|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł IV cz. naszego wątku? | |||
| Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe. |
|
3 | 4,29% |
| Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy. |
|
5 | 7,14% |
| Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla dzieci. |
|
3 | 4,29% |
| Minie zima, przyjdzie wiosna, każda mama będzie radosna. |
|
2 | 2,86% |
| Zima minie, wiosna nadejdzie, przy każdej mamie dziecko będzie. |
|
5 | 7,14% |
| Miną II, III, IV... W maju pierwsze dzieci ujrzymy na świecie. |
|
3 | 4,29% |
| Co to pajac, rogal, pomocy! Plotkujemy od rana do nocy. |
|
7 | 10,00% |
| Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! |
|
42 | 60,00% |
| Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#151 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Są, ale opinie o nich fatalne. Jak cyce mają nawał pokarmu to o niczym innym się nie myśli jak tylko usunąć to mleko. W szpitalach mają Medele, można pożyczyć ale jakoś brzydzę się po kimś, bo tej końcówki nie sposób domyć dokładnie, oczywiście sterylizowałam itd ale nie potrafię po kimś go używać.
|
#152 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
sory ale używany po kimś obcym nie wchodzi w grę
|
#153 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi był potrzebny przy nawale pokarmu,czułam jak cycki mi wybuchną,ból okropny.Wtedy biegłam do sklepu i kupiłam ręczny(bo na inny mnie akurat nie było stać).Inna sytuacja taka że jadąc po akt urodzenia 20 km od miejsca zamieszkania zostawiłam młodego z mamą i odciagałam pokarm do butli,jeszcze inna np chociażby jak poszłam do fryzjera.Tak czy inaczej wolę mieć go przy sobie nawet w szpitalu bo tam miałam katorgę,mleko lało mi się strumieniami pomimo że młody jadł.Lub jak leżał pod lampami odciągałam dla niego pokarm.
|
|
|
|
#154 |
|
Zakorzenienie
|
Moze inne rowniez doswiadczone mamuski wypowiedza sie jeszcze jakie laktatory uzywaly ? Najlepiej wlasnie zeby byl taki tanszy... U mnie w domu wsyztkie baby mialy duzoooo mleka, wiec sadze ze i ja bede miala.
|
#155 |
|
Zakorzenienie
|
agatka szczerze to bratowej mama wykarmiła piersią 11-ścioro dzieci
a bratowa pokarmu brak
|
#156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zreszta mi juz cos z cycusiow sie wylewa ![]() ps, sie mi przypomnialo, ze w tesco widzialam przecenione lakratory, kosztowaly 99 zl z Aventu, jak pojade po zakupy sprawdze czy jeszcze sa no i czy sa elektryczne. Patrzylam na allegro z avenu byly drogie, no ale kurde nawet jak beda elektryczne w tej cenie no to czy jest sens kupowac tyle wczesniej cos co nie wiadomo czy mi sie woglole przyda
|
|
#157 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja jak widzę listę do kupienia to jestem przerażona ale też muszę się zabrać pomału za kupno tych wszystkich rzeczy póki co to mam trochę ciuszków a termin też na kwiecień. Pieluchy tetrowe to gdzie kupowałaś jeśli można spytać? |
|
|
|
|
#158 |
|
Konto usunięte
|
Będziecie używać pieluch tetrowych?
Ja nawet takiego rozwiązania nie rozważam, znając moje lenistwo, wywaliłabym je w pierwszym dniu i poleciała po Pampersy. |
|
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
Przy tutejszych cenach, najbardziej opłacają mi się Pampersy. Tetrowe też kupię, bo się przydają, chociażby do tego, żeby dziecko nie ulało na nas zawartości swojego żołądka
, a nawet jeśli, to jest czym powycierać
|
|
|
|
#160 |
|
Konto usunięte
|
Tak, ale tylko do tego, przykrycia czy tam podkładki.
|
|
|
|
#161 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Słyszałam, że dziecko ok. pół roczne nie chce już jeździć w wózku na siedząco - czy wtedy można go wsadzić do tej spacerówki, która jest w wózkach 2w1, czy jest za małe i nie usiedzi? Poza tym z tego co zauważyłam w mojej rodzinie to kuzynki miały dla swoich dzieci w domu takie jakby foteliki (wyglądały jak te samochodowe), w których te dzieci siedziały jak one coś robiły np. w kuchni. Tylko nie wiem czy te foteliki się kupuje osobno czy to są te samochode czy jako część wózka? Cytat:
Bo ja od początku tego tygodnia (po jakichś 2-3 tygodnia odczuwania takiego jakby wypychania) czułam przez kilka dni takie jakby tiki nerwowe w różnych częściach brzucha. Wyglądało to w sumie jak kopniaczki i nawet czuć je było na zewnątrz czasami. A teraz od jakichś 3 dni mi się odmieniło i już nie czuję tych tików, tylko takie coś, jakby mi coś w brzuchu wybuchało, ale tak głęboko w środku. I nie wiem czy to są te bąbelki czy nie? W sumie to te tiki nerwowe bardziej wyglądały jak kopniaki niż te wybuchy. Mam nadzieję, że wszystko jest ok z tymi ruchami ![]() Cytat:
Myślę, że tak koło marca zaczniemy ostro działać. Na razie jakoś nie mam parcia na kupowanie czegokolwiek, co najwyżej powoli się rozglądam i przygotowuję psychicznie na te zakupy ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31488948]Będziecie używać pieluch tetrowych? Ja nawet takiego rozwiązania nie rozważam, znając moje lenistwo, wywaliłabym je w pierwszym dniu i poleciała po Pampersy.[/QUOTE] Do przewijania dziecka na pewno nie (za dużo roboty i ogólnie paprania). Ale do przytulania i innych czynności to jak najbardziej
|
|||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#162 |
|
Raczkowanie
|
my mamy już:
łóżeczko - dostaniemy od znajomych za jakieś 1,5 m-ca wanienka - dostaliśmy, używana ubranka 0-3, kupowane nowe i używane podgrzewacz - dostaliśmy od znajomych laktator aventu ręczny, nowy - dostałam butelki TT 3 kocyki, jeden mały i dwa duże grzebyczek, szczotka pieluchy tetrowe 10 szt pieluchy "1" paczka jedna pidżama dla mnie do szpitala leżaczek-bujaczek z allegro, używany wózek gondola + spacerówka - nowy nosidełko ala torba (dziecko w niej leży) - dostałam, używane grzechotka - za punkty z apteki ![]() właśnie licytuję fotelik samochodowy ![]() termin na kwiecień, więc pomału będziemy kupować resztę drobnych rzeczy: waciki, spirytus, kremy itp |
|
|
|
#163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pieluch tetrowych używałam do pieluchowania (rozstaw nóżek) i jako ściereczki, na podłożenie przy ulewaniu itp. Teraz też kupię dwie paczki i dość. A jesli chodzi o pieluchy używałam pampersów, potem Dada. Nie wiem jak teraz z cenami, podejrzewam, że niewiele się zmieniło... Jeśli chodzi o wyprawkę to mam wszystko po starszej (fotelik, łożeczko (bez materaca), wózek spacerowy leżący, wanienka, ubrania, matę edu i zabawki, itp). Z takich grubszych rzeczy to zainwestuję jedynie w nosidło ergonomiczne (jak się uda). Jesli chodzi o kosmetyki, higienę itp to wszystko chyba zamówię w internetowej aptece. Ostatnio tak zrobiłam, można zaoszczędzić trochę pieniędzy i bieganiny
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2012-01-08 o 16:46 |
|
|
|
|
#164 |
|
Raczkowanie
|
Co do wyprawki to ja też jestem w tyle
Co prawda muszę się w końcu wybrać na strych żeby zobaczyć co tam po córze zostało, ale niestety sporo ubranek rozdałam bo nie planowaliśmy kolejnego dziecka ![]() Z tego co wiem na pewno to mam: fotelik rożek nosidełko spacerówkę i lżejszą parasolkę 2 pościele kocyki kilka zabawek a teraz kupiłam 2pak body i 2 pary rajtek po 3 zł w lidlu na promocji i to wszystko póki co, mnie jakoś też nie ciągnie aha zapomniałam dostaliśmy jeszcze używany leżaczek i 2 maty do zabawy Hmm ja laktator miałam najzwyklejszy ręczny, karmiłam 8 mies. a używałam go sporadycznie głównie na początku gdy zdarzały się nawały pokarmu, a później to jak chciałam gdzieś wyjść żeby zostawić odciągnięty pokarm dla małej. Także myślę, że z laktatorem ręcznym spokojnie można dać radę i tym razem też nie zamierzam wydawać na niego więcej niż to konieczne Edytowane przez karozka Czas edycji: 2012-01-08 o 16:45 |
|
|
|
#165 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja miałam zwykły ręczny laktator z Aventu i byłam z niego zadowolona
mały, poręczny, leciutki, szybko ściągał mleko. Bardzo mi się przydał, jak ściągałam mleko, żeby np. mąż mógł nakarmić synka jak gdzieś wychodziłam, a w końcu jak już padłam na nos z tym moim karmieniem i chciałam zakończyć laktację - przez kilka dni piłam sporo szałwii i ściągałam lakattorem tylko odrobinkę mleka - jedynie tyle, żeby poczuć ulgę, a nie tyle, żeby opróżnić pierś. Po kilku dniach mleko zanikło, nie musiałam nawet brać Dostinexu. Innych laktatorów nie próbowałam, więc niestety nie mam porównania. Ja nie ściągałam takich ilości mleka, żeby używać go np. kilka razy dziennie, więc mnie w zupełności wystarczał
|
|
|
|
#166 | |||
|
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31478064]No ja niestety nie, swoje perypetie już tutaj opisywałam.
I rozmawiałam wczoraj też z koleżanką, która miałam prawie identyczne jak ja doświadczenia - miała ostatecznie dwóch lekarzy, jednego na NFZ do badań, a drugiego prywatnie żeby się upewnić czy wszystko OK. I też jej lekarz z NFZ nie wykrył stanu zapalnego :O, to u nas jakaś plaga. I tak samo jak ja, trafiła z tym do szpitala. Okazało się też, że prywatnie chodziła do tego samego lekarza, którego i ja wybrałam.[/QUOTE] No tak, kazdy ma swoje doświadczenia, zawsze lepiej 2 razy sprawdzic jeśli ma siewątpliwości. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#167 |
|
Wtajemniczenie
|
jest w aptekach tzw. sciągaczka pokarmu
ok.30złja przez tydzień sciągałam ręcznie, bo Mały nie mógł mojego cyca doić robiłam to ręcznie, siedziałam wyłam i ściągałam pracochłonne
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
ok z laktatorem trzeba bedzie sie wstrzymac
![]() z wiekszych wydatkow bede musiala kupic wozek fotelik karuzele na lozeczko a tak to wszytskie rzeczy higieniczne, pampersy, pieluszki tetrowe mysle, ze zakupie te wieksze rzeczy przed samym porodem, chyba ze wozek bym kupila uzywany jakis w bdb cenie no to wczesniej wkladki laktacyjne nie wiem czy nie kupie na tygodniu, bo mam ciagle brudne staniki ;/.... No i trzeba sie wyposazyc juz w jakas pizamke.
|
#169 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=rinco;31489268]Też się zastanawiam nad taką opcją. W sumie to póki co to sama nie wiem czego chcę
Słyszałam, że dziecko ok. pół roczne nie chce już jeździć w wózku na siedząco - czy wtedy można go wsadzić do tej spacerówki, która jest w wózkach 2w1, czy jest za małe i nie usiedzi? Poza tym z tego co zauważyłam w mojej rodzinie to kuzynki miały dla swoich dzieci w domu takie jakby foteliki (wyglądały jak te samochodowe), w których te dzieci siedziały jak one coś robiły np. w kuchni. Tylko nie wiem czy te foteliki się kupuje osobno czy to są te samochode czy jako część wózka? Te foteliki to leżaczki albo leżaczki z bujaczkiem super sprawa, ale to nie jest dla noworodków ani wczsnych niemowląt i na krótko raczej, bo są to siły jak przy siedzeniu na bioderka i kręgosłup, więc to trochę późniejsza sprawa. Zresztą w foteliku samochodowym noworode/niemowlę też powinno przebywać jak najkrócej, z tego co wiem, 2 godziny dziennie to max i najlepiej nie jednorazowo.Dziecko możesz na dobrą sprawę wozić w spacerówce od urodzenia to zależy od spacerówki - jak masz spacerówkę z mięciutkim dobrym tyłem i rozkładaną ZUPEŁNIE na płasko, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w ten sposób wozić dziecko. Moja spacerówka była rozkładana PRAWIE do końca i małego przesadziliśmy do niej jakoś ok. 5 miesiąca - głębokiego wózka jak już pisałam nie mieliśmy w ogóle z powodu refluksów, i tak musiał mieć troszkę uniesioną główkę zawsze, więc po prostu woziliśmy go w takiej pozycji prawie prostej z leciutko uniesioną główką. Niemniej nie polecam nawet takiej spacerówki dla zupełnie maleńkiego dziecka, ale jeżeli jest ZUPEŁNIE płaska, to możesz podłożyć materacyk i spokojnie wozić dziecko - teraz niektóre ze spacerówek są tak zabudowane na dole od strony nóżek i rozkładane zupełnie na płasko że wyglądają zupełnie jak gondola wszystko to kwestia doboru wózka![]() Jak dziecko nie chce już leżeć w gondoli, to po prostu przekładasz je do spacerówki - dziecko nie musi od razu siedzieć! Możesz ułożyć spacerówkę w pozycji prawie leżącej albo półleżącej, nie od razu pod kątem 90 stopni najlepiej zapytać pediatry podczas rutynowej wizyty, na ile możesz podnieść oparcie i po kłopocie
Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-01-08 o 18:27 |
|
|
|
#170 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
Dziś już normalnie weekendowo ciut mniej piszecie Wczoraj ta nowa część tak chyba na wszystkich podziałała, że dużo postów było ![]() Ależ masz piękne imię! Takie rzadkie, a jednak dobrze u nas znane - pewnie głównie za sprawą "Ani z Zielonego Wzgórza" Z podobnych jeszcze ogromnie podoba mi się Matylda, ale tż nie chciał słyszeć o jednym ani drugim, więc jak rozmawialiśmy o imieniu dla dziewczynki to odpadały w przedbiegach ![]() Cytat:
![]() Cytat:
przecież to ogólnodostępny wątek, a jeśli będziesz miała ochotę znowu coś z nami popisać i być na liście, to zapraszamy Cytat:
i gratuluję wyboru imienia ![]() Cytat:
Tak, jestem jeszcze na tym ciężkim etapie zbierania się do rozpoczęcia pisania. Ty też jeszcze trzymasz ze mną? Nie wiem, czy doczytałaś ostatnio, że idę teraz już na zwolnienie i zamierzam się z tym wyrobić przed porodem. Rany, jak ja nienawidzę pisać wszelkich prac Jutro najprawdopodobniej jadę do Krakowa pooglądać wózki i dowiedzieć się w dziekanacie, jak tam moja sytuacja wygląda...Cytat:
Współczuję przejść z rodzinką...Co do skrętnych kółek to masz rację, można sobie bez nich radzić. Dla mnie ważniejsza jest waga wózka niż skrętne koła Ta Twoja Bartatina faktycznie nie waży dużo te 13 kg spacerówki jak na taki wózek, ale obawiam się, że jak dziecko będzie ważyć koło 10 kg, to będzie Ci ciężko z tymi autobusami... Chyba, że tam u Ciebie są takie niskopodłogowe to spoko Ja przez pierwszy rok życia Maksa, mieszkałam w Krakowie, nie miałam auta, więc wszędzie poruszałam się komunikacją miejską. Wózek miałam ważący 14 kg i wspominam to bardzo ciężko, choć do chucherek nie należę i dźwigałam ostro ten wózek. Jednak w Krakowie te 5 lat temu dużo jeszcze starych gratów autobusów ze schodkami jeździło (teraz nie sądzę, żeby jakoś diametralnie się to zmieniło), a znalezienie kogoś chętnego do pomocy przy wnoszeniu wózka do autobusu bywało ciężkie... Cóż, ale jak pisałyśmy nie ma wózka idealnego i my, matki Polki, musimy sobie radzić ![]() Cytat:
IMO skrętne koła bez możliwości blokowania nie mają racji bytu, bo faktycznie jak idzie się po bardzo nierównym, np. popękanym chodniku, śniegu, błocie czy piasku, to można się faktycznie umęczyć, dlatego jeśli brać skrętne koła to tylko z możliwością blokady |
||||||
|
|
|
#171 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) Dalej poszukuję wózka spacerowego "miejskiego", zakup wszystkich innych sprzętów mnie czeka i urządzenie caluteńkiego pokoju dla Kaja (wymyślenie jak zrobić to ładnie jak najmniejszym kosztem, bo oszczędności ubywa przy tych wszystkich wydatkach ), który w tym momencie dalej jest od lata cały zawalony pudłami z przeprowadzki z książkami czy innymi rzeczami, które rzadko się używa i które po przeglądzie mają iść do piwnicy. Podziwiam Cię, że ze wszystkim ze swojej przeprowadzki tak szybko się uporałaś. Ja po pracy najczęściej przez I trym spałam i "czasem" codziennymi obowiązkami i Maksiem się trzeba było zająć Ciągle sobie mówiłam, że się tym zajmę, jak w końcu będę na zwolnieniu... I jeszcze jak wspomniałam nieco wyżej pisanie i obrona magisterki mnie czeka. Nie będę na brak zajęć przez te 3 mies. narzekać ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ile kobiet, tyle opisów odczuwania ruchów... albo jeszcze więcej |
|||||
|
|
|
#172 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeszcze będę musiał posprawdzać u innych sprzedawców i udać się na sklepy dla porównania, ale narazie za tą opcja. |
|
|
|
|
#173 | ||
|
Zadomowienie
|
3 razy usunęła mi się odpowiedź, więc teraz w skrócie, bo nie chce mi się już tyle pisać
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31488948]Będziecie używać pieluch tetrowych? Ja nawet takiego rozwiązania nie rozważam, znając moje lenistwo, wywaliłabym je w pierwszym dniu i poleciała po Pampersy.[/QUOTE] Bo przeliczeniu stwerdziliśmy, że jednak pampersy, bo finansowo jest minimalna różnica (gdy podliczy się koszt prania i prasowania tetry),a i czasowo mamy więcej wtedy minut dla siebie i dziecka. Także tetra tylko do ulewania itp. Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#174 |
|
Raczkowanie
|
Kism dokładnie tak się działo
Dokładnie każdy inaczej odczuwa ruchy u mnie też żadnych bąbelków nie było tylko od razu takie uczucie wypychania ![]() Gatta łóżeczko bardzo ładne Ja myślę o takim z Ikei i chcę do tego komodę do przewijania dokupić Co do pieluch to oczywiście pampersy Nie zapomnę jak mi pielęgniarki przyniosły małą w szpitalu po szczepieniach i jakie było moje zdziwienie gdy nagle zmoczyła się tak, że wszystko było mokre łącznie ze mną okazało się, że założyły jej pieluchę tetrową - już w tamtej chwili wiedziałam, że żadna siła na tym świecie nie przekona mnie do używania pieluch tetrowych :P Pieluchowanie polega na tym, że oprócz założonego pampersa wkłada się dziecku między nóżki pieluszkę tetrową, żeby nóżki były troszkę szerzej rozstawione ma to pomóc zapobiegać dysplazji stawów biodrowych Edytowane przez karozka Czas edycji: 2012-01-08 o 19:14 Powód: edit |
|
|
|
#175 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() :mu r:![]() :yy yy:![]() ![]() I to tyle w tej kwestii. Nie ma możliwości, żeby lekarz na wizycie nie podał terminu następnej!
|
|
|
|
|
#176 |
|
Wtajemniczenie
|
INSTRUKCJA OBSŁUGI KOBIETY
TRYB CIĄŻOWY 1.poranne nudności 2.gwałtowne huśtawki nastroju 3nudności popołudniowe 4.chroniczne zmęczenie i poirytowanie 5.wieczorne nudności 6.chroniczne bóle karku oraz opuchnięte kostki 7.rozstępy,żylaki 8.ogromny biust!!!!!!
|
#177 |
|
Zadomowienie
|
Bry
My dzisiaj maraton po ikei. Strasznie drogie są tam rzeczy dla dzieci. Będziemy mieli po takiej małej z rodziny łóżeczko, z ikei, więc chciałam rozejrzeć się za pościelą, ale ceny w porównaniu z allegro są wysokie. aha i mam pytanie: dlaczego zostałam usunięta z listy? |
|
|
|
#178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moi znajomi używają tego samego nosidełka co do wózka - ale nie wiem czy to najlepszy pomysł, tak czy siak każdy decyduje o swoim dziecku - na pewno nie kupowali nic nowego tylko stawiają na stole nosidełko z wózka i tyle
|
|
|
|
|
#179 |
|
Wtajemniczenie
|
mój Oli w takim foteliku lubiał zasypiać
a później przkładaliśmy go do łóżka
|
#180 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do znaczy do pieluchowania? Bo słyszałam też o tym, że tetre na początku powinno się też dawać do pampersa ze względu na bioderka, ale ja kompletnie nie wiem o co chodzi
[/QUOTE]Po prostu chodzi o to, że jak założysz dziecku pampersa to na to (nie do środka ) kładziesz jeszcze warstwę pieluchy tetrowej - żeby dziecko miało jeszcze bardziej rozłożone nóżki. Jest to metoda dość kontrowersyjna i ostatnio krytykowana przez ortopedów z tego, co wiem - część z nich mówi, że to tak, jakby na wszelki wypadek przed złamaniem zapakowac się w gips, tak profilaktycznie. Minusów jest znacznie więcej niż plusów - na pewno w lecie dla dziecka to nie do wytrzymania, chłopcu można przegrzać jądra i paradoksalnie wyrządzamy dziecku krzywdę, bo stawy, żeby dobrze się rozwijały, muszą mieć zapewniony ruch - czyli dziecko musi mieć możliwość swobodnego poruszania nóżkami. Więc jeżeli ortopeda wyraźnie nie zaleci po USG bioderek takiego usztywniania i szerokiego pieluchowania, to na własną rękę lepiej tego nie robić, bo można wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Tak samo nie należy dziecka pakowac w jakieś sztywne rożki - po prostu trzeba zachować te fizjologiczne krzywizny przy noszeniu i układaniu. Fajne są tzw. otulaczki albo zamiast rożków po prostu kocyk, w który zawijamy dziecko w taki sposób, żeby od pasa w dół miało miejsce na poruszanie nóżkami. W szpitalu położne Ci pokażą, to bardzo proste
Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-01-08 o 19:21 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:54.

a bratowa pokarmu brak

, a nawet jeśli, to jest czym powycierać 

Myślę, że tak koło marca zaczniemy ostro działać. Na razie jakoś nie mam parcia na kupowanie czegokolwiek, co najwyżej powoli się rozglądam i przygotowuję psychicznie na te zakupy

Tak, jestem jeszcze na tym ciężkim etapie zbierania się do rozpoczęcia pisania. Ty też jeszcze trzymasz ze mną?
Ile kobiet, tyle opisów odczuwania ruchów... albo jeszcze więcej 
:mu r:
:yy yy: