![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Psychologia i psycholodzy
Zgadzam się... W hospicjum jest ciężko, szczególnie tym dla dzieci...
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
Chce pomóc i tak dalej, ale właśnie boje się trochę, że mnie to przerośnie i zniechęci. Dlatego, macie racje, poszukam w domach dziecka, MOPSie albo jakiejś fundacji może.
Zmieniając temat jutro mam egzamin z Biologicznych podstaw zachowania człowieka, i jest tego tyle... ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- Mam jeszcze pytanie, czy może jakie już lepsze znawczynie tej profesji, polecicie mi jakieś ciekawe książki w tej dziedzinie? Takie kierunkowe, ale w miarę przyjemne na wolniejszy czas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do ksiązek to zależy, co Ciebie interesuje, ale ja czytałam na przykład: Allan Pease - Mowa Ciała Tomasz Witkowski - Psychomanipulacje David M. Buss - Morderca za ścianą Bogdan Wojciszke - Psychologia Miłości |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
Paul Britton- Jigsaw Man
Moja ulubiona ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja teraz czytam "Szepty: rzecz o paranoi" Siegel'a. Polecam ![]() ---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- To jakaś drastyczna książka? ![]()
![]() |
![]() |
#186 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Paul Britton to znany brytyjski profiler. ![]() ![]() Ilta, znalazłam spis przedmiotów na specjalizacji. Mogę podeslać Tobie na maila? Mam go w excelu. ![]() Edytowane przez pixies20 Czas edycji: 2012-01-27 o 10:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
Nie zaliczyłam chrzanionej biologii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Zadomowienie
|
Nie martw się, ja też mam biologię ale egzamin z całego roku i szczerze mówiąc, to też nie wiem jak dam radę z taką partią materiału, mimo tego że uczę się w miarę na bieżąco
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
Spokojnie... Pamiętam, że ja też nie zaliczyłam biologii w pierwszym terminie
![]() ![]()
![]() |
#191 |
Raczkowanie
|
Dzięki - teraz zabieram się za porządną naukę, mam Kalata i ferie, wszystko super się zgrywa. Chciałam bardzo przeczytać - Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem, ale teraz widzę, że nic z tego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ja BMZ zaliczylam w 1 terminie, koło na 5, a egzamin na 3. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Napewno zaliczysz nastepnym razem
![]() Ja obecnie nic nie czytam,ogladam caly czas namietnie"Hoarders",pozat ym caly czas mam prace domowe w tym pisanie codziennie dziennika. Dzisiaj mialam ewaluacje w pracy w psychiatryku.Menagerka ocenila mnie dobrze.Powiedzialam ze bylabym zainteresowana zdobyciem doswiadczenia na oddziale zaburzen,dala mi namiary na osobe ktora zajmuje sie ustalaniem grafika tam.Jak juz troche sie uspokoi ze szkola to wysle emaila do tej osoby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
Mnie jeszcze czeka Wprowadzenie do psychologii. No i poprawka.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Rozeznanie
|
Tosia, masz z profesorem C. Wprowadzenie?
![]() Mnie czeka najgorszy egzamin 4 lutego, Psychologia Roznic Indywidualnych, lubie przedmiot, ale cwiczenia mialam z tą samą profesor co wykłady, więc łatwo nie będzie. ![]() ![]() Do tego drugi egzamin w sesji w sobotę, ja nie wiem co sie uparli, żeby nam robić egzaminy w soboty, przeciez nie studiujemy zaocznie, do tego niektorzy u nas jednak pracują, ja nie, ale solidaryzuje sie z innymi. ![]() Edytowane przez pixies20 Czas edycji: 2012-01-28 o 10:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() takze radzę od początku systematycznie sie uczyc i nie olewać wykładów. ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Zawsze byłam inna... Uwielbiałam zajęcia ze statystyki, SPSS, logikę i te sprawy
![]() Cytat:
![]() Ja za to idę w pn do dyrektora porozmawiać na temat mojej roli w szkole. Jeśli nadal nie będzie współpracy, to rezygnuję. Na dodatek jeszcze usłyszałam, że jestem nadaktywna ![]()
![]() |
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
Kurcze! Słysząc takie teksty jak nadaktywna, to od razu sobie myślę, czy Polska mentalność jest już gotowa na psychologów, przecież zawsze wszystko jakoś było i jest, więc po co coś zmieniać. To trochę frustrujące. Mam nadzieję, że jak skończę studia ( o ile!) to to się troche zmieni no..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Powodzenia na rozmowie-ciekawa jestem co powie.I badz nadaktywna-napewno kiedys to ktos doceni ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zadomowienie
|
Witam w tym pięknym, mroźnym dla większości dniu
![]() Widzę nowe użyszkodniczki w temacie, znaczy że się rozwija ![]() Tak właśnie pomyślałam w kwestii choroby jaką przeszłam, czy któraś z Was nie miałaby jakiś pytań żeby wiedzieć na przyszłość jak to wygląda "od środka", gdyby przyszło się spotkać w przyszłości z pacjentami z bulimią ? Część już pracuje, więc miała pewnie do czynienia, ale część jest dopiero na studiach ![]() ![]() Mam też takie pytanie - czy któraś z Was kończyła szkołę terapeutyczną w nurcie psychodynamicznym ? Przez rok byłam na takiej terapii i do tej pory szczerze i oddanie jej nie znoszę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja tez sie ciesze ze watek sie rozwija ![]() Co do pacjentow z bulimia to u nas w osrodku zdarza sie ze mamy czasami dziewczyny z zaburzeniami odzuwiania i tez znamy podstawowe zasady jak z takimi pacjentami postepowac. Ja mam pytanie:Podczas terapii co najbardziej Cie denerwowalo w wypowiedziach/zachowaniu znajomych/rodziny/terapeuty?Jakich pytan chcialabys aby oni nie zadawali? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, chciałabym poprawić swój sposób komunikowania się z ludźmi, rozumienia mowy ciała i w ogóle umiejętności społeczne, właściwie chyba w moim przypadku wszystkie możliwe. Co polecacie w tej dziedzinie? Jakieś kursy, terapie ... Chodzi mi o to żeby było dużo praktycznych wiadomości i ćwiczeń.
Niestety poszłam na pedagogikę (chociaż marzyłam o psychologii ale to inna historia)ale te studia dla mnie to porażka, właściwie nie nauczyłam się niczego co bym mogła wykorzystać w życiu i pracy... (No może poza tym, że pamięć mi się poprawiła bo było dużo bezsensownego kucia ![]()
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Ja mam tez pare pytan
![]() 1.Do dziewczyn ktore ukonczyly studia i juz pracuja.Jak bardzo przydala Wam sie wiedza ze studiow?.Cenicie ksiazkowa wiedze w obecnej pracy czy wiecej sie nauczyliscie w praktyce?Czy pol na pol?Czy macie wrazenie ze wiekszosc przedmiotow na studiach przydala/nie przydala Wam sie w praktyce?Czy bylo tak ze niektore przedmioty wogole nie maja odnosnika w praktyce i byly tylko taka zapchaj dziura?Jezeli tak to jakie?Jakie sa wasze wrazenia? 2.Ile mniej wiecej zarabia psycholog majacy wlasna praktyke w Polsce?Czy jest duzo takich specjalistow? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Po terapii po prostu zaczęłam jeść mniej rano, jak miałam wyjście wieczorem a jak się tego nie udało zaplanować - to jem mniej następnego dnia albo sobie chwilę potańczę i i tak spalam nadwyżkę. A czasem mi się nie chce ![]() ![]() Rodzina: do tej pory jak słyszę "A to takie dobre, tyle się nagotowałam, nastałam, czemu nie chcesz skosztować?" to mam taaaaaaką gulę w gardle i utrzymanie asertywności kosztuje mnie wiele i dobry nastrój szlag trafia. Tu już nie ma tłumaczenia jak znajomym (bo z różnych względów rodzina o chorobie nie wie, co ustaliłam z terapeutką). Podczas terapii to się kończyło tym, że jadłam wszystko i nie wymiotowałam, tyłam 2-3kg po tygodniu w domu i wściekła spalałam to następny miesiąc-dwa-trzy. Teraz odmawiam, ale nadal mi z tym ciężko. Są niereformowalni. Inni: opinie że jak człowiek chorował, to nie może być psychologiem. Że zaburzenia odżywiania to "w d... im się poprzewracało, zabrać chlanie jednej z drugą/przywiązać i karmić to zaraz się wyleczą". Ale wiesz co najbardziej ? Jak ktoś wiedział, widział i udawał, że nic się nie dzieje. Milczenie było gorsze, jak najgorsze słowa. Terapeuta: po roku terapii indywidualnej niby było ok, ale odczuwam że więcej tu mojej indywidualnej pracy, szukania materiałów, pisania dziennika, listów, robienia różnych ćwiczeń, jak pracy terapeutki, która siedziała i uprzejmie kiwała głową. Lubiła testować ile jeszcze pomilczę bo "to też jest informacja", wiadomo ![]() No to wtedy jej się zamknęłam na amen czyli następne 30 minut bo mi odebrało zupełnie mowę z czego się cieszyła, bo to była w końcu jakaś reakcja. Zapewne bo jak mówię - zagadywałam ciszę - ale nie doprowadziło to do niczego konstruktywnego, bo na następnym spotkaniu znowu kiwała głową, uśmiechała się i słuchała. Bo przecież jej nic nie wolno insynuować ani narzucać swej woli. Po roku podziękowałam za możliwość wygadania się. Powinno się mówić o róznych formach terapii. Jeśli ja mówię, że chcę coś porobić a terapeuta psychodynamiczny jedyny pomysł jaki ma to "idź do lasu i się wykrzycz", to już lepiej jakby powiedział, skoro to i tak terapia na koszt państwa a nie prywatna, że jest coś takiego jak TPB (CBT) i że tam mnie przygwożdżą ilością ćwiczeń i zadań. Charlotta - w Lublinie regularnie były organizowane takie grupy gdzie mogłaś iść i nauczyć się komunikacji. Nie były drogie, do 100zł za osobę i były dla każdego, nie tylko studentów psychologii. Poszukaj w najbliższym dużym mieście, czy takich nie ma, ew. zobacz czy na kampusie nie wiszą takie ogłoszenia. Możesz też spytać opiekuna roku, czy ktoś takie grupy organizuje - często są to zrzeszenia studenckie, studenci sami organizują je w ramach praktyki albo są ze środków UE ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Ilta-dzieki za podzielenie sie swoimi przezyciami
![]() Kurcze przykro mi ze nie mialas takiego wparcia jak chcialas u rodziny/znajomych.To jest b wazne.No i ta terapeutka ktora przerywa w polowie monologu... Czyli rozumiem ze nie bylas zadowolona z terapii?Znalazlas psychologa z ktorego bylas w koncu zadowolona?Czy ciezko z tym bylo? Mysle ze odniesiesz sukces w swoich planach dotyczacych biznesu bo znasz wszystko od srodka ![]() ![]() Edytowane przez CzarnyElf Czas edycji: 2012-01-29 o 21:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zadomowienie
|
Dzięki.
Wsparcie znalazłam u chłopaka a u terapeutki sobie na tyle pogadałam i na tyle się zmotywowałam do samodzielnego szukania metod terapeutycznych, że z tego wyszłam. I tak wychodziłam o własnych siłach wiele lat, więc to była kropka nad i. Ale teraz zmieniłabym na CTB. Plany na razie na poziomie pozwoleniowo-urzędniczym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Powodzenia w sprawach papierkowych ![]() Ja zabieram sie wlasnie za moduly z psych-mam do przerobienia 2 rozdzialy-a co u Was? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.