Nasz ślubny rok zaczynamy, na pierwszą relację czekamy - PM 2012 cz. XVII - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-17, 09:03   #661
madzia2306
Zakorzenienie

Dot.: Nasz ślubny rok zaczynamy, na pierwszą relację czekamy - PM 2012 cz. XVII

Cytat:
Napisane przez Czarnooka_Paula Pokaż wiadomość
Hejo

a wiec jak obiecalam pokazuje moje kudły

nie moge uchwycic kolorku, bo sa o wiele jasniejsze od czubka głowy a później sa coraz ciemniejsze

jutro jeszcze raz maluje i mam nadzieje ze juz bedzie ok

ta dam

Załącznik 4445324
ah ten uśmiech jest powalający

ostatnio gadałam z teściową na temat świadków i tylko przebąknęłam że świadkiem tżta będzie prawdopodobnie jego kolega to się mocno zdziwiła że dlaczego nie brat tżta a to jakiś wymóg jest że musi byc ktoś z rodziny?? mamy swoje powody dlaczego nie chcemy brata na świadka i tyle... mam nadzieję że nie będzie tżta nagabywac że ma brata wziąc na świadka...

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 09:04   #662
justyna_g4
Zakorzenienie

Witajcie!

Ale się nie wyspałam. Ileż można się uczyć...

Cytat:
Napisane przez marylka80 Pokaż wiadomość
No ja byn na twoim miejscu dobrze ta informacje sprawdzila. Nie jestem zadnym znawca w tym temacie ale zawsze mi sie wydawalo ze zeby nie placic podatku od darowizny to nie mozna jej sprzedac przed uplywem 5 lat. Tak na logike to gdyby to bylo takie proste ze mozna za jedna wizyta u notariusza to przepisac to wszyscy by tak robili. No chyba ze sie cos w przepisach zmienilo.
Też mi się tak wydaje bo przecież to by było widać w papierach, że zrobiliśmy tak żeby uniknąć podatków. A przecież za takie coś to się kary płaci ( tak mi się wydaje). Chyba będę musiała się wybrać do notariusza i zapytać o wszystko.
Co do przekształcania to już nie aktualne bo tata się dowiedział, że to już zrobili jak ciocia się budowała obok.
A jeszcze jedno pytanie... jeśli działka będzie na tatę (jeśli musi być te 5 lat - wiem, że dom na pewno trzeba tyle mieć) to ja mogę tam budować dom na siebie?? Wiem, że takie rzeczy jak woda, które są na działce to tata by musiał załatwiać, ale dom??

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 09:04   #663
ona8686
Zakorzenienie

w końcu mogłam sobie pospać to wstawanie rano jest na dłuższą metę meczące i jutro też będę mogła sobie poleniuchować

[1=0fa303f516315febafe3d9d d3f31e3911a3c772a_61c3bc0 235435;31663492]Te dni skuepienia to jest jeden dzień jakieś dwie godziny
mieszkasz w okolicach katowic?

ja zamawiam fryzjerkę i makijażystkę świadkowej ale za nią nie płacę
ja myślę że ta 10to taka optymalna godzina bo jeszcze może fryzjere coś wypaść jak idziesz do salonu, ja mam do domu zamówioną fryzjerke i makijażystkę

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ----------

a ja byłam święcie przekonana że bierzmowanie jest koniecznie potrzebne nawet u nas w parafii jest to wymagane[/QUOTE]

Tak samo miałam zakodowane, że bez tego to ani rusz. Ale również się dowiedziałam, że osoba niewierząca może wziąć ślub w kościele z osobą wierzącą i wszystko przebiega tak samo, tylko w kwestii na pytanie czy chcą wychować dziecko w wierze katolickiej ta niewierząca musi podpisać dokument, że się na to zgadza.

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
łatwo powiedzieć trudniej zrobić bo jakoś 2 mi się nie marzą a na każdy egz potrzebuje minimum 3 dni a tu na niektóre nie bede miałą nawet dnia
będzie dobrze, nastaw się pozytywnie a wszystko pójdzie w dobrą stronę.

Cytat:
Napisane przez adoosienka Pokaż wiadomość
No wiec tak. Mieszkanko cudowne, idealne!! Ludzie sa w stanie poczekac nawet do wrzesnia, ale pod warunkiem spisania umowy przedwstepnej i wplacenia okolo 40 tysięcy.

W takim razie zapytalismy rodzicow tż czy mogliby dac czesc z przeznaczonych dla nas pieniedzy na ta umowe, I sie zaczelo! Tata Tż zapowiedzial, ze on chce nam KUPIĆ mieszkanie i nie zgadza sie na zaden kredyt zebysmy brali. I ze kupi ale nie TAAAKIE drogie (160tysięcy) tylko takie wielkosci ponad 30metrów za 90 tysiecy. I ze na poczatek nam starczy.

I co? nie wiem co o tym myslec, bo czuje sie okropnie. Jakby mi tesc układał zycie i mowil co mam robic. Poza tym, nie rozumie, ze mieszkania ponad 30metrów wcale nie kosztują tak mało jak sądzi.

Trudno. Mam na dzisiaj dosc, naryczałam sie niesamowicie. Ide spać
Ja tam bym nie dała przegapić takiej okazji. Jak jest mieszkanie w dobrym stanie za takie pieniądze i jeszcze ludzie się zgadzają, że mogą poczekać to bym z Tż porozmawiała o jakimś kredycie. Bo dla mnie to bez sensu brać na razie małe mieszkanie bo takie wystarczy, a potem co? Urządzicie się rodzina się powiększy i trzeba szukać nowego i od początku wszystko załatwiać.

Franuś
29.06.2013 godz. 22:12

Edytowane przez ona8686
Czas edycji: 2012-01-17 o 09:28
ona8686 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 09:07   #664
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość
niusia myślę, że to dobry pomysł. Wiadomo, że każdy ma inny gust i inne oczekiwania, ale dobre rady są zawsze w cenie
Mój tata mi wczoraj powiedział, by może wziąć kogoś do opieki nad dziećmi, jakąś przedszkolankę
Dzieciaki to 2 razy 1,5 lat, 2 razy 4 lata, 2 razy 7 lat
Zdaje sobie sprawę, że jak dzieciaki koło 20:00 to pójdą spać, a rodzice z nimi , 6 dzieciaków, to 6 rodzin
niusia_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 09:11   #665
Madziuniusia
Zakorzenienie

ooo jak już jesteśmy w temacie podatków itd to ja chyba muszę jakoś na zeznaniu rocznym zaznaczyć to, że mama dała mi mieszkanie. Miała mi koleżanka zrobić to zeznanie roczne, ale w takim razie chyba sie wybiorę do biura rachunkowego.
Stary 2012-01-17, 09:13   #666
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Madziuniusia

to miałas ciekawy poczatek dnia
ja to nie mam jak zaspac do mojej małej bo mam na 10 dopiero

Mia i Tosia <3

Czarnooka_Paula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 09:16   #667
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Pokaż wiadomość
ooo jak już jesteśmy w temacie podatków itd to ja chyba muszę jakoś na zeznaniu rocznym zaznaczyć to, że mama dała mi mieszkanie. Miała mi koleżanka zrobić to zeznanie roczne, ale w takim razie chyba sie wybiorę do biura rachunkowego.
To artykuł o darowiznach
Przeczytaj http://www.money.pl/podatki/poradnik...,0,147363.html
niusia_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 09:18   #668
Madziuniusia
Zakorzenienie

Cytat:
Madziuniusia

to miałas ciekawy poczatek dnia
ja to nie mam jak zaspac do mojej małej bo mam na 10 dopiero
całe szczęście, że nie ona dziś otwierała aptekę... ja ogólnie bardzo nie lubię się spóźniać i staram się byc punktualna. Także bardzo głupio mi było i w sumie nadal jest...
Mam uraz po tym, jak opiekowałam się siostrzeńcem TŻ, i jego kuzynka nagminnie się spóźniała... A kulminacja naszej wytrzymałości nastapiła kiedy mieli wrócić z imprezy na 21... jest 21:30 nie ma ich.. dzwonię- "już wyjeżdżamy" ... dotarli na 23:30... żenada...
Stary 2012-01-17, 09:24   #669
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Cytat:
całe szczęście, że nie ona dziś otwierała aptekę... ja ogólnie bardzo nie lubię się spóźniać i staram się byc punktualna. Także bardzo głupio mi było i w sumie nadal jest...
Mam uraz po tym, jak opiekowałam się siostrzeńcem TŻ, i jego kuzynka nagminnie się spóźniała... A kulminacja naszej wytrzymałości nastapiła kiedy mieli wrócić z imprezy na 21... jest 21:30 nie ma ich.. dzwonię- "już wyjeżdżamy" ... dotarli na 23:30... żenada...

no dokładnie

ja sie nie spoźniłam chyba nigdy aaa raz jak mpk mi nie podjechal bo sniegu w nocy nasypalo to sie spoznilam i tez do aptekarki
ale ich powiedzialam w tamtym roku baj bo byli niemożliwi
teraz mam swietna rodzinke, mieszka 2 bloki dalej niz ja nie musze mpk jezdzic
i sa normalni, nie to co tamci

A Ty na cały etat pilnujesz?

Mia i Tosia <3

Stary 2012-01-17, 09:26   #670
misiak17
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość

Namówiłam TŻ na mierzenie garniturów, byliśmy w Vistuli i znaleźliśmy calkiem fajny, taki inny niż wszystkie. Cięzko określić jaki, ale ma różne takie małe elementy, które dodawały mu uroku. Jednak cena to 1100 zł (z 1799). Teściowie mówią, że to bardzo drogo jak na garnitur, a Wy co myślicie?
Ja sama nie wiem, bo nie znam się na garniturach, ale jak porównuję z moją suknią, to mi się to wydaje tanio.
my też widzieliśmy w Vistuli fajny za 999 zł i stwierdziliśmy, że to tanio jak na Vistulę i T za 2 tyg jedzie poprzymierzać jakieś garnitury.
A w Warszawie polecam taki sklep z garniturami jak Roland. T kupił tam 2 garnitury i są bardzo fajne i w takich przystępnych cenach. Płaciliśmy ok 500 - 700 zł. Są tam też garnitury ślubne i wszystkie dodatki. Jeżeli nie znajdziemy nic ciekawego to pewnie też tam kupimy.

Cytat:
Hejo

nie moge uchwycic kolorku, bo sa o wiele jasniejsze od czubka głowy a później sa coraz ciemniejsze

ta dam

Załącznik 4445324
no ślicznie wyszły

Witam we wtorek

Wstałam chora Mam straszny katar i boli mnie gardło, ledwo mówię.

Rok 2016 będzie lepszy, musi być lepszy

1.12.2014
21.03.2015
14.06.2015
07.2018 cp usunięty lewy jajowód
12.2018 histerolaparoskopia - prawy jajowód niedrożny
misiak17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 09:37   #671
Madziuniusia
Zakorzenienie

Cytat:
no dokładnie

ja sie nie spoźniłam chyba nigdy aaa raz jak mpk mi nie podjechal bo sniegu w nocy nasypalo to sie spoznilam i tez do aptekarki
ale ich powiedzialam w tamtym roku baj bo byli niemożliwi
teraz mam swietna rodzinke, mieszka 2 bloki dalej niz ja nie musze mpk jezdzic
i sa normalni, nie to co tamci

A Ty na cały etat pilnujesz?
nie, bo ja normalnie pracuję w hotelu na umowę o pracę, z tym że ja pracuje raz na 4 dni, przez 24 godziny. Czyli idę np. w poniedziałek na 6:30, wychodzę ok 5 rano we wtorek i następnym razem idę do pracy w piątek na 6:30 Także jak mam akurat wolne to przyjeżdżam do małej, na pierwsząlub druga zmianę. Pierwsza mi trwa od 7:30 do 16:30, a druga od 11:30 też do 16:30.

Ja się spóźniłam drugi raz, pierwszy raz było jak autobus strasznie wolno jechał... wg rozkładu miałam być na czas. A raz jeszcze zaspałam, wstałam o 7, więc nie było szans na dojechanie autobusem na czas, także wsiadłam w taksi i zdążyłam.
Stary 2012-01-17, 09:41   #672
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Cytat:
nie, bo ja normalnie pracuję w hotelu na umowę o pracę, z tym że ja pracuje raz na 4 dni, przez 24 godziny. Czyli idę np. w poniedziałek na 6:30, wychodzę ok 5 rano we wtorek i następnym razem idę do pracy w piątek na 6:30 Także jak mam akurat wolne to przyjeżdżam do małej, na pierwsząlub druga zmianę. Pierwsza mi trwa od 7:30 do 16:30, a druga od 11:30 też do 16:30.

Ja się spóźniłam drugi raz, pierwszy raz było jak autobus strasznie wolno jechał... wg rozkładu miałam być na czas. A raz jeszcze zaspałam, wstałam o 7, więc nie było szans na dojechanie autobusem na czas, także wsiadłam w taksi i zdążyłam.

aha rozumiem

byla tu jeszcze taka co pilnowala chlopczyka na etat, ale sie zmyła, a byla taka "głośna" przez chyba jeden watek, malenka i jakies liczby miala tam, chyba w avatarze czerwono wlosa laske miala

Mia i Tosia <3

Stary 2012-01-17, 09:45   #673
Madziuniusia
Zakorzenienie

Cytat:
aha rozumiem

byla tu jeszcze taka co pilnowala chlopczyka na etat, ale sie zmyła, a byla taka "głośna" przez chyba jeden watek, malenka i jakies liczby miala tam, chyba w avatarze czerwono wlosa laske miala
pamiętam ją ciekawe co z nią, że sie nie odzywa...
Stary 2012-01-17, 09:50   #674
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

nom

dobra ja sie zbieram i ide do pracy
dobrego dnia laski!

Mia i Tosia <3

Stary 2012-01-17, 09:55   #675
(kicia)
Zakorzenienie

adosienka no zabiła bym tego teścia. Normalnie trafiliście na niesamowitą okazję a on nie bo po swojemu musi? No masakra a potem za kilka lat powiększycie rodzinę i znowu mieszkanie zmieniać i kasy szukać. Ja bym na waszym miejscu pokóbinowala z kredytem.

niusia już dawno sobie obiecałyśmy szczegółowe relacje że ślubów. Rady itp.

A jest jeszcze jedna rzecz sobie obiecałyśmy. Że do dnia ostatniego ślubu ostatniej wizazowe PM 2012 zostajemy na wątku PMkowym dopiero później przechodzimy na wątek Żonkowy
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-17, 09:56   #676
misiak17
Wtajemniczenie

Ja też pilnuję teraz dorywczo dziewczynki Ma 10 miesięcy i jest córką mojej koleżanki.

Rok 2016 będzie lepszy, musi być lepszy

1.12.2014
21.03.2015
14.06.2015
07.2018 cp usunięty lewy jajowód
12.2018 histerolaparoskopia - prawy jajowód niedrożny
misiak17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 10:00   #677
Madziuniusia
Zakorzenienie

Cytat:
adosienka no zabiła bym tego teścia. Normalnie trafiliście na niesamowitą okazję a on nie bo po swojemu musi? No masakra a potem za kilka lat powiększycie rodzinę i znowu mieszkanie zmieniać i kasy szukać. Ja bym na waszym miejscu pokóbinowala z kredytem.

niusia już dawno sobie obiecałyśmy szczegółowe relacje że ślubów. Rady itp.

A jest jeszcze jedna rzecz sobie obiecałyśmy. Że do dnia ostatniego ślubu ostatniej wizazowe PM 2012 zostajemy na wątku PMkowym dopiero później przechodzimy na wątek Żonkowy
i bardzo dobrze:P
Stary 2012-01-17, 10:03   #678
E87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość
Nas nie obowiązywały Msze Św. z komunią na naukach. Mieliśmy tylko 3 spotkania w salce razem z poradnią, więc nie spotkałam się z czymś takim.

No to ładnie, że urodziny się udały, atmosfera była nienaganna i wszyscy byli zadowoleni
I powodzenia na spotkaniu zapoznawczym!!!

!0 będzie idealna, bo i zdążysz się wyspać i zjeść śniadanko. A na miejscu będziesz spokojna, że nawet z poślizgiem masz dużo czasu, by się jeszcze ubrać i poczekać na TŻta. To jest właśnie plus "późnych" ślubów. Napisałam późnych, bo jak już wiadomo dla mnie to późno, ale przynajmniej nie będziecie się musiały ramowo trzymać czasu tak jak ja.
U mnie fryzjer będzie na 8 rano, a i tak się obawiam, że to za późno. Nie wyobrażam sobie tego bym miała mieć ślub o 11.00- tak jak sobie tego nasz proboszcz życzył...

A teraz duże dla studentek egzaminujących się/ zaliczających jutro, dla aplikujących o pracę oraz załatwiających wszystkie ważne sprawy!!!!

Dobrej nocy
A na ktora masz Msze slubna?

Cytat:
Napisane przez kindziulindzia Pokaż wiadomość
Hej

rozdałam 4 zaproszenia u siebie w pracy na razie robią furorę
i powiem Wam że dopiero teraz powoli do mnie dociera że to już już
i miłe uczucie dać komuś zaproszenie
A jak rozdajesz zaproszenia? Delegacja czy konkretne osoby?
Cytat:
Hejo

ta dam

Załącznik 4445324
Superankco Tż sie postaral! A jak zamierzasz zrobic powtorke to juz w ogole efekt bedzie extra!

Choroba niestety meczy, dzis nie umialam spac w nocy do 3... pozniej miedzy 3-6 cos pospalam, ale i tak malutko Jak wroce do domu to ide spac!
Wczoraj przyszly mi wienietki w ksztalcie garniaka i sukni, to pozniej Wam to wkleje, ale mam maly problem z poskladaniem ich Tzn wczoraj mialam, ale to przy stanie podgoraczkowym, wiec szybko mnie to zirytowalo i je zostawilam
E87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 10:04   #679
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
i bardzo dobrze:P

jeesttt dzięki temu żadna nie bedzie smutna że nie wytwałyśmy z nia bardzo fajne pomysły macie
Stary 2012-01-17, 10:06   #680
kooocur
Zakorzenienie

Aaaaa spać..................... ...

Jestem odbiciem Twojego serca, mamo!

Synuś
kooocur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 10:07   #681
Anulka_p
Zakorzenienie

Dzień dobry
Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
MAM SUKNIĘ
zaraz wam wkleję tylko się ogarnę z komputerem
Super. Gratulacje. Bardzo ładnie w niej wyglądasz. Masz w ogóle cudne włosy. Kiedyś miałam podobną długość i cudnie się w nich czułam. Postanowiłam je zapuścić na ślub teraz mam do połowy pleców i średnio się w nich czuję. Jaką planujesz ślubną fryzurę?

Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość
A tu macie ode mnie w temacie odchudzania :

Cytat:
a tak w temacie arletki to jak na razie to pogoda jej sprzyja na bajkowy zimowy ślub oby śnieg się utrzymał

już nie moge doczekać się peirwszej relacji

a teraz idę spać
Też nie mogę się doczekać

Cytat:
matko a mój TŻ coś pobąkuje, żeby kupić garnitur na bazarach...
Nie pozwól mu. Nie, nie, nie!
09.07.2013 g. 4:55- Wreszcie jesteś- Michaś   
Anulka_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 10:07   #682
kindziulindzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez E87 Pokaż wiadomość

A jak rozdajesz zaproszenia? Delegacja czy konkretne osoby?
zaprosiłam konkretne osoby na ślub i na wesele nie wyobrażam sobie inaczej
19.05.2012
kindziulindzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 10:07   #683
ladystar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Ratujesz mi życie. Właśnie zastanawiałam się czy to nie jest tak, że jak tata weźmie to na siebie to nie musi mieć tego 5 lat, żeby mógł przepisać. Bo coś takiego słyszałam. Wiem tyle, że jest to działka od dawna nie uprawiana tylko łąka tam jest. Tak bardzo jestem zorientowana, że o kategoriach nic nie słyszałam. A co do tego planu zabudowy to powiedzą mi to w gminie czy gdzie?? Buduje się tam obok dom mojej cioci ale nie wiem jaki to ma wpływ i jej działka też kiedyś była taka jak moja.

Tak, najlepiej pojsc do gminy i zapytac czy dla tej dzialki jest plan miejscowy, jesli nie ma to czy moga Ci dac druk do wypelnienia, bo chcesz wystapic o warunki zabudowy.

Cytat:
No ja byn na twoim miejscu dobrze ta informacje sprawdzila. Nie jestem zadnym znawca w tym temacie ale zawsze mi sie wydawalo ze zeby nie placic podatku od darowizny to nie mozna jej sprzedac przed uplywem 5 lat. Tak na logike to gdyby to bylo takie proste ze mozna za jedna wizyta u notariusza to przepisac to wszyscy by tak robili. No chyba ze sie cos w przepisach zmienilo.
wlasnie wszyscy tak robia jesli wujek jest spokrewniony z rodzicem w pierwszej linii pokrewienstwa, a Ty rzecz jasna z rodzicem to tak sie wlasnie robi inna sprawa jest sprzedaz dzialki osobom obcym

ladystar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 10:11   #684
baskaeta
Zadomowienie

Dzień dobry

dziewczyny nowa częśc już? ho ho ho dwano mnie tu nie było ale juz jestem heh!

ze spraw slubnych umówiłam się do dermatologa żeby zobaczył czy moje przebarwienia na skórze od trądziku da rade jakoś wyleczyc

Edytowane przez baskaeta
Czas edycji: 2012-01-17 o 10:21
baskaeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 10:11   #685
Madziuniusia
Zakorzenienie

ja też nie bardzo wiem jak mam załatwic zaproszenie osób z pracy.... Bo pewnym jest, że na pewno jedna z recepcji, jedna kelnerka i jedna kucharka nie będą mogły. I nie wiem jak to załatwiać. Czy dawać imienne zaproszenia czy prostu "dla kucharek", "dla kelnerek"... Opcja z "pracownikami firmy bla bla" nie przejdzie, bo jakbym złożyła na ręce szefa zaproszenie to pewnie nikt o niczym by nie wiedział...
Stary 2012-01-17, 10:14   #686
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
ja też nie bardzo wiem jak mam załatwic zaproszenie osób z pracy.... Bo pewnym jest, że na pewno jedna z recepcji, jedna kelnerka i jedna kucharka nie będą mogły. I nie wiem jak to załatwiać. Czy dawać imienne zaproszenia czy prostu "dla kucharek", "dla kelnerek"... Opcja z "pracownikami firmy bla bla" nie przejdzie, bo jakbym złożyła na ręce szefa zaproszenie to pewnie nikt o niczym by nie wiedział...
ja daję imienne tylko z mojego działu czyli pan xxx xxx & osoba towarzyszaca i sama wrecze tzn zostawie an biurku przed ich przyjściem do pracy - bo zawsze wczesniej jestem i bedzie taka niespodzianka

a u mnie w pracy jeśli chcieli zaprosic tylko na ślub wysyłali do całej firmy maila z info ze sie hajta i zapraszaja na ślub

Edytowane przez baskaeta
Czas edycji: 2012-01-17 o 10:15
baskaeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 10:14   #687
niut0
Zakorzenienie

Madziu ślicznie Ci w tej sukni

Cytat:
Napisane przez chocolate muffin Pokaż wiadomość
A właśnie dziewczyny, była któraś z was na dniu skupienia dla narzeczonych ? jak to u was wygląda ?
Ja byłam w tg na dniu skupienia Najpierw coś na kształt kazania, później spowiedź dla tych co chcieli, później msza, która "liczy się" jako msza niedzielna. Po mszy dostaliśmy obrazki na potwierdzenie, że byliśmy i do domu. Wszystko trwało ok 1,5h

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-17, 10:16   #688
ladystar
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie!

Też mi się tak wydaje bo przecież to by było widać w papierach, że zrobiliśmy tak żeby uniknąć podatków. A przecież za takie coś to się kary płaci ( tak mi się wydaje). Chyba będę musiała się wybrać do notariusza i zapytać o wszystko.
Co do przekształcania to już nie aktualne bo tata się dowiedział, że to już zrobili jak ciocia się budowała obok.
A jeszcze jedno pytanie... jeśli działka będzie na tatę (jeśli musi być te 5 lat - wiem, że dom na pewno trzeba tyle mieć) to ja mogę tam budować dom na siebie?? Wiem, że takie rzeczy jak woda, które są na działce to tata by musiał załatwiać, ale dom??
najlepiej zapytac notariusza albo nawet kilku, bo my tak robilismy i kazdy powiedzial nam inna kwote za zalatwienie sprawy ale chyba tylko 1 powiedzial, ze tak sie nie da zrobic, reszta byla zgodna w temacie i tak wlasnie zrobilismy ale prawnikiem, ani notariuszem nie jestem wiec reki nie daje uciac

za to w prawie budowlanym moge dac Jesli dzialka bedzie na tate to Ty mozesz byc INWESTOREM, czyli osoba budujaca i inwestujaca w dom na dzialce taty, on tylko podpisze dokument, ze ma prawo do dysponowania nieruchomoscia na cele budowlane

ladystar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 10:16   #689
jagata
Wtajemniczenie

Cytat:
Tutaj chodzi o przepisanie a nie kupno działki, więc zasady mogą być inne. Natomiast co do podatku, to wiem, że jak się sprzedaje mieszkanie i by nie uniknąć płacenia podatku, to trzeba zgłosić do US, że uzyskany przychód zostanie wykorzystany na cele mieszkaniowe (czyli kupno innego mieszkania) - wtedy się nie płaci.

Cytat:
Witajcie!

Nie wiem co jest z tym okresem 5 lat. Mogłabym się ojca zapytać - on moze wiedzieć. Natomiast przepisywanie działki z wujka na brata (ojciec) a potem na dziecko (dziecko brata), to jest zachowanie jednej grupy podatkowej (chyba tak to się nazywa). Zwolnienie z płacenia podatku od darowizn tej grupy (przy zachowaniu takiej kolejności) jest możliwe, lecz ten fakt trzeba zgłosić w ciągu 6 miesięcy od sporządzenia aktu notarialnego. Jak pisałam wydaje mi sie to możliwe, ale na 100% nie jestem pewna.

Cytat:
o matko, na bazarze????
Na bazarze też są fajne garniaki, ale trzeba sobie ustalić z czego ten garnitur ma być.

Cytat:
ah ten uśmiech jest powalający

ostatnio gadałam z teściową na temat świadków i tylko przebąknęłam że świadkiem tżta będzie prawdopodobnie jego kolega to się mocno zdziwiła że dlaczego nie brat tżta a to jakiś wymóg jest że musi byc ktoś z rodziny?? mamy swoje powody dlaczego nie chcemy brata na świadka i tyle... mam nadzieję że nie będzie tżta nagabywac że ma brata wziąc na świadka...
e tam, nie ma co się przejmować innymi i ich zdaniem. My na początku mysleliśmy, że weźmiemy 2 pary a teraz decyzja padła i świadkiem będzie mój brat i kuznyka TŻta Już się zgodzili, więc tą sprawę mamy odchaczoną

Cytat:
Pójdź do biura rachunkowego, chociaż wydaje mi się, że w rozliczeniu nie podaje się tego typu informacji, ale oddzielnie trzeba to zgłosić...najlepiej poczytać informacje na stronie ministerstwa finansów w dziale podatki (tam powinny być takie biuletyny jak wypełniać zeznania podatkowe i z nich powinno wynikać co tam trzeba wpisać a co nie).
Stary 2012-01-17, 10:16   #690
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anulka_p Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Super. Gratulacje. Bardzo ładnie w niej wyglądasz. Masz w ogóle cudne włosy. Kiedyś miałam podobną długość i cudnie się w nich czułam. Postanowiłam je zapuścić na ślub teraz mam do połowy pleców i średnio się w nich czuję. Jaką planujesz ślubną fryzurę?

Też nie mogę się doczekać

Nie pozwól mu. Nie, nie, nie!
planuję koczka i do tego z boku taki pleciony warkoczyk przy skórze mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości