|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#52921 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
Cytat:
stosowac np. co drugie mycie
|
|
#52922 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie, od jutra i ja zaczynam dbać o moje fale
![]() Jestem po lekturze podstaw i mam jedno pytanie. Czy czesanie delikatnych fal na sucho wiąże się tylko z "zepsuciem" skrętu, czy może też mechanicznie zaszkodzić włosom? Wierzcie mi, moje lepiej wyglądają rozczesane, ale zaczęłam się o nie bać. |
|
|
|
#52923 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#52924 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wybacz wątpliwości, bo jeszcze raczkuję w temacie, no ale żel lniany nakładam na włosy praktycznie codziennie, więc jaka jest różnica czy go spłuczę czy zostawię?
|
|
|
|
|
#52925 | ||
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Cytat:
Wcale nie widzę żeby były zniszczone.---------- Dopisano o 00:44 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ---------- Naoliwiłam się Vatiką i rozmyślam czy po jej skończeniu nie kupić Olejku Migdały i papaja Alterra: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...el-papaya.html wszystkie oleje w jednym... Ktoś używał? |
||
|
|
|
#52926 |
|
Raczkowanie
|
Witam.
Piszę pierwszy raz, choć kiedyś (jakieś 1,5 roku wstecz) poczytywałam watek i dzięki niemu zmieniałam całkowicie pielęgnację swoich włosów. Wszystko było super, aż przyszła ciąża, karmienie - wiadomo później wypadanie włosów. A teraz nie mam już szans być na bieżąco i od nowa czytać całej tej skarbnicy wiedzy - dlatego proszę o pomoc i mam nadzieję, że nie odeślecie do czytania kilku wątków. Obecnie włosy mi odrastają. Oprócz półdługich włosów o falującym skręcie mam całą masę 2-5 cm baby hair, które rosną w miejsce tych co wypadły. Włosy mam bardzo cienkie z tendencją do wysuszania. Niestety mam też tendencję do przetłuszczania się skóry głowy i włosów, ale obecnie zależy mi na pielęgnacji baby hair, coby urosły - a same wiecie jakie to trudne przy kręconych włosach. Stosuję pielęgnację bez silikonów, nie używam kosmetyków do stylizacji, nie suszę suszarką. Zamiast ręcznika używam bawełnianej ściereczki. Używam: olej kokosowy na noc 1 x w tyg. zmywany szamponem Barwy Czarna Rzepa. Na co dzień mycie Babydream (chcę się przerzucić na Hipp, bo obecny za bardzo plącze włosy) metodą kubeczkową + odżywka różowa Issana z rossmanna od połowy włosów. Po myciu odżywka Alterra morelowa. Używałam też kilku odżywek Bingo. I czasem Aloesowy żel Farm Vix, bo nie wiem gdzie obecnie kupić żel Palomy - jest jeszcze dostępny? Niestety czuję, że ta pielęgnacja nie wystarcza - włosy są suche, końcówki robią się kiepskie mimo, że 2 mies. podcięłam 5cm. Chcę, aby baby hair dotrwały do długości, a nie wykruszyły się. Nie mogę zrezygnować z farbowania włosów. Kiedyś kupowałam półprodukty w mazidłach i mieszałam ze sprayem Lilliputz pomarańczowym, ale teraz w tym różowym jest alkohol. Jest teraz jakiś zamiennik? Bo nie mam niestety czasu na mieszanie jakiegoś psikadła co 2 dzień przed każdym myciem - 1 x w tygodniu może dałabym radę. Kiedyś po psikadłach i dodawaniu półproduktów do odżywek miałam super włosy. Teraz ze względu na brak czasu szukam na jakiś czas jeszcze gotowych produktów. Polećcie mi proszę jakieś dobrze odżywiające i nawilżające włosy odżywki / najlepiej maski bez silikonów, które nie obciążają za bardzo kręconych włosów. Będę też ew. wdzięczna za sugestie w jakiej sieci sklepów / drogerii można je kupić. Ze znanych mi moje włosy klapią się zupełnie przy Glorii i Latte Kallosa - ogólnie proteiny mleczne są bee. Dobrze działały: kwas hliaruonowy, aloes, niacynamid, keratyna w małej ilości, panthenol. Czy jest coś co może mnie poratować, bez samodzielnego kręcenia i wzbogacania kosmetyków? |
|
|
|
#52927 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Czy ten szampon BARWY nie jest czasem z SLS? Jeśli tak to może nie jest Ci potrzebny tak często (chociaż różnie może być, bo u mnie bez SLS lub czegoś podobnego jest kiepsko ze skalpem). Kokosa spokojnie zmyjesz BD/HIPPEM, a nawet odżywką. Spróbuj ograniczyć BARWĘ. Z masek polecam Ci MASKĘ BIOVAX DO SUCHYCH/ZNISZCZONYCH (moje włosy ją kochają). Do kupienia w aptekach za ok 18-20zł, ale przyjazną cenę ma często w SUPER PHARM jeśli masz w okolicy (obecnie 12,99zł). Tam kupisz też próbkę, która Ci powie czy nie obciązy Twoich włosów. Moje (i nie tylko) włosy bardzo lubią MASKĘ YES TO CARROTS (najlepiej Allegro - ok 30 kilka zł), ale też SEPHORA (niestety 2x tyle). Tylko ta ma jakiś składnik niezgodny z CG, ale ekspertki mówią, że to co robi z włosami przewyższa szkodliwośc tego składnika i dają rozgrzeszenie .Poza tym MASKI BINGO (niektóre w TESCO za niecałe 8zł duże opakowanie). Powodzenia
Edytowane przez agatron77 Czas edycji: 2012-01-11 o 02:11 |
|||
|
|
|
#52928 | |||
|
Zadomowienie
|
Pokażę, obiecuję, ale jak wyzdrowieję. Póki co siedzę z tłuściochami i nawet wcierać nic nie mogę bo mi za zimno jak mam mokry skalp
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#52929 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Może jednak skoro Ci półprodukty służyły zrób zakup i choć raz w tygodniu dokapuj do masek... Miss, kuruj się słońce!
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2012-01-11 o 07:23 |
|
|
|
|
#52930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem jakim cudem przegapiłam taki post?? Fale jak się patrzy, piękny pierdzielnik nawet z nadzieją na jakie lokasy przypominają mi włoski pati_bc, może warto podglądnąć jej rytuały?Włosy falowane są z natury bardziej suche, nie trzeba ich niszczyć, wystarczy im niedopieszczenie i już suchość... Włosy podatne na "wyginanie" to też fale - zobacz w dzienniku regeneracji (str 5 i 6) jak wyglądały na początku np moje - Ty przy nich to jeden wielki loczek BTW: FAQ -> info dla fal -> czy jestem falowana Dzień dobry ![]() Znowu coś dziwnego, pierdzielnik przetrwał noc
|
|
|
|
|
#52931 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nakladasz co najwyzej 2-3 lyzki i wlosy schna, jak zrobisz jako maske to nakladasz baaaaardzo duzo i pod czepek(folie) i recznik, niby to samo ale dzialanie ciutke innemozesz wzbogacic maske lniana dodajac jakis olej (z oliwy, sojowy itp) albo miod albo polprodukty (keratyna, panthenol itp) a nawet jakas odzywke lub maske
|
|
#52932 |
|
Raczkowanie
|
Po myciu nałożylam sporo żelu isany, turban i spać. Jest dziś naprawdę fajosko
Trzasnęłam zdjęcia, jak tylko znajdę wieczorem USB to wrzucę - yuhu!
|
|
|
|
#52933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moje włoski delikatnie spuszone, ale do piątku nie myję
|
|
#52934 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj zaczynam, mam nadzieję, że mnie przyjmiecie
![]() Oczyściłam włosy myjąc 2x Barwą Chmielową, zrobiły się paskudne, ale załączam zdjęcie kontrolne. Obiecuję, że następne będą lepsze, ale ostatnio u mnie cały dzień ciemno : ( Nie wiedziałam nawet, że mam tak długie kudły Próbować od razu olejowanie, (mam oliwę z oliwek, rycynowy i Babydream), czy lepiej na początek umyć OMO i zobaczyć, jak wyglądają bez poprawek? |
|
|
|
#52935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale długaśne
|
|
|
|
|
#52936 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#52937 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja
|
|
#52938 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jak uważacie, co daje Waszym włosom większe zbawienie-maski, odzywki czy olejowanie?
|
#52939 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#52940 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak cos w zestawie jest do d...py to chocbym uzyla reszty co jest moim KWC to i tak jest do ....
|
|
#52941 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Masek (Gloria, Wax - to jako maska się kwalifikuje?) używałam dość długo na początku wizażowania ale poprawa była tylko doraźna. Odżywek używałam od podstawówki i tyle, że włosy fajnie się rozczesywały. Oczywiście nie były to polecane tutaj odżywki tylko pierwsze lepsze. Natomiast po pół roku olejowania różnica jest. Zresztą wrzucę fotki: pierwsza jak było kiedyś po maseczkach i odżywkach, druga po zmasowanym ataku oliwą z oliwek + kokosową Vatiką + oliwką Babydream - kosmyki wyglądają na zdrowsze, bardziej błyszczące i sprężyste. |
|
|
|
|
#52942 |
|
Nindżopesz
|
Jeszcze nieśmiało zapytam ponownie czy używałyście może tego olejku Alterry: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...el-papaya.html ?
|
|
|
|
#52943 |
|
Zakorzenienie
|
Redhaired Witch PRZEPIĘKNE SĄ!!!!!
|
#52944 | |
|
Raczkowanie
|
Witam, Girls
Dziś z moich kręciołków zrobiłam warkocz - ale to-to się grube zrobiło ![]() Cytat:
![]() Cudne masz te włosy, a zdjęcia z różnicą dają wspaniały efekt pokazowy
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
Edytowane przez Scintilla_Felis Czas edycji: 2012-01-11 o 16:50 |
|
|
|
|
#52945 |
|
Raczkowanie
|
Redhaired Witch,
masz idealny kolor i taaakie piękne włosyNaolejowałam włosy. Łał Znalazłam w swoich zbiorach maskę Alterry zgodną z cg, dodałam jej trochę do mieszaniny oliwy z oliwek z olejkiem rycynowym, bo konsystencja i zapach samych olei trochę mnie odrzuciły.Nie wiem, jak się z tym wyśpię, ani jak to jutro zmyję... na szczęście wychodzę tylko do apteki, najwyżej nie będę ściągać czapki
|
|
|
|
#52946 |
|
Kazar Lady
|
piękne są ![]() ![]() ![]() moje wypierdki dziś pierwszy raz przeszły reanimację żelem lnianym z wodą ( odrobinka ) i psikaczem jantar+woda pokręciły sie w spiralki ale na łbie aureolka się teraz zrobiła
|
|
|
|
#52947 | |
|
Nindżopesz
|
Dzięki
Cytat:
![]() Ha, to pokażę jeszcze błędy młodości ku przestrodze... Do 16 lat miałam włosy jak na zdjęciu nr 1, nic z nimi nie robiłam tylko zrzędziłam, że puchate a wystarczyło olejować i np. poprawiać kolor henną (w słońcu zdjęcie to wyszły rudawe, na żywo był mysi ciemny blond). Uznałam, że powinnam je prostować (na szczęście nie używałam prostownicy) i rozjaśnić i zafundowałam sobie siano sterczące w różnych kierunkach Wykruszyły mi się i przez kilka lat miałam takie kłaki a na dodatek nie mogłam ich zapuścić tak się łamały ![]() Dzięki, kolor wychodzi jak chce, na żywo chyba jest inny ale w sumie nie wiem jaki
|
|
|
|
|
#52948 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wyniki moich wczorajszych eksperymentów w codzienniku. Szału nie ma, chyba jednak żel Isana męska nie dla mnie (raz tylko się spisała zmieszana z rzadkim lnianym)-już drugi raz rozdrobniła pasma. Jeszcze będę próbować, ale jak znów nie wyjdzie, oddam TŻ-owi.
|
|
#52949 |
|
Zakorzenienie
|
Ag Rafko Isana też mi nie pasuje
Twoje i tak są śliczne, ale wiem o co chodzi z tą isaną, też mam splątane i suche, wgniecenie odżywki, sposobem Katie, nic nie daje![]() Przyszło moje zamówienie z EcoSpa: olej sojowy, z brokułow i Sea Silk, ale testwoanie bedzie dopiero w piątek
Edytowane przez tiniaczek Czas edycji: 2012-01-11 o 19:10 |
|
|
|
#52950 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Scintilla, w avatarze to Twoje? Zawsze chciałam mieć taką burzę rudych loków po pas |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:23.

osiedlowe sklepiki też przejrzałam i cudem trafiłam na Joanne rumiankową 

.

masz idealny kolor i taaakie piękne włosy![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)