|
|
#61 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pomóżcie wybrać imię :)
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze mi się przypomniała rodzinna anegdota. Mama jako imię dla mnie rozważała m. in. Martę. Niby nic ekscentrycznego, ale moja babcia stwierdziła, że to nie dla dziecka, tylko dla starej baby A tylko dlatego, że mieliśmy w rodzinie starą ciotkę Martę
Joga z rana jak śmietana. Edytowane przez agnyska81 Czas edycji: 2011-12-28 o 19:28 |
|
|
|
|
|
#63 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
a co sadzicie ?
dziewczynka - Sara lub Sylwia ewentulanie Vanessa chłopak - Dariusz lub Aleksander
|
|
|
|
|
#64 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Zadomowienie
|
Sara i Sylwia bardzo ładnie, no i Olek też mi się podoba
|
|
|
|
|
#66 |
|
|
|
|
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i co to w ogole za moda zeby porownywac imie do nazwiska moj tz jest fanatykiem pilki noznej, ilu mlodych chlopakow rodzonych z rodzicow polakow emigrantow ma imie "lokalne" nie zlicze. nikt sie nie przejmuje ze np gra Laurent Smietana. no bo dla jego rowiesnikow w szkole to on jest tym laurentem i smietana od zawsze to dorosli maja tendencje do wysmiewania sie z cudzych imion, dzieci tylko nasladuja |
|
|
|
|
|
#68 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#69 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Mnie się Łucja BARDZO podoba
. Ale z tych dwóch: Łucja, zdecydowanie!Cytat:
. Tylko brat TŻta był specjalnie "wyszukany" na tę literę, reszta to przypadek . Kiedyś myśleliśmy, żeby dać dzieciom imiona na literę M., ale teraz nie mamy na to "parcia", bo chyba byśmy nic nie wybrali .Maciek ładnie, Marcel w miarę, ale bardzo popularne teraz, a Marek mi się nie podoba, bo tak ma na imię mój teść :P. Z ładnych imion męskich na M.: Mateusz, Miłosz, Mieszko ( )... Michał jest super (mój mąż tak ma na imię :P), co z tego, że Twój brat tak ma ? Będzie dumny, że siostrzeniec nosi imię po nim. Tak samo zresztą z kuzynami . Jeśli podoba Ci się bardzo jakieś imię, to nie patrz na takie rzeczy, bo w życiu nie znajdziesz- szczególnie ograniczona jedną literką .---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
.Aleksander bardzo ładnie Cytat:
. No chyba nie powiesz, że to ładnie brzmi :P. Ale jeśli nazwisko macie "obcobrzmiące", a nie oznaczające jakiś przedmiot/zwierzę, itp, to nie jest źle .Cytat:
A Laurent Smietana, mieszkający gdzieś za oceanem wcale nie jest śmieszny, bo dla nich ta "smietana" nic nie znaczy .
|
||||
|
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
boze po raz kolejny sie rozpoczyna dyskusja, ze wszyscy powinnismy byc ewami i adamami |
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie bardzo rozumiem Twoje oburzenie. Po to jest ten wątek, skoro ktoś zadaje pytanie czy podoba mi się jakieś imię, co o nim myślę- to wyrażam swoje zdanie. Dla mnie takie zestawienie z polskim nazwiskiem jest obciachowe i tyle. Tak samo jak litera V w polskim, czy raczej spolszczonym imieniu. Jeżeli komuś się podoba, pasuje mu, to niech tak nazywa dziecko, mi nic do tego. |
|
|
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
Masz rację, ale druga racja jest taka że dzieci "po rodzicach" będą się z dziecka w szkole śmiać. Nie wiem czy warto narażać malucha na coś takiego. Poza tym mi też nie podobają się obcojęzyczne imiona w kraju w którym jest tyle pięknych imion do wyboru. No ale jak ktoś musi/chce to proszę bardzo. Tyle że znałam sporo osób o tych "pięknych" obcych imionach, albo nawet polskich ale prawie nieużywanych. I niestety osoby te cierpiały często tak że zmieniały imiona jak tylko osiągały pełnoletniość. A na nazwisko trzeba zwracać uwagę bo nazwanie dziecka np. Marta Dela niby nic nie szkodzi, ale jednak coś tutaj nie gra, tak samo imię brzmiące prawie jak nazwisko np. Magda Magdowska. Z tymże każdy ma swój wybór i ja go uznaję, choć nie twierdzę że go nie ocenię, bo to jednak jest rzeczą ludzką.
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie rozumiem dlaczego jest kategoria imion "pieknych" i "obciachowych" kto decyduje gdzie laduje amelia, vanessa, anna i zbigniew? |
|
|
|
|
|
#74 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Cytat:
Dokładnie. Szczególnie, że nikt nic złego nie napisał. |
||
|
|
|
|
#75 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie decyduję o tym gdzie ląduje dane imię, nie grupuje je w żadne kategorię, po prostu ktoś zapytał co o nim myślę więc napisałam. Obciachowe DLA MNIE znaczy mniej więcej tyle, że nie podoba MI się, nie nazwałabym tak dziecka, uważam, że jest śmieszne w zestawieniu z polskim nazwiskiem, śmieszy mnie litera V w polskim imieniu i tyle. Każdy niech nazywa swoje dziecko jak chce, mi nic do tego. Ten wątek został założony, żeby wyrazić swoje zdanie na temat jakiegoś imienia, co też zrobiłam. Ktoś zapytał co myślę o imieniu Vanessa więc odpisałam. |
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oburzenie to moje wynika z tego, ze sie wypowiadaja z zalozenia osoby dorosle, ktore same szerza stereotypu a potem sie dziwia ze bullying (znamy slowo?) sie szerzy od najmlodszych lat (a przyklad z marta dela to tak jakby pokazuje ze trzeba najpierw wiedziec co to ta mortadela jest co pokazuje, ze mlodzi nie beda widziec w tym nic smiesznego, bo dziecko w wieku lat 5, 7 i nawet 15 nie wie co to mortadela )
|
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Znamy słowo ![]() To, że nie podoba mi się jakieś imię, nie znaczy, że będę swoim dzieciom opowiadać, że np. koleżanka z przedszkola ma obciachowe imię bo rodzice ją nazwali Vanessa. Nie wiedziałam, że sugerujesz się wszystkim co ludzie piszą na forum internetowym
|
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale sadzac po innych to tak (watek o imieniu amelia) po prostu smieszy mnie ze sa imiona gorsze i lepsze, pasujace do nazwiska i nie. jakby nazwisko bylo najwazniejsza czescia zycia |
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie osobiście akurat zdrobnienie jest ważne, są imiona które podobają mi się ale nie nadałabym ich dziecku ze względu na to, że nie mogłabym ich zdrobnić. |
|
|
|
|
|
#80 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy ma prawo do własnego zdania i gustu, więc może należałoby pominąć tę kwestię i po prostu pisać, czy komuś podoba się to imię, czy nie, bez większego zagłębiania się w powody i grożenia, że to przez nasz gust i "szczucie" dzieciaków na Vanessy (czy jakakiekolwiek dziecię z oryginalnym imieniem), będą one szykanowane .Cytat:
|
||
|
|
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
serio na zasciankowosc, ze sa imiona obciachowe nie mam za to czasu |
|
|
|
|
|
#83 |
|
|
a co oznacza imie Vanessa czy ja czegos nie wiem ?
![]() ![]() powiem wam tyle ze moja kolezanka to ma dopiero imie (mnie sie osobiscie podoba) nigdy przez to w szkole nie miala problemow jako dziecko nikt sie z niej smial ani nie wytykal palcami, w gimnazjum ponoc jedynie dziewczyny sie troche podsmiewaly a chlopaki wychwalali, teraz jest juz dosorsla kobieta i bardzo lubi swoje imie zreszta nie jeden nasz wspolny kolega twierdzil ze ma bardzo wdzieczne i kobiece imie no coz niektore kobiety twierdzily inaczej (moze zazdrosc?)kazdy woli inne imie i nie ma co sie sprzeczac |
|
|
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
zestawienie rzekomo vanessa kowalik ma wygladac smiesnie. bog wie czemu
|
|
|
|
|
#85 |
|
|
|
|
|
|
|
#86 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
:mdle je: twoja ignorancja. Można mieć swoje zdanie, ale bycie ignorantem nie zezwala na chamstwo. |
||
|
|
|
|
#87 |
|
Zadomowienie
|
Nie ma obciachowych imion?
Przykład z życia wzięty, urodził się chłopiec - mama dała mu na imię Izaak. Gdy ten skończył 18 lat pierwsze co zrobił, poszedł do USC i zanim złożył wniosek o wydanie dowodu osobistego, złożył wniosek o zmianę imienia. Zmienił imię bo przez całe życie zmagał się problemami, nie był akceptowany przez rówieśników, był wyśmiewany, nie miał kolegów. Teraz poszedł na studia i o dziwo z nowym imieniem ma przyjaciół, znajomych i jest szczęśliwy. Chore to ale prawdziwe. Być może imię Vanessa nie jest aż tak odmiennym imieniem ale nie ryzykowałabym terroru psychicznego ze strony rówieśników wobec mojego dziecka |
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym może nie nazwała imienia obciachowym. Może niewłaściwe, źle dopasowane. |
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Izaak jest imieniem pieknym Nie wierze,ze jedynie od imienia zalezaly kontakty z innymi ludzmi. Wg mnie warto dobierac imie pod kilkoma wzgledami: tego, gdzie zyjemy; jakie dziecko bedzie nosilo nazwisko (brzmienie i dlugosc nazwiska:mi zawsze brakowalo miejsca w rubrykach ).Zestawienie Mirella Szopa uwazam za nie trafione.
|
|
|
|
#90 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:37.

i przynajmniej wszyscy go zapamiętują i nikt nam prosto w oczy nie powiedział, że imię benadziejne.

A tylko dlatego, że mieliśmy w rodzinie starą ciotkę Martę
? Jeżeli rodzice są Polakami to dla mnie to porażka i obciach.

.

:mdle je: twoja ignorancja.
).