Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-14, 15:16   #571
emelie
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
a mam pytanie- zamiast twarogu (nie przepadam..),może być serek homo?
bo twaróg jest dla mnie jakiś suchy....
Serek homo naturalny jak najbardziej może być. Tak samo wiejski. Można też wymieszać twaróg z paroma łyżkami jogurtu naturalnego, żeby nie był suchy.
Stary 2012-01-14, 15:36   #572
kawuza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emelie Pokaż wiadomość
Serek homo naturalny jak najbardziej może być. Tak samo wiejski. Można też wymieszać twaróg z paroma łyżkami jogurtu naturalnego, żeby nie był suchy.
lub z mlekiem-miam
Polecam też twaróg z olejem lnianym lub właśnie z mlekiem i siemieniem lnianym prażonym na patelni (aż zacznie strzelać i pachnieć jak popcorn) potem zmielony w moździerzu (ja nie mam i mielę wałkiem )
To tego sól pieprz warzywa i gwarantuję sytość na 4h (jestem strasznym głodomorem , po tym nie mam ochoty na węgle )

Irisch lubisz jajecznicę? Makrelę wędzoną? Myślę że po takiej diecie jaka prowadziłaś te kilka ładnych lat, wystarczy naprawdę kilka zmian i schudniesz!
np. 1,jajecznica z cebulą i pieczarkami+pomidor/papryka czy to tam akurat masz, na maśle lub dobrym oleju
2. dwie kromki razowca z pieczoną piersią z kurczaka sałatą i pomidorem (do pracy ) kilka marchewek do chrupania
3. wołowina, cielęcina, wątróbka, udko z kurczaka, coś z indyka, /łosoś mintaj lub jaka tam lubisz ryba parowana lub pieczona w folii, polana oliwą z oliwek + warzywa jakie lubisz i jakie możesz +jak jesteś głodna ryż brązowy/ kasza/ makaron razowy/kartofle w mundurku
4.twaróg który opisałam wyżej / cała puszka tuńczyka (ja jem połowę ze względu na dość wysoką cenę-5.35zł, ale możesz spokojnie zjeść całą bo to dobre źródło białka) do tuny jakiś tłuszcz/ pół makreli +warzywa

pij wodę a owoce na czczo i będzie git.
Aha i spróbuj sobie na czczo (zaraz po wstaniu i "ogarnięciu się " kubek ciepłej wody z połową cytryny i ew.łyżeczką miody, świetna sprawa )
Powodzenia i weź już się za siebie raz na zawsze to dostaniesz wsparcie i pomoc w postaci porady, a jak znowu "ostawisz kichę" to wiesz.... uznamy że sobie kpisz, i tyle.
cel 3: 60kg
cel 4: 55kg

Edytowane przez kawuza
Czas edycji: 2012-01-14 o 15:38
kawuza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 15:44   #573
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Moje wczorajsze U

śn., 6:10: muesli: po czubatej łyżce płatków żytnich i orkiszowych, łyżka otrąb pszennych, garść płatków "Zdrowy błonnik", łyżka płatków "Acti-Vita", łyżka żurawiny i rodzynek, garść orzechów, małe jabłko, zalane ciepłym mlekiem 1,5%
2śn., 9:30: 2 kromki wieloziarnistego z topionym serkiem i pomidorem, pomarańcza, 2 marchewki do chrupania
o., 13:00: sałatka warzywna (na uczelni): ziemniaki, marchew, seler, korzeń pietruszki, groszek konserwowy, ogórki kiszone, jajko, 2 czubate łyżeczki majonezu (wieeem, zuooo ) i 2 łychy jogurtu nat.
p., 16:20: 300ml barszczu, duża kawa zbożowa z mlekiem, piernik świąteczny w czekoladzie (te duże, w kształcie precelków mniam), spory gryz sernika (miał być zjedzony cały kawałek zamiast piernika, ale nie zasmakował mi specjalnie ;p)
k., 19:45: biały ser z jogurtem i szczypiorkiem, sałatka: pomidor, ogórek zielony, kapusta pekińska, oliwki, groszek zielony + łyżeczka oliwy i przyprawy

Oceńta.

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 15:45   #574
inlovewithmusic
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
chyba tak bardzo zle to nie, tylko zebys byla pewna ze ma make razowa w skladzie, bo jest duzo "oszustow" ktore nazywaja sie razowe a tej maki nie maja
tak, na pewno ma, bo to ten z tych ciężkich, ubitych i łatwo kruszących się , o, ten: klik
mniej zaufania mam do makaronu pełnziarnistego lubelli, bo obiło mi się o uszy, że oni oszukują z tym swoim 'pełnym ziarnem', ale ile w tym jest prawdy, to nie wiem
inlovewithmusic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 16:31   #575
sweettoy
Raczkowanie

U piątkowe
1.Bułka z dynią z manuelem + jajko, warzywka, plaster serka bri light

2.Bułka z sałatą, pomidorem, szynką

3.słonecznik ok 50 g

4.pierś z kurka ok 80 g, brokuł, sałatka z marchewki i jabłka
po 2 krówki

5.2 kawałki pizzy domowej na cienkim cieście z brokułem, szynką papryką pieczarkami polane sosem czosnkowym i ketchupem

1,5 Redsa jabłkowego , garść chipsów

Dzisiaj imprezowe U

1.bułka z dynią z szynką, serem light, jajkiem, ogórem, kawa z mlekiem 300 ml

2.5 faworków, szklanka kako pół na pół z wodą

3. 2 jabłko, 2 marchewki

4.mały kawałek pizzy wczorajszej , lody 2 gałki

5. bardzo niezdrowa kolacja!! 4 drinki cytrynówki z colą light i pewnie wpadną chipsy i jakies orzeszki

Jutro powrót do zdrowego R
sweettoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 17:53   #576
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez inlovewithmusic Pokaż wiadomość
tak, na pewno ma, bo to ten z tych ciężkich, ubitych i łatwo kruszących się , o, ten: klik
mniej zaufania mam do makaronu pełnziarnistego lubelli, bo obiło mi się o uszy, że oni oszukują z tym swoim 'pełnym ziarnem', ale ile w tym jest prawdy, to nie wiem
no wlasnie ja tez nie wiem, ale taki prawdziwy makaron razowy jest moim zdaniem obrzydliwy ;d podobno dobry jest taki ciemny z mąką durum

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Moje wczorajsze U

śn., 6:10: muesli: po czubatej łyżce płatków żytnich i orkiszowych, łyżka otrąb pszennych, garść płatków "Zdrowy błonnik", łyżka płatków "Acti-Vita", łyżka żurawiny i rodzynek, garść orzechów, małe jabłko, zalane ciepłym mlekiem 1,5%
2śn., 9:30: 2 kromki wieloziarnistego z topionym serkiem i pomidorem, pomarańcza, 2 marchewki do chrupania
o., 13:00: sałatka warzywna (na uczelni): ziemniaki, marchew, seler, korzeń pietruszki, groszek konserwowy, ogórki kiszone, jajko, 2 czubate łyżeczki majonezu (wieeem, zuooo ) i 2 łychy jogurtu nat.
p., 16:20: 300ml barszczu, duża kawa zbożowa z mlekiem, piernik świąteczny w czekoladzie (te duże, w kształcie precelków mniam), spory gryz sernika (miał być zjedzony cały kawałek zamiast piernika, ale nie zasmakował mi specjalnie ;p)
k., 19:45: biały ser z jogurtem i szczypiorkiem, sałatka: pomidor, ogórek zielony, kapusta pekińska, oliwki, groszek zielony + łyżeczka oliwy i przyprawy

Oceńta.
mi sie bardzo podoba
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 17:56   #577
Madziuniusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Pokaż wiadomość
mój wczorajszy R
I 8:00 4 albo 5 łyżek owsianki ugotowanej na wodzie, odcedzona, wymieszana z białym serem i rodzynkami
II 12:00 bułka ziarnista z białym serem i pomidorem
III 15:00 makaron pełnoziarnisty wymieszany z sosem (tuńczyk, pomidor w kawałkach z puszki, papryka, pieczarki, cebula)
przegryzka koło 17... garstka słonecznka, garstka pestek dyni
IV 21:00 serek wiejski z mieszanką studencką

proszę o ocenę
nikt nic nie napisze?
Stary 2012-01-14, 17:59   #578
Milka1224
Rozeznanie

U

I jogurt naturalny z domowym musli owocowo-orzechowym, otrębami, cynamonem i jabłkiem

II 2 naleśniki z białej mąki zwinięte jak tortilla - jeden z hummusem i ogórkiem, drugi z pekinką, tunczykiem, musztardą francuska i oliwkami

III makaron pełnoziarnisty z resztą tunczyka, pomidorami i dużą ilością bazylii <3

kawałek jabłka i kawa

IV ziemniaki zapiekane z brukselką i szpinakiem pod grubą kołderką z fety

Dzisiejsze

I grahamka na ciepło na pół - zapieczona z miodem i nerkowcami / twarogiem

II wędzony dorsz zapieczony w sosie pomidorowo - ziołowym z kaszą gryczaną, do tego fasolka szparagowa i surówka z czerwonej kapusty

III owoce (kawałki banana, jabłka, pomarańczy i granatu) z jogurtem frutica i gorącym twarożkiem

IV orientalna zupa- krem pieczarkowa z sojowymi kuleczkami - solidna porcja bo trzeba skonczyc ;D

Pokusi się ktos o zerknięcie?
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 18:17   #579
inlovewithmusic
Przyczajenie

Cytat:
no wlasnie ja tez nie wiem, ale taki prawdziwy makaron razowy jest moim zdaniem obrzydliwy ;d podobno dobry jest taki ciemny z mąką durum
to znaczy jakiej firmy na przykład?
Stary 2012-01-14, 18:26   #580
gosinek13
Raczkowanie

Sama nie wiem U, bo P to nie jest na pewno. Zależy mi narazie żeby waga już nie spadała , potem bede musiała tyć

Ś: kajzerka z szynką i sałatą, jajko na twardo
II: jabłko, serek twarogowy z syropem z wiśni 125g (150kcal mniej wiecej)
O: kawałek łososia w ziołach prowansalskich z lidla, 2 łyżki ryżu, duża łyżka fasolki szparagowej
P: jabłko
K: pół bułki z sałatą, szynką i pomidorem, kromka chleba razowego z serkiem czosnkowym , 250 ml soku pomarańczowego świeżego

Edytowane przez gosinek13
Czas edycji: 2012-01-14 o 18:28
gosinek13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 18:30   #581
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosinek13 Pokaż wiadomość
Sama nie wiem U, bo P to nie jest na pewno. Zależy mi narazie żeby waga już nie spadała , potem bede musiała tyć

Ś: kajzerka z szynką i sałatą, jajko na twardo
II: jabłko, serek twarogowy z syropem z wiśni 125g (150kcal mniej wiecej)
O: kawałek łososia w ziołach prowansalskich z lidla, 2 łyżki ryżu, duża łyżka fasolki szparagowej
P: jabłko
K: pół bułki z sałatą, szynką i pomidorem, kromka chleba razowego z serkiem czosnkowym , 250 ml soku pomarańczowego świeżego
Ja to bym na tym chudła

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 19:07   #582
nikol12
Rozeznanie

Moje P :
śniadanie : 3 kromki razowca z masłem i : 1 z serem żółtym i szynką, 2 z serem żółtym i ketchupem, 3 z białym serem i dżemem, kubek gorzkiego kakao na mleku 2%, jabłko, jog.nat. 180g
II śniadanie : twarogowa owsianka ( 40g pł., 10 łyżek mleka, kostka gorzkiej czekolady, łyżka wiórek kokosowych, łyżeczka cukru waniliowego,4 łyżki twarogu), jabłko, pomarańcza, marchewka
wpadło jabłko, 2 pl. polędwicy
Obiad: kurczak z warzywami i do tego trochę więcej niż 1/2 woreczka białego ryżu - pewnie ok. 3/4
Deser : cappucino, pasek mlecznej czekolady, biszkopcik, daktyl suszony
Podwieczorek: jog owocowy, 2 mandarynki, jabłko, szklanka soku pomidorowego
Kolacja: 2 kromki razowca : 1 z pasztetem, 2 z serkiem kanapkowym, wieśniak - 200g, marchewka
Potem : jabłko, pomarańcza, garść orzechów włoskich

I jak to wygląda?
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 19:17   #583
dbsst
Raczkowanie

Hej, podczytuję Wasze jadłospisy od pewnego czasu i mam nadzieję, że choć trochę nauczyłam się czegoś o zdrowym odżywianiu. Moim celem jest zrzucenie kilku kg, które przybrałam po wyjeździe na studia - jadłam duuużo słodyczy, ciast, ciastek i piłam kawy z bitą śmietaną... Ok, wstawiam swój jadłospis. Liczę na szczery komentarz, co jest źle, co mam poprawić itp.

Moje dzisiejsze R

Śniadanie: mandarynka, 2 kromki chleba razowego z masłem i polędwicą sopocką, do tego cały pomidor.

II śniadanie: kromka chleba razowego z masłem, polędwicą i calym pomidorem

Obiad: makaron razowy, warzywa na patelnię i trochę babcinego pasztetu

Podwieczorek: 1/3 puszki szprota w pomidorach

Kolacja: 1/2 kostki twarogu półtłustego

W międzyczasie wpadło kilka orzechów nerkowca i kostka gorzkiej czekolady.

Edytowane przez dbsst
Czas edycji: 2012-01-14 o 20:16
dbsst jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 19:25   #584
pysia124
Raczkowanie

Dzisiejsze P :

Iś: 4 (cięższe niż zwykle) żytniego: 1. i 2. z margaryną i twarogiem półtłustym 3. i 4. z margaryną, szynką z indyka, ogórkiem i musztardą

paczka mentosów owocowych

IIś: dużo płatków (chocapic i nesquick) z mlekiem 1,5% , pomarańcza, jabłko

o: dużo ziemniaczków z bigosem

p: jogurt Fantazja z dosypanym musli orzechowym

kilkanaście cukierków lodowych

k: 2 bułki orkiszowe : połówka z almette i pomidorem , połówka z margaryną, polędwicą sopocką i ogórkiem , połówka z sałatką z makreli , połówka z margaryną , szynką z indyka , musztardą i ogórkiem , 2 marchewki (dziwna zachcianka )

jutro ważenie .. trochę się boję

oceni ktoś jadłospis ?
Stary 2012-01-14, 19:47   #585
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
Moje P :
śniadanie : 3 kromki razowca z masłem i : 1 z serem żółtym i szynką, 2 z serem żółtym i ketchupem, 3 z białym serem i dżemem, kubek gorzkiego kakao na mleku 2%, jabłko, jog.nat. 180g Brakuje mi jakiś warzyw, ale ujdzie. Mam nadzieję, że razowiec to nie jakiś malutki.
II śniadanie : twarogowa owsianka ( 40g pł., 10 łyżek mleka, kostka gorzkiej czekolady, łyżka wiórek kokosowych, łyżeczka cukru waniliowego,4 łyżki twarogu), jabłko, pomarańcza, marchewka
wpadło jabłko, 2 pl. polędwicy Proszę nie waż i nie odmierzaj wszystkiego tak skrupulatnie. Mleko można ładnie nalać prosto z kartonu.
Obiad: kurczak z warzywami i do tego trochę więcej niż 1/2 woreczka białego ryżu - pewnie ok. 3/4 Ok, jeżeli się najadłaś
Deser : cappucino, pasek mlecznej czekolady, biszkopcik, daktyl suszony Fajnie, że wpadł deser
Podwieczorek: jog owocowy, 2 mandarynki, jabłko, szklanka soku pomidorowego Wydaje mi się mało treściwie, ale zdarza się.
Kolacja: 2 kromki razowca : 1 z pasztetem, 2 z serkiem kanapkowym, wieśniak - 200g, marchewka Daj jakieś warzywa, mają dużo witamin.
Potem : jabłko, pomarańcza, garść orzechów włoskich Ok

I jak to wygląda?
jw
Ważne żebyś tyła, a jeżeli tyjesz, jesz ze smakiem, to na co masz ochotę, to super

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 19:49   #586
olik187
Rozeznanie

moje U i problemy z jelitami;/;

przed; łyżeczka oleju lnianego

śniad; bułka razowa 130g na 3 części, 2 z twarogiem chudym, kiełkami,pomidorem i ogórkiem, 1 z dżemem borówkowym

2śniad; kawałek sernika ( bez ciasta) chyba wiedeński, kawa z mlekiem

obiad; gotowane udko z indyka w bulionie warzywnym, 2 ogórki kiszone, surówka z czerwonej kapusty

podw; serek wiejski lekki z wkrojonym zielonym jabłkiem i mandarynką

kolacja; kromka ciężkiego razowca na zakwasie, 100g twarogu chudego z łyżką serka homo, cebulką i kiełkami, kawałek pomidora i zielonego ogórka

1,5l wody, kilka herbat( zielona, rumianek,koperek)
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 19:54   #587
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lovelykate Pokaż wiadomość
jw
Ważne żebyś tyła, a jeżeli tyjesz, jesz ze smakiem, to na co masz ochotę, to super
kromki chleba nie były typu mini
do tej pory tyłam ( to już 4 kg ). ale postanowiłam się nie ważyć i nie mierzyć tylko tyć , aż inni powiedzą , że jest ok ( bo sobie ufać nie mogę ). Wczoraj bliska osoba - przyjaciółka - powiedziała mi , że wyglądam na 42 ! kg . Byłam w szoku bo ważę o wiele więcej więc w moim przypadku muszę patrzeć w lustro a nie na wagę
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 20:10   #588
Jorelia
Rozeznanie

Utrzymanie:

Śn: Placuszki owsiane (4 łyżki płatków, jajko) z pomidorem, pieczarkami i ketchupem, kawa z mlekiem.
IIśn: Dwie kromki razowca z polędwicą drobiową, jajkiem na twardo, ogórkiem kiszonym i sałatą, jabłko.
Ob: Filet z tilapii smażony na łyżce oliwy, pół woreczka kaszy gryczanej, surówka z kapusty kiszonej.
Pod: Serek wiejski z garścią orzechów laskowych i cynamonem, mandarynka, kawa z mlekiem i łyżeczką cukru trzcinowego.
Kol: Pół makreli wędzonej, sałatka: papryka, sałata, pomidor, oliwki, ogórek,
potem dwie marchewki.

Mogę prosić o ocenę?

Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału;
Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj...
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 20:12   #589
poppy seed
Zakorzenienie

Utrzymanie
1. Owsianka z połową serka wiejskiego, masłem orzechowym, jabłkiem duszonym z przyprawą korzenną i miodem.
2. Gotowana pierś z kurczaka, 3 placuszki z kaszy kukurydzianej z kukurydzą i curry, surówka (sałata lodowa, ogórek, papryka, oliwa).
3. Latte migdałowe z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych (szał ), kruche ciasteczko.
4. Talerzyk sałatki z gotowaną piersią kurczaka, kukurydzą, ananasem, makaronem i sosem na bazie majonezu.

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 21:20   #590
agniusia17
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
moje U i problemy z jelitami;/;

przed; łyżeczka oleju lnianego

śniad; bułka razowa 130g na 3 części, 2 z twarogiem chudym, kiełkami,pomidorem i ogórkiem, 1 z dżemem borówkowym

2śniad; kawałek sernika ( bez ciasta) chyba wiedeński, kawa z mlekiem

obiad; gotowane udko z indyka w bulionie warzywnym, 2 ogórki kiszone, surówka z czerwonej kapusty

podw; serek wiejski lekki z wkrojonym zielonym jabłkiem i mandarynką

kolacja; kromka ciężkiego razowca na zakwasie, 100g twarogu chudego z łyżką serka homo, cebulką i kiełkami, kawałek pomidora i zielonego ogórka

1,5l wody, kilka herbat( zielona, rumianek,koperek)
olik, znowu zaczynasz? ;/ robisz wszystko, żeby znowu wpędzić się w to bagno. Zastanów się nad sobą. A było już tak dobrze. Wyglądasz też coraz gorzej....

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ----------

Moje dzisiejsze ....P?

1. duża pszenna bułka z masłem, polędwicą drobiową, białym serem, pomidorem, chrzanem

2. mandarynka, serek wiejski i garść orzechów nerkowca
kawa z mlekiem 2% (pół na pół)

3. gęsta pomidorowa zabielana śmietaną 18% z marchewką i sporą porcją makaronu

4. 3/4 woreczka kaszy gryczanej z gulaszem wieprzowym i sosem, surówka ze słoika, pół ogórka konserwowego

przekąska: pieczone jabłko

5. grahamka z masłem: pół z serkiem wiejskim, pół z sałatką warzywną z majonezem, ogórek zielony, kiełki lucerny

kawa z odrobiną mleka

po: ze 3 łyżki serka wiejskiego prosto z pojemnika, marchewka
Kubuś marchew-jabłko-pomarańcza 300ml

w ciągu dnia: dużo niesłodzonych herbat, woda mineralna

— Gabriel García Márquez

Edytowane przez agniusia17
Czas edycji: 2012-01-14 o 21:22
agniusia17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 22:39   #591
sprotte
Raczkowanie

moje weekendowe (w weekendy zawsze wypada mi jeden posiłek) U/P (bardziej U):

/wstałam o 11:00/
start: dwie szklanki wody
11:00: 1,5 ciemnej bułki z ziarnami: każda z masłem i smażoną na maśle jajecznicą z 2 jajek z plastrem sera żółtego i plastrem pomidora + kakao na mleku 3,2%
15:00 (po powrocie z miasta): 3 naleśniki (zwykła mąka, mleko 3,2%, itd.) z nutellą, dżemem truskawkowym niskosłodzonym i serkiem homo waniliowym
18:00 (przekąska): pomarańcza (zjadłam z rozsądku, bo najadłam się naleśnikami)
20:00: 1,5 ciemnej bułki z ziarnami z masłem + 1,5 parówki wieprzowej z ketchupem + herbata z miodem

+ oczywiście 1,5 h marszu.

proszę o ocenę

Edytowane przez sprotte
Czas edycji: 2012-01-14 o 22:41
sprotte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 00:06   #592
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez inlovewithmusic Pokaż wiadomość
to znaczy jakiej firmy na przykład?
primo gusto, z tego co pamietam to jest w takim brazowym opakowaniu

---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:02 ----------

Madziuniusia :
I 8:00 4 albo 5 łyżek owsianki ugotowanej na wodzie, odcedzona, wymieszana z białym serem i rodzynkami <fajnie
II 12:00 bułka ziarnista z białym serem i pomidorem <duzo sera? to ok
III 15:00 makaron pełnoziarnisty wymieszany z sosem (tuńczyk, pomidor w kawałkach z puszki, papryka, pieczarki, cebula) <super
przegryzka koło 17... garstka słonecznka, garstka pestek dyni <to jednak troche za malo
IV 21:00 serek wiejski z mieszanką studencką <okej

troszke za duzo nabialu, moim zdaniem, ale wiem ze sie zdarzaja takie dni ze jest wiecej,wiec ok
no i troche brak warzyw
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 00:46   #593
inlovewithmusic
Przyczajenie

Cytat:
primo gusto, z tego co pamietam to jest w takim brazowym opakowaniu
super, właśnie go kupiłam jako alternatywę dla lubelli.
Stary 2012-01-15, 14:57   #594
Narc
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dbsst Pokaż wiadomość

Moje dzisiejsze R

Śniadanie: mandarynka, 2 kromki chleba razowego z masłem i polędwicą sopocką, do tego cały pomidor. ok, ale polędwicy daj dużo, żeby było więcej białka

II śniadanie: kromka chleba razowego z masłem, polędwicą i calym pomidorem ok, możesz dodać jakieś owoce,ale genralnie staraj się urozmaicać i nie jeść takiego samego śniadania i II śniadania. Może owsianka?

Obiad: makaron razowy, warzywa na patelnię i trochę babcinego pasztetu trochę dziwny obiad Makaron razowy ok, warzywa na patelnię, hm.. raz na jakiś czas można zjeść, byle nie za często. Jedz świeże . Z mrożonych dobre są takie jednolite np fasolka, kalafior, brokuł, brukselka czy szpinak. Ten pasztet to pewnie więcej tłuszczu niż białka, domyślam się też ze zawiera jakąś bułkę tartą. Więc takie rzeczy też tylko od czasu do czasu.. Tutaj mięso chude, dróg, ryby, soja, warzywa strączkowe ,owoce morza

Podwieczorek: 1/3 puszki szprota w pomidorach trzeba uważać na takie ryby. jeśli rzeczywiście jest tam dużo ryby w dobrym sosie pomidorowym, który nie zawiera konserwantów, tłuszczu, cukru itd to może być.. Musisz czytać składy takich ryb.. ja bym im nie ufała za bardzo to już lepiej kupić śledzia, takiego w słoiku albo innym opakowaniu i zrobić np sałatkę, albo dodać cebulkę, oliwę z oliwek.. No i jak już jesz tę rybę, to czemu 1/3? przecież to jakaś mikroskopijna porcja..

Kolacja: 1/2 kostki twarogu półtłustego ja bym nie mogła samego twarogu jeść dodaj tutaj jakieś warzywa koniecznie..

W międzyczasie wpadło kilka orzechów nerkowca i kostka gorzkiej czekolady. ok, ale orzechów jedz garść a nie kilka. gorzka czekolada jest zdrowa, ale ma dużo tłuszczu, więc staraj się ją jeść na I albo II sniadanie, jesli juz ją jesz

Trochę dziwny ten jadłospis Mało urozmaicony i trochę chaotyczny. Ale nauczysz się wszystkiego

Edytowane przez Narc
Czas edycji: 2012-01-15 o 14:59
Narc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 15:13   #595
dbsst
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Narc Pokaż wiadomość
[/COLOR]
Trochę dziwny ten jadłospis Mało urozmaicony i trochę chaotyczny. Ale nauczysz się wszystkiego
Bardzo dziękuję za ocenę Rady wezmę sobie do serca i postaram się, żeby kolejny jadłospis był lepszy.
dbsst jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 16:28   #596
poziomka011
Raczkowanie

moja dzisiejsza luźna R
śniadanie: 1,5 kromki chleba orkiszowego z szynka pasta jajeczna sałatą pomidorem
2 śniadanie: jabłko (wiem że mało ale to dlatego że późno wstałam )
obiad: 2 naleśniki z twarogiem i konfitura wiśniową
przekąska: garść orzechów
kolacja: 1,5 kromki chleba orkiszowego z szynka sałata pomidorem tuńczykiem

do picia woda zielona herbata i kawa z mlekiem

co o tym sądzicie? :P
poziomka011 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 16:48   #597
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Sobotnie U:

śn., 10:15: 1/2 jabłka i pomarańczy, 2 łychy ziaren owocu granatu, po połowie małego jogurtu naturalnego i truskawkowego, po łyżce płatków orkiszowych, żytnich i otrąb pszennych, garść płatków "Zdrowy błonnik", łyżka słonecznika i nerkowców, kawa z mlekiem i kostka czekolady
o., 13:00: makaron (wyjątkowo zwykły, nie pełnoziarnisty ), sos: kawałek kiełbasy wędzonej, dużo cebuli i czosnku, 2 łyżki śmietany 12% (obiecałam siostrze, że zrobię ten makaron, bo nie jadłyśmy go chyba z 1,5 roku... Dlatego trochę mniej zdrowy obiad dziś )
p., 16:00: koktajl: maślanka, truskawki mrożone, łyżeczka miodu, pół twixa, kawa, marchewki do pochrupania
k., 19:40: 200g serka wiejskiego 5%, sałatka z pomidora, ogórka zielonego, oliwek w sosie musztardowo-chrzanowym

I jak? (ze względu na obfity obiad dałam lżejszą kolację)

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 16:48   #598
Madziuniusia
Zakorzenienie

Moje wczorajsze i dzisiejsze R

wczoraj
I 9:00 owsianka z 4 łyżek ugotowana na wodzie wymieszana z białym serem i rodzynkami
II 12:00 2 jajka na miękko z bułką wieloziarnistą + pomidor w kosteczkę z jogurtem naturalnym
III 17:00 woreczek ryżu brązowego z mieszanką warzyw chińskich + pierś z kurczaka pokrojona w kosteczkę
IV 19:00 szklaneczka rosołu
V 20:00 biały ser z mieszanką studencką

i gdzieś po drodze wpadła kostka czekolady gorzkiej...

dziś
I 5:30 owsianka z 4 łyżek ugotowana na wodzie wymieszana z serkiem wiejskim i rodzynkami
II ok 10:00 pół makreli ok 10 dkg
III ok 12:00 bułka wieloziarnista z polędwicą sopocką, pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką
III 13:00 rosół z domowymi kluseczkami i marchewką
IV 14:00 pieczone udko bez skóry
V 16:30 kawałek pizzy
VI 20:00 garść wędliny, pomidor, ogórek, rzodkiewka

Dzisiejsze punkty III, IV i V- to w pracy, zostałam zmuszona;] tyle dobrego, że udało mi się wyrzucic ziemniaki, a surówka była okropna, także niestety też wylądowała w koszu.

Mogę prosić o ocenę?

Edytowane przez Madziuniusia
Czas edycji: 2012-01-15 o 20:03
Madziuniusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 17:02   #599
gosinek13
Raczkowanie

U/P walcze z ed.

Ś: bułka, 1 połowa z jajecznicą, 2 połowa z szynką i sałatą
IIŚ: froop i sok pomarańczowy
O: kurczak w sosie ziołowym autorstwa mojej mamy, pieczony ziemniak z foli, łyżka brokuł i fasolki szparagowej
P: jabuszko
K: bułka z szynką i serem i sałatą, pomidor

hmm, jakoś tak ubogo chyba. Oceni ktoś ??
gosinek13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 17:16   #600
Narc
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosinek13 Pokaż wiadomość
U/P walcze z ed.

Ś: bułka, 1 połowa z jajecznicą, 2 połowa z szynką i sałatą
IIŚ: froop i sok pomarańczowy
O: kurczak w sosie ziołowym autorstwa mojej mamy, pieczony ziemniak z foli, łyżka brokuł i fasolki szparagowej
P: jabuszko
K: bułka z szynką i serem i sałatą, pomidor

hmm, jakoś tak ubogo chyba. Oceni ktoś ??
Jasne, że ubogo. Czytałaś jadłospisy na P ? II ś i P to nie są w ogole posiłki a śniadanie i obiad są jak dla mnie dietetyczne.. Ale niech oceni ktoś kto się "zajmuje" P. W każdym razie MAŁO.bardzo mało.
Narc jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości