|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Bukiet ślubny z piwonii?
Cześć Dziewczyny.
Marzy mi się bukiet z piwonii. O taki: www.brides.com/planning/flowers/gallery/editorspick/detail/187463?offset=285 www.brides.com/fashion/accessories/gallery/editorspick/detail/176596 Nawet buty takie różowe już mam Problem w tym, że piwonie chyba nie są łatwe do zdobycia jako kwiaty typowo ogrodowe. W kwiaciarniach ich nie widać. Proszę o opinie osoby, które miały bukiet z tych kwiatów albo taki planują: czy miałyście kłopot ze znalezieniem piwonii, jak się bukiet trzymał (bo podobno piwonie szybko padają)? Ślub planujemy 22 czerwca. Z góry dzięki za wszelkie rady
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Bukiet ślubny z piwonii?
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Śliczny ten bukiet z piwonii, skromny i elegancki. Wydaje mi się, że nie powinnaś mieć problemu z ich dostaniem, bo kwitną właśnie w czerwcu. Możesz podejść do kilku kwiaciarni i zapytać czy mogą Ci sprowadzić, a jeżeli nie, może ktoś podaruje Ci z działki
![]() ---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- No w sierpniu może być większy problem
|
|
|
#4 | |
|
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
tego się właśnie obawiałam... najgorsze, że są tak niepowtarzalne, ze trudno je będzie zastąpić czymś podobnym...a wmarzyłam sobie je już dawno...
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i byla zachwyconajak je odpowiednio zabezpieczesz np mikrofonem z wodą nei powinno byc problemu i rade wziasc takie mniej rozbite niz bardziej bo te mocno rozwinięte szybko klapną to mówiłam ja fanatyczka piwonii ![]() ps.moja mamcia ma ich ogrom na dzialeczce ![]() az załuje ze we wrzesniu na moj slub ich nei było
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedzi.
A co do ostatniej wypowiedzi: mogłabym wiedzieć, czy piwonie kupowałaś dla nauczycielki w kwiaciarni, czy miałaś z ogródka? Bo kiedy pytałam o nie w kwiaciarniach to we wszystkich robiono wielkie oczy i informowano, że piwonii w sprzedaży nie mają. A niestety nie mam nikogo z ogródkiem, który miałby piwonie i to akurat w takim odcieniu, jaki bym chciała. Idealnie byłoby, gdyby udało mi się większą ilość dostać tak, żebym mogła nimi salę udekorować. |
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Piwonie są też moimi faworytkami
Kwitną w czerwcu, jednak jeśli popada to te ogrodowe odpadają... Są do zdobycia- tyle,że sprowadzane z Holandii ( ponoć do dostania na giełdzie kwiatowej w W-wie). Moja florystka nie potrafiła okreslić dokładniej ceny,ale ok. 12 zł sztuka. Popytaj w kwiaciarniach,a na pewno ktoś podejmie się przyjęcia zamówienia i sprowadzenia ich dla Ciebie. Ogrodowe piwonie mogą być w razie czego fajną alternatywą do dekoracji stołów |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Piwonie już się pokazały, będą jeszcze w czerwcu i koniec, to jest kwiat typowo sezonowy, jak konwalia czy szafirek i nawet w Holandii nie mają go przez cały rok. Jeśli chodzi o koniec czerwca to masz jeszcze szanse na zdobycie kwiatów ale musisz się liczyć z ogromnymi kosztami, w sierpniu myślę że takich szans nie ma
|
|
|
#9 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hej ja biore slub w czerwcu, konkretnie 26 i bukiet bede miala wlasnie z peonii, piwnoii jak kto woli. 22 nie powinnas miec zadnego problemu z ich dostaniej poniewaz w tym roku sezon jest nieco opozniony przez deszcze i peonie zaczynaja sie dopiero pojawiac Do tego nie sa to kwiaty bardzo delikatne, dlugo stoja i spokojnie wytzrymaja w bukiecie. Moj bedzie nie na zadnym mikrofonie tylko normalne kwiaty. W sali wloze je do wazonuA w Holandii tez sezon nie trwa caly rok, w tym roku Holenderskie pojawily sie u nas juz w lutym, ale te sprowadzane niestety sa dosc drogie. Co do sierpnia niestety juz ich nie bedzie bo sezon na peonie u nas trwa od ok polowy maja do poczatku lipca, czasem troche dluzej ale w sierpniu nie ma szans na nasze. Podejrzewam, ze w tym roku mozna bedzie jeszcze je dostac w lipcu (opozniony sezon) ale trzeba liczyc sie z tym, ze beda juz bardziej kruche. Aha i informacje posiadam z pierwszej reki, bo od hodowcy
|
|
|
#10 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
W sierpniu z peoniami bedzie ciezko, bo naszych juz nie ma...moze Holenderskie udaloby sie zdobyc, ale nie wiem czy sierpien to juz nie za pozno. Troszke podobny do peonii jest jaskier/ranuculus. Moze to nie to samo, ale tez jest piekny i w podobnym klimacie
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
To ja jeszcze od siebie kilka inspiracji piwoniowych dodam - bo to w końcu sezon
![]() http://inspiracje.jurkowscy.eu/2011/06/piwonie/
Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrtyobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką Wymiana książkowia |
|
|
|
|
#12 | |
|
Zadomowienie
|
Dołączam do posiadaczek bukietów z piwonii. 25.06 dostanę to cudo do łapki
Nie ma piękniejszych kwiatów...Specjalnie pytałam w kwiaciarni o dostępność i powiedziano mi, że w sierpniu też są. Odmian piwonii jest cała masa i od maja do sierpnia można kupować. Sęk w tym, czy dana kwiaciarnia ma do nich dostęp. Usiłowałam zamówić u Skrzydlewskiej (bądź , co bądź jednak potężna sieć i POWINNI mieć dostęp do wszystkiego) i proponowano mi tylko taką odmianę, którą babcie mają w ogródkach, nie słyszeli o Shirley Temple, Sarah Bernhardt czy piwoniach japońskich. Natomiast mała kwiaciarnia, gdzie w efekcie zamówiła, wyciągnęła dla mnie katalog z setką odmian i kazała sobie ze zdjęć wybrać, które odmiany mnie interesują. Normalnie padłam. Cytat:
Do tego zmawiam 100 sztuk do dekoracji sali i kwiaciarnia liczy mi 1,50 za sztukę.
"Bynajmniej" nie znaczy "przynajmniej" Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo" Edytowane przez Vilqa Czas edycji: 2011-06-16 o 16:30 |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak juz bedziesz po slubie to wrzuc kilka fotek jak wyszedl bukiecik i dekoracja sali, bardzo ciekawa jestem ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
bez problemu kupisz na rynkach
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2011-06-16 o 21:05 |
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Czy ktoś się orientuje jakie są ceny piwonii na giełdach kwiatowych? Potrzebuję na 26 maja
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Mam ślub 23.czerwca. Bardzo spodobały mi się piwonie i postanowiłam odwiedzić kilka kwiaciarni aby dopytać się o te kwiaty. Ich obecność w kwiaciarni zależy od tego jaka będzie wiosna w tym roku i kiedy do nas przyjdzie ale możliwe ze na 23 czerwca nie będzie tych kwiatów w kwiaciarni.
Jeżeli ktoś ma ślub początkiem czerwca czy końcem maja to dostanie je. |
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
W maju krajowe piwonie na giełdzie nie powinny być drogie. Orientowałam się na temat piwonii w lipcu. Wtedy podobno mają być jedynie sprowadzane z Holandii i cena jednego kwiata w kwiaciarni ma wynosić ok. 5 zł. Tak więc w sezonie krajowe powinny być co najmniej o połowę tańsze. Też sobie upatrzyłam piwonie i teraz jest z tym problem, jak je zdobyć na ten czas...
|
|
|
|
|
#18 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja bralam slub 26 czerwca, najpierw zamawialam w kwiaciarni tulipany i anemony i nie bylo najmniejszego problemu, niestety na miesiac przed slubem okazlo sie, ze jednak jest problem i kwiatow nie bedzie. Zdecydowalam sie wiec na peonie/piwonie i tez problemu mialo nie byc. Na 2 tyg przed slubem okazlo sie, ze peonie w Polsce nie wystepuja, ze wystepuja tylko piwonie ale ze ja zamawialam peonie to trzeba je sprowadzac z Holandii i sztuka wyniesie 9zl. Wiekszego kitu nigdy w zyciu nie slyszlalam W kazdym razie wzielam sprawy w swoje rece, pojezdzilam na gielde, zamowilam kwiaty bez problemu i wyszlo mnie duzo taniej niz w kwiaciarni i bezstresowo Takze mysle, ze na 23 czerwca powinnas miec peonie. Zawsze mozesz pojechac na gielde i sama je zamowic, sprzedawcy maja tez swoje chlodnie i bardzo czesto maja mozliwosc przetrzymiania kwiatow jeszcze w paczkach przez jakis czasCytat:
![]() zalezy jeszcze w jakiej miejscowosci mieszkasz, u mnie niestety cena peoni w sezonie w kwiaciarni to ok 5-7zl, te sprowadzane z Holandii osiagaja jeszcze wyzsze ceny...Pisalam juz wyzej dziewczynom o gieldzie i o tym, ze mozna zamowic i przetrzymac kwiaty. Kwiaciarnia nie bedzie sie w to bawic, ale mysle ze sprzedawca na gieldzie bez problemu to zrobi. Ja nie mialam z tym problemow
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Nawiązując do tematu piwonii znalazłam kilka ciekawych pomysłów:
|
|
|
#20 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zgadzam się w zupełności moje kwiaciarki też mnie postraszyły, że piwonie są już trudno dostępne w czerwcu ( 30 czerwiec) i cena za jeden kwiat może wynosić do 6 zł!!!! Koszmar jakiś, wybieram się na giełdę kwiatową i podejrzewam, że za 6 zł to będę miała 6 kwiatów
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Signa - bardzo Ci dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź
1zł za kwiat to nawet nie marzyłam, tyle to myślałam że tulipan wyjdzie... Na giełdę kwiatową mam blisko, dlatego chce sama kupić kwiaty, zawieźć w piątek na salę i liczę że tam sobie wytrzymają do soboty w wazonach Bukiet też chciałabym zrobić sobie sama. Najwyżej od piątku do soboty będzie leżał w lodówce (gdzieś czytałam, że to przedłuża żywotność kwiatów).Na dzień dzisiejszy mam 2 wizje dekoracji kwiatowej: 1. same piwonie (lub piwonie i gipsówka) 2. miks kwiatów - np. tulipany, goździki, gipsówka, eustomy i co tam jeszcze wpadnie w moje ręce. Może komuś przyda się też informacja, że białe kwiaty drożeją w maju, ze względów na komunie. pozdrawiam
|
|
|
#22 |
|
Zadomowienie
|
Piwonie szklarniowe i importowane dostępne są już cały rok. Tylko trzeba za nie odpowiednio zapłacić.
W Warszawie są do dostania, nie wiem jak gdzie indziej.
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
ktos sie orientuje jakie sa dostepne kolory piwoni?? mnie intreresuje lawendowy/ jasno fioletowy
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Piwonie mają wiele kolorów od różowych, czerwonych, białych po wiele innych.
|
|
|
|
|
#25 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oba pomysly na dekoracje bardzo mi sie podobaja, mysle ze jesli chodzi o bukiet to wszystko tez zalezy od sukni....jesli jest dosc prosta mozesz pokusic sie o mieszanke kwiatow, jesli bardziej ozdobna ja bym postawila na same piwonie (moga byc tez z gipsowka), a np dekoracje na weselu z mieszanych kwiatow Bardzo ladnie peonia laczy sie tez z frezjaCytat:
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Również z tego powodu nie opłaca mi się już samej jechać po kwiaty do bukietu, więc bukiet będę jednak zamawiać. Nadal niestety nie mogę się zdecydować na któryś. Jest tyle pięknych kwiatów, a ja chciałabym wszystkie Miałam koncepcję, żeby bukiet składał się z kwiatów przypominających te na sukni. Może jakieś rady? ![]() Kuszą mnie miksy, tak żeby wpleść piwonie, frezeje, tulipany, jaskry i co tam jeszcze się nawinie
"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5, jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę" ![]() - George Elliot Edytowane przez ewuszkaaa Czas edycji: 2012-03-22 o 09:03 |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
ewuszkaaa, bardzo dobry pomysł z tym dopasowaniem kwiatów w bukiecie do aplikacji na sukni! Myślę, że można by zrobić miks, ale z przewagą piwonii. Dużo mniej frezji i innych. A myślałaś o połączeniu piwonii z goździkami?
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Z tymi piwoniami to jest jakiś absurd! Jak ja pytam o nie w lipcu,to wszyscy mówią, że piwonie w Polsce są w maju i w czerwcu, a pewnie Ciebie stresują, że w tym czasie może nie być?
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
One faktycznie kwitną w ogrodach jakoś w maju, może do czerwca... Natomiast wiem, od osób które mają je w ogrodach, że wszystko zależy od tego jaka jest wiosna. Jeśli słoneczna i ciepła, to są, jeśli deszczowa to nie ma, albo może wtedy kwitną później... jakoś tak...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.

Czekamy na Ciebie fasolko

ja biore slub w czerwcu, konkretnie 26 i bukiet bede miala wlasnie z peonii, piwnoii jak kto woli. 22 nie powinnas miec zadnego problemu z ich dostaniej poniewaz w tym roku sezon jest nieco opozniony przez deszcze i peonie zaczynaja sie dopiero pojawiac

Ja bralam slub 26 czerwca, najpierw zamawialam w kwiaciarni tulipany i anemony i nie bylo najmniejszego problemu, niestety na miesiac przed slubem okazlo sie, ze jednak jest problem i kwiatow nie bedzie. Zdecydowalam sie wiec na peonie/piwonie i tez problemu mialo nie byc. Na 2 tyg przed slubem okazlo sie, ze peonie w Polsce nie wystepuja, ze wystepuja tylko piwonie ale ze ja zamawialam peonie to trzeba je sprowadzac z Holandii i sztuka wyniesie 9zl. Wiekszego kitu nigdy w zyciu nie slyszlalam
zalezy jeszcze w jakiej miejscowosci mieszkasz, u mnie niestety cena peoni w sezonie w kwiaciarni to ok 5-7zl, te sprowadzane z Holandii osiagaja jeszcze wyzsze ceny...Pisalam juz wyzej dziewczynom o gieldzie i o tym, ze mozna zamowic i przetrzymac kwiaty. Kwiaciarnia nie bedzie sie w to bawic, ale mysle ze sprzedawca na gieldzie bez problemu to zrobi. Ja nie mialam z tym problemow