![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Czy zwracasz uwage na sklad produktow dla dziecka?
Cytat:
bo u mnie podobnie wielu znajomych z małymi dziećmi nie mam, ale tych kilku których mam to karmi dziecko właśnie słoiczkami i kaszkami. Pewnie, że czasami coś tam ugotują dla malucha, ale jednak zwykle na deser słoiczek i na obiad słoiczek. Rano kaszka i wieczorem mleko też zagęszczone kaszką. I do tej pory mi się wydawało, że większość ludzi tak karmi swoje dzieci. Chyba tylko jedna znajoma zwraca uwagę właśnie na cukier - kaszki tylko bezcukrowe, soków owocowych kupnych nie daje, tylko mineralną itp.
"Nie da się żyć byle jak ani nawet tak sobie. Trzeba żyć perfekcyjnie" Jan Lubiński Edytowane przez madalena83 Czas edycji: 2012-01-25 o 20:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
i wszystkie kupują kaszki popularnych firm Nestle, BoboVita, więc takie z cukrem z tego co widzę w marketach które odwiedzam to te kaszki szybko znikają z półek, więc nie pisz mi że nie wiem w jakiej rzeczywistości żyje ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- Cytat:
czyli też masz podobne obserwacje w swoim otoczeniu do moich ![]()
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez na poczatku dawalam sloiczki wlasnie dla wygody, z tym ze bardzo krotko i dokaldnie czytalam co w nim jest plus do tego organiczne Ale ugotowalam pare razy i wiedzialam dokaldnie co tam jest i az milo patrzec jak synek sie zajada moimi zupkami Edytowane przez OYE Czas edycji: 2012-01-25 o 20:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
po pierwsze normalne miałam na myśli te co znam w realu, może słowo nie zbyt trafne po drugie już mi nie wmawiasz że nie wiem gdzie żyję ![]() po trzecie słoiczki i kaszki nie są niezdrowe
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
zależy które dwa to że coś nie jest nie zdrowe to nie jest równoznaczne z tym ze jest zdrowe .. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jasne, nie wmawiasz, że większość mam wybiera kaszki bez cukru a ja tego widzę ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Opisywalam juz kiedys na wizazu jak moj przyjaciel opowiedzial mi o jakosci warzyw ladowanych do obiadkow pewnej bardzo znanej firmy. Rodzice kogos z jego znajomych uprawiali marchewke na zamowienie tej wlasnie firmy, sypali na nia spora ilosc nawozu a firma po "przeprowadzeniu badan" stwierdzila, ze marchew super jakosci. Niestety facetowi wiecej marchwi wyroslo niz chciala firma wiec wywiezli, to co zostalo dla zwierzat do lasu a zwierzeta nawet "marchewki super jakosci" nie tknely i lesniczy kazal im wywiezc "zgnilizne" z lasu. Wiesz zatruc to sie dzieciak takim czyms nie zatruje ale ja dziekuje jak by miala we mnie matka pchac chemiczne warzywka. Nie wiadomo czy po latach to sie nie odbije dzieciakom na zdrowiu. Dlatego sloiki daje mlodej bardzo rzadko, w sytuacjach gdy akurat trzeba gdzies wyjsc itp. Wole isc do sklepu, obejrzec sobie warzywka, kupic takie, na ktore nie zostala wysypana tona nawozu. I mala chetniej je warzywa, ktore sama jej gotuje mimo, ze czesto gotuje takie zestawy warzyw jakie sa w sloikach. Jeszcze sie zdarzy dziecko w swoim zyciu najesc chemikalia wiec wole jej tego oszczedzic w momencie, gdy organizm najszybciej sie rozwija i potrzebuje zdrowego, pelnowartosciowego jedzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
nie są niezdrowe
![]() większośc znanych mi mam bazuje na bobovicie i nestle,bo sa najłatwiej dostępne,ale tez wiekszośc z tej większości jednak jest zorientowana w składzie tych dań ![]()
![]() |
#70 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
taką opowieść na potrzeby wątku każdy może sobie wymyślić ![]() i jesteś pewna, że marchewka ze sklepu chemikali nie widziała ![]() teraz po tej wypowiedzi to już na serio uciekam z tego nawiedzonego wątku do mojego normalnego świata ![]() jako autroka trzeba było napisać, że początku, ze wstęp maja tylko osoby o twoich poglądach to by zamieszaniu uniknęłyśmy ![]() ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Cytat:
fajne mamy, widać, że cukier pomimo, że o nim wiedzą, im nie przeszkadza ![]()
![]() |
![]() |
#71 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() I co ma szczupła sylwetka do zdrowia? ![]() Natomiast ja kaszki daję bez cukru, są takie i jak matce zależy to może je znaleść, a jak nie zależy to nie szuka, proste. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak zrozumiałam i ty chyba czytasz po łebkach, bo było o cukrze, o tym że później z tego powodu jest nadwaga, i ta nadwaga prowadzi do chorób oczywiście, że jak chce to kupi bez cukru, wolny rynek, masa produktów
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bazuja na bobovicie itd. -bo to łatow kupic,ale uwaga ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to już nie rozumiem, większość twoich znajomych mam kupuje kaszki z cukrem czy bez? ja pisząc o kaszkach tych firm, ze widzę że są spożywane wśród znajomych oraz znikają z polek, miałam na myśli konkretne rodzaje, w których jest cukier i teraz się okazało, ze mam jedną kaszkę bez cukru w domu feeee ![]()
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak to sie ma do tego co pisałas o 35 letniej lasce ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A historyjek na potrzeby watku wymyslac nie musze, juz kiedys ta sprawe na wizazu opisywalam wiec ciekawe jak moglam ja zmyslic na potrzeby swojego watku. Widze, ze jedyne co potrafisz robic gdy argumentow brak, to atakowac innych. A warzywa nawozone od wazyw, ktore rosly bez nawozu odroznia sie golym okiem i nie jest to zadna filozofia a jak wg Ciebie niczym sie one nie roznia to nie wiem skad sie urwalas bo gdyby tak bylo to kazdy by mogl sobie napisac na paczce marchewki, ze rosla bez nawozu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Wtajemniczenie
|
ja czytam, czasami az za dokladni
![]() i tak samo nie rozumiem potrzeby dosladzania takich kaszek dodatkowo cukrem - kupilam kaszke bananowa bez cukru i smakuje rownie slodko bez potrzeby ulepszania ![]() natomiast z drugiej strony nie zgodze sie z tym unikaniem kompletnym cukru zeby na starosc mi nie wyszlo - po co? zeby umrzec zdrowo? co to za zycie w takim razie ![]() gdzies kiedys przeczytalam ze Polki najlepiej karmia dzieci - do pierwszego roku zycia, pozniej gdzies po drodze animusz pada ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiekszosc znajomych mi mam kupuje raczje kaszki bez cukru ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
zurawinka
ale co ja mam wyjaśniać, to śmieszne jest, ollencja napisała że nosi rozmiar 6, ty jej swoje odpisałaś, że ma poczekać na starość no to ja ci napisałam, ze uważam, ze jak kobieta w wieku 35 lat po 3 ciążach ma super figurę, to wg mnie małe prawdopodobieństwo że się roztyje na starość ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Cytat:
nie życzę sobie żebyś obrażała moją córkę, to jest cios poniżej pasa, i w takiej dyskusji nie będę barć udziału
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2012-01-25 o 21:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Iza ja tez nie miałam na myśli niczego w stylu " a Ty babo poczekaj na starość, ja Ci mówię, dostaniesz cukrzycy itd.", ale że szczupłość w wieku 35 lat nijak sie może mieć do zdrowia później w wieku 60 powiedzmy.
Ja chyba zaapeluję do naszego rozsądku na forum żebyśmy się nie pokłócili niepotrzebnie z powodu różnego podejścia do spraw cukru ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Ze co? A niby gdzie to zrobilam?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
witam! jeśli można to chętnie poudzielam sie w wątku
ale ostro dyskutujecie, podoba mi się watek(nie tylko ze względu na to) ja zaczęłam wnikliwiej czytać składy produktów dla dzieci odkąd moja córka ma (najprawdopodobniej) alergię na benzoesan sodu, na zawartość cukru również patrzę, oraz na ilość ''owoców'' a raczej tego, czym są zastępowane w jogurtach itp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ze wsi jestem, jako nastolatka nigdy na wakacje nie wyjeżdżałam bo grządki pieliłam. Takich koślawych marchewek i nieforemnych kalafiorów, jak u siebie, na straganie nie widziałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;31850828]Jak to rozróżnić ?
Ze wsi jestem, jako nastolatka nigdy na wakacje nie wyjeżdżałam bo grządki pieliłam. Takich koślawych marchewek i nieforemnych kalafiorów, jak u siebie, na straganie nie widziałam.[/QUOTE] i chyba tylko wtaki spsób da sie "na oko" rozrónic ![]() Moje marchewy tez krzywe i koślawe,jakoś daleko im urodą do tych marketowych np.
![]() |
#85 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Witajcie!
Kiedyś już pisałam na wizażu że podaję cukier i sól mojemu dziecku i zostałam skrzyczana tymi samymi argumentami co tutaj inne osoby są "negowane: ![]() Obecnie zwracam uwagę na składy. Nie podawałam nigdy gotowych obiadów z mojego wyboru - ale resztę jak np napoje, serki, jogurty to spoglądam na składy i wybieram te, które maja najmniej chemi i np cukru - nie chce od małego "ładować" w taki mały organizm tego wszystkiego na każdym kroku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Wtajemniczenie
|
Ale zawrzało
![]() Ja jestem zdania, że możemy uczyć zdrowych nawyków żywieniowych od samego początku. Dopóki dziecko samo nie domaga się niezdrowych rarytasów to w jakim celu mam mu je podawać? Jeżeli smakuje mu niesolona zupka to po co mam mu ją solić? Jeśli lubi jogurty naturalne to po jakiego diabła mam mu kupować smakowe? Tak naprawdę niech każdy robi to na co ma ochotę i zgodnie z własnym sumieniem. Jednak osobiście wolę żeby moje dziecko zajadało się owocami i warzywami niż chipsami czy cukierkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;31850828]Jak to rozróżnić ?
Ze wsi jestem, jako nastolatka nigdy na wakacje nie wyjeżdżałam bo grządki pieliłam. Takich koślawych marchewek i nieforemnych kalafiorów, jak u siebie, na straganie nie widziałam.[/QUOTE] No wlasnie po tym idzie rozroznic. Marchewka naturalna nie wyglada tak "idealnie" jak marchewka nawozona. Ta pierwsza moze byc koslawa (ale nie musi, tez ze wsi jestem, nigdy nie nawozilismy warzyw a marchewki przewaznie proste, koslawce zdarzaly sie rzadko), do tego jest mala i troche bardziej chropowata. Marchew nawozona jak wiadomo gigantyczna zazwyczaj, gladziutka jak by wyszla z tasmy produkcyjnej i prawie idealnie prosta jednak glownie wlasnie po rozmiarach idzie rozpoznac. Nie mam w tej chwili w domu takiej zwyklej, nawozonej marchewki bo zrobilabym zdjecie porownujace z marchewka organiczna. Roznica kolosalna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam warzywa ze spraedzonego źrodła- Pan sprzedaje je w moim mieście na targu i stoją przy jego straganie same starsze osoby. A dlaczego- bo młodym sie nie podoba to co sprzedaje! Marchewki koślawe, małę selery a jakie kalafiory miał brzydkie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupuje zywnosc organiczna dla mlodej w Tesco, ale na szczescie po tylu latach "robienia w polu" znam sie na rzeczy i widze, ze te warzywa z serii organic faktycznie sa naturalne. Z reszta jak stoi skrzynka z organiczna marchewka a obok z marchewka nawozona, to widac ta ogromna roznice. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:54.