|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Cytat:
Fajna data ![]() Mnie też irytują te pytania - jak u maluszka? A zwłaszcza jak to robi jedna moja koleżanka z pracy - mówi jakbym była niedorozwinięta ![]() Dziś byliśmy na usg - Kuba to duży chłopak, bo już waży 1840 g i termin mi wychodzi na 4 marca (z OM na 18.03). Ułożony jest nózkami do dołu i ma pępowinę na karku Ale jeszcze koło 37 - 38 tc trzeba zrobic kolejne usg, zeby sprawdzić jego ułożenie i tą pępowinę - jeśli do tego czasu się nie obróci to cc. Troszkę się przestraszyłam jak o tej pępowinie mi lekarz powiedział - mam nadzieję, że będzie wszystko ok ![]() I u mnie już 32 tc się zaczął. W poniedziałekdo tego szpitala na ten lek na płuca i żeby Kubuś wytrzymał w brzuszku do 24 lutego to będzie wszystko ok
Edytowane przez ivona84 Czas edycji: 2012-01-14 o 21:15 |
|
|
|
|
#452 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
no powiem, że zaskoczyłaś mnie pytaniem - kupiłam szamponik bambino i pisze, że można używać od 1 dni życia. Tak więc myślałam, że od razu.
|
|
|
|
#453 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy jest taka potrzeba u noworodka? tesciowa kupila nam Hipp plyn do kapieli od 1 dnia, to szampon ewentualnie oddzielnie? bo ja tam rozumiem...Cytat:
Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2012-01-14 o 21:14 |
||
|
|
|
#454 |
|
Zadomowienie
|
Nie mam dużo czasu bo mój mąż na mnie zły, że ja pół dnia na wizażu siedzę i już jestem uzależniona
ORZECHOWIEC Ciasto: 50dkg mąki 20dkg cukru 20dkg masła lub margaryny 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody Miód rozpuścić ( podgrzać), sodę rozpuścić z 2 łyżeczkami letniego mleka. Wszystkie składniki dokładnie połączyć- zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i upiec na złoty kolor. Następnie drugą połowę ciasta rozwałkować, położyć szybko smażone orzechy i upiec. Wcześniej przygotować orzechy wg przepisu. 30dkg orzechów włoskich łuskanych 10 dkg cukru 12dkg masła 2 łyżki miodu Wszystkie składniki wysmażyć i położyć na drugą połowę surowego ciasta. Masa: Ugotować budyń śmietankowy z 0,5 l mleka i całą szklanką cukru. Następnie 1 kostkę masła lub margaryny rozetrzeć i dodawać po łyżce budyniu z 2 łyżkami kawy prawdziwej ale rozpuszczalnej. Ułożenie: jeden placek w spód, potem masa a na wierzch ten placek z orzechami Życzę smacznego! I tu dodam coś od siebie ![]() Wg mnie to tych orzechów powinno być prawie dwa razy tyle, bo przy pieczeniu część orzechów ''wbije'' się w ciasto, a jak ostatnio jadłam u mojej szwagierki to ona miała aż taką warstwę nad A u mnie wyszło tak trochę na płasko. No i żeby sprawdzać przy smażeniu żeby były odpowiednio usmażone. Za mało to nie będą aż tak dobre a jak za mocno to będzie czuć gorycz... Wcale nie jest takie trudne tylko wolę żebyście już miały podpowiedź w razie czego. Aguśka nawet nie wiedziałam, że można uratować taką masę. Nastepnym razem nie dam za wygraną
|
|
#455 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Szamponik myślę, że można odłożyć w czasie, mydełko natłuszczające też powinno dać radę. Zastanawiam się co z kremem przeciw odparzeniom. Myślałam o Nivea, ale mały i drogi. Sudocrem - dla mnie to już lek wycelowany w istniejący problem... No i cena. Na temacie zostaje ziaja. Mama jednak próbuje mnie przekonać, że przy pieluszkach jednorazowych używa się jedynie natłuszczających maści jak np linomag. Ale jak to ma oddychać? Może puder z cynkiem lepszy? Albo znów, mąka ziemniaczana? |
|
|
|
|
#456 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#457 |
|
Rozeznanie
|
tak dla odmiany...
![]() chyba trzeba będzie każdego spróbować po trochu i zobaczyć co pupa zaakceptuje. Oby tylko Lena nie miała problemów uczuleniowych czy bardzo wrażliwej skóry. Chyba, że... Mam próbkę Nivea. Zużyję, zobaczę jak to działa. Po niej puder, po pudrze linomag. A do tetry mąka. A Sudocrem jako "ciężkie działa"
|
|
|
|
#458 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko TŻ ma przyzwolenie reszta jakoś mnie drażni.Kochana oby wszystko było dobrze i maluszek zbyt szybko nie chciał wyjść. Niech poczeka na ten marzec. Fakt jak przeczytałam o tej pępowinie to się przeraziłam. Ale będzie wszystko OK ![]() A lekarz coś Ci powiedział że jest to niepokojące czy coś takiego? |
|
|
|
|
#460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Luuudzie a co to kogoś obchodzi (zwłaszcza, ze ot dla mnei obca baba pytała mnie) i już pomijam że ja słuchałam raz .. Mozarta i chorałów gregoriańskich .. ale kogo to interesuje |
|
|
|
|
#461 | |||
|
Raczkowanie
|
ja od poniedziałku 30
Cytat:
Cytat:
A czy lekarz jak się termin wg OM i USG różni o 2 tygodnie to bierze to pod uwagę do terminu czy termin porodu to zawsze termin z OM?Cytat:
|
|||
|
|
|
#462 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#463 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co za ludzie... w końcu to Twoja sprawa. No ale niestety są ludzie i ludziska.. Cytat:
jak się ktoś pyta to mówię że akurat jest spokojny, najczęściej w nocy buszuje... wtedy mam pewność , że i tak przecież ta osoba specjalnie do łóżka mi nie wejdzie.
|
||
|
|
|
#464 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Trzymam kciuki za Kubusia, powiem szczerze, że ta pępowina faktycznie jest niepokojąca. Też się zastanawiałam, jak to z Leną i jej pępowinką. Ale jak tak pomyślę, jakim cudem jest każde poczęcie - wyjątkowe zgranie w czasie, sprzyjające warunki, potem zagnieżdżenie, brak poronienia we wczesnej ciąży, brak obciążeń genetycznych, poronień samoistnych czy wywołanych np opryszczką, to ta pępowina to chyba najmniejszy procent ryzyka Skoro już 2/3 drogi mam za sobą - a Ty na bank więcej - to już MUSI być dobrze i już.
|
|
|
|
|
#465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zaczynam się zastanawiać nad torbą. W co ja mam się spakować. Bo jedna jest za mała chyba a druga jak patrzę to wygląda na spora walizkę. Czy nie pomyśla że wariatka z taką wielka torba przyjechała do szpitala
|
|
|
|
|
#466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Generalnei to pies z tym niech się pyta jak ma potrzebę .. w koncu wcale nei musze sczerze odpowiadac; a jedyną osobą która dotyka mojego brzuszka .. poza TZ jest moja mama ![]() Nie lubię odpowiadać komuś na takie ..... dość intymne jednak pytania Nawet teściowa mnie tak nei magłowała jak ta jej koleżanka dziś .. najgorzej że ta kobeita przypominała mi moją znienawidzoną ciocie .. beznadzieja |
|
|
|
|
#468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo to mi powiedzieli w szpitalu jak byłam na obserwacji po tym wypadku, więc teraz w pon na USG zapytam się jak z terminem i zobaczymy którą datę potwierdzi )W sumie to trzeba byc gotową +/- 2 tygodnie |
|
|
|
|
#469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Jak się czuje Twoje dziecko?" a skąd ja mam wiedzieć jak się ono czuje ????no kopie .. znaczy, że żyje i w zasadzie co ja mogę więcej powiedzieć ?? nie wiem ... nie lubię jak mama mnie tak pyta No bo w sumei jak odpowiedzieć na takie pytanie.. tak żeby w miare szczerze odpowiedzieć a jednocześnie się nie poirytować
|
|
|
|
|
#470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#471 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#472 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#473 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2012-01-14 o 22:26 |
||
|
|
|
#474 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#475 |
|
Zakorzenienie
|
A tak w ogóle miałam się Was zapytać - miała któraś z Was tak że czuła mrowienie w górnej części brzucha?? Ja mam tak od jakiegoś czasu właśnie, że czuję w górnej części brzucha pod prawą piersią mrowienie. Zaczyna być to trochę denerwujące i zarazem dziwne uczucie ;/
|
|
|
|
#476 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u mnie czasem ból nie do wytrzymania...
|
|
#477 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moj malec tez tak buszuje mi mocno w brzusiu, ze obawiam sie ze przed porodem to pare razy jeszcze zmieni poze Bo moj pierwszy synek, to wiecznie byl glowka w dol malo ruszal i przekrecal sie w brzuszkuNo i oby maly dotrzymal do konca lutego! Cytat:
Wiec sudocrem ma duze zastosowanie, ja tez go uzywam czasem na jakies krosteczki i pieknie je zasusza. No i ten sam krem na dworek, do tej pory uzywam i smaruje malemu na dwor doskonale natluszcza buzke.---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Cytrynka gratulacje dla siostry!
|
|
#478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wkurza mnie jak jedna osoba za każdym razem jak się widzimy pyta o termin porodu. Tak ciężko zapamiętać, że to pytanie już padło? ale miałam pyszność
|
|
#479 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#480 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A fakt okropne to jest
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:43.

urodziła córeczkę 3,70kg 51cm
dzien przed terminem 
Fajna data 
Ale jeszcze koło 37 - 38 tc trzeba zrobic kolejne usg, zeby sprawdzić jego ułożenie i tą pępowinę - jeśli do tego czasu się nie obróci to cc. Troszkę się przestraszyłam jak o tej pępowinie mi lekarz powiedział - mam nadzieję, że będzie wszystko ok 

czy jest taka potrzeba u noworodka? tesciowa kupila nam Hipp plyn do kapieli od 1 dnia, to szampon ewentualnie oddzielnie? bo ja tam rozumiem...

Tylko TŻ ma przyzwolenie reszta jakoś mnie drażni.

zaczynam sie bac 
a skąd ja mam wiedzieć jak się ono czuje ????