![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Co znaczy "idealne życie"?
Tak czytam wątek o tym, jaki to wizaż zły, niektóre wizażanki wredoty wstrętne, a na pewno udają, że mają "idealne życie"? A potem, biedne, zakładają wątek o tym, jakie mają kłopoty pod fałszywym nickiem- no muszą udawać. Dlatego mam pytanie: co znaczy idealne życie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Co znaczy "idealne życie"?
Dla każdego będzie to coś innego, wedle priorytetów w życiu, hierarchi wartości...
Dla mnie idealne życie to życie w zgodzie z samą sobą. Chciałabym być zdrowa i aby moi bliscy byli zdrowi i sprawni jak najdłużej, bo wiem jakie to przykre, gdy ktoś cieżko zachoruje i jak choroba potrafi zniszczyć całe szczęście. W moim idealnym życiu jest miejsce na idealny związek z idealnym meżczyzną, z którym założę rodzinę, będę miała dużo psów ![]() Chciałabym móc się rozwijać, realizować swoje pasje, osiągnąć coś w dziedzinach, którymi się zajmuję. Bogactwem też bym absolutnie nie pogardziła. No i w tym idealnym życiu chciałabym bardzo pozostac dobrym i wrażliwym człowiekiem.
![]() |
![]() |
#3 |
jestę wieszczę
|
Idealne życie = żyć godnie, zgodnie ze swoimi zasadami i spełniać swoje marzenia, być kochanym. Tak to widzę.
Nie mam idealnego życia i nigdy takiego nie miałam.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Idealnego prawdopodobnie nie ma tak jak wątpię że są idealni ludzie. W każdym wieku dla każdego ideał będzie oznaczał coś innego.
Dla mnie teraz to po 1. zdrowie-bo widzę koleżankę która nie wychodzi ze szpitala i choroba przewróciła jej życie do góry nogami, widzę jak boi się śmierci, jak nie może robić tego co chce, nie może studiować wymarzonego kierunku jak my, wszyscy jej rówieśnicy. I jeszcze umiejętność życia nie od jednego do drugiego obowiązku i terminu, a cieszenie się każdą chwilą choć brzmi to banalnie. Ciągle się tego uczę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Idealne, czyli takie, jak sobie wymarzyliśmy, spełniajace nasze oczekiwania, dające satysfakcję, szczęście.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Zdrowie swoje i najbliższych, dobra sytuacja finansowa, dobre perspektywy na przyszłość, możliwość pracy zgodnej z wykształceniem, zainteresowaniami i ambicjami. Związek?? Niekoniecznie, można być szczęśliwym i czerpać z życia będąc samemu. Facet nie jest gwarantem niczego czego nie można zdobyć polegając na sobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wydaje mi sie, ze poruszasz dwa rozne problemy. Pierwszym z nich jest pytanie o idealne zycie a drugim ludzka obluda zawarta w dwoch pierwszych zdaniach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ah, może niech elity wizażowe nie wspominają więcej, jak to cywilizowanie i pomyślnie potrafią np. poprosić faceta o sprzątnięcie brudnych skarpetek, bo NA PEWNO TAK DOBRZE NIE MACIE W ŻYCIU, żeby jedną rozmową, ba, zaledwie rozmową takie coś uzyskać?! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Zgodzam się - zdrowie swoje i bliskich, bo nie ma nic ważniejszego ponad to. Sama to zobaczyłam jak moja koleżanka, moja rówieśniczka zmarła. Od zdiagnozowania choroby do jej śmierci minęło zaledwie pół roku, ta choroba przytrafia się jednej osobie na milion. Akurat jej. Od tej pory wiem, że nie ma się o co spinać w obliczu zagrożenia życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Cóż, widzę, że definicje różne, tak jak różni są ludzie
![]() Dla mnie to życie w zgodzie ze sobą, na zasadzie: nikomu niczego nie muszę udowadniać. Osobiście wolę określenie życie dobre, tzn. bez burz i grzmotów. Każda z nas "nosi w sobie swój dom", mnie ukształtowało to, że nie pochodzę z domu z dobrymi wzorami: matka zbyt kochająca ojca, który był "złotym chłopcem", niepasujący w sumie do siebie ludzie, którzy nie mieli odwagi i chęci się rozwieść, a potem zmarł ojciec i już było za późno na wszystkie zmiany. Mnie osobiście to ukształtowało + wczesna w sumie śmierć także matki i moich teściów- dlatego WIEM, że szkoda marnować życia na dopasowywanie się do innych, na różne "mam nadzieję, że ..". Dlatego nie potrafiłabym nigdy pójść tylko za emocjami i uczuciami. Mam teraz w sumie spokojne i poukładane życie, z pracą, w porządku mężem i dziećmi, które coraz mniej mnie potrzebują, bo nastolatki czują potrzebę wolności i swojego życia. I myślę, że każdy będzie miał to swoje "idealne życie", jeśli po prostu będzie żył tak, aby WEWNĘTRZNIE czuł, że jest ok. Chciałabym tak czuć jak najdłużej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Widzisz, sama chyba idealnie to ujęłaś. Według mnie idealne życie to takie, kiedy czujemy, że wszystko jest na swoim miejscu, że jesteśmy wolni (w sensie życia bez presji, noża na gardle, zależności itp.) i szczęśliwi z tym co mamy i będąc tym, kim jesteśmy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
moja wizja idealnego życia: największym codziennym zmartwieniem jest to co dzisiaj zjem na obiad
![]() chyba że przyjmę wersję pt 'zostaję hipisem' - to wtedy może dojść do tego jeszcze 'gdzie dzisiaj śpię' ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego myślę też, że nie ma sensu się licytować, bo każda inaczej to definiuje, ale to, co łączy różne wyobrażenia "idealności" to to wewnętrzne poczucie , że jest ok. Dla kogoś moja wizja poukładanego życia może być koszmarem, tak jak dla mnie koszmarem jest np. emocjonalny rollercoaster - ale jeśli ktoś czuje się z tym w porządku , to czemu nie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Kuźnia inspiracji
|
A dla mnie idealne życie to po prostu życie w zgodzie ze sobą i własnym sumieniem.
Ale tak naprawdę idealnego życia nie ma nikt. Zawsze robimy coś, co je spieprzy. Edytowane przez Inspire Czas edycji: 2012-01-18 o 20:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
wiadomo że jak ktoś pisze że ma IDEALNE życie to albo kręci, albo zmyśla, albo po prostu nikt jeszcze nie zdjął jej/jemu różowych okularów z oczu.
Życie jest takie że raz lepiej raz gorzej, w życiu musi być równowaga i jak coś idzie dobrze..bardzo dobrze, to coś musi pojsc nie tak. Albo w jednej dziedzinie jest super, a w drugiej cos nie idzie tak jak chcemy. Grunt żeby się nie załamywać, mieć przy sobie parnera który wspiera nawet w bardzo trudnych chwilach, bo razem można góry przenosić, a samemu to czasem wszsytkiego się już odechciewa :/
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Idealne czyli takie w którym jestem szczęśliwa:
1. takie, w którym nie muszę nic nikomu udowadniać wbrew sobie 2. takie, w którym moi bliscy są zdrowi a ja nie obawiam się o ich przyszłość 3. takie w którym troska o sferę materialną nie dominuje nad samą radością i przyjemnością życia. 4. takie, w którym mam czas aby to życie smakować i delektować się nim a nie pędzić wciąż w pogoni za kolejnymi celami i zadaniami ![]() 5. takie po którym będę w stanie zaakceptować ..idealną śmierć i nie obawiać się jej wiedząc, że już wszystko stracone, że przegrałam to życie a drugiego, bardziej lub mniej idealnego nie dostanę. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-01-18 o 20:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Nie ma dla mnie idealnego życia. Na każdym może się pojawić rysa - choroba, śmierć, poważne problemy rodzinne...
Ja przeżyłam dużo już - od małego choroby, problemy, walka o życie. Potem małe prywatne piekiełko w domowym zaciszu, dzięki ojcu. Potem babcia która zachorowała i opieka nad tak niekontaktującym, chorym człowiekiem dała mi niezłą lekcję pokory. Potem dla odmiany ucieczka mamy w alkohol. W końcu kolejne choroby u mnie. Wieczny brak kasy w domu, wieczne liczenie się z każdą złotówką, odmawianie sobie, płacze że nie będzie wypłaty i ziemniaki z kefirem codziennie 3 miesiące pod rząd. To wszystko mi pokazało, że tak naprawdę jakkolwiek nie planowałabym żyć, to wszystko może się poukładać zupełnie inaczej. Dlatego teraz staram się wpływać i zmieniać to, co mogę, a z resztą - pogodzić jako tako. Idealne życie to dla mnie dobre i spokojne życie. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ta druga samotność kojarzy mi się nie tyle z brakiem partnera co brakiem rodziny, przyjaciół, znajomych, z takim w pełni tego słowa znaczeniu osamotnieniu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Dla mnie życie idealne to: dobra podstawa (szczęśliwy związek, dach nad głową, praca, zdrowie) + jakiś cel w życiu, coś do czego warto dążyć, co nadaje sens, spełnienie.
Jestem szczęśliwa i nie bardzo mnie obchodzi co kto (szczególnie obcy) o tym myśli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
może dlatego że nadal masz kogos kto Cie wspiera, masz dzieci itd. to że wewnetrznie czujesz że jest ok, nie znaczy że mas zidealne życie ![]() tutaj raczej mowa o takich ludziach, którzy mówią ahhh jakie mam za☠☠☠iste życia, wszystko jest idealne, nic złego nie ma na tym świecie ani w moim życiu, wszystko jest takie różowe piękne, nikt się nie kłóci, nie ma problemów, nie tracą bliskich , nie ma zawodów miłosnych i nie tylko, mają za☠☠☠ista pracą w dodatku zarabiaja kupę kasy i co tam jeszcze. życie nie jest idealne.
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Życie idealne jest jak, nie przybliżając, gaz idealny w termodynamice- nie istnieje
![]() Poza tym- ideały są złe. Nudne. Gdy znajdziemy się w sytuacji idealnej, zawsze przychodzi niepokój, że jest za dobrze, i albo ten niepokój zaburza nam idealne szczęście sam w sobie, albo z tego niepokoju jesteśmy skłonni nieświadomie coś w życiu skopać. ![]()
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
- to podobnie; tyle że nie rozumiem tego właśnie "kłamiesz, udajesz, konfabulujesz". Bo przecież coś takiego nie dostaje się od losu?/Boga? jak zapakowany prezent, ale za tym jest praca, dokonywane wybory, myślenie. Pewnie, że są tacy, którzy mają na starcie łatwiej, ale inni w życiu pod górkę, ale w dużej mierze to, jak będzie nasze życie wyglądać, zależy od nas samych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-01-18 o 20:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Oczywiście, że nie jest, ale może być po prostu dobre, a to bardzo dużo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Idealne życie to realizacja swoich marzeń ale również zdrowie i harmonijne współżycie w rodzinie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Dla wielu znajomych ja mam idealne życie. mam męża który bardzo mi pomaga w prowadzeniu domu, mamy własne mieszkanie, obydwoje pracujemy.
Ale każdy widzi tylko część prawdy, mieszkanie na kredyt, praca bardzo stresująca jedna i druga. Chociaż nie narzekam to jednak nie uważam, abym miała idealne życie. Dla każdego będzie ono wyglądało inaczej. dla mnie byłoby idealne gdybym była w pełni zdrowa i nie miała kredytów. tylko tyle brakuje mi do pełnego szczęścia. nie muszę mieć gigantycznych zarobków wielkiego domu ani nic z takich rzeczy. wystarczyłoby mi żeby zeszły kredyty wtedy byłabym spokojniejsza ;-)
Edytowane przez Angel_00 Czas edycji: 2012-01-18 o 20:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:49.