|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1351 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasz ślubny rok zaczynamy, na pierwszą relację czekamy - PM 2012 cz. XVII
Jagodzia to super
gratulacje |
|
|
|
#1352 |
|
Zadomowienie
|
Jagodziu gratulacje
ale ulga, nie?
|
|
#1353 |
|
Rozeznanie
|
[1=0fa303f516315febafe3d9d d3f31e3911a3c772a_61c3bc0 235435;31702517]ja juz o 13 będę pania K.
a o 17 to już będę się dobrze bawiła a Ty będziesz przeżywała swoją przysięgę [/QUOTE]no niestety a czemu tak wcześnie o 13 masz? [1=0fa303f516315febafe3d9d d3f31e3911a3c772a_61c3bc0 235435;31702559]my jeszcze na odchodne dajemy ciasto i wódkę [/QUOTE] to sporo tej wódki muszisz mieć jak jeszcze wódke będziesz dawać.. ja już myślałam żeby ciasta nie dawać bo botem taka ganianina na odchodne każdemu dać i wogóle |
|
|
|
#1354 |
|
Zakorzenienie
|
Jagodzia!!!! Ciesze się niesamowicie
Niech Twoja byłą szefowa sie buja teraz :P I Całe szczęscie bo coś zawsze do kieszeni wpadnie na wesele!!!!!! GRATULUJE!!! Gosza - ale jak wypełnialiście ten protokół, to tylko odpowiadacie "tak", "nie" czy może jakoś zagłębialiście się w tematy?
|
#1355 |
|
Wtajemniczenie
|
Przypadkiem natrafilam na to wykonanie 1 tanca... jak dla mnie super
|
|
|
|
#1356 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0fa303f516315febafe3d9d d3f31e3911a3c772a_61c3bc0 235435;31701954]ja też chcę próbę 585 bo ona jest całkiem całkiem
[/QUOTE] Jakie ceny? |
|
|
|
#1357 |
|
Rozeznanie
|
Na Śląsku tak jest
Ja mam o 11.00
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1358 |
|
Rozeznanie
|
ja też mam próbę 585 i za obrączki z zółtego złota i dodatkiem białego daliśmy 1500zł w tym grawer gratis i przed ślubem mamy z nimi przyjść do jubilera i nam powiększy lub zmniejszy jak będzie trzeba
![]() do do której u was wesela trwają?? u mnie na mazowszu to 17 to taka normalna pora.. jak ktoś robi o 15 to u nas jest juz bardzo wcześnie |
|
|
|
#1359 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.pudelek.pl/artykul/37675/...slubnych_foto/
na jednym ze zdjęciu jest mój pas, którego tyle poszukuję
|
#1360 |
|
Zakorzenienie
|
Zapomniałam napisać, że z żółtego złota. Takie najbardziej tradycyjne, jakie mają moi rodzice, dziadkowie, ale koniecznie w próbie 585 z soczewką.
|
|
|
|
#1361 |
|
Zakorzenienie
|
Jagodziu gratuluje
uwielbiam takie sytuacje ![]() A więc: 1. i 2. Nasze zaproszenia (nie długo zrobię opinię o próbkach innych zaproszeń)3. Dokupiłam wstążkę trochę grubszą przyda nam się do menu 4.Pudełka na ciasto oceniam je na 6 zamówiłam ich ok 14 a dostałam do nich 16 szt podkładek 5. Już całkiem gotowe zawieszki Reszta zakupów za nie długo mam nadzieję, że do piątku dojdą ![]() Edit. Nie mogę załadować zdjęć więc wrzuciłam je tu: 1. http://imageshack.us/photo/my-images/830/sam1283.jpg/ 2. http://imageshack.us/photo/my-images/515/sam1284r.jpg/ 3. http://imageshack.us/photo/my-images/694/sam1296z.jpg/ 4. http://imageshack.us/photo/my-images/21/sam1294t.jpg/ 5. http://imageshack.us/photo/my-images/813/sam1287l.jpg/ Edytowane przez zubi89 Czas edycji: 2012-01-18 o 20:44 |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1362 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() takie same 120-150zł za gram wszystko zależy od tego po ile złoto będzie stało i jak skomplikowany będzie wzór ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- Co znajduje się w tym protokole? jakie pytania etc? |
|
|
|
|
#1363 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0fa303f516315febafe3d9d d3f31e3911a3c772a_61c3bc0 235435;31703449]
Co znajduje się w tym protokole? jakie pytania etc?[/QUOTE] I. Dane personalne 1. a. Nazwisko (panieńskie i poprzednio używane) b. Imiona c. Imię i zawód ojca d. Imię, nazwisko panieńskie matki e. Dowód osobisty (seria, nr, miejsce i data wydania) 2. a. Data i miejsce urodzenia b. Data i adres parafii chrztu c. Rok i parafia i Komunii św. d. Rok i parafia bierzmowania 3. a. Miejsce i adres stałego zamieszkania b. Miejsce, czas okres i adres tymczasowego zamieszkania c. Miejsce, adres parafii i czas okres poprzedniego zamieszkania d. Miejsce i adres zamieszkania rodziców 4. a. Stan cywilny (wolny, wdowiec, cywilnie związany, rozwiedziony) b. Wykształcenie c. Zawód 5. a. Wyznanie (obrządek) b. Czy uznaje zasady moralności chrześcijańskiej? c. Czy rozumie potrzebę modlitwy, przystępowania do sakramentów św. i uczestniczenia we Mszy św.? d. Czy zamierza przed ślubem w sposób świadomy przystąpić do sakramentu pokuty i przyjąć Komunię św.? e. Czy ukończył katechizację (podstawową, ponadpodstawową, przedmałżeńską)? 6. a. Od jak dawna narzeczeni się znają? b. Czy i od kiedy są zaręczeni? c. Czy rodziny narzeczonych się znają? d. Czy rodzice i opiekunowie wiedzą o zamiarze małżeństwa? e. Czy wyrażają zgodę? Jeżeli nie to dlaczego? II. Przeszkody małżeńskie 7. Przeszkoda niezdolności fizycznej (kan. 1084) a. Czy narzeczony nie ma wątpliwości co do stanu swojego zdrowia? b. Czy uważa, że będzie mógł mieć własne dzieci? c. Czy nie ma wątpliwości co do zdolności do współżycia małżeńskiego? 8. Przeszkoda węzła małżeńskiego (kan. 1085) a. Czy nie zawierał małżeństwa z inną osobą? b. Jeżeli tak, to w jaki sposób małżeństwo to przestało istnieć? c. Czy nie zawierał (-a) związku cywilnego z inną osobą? d. Jeżeli tak, to w jaki sposób związek ten przestał istnieć? e. Kiedy i dlaczego nastąpił rozwód? f. Czy z poprzedniego małżeństwa lub związku cywilnego wynikają zobowiązania względem współmałżonka, dzieci lub innych osób? 9. Przeszkoda występku (kan.1090) a. Czy narzeczeni znali się przed śmiercią współmałżonka? b. Co było powodem śmierci? c. Czy któryś z narzeczonych nie jest współwinnym tej śmierci? 10. Przeszkoda pokrewieństwa (kan. 1091) a. Czy narzeczeni są spokrewnieni w jakim stopniu? 11. Przeszkoda powinowactwa (kan. 1092) a. Czy narzeczeni nie są powinowatymi w linii prostej? 12. Przeszkoda przyzwoitości publicznej (kan. 1093) a. Czy narzeczeni nie pozostawali z krewnymi drugiej strony w związku małżeńskim nieważnym lub w konkubinacie? 13. Przeszkoda pokrewieństwa prawnego (kan. 1094) a. Czy między narzeczonymi nie zachodzi stosunek rodzicielstwa lub rodzeństwa na skutek adopcji prawnej? 14. Przeszkoda święceń (kan. 1087) a. Czy narzeczony nie przyjął święceń diakonatu lub kapłaństwa? 15. Przeszkoda wieczystego i publicznego ślubu czystości (kan. 1088) a. Czy narzeczeni nie składali wieczystego i publicznego ślubu czystości w instytucie zakonnym? * Dotyczy tylko katolików obrządku wschodniego 16. Przeszkoda pokrewieństwa duchowego (kan. 811 KKKW) a. Czy narzeczeni nie pozostają względem siebie w jakiejś relacji w związku z sakramentem chrztu? III. Wady oświadczenia woli zawarcia małżeństwa 17. Jedność (wyłączność), nierozerwalność, sakramentalność małżeństwa, dobro potomstwa (kan. 1055, 1-2; 1056) a. Czy chce zawrzeć małżeństwo zgodnie z nauką Kościoła jako jedno i nierozerwalne do śmierci? b. Czy wewnętrznie zgadza się z nauką Kościoła co do nierozerwalności i wierności? Jeżeli nie, dlaczego? c. Czy dopuszcza rozejście się czy separację w wypadku trudności w małżeństwie? d. Czy chce przyjąć potomstwo w małżeństwie i po katolicku je wychować? e. Czy przyjmuje zasady etyki katolickiej w planowaniu rodziny? 18. Niezdolność do przyjęcia obowiązków małżeńskich (kan. 1095) a. Czy w rodzinie nie było wypadków choroby psychicznej? b. Czy narzeczeni są przekonani o własnym zdrowiu psychicznym? (kan. 1095, n. 1) c. Czy mają zdolność do rozeznania oceniającego co do istotnych praw i obowiązków małżeńskich? (kan. 1095, n. 2) d. Czy nie cierpią na przewlekłe lub dziedziczne choroby, o których wzajemnie nie wiedzą? (kan. 1095, n. 3) e. Czy nie nadużywają alkoholu lub innych środków odurzających? Czy nie są od nich uzależnieni? Czy druga strona o tym wie? 19. Warunek (kan. 1102) a. Czy są stawiane jakieś wymagania, od których uzależnia się zawarcie lub trwanie małżeństwa? b. Czy wymagania te nie mają formy warunku? Czy warunek ten dotyczy przeszłości, teraźniejszości czy przyszłości? c. Jakie jest stanowisko drugiej strony w tej sprawie? 20. Przymus (kan. 1103) a. Czy narzeczeni sami dobrowolnie podjęli decyzję zawarcia małżeństwa? b. Komu zależy na zawarciu tego związku? c. Czy nie ma nacisku ze strony rodziny lub otoczenia, np. względy materialne, społeczne, obawa zniesławienia? d. Czy nie ma innych okoliczności przymusu, np. bojaźń z szacunku dla rodziców? 21. Umyślne wprowadzenie w błąd (kan. 1098) a. Czy narzeczeni nie tają przed sobą okoliczności mogących zakłócić wspólnotę życia małżeńskiego, np. niepłodności, nałogów, zobowiązań finansowych? IV. Małżeństwa mieszane z braćmi odłączonymi, niechrześcijanami, z niewierzącymi i niepraktykującymi - kan. 1086; 1124-1129. 22. Pytania dla strony katolickiej: a. Czy zdaje sobie sprawę, że zgodne pożycie w małżeństwie jest zagrożone z powodu różnic w sprawach najbardziej wewnętrznych, czego z racji zaangażowania uczuciowego się nie dostrzega? b. Jak postąpi w wypadkach konfliktowych, gdy żadna ze stron nie będzie chciała ustąpić, np. w sprawach moralnych i religijnego wychowania dzieci? c. Czy zgodzi się na postępowanie wbrew prawu Bożemu, czyli na życie grzeszne dla zachowania wspólnoty w małżeństwie? 23. Pytania dla strony niekatolickiej: a. Czy zdaje sobie sprawę z konsekwencji różnicy poglądów, różnej oceny moralnej w wielu sprawach? b. Czy zdaje sobie sprawę z naturalnego obowiązku tolerancji względem przekonań i zobowiązań strony katolickiej? c. Czy zna obowiązki sumienia współmałżonka? d. Czy uznaje jedność i nierozerwalność małżeństwa oraz jego cele: wspólne dobro małżonków oraz zrodzenie i wychowanie potomstwa? 