Płacenie za wstęp na wesele? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-25, 07:16   #1
Banditta
Przyczajenie

Płacenie za wstęp na wesele?

Mam do was Wizażanki pytanie - co sądzicie o wymaganiu zapłaty od osoby, od uczestników wesela? Dostałam zaproszenie na wesele znajomych, przy czym usłyszałam, że "jeśli chodzi o cene to 140zł od osoby". Przyznam, że byłam mocno zdziwiona, bo na wszystkich weselach których byłam, nie było mowy o 'płatnym wejściu'. Jak w takiej sytuacji wygląda kwestia prezentów, kopert dla państwa młodych? To płacenie za wejście na to wesele znajomych, jak za sylwestra w klubie, wprawiło mnie w zakłopotanie, nie wiem czy w ogóle przyjąć zaproszenie.
Banditta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 08:01   #2
Madziuniusia
Zakorzenienie

Dot.: Płacenie za wstęp na wesele?

a może chodziło, że oni tyle płacą od osoby?:/ LOL Nie jestem w stanie sobie wyobrazić, że faktycznie mogliby żądać zapłacenia wejściówki...
Stary 2012-01-25, 08:30   #3
Jamee
Zakorzenienie

WTF??? za przeproszeniem
Może po prostu chcieli zasugerować że oni tyle płacą i co najmniej tyle powinno być w kopercie

Jamee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 09:12   #4
PS I love you
Raczkowanie

Na pewno tyle płacili od miejsca a Ty nie zrozumiałaś..

zrzucam kilogramy . 7 za mną. 7 przede mną.
PS I love you jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 09:44   #5
mia8544
Zakorzenienie

Oni pewnie tylko chcieli zasugerować ile powinno być w kopercie, czesto sie płaci tak żeby sie przynajmniej za wesele wróciło
ale że to było zupełnie nie na miejscu to swoją drogą
mia8544 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 09:49   #6
melleczka
Zakorzenienie

na pewno chcieli wam w ten sposob zasugerowac ze w kopercie musi sie znalezc conajmneij 300zl tak zeby pokrylo chociaz koszty lokalu a jak jestescie domyslni to powinniscie dac wiecej bo lokal to tylko polowa kosztow wesela no coz... szczyt nietaktu.
nigdy nie pytalam panstwa mlodych ile placa za osobe. jesli juz chcialam to wiedziec to staralam delikatnie wypytac kogos z rodziny ale nigdy ich. a juz szczytem jest jak oni was z gory informuja ile placa za osobe
Stary 2012-01-25, 09:51   #7
tenebrosa
Wtajemniczenie

Chyba Twoi znajomi nie rozumieją idei wesela, gości nie zaprasza się po to, by się wesele zwróciło, tylko dlatego, że chce się z nimi dzielić radość tego dnia, przynajmniej ja tak to pojmuję. Widać, że zależy im tylko na kasie, a nie na obecności bliskich im osób w tym dniu, więc ja bym na takie wesele nie poszła. Mają niezły tupet. Przez myśl by mi nie przeszło zrobić coś takiego przy zapraszaniu.
Stary 2012-01-25, 10:42   #8
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jamee Pokaż wiadomość
Może po prostu chcieli zasugerować że oni tyle płacą i co najmniej tyle powinno być w kopercie
Też mi się tak wydaje

Ja bym albo:
1. nie poszła w ogóle na wesele
2. kupiła prezent

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 11:48   #9
malwus20
Wtajemniczenie

Śmiem twierdzić ze właśnie po to była ta cena od osoby sugerując by gości dali tyle kasy żeby się zwróciło. Moim zdaniem to bardzo nie na miejscu, bo wesele nie jest po to by zarobić lub po to by się zwróciło ale jak widać nie każdy myśli w ten sposób. Wesele w dzisiejszych czasach to nie zarobek
Stary 2012-01-25, 12:06   #10
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
Napisane przez Banditta Pokaż wiadomość
Mam do was Wizażanki pytanie - co sądzicie o wymaganiu zapłaty od osoby, od uczestników wesela? Dostałam zaproszenie na wesele znajomych, przy czym usłyszałam, że "jeśli chodzi o cene to 140zł od osoby". Przyznam, że byłam mocno zdziwiona, bo na wszystkich weselach których byłam, nie było mowy o 'płatnym wejściu'. Jak w takiej sytuacji wygląda kwestia prezentów, kopert dla państwa młodych? To płacenie za wejście na to wesele znajomych, jak za sylwestra w klubie, wprawiło mnie w zakłopotanie, nie wiem czy w ogóle przyjąć zaproszenie.
Po pierwsze to zachowali się bardzo nieładnie! Pewnie zastosowali taki chwyt, by zasugerować, że chcą pieniądze i nie mniej niż 140zł za osobę...
A po drugie- nie wiem, czy chciałabym iść na wesele, które organizowane jest tylko dla kasy. A gdzie idee wspólnej zabawy, radości tym dniem?? Przecież wesele robi się właśnie dla rodziny, dla gości w celu podzielenia się szczęściem. Chyba, że ja jakaś nieżyciowa jestem.

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 14:53   #11
Banditta
Przyczajenie

Właśnie, rozumiem, że młode pary i tak mają wystarczająco dużo wydatków, ale jak to miałoby wyglądać? Jakby ktoś dał w kopercie mniej, to nie dostanie dania głównego czy wódki? Wydaje mi się że takie podejście jest brakiem szacunku dla gości i patrzeniem, by "jak najwięcej się zwróciło. Eh, jakoś zniechęciło mnie to do imprezy.
Banditta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 16:00   #12
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Banditta Pokaż wiadomość
yyyyyyyyyyyy, moze chodzilo o to, jaki ponosza koszt. bo przeciez jak mozna placic bedac czyims gosciem na weselu?
pewnie powiedziali tak, aby wiedziec ile im do koperty wlozyc.. ja nie udzielam takich informacji, chyba, ze ktos pyta.
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 16:51   #13
Ani_qa
Zakorzenienie

Też bym to zrozumiała jako cena za wstęp na wesele... Ale nawet jeśli nie o to chodziło tylko o to jaki koszt ponoszą za jedną osobę to też było nie na miejscu
Osobiście gdybym miała zapłacić za wstęp na wesele to bym już nie kupowała prezentu, bądź wcale nie poszłabym na takie wesele. Organizując wesele ludzie muszą się liczyć z tym, że niekoniecznie ono im się zwróci...a poza tym ja osobiście odbieram to tak, że skoro organizuję wesele, to dlatego, że chcę po ślubie cieszyć się tą zmianą w życiu z innymi ludźmi i uczcić to w pewien sposób.
Sama końcem lata tamtego roku organizowałam wesele i w życiu nie odważyłabym się powiedzieć, że tyle i tyle płacimy za osobę.
Zresztą jeśli goście chcą to sami mogą się zorientować ile mniej więcej płaci się w lokalu za osobę.
A tak w ogóle są osoby, które bardzo chcą iść na wesele, ale nie mają pieniędzy i wkładają do koperty np.symboliczne 50 zł
Stary 2012-01-25, 18:30   #14
kilianna
Zakorzenienie

Bardzo dziwna sprawa. POdpytaj kogoś, kto też dostał zaproszenie na to wesele, czy oni też usłyszeli podobną kwestię i jak to zrozumieli. Gdyby mnie ktoś w ten sposób zaprosił i rzeczywiście oczekiwał, że zapłacę za siebie za wesele, to bym nie poszła. Szczyt nietaktu.
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 18:25   #15
judkaaa
Rozeznanie

Wiem, że na zachodzie (np. Hiszpania) to jest normalna praktyka- że goście płacą za siebie - dają w prezencie tyle, ile kosztuje "talerzyk". Tam po prostu tak jest. Ale żeby coś takiego w Polsce? Pierwsze słyszę i uważam, że jest to nieeleganckie i trzeba mieć niezły tupet! Jestem ciekawa, co im odpowiedziałaś słysząc to?
Stary 2012-01-27, 18:59   #16
dzustam
Zakorzenienie

Odpowiedziałabym, że w takim razie muszę kupić bilet na inną imprezę...

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-28, 23:34   #17
Chatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Też bym tak powiedziała

Nie no, cokolwiek to nie znaczyło, jeśli bez pytania o to powiedzieli, ile płacili za talerzyk, to zachowali się mega nieelegancko. Ja bym podziękowała i powiedziała, że mnie nie będzie, bo nie chciałabym uczestniczyć w weselu, które Młodzi traktują jak inwestycję. Porażka.

"Starych szanuj, młodych ucz, mądrych słuchaj, a głupich znoś cierpliwie."

Chatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-29, 10:55   #18
Kabriela
Zadomowienie

WOOW!!! No to ładne traktowanie gości, wesela prawie nigdy się nie zwracają, jednak ja już się spotkałam z tym, że w zwyczaju jest dawanie do koperty tyle ile za talerzyk + jakiś bonus, jeżeli kogoś stać...
Wiesz, może w amoku zapraszający nie pomyśleli, że to nietakt, może wcześniejsze osoby tak pytały i ta dziewczyna wypaliła, żeby może uprzedzić Twoje pytanie ( wiem, że nie padło by ono z Twoich ust).
Jednak nie ma usprawiedliwienia na takie chamskie zachowanie i może rzeczywiście daruj sobie pójście na to wesele, które może być strasznym niewypałem, jeżeli większość ludzi została tak zaproszona....
Kabriela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-29, 22:58   #19
Dorka__00
Zadomowienie

GG do Dorka__00

Banditta - no i wyjaśniło się coś - wiesz czy innym tez kazali zapłacić?

nigdy się z czymś takim nie spotkałam i sama pewnie nie widziałabym jak zareagować..
Dorka__00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 09:41   #20
monita01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez judkaaa Pokaż wiadomość
Wiem, że na zachodzie (np. Hiszpania) to jest normalna praktyka- że goście płacą za siebie - dają w prezencie tyle, ile kosztuje "talerzyk". Tam po prostu tak jest. Ale żeby coś takiego w Polsce? Pierwsze słyszę i uważam, że jest to nieeleganckie i trzeba mieć niezły tupet! Jestem ciekawa, co im odpowiedziałaś słysząc to?
Dementuje Bralam w zeszlym roku slub w Hiszpanii z Hiszpanem i nie ma mowy o tym, zeby goscie placili za wstep!!!! Bylam tez na wielu hiszpanskich weselach i jest dokladnie jak w Polsce: dostaje sie zazwyczaj kase w koperte, a ile kto da, to juz jego osobista sprawa. Ludzie zazwyczaj staraja sie, aby conajmniej pokryc sredni koszt "talerzyka", ale sa tacy co daja wiecej, i tacy co mniej, jak i w Polsce.
Stary 2012-01-31, 19:22   #21
capriola_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Pokaż wiadomość
a może chodziło, że oni tyle płacą od osoby?:/ LOL Nie jestem w stanie sobie wyobrazić, że faktycznie mogliby żądać zapłacenia wejściówki...
ja tak samo...masakra aż mnie zamurowało...
Cytat:
Napisane przez PS I love you Pokaż wiadomość
Na pewno tyle płacili od miejsca a Ty nie zrozumiałaś..
nieważne ile płacą, po co takie rzeczy na zaproszeniach?! szczyt nietaktu...
Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Też mi się tak wydaje

Ja bym albo:
1. nie poszła w ogóle na wesele
2. kupiła prezent

jeśli to nie są bliscy znajomi to ja bym nie poszła...
Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Stary 2012-02-01, 13:59   #22
PS I love you
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez capriola_87 Pokaż wiadomość
ja tak samo...masakra aż mnie zamurowało...

nieważne ile płacą, po co takie rzeczy na zaproszeniach?! szczyt nietaktu...

jeśli to nie są bliscy znajomi to ja bym nie poszła...

no nieważne, ale może tak tylko palnęli, wiem, że nietakt i szczyt szczytów, ale niektórzy są ciężkomyślący i tyle

Stary 2012-02-01, 14:40   #23
capriola_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PS I love you Pokaż wiadomość
no nieważne, ale może tak tylko palnęli, wiem, że nietakt i szczyt szczytów, ale niektórzy są ciężkomyślący i tyle
Palnęli czy napisali na zaproszeniu? Bo tak zrozumiałam i to różnica moim zdaniem..."palnięcie" bym może i wybaczyła i potraktowała jako żart, ale zaproszenie....cóż, w życiu bym nie poszła gdyby takie dostała...
Stary 2012-02-01, 15:19   #24
PS I love you
Raczkowanie

No ja zrozumiałam, że powiedzieli, autorka napisała, że "usłyszała"

Stary 2012-02-06, 22:51   #25
margerita090
Raczkowanie

Dobrze dziewczyna zrozumiała!!!
Słyszałam już o czymś takim chociaż się nie spotkałam osobiście i o ile idzie się we 2 to jeszcze te 300 zł można do koperty dać (bo o to chodzi) to moja znajoma usłyszała to jak została zaproszona z rodzicami i 3 rodzeństwa a to juz padaka jak dla mnie. Przeciez liczy sie to że ktos przyjdzie i bedzie cieszył sie naszym szczęściem, że poswięci czas aby spędzic ten wyjatkowy dzień z nami- takie moje zdanie- a nie czy da kase i ile jej da. Wole nie dostać nic albo pościel czy ręczniki za 50zł niz pustą kopertę swoja drogą.

margerita090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 16:32   #26
itii
Raczkowanie

Myślę, że Młodzi sami opłacają swoje wesele i dlatego chcą aby choć trochę im się trochę "zwróciło". To jest jednak spora kasa uwzględniając polskie zarobki młodych ludzi.

Dzielenie jest szczęściem - ok, ale halo: kto jest najważniejszy w tym dniu?
Czy kasa ma być powodem dla którego młodzi nie chcą organizować ślubu i wesela?

Moim zdaniem obrzucanie błotem Młodych "to nieeleganckie, chamskie etc." świadczy jedynie o tym, że osoby wypisujące takie epitety nie finansowały w 100% swoich zaślubin! To właśnie jest chamskie.
Powiedzenie gościom ile się płaci od osoby jest fair. Przynajmniej nie muszą się domyślać i potem nikt nie robi nikomu wyrzutów!
Jeśli kogoś nie stać na paliwo, opłacić noclegu (patrz "w/w wejściówka") to po prostu nie przyjedzie.
itii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 11:41   #27
dezire
Zakorzenienie

nie wyobrazam sobie zasugerowania gosciom, ile 'kosztowali' na weselu, ani ile kosztuje wejsciówka - jesli ktos tak to nazwie, to goscie rownie dobrze mogą stwierdzić, ze za 300 zl od pary to moga zaplacic za wejscie na lepszą imprezę niż wesele ( i osoby ktore wesel nie lubia pewnie by teatr wybraly :P)

Wesele to rodzina i rowniez szacunek dla pary mlodej ze chce sie w ich uroczystosci wziac udzial, a nie rozliczanie ile.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 13:07   #28
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dezire Pokaż wiadomość
nie wyobrazam sobie zasugerowania gosciom, ile 'kosztowali' na weselu, ani ile kosztuje wejsciówka - jesli ktos tak to nazwie, to goscie rownie dobrze mogą stwierdzić, ze za 300 zl od pary to moga zaplacic za wejscie na lepszą imprezę niż wesele ( i osoby ktore wesel nie lubia pewnie by teatr wybraly :P)

Wesele to rodzina i rowniez szacunek dla pary mlodej ze chce sie w ich uroczystosci wziac udzial, a nie rozliczanie ile.
też mam takie zdanie. Ja to bym odebrała tak: zapraszam was ale nie przychodźcie jeżeli nie dacie tyle i tyle.
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 18:06   #29
itii
Raczkowanie

Cytat:
goscie rownie dobrze mogą stwierdzić, ze za 300 zl od pary to moga zaplacic za wejscie na lepszą imprezę niż wesele ( i osoby ktore wesel nie lubia pewnie by teatr wybraly :P)
Jeśli nie chcą przyjść to nie przyjdą. narka.
Jeśli nie stać ich, to mogą otwarcie Młodej Parze to powiedzieć, a nie ściemniać, że np. pracują, dzieci, pies, orangutan etc.
To bardzo doceniam. Rozwiązań w tej sytuacji jest cała masa.

Cytat:
Oczywista oczywistość.
Choć...wszystko zależy od Młodych. Jeśli ich nie stać na tyle, a bardzo chcieliby zoorganizować wystawne przyjęcie, mogą zasugerować tę "wejściówkę". Jednak powinno to być wyjaśnione.
Zresztą nie każdy ma kupę siana- o tym powinni też pomyśleć goście Jak wiadomo ludzie są różni....
itii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 18:22   #30
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez itii Pokaż wiadomość
Jeśli nie chcą przyjść to nie przyjdą. narka.
Jeśli nie stać ich, to mogą otwarcie Młodej Parze to powiedzieć, a nie ściemniać, że np. pracują, dzieci, pies, orangutan etc.
To bardzo doceniam. Rozwiązań w tej sytuacji jest cała masa.

Oczywista oczywistość.
Choć...wszystko zależy od Młodych. Jeśli ich nie stać na tyle, a bardzo chcieliby zoorganizować wystawne przyjęcie, mogą zasugerować tę "wejściówkę". Jednak powinno to być wyjaśnione.
Zresztą nie każdy ma kupę siana- o tym powinni też pomyśleć goście Jak wiadomo ludzie są różni....
Przecież jak już goście muszą się spowiadać młodej parze z zawartości swojego portfela, to może młoda para, zamiast sugerować wejściówki, powinna też szczerze powiedzieć: że są biedni, chcą zorganizować światowe (wystawne) przyjęcie, takie jak widzieli kiedyś w telewizji i liczą, że to goście wezmą na siebie obowiązek opłacenia ich wesela.

Może goście ulitowaliby się nad biedakami, którzy chcą poudawać bohaterów Mody na sukces... Można też od razu zbierać po 10-20 zł od wręczonego zaproszenia. Wiadomo, jedno zaproszenie zmarnowane, a nie wiadomo, czy przylezą...

Edytowane przez dzustam
Czas edycji: 2013-03-28 o 18:23
dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości