|
|
#811 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Cytat:
nie mówiąc już o tym, że jakościowo również wypada to całkiem fajnie.
|
|
|
#812 | |
|
Wtajemniczenie
|
U
1. płatki ciniminis z mlekiem, kawa 2. banan,grucha, sok marchewkowy 3. kasza gryczana, pupleciki z indyka w sosie pomidorowym, buraczki na ciepło 4. kaszka nestle kakaowa (taka dla dzieciaczków), kawa 5. sałatka: mix sałat, kurczak, brokuł, kukurydza, grillowana cukinia, mozarella, sos jogurtowy,orzechy włoskie * niedzielne, 12,5 godziny w pracy
|
|
|
#813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- bylo ponad 46km nawet ![]() a ziemniakow nie musialam liczyc,dali mi na talerz tyle,wiec sie wysilac nie musialam ![]() Dzisiejsze U. 1.owsianka(szklanka mleka 3,5%,5łyżek płatków,łyżka otrębów żytnich,pomarańcza,cynamo n) 2.2kromki razowego z masłem,wędliną i warzywami,jabłko 3.indyk na oliwie z brązowym ryżem i warzywami 4.jabłko,paczuszka mini marchewek,inka karmelowa z mlekiem 5.wiejski z papryką,kromka razowego z masłem ponad 2litry wody rower 46km bieganie 20min z TŻ ![]() i takie tam cwiczenia podłogowe |
|
|
|
|
#814 |
|
Raczkowanie
|
Moje ( mam nadzieje lepsze ) P : dopiero zaczynam więc prosze o wsparcie i ocene
![]() ś: 2 kromki razowego ; jedna z szynką , sałatą i pomidorem druga z serem i sałatą herbata z cytryną Io: 200 ml barszczu IIo: zapiekanka z ryżu i resztek gołąbków ( taki mix tego co zostało ) z serem na wierzchu, herbata z cytryną P: jogurt froop kiwi jabłkoK: bułka ; pół z szynką sałatą i pomidorem , pół z serem i sałatą, herbata z cytryną Potem pewnie zjem jeszcze jabuszko i wypije herbate I jak ? Z góry dziękuje za opinie
|
|
|
|
#815 | |
|
Wtajemniczenie
|
to,że ktoś przejechał 45 km to nie znaczy,że musi na siłe wepchnąć siebie więcej jedzenia, bo jeszcze przypadkiem schudnie 20 gr. Zakładając, że jadłospis orzeszka jest jadłospisem 'jem co,ile i kiedy mam ochote' to nie przesadzajmy
dziś zje mniej,jutro więcej i świat się nie zawali
|
|
|
#816 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ok, widzę, że jest taki, "jem na co mam ochote", ale to nie oznacza ze nie moge miec uwag. Wrecz przeciwnie, chyba po to on sie tu znajduje? Więc wypowiem się o tym dzisiejszym: Dzisiejsze U. 1.owsianka(szklanka mleka 3,5%,5łyżek płatków,łyżka otrębów żytnich,pomarańcza,cynamo n) - około 400-500 kcal ![]() 2.2kromki razowego z masłem,wędliną i warzywami,jabłko 300 kcal 3.indyk na oliwie z brązowym ryżem i warzywami - 400 kcal 4.jabłko,paczuszka mini marchewek,inka karmelowa z mlekiem 300 kcal 5.wiejski z papryką,kromka razowego z masłem 300 kcal Nie wiem ile ważysz, ile masz wzrostu, ale zakładam że masz zapotrzebowanie 2000 kcal(przy średniej aktywności:bieganie, spacer), a w tym jadłospisie już wychodzi o 200-300 mniej, bo 1700-800. Zakładając że na rowerze spalisz minimum 1200 (tak by sugerowały kalkulatory, że średnio wyjdzie te 300 kcal na 10 km), to zostawiasz sobie na podstawowe funkcjonowanie "leżę i pachnę" 500-600 kcal, tylko że Twój organizm jedynie na to potrzebuje około 1300. Więc, no sorry, ale to nie jest utrzymanie, bo masz mocno ujemny bilans. Zresztą, zwróć uwagę, sportowcy którzy codziennie na treningach spalają takie ilości kalorii, jedzą bardzo dużo. I to nie jest bez sensu ![]() ---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ---------- Cytat:
I. omlet z 2 jajek i 2 lyzek maki razowej na lyzeczce masla, posmarowany cienko serem mielonym sernikowym (taki waniliowy, tlusty, dlatego tylko dla smaku), z owocami mrożonymi, kawa z mlekiem II. serek wiejski 3% z ogorkiem i cebulką, grahamka z plastrem sera zoltego light i pomidorem III. kilka mandarynek, ryż brązowy z fasolką szparagową, kukurydzą, groszkiem i oliwą, pierś z kurczaka z musztardą i keczupem (niewiele, ale musialam ;d mam @ i jadlabym tylko tluste i slodkie ;d) będzie: lekkie aeroby, zebym nie umarla z bolu brzucha ;f IV. znow piers z kurczaka, zjem ryz brazowy z jablkiem i cynamonem V. tunczyk z wody lub ser bialy poltlusty z warzywami i oliwa + dwa gryzy czekoladowego wafelka, dwie lyzki tego serka co w sniadaniu, staram sie duzo pić
wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=44354776 wishlista https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=723452 Edytowane przez riddle92 Czas edycji: 2012-01-23 o 17:18 |
||
|
|
|
#817 |
|
Rozeznanie
|
Moje wychodzenie z głupiej, rygorystycznej diety ---> U (mam bardzo zwolniony metabolizm...i brak okresu. Ale wagę w normie)
1. Owsianka: 30g płatków, serek wiejski, jabłko, cynamon, imbir. 2. Dwie kromki chleba razowego z jajkiem na twardo, sałatą i pomidorem, kawa z mlekiem. 3. Makaron pełnoziarnisty(40g) z mielonym mięsem indyczym, duszonymi na oliwie pieczarkami, cukinią i papryką. 4. Kawa z mlekiem, dwie mandarynki. 5. Sałatka z gotowanym kurczakiem, mixem sałat, pomidorem, cebulą i łyżką oliwy z oliwek. Około 1500kcal Ruchu dziś niewiele, trochę szybkiego marszu. Ale trzy razy w tygodniu chodzę na fitness. Wiem, że mało ale jedząc więcej - tyję... Nie wiem czy mam stopniowo zwiększać, czy może lepiej od razu wskoczyć na 2000kcal? Pomóżcie, proszę
Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału; Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj... Edytowane przez Jorelia Czas edycji: 2012-01-23 o 18:13 |
|
|
|
#818 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie bede w siebie wpychac jedzenia na sile, porcje nie są małe,nie chodze głodna,na obiad jem to co daje mama![]() i ciekawe,ze tak umiesz policzyc kalorie,skoro nie podałam ani ile ryżu,ani ile mięsa,nie wiesz ile daje masła na chleb,ani jaką wędline jem,wiec Twoje wyliczenia mogą sie nijak miec do stanu faktycznego. Ale dziekuje za troske. |
|
|
|
|
#819 |
|
Zakorzenienie
|
Utrzymanie
1. dwa gofry bananowo-owsiane z mąki orkiszowej z masłem orzechowym i dżemem z czarnej porzeczki 2. pół woreczka brązowego ryżu, gulasz wieprzowy, surówka z czerwonej kapusty, marchwi itp. 3. garść mieszanki studenckiej, duży kawałek pomelo. kubek zielonej herbaty z syropem z dzikiej róży. 4. talerzyk sałatki gyros, pół bułki dyniowej z masłem. |
|
|
|
#820 |
|
Rozeznanie
|
MOje U ( wzorowałam sie na tych zalacznikach od Ilty
) :I : 30g pł. kukurydzianych, szklanka mleka 2%, 1,5 kromki razowca ( 1 z masłem, a pół z dżemem), jabłko II ( szkoła) : batonik ciniminis, jablko III ( szkoła) : jogurt gratka do picia, duża marchewka IV ( szkoła) : bułka grahamka, mandarynki Obiadokolacja ( o 17.30) : talerz zupy krupnik, kromka razowca, 2 parówki wieprzowo drobiowe z ketchupem ( wiem, że obiad taki niekonkretny) deser : pasek gorzkiej czekolady VI : kubek gorzkiego kakao, 2 herbatniki I jak ?
Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-01-23 o 19:36 |
|
|
|
#821 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jaką jesz wędline to nie az takie ważne, ile masła dajesz też nie aż takie ważne, a nawet jak ten obiad był większy to i tak więcej niż 2000 kcal w tym jadłospisie nie ma.zresztą, sama możesz sobie policzyć, ile jesz, i sama sobie odpowiedziec ![]() analiza jest dlatego, zebys zrozumiala,ze jak sie duzo rusza to trzeba duzo jeść, i to co masz to wcale nie jest utrzymanie,bo masz uciete kalorie, mocno uciete.
|
|
#822 |
|
Rozeznanie
|
Utrzymanie
I polenta (z 4 łyżek) z tunczykiem wsw, ziołami, pomidorem, oliwkami II miseczka rosołu z pełnoziarnistym makaronem, na drugie fasolka szparagowa na krojonych pomidorach z bazylia III kawałek tortu orzechowo-kawowego z maltikeksami, ziarenkami kawy i wiśniami, kieliszek szampana IV sałatka z kaszy gryczanej, tuńczyka, ogórka, cebulki, oliwek, pekinki z musztarda francuską - na ciepło - zapieczona z ricottą I grahamka na ciepło na pół - z ricottą, sałatą, pomidorem/ kilkoma plastrami wedliny z piersi indyka, sałatą, pomidorem i oliwkami II pomarancza, kubek goracego mleka z łyżką gorzkiego kakao ![]() III gnocchi zapiekane ze szpinakiem (z dużą ilościa pieprzu i czosnkiem), wędzonym turbotem i gorgonzolą, IV serek wiejski z surówką z czerwonej kapusty, mandarynki i orzecha, gruba grzanka z chleba fasolowego Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-01-23 o 19:22 |
|
|
|
#823 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Cytat:
dobry taki chleb fasolowy?
|
|
|
#824 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
generalnie staram się słuchac swojego organizmu i jem wtedy, kiedy jestem głodna. pięc posiłków jest najczęściej w dni szkolne (teraz mam ferie), ale ten dodatkowy to zazwyczaj coś słodkiego do kawy po obiedzie
|
|
|
|
|
#826 |
|
Rozeznanie
|
U;
I.dwie kanapki z masłem, serem żółtym, papryką/pomidorem i cebulką; zielona herbata; II.rogal drożdżowy z masłem i marmoladą, kubek ciepłego mleka; 2h wygłupów na łyżwach, po wypad do maca z klasą- i owocojogurt i ciastko jabłkowe; III.spaghetti z mięsem mielonym drobiowym i różnymi warzywami na patelnię z sosem pomidorowym i parmezanem; deser;pasek czekolady kawa IV.grahamka z masłem i puszką makreli w sosie pomidorowym, miseczka sałatki greckiej (z fetą ale bez oliwek bo nienawidzę) w czasie dnia mandarynki, ciasteczka korzenne serduszka, sok pomarańczowuy, dwie kawy z mlekiem i cukrem,
|
#827 | |
|
Wtajemniczenie
|
nie przejmuje sie tym,że coś ma dużo cukru albo tłuszczu, albo tym,że w każdym posiłku powinno być białko i że owoc to nie posiłek
straciłam ponad 4 lata na zaburzenia odżywiania i zdecydowanie wystarczy ale dzięki za ocenę.U: 1. miseczka twarożku ze szczypiorkiem,pomidorem i rzodkiewka, kromka razowca cappucino milki o smaku białej czekolady 2. sałatka owocowa polana syropem z agawy, kawa 3. ryż, tuńczyk z grilla, surówka z pekinki soczek wiśniowy 4.omlet z szynka,kukurydza,pieczark ami i papryka polany ketchupem
|
|
|
#828 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze Utrzymanie:
Śniadanie: Pełnoziarniste drożdżowe racuchy z bananem, posmarowane masłem orzechowym i posypane cynamonem; waniliowy jogurt pitny. Śniadanie2: 2 kromki chleba orkiszowego z masłem, szynką i papryką; jabłko. Obiad: Pieczony kurczak w ziołach, ziemniaki, wiosenna surówka. Podwieczorek: Serek homogenizowany z miodem, migdałami, borówkami amerykańskimi i aromatem waniliowym; kawa z mlekiem. Kolacja: Duża grahamka z masłem, szynką, jajkiem i rzeżuchą<3; pomidor z cebulką. |
|
|
|
#829 |
|
Przyczajenie
|
Moje dzisiejsze R :
I śniadanie : 1 kromka chleba orkiszowego z chudym twarogiem z rzodkiewką, kilkoma pomidorkami koktajlowymi i zielona herbata II śniadanie : to samo co na I śniadanie (2 kromki chleba), jabłko Obiad : drobiowe pulpety z sosem pomidorowym na łyżce oleju, sałatka z pomidorami, kukurydzą i rzodkiewką, biały ryż Kolacja : serek wiejski i kromka chleba żytniego. + woda, czerwona herbata. Wiem, że trochę monotonnie na początku dnia, ale miałam zabiegany dzień i nie miałam możliwości niczego innego przygotować. |
|
|
|
#830 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze R
![]() ![]() I 5:30 kanapki z ciemnego chleba z wędliną drobiową i ogórkiem\ II ok 9:00 bułka wieloziarnista z twarożkiem z ogórkiem i rzodkiewką III ok 11:30 to samo co wyżej IV 13:30 maleńka miseczka pomidorowej z domowymi kluseczkami i pierogi... (w pracy) V 17:00 serek wiejski z mieszanką studencką VI 21:00 pół wędzonej makreli
|
#831 |
|
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny
![]() moja kolejna prośba o sprawdzenie jutrzejszego menu ![]() 1. omlet biszkoptowy (jajka,2 łyżki mąki żytniej), plus mus z mrożonych truskawek i paru łyżek serka homo posypane mielonymi migdałami 2. grahamka z sałatą, smażoną na oliwie piersią kurczaka, pomidorem i czerwoną cebulką, jabłko 3. zupa ogórkowa z brązowym ryżem + udko z kurczaka z zupy 4. twaróg biały (nie wiem tylko ile ?chyba pół) ze szczypiorkiem (mam pytanie jeżeli jest to zbyt mala ilość posiłków czy można jako ostatni posiłek wypić odzywkę białkową??) dzięki za odpowiedź pozdrawiam
|
#832 |
|
Raczkowanie
|
u ?mam nadzieje, chociaż mój metabolizm chyba leży i kwiczy..
I. 3 kromki razowca z masłem, szynką, rzodkiewką, serek wiejski, kawa z mlekiem II sałatka z brązowym ryżem, tunczykiem, kukurydza, ogórkiem,serek wiejski znów, herbata 2 paski gorzkiej czekolady pomiędzy jabłko III. bułka wieloziarnista z szynka, ogórkiem, rzodkiewka, kawa z mlekiem ...? |
|
|
|
#833 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiejsze U/P:
I: deser bonti, II: 4 kanapki ciemnego chleba z masłem, kiełbasą i żółtym serem, III: krupnik z ziemniakami, IV: talerz ryżu z warzywami i sosem serowym, 3 czekoladki, V: 3 kromki jasnego chleba z masłem, jajecznica z 2 jaj, parówka, słodzona herbata, VI: jabłko |
|
|
|
#834 |
|
Raczkowanie
|
Na wadze już 44,5
jestem naprawdę happy Dzisiejsze P : kawa z mlekiem Iś: duża miska płatków (cookie crisps, chocapic, kangus ) na mleku 1,5% , 3 kromki żytniego z margaryną i : dwie z dżemem wiśniowym , jedna z miodem ---> ogroomnie się najadłam .. ale wstałam dziś mega głodna lód hello kitty (taki malusieńki .. a szkoda ) , lizak czekoladowy, jabłko o: dwie głębokie miski zupy pomidorowej zabielanej z dużą ilością makaronu pełnoziarnistego jabłko p: buła pszenna (około 110g ) z margaryną , jakąś szynką wieprzową i ogórkiem , kilka łyżek fasolki po bretońsku (prosto z garnucha )k: 3 parówki drobiowe , buła pszenna jw. z margaryną i pomidorem , ketchup i jak ?
|
#835 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zdrowo, smacznie i bez przesady w żadną stronę (mówię tu o opychaniu się słodyczami/jedzeniu przesadnie zdrowo), choć wcisnęłabym gdzieś garść orzechów/koktajl z awokado itp., bo brakuje nnkt.edit: czemu jesz margarynę? polecam zamienić na masło, jest zdrowsze i z tego powodu lepsze dla każdego, a tym bardziej na P, bo ma jednak trochę więcej kcal
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2012-01-23 o 22:55 |
|
|
|
|
#836 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. kubek kakao-kawy na mleku 2% ,pół mandarynki,potem 3 tosty ( z trzech kromek chleba tostowego z ziarnami, dwa z serem żółtym, szynką, marchewką, cebulą i pieczarkami, i jeden z samym serem żółtym,pieczarkami,pomido rem i bazylią, wszystkie z ketchupem) /jabłko/ 2.owsianka na mleku ( 6 łyż.owsianych) po:pomarańcza 3.kawa roz.z mlekiem, serek homo nat 180g i garść nerkowców 4.późny obiad: przed jeszcze jedna garść nerkowców, spora porcja przepysznej wołowiny ( z bardzo dobrego źródła ) w ostrym sosie, miseczka małych buraczków i 3 łychy soczewicy z czymś tam ( ogólnie to obiad z kuchni indyjskiej)5. już 1,5 godz. po obiedzie była kolacja, bo Tż mnie zaprosił , a ja jemu nie umiem odmówić więc: w sumie nie wiem jak opisać to danie .. na dnie taka pierzynka z surowych warzyw(marchew,pietruszka ,seler i por) na to mielone wołowe mięso duszone z dużą ilością cebuli i na to ser żółty, wszystko jeszcze podgrzane w mikrofali i na to sporo ketchupu ( tak wiem ale uwielbiam ketchup) <--- porcja była mega, byłam pełna.6. i to dość późno, bo i późno idę spać : kawa rozpuszczalna z mlekiem, pół kostki twarogu półtłustego, pomidor i kawałek kalarepy herbaty różne i woda jak na to patrzę to mi się dużo wydaję, czuję się przejedzona, oceni ktoś ???? |
|
|
|
|
#837 |
|
Zadomowienie
|
U:
Grahamka z serkiem typu włoskiego i serem żółtym/ z masłem orzechowym, twarożkiem i dżemem jagodowym; banan; kawa z mlekiem Jogurt naturalny; jabłko Ryż pełnoziarnisty; warzywa gotowane; mielony drobiowy smażony na oliwce w bułce tartej Chleb ziarnisto- razowy z serkiem typu włoskiego; wieśniak; pomidorki koktajlowe
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#838 |
|
Przyczajenie
|
Dzisiejsze U w stronę R
I-2 kromki żytniego z żurawiną,posmarowane ramą i na to po plasterku drobiowej i grubym plasterku zotarelli light +duże jabłuchooo+mała miseczka gorącej grochowej z chudą kiełbaską i małą ilością ziemniaczków i łyżką makaronu II-Smakija light wiśniowa (ta mniej tłusta)+garść muesli&granola z orzechami III-(nie wiem jeszcze czy napewno)-krewetki w tempurze+zupa z kalamarami,krewetkami,mar chewką,pieczarkami i makaronem ryżowym lub (jeśli w domu będę jeść)-pierś z kurczaka z sosem sojowym i wegetą,podsmażone na łyżce oleju+kalafior na parze (pewnia taka duuuża salaterka) doprawiony solą z garścią startego sera żółtego (zapieczone)+ziemniaki gotowane z koperkiem IV-3 jajka sadzone na łyżeczce oleju (patelnia przesmarowana ręcznikiem papierowym z olejem) z koperkiem,doprawione solą z dodatkiem sosu pomidorowego (keczup,mleko,miód)+reszt a kulki mozarelli light +1,5 l wody lub więcej +ew. jakaś herbatka jaśminowa zielona +wysiłek : jeśli pojadę na zakupy-duuuużo chodzenia ;D I jak ?
Edytowane przez DreamsComeTrue Czas edycji: 2012-01-24 o 10:53 Powód: zmiana ;) |
|
|
|
#839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#840 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiejsze R -> U.
I: owsianka potrójnie kokosowa 5 łyżek płatków owsianych&żytnich, łyżka otrębów pszennych na połowie szklanki mleka, z wiórkami kokosowymi, 2 łyżkami Danio Intenso Kokos i resztką Fitelli Kokosowej (jakieś hmm 10-15 g ).II: sałatka owocowa: pół jabłka, pół gruszki, pół banana i kiwi polane 100g homo nat i posypane łyżeczką płatków migdałów (robiłam dwie porcje, stąd te połówki), mała kromka grahamu z masłem orzechowym. III: 40g kuskusu, sos z połowy puszki pomidorów, połowy puszki ciecierzycy, papryki i zielonego groszku; 2 ogórki konserwowe. Przegryzka w pracy - 3 mandarynki. IV: Pudełeczko sałatki o nazwie "Lunch grecki" -> http://www.witamina-zph.pl/index.php?id=produkty&id2=5. Jillian Michaels 30 days shred lvl 1 V: chyba kromka grahamu z bieluchem, jajkiem na twardo i warzywami. Do picia woda, herbata zielona i czerwona, kawa z mlekiem. Mam nadzieję, że idę w dobrym kierunku
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:17.

nie mówiąc już o tym, że jakościowo również wypada to całkiem fajnie.

) z margaryną , jakąś szynką wieprzową i ogórkiem , kilka łyżek fasolki po bretońsku (prosto z garnucha