|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2641 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Witajcie!!
Monia zauważyłam,że pytałaś o to czy jakieś badania są przed przyjęciem na pordówkę. No i troszkę Cię rozczaruję. bo na USG nie masz co liczyć- tutaj nie robią scanu bez uprzedniego umówienia się na niego. Wyjątek stanowią np ofiary wypadku (kiedy to jest niezbędne do ratowania czyjegoś życia) no i jeśli np coś niedobrego się dzieje z dzieckiem ( np na KTG wyjdzie że puls dziecka jest minimalny). To usłyszałam od położnej. położenie dziecka bada tu położna. badanie wygląda tak jak na wizycie. A reszta jest tak jak w Polsce-czyli podpinają Cię do KTG i mierzą jakąś miarką czy- jak to nazwała ivonka- cyrklem Twoją miednicę. aha i mam się nie łudzić tym,że przyjmą mnie na porodówkę jeśli skurcze będą rzadziej niż co 5 min ( u wieloródek co 3). I wiem,że się nie zlitują,bo koleżankę za 3 razem jak przyjechała dopiero przyjęli. aha i do porodu został mi tylko 1 miesiąc 3 tygodnie i 2 dni!! Jeszcze tylko troszkę całe szczęście. Powiem Wam,że ja też śledzę wątek mamuś I-II. I coraz bardziej im zazdroszczę,że już mają to za sobą. Na początku pisałam,że panicznie boje się porodu. A teraz jakoś to się zmieniło. wiem,że będzie ból krew itd itp ale prócz tego mam myśli,że, OK-boleć będzie,nie ma innej opcji,ale już nie ma odwrotu, Trzeba urodzić i tyle. no i chyba wolę ból niż tą moją nieporadność i ociężałość i w ogóle....
"Hell is empty and all the devils are here." William Shakespeare Julian:22.03.2012 Leon:26.02.2015 Iiiii nadchodzi nowe ❤️ Edytowane przez balbinka20 Czas edycji: 2012-01-25 o 13:59 |
|
|
|
#2642 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
wpadaj do mnie ja mam dwa balkony, za to ani jednego "normalnego" okna z parapetem![]() ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Cytat:
super, że wszystko wraca do normy ![]() ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#2643 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2644 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dobreWitam mamuski Długo mnie znowu nie było, ale musicie wybaczyć, obowiązki, obowiązki...a do tego tak duzo piszecie, że nie wyrabiam z czytaniem i potem nie wiem, do kogo mam sie odnosić i o co w ogole chodzi..no![]() W skrócie, za jakieś 2 tygodnie mam termin porodu i nadal nie jestem gotowa Pozostaje jeszcze ułożenie wszystkiego w komodzie, wyszorowanie przewijaka( bo mam po Adasiu taki z pólkami i wanienką), no i koniecznie zakupy w Rossmanie i aptece - bella mama -always giganty(bez siateczki) -czopki glicerynowe -maść hemoroidową ![]() - linomag, bepanthen -Emolium lub Oilatum lub Balneum( co tańsze) - tantum rosa -sterylne gaziki (suche) -wkładki lakt. (Rossman) -pampers newborn+chusteczki -podkłady tez z Rossman I nie wiem, co jeszcze A torba jeszcze nie spakowana, bo używam jej jak jeżdżę do szkoły na weekendy, juz po tym weekendzie na pewno to zrobięTrzymajcie kciukasy, bym nie rozpakowała się przed terminem
|
|
|
#2645 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bylam 2x u polskiego gina w londynie, bo tutaj ostatnie usg jest w 20 tc. jak mi raz polozna okreslila pozycje malutkiej to byla uzlozona poprzecznie, a 2 dni pozniej u polskiego gina na usg byla juz glowka w dol, moze sie tak przekrecila w ciagu 2 dni albo polozna zle ocenila. mialam w poniedzialek jechac na prywatna wizyte do polskiego gina, ale odwolalam, bo praktycznie nie moglam wstac z lozka, nie wspomne o siedzeniu, a jechac 2,5 do londynu w jedna strone to by byla meczarnia dla mnie i na lozko u lekarza nawet bym sie nie polozyla, wiec odwolalam. ale tak sie zastanawiam i chyba pojde gdzies prywatnie do jakiejs angielskiej kliniki na usg. zapytam jeszcze poloznej na nastepnej wizycie czy robia tutaj USG przed samym porodem. wlasnie mialam telefon i 2 lutego mam fizjoterapie i list ze szpitala w ktorym rodze tez otrzymalam dzis ze 2 godzinne spotkanie cos jak szkola rodzenia mam 11 lutego, to ogarniemy tam przy okazji parking, bo nie wiem czy mozna podjechac pod sam szpital czy trzeba zostawiac na parkingu i pozniej isc kawalek, tez po schodach. |
|
|
|
|
#2646 |
|
Rozeznanie
|
Kumkura ja właśnie wróciłam z 1-szej strony i tak pomyślałam o Tobie
Bo Ty u nas otwierasz Wielkie Rozdwajanie Zastanawiałam się,czy już przygotowana jesteś. A tu widzę,że nie![]() oj oj... nami się widocznie zasugerowałaś
|
#2647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie jesteś/będziesz w tym osamotniona, u mnie jakoś też jak po grudzie idzie zbieranie wyprawki do końca, a tak naprawdę to już niewiele do kupienia mi zostało, a czasu coraz mniej... a to pakowanie torby jakoś tak... mi wogóle nie izie |
|
|
|
|
#2648 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() tak wlasnie wiem ze tutaj nie ma co liczyc ze sie pojedzie przy skurczach przy np. co 10min bo i tak zawroca do domu, no i wiadomo ze najpierw trzeba dzwonic i przeprowadzaja wywiad telefonicznie, tego najbardziej sie boje, ze mi sie bedzie wydawalo ze rodze a oni beda kazali mi czekac w domu ![]()
|
|
|
|
|
#2649 |
|
Zakorzenienie
|
woow kumkura jak niewiele Ci zostało!
trzymam mocno kciuki!!!
|
|
|
|
#2650 |
|
Zakorzenienie
|
kumkura o rety to już tak niedługo
|
|
|
|
#2651 |
|
Wtajemniczenie
|
kumkura trzymam kciuki bo juz tuz tuz
|
|
|
|
#2652 |
|
Rozeznanie
|
kumkura powodzenia bo Ty pierwsza kochana bedziesz
desia ciesze się ze z nereczkami wszystko dobrze
|
#2653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale kojarze, ze tak: np to szczepienie co jest w 2 m-cu zycia (A w nim jest druga dawka: wzwb i blonica, tezec, krtusiec) i to wszystko jest w jednym ukluciu. To za to placilam 100 czy 200 zł. Potem kolejna ktora jest w 3-4 m-cu zycia chyba (i tu tez jest pare tych szczepionek w jednej) tez kolejne 100 czy 200 zł.
|
|
#2654 |
|
Zakorzenienie
|
Hej hej,
Desia ale się cieszę z tych cudnych wieści ![]() * szczepiłam 5 w 1 (120 zł za każdą dawkę, 4 dawki ) plus wzw typu B osobno ( to za darmo), z dodatkowych na rota i na pneumokoki , z racji tego ,że miała Nina to zapalenie płuc to się nie wahałam, a na rota dlatego ,że nie chciałam się przekonać jak to jest przechodzić przez szpital po zakażeniu rotawirusem, dwie koleżanki miały i dziękuję bardzo za takie przeżycia ..decyzje o szczepieniu na rota trzeba się wcześnie zastanowić , bo szczepi się na to do 6 miesiąca, pneumo można rozpocząć później ![]() * co do rozwoju dzieci itd. to dobrze wiedzieć kiedy co powinno dziecko robić, nie wpadać w panikę jak jest inaczej, ale nie zaszkodzi wspomnieć lekarzowi przy szczepieniu o ewentualnych wątpliwościach dotyczących tempa rozwoju, bo taki zganianie wszystkiego na "każde dziecko ma swoje tempo rozwoju" też może być szkodliwe,niektóre odchylenia niestety są już wcześnie i im szybciej się to wyłapie tym lepiej, jak zwykle potrzebny jest zdrowy rozsądek na szczęście przy okazji szczepień widzi się człowiek z lekarzem i w czasie tych wizyt też lekarz ocenia dziecko, dobrze mieć jednego lekarza zaufanego , który zna nasze dziecko jako tako no i pamiętajmy o matczynej intuicji, jeśli coś nam się wydaje to lepiej sprawdzić niz pluć sobie potem w brodę *Monia hen Kochany Męzulek mój tez mnie nie pogania do niczego , by spróbował ![]() ![]() ![]() ![]() *werandowanie - wszystko zależy od pory roku, jesli rodziłabym w takim czasie,że temp. byłaby w domu taka jak na dworze np. 20 stopni) to bym sobie werandowanie odpuściła chyba, ale że będzie zimniej to parę razy do okna wystawia ubraną jak na spacer, z Niną tak robiłam , ale było z 5 stopni, darła się na całe osiedle , a ja myślałam ,że osiwieje, pierwszy spacer na 20 minut był i tak jakoś coraz to dłużej , chociaż przez te krzyki to ja byłam mokra już po 15 minutach ![]() * Lena mi- ja mam na obiad , jajo sadzone, sos koperkowy , ziemniaczki i mizerię , ale chodzi za mna szpinak z makaronem i serem, a że jestem po ważeniu, waga stoi w miejscu to nie wykluczam ,że dwa obiady wsunę , o ile nie wmieszczę ![]() A ja po wizycie zadowolona szyjka ok, wszystko pozamykane, ułożenie główką w dół, raczej się już nie obróci, usg dzisiaj nie było, będę mieć za 2 tygodnie , zrobimy pomiary dokładne i ktg zaczniemy robić , dostałam skierowanie na przeciwciała, na uklada krzepnięcia, no i posiew do zrobienia .Oczywiście powiedziałam o hemoroidach i o tym czymś na kości ogonowej, mam skierowanie na jutro na 11.15 do chirurga, gin sam mnie umówił, zadzwonił , podał pesel i już , podpytałam położnej w rejestracji czy chirurg młody , no i jest młody , ale bardzo miły tak że jutro będę znów tyłkiem świecić , komfortowe to dla mnie nie będzie , ale cóż , dobrze żeby to jednak obejrzał fachowiec ![]() O 18.30 do ortopedy po papiery do cc i będzie wsio ![]() Wracając wlazłam do przychodni poprosić o zapisanie Niny na bilans na jutro na 9, bo przez telefon jutro to może bym na 11 miała , a na 11.15 chirurg, pani uprzejma była, mówi,że z reguły tak nie robią, bo rejestracja jest na dany dzień , ale w drodze wyjątku mnie zapisze na 9 .... ![]() Tak ,że wszystko ładnie pięknie , tylko mnie wkurzyła znajoma, wspólna znajoma moja i koleżanki Ani , bo zaczęła oceniać postępowania Ani i mnie to zdenerwowało, bo to jest łatwo krytykować innych jak się ma dwójkę zdrowych dzieci zapamiętam Jej to na minus i to duży ![]() ---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ---------- A i jeszcze gin mówił,żebym się nie zamartwiała ,że Mała się zakaziła lub zakazi,że robimy co w naszej mocy przecież i będzie dobrze ![]() no i że mam tż mniej wyzywać , bo powiedziałam ,że jestem nerwowa troszkę i robię dym z byle powodu na leżenie do szpitala mam się nie szykować za szybko, aaa i mam mierzyć ciśnienie 4 razy dziennie i notatki mu przynieść ![]() I jeszcze coś powiedział,że coś sprawdzimy przy 3 dzieciątku ![]() A i w raju rodzica widziałam ,że bepanthen p0 32 zł chyba, w aptece kupiłam za 42 , więc jak ktoś kupuje to warto zwrócić uwagę, termin ważności bodajże do października 2014 Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-01-25 o 14:43 |
|
|
|
#2655 |
|
Zakorzenienie
|
koniakonia no to pięknie że wszystko gra u Ciebie i Kajci
![]() Rewelacja, że udało Ci się tak zgrac te wszystkie wizyty! Co do obiadu to ja wciąż nie wiem, a zaczynam byc głodna więc może fryty na szybko... Z jajem sadzonym i kotletem bo jeden z wczoraj został. TŻ u dentysty się biedny stresuje. Ale zapowiedział że będzie wsuwał zupę, więc kotleta zjem razem z Kają ![]() A co do wspólnej znajomej, no ja też tego nie znoszę jak ktoś krytykuje kogoś innego nie znając sytuacji, albo nie będąc w podobnej. grrr, minuch też ode mnie! * mmm tą mizerią to mnie skusiłaś, ale ogóra w domu brak ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- a ja mam pytanie co w waszym wypadku lepiej się sprawdzało - linomag czy bepanthen? |
|
|
|
#2656 |
|
Zakorzenienie
|
desia super wiesci
|
|
|
|
#2657 |
|
Wtajemniczenie
|
He he, desia byla na zakupach , ale juz doczytalam artykul, ludzie alez oni sie rozpisali!
Generalnie ze wszytskim sie zgadzam, jednakze powiedzialabym ze w 5% jest artykul przekoloryzowany, np. nie przesadzajmy ze dzieci szybciej ucza sie sortowac smieci niz chodzic Ale raczej wszytsko sie zgadza, ale np u adasia w przedszkolu mieli lalki, wozki i zabawki typowo chlopiece/ dziewczece. Rodzice faktycznie sa bardzo wyczuleni na przemoc, nikt nie pozwoli sobie na publiczne podniesienie glosu na dziecko o klapsie nie mowiac! Nie no, nie ma sie do czego przyczepic, w sumie, opisuja dosc rzetelnie
|
#2658 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, kupowała któraś z was coś od Dzieciecy_Sen z allegro?
Mają przepiękne zestawy pościelowe...
|
|
|
|
#2659 |
|
Raczkowanie
|
Zia_ ciekawy artykuł ale chyba zbyt cukierkowy: pokazują to co najlepsze: najlepsze centrum kultury, najlepsze przedszkole w Sztokholmie, najlepsze gimnazjum. Tylko na koniec trochę realizmu, że dzieci tam też mają problemy. Ciekawe jak sytuacja wygląda na prowincji?
kumkura zazdroszczę że już tak blisko, dla mnie każdy dzień w łóżku dłuży się jak tydzień. Myślę że nie czujesz takiego ciśnienia z przygotowaniami jak my bo już raz przez to przeszłaś. jeśli chodzi o szczepionki - jestem jak najbardziej za W Polsce większość szczepionek jest bezpieczna, oprócz jednej. Tu link do artykułu. Jak dla mnie szczepionki kilka w jednym są gorsze, bo aby uzyskać stabilność preparatu wieloskładnikowego należy użyć większej ilości i liczby konserwantów niż w sumie dla pojedynczych szczepionek. Dlaczego to piszę? Bo każdy ma prawo wiedzieć i zadecydować sam. A ponieważ studiowałam chemię i robiłam specjalność z biotechnologii to miałam to na wykładach.
|
#2660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2661 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
teraz nie wiem czy wyciągnę jest przewalony stertą innych rzeczy ![]() To też Filipek zdolny,że aż mu się dziury w spodniach robiły Maciek to miał tylko co najwyżej czerwone kolanka :p No i rozmiar 104 Naprawdę duży chłopak i to bardzo Mój to pewnie będzie miał ze 4 lata jak będzie w tym rozmiarze hi hi. Ale szczerze powiem, że ja zawsze byłam w klasie najniższa poszłam do gimnazjum i przez jedne wakacje tak urosłam, że stałam się jedną z najwyższych dziewczyn w klasie może ma to po mnie. Zresztą ja i mąż mamy niecałe 170 cm wzrostu. To też może w tym coś jest hehe Cytat:
Balbinka Ja Ci dobrze radzę nie zamartwiaj się bólem za wczasu. Owszem boleć może, ale możesz to naprawdę łagodnie znieść bo każda z nas jest inna i inaczej te bóle będzie czuć. Także teraz o tym nie myśl Powiem szczerze, że mnie to bolało dosyć mocno ale byłam dzielna wcale się nie bałam i jakoś dałam ze wszystkim radę. A byłam bardzo młodziutka rodząc syna ;p koniakonia Tak owszem masz rację z tym, że trzeba pytać lekarza o rozwój dziecka czy jest ok. Bo np, z tym chodzeniem to zawsze różnie bywa, czasem się okazuję, że przyczyną są zwichnięte bioderka i trzeba temu zaradzić. Ale jak wszystkie kontrole wychodzą ok, to wtedy trzeba czekać bo każde dziecko się rozwija inaczej. Takim dobrym przykładem jest u nas Nowaken jej synek miał zwichnięte bioderka i dosyć szybko sie o tym dowiedzieli. Ale np, moje siostry bliźniaczki miały po 14 miesięcy i nie chodziły. Mama zaczęła się zamartwiać co jest, a lekarze mówili, że nic złego się nie dzieje, że tak ma być. W końcu pojechała do innego lekarza a tam wyszło, że jedna z sióstr miała jedno biodro zwichnięte a druga aż dwa. Miały takie specjalne majtki wtedy chyba ( już nie pamiętam jak to mama opowiadała) i gdy siedziały to robiły szpagat. Ale wszystko dobrze się skończyło. Trzeba też czasem pilnować lekarzy kumkura Dzisiaj myślałam o Tobie, że Cię tu długo nie było. Już myślałam, że może urodziłaś. Ale faktycznie już koniec wielkimi krokami się zbliża. Życzę Ci lekkiego porodu ;p
|
|
|
#2662 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo ja też o tym slyszałam, a ile jest tej rtęci w tej szczepionce ? tak pytam, bo czytałam ,że w rybach niektórych jest tez duzo rteci i tak się zastanawiam jak to jest
|
|
|
|
|
#2664 |
|
Raczkowanie
|
wg mnie tak, bo nie zawierają tylu konserwantów
mimo wszystko nie wierzę żeby szczepionki skojarzone były bardzo groźne i z marszu wywoływały jakieś problemy w rozwoju: po prostu pojedyncze szczepionki są mniej szkodliwe, mimo ze dziecko trzeba więcej kłuć
|
#2665 |
|
Zadomowienie
|
Co do tych szczepien jeszcze i tego co mowia na sr to moj TZ wszystko sobie bierze bardzo do serca i on by najchetniej robil wszystko co mówia, ale tlumaczylam mu ostatnio ze ja nie mialam i on tez z reszta nie zadnych skojarzonych szczepionek i jakos zyjemy i wcale jacys strasznie zestresowani przez to nie jestesmy, a z tego co wyczytalam szczepionki skojarzone to koszt rzedu 3 razy po 200 zl...
Ja zrobilam sobie krótki spacerek, zjadlam u tesciowej fasolki, u siebie nalesniczki i mam w planach porzadki w szafkach. Ja dopiero co przedwczoraj skonczylam globulki brac a dzis tak mi troche dziwnie, mam nadzieje ze tak mi sie tylko wydaje ![]() Co do spacerow to ja mam to szczescie ze mieszkamy pod miastem ,mamy spora działke, ogródek a i tereny wokol stworzone do spacerów. Kumkura dwa tygodnie to jakby juz mnie tez zostaly spore zakupy w aptece i rossmanie, juz znalazlam apteke w ktorej zamowie przez neta i odbiore osobiscie . Musze kupic tantum rosa, witamina D dla małego, zapas witamin dla siebie wybralam prenatal 90 tabletek za 32 zl, opakowanie majtek jednorazowych, linomag ( polozna mowila zeby do szpitala wziac linomag albo bepanthen , sudocrem wtedy jakby odparzenia juz sie pojawily), sól fizjologiczna, ten spray do pepuszka octenisept i paracetamol , bo chyba on jest bezpieczny gdyby mnie cos bolalo, albo gdybym miala goraczke po porodzie.A rossmanie musze zrobic zapasy wszystkich kosmetyków i srodkow czystosci co by po porodzie miec spokoj na jakis czas
|
#2666 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do spacerow z dzidzisueim to ja rodzac pod koneic sierpnia, bylam 4 dni w szpitalu i 5 dni szlismy na spacer bez zadnegp werandowania ale tp byla pelnia lata, wiec tez inaczej! Co do spacerow , szczepien to ja mam zamiar wypytac pediatre, ktora mam dla Viki upatrzona i bede sie mocno ( acz nie slepo ) trzymac tego co mi powie, uwazam ze jest wazne aby miec kogos zaufanego w twj kwestii
|
|
#2667 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o tuńczyka z rtęcią to prawda. Pisałam już o tym ale chyba w pierwszej części wątku. Chodzi o to że odpady z rtęcią dawniej wyrzucano do oceanu w metalowych pojemnikach. Na dzień dzisiejszy te pojemniki zeżarła rdza i rtęć wydostaje się do oceanu, a że organizmy lubią wchłaniać rtęć i kumulują ją w tkankach to jemy sobie takie rybki z metylanem rtęci. Najwięcej rteci jest w tuńczykach, ale w innych rybach morskich tez. Nie mówię że każdy tuńczyk jest nią nafaszerowany, na pewno istnieją łowiska bezpieczne, ale nie wiem jak to sprawdzić.
|
|
#2668 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mi 2 latka włazi na kolana i ciężko mi idzie ![]() aaa ja myślałam,że to może o puszkowanie chodzi ja ryb za dużo nie jadam, tzn. tuńczyka nie lubię np. ale Małej dajemy i tak lepiej jednak wiedzieć |
|
|
|
|
#2670 |
|
Wtajemniczenie
|
koniakonia super że wizyta udana
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:11.

ale te spacerki chyba zależą od pogody jaka jest na zewnątrz ale i tak chyba na początku nie sa zbyt dlugie