|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci
Nie, nie możesz. I tydzień temu też nie mogłaś. Podpisanie ACTA nic w tej sprawie nie zmieniło.
|
|
#2132 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2133 |
|
Raczkowanie
|
To się przeprowadź do innego miasta - nawet na drugim końcu Polski, jeśli akurat jest tam praca.
|
|
#2134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2135 |
|
Zakorzenienie
|
a ludzie protestują bo im się w dupach poprzewracało i wszystko jasne. Polska to kraina miodem i mlekiem płynąca
|
|
|
|
|
#2136 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Chcę mieć pracę bliżej domu żeby uzbierać sobie na kursy, auto itpprzy tym co oferują firmy nie będzie to możliwe a mnie nie satysfakcjonuje wieczna wegetacja
|
|
|
|
|
|
#2137 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
aaa! i ja nie wiem w jakim kkraju obecnie jest lepiej niż w Polsce, do którego powinnismy się dorównywać? Do włoch, grecji, francji? W każdym są problemy. Edytowane przez ewka1987 Czas edycji: 2012-01-27 o 12:29 |
|||
|
|
|
|
#2138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą serwisy, z których ściągam, zezwalają na przetrzymywanie plików przez 24h po ściągnięciu, a potrzebuję tego na dzisiaj, więc .. No ale ok, nie muzyka. Założmy, że ściągam serial?
|
|
|
|
#2139 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#2140 |
|
Zakorzenienie
|
uwazaj, zaraz Ci napisza, ze przeciez mozesz sie przekwalifikowac, doszkolic, nauczyc pierdyliarda jezykow, jakby to bylo za darmo i proste.
|
|
|
|
|
#2141 |
|
Zakorzenienie
|
przecież nikt Ci teraz nic nie zrobi.
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2142 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
cytat: "Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (z późniejszymi zmianami) Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego oraz do korzystania z elektronicznych baz danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym. 2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego. Art. 23 1. Nie wymaga zezwolenia twórcy przejściowe lub incydentalne zwielokrotnianie utworów, niemające samodzielnego znaczenia gospodarczego, a stanowiące integralną i podstawową część procesu technologicznego oraz mające na celu wyłącznie umożliwienie: 1) przekazu utworu w systemie teleinformatycznym pomiędzy osobami trzecimi przez pośrednika lub 2) zgodnego z prawem korzystania z utworu." |
|
|
|
|
|
#2143 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#2144 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Żaden rząd nie da Ci nic od razu za darmo. Każdy chce pracę blisko domu ale skoro jej nie ma, trzeba szukać gdzie indziej. Nie wiem jak teraz ale rok temu chodziłam na darmowy kurs języka biznesowgo, dzięki złej i niedobrej Unii. Najlepiej siedzieć w domu, narzekać, czekać aż rząd da za darmo bo się należy, a jak nie to róbmy rewolucję. Nie jesteśmy krainą mlekiem i miodem płynącą - ale nigdzie nie dają nic za darmo.
|
|
|
#2145 |
|
Zakorzenienie
|
Jakoś wcześniej tmeu Brytyjczykowi też nic nie robili, a po podpisaniu ACTA idzie siedzieć
To może spytam inaczej: ACTA jeszcze nie weszo w życie? Mój dostawca Internetu nie kontroluje tego, co robię? Jakby ktoś znalazł jakieś piraty na moim dysku, nie będę sądzona w świetle tego pożal się Boże amerykańskiego prawa?
|
|
|
#2146 |
|
Zadomowienie
|
http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3..._premiera.html
i "Wczoraj grupa podpisująca się "Happyninjas" ujawniła - jak twierdzi - autorów włamania na stronę internetową premiera. Umieściła w sieci dokument, w którym szczegółowo opisuje domniemanych sprawców ataku. Podała ich imiona i nazwiska, oraz nawet tak szczegółowe dane, jak daty urodzenia, wzrost, numer telefonu czy adres. Według Happyninjas sprawcy to Łukasz S. i Oskar Z. Znaleźć też można adresy IP komputerów, z których łączyli się członkowie grupy Polish Underground."
|
|
|
#2147 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
sama z kraju wyjeżdżam (z przyczyn troche niezależnych ode mnie) i nie wiem czy będzie lepiej czy gorzej ale cieszę się, że mam w ogóle taką mozliwość (w przeciwieństwie do moich dziadków).
|
|
|
|
|
|
#2148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeśli ktoś znajdzie piraty na Twoim dysku... zależy co masz na myśli, bo np. Windowsa nielegalnego nigdy nie można było mieć, programy komputerowe są wyłączone spod dozwolonego użytku osobistego. jeśli prowadzisz nielegalną wytwórnię płyt, a później to sprzedajesz na giełdzie to też Cię mogą zgarnąć.ale to jest niezależne od ACTY, która wejdzie w życie dopiero po ratyfikacji przez Parlament Europejski, czyli nieprędko.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-01-27 o 12:51 |
|
|
|
|
|
#2149 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo szczerze, to oszaleć z tą ACTA mozna, tu protesty, oburzeni internauci, że nic nie można, politycy twierdzący, że ustawa nic nie zmienia ![]()
|
|
|
|
#2151 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a oburzeni internauci są (jak już tu było powiedziane) z nieco innych powodów niż brak możliwości ściągania plików z neta wg polityków ustawa nic nie zmienia - żeby tylko uciszyć tłum.
|
|
|
#2152 |
|
Rozeznanie
|
tylko pamiętaj, że ścigając jakieś pliki przy użyciu np. uTorrenta automatycznie udostępniasz je też innym użytkownikom (czyli nieznanemu ci gronu osób) i teoretycznie za to kara ci już grozi (bez względu na to czy ACTA obowiązuje czy nie) dlatego najlepiej wyłaczyć sobie uploadowanie.
|
|
|
|
|
#2153 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tylko mam ogromną prośbę - nie decyduj proszę za nas, którzy tu zostajemy i żyć będziemy w tym kraju, Nie mów nam, gdzie są granice totalitaryzmu lub wolności i czy mamy prawo godzić się , czy nie godzić na zastaną, syfiastą rzeczywistość. Zostajemy, bo chcemy coś zmienić, Ty wyjeżdżasz
|
|
|
#2154 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2155 | ||
|
Naczelny Hipster
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2156 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nie mówię, że i tak ma być u nas, bo nie dojdzie przecież do cudownego rozmnożenia pieniędzy. U nas stosunek wynagrodzenie - cena jest na chorym poziomie. Gdy rząd mówi, że "gdzie indziej jest jeszcze drożej" ośmiesza się. Bo jest dokładnie odwrotnie. Wiele towarów ma wręcz wyższe ceny (np. elektronika, kosmetyki). Życie w kraju, gdzie za średnią pensję Kowalskiego nie stać na prawie nic, poza rachunkami i wyżywieniem rodziny jest uwłaczające godności. I na to nie powinniśmy się godzić, bo to nie jest w porządku. Rządzący żyją w willach a ja muszę oszczędzać na podstawowych rzeczach, żeby pójść raz w miesiącu do kina. |
|
|
|
|
|
#2157 |
|
Konto usunięte
|
taa bo on jedyny "hakier" na świecie i jedyny specjalista od IT i kryptografii
really?? ![]() kwestia tylko tego jakich mają specjalistów i jak bardzo będzie im zależało na zdobyciu tych danych. czytam ten watek od początku, i myslę sobie że z jednej strony super jest widzieć że w ludziach jest mobilizacja, ze chcą coś robić, że się udzielają, o coś walczą ale z drugiej, czasami mam wrażenie że to jednak nie od tej strony powinno iść. Może powiem coś kontrowersyjnego ale ja uważam że prawo chroniące czyjąś własność przed jej kopiowaniem i zarabianiem na tym jest potrzebne. Ale na pewno nie powinno się tego wprowadzać w taki sposób jak zostało to zrobione z ACTA, za plecami ludzi, bez informowania, bez dokładnego wytłumaczenia treści dokumentu, bez zrobienia referendum na przykład... Uważam, że świadome, rzeczowe i dokładne zobrazowanie ludziom takich przepisów i umów, a także tworzenie (nie tylko podpisywanie!) ich w konsultacji z prawnikami i innymi specjalistami (a także tymi najbardziej zainteresowanymi czyli drugą stroną - użytkownikami) dużo więcej by dało. Bo, bez obrazy dla nikogo, ale to jaką panikę wywołały filmiki typu STOP ACTA... wydaje mi się śmieszne. Nie chcę sprawy bagatelizować, ale czy nie wydaje wam się że filmiki te też są w pewien sposób manipulujące, tylko w drugą stronę? Ktoś chce zeby powstał bunt i wszyscy jak jeden mąż idą na ulicę protestować Na tych filmikach nie ma żadnych konkretnych dowodów, to są jedynie INTERPRETACJE poparte straszącymi obrazkami kamer wycelowanych w małe biedne ludziki. Nie mówię że inwigilacji nie ma czy nie będzie. Internet nigdy nie był wolny od tego w 100%, nigdy nie było pełnej wolności słowa, niezależnie czy cenzurował mnie moderator forum, oburzona wizażanka każąca mi "nie obrażać" czy ktoś szukający znamion przestępstwa. Z drugiej strony, pojawiły się tu głosy o wolności słowa, o sieci TOR... czy któraś z was była kiedyś na onionforum? widziałyście co się tam działo? takiej wolności słowa chcemy? nie wydaje mi się. A tak już poza tym, jak najłatwiej wprowadzić i uzasadnić ustawę typu ACTA? Wskazując wroga. A jak zdefiniowanego wroga nie ma? Wymyslić go sobie oczywiście, to żart. Ale co by było gdyby tak było naprawdę?
|
|
|
|
|
#2158 |
|
Zakorzenienie
|
W Krakowie tworzy się jakiś większy ruch, ciekawe,co z tego wyjdzie.
![]() http://www.youtube.com/watch?v=YgNw2...08FAAAAAAAAAAA |
|
|
|
|
#2159 |
|
Zakorzenienie
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3188373 0]taa bo on jedyny "hakier" na świecie i jedyny specjalista od IT i kryptografii
really?? ![]() kwestia tylko tego jakich mają specjalistów i jak bardzo będzie im zależało na zdobyciu tych danych. czytam ten watek od początku, i myslę sobie że z jednej strony super jest widzieć że w ludziach jest mobilizacja, ze chcą coś robić, że się udzielają, o coś walczą ale z drugiej, czasami mam wrażenie że to jednak nie od tej strony powinno iść. Może powiem coś kontrowersyjnego ale ja uważam że prawo chroniące czyjąś własność przed jej kopiowaniem i zarabianiem na tym jest potrzebne. Ale na pewno nie powinno się tego wprowadzać w taki sposób jak zostało to zrobione z ACTA, za plecami ludzi, bez informowania, bez dokładnego wytłumaczenia treści dokumentu, bez zrobienia referendum na przykład... Uważam, że świadome, rzeczowe i dokładne zobrazowanie ludziom takich przepisów i umów, a także tworzenie (nie tylko podpisywanie!) ich w konsultacji z prawnikami i innymi specjalistami (a także tymi najbardziej zainteresowanymi czyli drugą stroną - użytkownikami) dużo więcej by dało. Bo, bez obrazy dla nikogo, ale to jaką panikę wywołały filmiki typu STOP ACTA... wydaje mi się śmieszne. Nie chcę sprawy bagatelizować, ale czy nie wydaje wam się że filmiki te też są w pewien sposób manipulujące, tylko w drugą stronę? Ktoś chce zeby powstał bunt i wszyscy jak jeden mąż idą na ulicę protestować Na tych filmikach nie ma żadnych konkretnych dowodów, to są jedynie INTERPRETACJE poparte straszącymi obrazkami kamer wycelowanych w małe biedne ludziki. Nie mówię że inwigilacji nie ma czy nie będzie. Internet nigdy nie był wolny od tego w 100%, nigdy nie było pełnej wolności słowa, niezależnie czy cenzurował mnie moderator forum, oburzona wizażanka każąca mi "nie obrażać" czy ktoś szukający znamion przestępstwa. Z drugiej strony, pojawiły się tu głosy o wolności słowa, o sieci TOR... czy któraś z was była kiedyś na onionforum? widziałyście co się tam działo? takiej wolności słowa chcemy? nie wydaje mi się. A tak już poza tym, jak najłatwiej wprowadzić i uzasadnić ustawę typu ACTA? Wskazując wroga. A jak zdefiniowanego wroga nie ma? Wymyslić go sobie oczywiście, to żart. Ale co by było gdyby tak było naprawdę? [/QUOTE]Masz rację odnośnio ochrony praw autorkich. Dziewczyny juz to chyba wyżej pisały. Ta ochrona się nieuchronnie zbliża do nas. Intenternet stał się już takim medium, którego kontrolowanie jest trudne. To prędzej czy później i tak by się stało. I na pewno wywołałoby to sprzeciw. Jednak wiadomo, że nie chodzi tu jedynie o piractwo, ale o przekraczanie pewnej sfery i działanie za plecami. ACTA była zwyczajnie kolejnym motywem dla takiej a nie innej reakcji Polaków. Regulacja jest zbyt ogólna, żeby mówić :"dobra, wprowadzimy ją a potem się zobaczy". Zawiera zbyt dużo niesprecyzowanych kwestii i wykracza poza to całe porozumienie handlowe. ACTA to sprawa sprzed 2 lat, jednak nigdy nie została nagłośniona wystarczająco,abyśmy mogli sie o niej wypowiedzieć. Od poczatku roku w zasadzie jesteśmy obsypywani genialnymi ustawami. W internecie krąza nawet żarty. Premier zadarł już każdągrupą : pacjentów, kierowców, lekarzy i internautów. Dlatego naprawdę nie dziwie się,że lawina wybuchła. Moze przybrała nieoczekiwane rozmiary,ale jednak. Te filmiki rzeczywiście miały pewnie na celu podburzenie internautów, tworzyli je przeciez ludzie Otwzorzyły ludziom trochę oczy i zachęciły do działania. W niektórychpojawiajasie obrazki, w innych fakty. Ponieważ ustawa nie jest nowa. Mnie akurat to nie śmieszy. Ciesze się, że tyle ludzi potrafiło się zorganizować i pokazać niezadowolenie, bo do tego mamy prawo.Wróg oczywiscie zdefiniowany. Przez ostatnie kilka dni wypłynęło wystarczajaco dużo informacji abyśmy mogli sie zorientować w terenie. Edytowane przez Phoebee Czas edycji: 2012-01-27 o 14:17 |
|
|
|
|
#2160 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:44.

Wczoraj ktoś o to pytał, ale wyszła też sprawa z tym Brytyjczykiem i boje się CBŚ na chacie
A zobowiązałam się pomóc koleżance z muzyką na 18 i jestem w kropce 

No ale ok, nie muzyka. Założmy, że ściągam serial?

really??