Jak znaleźć pracę-wątek dla tych,którzy naprawdę CHCĄ PRACOWAĆ - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-08, 21:07   #211
asdf123
Raczkowanie

Dot.: Jak znaleźć pracę-wątek dla tych,którzy naprawdę CHCĄ PRACOWAĆ

Cytat:
Napisane przez anka_res Pokaż wiadomość

Plus, coś słyszałam że tu i ówdzie (nie pamiętam kraju) nie podaje się daty urodzenia.
Mnie doradca zawodowy w UP mówił, po tym jak pokazałam mu swoje CV, że powinnam usunąć datę urodzenia. Stwierdził on, że jak pracodawca będzie chciał wiedzieć, ile mam lat, to mnie o to zapyta.

Edytowane przez asdf123
Czas edycji: 2012-01-08 o 21:11
asdf123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-08, 21:07   #212
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf Pokaż wiadomość
W Usa tez bez zdjecia-chodzi wlasnie o dyskryminacje na podstawie wygladu.
Pozatym bez daty urodzenia,stanu cywilnego itp.Ja w swoim CV nawet nie podaje adresuTylko email,nr telefonu.
A czy tak nie jest pod tym względem lepiej?Jak sądzisz?
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-08, 21:10   #213
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
W Pl realiach to może mniej znaczące, ale w Irlandii panuje straszna dyskryminacja na podstawie adresu. Mieszkasz w "dzielnicy socjalnej" mówię o tych skrajnie złych = jest prawie niemożliwością dostanie pracy (nie dotyczy emigrantów; chodzi o tamtejszych ludzi z tego środowiska). Nie uwierzyłabym gdyby ktoś mi to opowiadał
Wow-ciekawe.Tez nigdy o tym nie slyszalam.
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-08, 21:10   #214
Choji
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Do tego myślę, że warto zapoznać się z lekturą kilku fajnych wątków na GoldenLine, gdzie naprawdę mądrzy i doświadczen rektuterzy się wypowiadają.
Aż zaglądnę na GoldenLine
Pumas, czy jeśli bym Ci wysłała CV i LM to zerknęłabyś na nie i dała kilka rad ?

Ja jutro prawdopodobnie uderzę w kilka miejsc się zapytać o pracę. Może akurat będą szukać

Choji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-08, 21:13   #215
anka_res
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asdf123 Pokaż wiadomość
Mnie doradca zawodowy w UP mówił, po tym jak pokazałam mu swoje CV, że powinnam usunąć datę urodzenia. Stwierdził on, że jak pracodawca będzie chciał wiedzieć, ile mam lat, to mnie o to zapyta.
Ja również, zresztą póki co mnie owa data nie "dyskryminuje". No i tak czy tak wywnioskują swoje po latach pracy....może idziemy w kierunku Zachodu.

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

Cytat:
Wow-ciekawe.Tez nigdy o tym nie slyszalam.
Ja widziałam. Myślę, że nie wszędzie tak jest, ale w tych małych rodzinnych firmach i owszem. Najgorsze to to, że takie osoby z socjalu raczej starają się o pracę właśnie w takich, a nie np. w korpo. Zresztą to temat na osobny wątek A stanu cywilnego to przyznam że nigdy nie przyszło mi do głowy umieszczać. Choć i tak nazwisko zdradza, że jestem mężatką

Edytowane przez anka_res
Czas edycji: 2012-01-08 o 21:15
anka_res jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-08, 21:14   #216
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie doradca zawodowy w UP mówił, po tym jak pokazałam mu swoje CV, że powinnam usunąć datę urodzenia. Stwierdził on, że jak pracodawca będzie chciał wiedzieć, ile mam lat, to mnie o to zapyta. Jednak nie zastosowałam się do jego rady i umieszczam datę urodzenia w CV.
Moim zdaniem doradca mial racje.Gdyby wszyscy ludzie zaczeli tak robic(nie umieszczac daty urodzenia)zniknela by dyskryminacja dot wieku przy zapraszaniu na rozmowe.
Cytat:
Napisane przez Aninek Pokaż wiadomość
A czy tak nie jest pod tym względem lepiej?Jak sądzisz?
Moim zdaniem podobaja mi sie zasady panujace w USA dotyczace CV.Unika sie roznych dyskryminacji przez to i chroni sie bardziej swoja prywatnosc
Stary 2012-01-08, 21:15   #217
anka_res
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem doradca mial racje.Gdyby wszyscy ludzie zaczeli tak robic(nie umieszczac daty urodzenia)zniknela by dyskryminacja dot wieku przy zapraszaniu na rozmowe.

Moim zdaniem podobaja mi sie zasady panujace w USA dotyczace CV.Unika sie roznych dyskryminacji przez to i chroni sie bardziej swoja prywatnosc
Zgoda.

CzarnyElf, jak jest z pracą w USA ? Faktycznie źle jak twierdzą gazety, czy to dziennikarskie panikarstwo? Chodzi mi o pogląd osoby która ma to w realu.

Edytowane przez anka_res
Czas edycji: 2012-01-08 o 21:18
Stary 2012-01-08, 21:20   #218
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się nie mieszczę na 1 stronie, mam 2.
Ja też.

Czytałam na goldenline w grupie "rekrutacja i selekcja", że jednostronicowe CV to jest jakiś dziwny wymysł, który denerwuje rekruterów Bo nie lubią jak jest nadziubdziane, albo jak jest mało informacji (np. brak zakresu obowiązków na poszczególnych stanowiskach).
Stary 2012-01-08, 21:26   #219
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Zgoda.

CzarnyElf, jak jest z pracą w USA ? Faktycznie źle jak twierdzą gazety, czy to dziennikarskie panikarstwo? Chodzi mi o pogląd osoby która ma to w realu.
To zalezy jakiej pracy sie szuka,jakie ma sie doswiadczenie,sytuacje rodzinna itp.U mnie w miescie(male miasto w CO) bezrobocie to obecnie jakies 9%.Ja narazie nie narzekam, mam obecnie 2 prace z elastycznym grafikiem ktore moge pogodzic ze studiami.
Stary 2012-01-08, 21:32   #220
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez semantique Pokaż wiadomość
Do tego obowiązkowo list motywacyjny, nawet jak nie jest wymagany.
Tak się składa, że od 3 osób zajmujących się rekrutacją, słyszałam, że listów motywacyjnych nikt nie czyta. I żeby je sobie darować, nawet kiedy niby są wymagane.
Ja zawsze wysyłałam LM, ale zamierzam to zmienić, już mi się nie chce tworzyć tych wypocin, szkoda czasu i energii

Cytat:
Wiek i tak łatwo można sobie obliczyć na podstawie chociażby lat trwania/ukończenia szkół

Cytat:
A stanu cywilnego to przyznam że nigdy nie przyszło mi do głowy umieszczać. Choć i tak nazwisko zdradza, że jestem mężatką
E, niekoniecznie Znam osoby, nawet facetów, których rodowe nazwisko jest dwuczłonowe, a chyba to masz na myśli

Ja stanu cywilnego też nie podaję, dziwny pomysł w ogóle
Stary 2012-01-08, 22:00   #221
pumas
Zakorzenienie

Ale naprodukowałyście...

Choji, jasne
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-08, 22:18   #222
Choji
Zakorzenienie

Pomóżcie mi dziewczyny z jedną sprawą
Jak już wspominała planuję przejść się w ciemno pytać o pracę. Nie ukrywam ze zależy mi na pracy biurowej- głownie w kierunku w którym się kształcę. Jeśli chodzi o moje miasto to sprawa jasna, idę od drzwi do drzwi. Problem pojawia się jeśli chodzi o miasta obok mojego. Chcę wysyłać tam meilowo, ale nie wiem jak sformułować wtedy list motywacyjny i co napisać we wstępie meila?

Stary 2012-01-08, 23:06   #223
Muertil
Raczkowanie

GG do Muertil

Przemyślę te porady pod kątem mojego CV i część na pewno zastosuję (część się nie odnosi). Ja mam u siebie ze zdjęciem CV, często jak wysyłam, chcą, by było, jest to moje zdjęcie dowodowe (uważam je za korzystne, ale może budzi złe skojarzenia jako blondyneczka), obowiązki może część wyrzucę, stanu cywilnego nie mam i wyrzucę miejscowość, bo się mogą czepiać niektórzy, ze z małej miejscowości, że dalej nieco, więc nie miejscowa. Ale zastanawia mnie jedno. Czy w liście motywacyjnym nie zamieszczacie w prawym górnym rogu czegoś takiego jak miejscowość, data? np. Warszawa, 8.01.2012? Bo ja coś takiego mam i adresu nie ma, ale już miejscowość jest.
Muertil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-08, 23:23   #224
asdf123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość

[/COLOR]

Wiek i tak łatwo można sobie obliczyć na podstawie chociażby lat trwania/ukończenia szkół [COLOR=Silver]
Tak, tylko ja nie poszłam od razu po maturze na studia, więc mogłabym to ukryć, gdyż w tym czasie chorowałam i nie byłam w stanie pracować. A do reszty się zgadzam, wiek z reguły można obliczyć, a mój stan cywilny to moja osobista sprawa. Też znam osoby, które mają dwuczłonowe nazwiska, a nie są zamężne.
asdf123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-08, 23:47   #225
CzarnyElf
Zakorzenienie

Co do obliczania wieku,to watpie zeby wiekszosci pracodawcom chcialo sie to robic.W wielu przypadkach nawet nie maja czasu przeczytac Cv do polowy strony.Zreszta sa sposoby aby pracodawcom utrudnic to obliczanieNo ale po co wogole obliczac wiek jak i tak na rozmowie bedzie widac ze ktos ma np 50 a nie 30 lat
Stary 2012-01-09, 07:23   #226
anka_res
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Choji Pokaż wiadomość
Pomóżcie mi dziewczyny z jedną sprawą
Jak już wspominała planuję przejść się w ciemno pytać o pracę. Nie ukrywam ze zależy mi na pracy biurowej- głownie w kierunku w którym się kształcę. Jeśli chodzi o moje miasto to sprawa jasna, idę od drzwi do drzwi. Problem pojawia się jeśli chodzi o miasta obok mojego. Chcę wysyłać tam meilowo, ale nie wiem jak sformułować wtedy list motywacyjny i co napisać we wstępie meila?
Myślisz o konkretnych stanowiskach/działach w tych firmach czy tak ogólnie?
Stary 2012-01-09, 09:45   #227
Choji
Zakorzenienie

Aniu, pomoc księgowa/biurowa

Stary 2012-01-09, 10:21   #228
spacja_
Raczkowanie

Dziewczyny, tak odnośnie rozsyłania dokumentów aplikacyjnych listem, wysyłać poleconym czy zwykłym? Miałam słać poleconym, ale one są za potwierdzeniem odbioru...nie wiem czy to będzie dobrze odebrane, gdy listonosz będzie ganiał za dyrektorem po podpis (a może w szkołach to jakoś inaczej mają zorganizowane i sekretariacie podpisują?) Help, bo dziś pierwszy stosik kopert czeka na wysłanie
spacja_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 10:27   #229
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Napisane przez spacja_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, tak odnośnie rozsyłania dokumentów aplikacyjnych listem, wysyłać poleconym czy zwykłym? Miałam słać poleconym, ale one są za potwierdzeniem odbioru...nie wiem czy to będzie dobrze odebrane, gdy listonosz będzie ganiał za dyrektorem po podpis (a może w szkołach to jakoś inaczej mają zorganizowane i sekretariacie podpisują?) Help, bo dziś pierwszy stosik kopert czeka na wysłanie
Wydaje mi się,że od tego jest sekretariat, ale nie jestem pewna
Stary 2012-01-09, 10:30   #230
zollla
Wtajemniczenie

ja bym wysłała zwykłe listy
najwyżej do takiej naj naj naj szkoły, w której chcę się znaleźć bym wysłała polecony

zollla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 11:11   #231
malenstfo24
Rozeznanie

Za późno zerknęłam, że jest ten wątek powtórzę więc pytanie: "Z jakich portali korzystacie szukając ogłoszeń? ja od niedawna szukam na jobs, podoba mi się go work bo są opinie byłych pracowników na temat wielu firm szukam też na infopracy i pracuj.pl, mam profil na profeo i goldenline, mam też na grafton, ale stamtąd rzadko przychodzą mi ciekawe ogłoszenia i mam pytanko o studia, słyszałam,że tylko do pewnego wieku są ulgi dla pracodawcy zatrudniającego studenta, chciałam zrobić jakiś licencjat, żeby być "atrakcyjniejsza"dla pracodawcy, ale w wypadku mojego najwyraźniej starczego wieku to może ich tylko zniechęcić

6 Lipiec 2013
<3<3

14.08.2016 Bartek moj Najwiekszy Skarb

malenstfo24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 11:16   #232
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Napisane przez malenstfo24 Pokaż wiadomość
Za późno zerknęłam, że jest ten wątek powtórzę więc pytanie: "Z jakich portali korzystacie szukając ogłoszeń? ja od niedawna szukam na jobs, podoba mi się go work bo są opinie byłych pracowników na temat wielu firm szukam też na infopracy i pracuj.pl, mam profil na profeo i goldenline, mam też na grafton, ale stamtąd rzadko przychodzą mi ciekawe ogłoszenia i mam pytanko o studia, słyszałam,że tylko do pewnego wieku są ulgi dla pracodawcy zatrudniającego studenta, chciałam zrobić jakiś licencjat, żeby być "atrakcyjniejsza"dla pracodawcy, ale w wypadku mojego najwyraźniej starczego wieku to może ich tylko zniechęcić
Zdaje się,że do 26 roku-ja jak już tyle skończyłam dostawałam nie umowę zlecenie,a umowę o dzieło...
Stary 2012-01-09, 11:19   #233
malenstfo24
Rozeznanie

Cytat:
Zdaje się,że do 26 roku-ja jak już tyle skończyłam dostawałam nie umowę zlecenie,a umowę o dzieło...
Eh tak się domyślałam, że się "zagapiłam"
Mam pytanie czy jak pracodawca przekształcił się z przedsiębiorstwa w spółkę, i mam świadectwo pracy z tego przedsiebiorstwa i drugie ze spółki to mogę to wpisac jako jeden okres zatrudnienia? staram się zminimalizować moje Cv do 1strony

6 Lipiec 2013
<3<3

Edytowane przez malenstfo24
Czas edycji: 2012-01-09 o 13:03
Stary 2012-01-09, 13:28   #234
kasiuletka
Rozeznanie

Witam koleżanki.
Chciałam podpowiedzieć o tych listach do dyrektorów szkół. Tak się składa, że pracowałam na stanowisku sekretarza liceum ogólnokształcącego i sekretarki w pewnej firmie. Powinnaś iść osobiście do dyrektora z cv w ręku, porozmawiać i on wtedy powie proszę iść na sekretariat złożyć swoją aplikację. Zmarnujesz tylko pieniądze. Gdy na sekretariat przychodzi list zaadresowany imiennie do dyrektorki, to i tak się go otwiera i wpisuje na dziennik, a potem zanosi do szefostwa. Nie ma czegoś takiego, że jak na kopercie jest nazwa szkoły to się czyta, a jak nazwisko dyrektora to się mu oddaje. Jest założenie, że prywatna korespondencja przychodzi do domu, a wszystko inne, które znalazło się na biurku szkoły jest ,,szkolne''. Z resztą w moim zdaniemh wypadniesz lepiej jak będziesz za nimi chodzić dosłownie.
kasiuletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 13:31   #235
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Napisane przez malenstfo24 Pokaż wiadomość
Eh tak się domyślałam, że się "zagapiłam"
Mam pytanie czy jak pracodawca przekształcił się z przedsiębiorstwa w spółkę, i mam świadectwo pracy z tego przedsiebiorstwa i drugie ze spółki to mogę to wpisac jako jeden okres zatrudnienia? staram się zminimalizować moje Cv do 1strony
Ale po co na siłę wciskać wszystko na 1 stronę?Do 2 stron jest jak najbardziej ok,uważaj,żebyś nie miała zbyt nieczytelnego CV po tych zmianach.
Stary 2012-01-09, 13:41   #236
spacja_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiuletka Pokaż wiadomość
Witam koleżanki.
Chciałam podpowiedzieć o tych listach do dyrektorów szkół. Tak się składa, że pracowałam na stanowisku sekretarza liceum ogólnokształcącego i sekretarki w pewnej firmie. Powinnaś iść osobiście do dyrektora z cv w ręku, porozmawiać i on wtedy powie proszę iść na sekretariat złożyć swoją aplikację. Zmarnujesz tylko pieniądze. Gdy na sekretariat przychodzi list zaadresowany imiennie do dyrektorki, to i tak się go otwiera i wpisuje na dziennik, a potem zanosi do szefostwa. Nie ma czegoś takiego, że jak na kopercie jest nazwa szkoły to się czyta, a jak nazwisko dyrektora to się mu oddaje. Jest założenie, że prywatna korespondencja przychodzi do domu, a wszystko inne, które znalazło się na biurku szkoły jest ,,szkolne''. Z resztą w moim zdaniemh wypadniesz lepiej jak będziesz za nimi chodzić dosłownie.
Dzięki za odpowiedź. Czyli list trafi jednak w ręce dyrektora, nawet po wcześniejszym otworzeniu przez panie sekretarki, i o to chodzi.
Dostać się do dyrektora jest bardzo trudno, przejście przez sekretariat graniczy z cudem, pytają w jakiej sprawie itp. i proszą u siebie zostawić cv, czasami nawet nie uraczą jednym spojrzeniem petenta Nie mam ochoty z paniami walczyć.

Przyznam też, że mam uraz do pań z sekretariatu. Raz składałam cv w poradni, wychodząc odwróciłam się za progiem, aby się pożegnać a moje cv właśnie lądowało w koszu....pani tylko głupio się uśmiechnęła.
spacja_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 13:49   #237
kasiuletka
Rozeznanie

Przyznam też, że mam uraz do pań z sekretariatu. Raz składałam cv w poradni, wychodząc odwróciłam się za progiem, aby się pożegnać a moje cv właśnie lądowało w koszu....pani tylko głupio się uśmiechnęła.[/QUOTE]
o takich praktykach to pierwsze słyszę. Mi kiedyś stara kadrowa firmy, do której starałam się przyjąć powiedziała jak wychodziłam korytarzem: ,,łazi jak gęś''. Śmiałam się w głos.
kasiuletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 13:52   #238
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Napisane przez spacja_ Pokaż wiadomość
Przyznam też, że mam uraz do pań z sekretariatu. Raz składałam cv w poradni, wychodząc odwróciłam się za progiem, aby się pożegnać a moje cv właśnie lądowało w koszu....pani tylko głupio się uśmiechnęła.
Coś powiedziałaś tej babie?Jak tak można?Żenujące zachowanie
Stary 2012-01-09, 13:55   #239
malenstfo24
Rozeznanie

Cytat:
Ale po co na siłę wciskać wszystko na 1 stronę?Do 2 stron jest jak najbardziej ok,uważaj,żebyś nie miała zbyt nieczytelnego CV po tych zmianach.
Mam bogate doświadczenie w sklepach, niestety niezbyt długo zagrzewałam na nich miejsce(niskie zarobki,brak tolerancji na moją zaoczną naukę=8sklepów),z części chce zrezygnować w ogóle ich nie pisać, chce składać na stanowiska typu recepcjonistka, pracownik biurowy, zrezygnowałam też ze stanu cywilnego i daty urodzenia. Zastanawiam się czy pisać cel zawodowy, albo tzwn. profil zawodowy

6 Lipiec 2013
<3<3

Stary 2012-01-09, 13:56   #240
Choji
Zakorzenienie

Spacja, w tym momencie bym zrobiła awanturę i kazała zawołać szefa/kierownika. I nie ma że nie ma go dziś w pracy.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości