Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 2012. - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-28, 18:31   #1801
NataliaM1103
Rozeznanie

Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201

DZIEWCZYNY CZYM SMARUJECIE TE BRZYDACKIE BRZUSZYSKA PO PORODZIE???

dzisiaj słyszałam ,że jak sie karmi ,nie można pic kakao i jesc białego sera czy to prawda????

i jeszcze jedno pytanie,mam karmic maluszka co 3-4 godziny ,ale jeżeli śpi to budzic go czy nie???

Edytowane przez NataliaM1103
Czas edycji: 2012-01-28 o 18:35
NataliaM1103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 18:31   #1802
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201

Cytat:
Napisane przez kropeczka1984 Pokaż wiadomość
a pani z kabiny mówi, że teraz to wchodzi pani w ciąży Na początku powiedziałam, że mogę poczekać ale pani nalegała i mówiła, że dzidziuś czekać nie może
oh jak milo,ja sie dzis nastalam w kolejce chyba z 15 minut jeszcze mi sie w ciazy nie zdazylo,zeby mnie ktos przepuscil popatrza tylko i udaja ze nie widza oh ci brytyjczycy
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 18:33   #1803
kamciurka
Zakorzenienie

hej kochane
u nas nocka super, maly sie budzil co 3 godz na cyca, raz dostal butle i spalismy do 9
Haniula gratulacje
Uska tak w Redeco na Rogowskiej tam jest b. fajnie kolezanka ze swoim synkiem chodzila i zachwalala moj tz tam na silownie chodzi, wiec zna te trenerki i trenerow tam, mowi ze jes, fajnie...
Pearl moj kolek nie ma ale wiem ze to jeszcze moze byc za wwczesnie, jednak sab simplex juz czeka
Ciezaroweczka gratilacje jaka sliczna niunia

Niki

Alex
kamciurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 18:38   #1804
kropeczka1984
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez NataliaM1103 Pokaż wiadomość
dzisiaj słyszałam ,że jak sie karmi ,nie można pic kakao i jesc białego sera czy to prawda????
Kasikzaki pisała, że nie można białego sera i czekolady a w niej jest przecież kakao.
kropeczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 18:40   #1805
siobhan1
Zadomowienie

Chciałam wam tylko dać znać, że urodziłam

25/01/2012 o 13:05
3250g 54cm

Rodziłam 10 min Młody wyskoczył z wodami; w pozycji kolankowo łokciowej, choć wcale tego nie planowałam. Nie byłam się w stanie położyć. Nie było bata by mnie zmusić.

Skurcze zaczęły się leciutkie o 10 rano, o 11,30 byliśmy w szpitalu. o mało a niezdążyłabym się przebrać i zajść na salę. Partych nie miałam wcale. Jak tylko miałam pełne rozwarcie, przebiła mi położna wody i wraz z nimi urodził się mój mały ssak

Karmimy się cycem, choć w pierwszych 2 dobach musiałam w nocy podać butlę. Ma taki apetyt, że szok

Nie piszę nowego posta: drugie

Pozdrawiam,

s

Edytowane przez siobhan1
Czas edycji: 2012-01-28 o 18:50
siobhan1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 18:47   #1806
kropeczka1984
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez siobhan1 Pokaż wiadomość

3250g 54cm

Rodziłam 10 min Młody wyskoczył z wodami; w pozycji kolankowo łokciowej, choć wcale tego nie planowałam. Nie byłam się w stanie położyć. Nie było bata by mnie zmusić.

Skurcze zaczęły się leciutkie o 10 rano, o 11,30 byliśmy w szpitalu. o mało a niezdążyłabym się przebrać i zajść na salę. Partych nie miałam wcale. Jak tylko miałam pełne rozwarcie, przebiła mi położna wody i wraz z nimi urodził się mój mały ssak

Karmimy się cycem, choć w pierwszych 2 dobach musiałam w nocy podać butlę. Ma taki apetyt, że szok

Pozdrawiam,

s
Gratuluję i muszę przyznać, że przeżyłam szok!!! Ja też chcę taki poród!!!
To Twoje pierwsze dziecko?
kropeczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 18:51   #1807
kasiahexe
Zadomowienie

Cytat:

i jeszcze jedno pytanie,mam karmic maluszka co 3-4 godziny ,ale jeżeli śpi to budzic go czy nie???
ja smaruje dalej bio oilem bo mnie kuzwa szlak trafia na ten brzuch wrrrrrr juz bym chiala brzuszki robic ale jak smaruje i troche masuje to mi juz zaczyna troszke jedrniec a nie taki worek :/

ja jem biały ser i pije mleko tylko obserwo=uje młada czy nie wyskakuje jej jakies uczulenie :/
kaka nie pije bo stram sie wogoel unikac wszytkiego co słodkie i od tygodnie nie zjadłam nic

ja wybudzam co 3 gdziny a w nocy co 4 chyba ze sama sie budzi wczesniej to dostanje wczesniej jedzenie Mówiono mi ze ma byc od 8 do 12 posiłkuw dziennie

Cytat:

3250g 54cm

Pozdrawiam,

s
Gratulacje

Cytat:
Napisane przez ciezaroweczka Pokaż wiadomość
Hej. Chciałabym Wam przedstawić Michalinkę ur. 25.01.2012 o 8.45.
Waga : 3370 wzrost. 56 cm. Obie czujemy się świetnie... Mała bardzo spokojna.
gratulacje Michalinka jest sliczniutka

LIVKA jest juz z nami
kasiahexe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 18:53   #1808
dph
Rozeznanie

Haniula, cieżaróweczka, siobhan1 GRATULACJE! Ciężaróweczka mała śliczna
Podczytuję Was na bieżąco ale ostatnio jakoś nie mam ochoty pisać jakaś deprecha przedporodowa mnie dopadła.
Co do szczepionek to ja starszej córce dawałam wszystkie szczepionki nieskojarzone ale to było 7 lat temu i te skojarzeniowe to było chyba 3 w jednym. Moja córka była kłuta 3 razy i bardzo dobrze to znosiła. No ale teraz chyba jednak wykupię te 5 czy 6 w jednym nie wiem. Chciałabym też zaszczepić na rotawirusy ale wiem że są drogie - czy orientujecie się ile kosztują? i z tego co czytałam trzeba zaszczepić dziecko jak najwcześniej
Stary 2012-01-28, 18:55   #1809
eliza1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez inutil Pokaż wiadomość
hej!

Sapkę? Czyli tak ciężko oddycha przez nos? Mój Julek tak ma, położna mówiła żeby wkraplać sól fizjologiczną do nosa, ale to nie pomaga. Jaki masz spray do noska? Bo ja mam Disnemar, ale jako boję się mu zakraplać.
Ja mam noso dril ,jakaś woda z Francuskich wód ,która ma siarkę działa na oczyszczanie noska i na nawracajace infekcje.Używałam tego w ciąży

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
a ja własnie skapitulowałam z moimi bolącymi brodawkami i wlasnie odciagnełam melko... na razie z jedne piersi 120ml... zaraz bede drugą....wsadze do lodówy i bede go na razie karmic butlą.... trudno- co bedzie to bedzie... ale ja juz sie poryczałam z bólu- mama mi doradzilaz ebym przestała go przystawiac a zaczęła odciac bo to mi sie nigdy chyba nie zagoi...... najwyzej zostanie na butli z moim mlekiem...
Ja własnie z powodu bólu brodawek i przez to ,ze miałam juz strupy na nich przeszłam na nakładki ,ale niestety mała strasznie się krztusiła przy nich i dziś już było przegięcie tak sie zakrztusiła ,ze przez kilkadziesiat sekund powietrza nie mogła złapać,aż zaczęłam płakac ,a akurat byłam sama ,tego co przeżyłam nie życze nikomu,zaczełam jej dmuchać w twarz żeby powietrze dostarczyć,w końcu wywalilam w kat dziadostwo i próbowałam bez ,ale ona już nie umie ich złapać,ale całe szczęscie położyłam sie na płasko ,Nikolcie do siebie też na płasko i narazie tak ją karmie ,może jak wyciagnie mi spowrotem brodawki to znowu będe mogła karmić na siedząco
Cytat:
Napisane przez kasiahexe Pokaż wiadomość

Dobrze ze napisałyscie o tym chrząkaniu młoda tez tak jakos dziwnie posapuje i dalam jej troche wody morskiej i odciagnelam troche z noska frida i chyba pomogło

I kurde koleny problem to mlodej ciazko przychodzi odbijanie :/
kłade ja potem na boku zeby miec pewnosc ze jak jej sie uleje to sie nie zadławi ale ja juz nie wiem czy to dobrze bo wszyscy mówia ze dziecka powinno spac na plecach :/
Dziś czytałam w ulotce hipp ,że kłasc na plecach nie na boczku,a połozne kazały na boczku,wiec tak kładę i też raz śpi na prawym,raz na lewym i staram się na brzuszku ale ona prostuje wtedy nózki i tak leży.W ogóle ma bardzo czesto wyprostowane niunie i chyba neurolog bedzie grany

Cytat:
Śliczna i jaka śmieszna minka,skąd ja ja znam

Cytat:
Napisane przez MMONIKA9 Pokaż wiadomość
dzień doberek
co do sapek to mój <Michaś też to miał bardzo charczał tak śmiesznie chrapał i sapał gdzieś wyczytałam ze od tego moze dziecko dostać katarek i właśnie nie wiem czy dlatego mały nie dostał tego katarku pewnei za późno zaczełam mu nawilżać tą śluzówkę no ale teraz często odciągam aspiratorem mamy nawilżac zpowietrza i widze że katarek już coraz mniejszy spacery też chyba pomagają bo małemu super się śpi na dworze o 13 byłam z nim na spacerku i do teraz śpi wypił tylko na śpika mleko o 15 godzinie

co do sab simplex to nam życie uratował że tak powiem położne w szpitalu mi mówiły że dzieci w tym wieku kolek nie mają więc gdy mały mi tak strasznie płakał wyginał sie i prężył nie miałam pojęcia co mu dolega dużo prutał ale nei mógł robić sam kupek musiałam mu pomagać czopkami i dopiero jak zaczełam mu podawać sab simplex moja położna mi powiedziała bym mu dawała z 3-4 razy dziennie prze dkażdym posiłkiem na łyżeczce 15 kropli to mineło wszytsko jak ręką odjął mały do dziś nei ma ani kolek ani problemów z kupkami
A od kiedy mozna zacząc podawać te kropelki?

Cytat:

Ja smaruję oliwką albo balsamem,a co do karmienia mi połozna kazała nawet co 2 godz karmić ,ale staram sie co 3 h ,chyba ,że mała chce częściej,a w nocy nie budzę ,czekam az sama będzie chciała

Mamusie czy kapiecie swoje maluszki w przegotowanej wodzie,bo dziś mnie mama uświadomiła ,ze tak powinno sie kapać ,a ja o tym nie słyszalam.
zanim się urodziłaś - kochałam Cię ,
nim minęła pierwsza minuta Twojego życia...
- byłam gotowa za Ciebie umrzeć..."
eliza1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 19:08   #1810
dph
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez eliza1984 Pokaż wiadomość
Mamusie czy kapiecie swoje maluszki w przegotowanej wodzie,bo dziś mnie mama uświadomiła ,ze tak powinno sie kapać ,a ja o tym nie słyszalam.
Ja mam zamiar kąpać w normalnej ewentualnie buzię na początek przegotowaną a w razie gdyby się coś działo ze skórą to dopiero wtedy może w przegotowanej będę kąpać. Nie ma co panikować i sterylnie dzieci wychowywać takie jest moje zdanie ale każdy robi jak uważa.
Pytanie do mamusiek jak kąpiecie maluszki tzn macie jakieś maty czy coś i jakich kosmetyków używacie?
Stary 2012-01-28, 19:10   #1811
Anulka_86
Raczkowanie

Cytat:
\Śliczna królewna gratuluje...!!!

Ja rzadko teraz tu bywam bo sesja u mnie trwa,ale jeszcze tylko tydzień. Jak na razie wszystko zdałam wiec ok.
Mamy już 36 tydzien i strach coraz większy.
Właśnie szukałam ładnej pościelki na allegro,ale co mi sie podoba to nie ma baldachimu a bym chciała....
czas kupić lóżeczko bo luty za parę dni...a jak luty to i... poród.
Termin mam na koniec lutego ale wiecie same ,że coś szybko ostatnio tutaj rodzimy....
Moja kuzynka z 19 lutego juz tez w piatek urodziła...

marzy mi się poród lekki i przyjemny... oj jak bym chciała.
Nasz synek w brzuchu się tak wierci... szok. nie miałam jeszcze dnia aby " milczał"... jak mówią, ze jak w brzuchu się wierci i kręci dużo to i potem też będzie ruchliwy oby w ciągu dnia tylko

---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------

Cytat:

3250g 54cm

Pozdrawiam,

s
marzę o takim porodzie

gratuluje i życzę zdrówka.

A bylaś nacięta? czy tak po prostu dziecko samo wyszło ładnie..
Anulka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 19:11   #1812
MMONIKA9
Wtajemniczenie

Cytat:
witam Mamuśki

Gratulacje dla Haniuli i Cię
żaróweczki

Uska,AgaMili,Eiliza widzę,że mamy te same problemy ...mój Bartuś też czasami tak krzyczy ,że przesada ,jakbym mu krzywdę robiła,napina się,czerwony jak burak i nie wiadomo co robic,wtedy masuje brzusio,kładę ciepłap ielusze,mały pije rumianek itp i co co ??no i czasami nic sie nie zmienia!!!!

Narazie nie dostawiam Bartusia do cycka bo te nakładki uciekają a on się wtedy złości,ściągam mleko i karmię go butelką,zdażylo się też ,że dokarmiłam go Bebilonem . poza tym maly jadł trochę cyca ale mało i potem nie wiedzialam ile dac mu butelki

Miałam ogromne wyrzuty sumienia,że nie dostaje cycka i niestety ten żal łapie mnie od czasu do czasu.....

Monika czy ten Sab Simplex to niemieckie lekarstwo????
Bo ja mam niemieckie krople Lefax i nie jestem pewna czy one pomagają Bartusiowi.

ja mam niemieckie

Cytat:
Ja mam noso dril ,jakaś woda z Francuskich wód ,która ma siarkę działa na oczyszczanie noska i na nawracajace infekcje.Używałam tego w ciąży

Ja własnie z powodu bólu brodawek i przez to ,ze miałam juz strupy na nich przeszłam na nakładki ,ale niestety mała strasznie się krztusiła przy nich i dziś już było przegięcie tak sie zakrztusiła ,ze przez kilkadziesiat sekund powietrza nie mogła złapać,aż zaczęłam płakac ,a akurat byłam sama ,tego co przeżyłam nie życze nikomu,zaczełam jej dmuchać w twarz żeby powietrze dostarczyć,w końcu wywalilam w kat dziadostwo i próbowałam bez ,ale ona już nie umie ich złapać,ale całe szczęscie położyłam sie na płasko ,Nikolcie do siebie też na płasko i narazie tak ją karmie ,może jak wyciagnie mi spowrotem brodawki to znowu będe mogła karmić na siedząco

Dziś czytałam w ulotce hipp ,że kłasc na plecach nie na boczku,a połozne kazały na boczku,wiec tak kładę i też raz śpi na prawym,raz na lewym i staram się na brzuszku ale ona prostuje wtedy nózki i tak leży.W ogóle ma bardzo czesto wyprostowane niunie i chyba neurolog bedzie grany

Śliczna i jaka śmieszna minka,skąd ja ja znam

A od kiedy mozna zacząc podawać te kropelki?

Ja smaruję oliwką albo balsamem,a co do karmienia mi połozna kazała nawet co 2 godz karmić ,ale staram sie co 3 h ,chyba ,że mała chce częściej,a w nocy nie budzę ,czekam az sama będzie chciała

ojjjj tego niewiem ale ja misiowi podawałam jak już miał 3tyg.
Stary 2012-01-28, 19:49   #1813
paulaLbn
Raczkowanie

Cytat:
co przeżyłam nie życze nikomu,zaczełam jej dmuchać w twarz żeby powietrze dostarczyć,w końcu wywalilam w kat dziadostwo i próbowałam bez ,ale ona już nie umie ich złapać,ale całe szczęscie położyłam sie na płasko ,Nikolcie do siebie też na płasko i narazie tak ją karmie ,może jak wyciagnie mi spowrotem brodawki to znowu będe mogła karmić na siedząco

Mam dokładnie to samo z tym dławieniem sie maluszka, ale nie che uchwycic brodawki, chyba spróbuje na leżąco skoro Tobie sie udalo

Natomiast co do kapieli to my na poczatku uzywalismy kosemtykow nivea, bo malutki mial piekna skórke wiec nic "mocniejszego" nie bylo trzeba, natomiast po ok 2 tygodniach zaczelo mu skóra schodzic i pediatra dal nam recepty na oilatum, wiec teraz tego uzywamy i jest super Jeszcze trafiła nam sie super lekarka i przepisała chyba wszystko co oilatum ma na ofercie, wiec chyba bedziemy tego uzywac przez najblizsze lata, w UK leki na recepte sa darmowe wiec wzielismy wszystko

MAM PYTANIE DO MAMUŚ KARMIACYCH, CZY JAK DZIECKO NIE OPRÓŻNIA PIERSI DO KOŃCA TO NALEZY ODCIAGNAC RESZTE LAKTATOREM? bo mój nikoś chyba nigdy nawet jednej nie opróznił przy jednym karmieniu i sama nie wiem co robic
Stary 2012-01-28, 19:57   #1814
pearpearl
Wtajemniczenie

Siobhan, gratulacje !!!! Normalnie express porod

Kropeczka
, fajnie z tym laktatorem. Szczegolnie ze masz butelki TT Tez bym chciala, zeby znalazl sie ktos, kto by mi pozyczyl. Wolalabym nie wydawac na niego kasy - sa mega drogie
W ogole istnieje jakas mozliwosc sprawdzenia przed kupnem, ktory bedzie mi pasowal

Sometimes when I close my eyes, I can't see
pearpearl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 20:00   #1815
Mijus
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Misienka23 Pokaż wiadomość
Dziewczyny sluchajcie i pomozcie biednej przyszlej mamie

jestem 2 dni po terminie i wczoraj mialam delikatne skurcze i takie bardzo mocne twardnienie brzucha az nie moglam oddychac i moj malutki tak sie mocno pchal tam nisko i grzebal raczkami, nie moglam zasnac,ale kolo 1 w nocy jakos sie udalo. budzilam sie normalnie co godzine na siku ale juz mnie nie bolalo. dzisiaj rano wstaje i maly leciutko sie rusza, tak normalnie, brzuch mi tak troszke twardnieje ale juz nie tak mocno jak wczoraj? co robic? czy wy tez tak mialyscie??

nie wiem co robic
Mam tak samo od dobrego tygodnia, więc chyba to normalne Dalej czekam

Cytat:
Napisane przez uska000 Pokaż wiadomość
---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

O 10,49 na swiat przez CC przyszla LENKA waga 3230g wzrost 55cm
Rodzice pozdrawiaja
GRATULACJE!!!

Cytat:
Napisane przez Psotnika Pokaż wiadomość
a w ogóle to zmartwił mnie ortopeda - Pola ma jeden staw biodrowy słabo wykształcony i musi nosić te sztywne majtki - na razie non stop przez 2 miesiące a potem zobaczą smutno mi, ale musimy bo może zwichnąć sobie biodro bo kość ma bardzo małą powierzchnię oparcia w stawie - dobrze że tak szybko z nią poszłam, to może krócej będzie nosić to cholerstwo
Wszystko będzie dobrze Zobaczysz

Cytat:
GRATULACJE!!!

Cytat:

3250g 54cm

Pozdrawiam,

s
WOW!!! GRATULACJE!!!
Stary 2012-01-28, 20:07   #1816
bybella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mala_stopka Pokaż wiadomość
sa specjalne pieluszki dla małych pływaków normalny pampersiak niedałby rady....

Mmonika super hustaweczka
Cytat:
Napisane przez kasikzaki Pokaż wiadomość

są takie specjalne pampersy do wody. Ja dostałam kilka od szwagierki ale rozmiar xs i moja żaba to dupska nie włoży jak kończy 3 miechy bo wtedy chce zaczać chodzić na basen
dzięki dziewczyny za odp., wy wiecie wszystko

Cytat:
Napisane przez pearpearl Pokaż wiadomość
no troche lizidupa
ale ostatnio dobrze z nia zyje i caly czas kupuje nam jakies prezenty, to chcialam sie jakos odwdzieczyc, a ze ciast piec nie umiem, to pomyslalam,ze zrobie chociaz racuchy
tesciowa jest kochana ostatnio...teraz poluje na podgrzewacz do butelek i ten specjalny kosz na zuzyte pampersy... do tego niania angelcare z monitorem, ten bujaczek, lozeczko turystyczne i jeszcze co chwila wpada z nowym ciuszkiem dla bobo
nie mam co na nia narzekac, sluchaj
nie no pewnie, z teściowa trzeba dobrze życ. moja mnie dzisiaj rozwaliła ledwo nam starcza kasy od wypłaty do wypłaty i o ślubie pomarzyć możemy nawet skromniutkim na razie, bo nie zamierzam się zapożyczać itd. nie jest mi do szczęścia potrzebny teraz już w tej chwili,a ona do mnie, no jak to, to wy na Wielkanoc ślubować nie będziecie? taaa za dwa miesiąca się nagle wzbogacę. muszę najpierw w dziecko zainwestować a nie

byliśmy dzisiaj na zakupach troszkę ciuszków nakupowałam oczywiście szukałam najtańszych z promocji jak się dało <ale za to ślicznych>, do tego buteleczka, smoczek, pampersy i inne rzeczy, wiec się spora sumka uzbierała niestety a ona , że noooo ale tanie te ciuszki... czasami jak coś palnie to mnie szlag trafia. choć wiem , że nie ma złych zamiarów <chyba>
Cytat:
Napisane przez Blanszor Pokaż wiadomość
Mnie stać na te szczepionki, ale odkąd żyje nie słyszałam żeby ktoś zachorował na coś związanego z tymi bakteriami. Nasze dziecko pójdzie dopiero do przedszkola w wieku 3 lat, więc nie będzie miało teraz dużego kontaktu z rówieśnikami.
I jeszcze jedno mnie zastanawia - na stronie www.pneumokoki.pl jest filmik a tam tekst "szczepionka jest polecana dla dzieci powyżej 2 roku życia". To czemu na stronie www.szczepienia.pl ta szczepionka zalecana jest od 2 miesiąca życia?
ja niestety słyszałam, mojej koleżanki 3 letnia córeczka ledwo z życiem uszła niestety nie powtórzę dokładnie na co zachorowała, ale na pewno coś z pneumokokami związanego
Cytat:
Napisane przez uska000 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

O 10,49 na swiat przez CC przyszla LENKA waga 3230g wzrost 55cm
Rodzice pozdrawiaja
gratulacje dla HANIULI!!!

Cytat:
jaka minka mam taki sam rożek
Cytat:

3250g 54cm
super, kolejne gratulacje!!

ale jestem wypompowana dziś, cały dzień na nogach , na zakupach itd.... aż mnie pipka boli
Stary 2012-01-28, 20:22   #1817
ranula
Raczkowanie

Cytat:
a co do kolek, to ja chyba bede dzialac profilaktycznie
poki co, to chyba zadnego watkowego dzieciaczka one nie ominely

a jak liczysz? na kiedy masz termin?
no jak tak czytam to rzeczywiście wszyscy cierpnią z tego powodu... tylko na które kropelki się zdecydować?

a mój termin na 19 lutego a liczę tak, że dziś mam 36+6 więc kończe 37 tydzień i jutro zaczynam 38, ale wiem, że są różne metody liczenia wg tej mojej termin przypada na koniec 40 tygodnia

a zresztą to mało istotne, skoro dzidzia wyjdzie i tak wtedy kiedy będzie chciała ale jak dla mnie to już możemy ze spokojem rodzić, bo czasu już ten bezpieczniejszy

Cytat:
Jakos tematy typu "lepiej szczepic skojarzonymi, zeby bylo mniej klucia i dziecko mniej cierpialo" do mnie nie trafiaja. Niech patrza na mnie jak na wyrodna matke, mam to gdzies. Na razie wiecej bylo przypadkow powiklan po skojarzonych, a nie pojedynczych. Kazda z nas byla szczepiona pojedynczymi i jakos zyje, ma sie dobrze i nie pamieta tych szczepionek
zgadzam się, zresztą położna mówiła, że dla dziecka cała ta sytuacja jest stresująca a czy ma 1 czy 3 kłucia jest już mniej istotne

kurcze co jakiś czas mam takie kłucia w pachwinach, szczególnie jak stoję albo chodzę za dużo (choć ciężko to mówić w ogóle dużo w porównaniu do czasu sprzed ciąży )
ranula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 20:39   #1818
Blanszor
Rozeznanie

Cytat:

Ja kupiłam Mustele poporodowy żel. Używam od powrotu ze szpitala. Z tym że ja mam mega nieelastyczną skórę, więc brzuch mam do kolan o hodowli rozstępów nie wspomnę, ale z nimi po prostu zaczynam się lubić, bo innego wyjścia nie mam

Ja się raz napiłam kakao i mały miał okropne gazy - bardzo się męczył (wyleciało mi z głowy, że nie można go pić). Także nie polecam. Uwielbiam kakao i jestem nieszczęśliwa z tego powodu ale trudno.

O serze białym nie słyszałam - wg mnie można
Blanszor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 20:44   #1819
*Agatek*
Zakorzenienie

Dziewczyny co zrobić jak dziecko je łapczywie i ulewa?? Podaję bebilon, myślę o bebilonie przeciw ulewaniu

Dziś się cieszyłam, że 70 -80ml wypiła po czym wszystko oddała ustami i nosem dobrze, że była teściowa, bo była przerażona!!!!! wczoraj to samo, dałam jej koło 80-90 ml i chlust ale ustami, jak czekałam na odbicie dziś po tym mleku (daliśmy przed kąpaniem bo była strasznie głodna)- 50 ml wypiła, odbiła niby i położyliśmy ją, po czym ulała w łóżeczku po tym incydencie po około godzinie, półtorej wykąpaliśmy, oliwka i znów pokarm z butli- 50 ml, odbiło jej się, położona do łóżeczka teraz śpi... ale boję się, że znów coś będzie nie tak mleko w cycach mam, już mi prawa twardnieje a ja nie chcę karmić, żeby nie pobudzać

ona chyba jest niedokarmiona, wizyta w pt na ważenie- a nawet nie jest jeszcze hartowana bo zimno na dworze- -8 jest i o dupa, nie wiem co robić czy mimo to hartować w domu

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 20:46   #1820
Blanszor
Rozeznanie

Cytat:

My kąpiemy w kranówie, z oilatum. Oilatum w aptece jest drogie, ale zrobiłam odkrycie na allegro - 1000 ml z pompką za 90 pln. W aptece płaciłam 37 zł za 250 ml. Powiem szczerze, że nie słyszałam że trzeba przegotowywać wodę do kąpieli
Stary 2012-01-28, 20:47   #1821
NataliaM1103
Rozeznanie

Cytat:

3250g 54cm

Pozdrawiam,

s
Gratulacje super porodu ,ja niestety jak o moim pomyślę to ciągle się pocę
NataliaM1103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 20:53   #1822
pearpearl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bybella Pokaż wiadomość
nie no pewnie, z teściowa trzeba dobrze życ. moja mnie dzisiaj rozwaliła ledwo nam starcza kasy od wypłaty do wypłaty i o ślubie pomarzyć możemy nawet skromniutkim na razie, bo nie zamierzam się zapożyczać itd. nie jest mi do szczęścia potrzebny teraz już w tej chwili,a ona do mnie, no jak to, to wy na Wielkanoc ślubować nie będziecie? taaa za dwa miesiąca się nagle wzbogacę. muszę najpierw w dziecko zainwestować a nie
przeciez dziecko nic nie kosztuje...

powiedz tesciowej, ze mozecie slubowac nawet jutro, jezeli tylko wygracie w totka

Cytat:
Napisane przez Bybella
byliśmy dzisiaj na zakupach troszkę ciuszków nakupowałam oczywiście szukałam najtańszych z promocji jak się dało <ale za to ślicznych>, do tego buteleczka, smoczek, pampersy i inne rzeczy, wiec się spora sumka uzbierała niestety a ona , że noooo ale tanie te ciuszki... czasami jak coś palnie to mnie szlag trafia. choć wiem , że nie ma złych zamiarów <chyba>
Kochana, a nie lepiej takie rzeczy kupic na allegro? Powiem Ci, ze jak sobie pozniej porownywalam ceny butelek,smoczkow itd z allegro, to te w sklepach byly srednio 30% drozsze.
Cytat:
Napisane przez ranula Pokaż wiadomość
no jak tak czytam to rzeczywiście wszyscy cierpnią z tego powodu... tylko na które kropelki się zdecydować?
ja chyba kupie na wszelki wypadek oslawione sab simplex, chociaz mam w planie zapytac sie jeszcze lekarza, jak juz bede w szpitalu
Uska pisala, ze bobotic to jest to samo, a sporo tansze, ale gdzies na forach wyczytalam, ze jednak sab simplex dzialal lepiej i nie wiem, czy to mozliwe, skoro to niby to samo

Cytat:
Napisane przez Ranula
a mój termin na 19 lutego a liczę tak, że dziś mam 36+6 więc kończe 37 tydzień i jutro zaczynam 38, ale wiem, że są różne metody liczenia wg tej mojej termin przypada na koniec 40 tygodnia
a to liczymy tak samo
Cytat:
Napisane przez Ranula
a zresztą to mało istotne, skoro dzidzia wyjdzie i tak wtedy kiedy będzie chciała ale jak dla mnie to już możemy ze spokojem rodzić, bo czasu już ten bezpieczniejszy
jasne
ale mi sie marzy 12 luty
moja Mama ma wtedy urodziny i sobie ubzduralam, ze dzieki temu moje dziecko tez bedzie takie grzeczne i kochane...
Jak dotrzymam do tego czasu, to 11-go wieczorem planuje rozniesc z tztem nasza sypialnie

Cytat:
Napisane przez Ranula
zgadzam się, zresztą położna mówiła, że dla dziecka cała ta sytuacja jest stresująca a czy ma 1 czy 3 kłucia jest już mniej istotne
no wlasnie tez mi sie tak wydaje

Cytat:
Napisane przez Ranula
kurcze co jakiś czas mam takie kłucia w pachwinach, szczególnie jak stoję albo chodzę za dużo (choć ciężko to mówić w ogóle dużo w porównaniu do czasu sprzed ciąży )
mysle, ze to jedna z typowych przypadlosci ostatnich tygodni ciazy
ja takie klucia mam juz od polowy grudnia i moj lekarz stwierdzil, ze nie ma na to rady
biore tylko 3 razy dziennie nospe i magne b6,zeby wytlumic skurczybyki

Sometimes when I close my eyes, I can't see
pearpearl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 20:55   #1823
mala_stopka
Zadomowienie

Cytat:

1. ja smaruje tym czym w ciąży, czyli kremem 'Sexy Mama' Bielendy
2. z kakaem i czekolada trzeba uważać, bo moze uczulac malucha albo powodowac zatwardzenia, z jeśli chodzi o ser to jeśli nie ma skazy białkowej to można, ale w rozsądnych ilościach (czyt. np. do kanapeczki na sniadanko, a nie cały pojemniczek)
3. moje zdanie na temat budzenia jest takie, ze jeżeli ta przerwa 4h zdarza się co jakis czas, a maluszek ładnie przybiera i widać, ze się najada to nie ma sensu go budzić, chyba, ze śpi po każdym karmieniu tyle ale chyba nie znam takiego bobasa, który by po każdym karmieniu spał bite 4h... to by było zbyt piękne...

Cytat:

3250g 54cm

Pozdrawiam,

s
GRATULACJE ale miałas ekspresowy poród

Cytat:
w zwykłej kapiemy, przegotowaną przecieram buźkę

Cytat:
Napisane przez dph Pokaż wiadomość
Pytanie do mamusiek jak kąpiecie maluszki tzn macie jakieś maty czy coś i jakich kosmetyków używacie?
żadnych bajerów do kąpieli nie posiadam, a kosmetyki kupiłam z baby dream i dostałam z nivea i z obydwóch jestem zadowolna, mała ma ładną skórkę i nic sie nie dzieje....

Cytat:
Napisane przez paulaLbn Pokaż wiadomość
MAM PYTANIE DO MAMUŚ KARMIACYCH, CZY JAK DZIECKO NIE OPRÓŻNIA PIERSI DO KOŃCA TO NALEZY ODCIAGNAC RESZTE LAKTATOREM? bo mój nikoś chyba nigdy nawet jednej nie opróznił przy jednym karmieniu i sama nie wiem co robic
ja opróżniam, ale to dlatego, ze Maja zjada z obu piersi i potem chce jeszcze...a w piersiach jest jeszcze pokarm, ale bardzo wolno leci i ona wtedy juz się wkurza i wyrywa i ciągnie mnie za sutki wiec dostaje jeszcze odciagniete z butli...
a u Ciebie jesli mały sie najada to chyba nie ma sensu do konca opróżniac piersi, bo pobudzisz jeszcze bardziej laktację...tak mi sie wydaje...
mala_stopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 20:56   #1824
Blanszor
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość
Dziewczyny co zrobić jak dziecko je łapczywie i ulewa?? Podaję bebilon, myślę o bebilonie przeciw ulewaniu

Dziś się cieszyłam, że 70 -80ml wypiła po czym wszystko oddała ustami i nosem dobrze, że była teściowa, bo była przerażona!!!!! wczoraj to samo, dałam jej koło 80-90 ml i chlust ale ustami, jak czekałam na odbicie dziś po tym mleku (daliśmy przed kąpaniem bo była strasznie głodna)- 50 ml wypiła, odbiła niby i położyliśmy ją, po czym ulała w łóżeczku po tym incydencie po około godzinie, półtorej wykąpaliśmy, oliwka i znów pokarm z butli- 50 ml, odbiło jej się, położona do łóżeczka teraz śpi... ale boję się, że znów coś będzie nie tak mleko w cycach mam, już mi prawa twardnieje a ja nie chcę karmić, żeby nie pobudzać

ona chyba jest niedokarmiona, wizyta w pt na ważenie- a nawet nie jest jeszcze hartowana bo zimno na dworze- -8 jest i o dupa, nie wiem co robić czy mimo to hartować w domu
Agatku a jaki masz smoczek? Ja mam butelki aventu i mały je smoczkiem do 1 miesiąca życia i rzadko mu się ulewa. Jak dałam mu wczoraj taki na 2-3 miesiąc życia gdzie mleczko leci nieco szybciej to połowę jedzenia zwrócił i zafajdał łóżeczko. I tym sposobem wróciłam do pierwotnego smoczka. Słyszałam, że to może być kwestia mleka również. Ale to chyba warto pogadać z pediatrą, czy warto zmienić mleko. Weranduj małą przy oknie - ubierz ją w kombinezon i połóż przy otwartym oknie na 10-15 min. Ja swojego wystawiam w wózku na ganek, gdzie jest ok 5 stopni w taką pogodę jak dziś. O spacerze chyba możemy na razie zapomnieć położna mi mówiła, że jak jest poniżej zera to mam nie wychodzić z nim na spacery. Buuuu chyba utkniemy w chałupie przez te mrozy.
Stary 2012-01-28, 21:09   #1825
ranula
Raczkowanie

Cytat:
ja chyba kupie na wszelki wypadek oslawione sab simplex, chociaz mam w planie zapytac sie jeszcze lekarza, jak juz bede w szpitalu
Uska pisala, ze bobotic to jest to samo, a sporo tansze, ale gdzies na forach wyczytalam, ze jednak sab simplex dzialal lepiej i nie wiem, czy to mozliwe, skoro to niby to samo

a to liczymy tak samo
jasne
ale mi sie marzy 12 luty
moja Mama ma wtedy urodziny i sobie ubzduralam, ze dzieki temu moje dziecko tez bedzie takie grzeczne i kochane...
Jak dotrzymam do tego czasu, to 11-go wieczorem planuje rozniesc z tztem nasza sypialnie

no wlasnie tez mi sie tak wydaje

mysle, ze to jedna z typowych przypadlosci ostatnich tygodni ciazy
ja takie klucia mam juz od polowy grudnia i moj lekarz stwierdzil, ze nie ma na to rady
biore tylko 3 razy dziennie nospe i magne b6,zeby wytlumic skurczybyki
kurcze bez sensu z tymi kropelkami, bądź tu mądry człowieku...

ja tam mam plan żeby zacząć działać z mężem już szybciej, zresztą on się strasznie nie może doczekać

magne b6 biorę juz ho ho, chyba od 5 miesiąca w takich właśnie dawkach i wszystko było ok, poza małym incydentem 2 tyg temu ze skurczami przepowiadającymi takimi, że zaczęłam liczyć odstępy i myślałam czy by nie jechać powoli do szpitala, ale przeszły po nospie choć potem jak lekarzowi na ktg mówiłam o tym, to się zdziwił, że nospę brałam, bo ona przecież rozkurczowo działa i może spowodować też otwieranie szyjki?! kurcze jakaś dziwna ta teoria, no ale skoro już 38 tydz. jutro to mam to gdzieś, niech się otwiera

Cytat:
My kąpiemy w kranówie, z oilatum. Oilatum w aptece jest drogie, ale zrobiłam odkrycie na allegro - 1000 ml z pompką za 90 pln. W aptece płaciłam 37 zł za 250 ml. Powiem szczerze, że nie słyszałam że trzeba przegotowywać wodę do kąpieli
Też nigdzie nie słyszałam o przegotowanej wodzie do kąpieli, ewentualnie buźki to tak.
A oilatum można podobno zastąpić każdym innym emolientem, bo działanie takie samo, a ceny różnią się znacznie.
ranula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 21:10   #1826
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
Agatku a jaki masz smoczek? Ja mam butelki aventu i mały je smoczkiem do 1 miesiąca życia i rzadko mu się ulewa. Jak dałam mu wczoraj taki na 2-3 miesiąc życia gdzie mleczko leci nieco szybciej to połowę jedzenia zwrócił i zafajdał łóżeczko. I tym sposobem wróciłam do pierwotnego smoczka. Słyszałam, że to może być kwestia mleka również. Ale to chyba warto pogadać z pediatrą, czy warto zmienić mleko. Weranduj małą przy oknie - ubierz ją w kombinezon i połóż przy otwartym oknie na 10-15 min. Ja swojego wystawiam w wózku na ganek, gdzie jest ok 5 stopni w taką pogodę jak dziś. O spacerze chyba możemy na razie zapomnieć położna mi mówiła, że jak jest poniżej zera to mam nie wychodzić z nim na spacery. Buuuu chyba utkniemy w chałupie przez te mrozy.
http://allegro.pl/avent-butelka-anty...062053168.html taką mam, niebieską 260 ml a druga 330-ale nie używam bo za wielka. Smoczek ma dwie dziurki. Może faktycznie za dużo dziurek??? nawet nie wiem gdzie dokupić takie specjane smoczki

nie no nie mam za dużo dziurek :/ jest ok, 2 dziurki czyli wychodzi na to +1

czytam o nutritonie, czy nie kupić i nie spróbować na tym mleku co mamy dotychczas- bebilon + ten proszek czy od razu kupić bebilon przeciw ulewaniu... ehh do pon muszę się wstrzymać z tym, mam nadzieję, że to nie jest na receptę ?!!

Edytowane przez *Agatek*
Czas edycji: 2012-01-28 o 21:28
Stary 2012-01-28, 21:37   #1827
anankee
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczynki czy wasze maluchy też mają sapkę, Nikolcia szczególnie w nocy mimo ,że ręcznik na kaloryferze i wpuszczam wodę morską do noska,charcze jak nie wiem.Chyba dziś zamówie prywatnego lekarza ,zeby przyjechał bo się bardzo tym denerwuje,a do tego mała zaczęła mieć biegunki ,niby jem to co jadłam na początku więc nie wiem od czego.Matko ile to człowiek sie nadeerwuje ,do tego ta żółtaczka ,która juz sama nie wiem czy schodzi od tych naświetlań w oknie czy nie. Jeszcze na domiar złego przez te nakładki silikonowe na sutki mała już nie uie złapać brodawki bez ,a z nakładką się krztusi,no wszystko nie tak. Jedyne pocieszenie ,ze ładnie śpi w nocy ,ale ciekawe na jak długo,a no i jeszcze te moje pieprz.one osłabienie cały czas 35,4,a i jeszcze jedno ten wypadający smoczek z buźki,ciagle trzeba pilnować w nocy bo jak wypadnie to się kręci i budzi .

Co do szczepionek ja wybieram te 5w1, bez rota i pneumo. Tak samo szczepiłam córę, bardzo dobrze znosiła szczepienia.
Sorry ,ze same narzekanie ,zakońze optymistycznie Nikolcia jest cudowna
mój nie ma sapki, choć czasem charczy mu w nosku, ale też wpuszczam wodę morską i odciągam, czasem ma jakiegoś gila, który mu przeszkadza w oddychaniu.
Filip też ma ciągle żółtaczkę, a już ma ponad 3 tygodnie. Ale ja się akurat tym nie martwię, bo ta żółtaczka jest zwiazana z tym ze je moje mleko, a kobiece mleko utrudnia wydalanie bilirubiny. Taka żółtaczka jest niegroźna i moze się ciągnać nawet 2 miesiace.
Co do smoczka to poradzę ci, jak mała tylko usnie to wyjmuj jej smoczek, żeby nie przyzwyczajała się ze z nim śpi, tylko ze zasypia. Ja dlatego tak bardzo wzbraniam się przed smoczkiem, bo to duże utrudnienie dla rodziców. Owszem podaję czasem, jak mały nie może się uspokoić, ale nie daję mu do spania.

Emi!

Edytowane przez anankee
Czas edycji: 2012-01-28 o 21:39
anankee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 21:51   #1828
Blanszor
Rozeznanie

Cytat:
http://allegro.pl/avent-butelka-anty...062053168.html taką mam, niebieską 260 ml a druga 330-ale nie używam bo za wielka. Smoczek ma dwie dziurki. Może faktycznie za dużo dziurek??? nawet nie wiem gdzie dokupić takie specjane smoczki

czytam o nutritonie, czy nie kupić i nie spróbować na tym mleku co mamy dotychczas- bebilon + ten proszek czy od razu kupić bebilon przeciw ulewaniu... ehh do pon muszę się wstrzymać z tym, mam nadzieję, że to nie jest na receptę ?!!
Agatku o masz właśnie ten smoczek co mój Alan się po nim wczraj shaftował (ma 3,5 tyg). Do butelek 260 ml dodawane są smoczki 1+. Możesz dokupić same smoczki 0+ 2 szt ok 15 pln, albo butelke 125 ml.

na tej www masz dokładny opis smoczków aventu:
http://www.philips.pl/c/avent-karmie...lka/28513/cat/

Te smoczki są dostępne w każdym sklepie dziecięcym albo na allegro
http://allegro.pl/smoczek-smoczki-do...047176917.html
Stary 2012-01-28, 21:52   #1829
*Agatek*
Zakorzenienie

nutritonem się zagęszcza te zwykle mleko :/ bedzie miała problem z pociagnieciem... poza tym jest na recepte i nie wiadomo czy pomoze chyba sprobuje na poczatek bebilon AR przeciw ulewaniu nawet kupki dzis nie robila, tylko wczoraj w nocy malo co zjadla dzis, cyce pelne ale boje sie dac, bo chce odstawic i zasuszyc ehh nie wiem co robic jak dam to pobudze laktacje znowuż

Stary 2012-01-28, 21:58   #1830
Mijus
Rozeznanie

Cytat:

W moich smoczkach do butelek jest 1 dziurka Mam innej firmy co prawda, ale może faktycznie za dużo na raz dostaje mleka i dlatego ulewa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości