|
|
#151 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak znaleźć pracę-wątek dla tych,którzy naprawdę CHCĄ PRACOWAĆ
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też Ci odpisałam,że właśnie jak pominę pracę hostessy (2,5 roku podczas studiów) i w "Żabce" - 9 miesięcy, to zostaną mi te niechciane przez pracodawców dziury w CV, bo np. jako wychowawca kolonijny pracowałam tylko przez 1 tydzień podczas ferii zimowych.Dlatego myślę,że zrobię tak jak poradziła mi inamata (dziękuję ),że prace związane z dziećmi dam na początku i wypiszę tam zakres obowiązków, a pozostałe prace dam niżej w innej rubryce i tam już nawet pominę zakres obowiązków,żeby było bardziej czytelne.
Edytowane przez Melissa86 Czas edycji: 2012-01-08 o 14:25 |
|
|
|
|
#153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), a inni nie
|
|
#154 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zwłaszcza miejsca, do których często ktoś przychodzi na praktyki/ wolontariat itp. Sama nie raz spotkałam się z nie-wiadomo-jakimi wymaganiami chcąc pójść na wolontariat To akurat było ognisko wychowawcze w Wwie (prowadzone przez znaną fundację) i usłyszałam, że MUSZĘ chodzić tam minimum 3x w tygodniu od tej do tej godziny (po południu) + obowiązkowo odbyć płatne (przeze mnie) szkolenie Cytat:
|
|
#155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja już sama zgłupiałam. W CV wszystko piszę w doświadczeniu, bez wyróżniania co było wolontariatem, co praktykami, a co pracą. Może źle robię?? ;/ I mam jeszcze taką małą propozycję - wyróżniajmy ważne hasła, o których jest mowa w danym poście (tak jak np. tutaj WOLONTARIAT), wtedy łatwiej nam będzie znaleźć dany post z ważnymi radami. Inne takie hasła to np.: ubiór na rozmowę, trudne pytania na rozmowie o pracę, wysyłanie CV pocztą tradycyjną itp. Wtedy faktycznie ten wątek będzie spełniał swoją funkcję, łatwo będziemy mogły wynaleźć interesujące nas zagadnienia. Taka moja mała propozycja.
Edytowane przez Melissa86 Czas edycji: 2012-01-08 o 14:41 |
|
|
|
|
#156 |
|
Raczkowanie
|
Nawet nie wiecie jak się cieszę, że powstał taki wątek.
Tamten wyszukałam będąc bezrobotną i zdołowałam się niemiłosiernie, demotywacja z każdego postu. Swój stan udało mi się szybko zmienić, ale niedługo dołączę znów do grona bezrobotnych, ale na szczęście już do tego wątku. Wasze rady są nieocenioną pomocą! Muszę koniecznie stuningować swoje CV. Dzięki dziewczyny za przyjemną atmosferę, za pchanie do działania!
|
|
|
|
#157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#158 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moje CV wygląda następująco: http://helineth.blogspot.com/2011/11...-sow-o-cv.html Sorry, że podaję linka do bloga, ale tam to jest najlepiej zobrazowane W skrócie: pierwsza rubryka nazywa się "doświadczenie" i wpisuję tam miejsca w których byłam faktycznie zatrudniona, druga rubryka to "Praktyki/ wolontariat" i tam wpisuję wszystkie aktywności które wykonywałam bezpłatnie (choć to też doświadczenie). Dodatkowo każde miejsce opisuję następująco:Nazwa firmy/ instytucji Stanowisko: praktykant/ wolontariusz itp. Obowiązki: .... (kilka zdań, słów kluczy) Nie przeraźcie się długością mojego CV, skracam je jak tylko mogę i zawsze dopasowuję pod konkretne stanowisko. Zwykle mieszczę się w 2 - 2,5 str, niestety gdybym wpisała wszystko miałoby ze cztery
Edytowane przez Coma_ Czas edycji: 2012-01-08 o 14:54 |
|
|
|
|
#159 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Naprawdę dziwnie się poczułam chcąc pomóc i słysząc: "Ale proszę pani, raz w tygodniu to co pani z tymi dzieciakami przerobi?! Przecież to się nie opłaca w ogóle!". No cóż, ja myślałam zawsze, że lepiej przerobić chociaż trochę niż wcale.
|
|
|
|
|
#160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam takie CV. Proszę o rady, co zmienić, co poprawić, co wywalić.... Widzę,że ponownie wrócił wątek CV, to dobrze, bo chcę o to dopytać. Ojjj...i się nie wkleiło. ;/ Nie wiem jak tu wkleić te swoje CV. ;/ Robię printscreena i nie wyświetla coś. ;/
Edytowane przez Melissa86 Czas edycji: 2012-01-08 o 15:45 |
|
|
|
|
#161 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny
Mogę dołączyć? Udzielałam się w wątku dla bezrobotnych, ale znalazłam pracę, więc, przynajmniej jak to kilka osób z tamtego wątku napisało, nie powinnam się tam udzielać, co by się nie wywyższać ![]() No więc, pracuję sobie od tygodnia na umowę zlecenie, dojeżdżam sobie codziennie, przyznaję, pierwszy tydzień właśnie odchorowuję ![]() Ja swoje CV stuningowałam po miesiącu szukania pracy, pod wpływem postu którejś z wizażanek (przepraszam, nie pamiętam której). Nie jestem specjalistką, ale moje drobne rady: -CV powinno być przejrzyste przede wszystkim (to niby oczywista oczywistość, ale jednak nie wszyscy wiedzą, że jak CV jest na pierwszy rzut oka niezbyt czytelne, to niestety, ale nikomu nawet nie będzie się chciało go czytać). Jako przykład podam dziewczynę, która składała Cv na to samo stanowisko co ja, miała wszystko porozrzucane po całej stronie tak, że nie dało się tego czytać. Pewnie chciała być oryginalna i w wordzie wklejała sobie pola tekstowe, których nie tytułowała jakoś specjalnie ładnie, ani nie umieszczała w ramkach, no i zrobiło się nie wiadomo co. -jak wpisujemy swoje zainteresowania to sobie je przeczytajmy przed rozmową Ja musiałam na rozmowie do radia zaanalizować skład kremu, bo miałam w zainteresowaniach biochemię kosmetyczną. Pytanie o ostatnio obejrzany film też był, a co Marzenka odpowiedziała? Że wczoraj oglądała Kubusia Puchatka... I musiałam jeszcze sprzedać długopis. To była moja najbardziej kreatywna, ale i najfajniejsza rozmowa, na jakiej byłam. (dostałam tam staż)-kiedy wchodzimy na rozmowę to przywitajmy się i przedstawmy, podajmy rękę rekruterowi/rekruterom. To wiele mówi osobie, która z nami rozmawia. -zawsze przygotujmy sobie jakieś pytanie, które chcemy zadać - dobrze widziane jest, jeśli o coś sami z siebie zapytamy - bardzo często pytanie: czy ma Pani jakieś pytania? pada ostatnio na rozmowach - lepiej żeby nie zostawało bez odpowiedzi. Może te rady nie są strasznie cenne, ale wiem, że co najmniej kilkoro moich znajomych się na tym wyłożyło.
|
#162 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zrób printscreena, wklej w painta, zapisz jako obrazek i załącz do postu na wizażu
|
|
#163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zedytowałam poprzedni post, tam jest załącznik. ![]() Każdą krytykę przyjmę na klatę.
|
|
#164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może jakoś zmień ten układ tabel?Dla mnie troszkę się zlewają... |
|
|
|
|
#165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#166 |
|
Zakorzenienie
|
Melissa86
Ja również polecam zmiane kolorystyki. Brąz, bordo, niebieski, zieleń, fioletowy moze być, ale niech będzie ciemniejszy i stonowany. Ten fiolet kojarzy mi sie, jakbyś aplikowała na kosmetyczkę ![]() Nie podoba mi sie góra, nie chodzi o Twoje zdjęcie rzecz jasna , a dokładnie o tabelkę z Twoimi danymi osobowymi, moim zdaniem nie ma spójności z całą góra i jest rzucone, bo tak musi być.nagłówki tabel wyśrodkuj nie tylko w poziomie, ale i w pionie wyrównaj tableki, jeżeli już dajesz punktowanie symboliczne, to niech jeden symbol odnosi się do jednego tematu, tzn. ten punktor gwiazdkowy niech będzie dotyczył okresu zatrudnienia, natomiast punktory dotyczące zakresu obowiązków niech maja tylko myślnik, kropke, coś mniej rzucającego się w oczy i zrób wcięcie ![]() - to moja opinia. taka luźna, bardziej to co mi sie rzuciło w oczy. nie znam się na tworzeniu CV, nie przegladam tysiaca CV dziennie, dlatego też prosze to przez jakiś pryzmat traktować Ale myśle, że może moje rady również Ci sie przydadzą.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 Edytowane przez beatiska Czas edycji: 2012-01-08 o 16:01 |
|
|
|
#167 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale miałam kiedyś taką rozmowę, że jak weszłam to koleś sobie usiadł i zaczął przeglądać moje Cv, zamiast podać mi rękę. Głupio mu się zrobiło, kiedy ja wyskoczyłam z ręką i przedstawieniem się. On się nie przedstawił. Trzeba innych kultury uczyć, jak jej nie mają Chodzi o to, żeby pamiętać o głupim: dzień dobry, nazywam Marzena ..... I podać rękę.
|
|
#168 |
|
Raczkowanie
|
To co pierwsze rzuciło mi się w oczy to różna szerokość i rozmieszczenie tabel, różne odstępy między nimi. Razi mnie zwłaszcza różna szerokość tabeli wykształcenie i doświadczenie zawodowe.
|
#169 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() - Wyrzuciłabym wszystkie wypunktowania, które teraz masz, ale od myślników zaczęłabym zainteresowania i umiejętności (teraz trochę się zlewają) - Kolor różowy zmieniłabym na granat lub szary - ta górna ramka z danymi osobowymi trochę nie pasuje do reszty designu, ale ogólnie fajny pomysł ![]() CV ciekawe, niestandardowe
|
|
#170 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
(Ale póki co też wolę nudną pracę biurową ;-P) Jazda samochodem to tylko miły dodatek do pracy PH, która sama w sobie może być bardzo niewdzięczna, zwłaszcza jak trafia się na jakichś chamskich lub sfrustrowanych klientów ![]() Cytat:
Poza tym miałam to szczęście, że akurat byłam na bieżąco z kinem, i w dodatku mogłam zarzucić całkiem dobrym tytułem, a nie pierwszą lepszą komedią romantyczną czy jakimś shitem, więc chyba udało mi się wtedy zapunktować , a przy okazji wywiązała się ciekawa dyskusja wokół tego filmu.Tak że warto sobie przygotować jakąś nietuzinkową odpowiedź/pozycję. Cytat:
I rzeczywiście kilka razy nawiązano do tego, co ostatnio czytałam albo co mogę polecić. Przy czym wpisując konkretny gatunek, wiem, że mogę na ten temat sporo powiedzieć. A nie że np. ktoś wpisze w zainteresowania "kino Allenowskie", podczas gdy widział zaledwie jeden film i już uważa się za speca. ![]() (Tak jak z tym kolegą, o którym pisała Invisible - no cóż, strzelił sobie chłopak samobója )W ogóle, dziewczyny, ile Wy już napłodziłyście stron od wczoraj. Nie idzie za Wami nadążyć ;p |
|||||
|
|
|
#171 |
|
Zakorzenienie
|
Aninek, beatiska, inamata i Coma_ dziękuję za rady.
Wygląda na to,że troszkę przekombinowałam z moim CV. ;/ :P Wszystkie rady wezmę sobie do serca i zastosuję. Teraz muszę uciekać,ale jak komuś coś jeszcze rzuciło się w oczy to z góry dziękuję na zwrócenie mi na to uwagi. Na pewno wszystko zanalizuję i poprawię,a o niektóre rzeczy dopytam,bo nie wiem jak to zrobić (np. wypośrodkowanie w pionie). Pozdrawiam. ;]
Edytowane przez Melissa86 Czas edycji: 2012-01-08 o 16:14 |
|
|
|
#172 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo ciekawy wątek
Wydaje mi się, że na rozmowach wychodzę całkiem nieźle, ale zawsze mam problem z zachowaniem się na rozmowie To chyba wynika bardziej ze stresu 1. Nie wiem czy mam cały czas patrzeć rozmówcy prosto w oczy czy jak? Nie chcę wyjść na natarczywą i źle się czuję, gdy cały czas wpatruje się w te oczy, ale z drugiej wiem, że to niedopuszczalne rozglądać się po pokoju jak ktoś mi opowiada o warunkach zatrudnienia2. Ostatnio też zaczęłam zastanawiać się nad tymi zainteresowaniami... Nie mam w zasadzie jednej wielkiej pasji, a więc czegoś w czym czułabym się "pewnie". Czytam sporo, ale w zasadzie dopiero niedawno "reaktywowałam" czytanie dla przyjemności - przez większość studiów moje jedyne lektury to podręczniki na studia Teraz czytam zdecydowanie więcej (mam dużo mniej nauki), ale nie mam jednego ulubionego gatunku. Lubię oglądać filmy, ale to dla mnie typowa rozrywka... Interesuje się składem produktów żywnościowych, ale moja wiedza jeszcze nie jest aż tak duża. Uczę się angielskiego i lubię to, ale mam cel - zdać CAE, więc też nie jest to jakiej hobby... No i mam problem, bo zastanawiam się co w takiej sytuacji wpisać do CV, żeby nie wyjść na głupka |
|
|
|
#173 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Za dużo masz punktorów, podkreśleń. W wykształceniu na przykład wystarczy jak wypunktujesz tylko daty, a reszta bez żadnych punktorów, podobnie z doświadczeniem. Tabelka z wykształceniem mogłaby być takiej samej szerokości jak ta z doświadczeniem zawodowym. Tabelki na drugiej stronie wyglądałyby lepiej, gdybyś je umieściła jedna pod drugą (wtedy musiałaby być szersze), albo, jak mają być obok siebie, to jakoś równiej, na jednej linii. No i kolor, musi być ten jasny fiolet? Ja bym chyba w ogóle tego nie kolorowała tylko podkreśliła kolorem ![]() Nie jestem specjalistką
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#174 |
|
Raczkowanie
|
Martika, mam bardzo podobne rozważania jeśli chodzi o zainteresowanie w CV. W efekcie w moim CV nie mam tej pozycji. ;-) Pracę znalazłam i na rozmowy byłam zapraszana, więc nie jest ona niezbędna. Wydaje mi się, że lepiej jej w ogóle nie wpisywać niż wpisać coś na siłę i później się skompromitować nieznajomością swoich własnych zainteresowań.
|
#175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- zaznacz tekst potem kliknij prawy przycieskiem myszy (PPM) i sprawdź czy masz w podmenu taka opcje: "wyrównanie komórek", najechanie na to rozwinie Ci sposoby wysrodkowania tekstu w tabeli, i wtedy wybierz tę opcje, która tekst wyrówuje do srodka wzgledem pionu i poziomu - taka wersja jest w nowszym office'a, ale moze i była w starym lub - zaznacz tekst, kliknij PPM i wybierz formatownie, tam gdzieś w zakłdkach, znajdziesz wyrównanie tekstu i wtedy wybierasz: pion - "środek" oraz pionowo -"środek" mam nadzieje, że któraś z tych opcji jest w tym wordzie zaznacze tylko, ze efekt zobaczysz tylko w nagłówkach tych szerokich, bo wtedy tekst będzie całkowicie na środku tabelki, a nie na srodku, ale górnej krawędzi
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#176 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny wątek zapowiada się bardzo obiecująco, dostarcza dawkę pozytywnej energii i mobilizacji do działania
Tak trzymać! poprzedni podczytywałam jednak działał na mnie koszmarnie demobilizująco i depresyjne, można ponarzekać ale bez przesady! z takim nastawieniem nigdy nie ruszy się z miejsca. Sama szukałam pracy w Rzeszowie i udało się, podobnie siostra bliźniaczka znalazła pracę po 6 miesiącach (ja po 8). Obie są na normalną umowę. Da się, da... na poprzednim wątku aż roiło się od opinii, że w Rzeszowie nie ma szans na zatrudnienie;/. Najłatwiej tak powiedzieć. |
|
|
|
#177 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w jakiej branży działasz?---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
To i ja dołożę swoje trzy grosze. We wrześniu dostałam się na 3-miesięczny STAŻ, po którym zostałam ZATRUDNIONA
Powodzenia! |
|
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
To chyba jakas średnia; wracając do roli bezbłędnej statystyki
; bo ja jednej szukałam przez 6 m-cy, a obecnej przez 5 m-cy s
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
#180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do zainteresowań w CV - mnie nikt nigdy o nie nie pytał (chociaż mam kilka wpisanych), w sumie nie wiem, po co w ogóle ten punkt w CV
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2012-01-08 o 17:02 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.

a jak myślicie, jak na to zareaguje przedstawiciel placówki w dość małej przygranicznej miejscowości? Przyznam, że nie wiem czego się spodziewać, może zdziwienia i niezrozumienia? 

),że prace związane z dziećmi dam na początku i wypiszę tam zakres obowiązków, a pozostałe prace dam niżej w innej rubryce i tam już nawet pominę zakres obowiązków,żeby było bardziej czytelne. 
To akurat było ognisko wychowawcze w Wwie (prowadzone przez znaną fundację) i usłyszałam, że MUSZĘ chodzić tam minimum 3x w tygodniu od tej do tej godziny (po południu) + obowiązkowo odbyć płatne (przeze mnie) szkolenie

Teraz czytam zdecydowanie więcej (mam dużo mniej nauki), ale nie mam jednego ulubionego gatunku. Lubię oglądać filmy, ale to dla mnie typowa rozrywka... Interesuje się składem produktów żywnościowych, ale moja wiedza jeszcze nie jest aż tak duża. Uczę się angielskiego i lubię to, ale mam cel - zdać CAE, więc też nie jest to jakiej hobby... No i mam problem, bo zastanawiam się co w takiej sytuacji wpisać do CV, żeby nie wyjść na głupka