|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4891 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201
glam
hey (doszukuje sie zalet spedzenia tyle dni swiat z pigularami )wczoraj mlody sam obudzil sie o 7mej, czyli wg planu z ksiazki i za ciosem zaczelam go karmic piersia i wdrazac plan... wszystko szlo pieknie do 16tej godziny... potem juz nie usnal na drzemke o 17tej- usypialam go ponad godzine a i taK ZARAZ SIE WYBUDZIL I BYL KRZzyk... wiec przeszlam do kapieli ale juz o godzine pozniej niz w ksiazce... potem mleczko i zasypial przy piersi a odlozony co 5min. w ryk... i tak 5h wiolqn oj to nie wiedzialam, ze tak duzo przeszliscie... podziwiam za wytrwalosc, za walke o laktacje i za plan dnia i 3mam kciuki za malucha a ja siedze z odciagaczem w jednej rece a druga do was pisze- chociaz jakis plus tej sytuacji- jestem z wami na bierzaco: ![]() hey dygotka ![]() aaa juz wiem o co mialam zapytac... to kontrolowane wyciszanie ma na celu uspic dzidziola, tak? wczoraj probowalam i mizianie po czole i rekr na kl.piersiowej i tik-tak i w koncu smoka dawalam,ale musialam 3mac bo wypadal mu nic nie zadzialalo-troche ten smok... no i oczywiscie usypia przy cycu lub smoku z butelka---> a czy to zle? moze niech sobie usypia wyrosnie, chyba, nie?
Edytowane przez nikaa2 Czas edycji: 2012-01-08 o 11:54 |
|
|
|
#4892 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201
Glam jak dobrze, ze juz jestescie
Kupilam w koncu krem Hipp ochronny. Wczoraj pojechalismy z Tztem na zakupy. Jak fajnie wyrwac sie z domu Olek z babcia zostal i dal jej popalic. Ponoc ciagle marudzil. Mi nigdy nie marudzil![]() Aaaa zapisalam sie na FITNESS
|
|
|
|
#4893 |
|
Zadomowienie
|
Mojedziecko nadal nie śpi, płacze
.Już 12h bez snu, masakra jakaś, walczymy dalej, żey uspać bo obydwoje z mężem padamy, eh. |
|
|
|
#4894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
goldika to zaszalałaś ![]() Babcia pewnie małego podszczypywała ![]() ![]() ![]() U Nas mija juz naszczęście to pierońskie uczulenia ![]() .
|
|
|
#4895 | |
|
Zakorzenienie
|
ela 12h? je normalnie? kupy robil? jak nasz nie chce zasnac to glownie przez brzuszek. pomaga termoforek. probowalas mu cos wlaczac? odkurzacz, suszarka, okap w kuchni? na naszego to tez dziala
on jest przemeczony a im bardziej zmeczone dziecko tym trudniej mu zasnac. macie ciemno w pokoju czy jest jakas lampka caly czas? to moze go pobudzac Cytat:
co do planu, moj kolo 4 jest najbardziej marudny i tez roznie wychodzi. po prostu badz konsekwentna. dzieci nie lubia naglych zmian. jak juz postanowilas to daj sobie przynajmniej miesiac to wyciszanie ma uspokoic dziecko, nie uspic. powinno sie go zostawic jak sie uspokoi by sam zasnal. nasz tez czesto spi ze smokiem. planowalismy w ogole nie wprowadzac ale male dzieci, zwlaszcza wczesniaki maja silna potrzeba ssania dla uspokojenia (czyatlam ze nawet do 16 godzin na dobe, to im mija okolo 4 miesiaca), jako ze moj na cycku wogole nie siedzial to potrzebowal czegos zastepczego. nie wpycham mu przy kazdej okazji ale czasami wystarczy ze dam i momentalnie sie uspokaja i przysypia. staramy sie dawac jak najmniej w dzien i jak juz asnie i widze ze go tylko tzryma i nie ciaga to mu zabieram. kolo 4 miesiaca bedziemy go odstawiac od niego. czasami tez placze i marudzi przed zasnieciem, tak ma. nie podchodze do niego tylko daje mu sie wyjeczec albo wlaczam mu suszarke i dzwiek go momentalnie uspokaja zasypianie przy cycu i bujanie wozkiem by uspic mala do drzemek obserwowalam u bratowej. teraz mowi ze to sa podstawowe rzeczy ktore zmieni przy drugim dziecku i zazdrosci nam ze adas zasypia sam. w dzien kilkumiesieczna mala nie chciala zasnac bez lulania a usypianie nocne to konieczny cyc. mala czesto budzila sie w nocy i nie potrafila sama ponownie zasnac bez niego. i tak roczne dziecko nie dawalo im spac wiecej niz 3h. tak bylo az odstawila mala od piersi.
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska |
|
|
|
|
#4896 |
|
Wtajemniczenie
|
wiolqn
thx za odp. w sumie tp i ja wam zazdroszcze, ze adas sam zasypia ![]() ja znowu odciagam a tz z mlodym na spacerze ![]() i musze sie wam wyzalic- wyskoczyla mi opryszczka na wardze ![]() goldi ale mialas fajnie ![]() myszeczka ale super ela wspolczuje : po takim czasie to musi juz zasnac... 12h....
Edytowane przez nikaa2 Czas edycji: 2012-01-08 o 11:59 |
|
|
|
#4897 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Kurczę nasza córcia ma chyba jakiś skok rozwojowy (za 4 dni kończy 2m-ce)... Od wczoraj chce jeść co dwie godziny i nie najada się 90ml, a dopiero 120ml ją zaspokaja. Coś w dzień nie chce spać i marudzi. Nocki nadal ładnie przesypia, tym razem spała 7godzin, zjadła 90ml i dalej spać. Tylko ja się martwię czy nie za dużo ona chce jeść, bo to jednak mm i nie wiem czy jej nie zaszkodzę.. Bo niby powinna jeść co 4h po 90ml (jakoś tak na opak. zalecają). Zakupiłam herbatkę rumiankową Hipp i dopajamy się, jak radziłyście Tylko nie wiem ile razy i po ile ml jej tej herbatki robić? Bo smakuje jej tak samo jak mleczko hehGoldi świetnie, że zapisałaś się na ćwiczenia. Życzę wytrwałości ![]() Fatal, Myszeczko - nasza niunia też gra aniołeczka przy gościach, a w domku lubi postroić foszki (jak nikt obcy nie widzi hehehe) Wczoraj pierwszy raz wyszliśmy z mężem do znajomych bez malutkiej (została pod opieką dziadków). I powiem Wam, że jakoś strasznie przeżywałam, co raz myślałam czy tam nie płacze itd Jak jakaś uzależniona matula hehe Ale najpierw nosiłam szkrabka w brzuszku przez 9mcy, a teraz prawie 2mce non stop z nią, albo w domu, albo w gości, albo na zakupy.. Mam nadzieję, że następnym razem nie będę tak przeżywać...A w następny weekend idę na uczelnią, dwa dni o zgrozo ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- 1. o której kapiecie dzieciaczki? Ok 19:30 2.6 i pól tyg dziecko na jak długie spacerki może już chodzić? Jak nie jest za zimno to godzinkę napewno 3.rozróżniacie płacz dzieci-czy jest głodne czy zmęczone? Różnie, czasami nie wiadomo o co małej chodzi i zgadujemy ![]() 4.jak długo Wam się schodzi z usypianiem malucha i jak to robicie? Kiedyś zasypiała przy cycu lub na rękach, a od kilku dni zasypia sama w łóżeczku słuchając i gapiąc się na karuzelę
|
|
|
|
#4898 |
|
Zakorzenienie
|
Moje maluchy lubia taka kolyske bujajaca z fisher price, pieknie w niej zasypiaja
Co do usypiania to maluchy lubia tez usypiac przytulone do nas Powim wam jedno- nie mam czasu sledzic skokow rozwojowych, nie wiem kiedy przypadaja no i mOje dzieci ich nie doswiadczaja z sonia kalendarz wisial skokow i sie zawczasu stresowalam ze nadchodzi kolejnyTeraz paszczaki sobie rosna i rozwijaja sie jak chca
|
#4899 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
aa i strasznie Ci zazdroszcze, bo chetnie bym "kopytkiem" poruszała, a tu Moge sie tylko pochwalic, ze z 18kg ciazowych nie zostało mi juz nic, a wrecz jestem na minusie :P Glam super, ze juz jestescie w komplecie w domu Aaa i dzisiaj Piotrus konczy 2 miesiace ![]()
|
|
|
|
|
#4900 |
|
Zadomowienie
|
Moja tak ma od 2 dni. Ja rano i wieczorem daję jej po 120ml a w dzień zjada 90ml. Jeśli nie chce mi usnąć daje jej herbatkę by sobie dopiła i od razu zasypia.
|
#4901 | |
|
Rozeznanie
|
Nikaa2 - co do kontrolwanego wyciszania, można go stosować nie tylko do usypiania ale tez do uspokojenie dziecka jak płacze.
Cierpliwosci, dziecko musi sie tego nauczyć. Na początku ja płakałam razem z Helenką jak uczylismy sie zasypiac w ten sposób. Czasem po 2,5 godzinach jak nie było efektu a ona tylko bardziej była umęczona, przewijanie karmienei i wtedy zasypiała na cycu. Myślę, że jesli dziecko usnie przy jedzeniu to nic wielkiego sie nie stanie, ale można próbować odłożyć zanim zasnie na dobre. Jeśli się wybudzi to wyciszamy i powinno zasnąć. Helcia czasem zasnie przy cycku i wtedy ją odkładam i za 10 minut tak się obudzi jeszcze głodna to ja dostawiam i potem zasypia dłużej sama w łożeczku. Teraz potrafi jeszcze godzine zasypiać a czasem 10 minut i spi. Sukcesem jest to ze nie wyje juz przerażliwie tylko leży spokojnie i czasem zaczyna popłakiwać jak jej wypadnie smoczek. W nocy zasypia sama, jest cichuśieńka nawet jak w pełni obudzoną odkładam to lzy 40 minut i zasypia. ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
Glam super ze jesteście juz w domu Goldika- gratuluje motywacji do ćwiczeń Ja też odciągam trochę ale cześciej pobudzam cyce po jedzeniu bo wiem jak ściągam to mam około 70-80ml. Helcia się tylko wkurza przy jedzeniu bo mała albo wcale nie leci. Chyba to przeziębienie i brak apetytu mi zmniejszył ilość mleczka. |
|
|
|
|
#4902 | |
|
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() masz racje, przed chwila widzialam ze oczka mu sie kleja przy butli to odlozylam do lozeczka... oczy zrobil jak 5zl... ale troche kweknal i po kilku minutach usnal... oczywiscie czekalam ze smokiem w pogotowiu- ale nie trzeba było jak widac... szkoda tylko ze nie zawsze wiem-najczesciej zgaduje - czy maly chce jeszcze jesc, czy chce spac czy potrzebuje wyciszenia... bo we wszt=ystkich tych przypadkach, jak go smyram w kaciku ust to otwiera paszcze...pozdro dla "odciagajacych"
|
|
|
|
|
#4903 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() gratuluje! ja mam 0,5kg na minusie w stosunku do wagi sprzed ciazy, a chce jeszcze 5zgubic ale je mialam zgubic juz przed ciaza
|
|
|
|
|
#4904 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny a jak długo trwa u Was jedno karmienie?
Zjadłam kolecikiz pieczarkami, oby kolki nie było |
|
|
|
#4905 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Odciąganie przy wizazu to jest to! Cytat:
|
||
|
|
|
#4906 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja od dwoch tygodni "testuje " małego i jak narazie nic mu nie jest ---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4907 |
|
Zadomowienie
|
Już ok u nas, chyba
.Mały usnął po 15h aktywności, ale parę godzin okropnie i przeraźliwie płakał, to było najgorsze .Brzuch nie bolał bo miękki, kupy były, nie prężył się, tempki nie było, suszara nie działała, on aż piszczał Zadzwoniłam do dr i kazała dać czopka i obserwować. Wreszcie się wyciszył i śpi 3h. Wyglądało mi to na urok, wierzycie w takie coś? Padam na ryjek .
|
|
|
|
#4908 |
|
Zadomowienie
|
ja chyba tak bo mały po 2 dniach spedzonych z babciami (ja tak z doskoku w drugi dzien z nim byłam a w pierwszy niby byłam) ale zrobił sie nieznośny. Jak miałam do tej pory dziecko dosłownie jak aniołek to teraz spać nie bardzo chce i sie drze a napewno nic go nie boli......i oczywiście babka nauczyła go na rękach mimo iż gadam babsztylowi żeby go nie nosiła a tym bardziej nie usypiała na rękach ( do tej pory zasypiał poprostu po położeniu go)...to mi krowa raz powiedziała niby w żartach, że mam tyle do roboty a drugi raz, że dziecko trzeba nosić bożeeee jak te jej mądrości wkur***ją miała swoje dzieci to sobie mogła z nimi robić co chce ( z tego co tż mówił to bardziej ich babka wychwywała niż matka bo ta do roboty chodziła....no i babka musi rządzić< ale napewno nie nami> to jak sobie tak dawała to jej problem)....ale moje dziecko ma matke nie potrzbuje żeby go babka wychowywwała.....i wolałabym żeby uszanowała nasze zdanie i sie przystosowywała do tego co my postanawiamy odnośnie wychowania dziecka a ni robiła na przekór......już nawet nie nosze Mikołaja na dół i nie zostawiam z nią bo nie chce żeby go ciagle nosiła i lulała....
![]() :pa la:
|
#4909 |
|
Zakorzenienie
|
Witam z wieczora
![]() Piszę dopiero teraz bo od wczoraj internetu nie miałam a dziś do 15 goście. Kuzynka z Londynu przyjchała i chciała koniecznie Michasia zobaczyć, przez to mały nie był na spacerze ale nic to ![]() W czoraj postanowiłam po malutku wprowadzić plan. Tzn nie taki rygorystyczny, bo nie mam książki aby się strikte na nim wzorować, ale pilnuję ab Michas jadł minimum co 3h i kurcze odpukać udaje się Tak po krótce to w czoraj po spacerze spał tylko 3h, w między czasie dwie drzemki po ok 30 min. Poszedł spać o 21 i pierwsza pobódka była nie między 1, a 2 tylko o 2.45 !!!! Dziś Pobódka o 7.45. 9.15 jedzenie sen 11 wstał, 11.30 karmienie do 15 drzemki które trwały do 40 min. I tak go podziwiam, że w ogóle zasnoł, bo kuzynka była z 2jką dzieci (2.5l i 10męcy :P ) 15.10 karmienie 16-18.20 sen 18.30 karmienie no i chciałabym kąpać ok 20. Zobaczymy kiedy dzisiaj pierwsza pobódka ![]() Glam bardzo się cieszę, że już jesteście w domku Zdrówka życzę. |
|
|
|
#4910 |
|
Rozeznanie
|
Postanowiłam skorzystać z planów jakie tutaj dziewczyny piszecie, oczywiście tak aby było nam wygodnie i wiecie co, o 19:00 wykąpałam dziecko, potem karmienie i o 19:40 włożyłam do łóżeczka ( u nas akurat póki co problemu z samodzielnym zasypaniem nie było przynajmniej w nocy) i dopiero obudziła się chwilę po północy!! Cztery godziny przeszło spania, nasz rekord, byłam zachwycona
..... stwierdziłam, że sie nie poddam i dziś próbujemy to samo, młoda już spi, a co będzie dalej? Proszę trzymajcie za nas kciuki.O i jeszcze chciałam powiedzieć, że kupiłam w biedronce takiego fajnego kwiatka, co świeci w ciemności kręci się i są wraz z nim melodyjki (dzwięki natury i kołysanka) można zmieniać głośność lub wyłączyć ją zupełnie... może to pomoże nam w nocy...
Czas na marzeń spełnianie, czas na to co najlepsze.. http://www.suwaczki.com/tickers/relguay3w0a6i2sn.png http://s2.pierwszezabki.pl/046/0462819b0.png?8210 Edytowane przez zmyslkobiety Czas edycji: 2012-01-08 o 21:08 Powód: Dodanie tekstu |
|
|
|
#4911 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas dzis bylo ciezko. malemu cos jest ale jeszcze nie doszlam co. w dzien spal bardzo malo, jeczal, marudzil, plakal i nic nie pomaga. a cycka odmawia. 6 minut i wiecej nie zje. teraz w koncy udalo mi sie potrzymac go 12 minut ale jadl z termoforkiem na brzuchu. i zasnal juz na nocke. pewnie wszystko sie naraz naklada: brzuszek, zamieszanie z pakowaniem i przeprowadzka, poszczepionkowosc. zastanawiam sie czy my zabki nie zaczynaja isc bo slini sie i na dolnym dziasle widac 2 biale kreseczki powodzenia i dobrej nocki wszystkim dzieciaczkom
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska |
|
|
|
|
#4912 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4913 | |
|
Zakorzenienie
|
wiolqn
Nie za wcześnie na ząbkowanie ![]() My już też po karmieniu na noc. Tylko wiecie co mam problem. Może domyślicie się co to może być ![]() Od 2ch dni regularnie jak karmię syncia na noc trochę possie, nagle się pręży i płacze, odmawia piersi, za chwilkę jak się uspokoi ciumcia, ale tylko chwilkę i z nowu to samo - i tak z 3 razy. W czoraj i dzisiaj to samo, zwalam na nerwy bo tz wyprowadził mnie z równowagi ![]() ale jakiś czas temu tak tez miałam, dokładnie po chrzcinach, w tedy zwalałam na zamieszanie, którego Michaś nieogarnoł... Nie wiem czy to może kwestia tego, że później chodzi spać i jest po prostu zmęczony ?? Bo jak wecie przestawiłam go z 19 na 20 ![]() Lecę do wyrka. Miłego wieczoru ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Cytat:
Do tej pory nawet 30 min ![]() Teraz ok 15. Od 6 tyg kiedy jest następny skok rozwojowy ? Może Michał go przechodzi
|
|
|
|
|
#4914 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Helenka possie i po 10 minutach zaczyna się wkurzać. Przystawiam na siłę, płacze a ja już prawe z nią. Pokąpaniu ssała jedną pierś 15 min drugą 20 i głodna, dopiła 60 ml mm. Chciałabym ją karmić do końca macierzyńskiego. |
|
|
|
|
#4915 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() 30min: 15min jedna pierś, 15min druga pierś (czasami po 20min). W nocy krócej bywa- po 10 min. ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- u nas identyko. Od paru dni po karmieniu piersią daje 60ml mm, bo nosilismy ja wieczorem i usypialismy po pare godzin, teraz dostaje 60 ml mm i zasypia w przeciagu 30min. Dzis tez po kąpieli ssala po 20min piers jedna i druga + 60mm
14 sierpnia 2010 4 listopada 2011 Edytowane przez Tincia Czas edycji: 2012-01-08 o 22:26 |
|
|
|
|
#4916 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziś pobiliśmy rekord, zaczął ssać koło 18, przysnęliśmy i wstaliśmy (on w piersią w ustach) koło 20.15 co prawda co pewien czas się wybudzał, bo pierś mu wyleciała z ust, gdy przysnął, ale szukał jej intensywnie, więc mu dawałam spowrotem nie zdając sobie sprawy, że już tak długo na niej wisi.....Ale ogólnie wyrabiamy się w 20-30minut![]() ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4917 |
|
Zakorzenienie
|
wlasnie czytam ze w 3 miesiacu juz sie potrafia pojawic. tak szukam na sile powodu jego marudztwa
|
|
|
#4918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jak widzisz kreseczki (to czasem mylne) i są twarde dziąsła, to może to
|
|
|
|
|
#4919 |
|
Zakorzenienie
|
Ela, ja bym na Twoim miejscu chyba butlę dała
I zazdroszczę tych uśmiechów, u mnie nadal nic oczytałam się o porażeniu mózgowym i innych strasznych rzeczach, jak dziecko jest spokojne i tylko śpi i je. Ale dzisiaj tradycyjnie nie spała od 17-23 i zasnęła po piersi i butli. Ela i dziewczyny karmiące, napijcie się może melisy! Może po tym zaśnie. Powiem Wam, że genialna jest ta herbatka http://www.nokaut.pl/pozostala-herba...-20-szt.html:D Z melisą i moja może po niej jest taka grzeczna? ![]() Ona jest dość trudno dostępna - u mnie tylko w jednej aptece! Ela jak chcesz mogę Ci kupić i wysłać, tylko podaj adres na PW, może coś się poprawi?Glam, witajcie w domu! Goldika, ale krótko Wasz dzieci jedzą Moja 40 min. i to zje 30-40 ml. A dzisiaj znowu mleka prawie nie mam
|
|
|
|
#4920 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
u nas 0,5h-1h lacznie z odbijaniem to widze, ze strasznie dlugo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
biore go wtedy na odbijanie, ale czasami odbije czasami nie.... tez nie wiem co to jest ![]() chyba 10-11tydz. ale pewnosci nie mam ![]() ela no moze i wierze-tonacy brzytwy sie chwyta , poczytaj o odwracaniu uroku... cos o przelewaniu jajka slyszalam![]() dobra udoilam 130ml i ide lulu buziaki p.s. szukałam info o tej herbatce- faktycznie trudnno dostępna... ale znalazłam taką i napisane na niej jest, że jako jedyna ma potwierdzone dz. kliniczne Humana_Herbatka_dla_karmi acych_mam_granulat_200g a tak w ogóle to położna mówiła, że miała pacjentkę która od czasu gdy wypijała w wielkim dzbanie zaparzoną:melisę,rumianek ,mięta,i czasami koper-> to dziecko jak aniołek miała---> sorki Eluś ale teraz mi się otym dopiero rpzypomniało Edytowane przez nikaa2 Czas edycji: 2012-01-09 o 04:11 |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:08.

(doszukuje sie zalet spedzenia tyle dni swiat z pigularami
)

po takim czasie to musi juz zasnac... 12h....

I zazdroszczę tych uśmiechów, u mnie nadal nic
oczytałam się o porażeniu mózgowym i innych strasznych rzeczach, jak dziecko jest spokojne i tylko śpi i je. Ale dzisiaj tradycyjnie nie spała od 17-23 i zasnęła po piersi i butli.