|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#54481 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
|
|
|
|
#54482 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale po kilku latach przyszedl czas na zmiany w kierunku jasnosci A tu juz henna raczej nie pomoze.To ten balsam Nizej na tej stronie w zakladkach jest podany dokladny sklad. Pachnie bardzo ziolowo. Nie kupowalam go specjalnie do wlosow ale zdaje egzamin na koncowkach Swoja droga ciekawa jestem co sprawia ze tak trudno sie go wymywalo z calych wlosow, bo chyba nie kokos? Moze shea albo wosk pszczeli? Cytat:
A nie jestesmy razem od wczoraj tylko od 4,5 roku
|
|
|
#54483 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#54484 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też tak miałam, ale od kiedy się ogarnęły to im odpuściłam, co by się na głowie nie urodziło i tak nie jest tak źle jak byłoA coś też mi mignęło o tym, ale sam w sobie to on tego chyba nie spowoduje, ale połączony ze zdrowym odżywianiem na pewno pomoże. Chyba. ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A maseczki jak jakieś nakładam, to i jego napaćkam przy okazji- nie narzekaEdytowane przez tiniaczek Czas edycji: 2012-01-29 o 19:19 |
||||
|
|
|
#54485 | ||
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() dziekuję, nie widać bardzo na zdjeciu, ale takie grube spiralki mi sie zrobiły i nawet mogłam głowa majtać i nie psuły sie ani nie spuszyły ![]() dzis nie wyglądalam jak spalona trwała
|
||
|
|
|
#54486 |
|
Rozeznanie
|
|
#54487 | |
|
Rozeznanie
|
Pewnie i tak spróbuję w ferie właśnie
![]() Cytat:
![]() U mnie też
|
|
|
|
|
#54488 |
|
Raczkowanie
|
Przeprowadzam się do ciebie
![]() Jakoś tym razem żel lniany wyszedł mi lepiej, tamtym razem miał zapach zupy jarzynowej, a teraz nie ma żadnego. Felek właściwie to masz rację, kiedyś trzeba spróbować ![]() Edytowane przez iga_s Czas edycji: 2012-01-29 o 19:35 |
|
|
|
#54489 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#54490 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zaraz wpakuje krem do rąk na włosy
![]() Poza tym ja nie wiem czemu, ale 2 moje znajome uważąją, że moje olejowanie, nakładanie odżywek, masek etc. jest bez sensu że zniszcze tym sobie włosy Już nigdy nie poproszę żadnej z nich zeby poszły ze mną do rossa.
|
|
|
|
#54491 |
|
Raczkowanie
|
A co masz dokładnie na myśli? Bo może ja ten błąd robię? Ja za każdym razem myję BD x 2, bo jakos nie mogę się przekonać do zmycia oleju odzywką - szczególnie, że nakładam rycynę z oliwką...
|
|
|
|
#54492 |
|
Rozeznanie
|
To za dwa tygodnie pewnie napiszę co mi z tego wyszło
![]() A moje włosy jutro chyba nie będą za dobrze wyglądały. Mam nadzieję, że domyłam olejek ze skalpu odżywką. I takie dziwne w dotyku są, jakby suche ![]() Mogę się pochwalić, że nic nie kupiłam do włosów od jakiś dwóch tygodni Ale w tym tygodniu muszę iść do rossmanna bo kończy się isana do mycia. Pewnie wezmę jeszcze alterki
|
|
|
|
#54493 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Dawniej zmywałam oleje samym szamponem i często było tak, że nie domyłam włosów. Albo nie było widać efektów olejowania. Ja wolę też nie nakładać na włosy samego oleju, staram się nakładać dopiero zestaw odżywka+olej. Łatwiej schodzi i efekty są lepsze. Ale to u mnie.
|
|
#54494 |
|
Raczkowanie
|
U mnie to samo i szczerze tego nie rozumiem, jedna skwitowała, że mam szopę na głowie i raczej mi to nic nie da, a nawet zrobi większą.
|
|
|
|
#54495 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nie wiem, ale ciągle tylko słysze, że mam zniszczone końcówki przez oleje ( |
||
|
|
|
#54496 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#54497 |
|
Zadomowienie
|
Witam
Nie było mnie ostatnio kilka dni, nie wiem, kiedy Was nadrobię... O włoski dalej dbam, ale kusi mnie prostownica... Tak dawno włosów nie prostowałam (z 1,5 miesiąca chyba) i tak coraz bardziej mnie kusi... Tym bardziej, że włosy są w świetnej kondycji, świetnie nawilżone, a dodatkowo mróz na dworze więc nie dość, że ładnie, szybko się wyprostują to jeszcze nie będą się wywijać... |
|
|
|
#54498 |
|
Zakorzenienie
|
Lenka, 1,5 miesiąca to długo?! Ja już od jakiś 2-3 lat nie prostuję
![]() Iga, niektórzy uważają, że długie włosy bez życia są ładne, bo ważne że są długie. Znam takie dziewczyny, które nie wezmą się za pielęgnacje. Jak narazie to tylko jedną koleżankę zaraziłam włosomaniactwem, też kręconowłosa
|
|
|
|
#54499 | |||
|
Kazar Lady
|
Cytat:
Cytat:
![]() wczoraj czytałam o dzialaniu środków termoochronnych i rozbił mnie test z przedramieniem - wypsikaj jedno przedramie srodkiem a drugie nie i przyłóz prostownice, które ramie będzie mniej poparzone ---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#54500 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
). Fakt faktem wlosy nie byly wtedy traktowane taka odzywka jak powinny byc (pewnie jakas silikonowa z niewielka iloscia dobrodziejstw) ale zaloze sie, ze teraz jakby mnie zobaczyl to pewnie pomyslalby ze jest niewiele lepiej Ale tak szczerze to mam to w glebokim powazaniu Inni z czasem tez beda zaskoczeni postepami na naszych glowach Skalp tez zmywacie odzywka po olejach? Baj de łej: pytalam juz o to w watku o farbowaniu, ale zapytam i tu bo tu wiecej Was zaglada ![]() Czy znacie jakies sposoby, polprodukty lub kosmetyki zgodne z cg (badz tez pokracznym cg ), aby farba (tu: jasnobrązowa) wolniej wyplukiwala sie z wlosow? I odwrotnie, czego powinnam unikac jak ognia?Mam wrazenie ze silikony jakos lepiej zatrzymywaly ta farbe, teraz gorzej z tym i nie wiem co z tym fantem zrobic
|
|
|
#54501 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#54502 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Tak.
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#54503 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
a nie powinnaś unikać jakis czas protein po farbowaniu? Cos używać domykającego łuske włosa? Cos mi świta, ale nie wiem gdzie to wyczytałam. |
|
|
|
|
#54504 |
|
Rozeznanie
|
Rzekomo powinno się unikać protein. Ja używam płukanki octowej, bo gdzieś mi się obiło o uszy, że domyka łuski. Ale szczerze mówiąc nie zmieniam znacząco pielęgnacji.
Zaczęłam czesać włosy, skręt poszedł w siną dal, teraz wygląda jakbym miała typowe fale 2b, ale włosy się wywijają jak głupie i strasznie puszą, utwierdzam się w przekonaniu o byciu Cherubem :P. Nie wiem w końcu w którą stronę mam iść z pielęgnacją...
|
#54505 |
|
Wtajemniczenie
|
witam dziewczyny
Pierwszy raz sie tu na watku odzywam, podczytuje was juz od jakiegos czasu, przeczytalam FQ i pigulke po kilka razy Wlosy codziennie myje odzywka, co ok 7-10 dni szamponem dzieciecym o takim skladzie:Ingredients: Aqua, Decyl Glucoside, Lauryl Betaine, Xanthan Gum, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil1, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice1, Phenoxyethanol, Citric Acid, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Linalool. ostatnio stalam sie tez posiadaczka Babydream, ale to wyjatek, bo nie mam dostepu do zadnych polskich ani rossmanowskich kosmetykow, ktorych uzywacie Do stylizacji uzywam zwykle domowo wyrabianego zelu aloesowego (z guma ksantanowa) lub zelu lnianego, albo mieszanki. Sklepowych zeli nie uzywalam nigdy i boje sie przesuszenia, nawet mimo braku alkoholu. Moj stan wyjsciowy to wlosy cienkie, sianowate, koltuniace sie, przypominajace wate. Jak przesadzalam z farbowaniem to tworzyly mi sie takie sztywne gniazda wygladajace jak natapirowane W tej chwili nie mam juz takiego siana jak kiedys, ale pojawil sie kolejny problem: wlosy jakby rozmiekczone, bardzo wiotkie, bez zycia. I teraz nie wiem czy to efekt przenawilzenia , moze niesluza mi oleje niewnikajace ? wydaje mi, ze poteguja ostatnio ten efekt, a moze mam niedobor protein? (mam keratyne w domu, ale uzywalam jej gdzies tak 1 raz na miesiac). Myslicie, ze sa obciazane, powinnam myc czesciej szamponem?Wybaczcie ten grad pytan, ale nie wiem za co sie zabrac powinnam teraz... Dodam zdjecie jak wygladaja w stanie obecnym moze to cos pomoze: aaaa i mam chyba z 3 rodzaje skretu na glowie, kazda strona zyje swoim zyciem
|
#54506 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
pewnie tu wyczytałaś albo na hennowym
|
|
|
|
|
#54507 |
|
Zadomowienie
|
Dziekuje za odpowiedzi kochane
Czyli chwilowo unikac protein, stosowac kwasne plukanki... A jak w tym wypadku z cytryna? Wiem ze moze rozjasniac, ale czy wzmagac wyplukiwanie farby tez? A miod, rumianek? Myc odzywka... Na dlugosci nie ma problemu, obawiam sie tylko o brak objetosci przy myciu skalpu. I tu znowu przewija mi sie ten rumianek - nie wiem czy moge myc skalp BD ktory ma rumianek, tzn. czy przez takie postepowanie gorne parte wlosow mi nie wyplowieja i nie beda odrozniac sie od reszty Jak sadzicie?Co do silikonow to nie chodzi o to ze mi sluza, mam tylko wrazenie ze gdy je stosowalam kolor dluzej byl intensywny Ale na tym koniec plusow
|
|
#54508 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
po wyschnięciu możliwe,że trochę włosy przykurzy...a jak nie zżeluje w tej gorącej wodzie to Cytat:
Cytat:
stasiek, piękne! spróbuj z tą keratyną częściej
|
|
|
#54509 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Najważniejsze jest, aby zmyć farbę właśnie odżywką (i tak robimy obie). Kilka myć (2-3) to odżywka, a potem, jeśli obawiasz się przyklapu OMO lub sam szampon. Mam bardzo dużo siwych włosów,farbuję tylko odrosty /wiem, powtarzam to do znudzenia/ na brąz i nie się nie wypłukuje (naturalny mam czarny, więc tu nawet jak się wypłucze nie będzie widać, ale siwe ciągle trzymają farbę i to jest najważniejsze/. No i najlepszy sposób na farbowanie to olej (lekki, np. kokos). |
|
|
|
|
#54510 |
|
ma zielone pojęcie
|
Niektórym BabyDream rozjaśniał włosy
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:27.

Bo codziennie byłam gotowa je myć i testować różne nowości![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

W kwietniu znów będę końcówki rozjaśniać
Nizej na tej stronie w zakladkach jest podany dokladny sklad. Pachnie bardzo ziolowo. Nie kupowalam go specjalnie do wlosow ale zdaje egzamin na koncowkach
A nie jestesmy razem od wczoraj tylko od 4,5 roku 

Do stylizacji uzywam zwykle domowo wyrabianego zelu aloesowego (z guma ksantanowa) lub zelu lnianego, albo mieszanki. Sklepowych zeli nie uzywalam nigdy i boje sie przesuszenia, nawet mimo braku alkoholu.