24. w przypadku małżeństw mieszanych obrządkowo: a. jeśli narzeczony jest obrządku wschodniego: Czy narzeczona chce przejść na obrządek narzeczonego? b. jeśli narzeczona jest obrządku wschodniego: Czy któraś ze stron chce przejść na obrządek drugiej strony? Uwaga: a .w przypadku małżeństwa z niekatolikiem lub osobą nieochrzczoną (z wyjątkiem odstępców od Kościoła katolickiego) należy wypełnić formularz nr 4 (w trzech egzemplarzach) oraz nr 12 lub 12A i 27A; b. w przypadku odstępców od Kościoła katolickiego oraz osób niepraktykujących należy wypełnić formularz nr 5 (w trzech egzemplarzach). V. Duszpasterska rozmowa z narzeczonymi 25. a. Rozmowę ustalono na dzień ................. b. Rozmowę przeprowadził ksiądz (diakon) ............. VI. Dokumenty 26. a. Metryka chrztu św. b. Świadectwo ukończenia katechezy przedmałżeńskiej c. Prośba o wygłoszenie zapowiedzi d. Odpis aktu małżeństwa z USC. Nr dokumentu ................ e. Zaświadczenie konkordatowe. Nr dokumentu z USC ............... Protokół przedślubny – co dalej? Po spisaniu protokołu przedślubnego, młodzi powinni udać się do obowiązkowej spowiedzi. Na parafialnej tablicy ogłoszeń pojawi się zapowiedź o Waszym ślubie lub zostanie ona odczytana w kościele. Trzeba pamiętać o tym, aby dostarczyć informację o zapowiedzi do parafii (zaświadczenie wystawia ksiądz), z której pochodzi druga osoba (najczęściej narzeczony). Ksiądz drugiej parafii wystawia zaświadczenie o dokonaniu tej formalności. ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- http://weddingpage.pl/pl/porady/prot...zedslubny.html |
|
|
|
#1364 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
bo tez mam zareczynowy stamtąd, z cyrkoniami, ale nic mi nie wspominali o tym darmowym polerowaniu jak bylam tam zapytac czy mozna reklamowac zloto bo bardzo mi sie rysuje ten zareczynowy, to pan mi laskawie wypolerowal i pokazal ze jedyne wyjscie to polerowac samemu co chwile zeby nie bylo widac rysek, bo niestety to nie podlega reklamacji. Tylko ze obraczka bratowej TZ mimo ze ma duzo wiecej lat to wyglada calkiem inaczej, jest bardziej zolta i ma mniej rysek, a niczym nie polerowana itp... a mam niby najlepszy stop. Poza tym nic mi nie mowili o tym darmowym zmniejszaniu![]() Cytat:
|
|
#1365 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
[1=0fa303f516315febafe3d9d d3f31e3911a3c772a_61c3bc0 235435;31703449]u nas tak sie robi i wesele trwa do 4 a czasem nawet do 6nad ranem, zalezy jak się goście bawią ![]() [/QUOTE] no to fajnie macie u nas też sie bawią tak 4 lub 6 widocznie wy na śląsku bardziej imprezowe ludzie jesteście:P
|
|
|
|
|
#1366 |
|
Konto usunięte
|
co za idiotyczne pytania
|
|
|
|
#1367 |
|
Zakorzenienie
|
O rany, nie dałabym rady tak wcześnie. o tej porze to ja będę na fotelu u fryzjera
|
|
|
|
#1368 |
|
Zakorzenienie
|
sporo tych pytań
a na niektóre to w ogóle nie znam odpowiedzi MASAKRA
|
#1369 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ostatnio tak sobie myślałam, że jak dostanę @ na ślub to się chyba załamię.
Edytowane przez chocolate muffin Czas edycji: 2012-01-18 o 20:44 |
||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Aż sobie policzyłam z ciekawości i wyszło mi, że @ będzie przed weselem, a na wesele akurat się skończy
|
|
|
|
|
#1372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jagodziu - gratulacje
|
|
|
#1373 |
|
Rozeznanie
|
Kobieta mnie bije !!
Ja miewam bardzo ciężkie @ także naprawdę to nie byłoby nic przyjemnego...
|
|
#1374 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja mam zaręczynowy w próbie 585 czyli w II bodajże no i tez się niestety rysuje, ale u mnie kazdy pierścion tak ma, przy zakupie Pani powiedziała TŻtowi że na 2 lata od zakupu mam czyszczenie i polerowanie gratis, a po upłynięciu tego okresu za okazaniem karty stałego klienta no i zmieszanie i powiększanie także przy karcie. Musisz dopytać w salonie, bo może po prostu nie każdemu udzielają takich info mimo że powinni? ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Mi wyszło że na ślubie będę tydzień przed @ ! ha ha! dobrze, w dekolcie będę miała pełniej
|
|
#1375 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
a ja tam się wybieram po zakup butów ślubnych miałam zamawiać na all ale zrezygnowałam bo tam robią na zamówienie No i zespól też mam stamtąd, a wy jaki macie zespół ![]() Cytat:
Cytat:
i ściągnełam od Ciebie pomysł na zawieszki już mam wydrukowane tylko trzeba teraz powycinać i kupić tasiemkę
04.08.2012 04.07.2014 Edytowane przez Kessi_86 Czas edycji: 2012-01-18 o 21:14 |
||||
|
|
|
#1376 | ||||
|
Zakorzenienie
|
w Vanilla Caffe na Krokowskim Przedmieściu
![]() dzisiaj to ja normalnie latam dostałam skrzydeł ze szczęścia ![]() Cytat:
![]() dokładnie aż żyć się chce ![]() Cytat:
Cytat:
zawieszki będę robić podobne tylko że będę wycinać je ozdobnymi nożyczkami specjalne kupiłam w empiku ![]() Cytat:
dziękuję dziewczynki za gratulacje
|
|
#1377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też swego czasu sobie wyliczyłam, gorzej jak coś się poprzesuwa a tego bym nie chciała, po dup... będzie z zabawyI w końcu zamówiłam zaproszenia A teraz zmykam, rano pobudka. Miłego wieczoru
Edytowane przez ona8686 Czas edycji: 2012-01-18 o 21:03 |
|
|
|
|
#1378 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie weszłam na stronę Apartu i zbieram szczękę z podłogi
ceny poszły w górę
|
#1379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Pani u jubilera powiedziała, że mieli podwyżkę 11 stycznia, następna za dwa tygodnie |
|
|
|
|
#1380 |
|
Zadomowienie
|
ooo to wpadnę na kawę przed/po weselu koleżanki w kwietniu, bo jeszcze tam nie byłam. A jeśli będziesz tam nadal pracować ok. października, to pojęczę o możliwość pstryknięcia jakiś fotek w trakcie pleneru, bo tam takie ciekawe wnętrze mają, dobrze widziałam przez szybę czy mylę miejsca?
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:53.

gratulacje 
ale ulga, nie?
czy może jakoś zagłębialiście się w tematy? 
Ja mam o 11.00 

19.05.2012
uwielbiam takie sytuacje

jak bylam tam zapytac czy mozna reklamowac zloto bo bardzo mi sie rysuje ten zareczynowy, to pan mi laskawie wypolerowal i pokazal ze jedyne wyjscie to polerowac samemu co chwile zeby nie bylo widac rysek, bo niestety to nie podlega reklamacji. Tylko ze obraczka bratowej TZ mimo ze ma duzo wiecej lat to wyglada calkiem inaczej, jest bardziej zolta i ma mniej rysek, a niczym nie polerowana itp... a mam niby najlepszy stop. Poza tym nic mi nie mowili o tym darmowym zmniejszaniu
a na niektóre to w ogóle nie znam odpowiedzi MASAKRA

gdyż sesja już za pasem i każdy wykładowca chce nas mieć przed tym z głowy i już mamy egzaminy ostatni mam nadzieję odbędzie się we wtorek. A więc
was o kciuki będą mi bardzo potrzebne. W zamian za nie wrzucę wam za chwilkę moje zakupy ślubne oraz zaproszenia. Może w środe wreszcie wrócę do normalności.
18.08.2010 - zaręczyny