|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#52651 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
Zacznę od... "Dzień Dobry
"Szukałam jakiegoś sensownego, naturalnego rozwiązania dla moich kłaków i tak trafiłam na Wasze forum. Naczytałam się ile mogłam (druga połówka ma juz dosyć mojego widoku przy kompie :P) ale całkiem możliwe, że nie ogarnęłam wszystkiego, więc w razie czego z góry przepraszam... Chcę zacząć kurację CG (od jakiegoś miesiąca używam już żelu lnianego i jestem zadowolona z efektów, choć sprawia, że włosy sa bardziej pofalowane niż kręcone - za to nie są sztywne, zlepione i takie mięciutkie w dotyku, że zakochałam się od pierwszego razu ) ale chciałabym prosić Was jako ekspertki o pomoc.Wstępnie raczej żaden kosmetyka, jaki mam w domu (a jest ich baaaardzo dużo) nie nadaje się do użytku... Byłam wczoraj na zakupach (po całodobowej lekturze) i udało mi się upolować: - szampon Babydream - odżywka Garnier Naturalna Pielęgnacja Olejek z awocado i masło karite https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,36819,garnier-ultra-doux-apres-shampoing-lhuile-davocat-et-beurre-de-karite.html - odżywka Alterra Aprikose & weizen https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,42910,glanz-spulung-aprikose-weizen-odzywka-nadajaca-polysk-do-wlosow-pozbawionych-blasku-i-lamliwych-morela-i-pszenica.html - odżywka Isana z Babassu https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,33909,hair-glattungs-spulung.html - balsam Mrs. Potter's z aloesem i jedwabiem (jest już w nowym opakowaniu, nie widzę z KWC więc wstawiam skład): aqua, cetearyl, alcohol, cetrimonium, chloride, isopropyl, myristate, dimethicone, colpolyol, aloe barbadensis, camelia sinensis, propylene glycol, hydrolyzed silk, parfum, isopropyl alkohol, magnesium nitrate, msagnesium chloride, methylchloroisothiazolino ne,, methylisothiazolinone, citrid acid, limonene, linalool - przepraszam za ewentualne błędy - nie znam się na tym za choinkę ![]() Chcę myć włosy odżywką, nawet się do tego przygotowałam: przedwczoraj umyłam Joanną Naturia https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,17334,joanna-naturia-szampon-z-miodem-i-cytryna.html z odrobiną sody ale niestety nie miałam żadnej z dopuszczonych przez Was odżywek, więc do rozczesania nałożyłam Syoss (http://shop.foto-top.pl/800-925-larg...nych-500ml.jpg (nie mogę znaleźć w KWC) no i bez spłukiwania odrobinę Gliss Kur https://lh6.googleusercontent.com/-6.../Schowek01.jpg - jak potrzeba, to wyślę składy ale nie ma ich na listach, więc domyślam się, że to samo złooooo! I teraz pytanie a raczej wielka prośba do Was: od czego zacząć? Czy już mogę umyć włosy odżywką czy raczej szamponem - BD czy jeszcze Joanną? No i mam wielki problem z czymś bez spłukiwania. Możecie mi doradzić co mam zrobić dziś na podstawie tych kosmetyków co mam i co dalej potem? Co musze jeszcze kupić koniecznie a co jest wskazane? Przepraszam za tak obszerny post, ale będe bardzo wdzięczna za pomoc. Pojawiła się iskierka nadziei, że moje znienawidzone włosy mogą wyglądać tak, że je nawet polubię... Z góry dzięki za przeczytanie i pomoc
|
|
|
|
#52652 |
|
Raczkowanie
|
Scintilla co za wlosyyyy
i znow kolejny punkt na mojej zakupowej liscie... JANTAR! ![]() lepiej wziasc odzywke czy ta mgielke? Dzisiaj umylam lokensy, po 12 godzinach oliwy z oliwek zmylam 2 razy odzywka babassu, pierwszy raz uzylam d/s alterry morelowej i sie w niej zakochalam ![]() A propos oliwy z oliwek na wlosy chyba im pasuje, ciekawe jak zareaguja na kokos... zdjecia
|
#52653 |
|
Kazar Lady
|
![]() jest róznica ![]() mnie nie bardzo idzie mycie odżywką, mam wrazenie niedomytych włosów , a z przyklapem na czubie też sie męczęspróbuję ze spineczkami ![]() musze zakupić jeszcze alterrę z morelą, mam tylko z granatem czym robiłaś plunking? Ja swoje zakręcam w t-shirt ale nie naciąga sie zbytnio ![]() chyba musze pieluchę zakupić
|
|
|
|
#52654 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mialam ostatnio takie wrazenie ze nie domylam wlosow ale musze je porzadnie zmoczyc to wtedy odzywka sie lekko pieni i jest mi lepiej wszedzie dojsc nia. Z tym przyklapem to najgorsza jest grzywka, wisi takie niewiadomo co, ani sie nie kreci ani to proste, mam chec zrobic sobie na boku grzywke cos w stylu cascady bo fajnie to wyglada, tylko za bardzo nie wiem jak sama mam to zrobic a na fryzjerow nie mam czasu
|
|
#52655 |
|
Zakorzenienie
|
agatka89 przepiękne masz włoski !!!!
![]() Chętnie się z Tobą zamienię
|
#52656 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() chyba sie wybiore do fryzjera jutro, koncowki podetnę, nie rozdwajają się ale takie są szorstkie w dotyku. wróćććććććććć były szorstkie, teraz dotykam a koncowki tak samo mile jak reszta...hmmmmm |
|
|
|
|
#52657 |
|
Raczkowanie
|
Agatka89, Miskaa78, mi też tak klapią, toteż muszę poeksperymentować z tymi spinkami. Ale to początki, tym się pocieszam
Byle do końca sesji, potem będę wczytywać się głębiej. A grzywki się pozbyłam bo jej nienawidziłam ... ![]() Odżywkę też kubeczkowałam, żeby się to-to lepiej rozprowadzało i bardziej ekonomicznie wyszło. Mam do tego taki fajny słoiczek, że resztki wygrzebuję wsadzając do środka włosy
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
|
|
|
|
#52658 |
|
Zadomowienie
|
Scintilla i agatka89 - meeeega zmiany w tak krótkim czasie!
Jantara odżywkę zdecydowanie
|
|
|
|
#52659 |
|
Zakorzenienie
|
No to ja też Wam pokażę moje kłaczki. I nie mówcie, że są ładne, bo są sianowate
![]() I są takie delikatne, takie cieniutkie się wydają. Nie wiem co im jest ![]() No i aureolka
|
#52660 |
|
Zakorzenienie
|
Agatka, ale masz śliczny skręt
![]() Ewcia, jakie Ty masz włosy :O Nigdy takich loczków nie widziałam
|
|
|
|
#52661 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj jest jeszcze gorzej
![]() Porównanie: Po pierwszym olejowaniu foto 1, suche strąki 2 i 3 z dziś Edytowane przez Rabarba Czas edycji: 2012-01-08 o 15:23 |
|
|
|
#52662 | ||
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() jakie cieniutkie Masz cudne korkociągi, gdzie moim oszukanym loczkom do twoich ![]() aureolki sie pozbędziesz, może za dużo wilgotności w powietrzu, albo co... u mnie aureolka znikneła po zelu lnianym ale tobie on nie służy, może ten kremik z biedronki spróbuj? ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- Cytat:
![]() po olejowaniu sliczne, ciekawe co sie narobiło, że zrobiły się suche
|
||
|
|
|
#52663 |
|
Zakorzenienie
|
natalkaa7522 a no mam
![]() Jakoś na dniach zrobię zamówienie na ECOSpa ![]() Chcę zamówić bazę szamponową i bazę odżywkową oraz olej z brokuł ![]() ---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Rabarba z czasem będzie lepiej Tylko się nie poddawaj ![]() Miskaa78 kurcze, właśnie jakoś przy żelach tracę objętość Nie wiem, czy przy tym kremie nie stracę znów objętości. Eh...Jak nie jedno, to drugie ![]() Może i kupię... no nie wiem ![]() A jak on się dokładnie nazywa?
|
#52664 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Bardzo ładnie
. Jak nic będą jak włosy Cascady.Cytat:
Cytat:
![]() To normalne, że włosy raz wyglądają lepiej, raz gorzej. Moje po olejowaniu zawsze wyglądają bardzo dobrze (chyba, że nie domyję oleju ). A czego używałaś? Kiedy myłaś?Dzisiejsze zdjęcia też są ładne, skręt mniejszy, ale to nic
|
||
|
|
|
#52665 |
|
Raczkowanie
|
Ewcia, Ty chyba chcesz pozałamywać nas do reszty, przynajmniej mnie. Daj mi, Boże w połowie takie fajne loczki
To zdaje się ten krem: ochronny_renamed_1236.jpg. Kosztuje jakieś niecałe 4zł (ale ostatnio nawet tyle nie miałam w portfelu...
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
Edytowane przez Scintilla_Felis Czas edycji: 2012-01-08 o 15:52 |
|
|
|
#52666 |
|
Kazar Lady
|
Ewcia to taki zielony krem do rąk z biedronkowej marku bebebeauty ( chyba nie pokręciłam nazwy) niedawno zdjęcie jego ktoś tu wrzucał.
Ja go biorę odrobinkę, nawet nie orzecha laskowego, bardziej groszka na mokre włosy i dopiero je zawijam w t-shirt. Po takiej ilości nie powinno nic sie stać z objętością
|
|
|
|
#52667 |
|
Rozeznanie
|
No ja właśnie ostatnimi czasy też mam aureolkę
I nie bardzo wiem co z nią zrobić. Kiedyś pisałam, że mam blisko szkoły biedronkę - myliłam się. Była to żabka, zwiedziłam okolice i natknęłam się na 3 żabki, lewiatan i jeszcze jakiś jeden do którego nie umiałam wejść, więc szybko spod niego uciekłam Patrzyłam na zumi gdzie mam jakąś biedronkę to oczywiście wcale nie po drodze
|
|
|
|
#52668 |
|
Zakorzenienie
|
Miskaa78 i następny wydatek się szykuje
|
#52669 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zdjęcia z dzisiaj- myte rano Isaną, potem nałożyłam tego garniera awokado do spłukiwania, bez spłukiwania hegron i pianka do kręconych z Isany Wiem, że włosy wyglądają raz lepiej, raz gorzej, ale żeby było tak źle, to nie pamiętam Ewcia- coraz mniej mi się to podoba, bo z każdym dniem włosy są gorsze- bardziej suche, strąkowate... Ile może jeszcze potrwać ten okres "przejściowy"? |
|
|
|
|
#52670 | |||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Cytat:
Wiem, że włosy wyglądają raz lepiej, raz gorzej, ale żeby było tak źle, to nie pamiętam Cytat:
Dalej nawilżaj włoski, olejuj je. Wypróbuj też żel lniany jako maskę (ja swój mieszam z odżywką ds i tak nakładam na włosy i skalp). Nie trać cierpliwości, bo masz piękne włosy, nic dziwnego, że przypominają mi moje |
|||
|
|
|
#52671 |
|
Raczkowanie
|
Czy któraś z Was ma włosy długie i nie cieniuje ich?
Obecnie mam najdłuższą warstwę prawie do pasa a najkrótszą po ramiona. I o ile w samym cieniowaniu nie widzę nic złego, to KAŻDY fryzjer cieniuje je w taki sposób, że ta najkrótsza warstwa jest bardzo gęsta, a im dłuższa tym rzadsza, a co za tym idzie- mniej skręcona, smętnie zwiśnięta. Jeszcze nikt nie wycieniował mi ich równomiernie, żeby stopniowo przechodziły do co raz dłuższych, tylko z takim dużym przeskokiem. Myślę, że to kwestia kształtu głowy, może mam bardziej płaską u góry i tam najwięcej włosów, więc przy metodzie cieniowania "zaczesywanie do góry i cięcie" wychodzi to tak nierównomiernie. Nie wiem czy wyrażam się jasno ![]() W związku z tym doszłam do wniosku, że może wyrównam je sama i będę miała spokój? Pewnie będą się wtedy mniej kręcić... Sama już nie wiem
|
|
|
|
#52672 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na moje to czegoś mają dosyć, albo potrzebują jakiejś nowości. Ostatnio miałam podobny problem więc kupiłam lniany i sprawdził się w 100%. No i polecam też ryżowy ![]() chociaż pewnie zależy od porowatości co komu służy..a ja się na tym nie znam niestety ![]() Ewcia a czy Ty przypadkiem ich nie dotykasz w czasie kiedy schną.. albo odgniatasz kiedy są wilgotne? u mnie czasami też jest puszak kiedy nie daję im spokojnie wyschnąć Edytowane przez beautystyleandme Czas edycji: 2012-01-08 o 17:09 |
|
|
|
|
#52673 |
|
Zadomowienie
|
Pomocy!
![]() Robię zamówienie w Fitomedzie i są tam dwa szampony z mydlnicą lekarską - do tłustych włosów i do suchych. Różnią się składami, ponieważ ten do tłustych zawiera skrzypy i inne tego typu ziółka, do suchych zaś lipę. Wydaje mi się, że czytałam gdzieś na zakręconym forum, że to są dobre szampony dla osób o kapryśnym skalpie. Mam rację, czy sobie to wymyśliłam? Który z szamponów będzie lepszy? |
|
|
|
#52674 |
|
Zakorzenienie
|
beautystyleandme
![]() Już na dniach kupię olej z orzecha włoskiego ![]() Jakiś czas temu mi się skończył, może za nim tak tęsknią
|
#52675 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)tu masz fotke jak wygladaly, szczerze mowiac wole takie niz smetnie zwisajace konce czasami mi sie lepiej pokrecily, czasami mniej - jak to krecone/falowane wlosy maja w zwyczaju, raczej jestem odosobniony przypadek, wiekszosc dziewczyn tutaj chce miec jak najmocniejszy skret i po to chodzi do fryzjera na cieniowanie (malo fryzjerow umie dobrze pocieniowac krecone wlosy, cieniuja i potem prostuja na szczotce albo prostownica i wydaje sie ze obciecie super, w domu po myciu wychodzi ze tak nie jest)
|
|
#52676 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#52677 | ||
|
Kazar Lady
|
Cytat:
Cytat:
miałam swego czasu równe włosy, ale zaczęłam wyglądać jak kopernik ( taki trójkąt się robił), teraz mam pocieniowane i gdy się zaczęły kręcic musze przyznać że bardziej mi się podobają takie lekko pocieniowane. |
||
|
|
|
#52678 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Są przez to w miarę wyrównane. Krótsze to odrosty chyba po moim rwaniu włosów (jak się zdenerwuję na kosmyk, który nie leży jak trzeba, to go wyrywam Już przestałam to robić) Też mam włosy do pasa i teraz wlaśnie staram sie o nie zadbać.
|
|
|
|
|
#52679 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Basiu, a którego żelu używasz? tego pomarańczowego z Isany? ja używałam z Joanny, taki w tubie stojącej. Lnianego jako maski użyłam niedawno pierwszy raz i puszyły mi się włosy bardziej po nim- takie przynajmniej miałam odczucie. Chyba pójdę do fryzjera na cieniowanie, bo już z tyłu zaczyna mi się robić uklepajka, nie znoszę tego... Albo może sama ciachnę? zobaczymy ---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaa |
|
|
|
|
#52680 | ||
|
Zakorzenienie
|
Kochane! Wracam i znowu sto stron!?
Piękne włoski, ale Scintilla - umarłam ![]() Oj tam oj tam Cytat:
oleje, żel lniany, pantenole i wszystko co zmiękcza. Nie używała ziół przypadkiem? Nieprawda. U mnie robi ![]() Włosy muszą się nauczyć wyginania, może ugniatanie całkiem ociekających wodą? Cytat:
Szampony ziołowe dobrze oczyszczają (dają uczucie czystości) i jednocześnie nie robią masakry. Taki np Fitomed, bo Farmona już zrobi. O Barwach nie umiem się wypowiedzieć. Rozcieńczaj te szampony i takie popłuczki potrzymaj chwilkę dłużej, powinno umyć a zaszkodzi mniej |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:45.

"
) ale chciałabym prosić Was jako ekspertki o pomoc.

, a z przyklapem na czubie też sie męczę

Jantara odżywkę zdecydowanie ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)