![]() |
#91 | |
Zakorzeniona
|
Dot.: Jak znaleźć pracę-wątek dla tych,którzy naprawdę CHCĄ PRACOWAĆ
Cytat:
Ja mam taką małą radę w temacie rozmów kwalifikacyjnych ![]() ![]() ![]() Podobnie miała moja koleżanka. Składała CV na stanowisko kierownika zmiany w jednej z sieciówek. Młoda jest, ale doświadczenie w tej branży ma. Przygotowała się do opowiadania o swoich obowiązkach w tamtej pracy, o tym czego oczekuje od tej, wymagania finansowe, co może wnieść do tej firmy i tak dalej, poczytała o tej firmie, a nagle dostała pytanie: "Opisuje pani siebie jako osobę kreatywną, gotową na nowe wyzwania i lubiącą pracę z ludźmi. W którym z działów naszego sklepu znalazłaby pani ubrania dla siebie?". No i wtedy zdębiała ![]() ![]() Dla większości oczywiste jest to, o co mogą spytać rekrutujący, ale czasem naprawdę zapomina się o podstawach. Dlatego czasami idąc na rozmowę dobrze pomyśleć nie w kategorii: "czego ja jako pracownik szukam tu i tu", tylko: "czego ja jako klient tutaj szukam". Taka moja mała rada ![]() Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2012-01-08 o 09:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Invisible ciekawa rada, rzeczywiście łatwo o takim szczególe zapomnieć.
Co do myślenia...nie mam pojęcia,czy to wynosi się z domu,czy to jakaś forma usprawiedliwiania siebie ("praca tylko po znajomości"), czy już ogólne zniechęcenie i uznanie,że nic nie pomoże...ale dlaczego nie chcą korzystać ze słusznych rad?Jak dla mnie to zagadka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzeniona
|
Pogrubione - ja bym powiedziała, że właśnie to.
|
![]() ![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Racja, czasem zapomina się o takich szczegółach. Wg mnie wiele z pozoru prostych pytań jest jak najbardziej celowych. Przykład: zapytano mnie na rozmowie, jak daleko będę mieć do pracy, dy inwestycja bedzie juz zrealizowana. Pytanie banalne. Dla kogoś, kto się w ogóle zorientował, gdzie taka inwestycja powstaje i jak można do niej dojechać. Ja na szczęscie się dowiedziałam (inwestycja dopiero z ziemi wyrastała, nie było o niej zbyt głośno, wręcz przeciwnie), od razu wspominając jeszcze o innych realizujących się w okolicy. Myślę, że to było tylko na plus.
Invisible, też dostałam pytanie o ostatni film, na ktorym byłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Pytanie dla osoby,która ma w zainteresowaniach informację,że dużo czyta-co ostatnio przeczytała
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#97 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja chcę się na razie zaczepić gdzieś do biura, i szukać potem do skutku w zawodzie. No i we wrześniu spróbować jeszcze raz podejść do egzaminu. Najważniejsze jest,żeby się nie poddawać. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Wiecie, mam jednego znajomego, o ktorym juz wielokrotnie tutaj pisałam - przykład jak z tamtego wątku. Tyle mu prac podstawiałam pod nos, jakoś zawsze mając go na uwadze - nawet zajecia, do ktorych praca była od zaraz, bez rekrutacji. To nie, on w wieku 28 lat dalej woli byc bezrobotny BEZ DOŚWIADCZENIA, bez kasy, ale z marzeniami o wypasionej willi i samochodzie....... Rozwalają mnie tacy ludzie. Ten konkretny zawsze szukał wymówek. Ze ma sesje (wieczny student), ze bolą go plecy, ze we wakacje to on musi byc na działce na wsi, że za daleko, że nie ma auta, że to ze tamto. Normalnie najbardziej niedorobiony człowiek jakiego znam. Wybaczcie, ale tacy ludzie naprawdę jak nikt inny wzbudzają we mnie tyle agresji, że bym pozabijała.
---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Sama się kiedyś na podobnym pytaniu wyłożyłam, ale człowiek był młody i głupi, ściemniał w zainteresowaniach, wpisywał byle co, byle zapchać miejsce, a potem palił cegłę i mosty za sobą hehe ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#100 | ||
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Anka hahah, dokładnie!
Invisible, może to ten sam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Ja za to mam koleżankę, która skończyła studia 2,5 roku temu i od wtedy szuka pracy w zawodzie. Nie chce innej podjąć. NA wszystko ma odpowiedź,że za daleko,że zarobki za niskie. Dodam,że utrzymuje ją mama i dziadkowie. Dziewczyna mieszka w Warszawie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Przyznam,że sama na 1 studiach za wiele nie robiłam,ale pracowałam w wakacje,a po podjęciu 2 kierunku zaczęłam szukać pracy dorywczej (biorąc przykład z moich koleżanek i chcąc trochę odciążyć rodziców)-na to mój kolega (notabene też jest obecnie na doktoracie i chyba nigdy nie pracował
![]() No,czytała któraś z was co T.mi odpisała w tamtym wątku?To było odnośnie tego,że jej ktoś podał linki z ogłoszeniami o pracę...nie ogarniam,jak to mówią ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzeniona
|
Mój kolega lubił sobie pooglądać zdjęcia z Norwegii, więc wpisał w zainteresowaniach: "kultura i historia Norwegii, język norweski". Była to praca do call-center, więc nie pomyślał, że ktokolwiek na to zwrócił uwagę. A tu się okazało, że pan rekrutujący go był pasjonatem Norwegii. Na początku zagadał, że może przejdą na norweski
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Szczerze mówiąc ja jakiś czas temu przestałam jej odpisywać. Jakoś po części nie mogę uwierzyć że to jest prawdziwa osoba, że można być takim w ogóle. A jeśli się mylę to mogę tylko współczuć ale dyskusja to waste of time.
Co do pracy na studiach to wiecie co, gdy ja studiowałam naprawdę było o nią cieżko. We Wrocławiu był okrutne bezrobocie. Jednak pracę znalazłam i wcale nie było dużej konkurencji - była to praca kelnerki ale w nocy, wcale nieźle płatna, tzn. stawka żałosna, ale duże napiwki bo drogi klub. Miałam koleżankę "desperacko" szukającą pracy, więc próbowałam ją wciągnąć, chcieli ją przyjąć, jednak gdy okazało się że miałaby pracować w Sylwestra (niezła, na ówczesne czasy, kasę - na rękę 250 zł) to od razu się okazało że jej desperacja nie jest na tyle silna by zrezygnować z wyjścia na Sylwestra. A była pierwsza do opowiadania, jak to nie ma ŻADNEJ pracy. Od tego czasu wiem że żadnej pracy jednej osoby może się znacząco różnić od żadnej pracy kogoś innego. Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2012-01-08 o 10:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#106 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#107 | |
Konto usunięte
|
Witam,
szkoda, że taki wątek nie powstał ok 3miesiące temu, pewnie o wiele mnie bym się dołowała. Ale mam nadzieję, że pomoże wielu osobom, które potrzebują rad i normalnego spojrzenia na rzeczywistość. Co do stroju na rozmowę: ja często chodziłam w czarnych jeansach i emu ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#110 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Też miałam takie pytania, szczególnie że miałam uściślone jakie gatunki czytam. I nie tylko o ostatnio przeczytaną książkę, ale ogólnie też co z danego gatunku polecam. Tyle, że ja czytam namiętnie i codziennie, więc nigdy nie miałam problemu z odpowiedzią. Miałam też pytania o szlaki w Tatrach, bo o tym też pisałam w zainteresowaniach. I porozmawiałam z rekrutującym, którymi szlakami warto chodzić i dlaczego. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Najgorsze jest to,że wiele z takich osób tak na prawde nie pracowało w swoim zawodzie. To jak mogą wiedzieć, czy się nadają czy im się spodoba.
Ja pracowałam w każde wakacje od matury, począwszy od pracy na kasie przez letnie wyjazdy nad morze jako kelnerka aż po asystentkę prezesa. Chociaż niektórzy wzdychali i mówili: "studiujesz prawo i pracujesz na kasie/jako kelnerka/hostessa?". Ale zawsze chciałam mieć własne pieniądze i byłam z nich dumna. |
![]() ![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
fajnie, ze jest nowy wątek, ale mam nadzieję, ze tu będzie pomoc, bo chwalenie się, że sie udało i pozytywne przykłady są w porządku, ale to nie wszystko.
Ja nie uważam, ze można dostać tylko po znajomości, choć do znajomych też uderzyłam. Przyznam, ze zastanawiam sie, co mogę zrobić jeszcze. więc tak: przeglądam różne strony z ogłoszeniami oczywiście, wysyłam. Wysyłam też oferty do różnych firm, które nie zamieszczają ogłoszeń, przejechałam się też i pochodziłam po firmach, zostawiłam cv, popytałam. Nie wiem, co jeszcze... A ja podczas studiów w wakacje praca, praktyki, potem także i w czasie roku akademickiego Edytowane przez Muertil Czas edycji: 2012-01-08 o 10:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#115 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() i wrzuciłam te linki z premedytacją, bo właśnie tego rodzaju odpowiedzi się spodziewałam i taką misję sobie wymyśliłam, żeby pokazać wszystkim udzielającym się w wątku, że tego rodzaju osoby po prostu nie chcą pracować i dlatego bardzo się cieszę, że powstał ten wątek ![]() i nie dziwię się agresji osób "bezrobotnych" z tamtego wątku - wprost kilka razy padło, że one nie oczekują rad i pomocy, więc kiedy udowadnia im się, że jednak można coś zrobić, że jednak - jakaśtam, jasne, że nie marzenie -praca jest, to reagują agresywnie, bo to zagraża ich status quo. I mam nawet spiskową teorię, że przynajmniej niektóre tego rodzaju osoby pokazują napisane w wątku wzajemne jęczenia i oskarżanie świata o brak należnego im miejsca w hierarchii społecznej tym, którzy je utrzymują. I udowadniają nieświadomym niczego kasodawcom "popatrz, wszyscy mówią, że nie ma pracy, itd. itp."
![]() |
#116 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#117 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez bacione Czas edycji: 2012-01-08 o 10:58 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą wyobraź sobie jak wyglądałaby ta praca . Klient by się skrzywił, szef ochrzanił, trzeba byłoby rozwiązać jakiś problem i od razu byłaby krzywda i foch. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:25.