Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7 - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-27, 17:05   #3301
karolca
Zakorzenienie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
dziewczyno, przy twoim zwroscie to powinnas wazyc nie mniej niz 65 kg...

ja majac 168 wazylam przed ciaza teraz 62kg, chociaz marzy mi sie 58, ale nie mniej
pare lat temu wazylam ok 50 i wygladalam jak straszydlo, same kosci, malo biustu, wklesle posladki... brrrr... dopiero od ok 55 zaczelam przypominac bardziej kobiete niz wieszak

a na brzuszek mam fantastyczny zestaw cwiczen... i bede go stosowac po ciazy, wtedy tez wstawie calosc na maila
Też mam tyle wzrostu i przy wadze 55 kg miałam i tyłek i cycek (chociaż to zależało od dnia cyklu). Więcej zależy od samej budowy ciała, bo będą trzy kobiety o tym samym wzroście i wadze i każda będzie inaczej wyglądała.

Cytat:
o spadanie spodni to sie nie boj, bo po porodzie zawsze jest troche brzuszka (rozciagnieta skora, miesnie itd), wyglada sie troche jak w 4-6 miesiacu
a do torby zawsze mozesz spakowac i jedno i drugie... getry w koncu tyle miejsca nie zajmuja
oj, to ja mogę wyjść bez brzuszka
Na pewno biorę spodnie dresowe i jakąś dłuższą bluzkę/bluzę. Ale to, w czym jest mi wygodnie.

Cytat:
Napisane przez Etnula Pokaż wiadomość
Dziewczyny... w którym tyg ciąży dowiedziałyście się jakiej płci jest Wasz Skarb?
Ja mimo 31 tc nadal nie wiem.......... Bubek podczas trzech ostatnich badań USG miał pępowinę między nóżkami. Także noszę nadal małą zagadkę. Ostatnio lekarz powiedział że to raczej dziewczynka, co zgadzałoby się z moimi wszystkimi przeczuciami.
Tak na prawdę nie ma dla mnie róznicy kto to bedzie, nie wiem tylko jakiego koloru rzeczy kupowac. Nasz Szkrab bedzie miał wszystko unisex

Powiedzcie też czy od razu zdecydowaliście o imieniu Dziecka? My mamy kilka propozycji ale chyba z ostateczną decyzją zaczekamy aż do porodu.
Będziemy wybierac z:
Chłopiec- Antek, Klemens
Dziewczynka- Aniela, Jagoda, Otylia, Stefania, Jagna, Dagna, Zoya
To chyba tyle
Około 14 tygodnia lekarz zasugerował płeć, potwierdził w 20 a w 24 to sama widziałam na 3D
Imię wybrał mąż, dość szybko nam to poszło
Z zaproponowanych przez Ciebie imion może być Aniela, Jagoda i Stefania (jako, że babcia męża ma tak na imię, kochana osoba).

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
tez bym chciała przespać cala noc a najchętniej wyspać sie na zapas tez
nawet nie tyle co wyspać się na zapas, ale po prostu wstać wyspaną po nocy bez przebudzeń. Boskie uczucie, ale dziś już nie było mi dane rozkoszować się tym

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
mi tak samo pomagały jabłka, jogurty itp. a teraz nic po prostu nic załamka
Spróbuj siemię lniane (te okropne gluty wypić). Ponoć pomaga dość szybko, zwłaszcza jak regularnie stosowane. I wprowadź do diety kiszoną kapustę, ale ważne jest, aby miała długie kawałki kapusty, bo czasem jest mocno poszatkowana. A to nie o to chodzi.

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Jolka, biedaku Ty!
Jesli domowe sposoby zawiodly to lec do apteki, sa leki dozwolone w ciazy! Espumisan, lactulosum syrop albo czopek glicerynowy!
Przeciez tak nie mozna tyle dni!
Pewnie rowniez dlatego czujesz sie jak slon (tak chyba pisalas) bo wiadomo ze jak sie nie wyprozni kilka dni to czlowiek czuje sie taki ciezki!
Ale espumisan jest na wzdęcia, nie pomaga na zaparcia...

Cytat:
jest napisane, że woda letnia z cytryną więc jak lepiej letnia z cytryna czy przestana przez noc?
Hmm... od kilku dni piję cytrynę z miodem i nie stwierdzam abym częściej po niej chodziła za potrzebą.

A! Tardyferon już nie działa na mnie "biegunkowo". Nie czuję róznicy.

A teraz o wizycie.
Mała jest prawidłowych wymiarów, ale modelką raczej nie będzie Nóżki będzie miała po tatusiu chyba.
Buźkę ładnie zasłaniała, wierciła się tak, że aż lekarz się uśmiał. Szyjka długa, zamknięta. Mała główką w dół, plecy z prawej strony, pupcia pod żebrami a nóżki z lewej strony koło główki
Waga Ewelinki - 2 kg czyli jest minimalnie poniżej 50 centyla, ale nie martwi mnie to Wszystko jest jak być powinno i to jest najważniejsze.

