Dzieci pięknie nam się rozwijają i mamuśkom nudzić się nie dają. Mamy IX-X 2011 - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-24, 16:41   #2131
anciaahk
kosmitka

Dot.: Dzieci pięknie nam się rozwijają i mamuśkom nudzić się nie dają. Mamy IX-X 2011

Nie mam pomysłu dlaczego Franek tyle wymiotuje i ulewa. Może to od rozszerzania diety?

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 16:47   #2132
danika
Zakorzenienie

Dot.: Dzieci pięknie nam się rozwijają i mamuśkom nudzić się nie dają. Mamy IX-X 2011

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Nie mam pomysłu dlaczego Franek tyle wymiotuje i ulewa. Może to od rozszerzania diety?
może coś go uczula i tak reaguje a nie kaszle już?
danika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 16:49   #2133
madzialena-lublin
Rozeznanie

Coś się widzę dziwne klimaty porobiły... Dziewczyny, dajcie spokój, tyle tu jesteśmy razem, niejedno razem "przerobiłyśmy" i chyba nie ma sensu tego psuć dziwnymi niedomówieniami i pretensjami. Po to sie tutaj spotykamy żeby powiedzieć jak każda z nas radzi sobie z różnymi rzeczami, jakie ma zdanie na różne tematy, a nie po to żeby wypracować jeden wspólny front, a kto sie wyłamie ten be. Już to kiedyś mówiłyśmy- ze właśnie to jest tutaj najfajniejsze, że KAŻDA może napisać co mysli, a reszta jej nie oceni ani nie wyklnie. I tego się trzymajmy

Cytat:
Napisane przez rabarbar83 Pokaż wiadomość
no i to jest najgorsze że prawie 4 miesiące a ssać poprawnie się nie nauczyła bo ciągle wisi i niby opróżnia do końca a grudy i pół piersi jak kamień co 2 dni przerabiam...właśnie teraz walczy z zastojem, chyba z wychłodzenia tak mam bo już nawet nie chowam cycka pod kołdrę jak ciągle w użyciu w nocy
...może u nas też minie...Boziu oby
Ty to masz przechlapane z tym jedzeniem Hani... Niestety nie umiem nic podpowiedzieć ani pomóc, przytulam

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Głodna jestem a wszystko mnie obrzydza
hmmm

Cytat:
Napisane przez indygo79 Pokaż wiadomość
hej dziewczynki, mimo słońca u mnie niechciej całkowity

przepraszam, że nie pocytowałam ale 3/4 cytatów dotyczy tego co wolno, a nie wolno na forum. wiecie, jakoś niemiło się to czyta. po takim czasie dogada się nie umiemy? nie wierzę

przytulam chorowitki mamy niewyspane rozszerzające dietę przymierzające się do tego mam czekające na zęby i walczące ze skokami

A ja myślę, że 3/4 dyskusji rozbiło się o to JAK pewne rzeczy zostały napisane. bo nie chodzi o "tiutanie" i spijanie sobie z dzióbków, a po prostu powiedzenie pewnych rzeczy ale normalnie, a nie w jakiś tam lekko złośliwy sposób. można powiedzieć wszystko ale wiele osób jest wrażliwych na to jak się pisze, mówi, na samą formę. a że pisanie w necie pozbawione jest tych "dodatków" pozawerbalnych, stąd nieporozumienia.

więc w ramach oczyszczania atmosfery przyznaję - dałam dziecku kaszkę z malina, z cukrem w składzie ale nie chciała sterylizuje butelki, ale wody nie gotuje 5 minut, zabawki przepłukałam gorącą wodą, a maskotki wyprałam bo były zakurzone. nowe też wyprałam bo jak sobie wyobraziłam te chińskie ręce .... nie podobają mi się imiona Jessica, Vanessa, Kevin itp ale naprawdę nic mi do tego jak ktoś nazywa dzieci, bo komuś może się nie podobać, że nazwałam dziecko Agatka i tyle. a marudzenie dzieci tłumaczmy sobie ząbkami, skokami, kolkami itp, itd, rzeczy oswojone łatwiej przetrwac AmenT.

aha, co do kubeczka - na początku ciężko szlo picie, ale po dwóch razach załapała, a łóżeczko jest na środkowym poziomie
Dobrze gada, polać jej

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
ja mam tak samo...śpie jak zając pod miedzą juz mnie to męczy bo młoda sobie śpi tylko cos tam sie miota a ja sie budze co chwila
Oj skąd ja to znam... Dopóki nie oddycha tak że wiem że śpi, to nie ma bata, nie usnę. Dzisiaj nawet sie przez to z mężem pokłóciłam, bo ja się denerwowałam i nie mogłam spać jak Mała sobie leżała i świat oglądała i gugała. A on budzi się dopiero jak juz mocno płakać zacznie albo krzyczeć. Tak nas chyba natura urządziła
Stary 2012-01-24, 16:51   #2134
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
Anciu, no sama nie wiem czemu.... wcześniej tak nie było?

aha, zapomniałam powiedzieć, że 14 lutego idziemy do alergologa i zrobimy małej testy z krwi, żeby sprawdzić czy ta skaza jest.

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

indygo79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 16:56   #2135
madzialena-lublin
Rozeznanie

A teraz mam pytanie- ile herbatki/wody powinno wypijać dziecko? Bo moja za nic w świecie nie chce nic pić. Niczego. Czasem uda mi się w nią trochę wmusić, ale przeważnie jest ryk i plucie.
Pocieszam się, że moze popija sobie z mojego cyca, bo tak jak pisałam przeważnie possie tylko trochę, póki rzadkie leci. No i kupki normalne, 1 albo 2 dziennie. Ale się martwię, bo pije mm to wiem że powinna coś pić.
Stary 2012-01-24, 17:14   #2136
anciaahk
kosmitka

Cytat:
10 lutego kończy 4 mc a może dać jej już jakąś kaszkę czy cóś pediatra mówiła że za wcześnie ale ona się nie zna
Wg mnie można, jeśli są takie problemy, może to pomoże. Natka i Acelinka dawały nawet przed ukończeniem 4 mca.
Cytat:
Napisane przez mooonik Pokaż wiadomość
Ania no do Ciebie, bo mi pierwsza odpowiedziałaś, a chciałam tak ładnie cytnąć, żeby było wiadomo o co chodzi i od czego się zaczęło. Nieważne. Cieszę się, ze u Was kaszka dała taki efekt jakiego oczekiwałaś
o tym kleiku no widzisz nie zrozumiałaś o co mi chodzi- bo ja jak mam kupić marchewkę w słoiczku dla dziecka to chcę, żeby to była 100%marchewka, a nie z dodatkiem kleiku czy wody. To samo w przypadku mieszanych deserków owoców, nie chcę żeby były w nich jakieś inne wypełniacze. O to mi chodzi.

natomiast co do ostatniego zdania pogrubionego miło mi, ze tak uważasz. Jednak ja zrozumiałam to wszystko całkiem odwrotnie- jakbym się wymądrzała i miała rację ponad racjami. A ja się tylko chciałam podzielić swoimi spostrzeżeniami. I tyle.
I serio koniec tematu z mojej strony. Od dziś będę tylko przyklaskiwać nowym umiejętnościom i przytulać potrzebujących.
Słuchaj te owoce są bez wody, dzisiaj sprawdzalam, natomiast marchew z ziemniakami była z wodą, tak nawet dumałam dlaczego, może dlatego, że to ma być zupka? A kleik dodają w ramach glutenu?
Ogólnie ten hipp przestał mi się podobać, bo nie jest produkowany w Polsce, nie wiem czemu, ale do polskich warzyw czy owoców mam większe zaufanie. Może to głupie.

Co do pogrubionego - zrobisz, jak uważasz, ja swoje zdanie na temat takich dyskusji napisałam, mi wiele dały, nie będę się powtarzać. Jesteś dorosła, wiesz co robisz, prosić Cię nie będę <foch>

Cytat:
pytanko z innej beczki
mamusie posiadające materacyk kokos-gryka na jakiej stronie dzieci śpią i kiedy przewracacie na drugą???? wyrzuciłam instrukcję a w necie same sprzeczne info i zgłupiałam
Yyyyyy to ma strony??????
Cytat:
Głodna jestem a wszystko mnie obrzydza
Cotka, to nie są tanie rzeczy .
Cytat:
A ja myślę, że 3/4 dyskusji rozbiło się o to JAK pewne rzeczy zostały napisane. bo nie chodzi o "tiutanie" i spijanie sobie z dzióbków, a po prostu powiedzenie pewnych rzeczy ale normalnie, a nie w jakiś tam lekko złośliwy sposób. można powiedzieć wszystko ale wiele osób jest wrażliwych na to jak się pisze, mówi, na samą formę. a że pisanie w necie pozbawione jest tych "dodatków" pozawerbalnych, stąd nieporozumienia.

więc w ramach oczyszczania atmosfery przyznaję - dałam dziecku kaszkę z malina, z cukrem w składzie ale nie chciała sterylizuje butelki, ale wody nie gotuje 5 minut, zabawki przepłukałam gorącą wodą, a maskotki wyprałam bo były zakurzone. nowe też wyprałam bo jak sobie wyobraziłam te chińskie ręce .... nie podobają mi się imiona Jessica, Vanessa, Kevin itp ale naprawdę nic mi do tego jak ktoś nazywa dzieci, bo komuś może się nie podobać, że nazwałam dziecko Agatka i tyle. a marudzenie dzieci tłumaczmy sobie ząbkami, skokami, kolkami itp, itd, rzeczy oswojone łatwiej przetrwac AmenT.
AmenT. Kapitalnie to napisałaś.
Cytat:
Napisane przez Martusiaaa21 Pokaż wiadomość
My już po spacerku, mały dosypia w wózku, mama zrobiła obiad i sobie odpoczywa
Ach jak sobie pomyślę, że za jakiś czas do pracy trzeba będzie wrócić i gorzej z czasem, że po południu to będzie trzeba się dzieciaczkiem nacieszyć, pomyśleć o obiedzie na drugi dzień, ogarnąć chatę i wogóle to na wizaż mi czasu za dużo nie zostanie:ryczy:
Martusia nie myśl jeszcze o pracy, proszę .
Cytat:
Napisane przez gerda Pokaż wiadomość
daje 50ml soczku plus 20ml ciepłej wody, nie zawsze wypija calość
OO nie pomyślałam, by rozrabiać z wodą, może to jest myśl .
Cytat:
Napisane przez Malgosia1983 Pokaż wiadomość
A wogóleee to Stefano zjadł poł słoiczka marchwi Myślalam, że nie zje nic bo mu nie smakowała, ale odstawiłam na kilka dni i dziś mlaskał ładnie No i ulżyło mi bo od rana mało co zjadł, a tak to znaczy, że apetyt ma
Brawa dla Stefka . Dalej był umorusany???
My dzisiaj marchew z ziemniaczkiem, też pół słoiczka i pół słoiczka owocków po kilku godzinach.
Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
Pytanie do mam ktore daly starte jabluszko-jaka koopka byla u dzidzi? to ze moze byc rzadka po tym to wiem ale sie zastanawiam nad kolorem bo u nas dzisiaj byla troszke zielonkawa
U nas przy rozszerzaniu były przedziwne kupy, nawet czarna, zielonkawa też. Wszystko możliwe Luluś.
Cytat:
może coś go uczula i tak reaguje a nie kaszle już?
Nie kaszle, nie wiem, co by go uczulało.

Indygo - wcześniej tak nie było.

Ucięło mi cytaty, zaraz poszukam jakie.

---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
si si stuka

ale ile ja się uwalczyłam z małym co by mu ta łyżeczkę włożyć i zastukać, cały czas mi języczkiem wypychał

U nas nie stuka.
Ale łyżeczkę bierze do buzi, krzywi się, ale pozwala stukać.
Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość

mamuśku co u Cie?
Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
a dlaczemu nie kuraka?
Już Ci dziewczyny odpisały, ja od siebie dodam, że jak dzieci jedzą dużo kuraków, pędzonych hormonami, to potem 7-letnim dziewczynkom rosną piersi itp. Oczywiście to przejaskrawiony przykład, ale do 2 lat nie będę dawać.
No i co to za kura, co dorasta w 6 tygodni zamiast w kilka mcy.
Cytat:
Napisane przez 19natka88 Pokaż wiadomość
właśnie Szymek nic nie chce, dzisiaj zaszalał i wypił 20ml soczku marchewkowego
Jaki dałaś?

Stary 2012-01-24, 17:21   #2137
archinta
Zakorzenienie

Chciałam poczytac , pocytowac ale of kors mały sie obudził i jest ile jest:

Cytat:
ja nie chce tylko moja córa widocznie lubi konkurować w tej mało zaszczytnej konkurencji antyśpiochowej i nie daje za wygraną

no i to jest najgorsze że prawie 4 miesiące a ssać poprawnie się nie nauczyła bo ciągle wisi i niby opróżnia do końca a grudy i pół piersi jak kamień co 2 dni przerabiam...właśnie teraz walczy z zastojem, chyba z wychłodzenia tak mam bo już nawet nie chowam cycka pod kołdrę jak ciągle w użyciu w nocy
...może u nas też minie...Boziu oby
Przytulam Was kochane
Cytat:
bo kurczaki są faszerowane hormonami - przynajmniej JA z tego powodu nie będę kupować w sklepie dla dziecka kurczaka.
No akurat średnio z tym...raczej antybiotyków sporo dostają, ale ogólnie okresy karencji sa zachowywane Hormonów to dużo dostają świnie czy krowy na synchronizację rui
Cytat:
pytanko z innej beczki
mamusie posiadające materacyk kokos-gryka na jakiej stronie dzieci śpią i kiedy przewracacie na drugą???? wyrzuciłam instrukcję a w necie same sprzeczne info i zgłupiałam
Nasz maluch śpi na kokosie, grykę to się daje później... tak mi coś świta
Cytat:
aha, co do kubeczka - na początku ciężko szlo picie, ale po dwóch razach załapała, a łóżeczko jest na środkowym poziomie
zdolniacha

i witaj
archinta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 17:22   #2138
danika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzialena-lublin Pokaż wiadomość
A teraz mam pytanie- ile herbatki/wody powinno wypijać dziecko? Bo moja za nic w świecie nie chce nic pić. Niczego. Czasem uda mi się w nią trochę wmusić, ale przeważnie jest ryk i plucie.
Pocieszam się, że moze popija sobie z mojego cyca, bo tak jak pisałam przeważnie possie tylko trochę, póki rzadkie leci. No i kupki normalne, 1 albo 2 dziennie. Ale się martwię, bo pije mm to wiem że powinna coś pić.
Olga tez nie chce pić 100 ml herbatki w nią wlewam cały dzień a i tak zwykle nie wypije całej. Póki jeszcze cos karmiłam to sie nie martwiłam tym, ale teraz pcham w nią i juz, czasem troche łyżeczką
Stary 2012-01-24, 17:39   #2139
archinta
Zakorzenienie

Cytat:
eeeeeee dokladnie rok temu zrobilam test ciazowy
wzruszyłam się
Cytat:
uuuu...a może ząbki ida??

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

A jeszcze co do tych hormonów- to właśnie ogromnym problemem jest zanieczyszczona woda i gleba odchodami właśnie krów czy świń. Ale o tym się nie mówi
Stary 2012-01-24, 17:39   #2140
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Moje dziecko mnie wykończy. Łapie mnie za cycka dziąsłami na początku. Boli jak nie wiem. Niby się awanturuje a jak go przyłożę to albo tak łapie, albo ciamka ze swoim palcem w buzi... i jeszcze mama ciastka jakieś upiekła i wysiedzieć nie mogę tak mi ten zapach przeszkadza. I te zaotki.

Ale mam dzień żali co? Wybaczcie

Lulla , ah Ten czas leci tak, że niedługo będzie druga i trzecia rocznica testowania

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 17:39   #2141
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko czy wystarczającą Muszę wyczytać to gdzieś..
W ciagu dnia pije jeszcze duzo mleczka i nawet jesli w tej kaszce miało by byc tego niewystarczajaco to sie to wyrowna - tak sobie mysle

Cytat:
Napisane przez gerda Pokaż wiadomość
tak mi coś 6mc właśnie świtał

musze zrobić test z łyżeczką
i co?

Cytat:
A wogóleee to Stefano zjadł poł słoiczka marchwi Myślalam, że nie zje nic bo mu nie smakowała, ale odstawiłam na kilka dni i dziś mlaskał ładnie No i ulżyło mi bo od rana mało co zjadł, a tak to znaczy, że apetyt ma

Noo i superancko

Od kiedy dzieci mogą jeść pomidory? P. mówił, że syn jego kolegi był mega nerwus i pediatra zalecil im podawanie soku z pomidorów i podobno nerwowść poszła precz Tylko nie dopytał o szczegóły
No i się smiałam bo rozmawiali o tym podczas jazdy na rowerze...tak więc okazuje się że mój Pan też plotkuje na dzieciowe tematy
Faceci też lubią ploteczki

Cytat:
Pytanie do mam ktore daly starte jabluszko-jaka koopka byla u dzidzi? to ze moze byc rzadka po tym to wiem ale sie zastanawiam nad kolorem bo u nas dzisiaj byla troszke zielonkawa
U nas normalna.

Cytat:
Możliwe, brzuszek jeszcze się pewnie oswaja z tym. U nas ulewanie to normalka od urodzenia ale przy zębach się nasiliło

Cytat:
Jaki dałaś?
Marchewkowo-jabłkowy z hippa

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 17:40   #2142
SONIA004
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki za odp.
Może może

Danke szyn dobra kobito.

W necie możesz znaleść pod nazwią anielski puch.
Ja robię zawsze z 8białek i dodaję trochę mniej mąki i cukru
Anielski puch – ciasto z białek
Składniki:
- 10 białek
- 3/4 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z 3/4 szklanki cukru pudru.
Białka ubijamy z dodatkiem soli dodając w trakcie proszek do pieczenia.
Gdy uzyskamy niezbyt gęstą, ale puszystą pianę dodajemy powoli pozostały cukier puder, sok i skórkę cytryny. Ubijamy jeszcze chwilę do połączenia się składników.
Delikatnie, przy pomocy łyżki lub łopatki dodajemy mąkę z cukrem.
Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką (lub bułką tartą) formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Pieczemy około 30 minut. Jeśli wierzch zarumieni się zbyt mocno można przykryć formę folią aluminiową.
Smacznego!
dziękuję kochana!!!
U mnie też białka zalegają ostatnio, bo ja tylko żółtka zjadam ostatnio

Cytat:
przytul mnie jestem potrzebująca

ehh ja jako obserwator się wtrącę mooonik wydaje mi się, że właśnie dobrze że nie przyklaskujesz tylko a piszesz co myślisz i co uważasz na jakiś temat i nie sądzę że dziewczyny wzięły to jako wymądrzanie a właśnie jako inny pogląd który warto przemyśleć bo może się okazać że zmieni to ich punkt widzenia albo utwierdzi w przekonaniu że mają inne zdanie i wydawało mi się że o tym też dziewczyny pisały czasem myśli się to samo a czyta co innego tak to bywa między homo sapiens więc nie ograniczaj się do przytulania bo jak wszystkie przestaniemy pisać co myślimy a zaczniemy się tylko poklepywać, co jest niewątpliwie miłe ale z umiarem, to zrobi się mdło na wątku
każda dyskusja jest dobra i już

jak to się mówi tylko małpa nie zmienia zdania (czy jakoś tak)

...jestem nie wyspana więc sobie pozwoliłam na niemądry elaborat a co

spróbuje jak tylko paczka przyjdzie ale coś długo idzie

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------

o Dżizus niewyspana

pytanko z innej beczki
na razie na kokosie podobno w okolicach 6 miesiąca na grykę się powinno przerzucić... ale ja chyba nie będę przerzucać
SONIA004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 17:41   #2143
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
pytanko z innej beczki
Że co to on ma dwie strony? : cojest::c ojest: a ja myślałam że to zmieszane jest i obojętnie którą stroną położę. A jak to odróżnić?

Wymianka.
Stary 2012-01-24, 17:42   #2144
archinta
Zakorzenienie

Cotka- za te karmienie to Ci sie pomnik i medale nalezy!!!
Stary 2012-01-24, 17:43   #2145
cotynato
Zakorzenienie

A właśnie. Dzisiaj moje dziecie albo wymiotowało albo ulało. Sama nie wiem, bo u nas to nie częste. Z lekkim ciśnieniem, duże, rzadkie, bez serka. I ulanie to to samo co wymiot? CIemna masa ze mnie, wiem

Wymianka.
Stary 2012-01-24, 17:45   #2146
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
Moje dziecko mnie wykończy. Łapie mnie za cycka dziąsłami na początku. Boli jak nie wiem. Niby się awanturuje a jak go przyłożę to albo tak łapie, albo ciamka ze swoim palcem w buzi... i jeszcze mama ciastka jakieś upiekła i wysiedzieć nie mogę tak mi ten zapach przeszkadza. I te zaotki.

Lulla , ah Ten czas leci tak, że niedługo będzie druga i trzecia rocznica testowania
Oj Cotek

Cytat:
Że co to on ma dwie strony? : cojest::c ojest: a ja myślałam że to zmieszane jest i obojętnie którą stroną położę. A jak to odróżnić?
u mnie kokos jest twardy i gładki a gryka jest pikowana w kwadraty i one są takie lekko wypukłe.

Dominik

Martynka
Stary 2012-01-24, 17:55   #2147
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Cytat:
pięknie
Cytat:
eeeeeee dokladnie rok temu zrobilam test ciazowy

---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

I tak mi nikt nie odpisze tak jak z tym jabluszkiem(no poza Malgo) nie jestem nikomu potrzebna. tak mi smutno...
kurcze dopiero co robiłyśmy testy a już rok minął

Cytat:

Składniki:
- 10 białek
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Gdy uzyskamy niezbyt gęstą, ale puszystą pianę dodajemy powoli pozostały cukier puder, sok i skórkę cytryny. Ubijamy jeszcze chwilę do połączenia się składników.
Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką (lub bułką tartą) formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Pieczemy około 30 minut. Jeśli wierzch zarumieni się zbyt mocno można przykryć formę folią aluminiową.
Smacznego!
brzmi apetycznie na pewno kiedys zrobię

Cytat:

czasami mnie takie myśli dopadają buuuuu
Cytat:

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 18:02   #2148
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
A właśnie. Dzisiaj moje dziecie albo wymiotowało albo ulało. Sama nie wiem, bo u nas to nie częste. Z lekkim ciśnieniem, duże, rzadkie, bez serka. I ulanie to to samo co wymiot? CIemna masa ze mnie, wiem
U nas to normalka od urodzenia Jak pod ciśnieniem to chyba raczej wymioty - ulanie to tak jakby się coś wylało z buzi.

Łojezu... jak mi się chce piwa

Dominik

Martynka
Stary 2012-01-24, 18:02   #2149
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez archinta Pokaż wiadomość
No akurat średnio z tym...raczej antybiotyków sporo dostają, ale ogólnie okresy karencji sa zachowywane Hormonów to dużo dostają świnie czy krowy na synchronizację rui
No właśnie antybiotyki, tak mi coś świtało też. Nasza niezawodna Archi.
A Ty kochana kiedy do pracy wracasz?
Cytat:
Własnie nie wiem, jest do tego drażliwy i płaczliwy . Nie wiem, co się dzieje.
Cytat:
Możliwe, brzuszek jeszcze się pewnie oswaja z tym. U nas ulewanie to normalka od urodzenia ale przy zębach się nasiliło

Marchewkowo-jabłkowy z hippa
To myślisz, że odstawić pokarmy, by sprawdzić, od czego to ulewanie?
Ten soczek też daliśmy i smakowało .
Cytat:
u mnie kokos jest twardy i gładki a gryka jest pikowana w kwadraty i one są takie lekko wypukłe.
Yyyyy u mnie chyba obie strony są identyczne.

Stary 2012-01-24, 18:03   #2150
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
Madziu, faktycznie Kamilka pewnie pragnienie zaspokaja pijąc z piersi. a tak wg zasad to dziecko na mm powinno wypijać przez dzień tyle ile wynosi jedna porcja mleka w danym wieku. np 150 ml. tyle teorii a czy któreś dziecko forumowe tyle pije? nie wiem

Cytat:

AmenT. Kapitalnie to napisałaś.

dzięks

tak Martusia nie myśl i nie pisz. ja jak tylko pomyśle o powrocie to . serio rok temu bym o to siebie nie posądzała, że nie będe chciała do pracy wracać. jak mam komuś Agatke oddać?

OO nie pomyślałam, by rozrabiać z wodą, może to jest myśl .

My dzisiaj marchew z ziemniaczkiem, też pół słoiczka i pół słoiczka owocków po kilku godzinach.

a my ani gruszki z gerbera nie chciałysmy, ani dyni z ziemniakami

Indygo - wcześniej tak nie było.

Ucięło mi cytaty, zaraz poszukam jakie.

---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

U nas nie stuka.
Ale łyżeczkę bierze do buzi, krzywi się, ale pozwala stukać.

mamuśku co u Cie?

Już Ci dziewczyny odpisały, ja od siebie dodam, że jak dzieci jedzą dużo kuraków, pędzonych hormonami, to potem 7-letnim dziewczynkom rosną piersi itp. Oczywiście to przejaskrawiony przykład, ale do 2 lat nie będę dawać.
No i co to za kura, co dorasta w 6 tygodni zamiast w kilka mcy.

ja napiszę tak po tym jak mój pies ma masakryczne uczulenie nawet jak ryz w jednym garnku ze skrzydełkami się gotuje dziecku kurczaka nie dam. sa silnie pędzone hormonami.

Cytat:
Chciałam poczytac , pocytowac ale of kors mały sie obudził i jest ile jest:

Przytulam Was kochane

na co? że wszystkie na raz? a potem przychodzi jeden lovelas i wszystkie na raz? wow

Nasz maluch śpi na kokosie, grykę to się daje później... tak mi coś świta

zdolniacha

i witaj

witaj
my mamy materac grykowo-grykowy w środku z czymś tam, wiec problem z głowy.

Cytat:
wzruszyłam się

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

A jeszcze co do tych hormonów- to właśnie ogromnym problemem jest zanieczyszczona woda i gleba odchodami właśnie krów czy świń. Ale o tym się nie mówi

nie mówi się, nie mówi a powinno. a moja kuzynka zrobiła kiedyś sałatkę jajka, cebula, pieczarki itp, itd. a sałatka tak waliła rybami, ze nikt nie myślała, że to z jajkiem

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

indygo79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 18:04   #2151
anciaahk
kosmitka

Natka u nas z buzi bez ciśnienia, czyli chyba ulewanie, ale pora niezależna od karmienia. I ulewa najczęściej wodą, czasem z niewielką ilością serka lub słoiczka.

Stary 2012-01-24, 18:05   #2152
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzisiaj pełna kulturka - no prawie Bo w trakcie jedzenia wkładał paluchy do buzi.
A i jabłko też było, ale mniej

Cytat:
Olga tez nie chce pić 100 ml herbatki w nią wlewam cały dzień a i tak zwykle nie wypije całej. Póki jeszcze cos karmiłam to sie nie martwiłam tym, ale teraz pcham w nią i juz, czasem troche łyżeczką
Stefek też nie wypija dużo. Lekarka mówila, że jak nie ma problemów z kupą, nie są upały, robi "normlanie" siku to nie trzeba jakoś dużo dopajać. Ja tam do tej teorii nie mam przekonania. Stefek też nie lubi pić. Dziennie wypije może 40ml kiedyś wypijał nawet 120ml.
Stary 2012-01-24, 18:07   #2153
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
pediatrzy zalecaja okolo 120ml dziennie. U omojej jest roznie, dopoki nie zapada sie ciemiaczko i nie ma problemu z kupka, nie przejmuje sie ze nie wypija mi przewidzianej normy. Ale to ja.

Cytat:
Słuchaj te owoce są bez wody, dzisiaj sprawdzalam, natomiast marchew z ziemniakami była z wodą, tak nawet dumałam dlaczego, może dlatego, że to ma być zupka? A kleik dodają w ramach glutenu?
Ogólnie ten hipp przestał mi się podobać, bo nie jest produkowany w Polsce, nie wiem czemu, ale do polskich warzyw czy owoców mam większe zaufanie. Może to głupie.

Co do pogrubionego - zrobisz, jak uważasz, ja swoje zdanie na temat takich dyskusji napisałam, mi wiele dały, nie będę się powtarzać. Jesteś dorosła, wiesz co robisz, prosić Cię nie będę <foch>

no to moze obrazkowo wyjasnie o co mi chodzi- mam w dom u sloiczek bobovity delikatna marchewka w skladzie ktorego jest 68,9% marchewki, woda, ryz 14,8%. I mi sie rozchodzi o to ze nie lubie byc robiona w bambuko i jak czytam sloiczek o nazwie marchewka to sie spodziewam marchewki w nim a nie ekstra wody i ryzu. Nie wiem czy to jest zrozumiale? Bo ja mam chyba potezny problem z przekazaniem tego co mysle

natomiast co do hippa- to ja jesli sie juz zdecyduje na sloiczek to bedzie to wlasnie niemiecki hipp, bo faktycznie przykladaja bardzo duzo uwagi do tego, zeby warzywa czy owoce pochodzily z eko upraw.

Cytat:

przepraszam, ze nie znam fachowego nazewnictwa.
Ancia napisala to samo ale mi zwrocilas uwage...

i serio boje sie pisac cokolwiek...

nie znoszę osób, które MUSZĄ mieć zawsze rację

Julitka

mooonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 18:19   #2154
danika
Zakorzenienie

Cytat:
pediatrzy zalecaja okolo 120ml dziennie. U omojej jest roznie, dopoki nie zapada sie ciemiaczko i nie ma problemu z kupka, nie przejmuje sie ze nie wypija mi przewidzianej normy. Ale to ja.

no to moze obrazkowo wyjasnie o co mi chodzi- mam w dom u sloiczek bobovity delikatna marchewka w skladzie ktorego jest 68,9% marchewki, woda, ryz 14,8%. I mi sie rozchodzi o to ze nie lubie byc robiona w bambuko i jak czytam sloiczek o nazwie marchewka to sie spodziewam marchewki w nim a nie ekstra wody i ryzu. Nie wiem czy to jest zrozumiale? Bo ja mam chyba potezny problem z przekazaniem tego co mysle

natomiast co do hippa- to ja jesli sie juz zdecyduje na sloiczek to bedzie to wlasnie niemiecki hipp, bo faktycznie przykladaja bardzo duzo uwagi do tego, zeby warzywa czy owoce pochodzily z eko upraw.
Ja tam zrozumiałam ale też jestem "czytaczem składów"

ponoć bobovita wlaśnie słynie z "dopychania" słoiczków, podobnie rossmanowy babydream. Ja tez jestem fanką Hippa po dobrych doświadczeniach z mleczkiem mm

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Cytat:

Stefek też nie wypija dużo. Lekarka mówila, że jak nie ma problemów z kupą, nie są upały, robi "normlanie" siku to nie trzeba jakoś dużo dopajać. Ja tam do tej teorii nie mam przekonania. Stefek też nie lubi pić. Dziennie wypije może 40ml kiedyś wypijał nawet 120ml.
nasza mówiła, ze jak wypije 50 ml to wystarczy, ale teraz po tym enfamilu bezlaktozowym robi twardsze koopsztale to wolę, zeby piła trochę więcej
Stary 2012-01-24, 18:28   #2155
SONIA004
Zadomowienie

Cytat:
przytul mnie jestem potrzebująca

ehh ja jako obserwator się wtrącę mooonik wydaje mi się, że właśnie dobrze że nie przyklaskujesz tylko a piszesz co myślisz i co uważasz na jakiś temat i nie sądzę że dziewczyny wzięły to jako wymądrzanie a właśnie jako inny pogląd który warto przemyśleć bo może się okazać że zmieni to ich punkt widzenia albo utwierdzi w przekonaniu że mają inne zdanie i wydawało mi się że o tym też dziewczyny pisały czasem myśli się to samo a czyta co innego tak to bywa między homo sapiens więc nie ograniczaj się do przytulania bo jak wszystkie przestaniemy pisać co myślimy a zaczniemy się tylko poklepywać, co jest niewątpliwie miłe ale z umiarem, to zrobi się mdło na wątku
każda dyskusja jest dobra i już

jak to się mówi tylko małpa nie zmienia zdania (czy jakoś tak)

...jestem nie wyspana więc sobie pozwoliłam na niemądry elaborat a co

spróbuje jak tylko paczka przyjdzie ale coś długo idzie

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------

o Dżizus niewyspana

pytanko z innej beczki
na kokosie i chyba tak już zostanie bo przyznam się szczerze, że nie jestem pewna... chyba po 6 miesiącu na grykę się przerzuca;
myślę, że nic się nie stanie jak nie zmienię

Cytat:
Dzięki za odp.
Może może

Danke szyn dobra kobito.

Składniki:
- 10 białek
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Smacznego!

wielkie dzięki kochana!!!!
Brzmi bardzo smakowicie (niestety nie dla mnie te łakocie...)
U mnie też zalegają białka, bo ja tylko żółtka zajadam ostatnio
SONIA004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 18:29   #2156
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
O kurcze, Anciu a ulewal tyle zanim wprowadzilas nowe rzeczy? moze teraz jest taka reakcja, wiesz przewod pokarmowy nie jest jeszcze tak super wyksztalcony i pewnie stad te ulewania, my musimy dodawac zageszczacz do mleka ale my jestesmy na mm; pociesze Cie, pedi mowila ze dzieciackzi tak do ok 6 mc ulewaja a pozniej juz nie

Cytat:
Coś się widzę dziwne klimaty porobiły... Dziewczyny, dajcie spokój, tyle tu jesteśmy razem, niejedno razem "przerobiłyśmy" i chyba nie ma sensu tego psuć dziwnymi niedomówieniami i pretensjami. Po to sie tutaj spotykamy żeby powiedzieć jak każda z nas radzi sobie z różnymi rzeczami, jakie ma zdanie na różne tematy, a nie po to żeby wypracować jeden wspólny front, a kto sie wyłamie ten be. Już to kiedyś mówiłyśmy- ze właśnie to jest tutaj najfajniejsze, że KAŻDA może napisać co mysli, a reszta jej nie oceni ani nie wyklnie. I tego się trzymajmy
O co znowu chodzi

Cytat:
Jak karmisz cycem to nie musisz dopajac woda bo wszystko co wartosciowe jest w twoim pokarmie, woda tez.

Cytat:

U nas przy rozszerzaniu były przedziwne kupy, nawet czarna, zielonkawa też. Wszystko możliwe Luluś.
A zobacz, dzieki

Cytat:
Od dzisiaij jestes moja wyrocznia powiedz cos wiecej o tych kurczakac bo moze ja mam zle info a Ty kochana przeciez wiesz co mowisz i masz wiedze na ten temat

Cytat:

Biedna, Ty masz od wczoraj w ogole ciezki dzien, najpierw nerki, teraz zatoki i zle samopoczucie
Tia, szyybko leci ten czas, az za
Stary 2012-01-24, 18:29   #2157
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Dzisiaj pełna kulturka - no prawie Bo w trakcie jedzenia wkładał paluchy do buzi.
A i jabłko też było, ale mniej
A widzisz - brawo .
Dałaś dwa rodzaje posiłków jeśli dobrze rozumiem?
Cytat:

A to widzisz, na taki sloiczek nie trafiłam, faktycznie bambuko! Chyba z hippa tego nie ma, o ile dobrze pamiętam. Ale zwrócę na to uwagę teraz przy zakupie .

Serio z tym niemieckim hippem?? Nie wiedziałam. Bo boję się tych historii o jakiś masowych zatruciach, jakie były właśnie w Niemczech - co to było -sałata czy tam ogórki?

Stary 2012-01-24, 18:31   #2158
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tam zrozumiałam ale też jestem "czytaczem składów"

ponoć bobovita wlaśnie słynie z "dopychania" słoiczków, podobnie rossmanowy babydream. Ja tez jestem fanką Hippa po dobrych doświadczeniach z mleczkiem mm

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

nasza mówiła, ze jak wypije 50 ml to wystarczy, ale teraz po tym enfamilu bezlaktozowym robi twardsze koopsztale to wolę, zeby piła trochę więcej
O kurcze Zuzik w ogóle nie pije herbatki - nie daję jej bo jak robiłam to i tak wylewałam praktycznie całą - nie wiedziałam że to jest aż tak ważne przy mm

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 18:35   #2159
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Cotka- za te karmienie to Ci sie pomnik i medale nalezy!!!
Ja sie dolaczam!

Cytat:
U nas to normalka od urodzenia Jak pod ciśnieniem to chyba raczej wymioty - ulanie to tak jakby się coś wylało z buzi.

Łojezu... jak mi się chce piwa
Juz niedlugo, a pomysl sobie ze jak chlupniesz troszke piwka to bedziesz wtedy zaspokojona i bedzie fajnie

---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

Moonik o co tak wlasciwie chodzi? Sora ze pytam ale chyba cos mnie ominelo?
Stary 2012-01-24, 18:36   #2160
anciaahk
kosmitka

Cytat:
U nas mleczko mm też najlepsze okazało się z hippa.
Mówisz kolejna fanka?

Ja wypowiedź Moonik też zrozumiałam, ale jak porównałam ze składami swoich słoiczków, to okazało się, że nie do końca tak jest, dlatego drążę temat. Jak mam na coś zwracać uwagę, to chcę wiedzieć na co, dlatego dopytuję.
Ale słoiczków bobovity w sumie nie mam, może jeden tylko, reszta hipp i gerber.
A o gerberze co powiecie?
Cytat:
O kurcze, Anciu a ulewal tyle zanim wprowadzilas nowe rzeczy? moze teraz jest taka reakcja, wiesz przewod pokarmowy nie jest jeszcze tak super wyksztalcony i pewnie stad te ulewania, my musimy dodawac zageszczacz do mleka ale my jestesmy na mm; pociesze Cie, pedi mowila ze dzieciackzi tak do ok 6 mc ulewaja a pozniej juz nie
Nie ulewał w sumie prawie wcale.

Pozostaje mi chyba odstawienie pokarmów na kilka dni?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości