|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#52831 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
Przepraszam za sposób odpowiedzi z cytatami ale nie potrafie jeszcze cytować częściowo - z czasem mam nadzieję ogarnę to forum...
![]() Powiem Wam co wczoraj zrobiłam. Plan był wielki no ale... Do pogrzania poszło: - łyżka oleju rycynowego - pół łyżki gliceryny - łyżka oliwy z oliwek Nałozyłam nawet całkiem nieźle (o wiele mniej niż kiedyś, zanim czytałam Wasze rady na temat sposobu rozprowadzania). Starczyło na całe włosy (proste i mokre sięgają za łopatki) i skalp (nie wiem tylko czy udało mi się dokładnie pokryć cały). Włoski natłuszczone, nie cieknące olejem, spięte gumką miały zostać do rana ale niespodziewanie zadzwonił znajomy w celu spotkania, więc po około 20 minutach poszłam umyć włosy. Z racji tego, że nie mam jeszcze doświadczenia w myciu samą odżywką, tym bardziej nie chciałam ryzykować oleju, umyłam więc 2 x BD - świetnie zeszło Później umyłam Pottersem, nałożyłam od uszu Alterrę ale tylko na jakieś 2 minutki, bo czas naglił. Opłukałam lnem (płynną wersją żelu z siemienia). Powyciskałam lekko w koszulkę, dałam trochę Isany jako bs i żelik lniany starając się harmonijkowac (choć nakładając żel średnio to wychodzi). Potem zawiniątko z koszulki ale tylko na kilka minut (czas!czas!) lekko podsuszyłam przez koszulkę i polazłam. Problem w tym, że akurat padał snieg z deszczem, potem deszcz - ogólnie okropna wilgoć :/ Nie wiem nawet jak włosy by wyglądały, bo nie miały okazji całkiem wyschnąć. Nie wiedziałam co zrobić z nimi w domu na noc, więc je zwilżyłam wodą i nałożyłam żel lniany i wsadziłam w koszulkę na noc. No i dzisiaj rano... Aaaaa!!! Włosy do ramion. loczki jak spężynki - mogłabym to znieść bo jakość ich całkiem całkiem, gdyby nie to coś, co było od głowy! Nie przetłuszczenie, zdecydowanie nie. Ale chyba nie powinnam spać w koszulce... Włosy od głowy wyglądają jakbym spała centralnie stojąc na głowie ;( I za choinkę nic z tym nie mogę zrobić... Założyłam zwykłą plastikową opaskę chociaż ale jak ja wyjdę z domu, to nie mam pojęcia...Co dziewczyny robicie na noc? czytałam, że niektóre właśnie koszulkują - może ja się za bardzo wiercę? Chociaz jestem nieprzytomna, większość nocy nie spałam nie chcąc spać na włosach... Dodam, że nie mam możliwości spać z włosami poza łóżkiem (takie warunki meblowe niestety:P) EDIT: Dziewczyny, czy któras wie dlaczego nie ma moich postów? Najpierw napisałam dwa: odpowiedź do Ajrisz Marty i odpowiedź do Ewci - i żadnego nie widzę a ten ostatni już jest
Edytowane przez pussynka Czas edycji: 2012-01-10 o 11:03 |
|
|
|
#52832 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#52833 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny ci sadzicie o tym szamponie? KLIKco do składu analizy nie potrzebuję
tylko powiedzcie mi czy on może obciążać włosy? ![]() Ajrisz dzięki za link do preparatu zmiękczającego skórki
|
#52834 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
masz mało postów na forum, tak chyba sie dzieje na początku
|
|
|
|
|
#52835 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też miałam problem ze zmywaniem aż kupiłam kokosa - schodzi hegronem w senkundę Cytat:
|
||
|
|
|
#52836 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
będe eksperymentować dalej, nie zrażam się
|
|
|
|
|
#52837 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#52838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#52839 |
|
Rozeznanie
|
a już się napaliłam
ale może kupię i będę używać ze 2 razy w miesiącu na zmiane z hipp-emmam jeszcze pytanie do masek i odżywek ile kropel keratyny dodajecie z 5-8? styknie?
|
#52840 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#52841 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do spłukania możesz więcej, do b/s mniej jakbyś mogła |
|
|
|
|
#52842 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale artiste w tej roli bardzo sobie chwalę, będę wracać do niej niedługo, bo chyba skończyła mi się czysta keratyna Zawsze dodaję kilka kropel jojoby do porcji odżywki i jest git ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#52843 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To ja dam 8-10
|
|
#52844 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zestaw oczywiście dobrany po przestudiowaniu waszych wypocin Chciałam jeszcze kupić Hegrona (ale nie mogę znaleźć) i kallosa latte (ale nie wiem w końcu czy jest dobry czy nie, bo czytałam, że nowy skład się zmienił czy jak).W kuchni nie mam nic dobrego poza oliwa z oliwek, która mi śmierdzi... Widziałam z Aldi sezamowy ale nikt tu jakoś w zachwyt nie wpadał. czaję się na kokosowy ze względu na pozytywne opinie i moją skórę (azs), której też powinien pomóc. Mam też rycynkę i chciałabym ją stosować ze względu na wypadanie włosów i ich przyciemnienie (farbuję na brąz). Niestety po 2 zastosowaniach mam wrażenie, że wypada jeszcze więcej włosów Nauczyłam się już nakładać (na ciepło i pasmami), więc zawsze coś ![]() Z domowych to żółtko mnie korci, tylko śmierdzi kurcze i fatalnie sie rozprowadza i zmywa... Chyba muszę nabyć sok z aloesu - macie do polecenia jakiś w dobrej cenie? Sienie lniane to moje (a raczej nie moje, tylko Wasze) odkrycie wszechczasów! jestem zachwycona, od kilku tygodni stosuję i nie mam zamiaru tego zmieniać ![]() Jantar zamówiłam odżywkę, bo tak polecałyście. Psikacz ma alkohol i chyba mniej bogaty skład... A mi by się porost i wzmocnienie przydało. Dzisiaj mam odebrać, więc chętnie wysłucham porad na temat stosowania ![]() ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- ![]() Cytat:
![]() Skład Pottersa podaję, bo zupełnie się na tym nie znam (proszę, niech się ten post zachowa, bo to już 3 raz będę wypisywać): aqua, cetearyl alcohol, cetrimonium chloride, isopropyl myristate, dimethicone copolyol, aloe barbadensis, camelia sinensis, propylene glycol, hydrolyzed silk, parfum, isopropyl alcohol, magnesium nitrate, magnesium chloride, methylchloroisothiazolino ne, methylichloroisothiazolin one, methylisothiazolinone, citridAcid, limonene, linalool. Mam jeszcze jedwab farouka ale odstawiłam - a mozna używać z godnie z CG?? O olejowaniu myślała, wygląda to tak, jak napisałam w poprzednim poście - chyba potrzebuję tez rady... Włoski pokażę (chwalić się nie ma czym!) ale nie dziś - jak juz pisałam spanie w koszulce sprawiło, że nikt nie wie co jest na mojej głowie i unikam luster
|
||
|
|
|
#52845 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie każdy olej będzie skalpowi pasował, jak nie rycyna to może właśnie kokos? Cytat:
![]() Cytat:
Możesz dawać na skalp, ja tylko dzięki niemu funkcjonuję ![]() Cytat:
Obserwuj skalp, Jantar może uczulać i podrażniać, tak samo jak może nawilżać i łagodzić
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2012-01-10 o 12:29 |
|||||
|
|
|
#52846 | |||
|
Raczkowanie
|
No właśnie kiepskie mam osiedle - jak będę u mamy to może się uda, bo tam jest Społem :/
Cytat:
proszę o szczegóły ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#52847 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a kiedy rozprostuje to 54 i szukam wszelkich naturalnych sposobow zeby moje wloski ladnie szybko i zdrowo urosly wiec jak macie pomysly to piszcie :P i mam nadzieje ze jak beda do pasa kiedys w koncu :P to nadal beda sie tak ladnie krecic
|
|
|
|
|
#52848 |
|
Zakorzenienie
|
pussynka zgodnie z CG, to powinnaś odstawić ten jedwab z CHI
![]() Używałaś go tylko na końcówki?
|
#52849 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jako odżywki do spłukiwania chciałam używać tej glorii z B5, o tej: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,8...rbowanych.html Planuję wypróbować właściwości myjące tej i pozostałych moich odżywek (Naturia pokrzywa i herbata, Apteczka babuni miód). Innej odżywki CG do spłukiwania faktycznie w tej chwili nie mam. Jak się gloria nie sparwdzi, będę jeszcze raz studiować wątek z analizami ![]() A co do pokazania się... Jeszcze nie mam się czym chwalić, ale proszę bardzo - może któs coś doradzi na podstawie zdjęć. W tym momencie dysponuję dwoma: 1. Moje włosy w październiku, jakieś 2 tygodnie po stwierdzeniu, że fajnie by było ich nie czesać na mokro - czyli sam początek mojej drogi włosowej, jeszcze nic nie wiedziałam i mega-odkrycie falowania Po prawej zbliżenie na lewą stronę.2. Koniec listopada, tuż po powrocie od fryzjerki, która nie prostowała mi włosów na szczotce, tylko ugniatała rękami przy suszeniu. Stoję tuż pod żarówką, więc odbijają światło. Jak widać, na obu zdjęciach jest puch - nawet pół godziny po wyjściu od fryzjera Taka moja uroda chyba. Nawet na pierwszym zdjęciu są to włosy, które nie widziały farby, szuszarki ani trwałej albo nigdy, albo od dobrych kilku lat ![]() Przy okazji proszę o opinię: to są fale, czy moje samooszukiwanie? Nie upieram się przy tym falowaniu, możliwe, że są po prostu podatne i to kwestia obcięcia, że się tak wywijają.
|
|
|
|
|
#52850 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Końcówki wymagają specjalnej troski, nawet silikonu. Chociaż u mnie najlepsze efekty daje olej arganowy (drogi, prezent na Mikołaja )Jest nas więcej ![]() Ja tu trafiłam przez AZS, a o tym że mam fale dowiedziałam się później Zobacz sobie dziennik regeneracji, str 5 W ogóle zajrzyj do moich wpisów w dzienniku, może coś Cię zainspirujeCytat:
Cytat:
![]() Dżizas, co za dzień! Umieram, śpię na stojąco :P |
||||
|
|
|
#52851 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zbulwersowałam się dzisiaj w Ross. Zaczęłam z ciekawości oglądać jakieś nowe maski, odżywki i psikadła super hiper intensywnie regenerujące nawilżające i wszystko robiące Pantene i zwątpiłam. Ceny z upy (a w promocji teraz są) a w składzie nie ma chyba nic konkretnego, odżywiającego... taka ściema mi się w głowie nie mieści ![]() Ale co ja tu w ogóle robię dzisiaj...
|
|
|
|
|
#52852 |
|
Kazar Lady
|
no jak to
![]() nałożylam oliwę na włoski wieczorem zmyję, oby tylko nie zrobiły mi się jutro kluski takie jak dziś miałam, masakra jakaś ![]() zel lniany będzie i moim ulubieńcem fajne milusie mięciutkie włoski mam po nim ![]() będąc tu z Wami dostrzegam u siebie galopującego świra włosowego
|
|
|
|
#52853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pantene zostaw w spokoju Jesteś mądrzejsza, możesz wybrać coś innego ![]() Są włosy, które potrzebują silikonu do istnienia - moja sis nie wyobraża sobie życia bez pantenów też bym używala, w sensie silikonów, gdybym mogła SLS albo chociaż Betainę Coc.
|
|
|
|
|
#52854 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#52855 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jesli chodzi o to, jak stosowałam, to lepiej chyba nie pytaj Ja jestem uzależniona od prostownicy - obecnie na odwyku od 3 tygodni. jedwab i inne kosmetyki pt "samo zło" uzywałam w dużych ilościach od wielu lat... Ale przyszła pora na nawrócenie - obym wytrwał! Aloesu zazdraszczam najszczerzej! Myślałam o zakupie żelu - Gorvita czy jakiś inny jest "czystszy"? |
|
|
|
|
#52856 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
No, ładnie. 10 stron do nadrobienia
![]() Zabieram się, może od wieczora zdążę... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kolejne śliczne włoski! Cytat:
Niestety potem nastał kryzys i ścięłam 10 cm. Od jakiegoś czasu było wspaniale-bez złych dni. Ostatnio znów trochę gorzej(puszak lub tłusto), ale tragedii nie ma. Cytat:
Cytat:
|
|
#52857 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Gdybys robila zamowienie na półproduktach - aloes zatężony 10x, guma ksantanowa i robisz żel sama o idealnym składzie ![]() W blogu Małgosi (1szy post, lista kosmetyków CG) jest niezła lista żeli aloesowych. Sama używałam tylko Gorvity i Cien Med z Lidla - absolutnie uwielbiam ale to limitka, puszczona ostatnio rok temu... |
||
|
|
|
#52858 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#52859 | |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj moje spuszenie sięgnęło zenitu, normalnie prawie się popłakałam rano jak zobaczyłam co mam na głowie
![]() Na noc był olej kokosowy, zmyłam lorysem czosnkowym, potem isana babassu ds, hegron i żel Bielenda bs Co ja robię źle? ---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
już mam powoli dość i mam ochotę wrócić do tych silikonów z którymi tak dobrze wyglądałam
|
|
|
|
|
#52860 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:49.

Później umyłam Pottersem, nałożyłam od uszu Alterrę ale tylko na jakieś 2 minutki, bo czas naglił. Opłukałam lnem (płynną wersją żelu z siemienia). Powyciskałam lekko w koszulkę, dałam trochę Isany jako bs i żelik lniany starając się harmonijkowac (choć nakładając żel średnio to wychodzi). Potem zawiniątko z koszulki ale tylko na kilka minut (czas!czas!) lekko podsuszyłam przez koszulkę i polazłam. Problem w tym, że akurat padał snieg z deszczem, potem deszcz - ogólnie okropna wilgoć :/ Nie wiem nawet jak włosy by wyglądały, bo nie miały okazji całkiem wyschnąć. Nie wiedziałam co zrobić z nimi w domu na noc, więc je zwilżyłam wodą i nałożyłam żel lniany i wsadziłam w koszulkę na noc. No i dzisiaj rano... Aaaaa!!! Włosy do ramion. loczki jak spężynki - mogłabym to znieść bo jakość ich całkiem całkiem, gdyby nie to coś, co było od głowy! Nie przetłuszczenie, zdecydowanie nie. Ale chyba nie powinnam spać w koszulce... Włosy od głowy wyglądają jakbym spała centralnie stojąc na głowie ;( I za choinkę nic z tym nie mogę zrobić... Założyłam zwykłą plastikową opaskę chociaż ale jak ja wyjdę z domu, to nie mam pojęcia...

tylko powiedzcie mi czy on może obciążać włosy? 

ale artiste w tej roli bardzo sobie chwalę, będę wracać do niej niedługo, bo chyba skończyła mi się czysta keratyna
Zawsze dodaję kilka kropel jojoby do porcji odżywki i jest git