Dzieci pięknie nam się rozwijają i mamuśkom nudzić się nie dają. Mamy IX-X 2011 - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-29, 21:51   #2731
agus1978
Wtajemniczenie

Dot.: Dzieci pięknie nam się rozwijają i mamuśkom nudzić się nie dają. Mamy IX-X 2011

Cytat:
Napisane przez mooonik Pokaż wiadomość
noo tak, o to mi chodziło mniej więcej

nieeeeeeeeeee to i mojej najlepiej wychodzi a najśmieszniej jak się tak zagalopuje i ja do niej z butelką a ta niiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeee e i nagle wzrok na butlę i uśmiech i swoje chrum-chrum z radości zacznie wydawać, to leje z tego

a Wasze dzieci wołają aguuuuu??? bo moja nie, masę innych dźwięków nawet coś jak och i ach ale nie aguuuuuu

Czasem się jej zdarzy, ale przeważnie to są jakieś jej własne twory językowe w stylu "ehe", "eje", "ele", "gi" i takie fajne wzdychanie; jak była młodsza to było grrrrrr takie gardłowe a teraz widać sie jej repertuar zmienia.

jakie nocnie wieczór się dopiero zaczyna bejbe

wiesz u mnie na termometrze to dziś +6st było (mam centralnie na południe okna i słońce przyświeca dokładnie w termometr) ale wiało dość dlatego nie poszliśmy. Ja też jestem za tym, żeby spacerować i właśnie dlatego, że jak jest mrozik to się nie plącze nic w powietrzu i takie spacerki są z korzyścią dla malucha

a będąc przy kremach- czym smarujecie buziaki dzieciom?
ja dałam tego F18 troszkę bo pisze, że na mróz się nadaje.
Ja smaruję kremem ochronnym z Bambino, on też m.in działa ochronnie.

Dziecię śpi, więc ja też już mykam jako że rano trza wstać na masaż...więc słodkich i kolorowych
agus1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-29, 21:51   #2732
lewaloff
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to lewaloff
Dot.: Dzieci pięknie nam się rozwijają i mamuśkom nudzić się nie dają. Mamy IX-X 2011

Cytat:
Napisane przez madziulkaa Pokaż wiadomość
Faktycznie, wprowadziłam Ciebie w błąd. Poczytałam i chodziło mi o nosidło Marsupi. Nawet na internecie piszą, że często 5 miesięczne dziecko z niego wyrasta. Więc cofam, że Bondolino
Cytat:
Napisane przez rabarbar83 Pokaż wiadomość
ee to mi to nie pasuje, nie wiem jak bondolino ale to o którym myślałam jest do wagi 18 kg to prawie dla 3 latka, i właśnie mozliwośś regulacji dla drobnego jak i klocuszkowatego dzieciaczka jak i dla drobnej czy przysadzistej mamusi też jest więc nie możliwe żeby 5 miesięczne dziecko się nie mieściło
zresztą po to się kupuje nosidełko by ciężkiego grubaska nie nosić na rękach i sobie ulżyć jeśli było by tak jak piszesz to nosidełko nie spełniło by podstawowej swojej funkcji
chyba że na warsztatach była mowa o chuście elastycznej to się zgodzę, bo taka nadaje się maks dla 9 kilowego dzieciaczka i takie dziecko może mieć 5 miesięcy
marsupi jest dla maluchów do 15 kg (według producenta) i ma rozmiar, który się dobiera zależnie od wymiarów osoby noszącej, dla noworodków może być manduca, która jest od 3.5 kg (w środku ma specjalna wkładkę dla najmniejszych), ja rozważałam chustę i różne nosidła ergonomiczne i zdecydowałam się właśnie na bondolino, bo jest dużo prostsze w obsłudze niż chusta to raz, a dwa w przeciwieństwie do np manduchi, która ma szelki jak plecak, nie wymaga każdorazowego dopasowywania do osoby noszącej - jest spora różnica w wymiarach między mną a TŻ - bondolino każdy sobie zawiązuje sam bez problemu. Franiuta ma 8kg i jeszcze duuuuuuży zapas w bondolino
Stary 2012-01-29, 21:52   #2733
anciaahk
kosmitka

Chyba nie ma szans, bym Was nadrobiła, więc tak pobieżnie odpowiem.
Cytat:
Napisane przez indygo79 Pokaż wiadomość
chciałam poinformować ( żeby nie było, ze tu dziecko chwale ) Agatka zaczęła jeśc zupki i owocki była już moja zupka brokułowa, jarzynowa Hippa, owocki - jabłko, banan, brzoskwinia oraz jabłka z jagodami. aha dziś sama zrobiłam jej kasze - mm, kleik ryżowy i owocki hippa, jadła aż nie miała czasu gadac
Brzmi pysznie, jak to zrobiłaś?
Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
Kleik kukurydziany podaje się z reguły dzieciom, które mają problemy z wypróżnianiem, a ryżowy tym, które robią częste i rzadkie kupki.
Aga dziękuję, pomogło to nam na kupki .
Cytat:
ja zjadłam dziś trochę miodu i właśnie takiego prawdziwego. Ponoć nie można przy kp za dużo, ale raz chyba nie zaszkodzi.
Dlaczego nie można? Ja jem sporo .

Dziękujemy wszystkim za gratulacje nt wagi Franka. Nie kupiłam tego nutritionu na ulewanie i ulewanie jakoś przeszło. Franek dostaje słoiczki 2x dziennie, tj, rano deserek (pół słoiczka) i ok 15 obiadek (też pół słoiczka). Nie ulewa. O 18.30 dostaje kaszkę lub kleik, nie zjada wszystkiego. Jak ulewanie nie będzie się powtarzać, będę mogła po ok. tygodniu dawać chyba cały słoiczek. Franek ma taki apetyt, że nie mam sumienia mu żałować, do tego za tydzień będzie miał skończone 5,5 miesiąca, więc chyba czas jest stosowny.

Moonik pisalam o składzie owoców hippa - nie wiem, czy czytałaś. Np. śliwki mają śliwek 50% . Dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę, bo wcześniej nawet bym nie zwracała uwagi na skład, a tak to przynajmniej jestem o tyle mądrzejsza . Oczywiście reszta składu to woda i cukier.

Kubeczek fajny, ja dzisiaj kupiłam taki normalny kubeczek, miseczkę i talerzyk (Moonik zdrobnienia specjalnie forju).

Co ja tam jeszcze miałam .

Aha jutro bioderka, wreszcie.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-29, 21:53   #2734
aa2
Zakorzenienie

gerbera dałam
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-29, 21:54   #2735
stokrotka_
Zadomowienie

joł

dzisiejszy dzień "sponsorowała" zupa jarzynowa i śliwka z jabłkiem.. o ile to pierwsze zjadła Sara ponad pół słoiczka i chciała więcej ... o tyle deserku niet wogóle to moje dziecię woli jarzynki niż deserki..

aaa i kleik kukurydziany działa na kupkę..wczoraj nie zrobiła Sara .kupiłam i dodałam jej do wieczornej butli.. i dziś była kupa-bez problemu

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
Bry
bry wieczór

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
Dzisiaj skończyła 21 tygodni - oczko spała od 21 do 6 bez pobudki ale na noc o 19.30 zjadła 150 ml mleczka i dodałam jej małą płaską łyżeczkę kaszki i wytrzymała 10h bez jedzenia

Podawała któraś z Was tą kaszkę?? Bo nie wiem zbytnio jak ją podawać - na razie daję małej po łyżeczce do karmienia rannego i wieczornego
za nockę . ja już się przyzwyczaiłam tak do dobrego,że jak miała okres,że budziła się raz w nocy to masakrejszyn
ja kaszki nie dawałam..tylko kleiki.. ale będę dawać tak jak te kleiki..po 2 łyżki płaskie do mm na noc.

Cytat:
Napisane przez madziulkaa Pokaż wiadomość
A nie uwierzycie do której my dzisiaj spaliśmy... Aż mi wstyd. Obudziliśmy się jak co dzień o 9... Pieluszka, jedzonko... i do 13
Nawet nie wiem jak to się stało, że tak padliśmy. Wyrzuty sumienia pchają mnie teraz na spacer
super

Cytat:
Napisane przez archinta Pokaż wiadomość
A ja dziś w nocy miałam powtórkę z rozrywki- czyli 7 pobudek

Nic dziś nie jarzę
nie nadrabiam bo ledwo literki widzę.
biedna Ty z tymi nockami

Cytat:
jaki ? Bo ja się czaję i nie wiem
ja chyba wezmę fiolet brokat

Cytat:
Napisane przez kaileight Pokaż wiadomość
Muszę się pochwalić, mój synek w toku swojego gaworzenia i "śpiewów" pierwsze, jeszcze nieświadome, ale jednak "MAMA"
super

Cytat:
Napisane przez Malgosia1983 Pokaż wiadomość
MoniaZ wypija normę z hippa tj. 5x200ml mleka. No i jak dochodzi to nocne to 6x200ml
No ma chłopak potrzeby, nie da się ukryć
Wprowadzam obiadki to może będzie lepiej
woooow niezły ma Stefek spust

Cytat:
ależ mroźno dziś. My bez spacerku bo po wyjściu tylko do kościoła stwierdziłam, że za zimno dla małej na spacer. Za to się trzeba było bujać z małą - i to dosłownie bo przecież nie będzie spać i już no tośmy sobie podśpiewywali po góralsku nie wiem czemu, ale taka melodia jej baardzo pasuje i chichra się niesamowicie a po południu obejrzeliśmy sobie "Świętych z Bostonu part II" a mała zabawiała się w leżaczku

no to fajnie dzionek spędziliście

czyli my w Polce nie powinnyśmy kupować sobie tego kubka bo za mało zarabiamy uwielbiam taki tok myślenia tych co to wyjechali zagramanicę

zbyt duży wybór kolorów, ja też nie wiem, który
hmm..nie chce Moni tłumaczyć..ale dalej pisała o co chodziło.. ja myślę podobnie... nawet krąży jeden tekst o zarobkach.. chodzi o to,że
Przykładowo: ja zarabiam 1000 za kubek płacę 5 , ktoś w pl zarabia 1000 i płaci 25, ja za pamki płace 12 a w Pl 50, .. itd..itp.. po prostu-ja za ten 1000 mam dużo,dużo więcej niż za 1000 w Pl.. mam nadzieję,że teraz mnie nie wezmiesz za mającą tok myślenia z zagramanicy
ale to jest smutna prawda o Naszym kraju...

fioletowy

Cytat:
Powtórzę w zwiazku z dyskusją o zarobkach

Cytat:
Napisane przez agus1978 Pokaż wiadomość
i dla Moonik też
Mojej małej najlepiej wychodzi "nie" zwłaszcza jak się drze podczas masażu
Sarze też

Tyś taka bezbronna, maleńka, w kołysce splecionej z mych ramion, a kiedys sie do mnie uśmiechniesz i powiesz mi czule: "mamo"

stokrotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-29, 21:54   #2736
MoniaZ82
Wtajemniczenie

GG do MoniaZ82 Send a message via Skype™ to MoniaZ82

Cytat:
Napisane przez aa2 Pokaż wiadomość

się zgadzam
myślę ze Monika chciała coś w tym stylu przekazać i ie miała nic złego na mysli

no wlasnie nie wiem czemu kolezanka Monika walnela takim postem w moja strone.Nie chcialam pisac nic w stylu ze w polsce same biedoki ....moja mama ma 500 zl renty i na wiele rzeczy sobie nie moze pozwolic i dobrze wiem jak to jest nie miec kasy....Chodzilo mi o to ze w PL jest cholernie drogo ale zarobki niektorych ludzi sa bardzo niskie....
tyle w tym temacie
Stary 2012-01-29, 21:55   #2737
anciaahk
kosmitka

I nie wiem cholerka co z tą pogodą, czy można wychodzić czy nie, po tych chorobach Franka boję się, że może znowu zachoruje, że wtedy zbyt beztrosko go trzymałam i dlatego zachorował.

Stary 2012-01-29, 21:56   #2738
aa2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lewaloff Pokaż wiadomość
marsupi jest dla maluchów do 15 kg (według producenta) i ma rozmiar, który się dobiera zależnie od wymiarów osoby noszącej, dla noworodków może być manduca, która jest od 3.5 kg (w środku ma specjalna wkładkę dla najmniejszych), ja rozważałam chustę i różne nosidła ergonomiczne i zdecydowałam się właśnie na bondolino, bo jest dużo prostsze w obsłudze niż chusta to raz, a dwa w przeciwieństwie do np manduchi, która ma szelki jak plecak, nie wymaga każdorazowego dopasowywania do osoby noszącej - jest spora różnica w wymiarach między mną a TŻ - bondolino każdy sobie zawiązuje sam bez problemu. Franiuta ma 8kg i jeszcze duuuuuuży zapas w bondolino
a jakieś cześć tak dla reszty co?
Stary 2012-01-29, 21:57   #2739
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoniaZ82 Pokaż wiadomość
czy przeczytalas dokladnie co napisalam???? chyba nie bardzo.....!
chodzilo mi o tych ludzi co malo zarabiaja...czy uwazasz ze jak ktos zarabia 1000 zl to sobie pozwoli na taka przyjemnosc??? Czy ja napisalam ze Wy zarabiacie malo???!!!!i nie wiem co masz do mojego rozumowania.... "Ci " co wyjechali za granice nie siedza na kasie ....a to wlasnie jest tok myslenia niektorych ludzi w Pl...

a czy ja napisałam, że Wy siedzicie na kasie?
nie mam zamiaru rozmawiać z kimś kto na mnie krzyczy.

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
U nas są dziwne dźwięki - aguuu jest a krem używamy hippa na wiatr i niepogodę czy jakoś tak
a ten hipp ma w składzie wodę? nie wiesz przypadkiem?