Czuję się dziś jakoś zmęczona, ale to chyba przez przeziębienie. Pomimo nawilżacza budzę się z bardzo suchym gardłem. I nadal na plecach.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 17:09   #3302
qulunia
Przyczajenie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Ojoj Nie nadążam za Wami Mamuśki Zanim przeczytam wszystkie zaległe od wczoraj wpisy to już się nowe pojawiają i ciągle jestem do tyłu
A ja mam pytanie w sprawie kosmetyków - w zasadzie byłam zdecydowana na Niveę, ale okazało się ostatnio, że płyn do kąpieli dla niemowląt jest dopiero od pierwszego miesiąca - no i lipa.
Dużo dobrego się też naczytałam o serii Ziajka - ale tej z kolei nie mogę nigdzie znaleźć. Gdzie mogę jej szukać? Ratujcie Bo w Rossmanie ani innych drogeryjnych sklepach nie widziałam tej serii...
qulunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 17:13   #3303
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
gucia, a czy ten olejek migdałowy można na ciemieniuszkę tez stosowac?

Cytat:
Ratunku!!! od 4dni nie mogę się załatwić i nawet się nie zanosi
siemie lniane
cale albo zmielone (1 lyzka) zalac ciepla woda (pol szklanki), odstawic na 2-3 godziny, po tym czasie przemieszac, wypic i na to wypic minimum 2 szklanki wody (ta woda jest bardzo wazna, w przeciwnym razie jelita "zapchaja" sie jeszcze bardziej!!!)... i potem jeszcze w ciagu dnia pic duzo wody

mnie po tym bierze zazwyczaj po kilku godzinach

Cytat:
A mialam Wam jeszcze napisac odnosnie spania, Adas bardzo chce aby dzidzius dzielil z nim pokoj a ja mowie ze z poczatku bedzie lozeczko u mamy i taty w sypialni bo jak bedzie mleczko Viki pila to nie bede tak duzo biegac po nocy po nia co chwile, to wiecie co? adas sie zaoferowal ze On bedzie mi dzidziusia w takim razie na karmienia przynosil
No normalnie mnie rozczulil
Ale juz to widze 7-o latek noszacy na spiku niemowlaka
Moj brat w ten sposob zlamal mi reke jak mialam 2 latka
slodko

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja wracalam w ciazowych do domu i wlasnie mi spadaly,zebralam gumka material i zwiazalam,bo inaczej by mi spadly i bym w gaciach szla.Ja do teraz (30 tydz) mam zakladki porobione w spodniach ciazowych,bo sa mi za duze,a to najmniejszy rozmiar.Ja bym wybrala jakies legginsy.
no dobrze, jak ktos jest drobniutki i nosi najmniejsze rozmiary, tooinna sprawa

ja przy Sandrze wychodzilam tez w ciazowych ze szpitala i wcale mi nie spadaly

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Hehe to tak jak u mnie .. nam leci 6 rok (w lipcu minie) w tym 2 po slubie a moj tata nie zna mojej tesciowej no ale u nas sytuacja o tyle skomplikowana ze dzieli nas 700 km i moj tata nie byl na slubie, a moja tesciowa nie byla u mnie u rodziny juz daaaaaaawno, jakos nie bylo okazji
a co to jest 700km?
moi rodzice do tesciow maja 15 000 km, a spotkali sie juz 2 razy... na naszym slubie (w kwietniu beda 3 lata) i na te swieta

oczywiscie wszystko zart... sa rozne sytuacje w zyciu
Stary 2012-01-27, 17:14   #3304
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
Jolka bo generalnie potrzebujesz blonnika aby sie spokojnie wyprozniac, tylko nie mozesz wprowadzic go w diete gwaltownie i duzo bo bedzie jeszcze bardziej zatwardzal (przynajmniej ja tak mialam). stopniowo codziennie i po troche, to bedzie trwalo kilka dni. np. jak zaczynalam jesc musli albo zwykle platki owsiane, to nie moglam sie zalatwic i sie wkurzalam, wiec jadlam tylko pol miseczki a nie cala i po kilku dniach bylo lepiej.
nie wiem...ale moze tez u Ciebie to ma zwiazek ze nieregularnie jadasz? czy sniadanie jesz o tej samej porze, bo u mnie sniadanie pozniej i ja juz moge miec dzien bez kupki

polozna poradzila mi aby pic sok ze sliwek, wiec pol szklanki pije rano przed sniadaniem, kupuje go w sklepie. pozniej robie sniadanie; kawa z mlekiem, pol miseczki musli z mlekiem i zaparzam sobie siemie lniane, ktore wypijam tak ok godziny po sniadaniu (a najlepiej jest je pic na czczo).
no i sniadanie mam codziennie 0 7 rano i sie tego trzymam czy niedziela czy sobota. i tak do max godziny musze isc na tron.
wode z cytryna i miodem tez pilam przez jakis czas, na poczatku pomagalo, tylko pamietaj, ze miodu nie zalewaj wrzatkiem i nie mieszaj metalowa lyzeczka bo ponoc traci swoje wlasciwosci (ale nie wiem czy to prawda) no i taka mikstura niech postoi przez noc i rano wypij na czczo.
banany ponoc tez moga zatwardzac, wiec nie dodaje do musli, ale dodaje za to 2-3 suszone sliwki.

moj Tz mowi ze on zawsze po herbacie z mlekiem musi biec na tron i faktycznie wczoraj sobie zrobulam popoludniu to mialam takie bulgoty w brzuchu ze szok
no ja nie jem regularnie śniadań dlatego, że wstaje o różnych porach, płatki z jogurtem jem często ale nie codziennie i chyba może powinnam jeść je codziennie wtedy nie było by problemu sama nie wiem...

śliwki u mnie odpadają strasznie ich nie lubie próbowałam kilka razy ale nie daje rady z Nimi

herbaty z mlekiem nigdy nie piłam

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 17:16   #3305
agabi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez qulunia Pokaż wiadomość
Ojoj Nie nadążam za Wami Mamuśki Zanim przeczytam wszystkie zaległe od wczoraj wpisy to już się nowe pojawiają i ciągle jestem do tyłu
A ja mam pytanie w sprawie kosmetyków - w zasadzie byłam zdecydowana na Niveę, ale okazało się ostatnio, że płyn do kąpieli dla niemowląt jest dopiero od pierwszego miesiąca - no i lipa.
Dużo dobrego się też naczytałam o serii Ziajka - ale tej z kolei nie mogę nigdzie znaleźć. Gdzie mogę jej szukać? Ratujcie Bo w Rossmanie ani innych drogeryjnych sklepach nie widziałam tej serii...
a szukałaś ziajki w drogerii Natura? u mnie w mieście właśnie tam ostatnio widziałam całą serię dla Maluszków.
ja kupiłam żel do mycia, oliwkę i kremik do buźki firmy Hipp.jest od 1 dnia życia, pachnie przepięknie, zawiera olejek migdałowy i ponoć jest bez parafiny.mam nadzieję, że te kosmetyki się sprawdzą.

Edytowane przez agabi
Czas edycji: 2012-01-27 o 17:17
agabi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 17:18   #3306
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Jolka, ja tez sie boje o wage i tez sie nia doluje, ale jak czytam co piszesz i jak za przeproszeniem marudzisz o te 7 kilo to mnie nosi wazenie jest wiarygodne rano, na czczo, najlepiej po toalecie, wiec masz na plusie 7 kilo, w 30 tygodniu i to dla Ciebie duzo??? Ja mam w 34 prawie 21 kilo i zyje, zyje czekaniem do porodu i mozliwoscia zrzucania. A jak nie jesz duzo to nie tyjesz ty tylko zatrzymujesz wode, ktorej pozbedziesz sie zapewne zaraz po porodzie. Zacznij sie w koncu cieszyc z ciazy, ze zdrowego dziecka, bo waga nie masz powodu sie przejmowac
a to wcale nie pocieszające i nie zbyt docierające
będę się przejmować i tak bo wiem jak ciężko u mnie z pozbyciem się kg walczyłam z tym bo byłam grubaskiem, w podstawówce ważyłam 65kg tyle co teraz przed ciążą i nie chce mówić ile ważyłam najwięcej bo dużo

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-27, 17:18   #3307
rybka13
Zakorzenienie

Hej
Widze, ze temat kosmetykow sie nawinal... Ja mam wszystko J&J, mam nadzieje ze akurat nie beda uczulac + krem ochronny Bambino (chyba tylko na wyjscie bede uzywac), sudocrem i bephanten. Mam tez zasypke do pupci, ale nie wiem jak bedzie z jej uzywaniem, bo Gosia pisala ze dla dziewczynek nie bardzo. A ja chyba wole do codziennego stosowania zasypke niz smarowanie, wiec zobaczymy

Gratuluje dobrych wiesci z wizyt
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 17:19   #3308
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Jolka, jedni radza tak a inni inaczej!
Ja pilam odstana przez noc
Skoro te czopki glicerynowe dzialaj tak szybko to moze lec do apteki i sobie zaserwuj!
A od jutra moze woda z cytryna i miodem?
Sama zadecyduj
zaserwuje sobie i to i to

---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Też mam tyle wzrostu i przy wadze 55 kg miałam i tyłek i cycek (chociaż to zależało od dnia cyklu). Więcej zależy od samej budowy ciała, bo będą trzy kobiety o tym samym wzroście i wadze i każda będzie inaczej wyglądała.
dokładnie
mam 2 koleżanki one zawsze ważyły tyle co ja a każda z Nas innej budowy

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-27, 17:29   #3309
qulunia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
Hej
Widze, ze temat kosmetykow sie nawinal... Ja mam wszystko J&J, mam nadzieje ze akurat nie beda uczulac + krem ochronny Bambino (chyba tylko na wyjscie bede uzywac), sudocrem i bephanten. Mam tez zasypke do pupci, ale nie wiem jak bedzie z jej uzywaniem, bo Gosia pisala ze dla dziewczynek nie bardzo. A ja chyba wole do codziennego stosowania zasypke niz smarowanie, wiec zobaczymy

Ja też mam już Sudocrem i Bepanthen. Z zasypki podobno robią się takie "grudki" (nie wiem jak to opisać) i ciężko to potem dokładnie powycierać. Dlatego kremy są lepsze. Ja mam zamiar właśnie stosować Bepanthen do pupy na co dzień - a Sudocrem w razie jakiś problemów. I to tyle.
A co drogerii Natura - niestety jestem "małomiasteczkowa" znaczy mieszkam w dziurze zabitej dechami Dlatego pytałam czy ktoś może w jakimś takim popularnym markecie widział tą serię
Stary 2012-01-27, 17:39   #3310
karo_z
Rozeznanie

Cytat:
A teraz o wizycie.
Mała jest prawidłowych wymiarów, ale modelką raczej nie będzie Nóżki będzie miała po tatusiu chyba.
Buźkę ładnie zasłaniała, wierciła się tak, że aż lekarz się uśmiał. Szyjka długa, zamknięta. Mała główką w dół, plecy z prawej strony, pupcia pod żebrami a nóżki z lewej strony koło główki
Waga Ewelinki - 2 kg czyli jest minimalnie poniżej 50 centyla, ale nie martwi mnie to Wszystko jest jak być powinno i to jest najważniejsze.
Świetnie że przynosisz dobre wieści po wizycie!
Ale się Ewelinka powyginała! a nóżki po tatusiu czyli jakie?
Potrzebujesz sesji produktów czy dań? Daj znać!

kontakt@karolinanicpon.pl
karo_z jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 17:40   #3311
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Emigra, ja rowniez tych skurczy nie odczuwam i przez cala ciaze z adasiem tez nie odczuwalam, tylko sie z tego ciesze bo jak dziewczyny opisuja to nic przyjemnego!
Zadnego stwiania sie macicu czy twardnienia tez nie, nawet nie wiem jakie to uczucie!
Tak wiec majac inne (kilogramowe) problemy na glowie ciesze sie ze to jest mi zaoszczedzone!
A tak swoja droga znowu zaczyna swedziec mnie cale cialo, caly dzien dzisiaj
Boje sie zeby znowu cos okropnego mi nie wyszlo!
A jak przebiegl u Ciebie porod pierwszy? Bo ja sie boje, ze jak macica nie cwiczy to moze sie przeterminuje, bedzie ciezej, itp
Cytat:
A teraz o wizycie.

Czuję się dziś jakoś zmęczona, ale to chyba przez przeziębienie. Pomimo nawilżacza budzę się z bardzo suchym gardłem. I nadal na plecach.
super wiesci
a jak jestes zmeczona to sie poloz i odpoczywaj
Cytat:

siemie lniane
cale albo zmielone (1 lyzka) zalac ciepla woda (pol szklanki), odstawic na 2-3 godziny, po tym czasie przemieszac, wypic i na to wypic minimum 2 szklanki wody (ta woda jest bardzo wazna, w przeciwnym razie jelita "zapchaja" sie jeszcze bardziej!!!)... i potem jeszcze w ciagu dnia pic duzo wody

mnie po tym bierze zazwyczaj po kilku godzinach

slodko

no dobrze, jak ktos jest drobniutki i nosi najmniejsze rozmiary, tooinna sprawa

ja przy Sandrze wychodzilam tez w ciazowych ze szpitala i wcale mi nie spadaly

a co to jest 700km?
moi rodzice do tesciow maja 15 000 km, a spotkali sie juz 2 razy... na naszym slubie (w kwietniu beda 3 lata) i na te swieta

oczywiscie wszystko zart... sa rozne sytuacje w zyciu
Gucia, no u nas jest troche inaczej, moj tatus niestety ale nie jest swiatowym czlowiekiem, strasznie boi sie podrozy i za chiny nie wsiadzie w auto czy autokar zeby przejechac te 700 km ... poza tym moi rodzice nie sa razem wiec i to nie ulatwia sprawy ...
Cytat:
a to wcale nie pocieszające i nie zbyt docierające
będę się przejmować i tak bo wiem jak ciężko u mnie z pozbyciem się kg walczyłam z tym bo byłam grubaskiem, w podstawówce ważyłam 65kg tyle co teraz przed ciążą i nie chce mówić ile ważyłam najwięcej bo dużo
Wiesz ... nie chcesz pisac ile wazylas to nikt od Ciebie nie wymaga... ja chce tylko powiedziec ze doskonale Cie rozumiem, bo mam ciutke wiekszy problem mysle - ja przy wzroscie 165 wazylam przed ciaza 72 kilo, teraz mam na zegarze 92 a do porodu kilka tygodni, Ty jestes wysoka, smukla, widac na zdjeciach ze nie masz zadnych fald tluszczu - obawiam sie ze mozesz miec po prostu problem z postrzeganiem siebie....
nie mowie ze masz sie nie przejmowac waga wcale, tylko wyluzuj teraz bo sie zameczysz, a zrobic i tak nic nie zrobisz bo w ciazy niestety ale przytyc trzeba... bedziemy sie martwic po ciazy i beczec sobie nawzajem w rekawy

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

Cytat:
Hej

ja mam wszystko z penaten'u
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 17:42   #3312
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość
Świetnie że przynosisz dobre wieści po wizycie!
Ale się Ewelinka powyginała! a nóżki po tatusiu czyli jakie?
czyli nie będzie miała nóg do nieba

Cytat:
super wiesci
a jak jestes zmeczona to sie poloz i odpoczywaj
Generalnie jak leżałam, to mnie nosiło... ale własnie idę pod kołderkę na troszkę

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-27, 17:43   #3313
qulunia
Przyczajenie

To może jeszcze z innej beczki... O zaparciach już było - teraz mam pytanie o hemoroidy. Nie doskwierają Wam? Stosujecie coś? Jakieś czopki albo inną "terapię"?
Stary 2012-01-27, 17:44   #3314
karo_z
Rozeznanie

Cytat:
czyli nie będzie miała nóg do nieba

Generalnie jak leżałam, to mnie nosiło... ale własnie idę pod kołderkę na troszkę
hehe nie ma tak źle skoro teraz sięga nimi do samej główki
Potrzebujesz sesji produktów czy dań? Daj znać!

kontakt@karolinanicpon.pl
karo_z jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 17:48   #3315
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
A teraz o wizycie.

Super, że po wizycie wsio ok

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-27, 17:48   #3316
monika_krk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość
Podczytuję sobie czasem wątek mamuś styczeń/luty i tam już kilka pisało że wróciły już do wagi sprzed ciąży...to nastraja optymistycznie
chociaż ja chyba nie mam co na wagę narzekać. Mam 8 kg na plusie w 30tc...chyba już nie skoczy nagle bardzo do góry
Też je podczytuje, a od kiedy pojawiły się porody i ich opisy to czytam równolegle z naszym wątkiem Ciekawe kiedy u nas się zacznie i od kogo

[QUOTE=gosia261282;3187430 6
Super,ze wszystko dobrze!
Ja tego sobie nie wyobrazam,zeby namydlone dziecko przenosic.Jakos to malo bezpieczne.Poza tym wszyscy raczej kapia i nic sie z pepkiem nie dzieje.
Ja tez bede uzywac Oilatum.
[/QUOTE]

u nas też położna mówiła, że można zmoczyć pępek, tylko po kąpieli trzeba go bardzo dokładnie osuszyć wacikiem a potem popsikać Octaniseptem

Cytat:
ja czytałam mamuśki styczniowe to też zauważyłam, że nie które piszą o tym że już wróciły do wagi z przed ciąży albo że mało im brakuje...zazdroszczę też chcę tak
nam też się uda

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Ja już od kilku położnych słyszałam że można moczyć kikut pępowinowy i w niczym to nie zaszkodzi. Wystarczy potem osuszyć gazikiem. My będziemy moczyć pępuszek bez strachu.
też znam tą wersję

Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość
Witam! My dziś zaczynamy 33 t.

Ale właśnie Mamusie napiszcie mi proszę jakie kosmetyki kupiłyście??? do kąpieli, do ciałka i buzi po kąpieli i co do pupy na co dzień?
ja kosmetyków jeszcze nie kupowałam, ale słyszałam, że lepiej kupować z jednej serii, oczywiście z tych co kupujemy

Cytat:
Napisane przez 19claudia91 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czuje się przerażona tym że nie będę pewnie wiedzieć kiedy poród się rozpocznie, czy to będzie mocno boleć.. Mam takie obawy że szkoda gadać.. czy któraś z was jest już spakowana do szpitala?
jak to nam lekarka powiedziała na SR: Jak będziemy się zastanawiać czy nas zabolało, to znaczy, że to jeszcze nie to i że jak widzi na IP kobietę, która idzie przez korytarz mówi, że rodzi i uśmiecha się od ucha do ucha do niej to też znaczy, że jeszcze się nie zaczęło

Cytat:
Napisane przez Etnula Pokaż wiadomość
Cześc Dziewczyny...
Niedługo zaczynamy 32 tc. Planowany termin porodu 31.03,2012.
witaj jesteśmy na podobnym etapie

Cytat:
Dokładnie Karolca. Nie liczy się tylko wzrost i waga, a jeszcze budowa ciała. A przede wszystkim najważniejsze jest jak kto się w swoim ciele i ze swoimi kilogramami czuje Ja przy moim wzroście 166 najlepiej czułam się jak ważyłam 54-55 kg (przed ciążą) Kiedyś ważyłam więcej i źle się po prostu psychicznie czułam... Po ciąży mam nadzieję wrócić do wagi sprzed, albo najwyżej ciut więcej
monika_krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 18:01   #3317
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Hej!
Tyle miałam nadrabiania, że czytałam, czytałam i czytałam, i się oderwać nie mogłam

Witam nowe przyszłe mamusie

Karolca super wiadomości To śmieszne jak nasze maluszki tam się zwijają w brzuszku świetnie, że Ewelinka zdrowa, a Ty się kuruj i nie dawaj przeziębieniu

No i nie wiem co tu dalej napisać Była cała długa dyskusja dot. kosmetyków. Ja postawię chyba na NiveaBaby, ale jakby co to inne próbki też mam, np. J&J jak my wszystkie chyba

Tak właśnie ostatnio na nudnym wykładzie zastanawiałam się co muszę kupić w aptece i stworzyłam taką oto listę:
Apteka:
1. Bepanthen maść
2. Octanisept spray
3. Gaziki jałowe 10 szt.
4. Lactulosum syrop
5. Czopki glicerynowe
6. Apap
7. Aphtin maść
8. Sól fizjologiczna

Co myślicie? O czym zapomniałam, a warto mieć w apteczce lub torbie do szpitala?

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 18:05   #3318
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:

oj, to ja mogę wyjść bez brzuszka
Na pewno biorę spodnie dresowe i jakąś dłuższą bluzkę/bluzę. Ale to, w czym jest mi wygodnie.

Około 14 tygodnia lekarz zasugerował płeć, potwierdził w 20 a w 24 to sama widziałam na 3D
Imię wybrał mąż, dość szybko nam to poszło
Z zaproponowanych przez Ciebie imion może być Aniela, Jagoda i Stefania (jako, że babcia męża ma tak na imię, kochana osoba).

nawet nie tyle co wyspać się na zapas, ale po prostu wstać wyspaną po nocy bez przebudzeń. Boskie uczucie, ale dziś już nie było mi dane rozkoszować się tym

Spróbuj siemię lniane (te okropne gluty wypić). Ponoć pomaga dość szybko, zwłaszcza jak regularnie stosowane. I wprowadź do diety kiszoną kapustę, ale ważne jest, aby miała długie kawałki kapusty, bo czasem jest mocno poszatkowana. A to nie o to chodzi.

Ale espumisan jest na wzdęcia, nie pomaga na zaparcia...

Hmm... od kilku dni piję cytrynę z miodem i nie stwierdzam abym częściej po niej chodziła za potrzebą.

A! Tardyferon już nie działa na mnie "biegunkowo". Nie czuję róznicy.

A teraz o wizycie.

Espumisan jest na wzdecia, tak pisza w ulotce, ale mi keidys lekarz polecil na zaparcia i faktycznie zadzialalo!
Tez bylam zdziwiona jak przeczytalam ulotke, ale warto bylo brac!
Od wtedy to jesli juz musialam po cos siegnac to po espumisan!
W ciazy tym bardziej w I trymestrze wolalam domowe sposoby jak woda z miodem i cytryna
No tak wiec skoro lekarz mi to polecil t musi dzialac w ten sposob na wiecej osob

Gratuluje udanej wizyty

Emigra ja mialam dlugi porod, przez 11 godzin doszlam z rozwarcia 1,5 do 3 cm, po czym dostalam zzo bo od 3 cm dawali.
Ale ja po tych 11 godzinach bylam w takim stanie ze juz tracilam sily i wiare ze kiedykolwiek uda mi sie urodzic, a dostawalam caly czas gaz rozweselajacy, dzialal na mnie slabo!
no i po tych 11 godz jak dostalam zzo to typowo-akcja wogole zanikla wiec dostalam oksytocyne , dopiero po 7 dalszych godzxinach mialam 10 cm rozwarcia i wtedy juz poszlo szybko, 40 min i adas byl na swiecie
Nie wiem czy ma to jakis zwiazek z tym ze nie odczuwalam tych skurczy przed porodem bo generalnie wlasciwie kazda macica chyba cwiczy przed porodem,tyle ze nie kazda kobieta to odczuwa chyba

Viki 28.04.2012

Edytowane przez desia888
Czas edycji: 2012-01-27 o 18:17
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 18:15   #3319
julliczka
Rozeznanie

Hej dziewczyny, kope lat mnie tu nie było Miałam nadzieję, że wieczorami będę do Was zaglądać i się udzielać, ale jak widzicie praca wciągnęła mnie na maxa. W pojedynkę taką firmę ciężko zacząć prowadzić i rozwijać. Mnóstwo spraw mam na głowie, ciągłe niespodzianki i spotkania, nie daję rady ze wszystkim z tym rosnącym się brzuszkiem.. Więc odpuściłam trochę, bo w zasadzie musiałam, ostatnio zbyt często mam twardnienia brzuszka. Byłam wczoraj u lekarza i z szyjką wszystko ok, tyle, że uznał, że mam jakiś taki twardniejący brzuszek. Dał mi Cordafen - ale nigdzie go nie mogłam kupić, więc poprosiłam o inny lek i przepisał mi Luteinę i mam brać 3x1 dziennie. Oprócz tego no-spa a i jeszcze magnez i aspargin na skurcze łydek. A moja malutka dalej żwawa, daje często popalić w brzuszku a z wagą jak na razie 4,4 na plusie. Więc tak trochę odpuściłam i staram się więcej leżeć, no ale z lapkiem na kolanach i cały czas pracuję.. w końcu o Was pomyślałam i do Was zajrzałam, ale nie sposób Was nadrobić. Mam tylko nadzieję, że u każdej z Was wszystko dobrze i z Waszymi maluszkami również.

nasza kruszynka już z nami

Edytowane przez julliczka
Czas edycji: 2012-01-27 o 18:17
julliczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 18:17   #3320
rybka13
Zakorzenienie

Takie slicznosci przyszlo mi dzisiaj z ebay'a, recznie robione na szydelku Szkoda, ze ja nie mam takich zdolnosci
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0073.jpg (131,0 KB, 16 załadowań)
Stary 2012-01-27, 18:17   #3321
iw32
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez evvcia_ Pokaż wiadomość
Hej!
Tyle miałam nadrabiania, że czytałam, czytałam i czytałam, i się oderwać nie mogłam

Witam nowe przyszłe mamusie

Karolca super wiadomości To śmieszne jak nasze maluszki tam się zwijają w brzuszku świetnie, że Ewelinka zdrowa, a Ty się kuruj i nie dawaj przeziębieniu

No i nie wiem co tu dalej napisać Była cała długa dyskusja dot. kosmetyków. Ja postawię chyba na NiveaBaby, ale jakby co to inne próbki też mam, np. J&J jak my wszystkie chyba

Tak właśnie ostatnio na nudnym wykładzie zastanawiałam się co muszę kupić w aptece i stworzyłam taką oto listę:
Apteka:
1. Bepanthen maść
2. Octanisept spray
3. Gaziki jałowe 10 szt.
4. Lactulosum syrop
5. Czopki glicerynowe
6. Apap
7. Aphtin maść
8. Sól fizjologiczna

Co myślicie? O czym zapomniałam, a warto mieć w apteczce lub torbie do szpitala?
Na pewno dodałabym do listy Tantum Rosa i termometr (to można kupić poza apteką). Do Tantum sugeruję półlitrową butelkę wody mineralnej ze sportowym zakończeniem - dzióbkiem (można sobie nią psikać w intymne miejsca, przynosi ulgę ).

Edytowane przez iw32
Czas edycji: 2012-01-27 o 18:19
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 18:34   #3322
cziqua
Zadomowienie

Cytat:
Takie slicznosci przyszlo mi dzisiaj z ebay'a, recznie robione na szydelku Szkoda, ze ja nie mam takich zdolnosci

aj śliczności i łatwe do zrobienia bardzo prosty wzór może sama się wezmę za cos takiego

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 18:41   #3323
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość
aj śliczności i łatwe do zrobienia bardzo prosty wzór może sama się wezmę za cos takiego
No ja ze wszelakim szyciem, szydelkowaniem, itp na bakier.... ale Ty jesli potrafisz to sie zabieraj do pracy, bedziesz juz cos miala z wyprawki
Stary 2012-01-27, 18:47   #3324
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
Ratunku!!! od 4dni nie mogę się załatwić i nawet się nie zanosi
Kiedyś wspominałam, ale napiszę raz jeszcze: koktajl bananowy: na jedną osobe:
1/3 - 1/2 banana, pół szklanki jogurtu nat, mleko w ilości takiej, żeby całość dało się pić a nie jeść. Ew. cukier, ale cukrzycowym nie wolno. U męża działą po godzinie, u mnie do 12 h.
Stary 2012-01-27, 18:48   #3325
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
Napisane przez iw32 Pokaż wiadomość
Na pewno dodałabym do listy Tantum Rosa i termometr (to można kupić poza apteką). Do Tantum sugeruję półlitrową butelkę wody mineralnej ze sportowym zakończeniem - dzióbkiem (można sobie nią psikać w intymne miejsca, przynosi ulgę ).
Termometr już mam bezdotykowy i fakt Tantum Rosa dopisuję. A to jest w saszetkach chyba, więc jak myślicie ile takich saszetek wziąć?

Rybka naprawdę śliczne Moja mama umie na szydełku i ciotka-fascynatka robótek ręcznych. Może coś dla mojej małej wydziergają

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 18:51   #3326
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość
1/3 - 1/2 banana, pół szklanki jogurtu nat, mleko w ilości takiej, żeby całość dało się pić a nie jeść. Ew. cukier, ale cukrzycowym nie wolno. U męża działą po godzinie, u mnie do 12 h.
o dziękuję też muszę wypróbować ten sposób

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-27, 18:55   #3327
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Emigra ja mialam dlugi porod, przez 11 godzin doszlam z rozwarcia 1,5 do 3 cm, po czym dostalam zzo bo od 3 cm dawali.
Ale ja po tych 11 godzinach bylam w takim stanie ze juz tracilam sily i wiare ze kiedykolwiek uda mi sie urodzic, a dostawalam caly czas gaz rozweselajacy, dzialal na mnie slabo!
no i po tych 11 godz jak dostalam zzo to typowo-akcja wogole zanikla wiec dostalam oksytocyne , dopiero po 7 dalszych godzxinach mialam 10 cm rozwarcia i wtedy juz poszlo szybko, 40 min i adas byl na swiecie
Nie wiem czy ma to jakis zwiazek z tym ze nie odczuwalam tych skurczy przed porodem bo generalnie wlasciwie kazda macica chyba cwiczy przed porodem,tyle ze nie kazda kobieta to odczuwa chyba
Ja właściwie nie czuję żadnych skurczy ani nic

Cytat:

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-27, 19:11   #3328
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez julliczka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, kope lat mnie tu nie było Miałam nadzieję, że wieczorami będę do Was zaglądać i się udzielać, ale jak widzicie praca wciągnęła mnie na maxa. W pojedynkę taką firmę ciężko zacząć prowadzić i rozwijać. Mnóstwo spraw mam na głowie, ciągłe niespodzianki i spotkania, nie daję rady ze wszystkim z tym rosnącym się brzuszkiem.. Więc odpuściłam trochę, bo w zasadzie musiałam, ostatnio zbyt często mam twardnienia brzuszka. Byłam wczoraj u lekarza i z szyjką wszystko ok, tyle, że uznał, że mam jakiś taki twardniejący brzuszek. Dał mi Cordafen - ale nigdzie go nie mogłam kupić, więc poprosiłam o inny lek i przepisał mi Luteinę i mam brać 3x1 dziennie. Oprócz tego no-spa a i jeszcze magnez i aspargin na skurcze łydek. A moja malutka dalej żwawa, daje często popalić w brzuszku a z wagą jak na razie 4,4 na plusie. Więc tak trochę odpuściłam i staram się więcej leżeć, no ale z lapkiem na kolanach i cały czas pracuję.. w końcu o Was pomyślałam i do Was zajrzałam, ale nie sposób Was nadrobić. Mam tylko nadzieję, że u każdej z Was wszystko dobrze i z Waszymi maluszkami również.
kochana zwolnij zwolnij
Cytat:
piekne
Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość
ale banany sa raczej zatykajace
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 19:14   #3329
ivonka7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez julliczka Pokaż wiadomość
Więc odpuściłam trochę, bo w zasadzie musiałam, ostatnio zbyt często mam twardnienia brzuszka. Byłam wczoraj u lekarza i z szyjką wszystko ok, tyle, że uznał, że mam jakiś taki twardniejący brzuszek. Dał mi Cordafen - ale nigdzie go nie mogłam kupić, więc poprosiłam o inny lek i przepisał mi Luteinę i mam brać 3x1 dziennie. Oprócz tego no-spa a i jeszcze magnez i aspargin na skurcze łydek.
Cordafen jest od kilku miesięcy wycofany z polskiego rynku. Zamiast niego powinnaś dostać fenoterol. Bo luteina działa tylko przeciwko skracaniu i rozwieraniu szyjki-na twardnienia niestety nie pomoże.

Mała pisała o swoich twardnieniach, ja to przestałam je liczyć. Bo obawiam się że 20 przekroczyłam już dawno dzisiaj. Mimo leków oczywiście. Widocznie brzuszek upomina się o odpoczynek.

Aha! i Tardyferon fol działa! Hemoglobina z 9,5 podniosła mi się na 11,4! Więc ciesze się że anemia się zmniejszyła.

Ciekawe co z Aguśką, jak ona się czuje? ma ktoś jakieś wieści?
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 19:25   #3330
iw32
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez evvcia_ Pokaż wiadomość
Termometr już mam bezdotykowy i fakt Tantum Rosa dopisuję. A to jest w saszetkach chyba, więc jak myślicie ile takich saszetek wziąć?
Myślę, że jedno opakowanie (6 saszetek) Ci wystarczy. 1 saszetka na 0,5 litra wody dziennie
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości