|
|
#361 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Cytat:
|
|
#362 |
|
Raczkowanie
|
a po co się je chleb z masłem?
![]() Jak już mówiłam walory smakowe "Płatki owsiane zawierają fityniany, związki antyodżywcze, które utrudniają wchłanianie min. wapnia (ale także cynku, żelaza) wiążąc go w przewodzie pokarmowym w trudno rozpuszczalne sole a tym samym uniemożliwiają jego wykorzystanie przez organizm. Im więcej fitynianów w posiłku tym więcej wapnia niewykorzystanego. Moczenie zbóż (pszenicy, owsa, orkiszu, jęczmienia) powoduje wypłukiwanie fitynianów i przechodzenie ich do wody, a więc ważne aby nie gotować ich w tej samej wodzie w, której są moczone. Poza tym płatki niegotowane mają niższy IG, więcej składników odżywczych. Wiadomo, nikt nie umrze od zjedzenia płatków owsianych ugotowanych, ale skoro i tak je jesz z serkiem zimne, możesz zalać zimną wodą/mlekiem Nie widzę różnicy w smaku, walory zdrowotne większe
|
|
|
|
#363 |
|
Konto usunięte
|
No to ja napiszę moje dzisiejsze R (trochę luźne, ale to z powodu pokaźnego wysiłku na basenie
I. Owsianka (50g płatków, miód, szkl. mleka, 1,5 kiwi) 1h 15 min pływania (dosyć ostrego) tuż po - kawałek piernika staropolskiego na uzupełnienie energii II. 2 kanapki na razowcu, każda z pastą z łososia, małym plastrem sera, sporą ilością polędwicy i mnóóóóstwem kiełków i sałaty (wbrew pozorom sporo białka w tym było) III. Będzie mała miseczka zupy-kremu z brokuł IV. 40g pęczaka kujawskiego, kurczak duszony z porem i pieczarkami V. Sałatka warzywna z makrelą wędzoną i tuńczykiem z puszki VI. 100g twarogu + 2 plastry polędwicy sopockiej Chyba chudnę! Fajne uczucie, bo już myślałam, że pomimo wszystko to nigdy się nie uda
|
|
|
|
#364 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- [1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;31464599]No to ja napiszę moje dzisiejsze R (trochę luźne, ale to z powodu pokaźnego wysiłku na basenie I. Owsianka (50g płatków, miód, szkl. mleka, 1,5 kiwi) <dosyc skromne sniadanie, jak na fakt ze tyle plywalas potem ![]() 1h 15 min pływania (dosyć ostrego) tuż po - kawałek piernika staropolskiego na uzupełnienie energii ![]() II. 2 kanapki na razowcu, każda z pastą z łososia, małym plastrem sera, sporą ilością polędwicy i mnóóóóstwem kiełków i sałaty (wbrew pozorom sporo białka w tym było) <jezeli pasta z lososia to nie jakies tluste, chemiczne cos z pudelka, to ok III. Będzie mała miseczka zupy-kremu z brokuł <widze ze duzo posilkow, wiec ok, jeden moze byc bez bialka, ale w sniadaniu tez go brakuje IV. 40g pęczaka kujawskiego, kurczak duszony z porem i pieczarkami <super V. Sałatka warzywna z makrelą wędzoną i tuńczykiem z puszki <super tez VI. 100g twarogu + 2 plastry polędwicy sopockiej <bardzo fajnie ![]() Chyba chudnę! Fajne uczucie, bo już myślałam, że pomimo wszystko to nigdy się nie uda [/QUOTE]to gratulacje ! ja widze w jadlospisie male bledy, ale ogolnie nie dziwie sie ze chudniesz, jest zdrowo, nie za malo jedzenia, fajnie
|
|
#365 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mi takie śniadanie pasuje, jest akurat. I tak trochę większe, niż przeważnie. Po basenie normalnie jem lepiej, ale miałam TAKĄ ochotę na ten piernik, że nie mogłam się powstrzymać. Ta pasta z łososia to z takiej tubki, więc podejrzewam, że bez rewelacji, ale także - względy smakowe i zachciankowe Białka co prawda brakuje w 2 posiłkach (tzn tego pełnowartościowego), ale w ciągu dnia jest ponad 110g, więc nie jest źle.
|
|
|
|
|
#366 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() i tak zawsze odlewam rano wodę po podgrzaniu płatków, bo leję jej dużo za dużo.
|
|
#367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Rewelacja tym bardziej jak sobie przypomnę Twoje jazdy z zaparciami i te białkowe jadłospisy jeśli to U to szalenie Ci zazdroszczę
|
|
|
|
|
#368 |
|
Rozeznanie
|
UTRZYMANIE:
1. 2 przytostowane kromki chleba '7 ziaren': - z serkiem śmietankowym, dżemem niskosłodzonym gruszka & pigwa i domowym białym serem, - z masłem orzechowym i plasterkami banana; kawa zbożowa z mlekiem 1,5%; jabłko 2. 2 gałki ziemniaków z koperkiem; kawałki piersi kurczaka duszone na maśle z warzywami (marchewka, pietruszka, por); duuużo surówki z czerwonej kapusty, marchewki, jabłka i cebulki 3. Serek wiejski z resztą banana, dwoma mandarynkami, startą kostką gorzkiej czekolady i płatkami migdałowymi 4. 2 kromki chleba '7 ziaren' : - z serkiem śmietankowym, sałatą, szynką z piersi kurczaka, pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem, - z serkiem śmietankowym, sałatą, sałatką jarzynową (z jogurtem greckim) i pomidorem
|
#369 |
|
Zadomowienie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;31465345]Dziękuję
Mi takie śniadanie pasuje, jest akurat. I tak trochę większe, niż przeważnie. Po basenie normalnie jem lepiej, ale miałam TAKĄ ochotę na ten piernik, że nie mogłam się powstrzymać. Ta pasta z łososia to z takiej tubki, więc podejrzewam, że bez rewelacji, ale także - względy smakowe i zachciankowe <okej ;dBiałka co prawda brakuje w 2 posiłkach (tzn tego pełnowartościowego), ale w ciągu dnia jest ponad 110g, więc nie jest źle. <to faktycznie, wystarczajaco, tylko wez pod uwage ze jednorazowo organizm nie przyswaja wiecej niz 30 g bialka, wiec lepiej to rozlozyc jakos nie wiem ile masz dokladnie bialka w innych posilkach, musialabys policzyc [/QUOTE]tak czy siak, są to raczej male bledy, i Twoje jadlospisy są jak najbardziej w porzadku
|
#370 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#371 | |
|
Rozeznanie
|
Moje P :
śniadanie : czubata miseczka pł. kukurydzianych i Just Fitów z mlekiem 2%, jabłko, 2 mandarynkiII śniadanie : kawałek domowej drożdżówki, kanapka z 2 kromek razowca i pl. polędwicy Obiad: ( na mieście z koleżankami ) : 3 kawałki z dużej pizzy- 40,5 cm z kurczakiem , kukurydzą,serem żółtym i ketchupem ![]() Podwieczorek: jog.nat. -150g z jabłkiem, marchewką i mandarynką Kolacja: kakao na mleku 2% , kromka chleba z szynką, 100g twarogu I jak ?????? ![]() ---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#372 |
|
Zadomowienie
|
Uuu
wstałam ok. 13.... p.s. tyję;( |
|
|
|
#373 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
hehe, no smakowało, smakowało. Cytat:
może zacznij jeść bardziej regularnie, 4-5 posiłków dziennie, więcej białka, zdrowych tłuszczów, których teraz u Ciebie brak, więcej owoców, warzyw, pij więcej płynów (może czerwona herbata?), ogranicz mniej wartościowe produkty jak parówki, czy pizza, którą jesz dosyć często na rzecz tych zdrowszych, to wtedy przestaniesz tyć, bo rozruszasz jakoś metabolizm. nie zaszkodziłoby może tez więcej ruchu. ![]() to tyle ode mnie. mam nadzieje, że weźmiesz do siebie coś z tych rad. ;]
It matters not how strait the gate, How charged with punishments the scroll, I am the master of my fate: I am the captain of my soul. ![]() Edytowane przez Bloody_ Czas edycji: 2012-01-07 o 17:15 |
||
|
|
|
#374 |
|
Rozeznanie
|
napisałam, że przesadziłam , bo po prostu dopiero uczę się jeść na nowo i nie wiem jakie porcje są normalne
|
|
|
|
#375 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#376 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tak jak napisała koleżanka powyżej - zastosuj się do Jej rad, a wszystko będzie dobrzea może masz jakieś problemy z tarczycą , albo coś? Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-01-07 o 17:20 |
|
|
|
|
#377 |
|
Zadomowienie
|
oj nie chudlabys, organizm to nie jest takie glupie stworzenie, on sie broni jak go ktos glodzi ; )
|
#378 |
|
Raczkowanie
|
Ocenicie mój wczorajszy jadłospis?
![]() (od razu zaznaczam, że jem 4 posiłki) UTRZYMANIE I. Jogurt grecki naturalny z miodem, połową banana, musi i orzechami. cappuccino śmietankowe, herbata z cukrem II. Dwa podwójne tosty (w sumie 4 kromki, tyle że takie małe, kwadratowe) z chleba razowego z polędwicą sopocką, serem i ketchupem + 2 ogórki kiszone. III. Pół woreczka brązowego ryżu, ok. 150-200g (tak na oko) piersi z kurczaka z piekarnika, sałatka z pekińską, pomidorem, papryką, oliwą. herbata z łyżeczką cukru, 3 spore praliny czekoladowe IV. Dwie kanapki : z polędwicą, z pasztetem i ogórkiem. I jak, może być? |
|
|
|
#379 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#380 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo prosze o ocene wczorajszego U
![]() I owsianka - 4 łyzki płatków i łyżka otrąb gotowane na wodzie z twarogiem, jabłkiem, garścią pekanów i cynamonem II pomarańcza, kromka żytniego razowca ( tego ciężkiego - z folii) z grubą warstwą pasty z soczewicy i kolorowego pieprzu III domowa pełnoziarnista pizza z sosem pomidorowym, oliwkami, papryczką chilli, cebulą, wedliną z piersi indyka, brukselką i mozzarellą, skropiona octem balsamicznym + kubek czerwonego barszczu IV pierś z kurczaka pieczona w pikantnych przyprawach i troche warzyw tez pieczonych bo na raz wrzuciłam hah i dzisiaj: I omlet biszkoptowy z mąki razowej z pieczarkami, zielonym groszkiem, szpinakiem, pokruszoną gorgonzolą, podany z pomidorem jabłko II duży kawałek wędzonego łososią z tortellini grzybowymi, brokułami i surówka z czerwonej kapusty, pora i papryki III kawałek tortu orzechowo - kawowego, lampka szampana, szklanka świezego soku pomaranczowego, jakis koreczek z pumperniklem i szynką parmeńska IV pewnie bedą 2 kromki zytniego razowca (tego co wczoraj w II) z pieczonym indykiem i jakimis warzywami
Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-01-07 o 18:09 |
|
|
|
#381 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Prześlicznie! Naprawdę smacznie i do tego zdrowo - zazdroszczę, że możesz pozwolić sobie na takie smakołyki, a przy tym nie mieć wyrzutów sumienia i trzymać wagę. Nic, tylko brać przykład ![]() Moje U/R I. Pół woreczka brązowego ryżu na mleku z prażonym jabłkiem, połową serka wiejskiego, cynamonem i suszonymi śliwkami; kawa z mlekiem. 1h treningu siłowego + 30min aerobów Po: banan II. Dwie kromki razowca z tuńczykiem (cała puszka), pomidorem, papryką i cebulką. III. Gęsta zupa warzywna (dużo kalafiora, brukselki, czerwonej fasoli) z brązowym ryżem + udko kurczaka z zupy. IV. Drugie pół serka wiejskiego z migdałami, orzechami laskowymi i wkrojoną gruszką, cappuccino z dużą ilością spienionego mleka. V. Cała makrela wędzona + sałatka z pomidora, sałaty lodowej, papryki, kaparów i oliwy z oliwek. I może za chwilę wpadnie piwo czarne miodowe w ramach małego grzeszku... bo kusi mnie i kusi ![]() Proszę o ocenę
|
|
#382 |
|
Rozeznanie
|
Tyjesz, bo nie jesz.
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
#383 |
|
Raczkowanie
|
Poprosze o ocene:
R Sn: 2 kromki chleba graham, na kazdej po plasterku szynki, papryka, salata, pomidor, ogorek kiszony, 2 plastry jajka (do tego kropelka majonezu )II sn: jogurt: 200 ml jogurtu naturalnego, jablko, 2 lyzki blonnika (zmiksowane razem) Obiad: chudy rosol, spaghetti: 150 gr miesa wolowego, 100 gr pieczarek, sos spaghetti na bazie pomidorow (nie z paczki); 30 gr makaronu z pszenicy durum, surowka z kapusty pekinskiej i marchwi (do tego sos z jogurtu i lyzeki oliwy z oliwek) Podwieczorek: 2 mandarynki Kolacja: zupa ogorkowa (chudy rosol, ogorki kiszone, 15o gr piersi z kuraka) Dziekuje za ocene i pozdrawiam
|
|
#384 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
można się przyłączyć? Interesuje mnie REDUKCJA
|
#385 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#386 |
|
Raczkowanie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;31473515]Generalnie to, co zaznaczyłam to niewielkie błędy, bardziej szczegóły
![]() Ja uwielbiam zupy, szczególnie na kolacje. Lekkie, sycące. Jeśli chodzi o te mandarynki. Byłam tak przeżarta po obiedzie, ze nie mogłam zjeść nic innego :P
|
|
#387 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja np od początku R-ki jem twaróg na kolację bo tak mi pasuje. A zamiast mandarynek polecam orzechy lub migdały |
|
|
|
|
#388 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejsze U:
przed śniadaniem: szklanka wody z cytryną, 1/4 grejpfruta IŚ: bananowe scramble owsiane z połową Jogobelli bananowej i odrobiną powideł śliwkowych domowej roboty za jakieś 1,5h wpadła mandarynka IIŚ: resztka Jogobelli bananowej z musli, odrobina mleka 2% z garstką płatków i otrębami O: 3 ogórki kiszone, krupnik z połową gotowanej piersi z kurczaka, piętka chleba na zakwasie P: sporo rodzynek (bardzo mi się dzisiaj chciało rodzynek ) i kiwiK: kromka razowca z domowym pasztetem, 5 plasterków kiełbaski suszonej, 1/3 kostki twarogu z połową pomidora, szczypiorkiem i 2 rzodkiewkami w między czasie jakieś 4 herbaty, sporo wody ![]() i jak??
|
#389 |
|
Raczkowanie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;31473977]Rozumiem, każdy ma swoje gusta
Ja np od początku R-ki jem twaróg na kolację bo tak mi pasuje. A zamiast mandarynek polecam orzechy lub migdały Ja bym po twarogu miała mdłości Ile tych orzechów?
|
|
#390 |
|
Konto usunięte
|
W zależności od tego, ile ogólnie miałaś tłuszczy w ciągu dnia, ale garść orzechów włoskich (30g) ma ok 200 kcal, migdały mniej bo 170. Same w sobie są tylko przekąską, ale można dodać do serka czy coś i już jest ładny podwieczorek białkowo - tłuszczowy
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:56.

To wrzucę jeszcze jakąś szynkę. Dzięki 

może zacznij jeść bardziej regularnie, 4-5 posiłków dziennie, więcej białka, zdrowych tłuszczów, których teraz u Ciebie brak, więcej owoców, warzyw, pij więcej płynów (może czerwona herbata?), ogranicz mniej wartościowe produkty jak parówki, czy pizza, którą jesz dosyć często na rzecz tych zdrowszych, to wtedy przestaniesz tyć, bo rozruszasz jakoś metabolizm. nie zaszkodziłoby może tez więcej ruchu.
tak jak napisała koleżanka powyżej - zastosuj się do Jej rad, a wszystko będzie dobrze