko... na rękach
i chyba nie nadrobię wszystkiego niestety...
Współczuję kochana i z całego serca przytulam 
więc musiałabym zrobić na wodzie...

A Maja niestety skazowa jest 
dla Karolka z okazji pół roku

)
pokonal dzis polowe lozka... kurcze nie zawczesnie???