Cytat:
ja smauje niveą na każdą pogode ale jak np zapomne wiac z domu to lece tym f18 bo tez fajny jest , tłusty itd -w ogól edla mnie ten krem to strazł w 10
ja już nic nie napiszę
f18 używam ja sama do rąk też

nie znoszę osób, które MUSZĄ mieć zawsze rację

Julitka

mooonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-29, 21:58   #2740
kaileight
Zadomowienie

mooonik

Można jeść miód Chociaż np mojego Ignasia uczuliło To był pierwszy produkt który zauważyłam, że wybitnie mu nie służy

Cytat:
witam nocnie
melduje że po ostatnim spacerze mamy sie dobrze i nie zmarzlismy małemu służyło bardzo bo nynał jak zabity bylismy tez dzisiaj i tez było ok

widziałam ze była dyskusja odnośnie temperatur: a wiec ja nei jestem z tych osób co robią wszystko tak jak napisane kieruje sie obserwacjiami , swoim rozumem
Jśli widziałabym ze temperatura mocno daje w kośc na pewno zostałabym z maluchem w domku, jednak takie -10 jest ok a tak naprawde to co nam podaja i pokazuja termometry to czasem tez trzeba wziac na poprawke przykład: na telefonie dziś ze minus 15 , na termometrze ze -9 a jak popatrzylismy jak było słońce to pokazywało 0 stopni
[COLOR="Silver"]
A ja to niedobra matka jestem i nie wychodzę od kilu dni bo straszny mróz. Na termometrze ok.-10 może więcej. Wietrzę jedynie mieszkanie porządnie. Po za tym, może głupia jestem, ale tak mnie przeraziła ta sprawa z porwanym dzieckiem z Sosnowca, że od tamtej pory sama na spacer nie pójdę
Stary 2012-01-29, 22:00   #2741
aa2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
I nie wiem cholerka co z tą pogodą, czy można wychodzić czy nie, po tych chorobach Franka boję się, że może znowu zachoruje, że wtedy zbyt beztrosko go trzymałam i dlatego zachorował.
a ile u was stopni?
a jak wychodzisz na dwó to dobrze ci sie oddycha? w nosku nie zamnarza?
ja bym sprawdziła czy ni ejest mega mroźno i poszłabym a jak po 5 minutach cos bi mi mega zmarzło wróciłabym do domku a jak nei to troszke bym pospacerowała no i ja zawsze sprawdzam jakie mały ma raczki , poliki tak o no i przede wszytskim kark jak ma ciepły to znaczy ze jemu ciepło
Stary 2012-01-29, 22:01   #2742
lewaloff
Rozeznanie

Cytat:
a jakieś cześć tak dla reszty co?
czeeść
Stary 2012-01-29, 22:01   #2743
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:
krzyczalabym gdybym miala wlaczonego Caps locka
Stary 2012-01-29, 22:02   #2744
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:

Jesteś maj lejdi

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Ja nie wiem co się dzieje. Pierwszego dnia ból nerek, drugiego zatok, dziś katar roku, ból gardła i lanie z nosa + każdego dnia kosmiczna zgaga. Masakra, dobrze, że tutaj nie ma ruchu bo bym nawet sił nie miała nadrabiać.
Cotek nie syp sie kochanie, jeszcze troche a tak powaznie moze jakies badania bys zrobila? takie wiesz, kontrolne, zwykle?

Cytat:

Muszę się pochwalić, mój synek w toku swojego gaworzenia i "śpiewów" pierwsze, jeszcze nieświadome, ale jednak "MAMA"
Zazdraszczam i gratuluje!!!!!!!!!klask i:

Cytat:

czyli my w Polce nie powinnyśmy kupować sobie tego kubka bo za mało zarabiamy uwielbiam taki tok myślenia tych co to wyjechali zagramanicę
Moni Z chodzilo pewnie tylko o to ze nasze zarobki sa totalnie nieadekwatne do cen wszystkiego co jest u nas jest, to jest fakt
Stary 2012-01-29, 22:03   #2745
aa2
Zakorzenienie

Cytat:
mooonik

Można jeść miód Chociaż np mojego Ignasia uczuliło To był pierwszy produkt który zauważyłam, że wybitnie mu nie służy

A ja to niedobra matka jestem i nie wychodzę od kilu dni bo straszny mróz. Na termometrze ok.-10 może więcej. Wietrzę jedynie mieszkanie porządnie. Po za tym, może głupia jestem, ale tak mnie przeraziła ta sprawa z porwanym dzieckiem z Sosnowca, że od tamtej pory sama na spacer nie pójdę
wcale zła matka nie jestes bo kazdy robi jak uważa ja akurat sie zmobilizowałam i łaze, ale czasem jak mi sie niechce to ni eidziemy i juz-ni ema obowiazku przeciez
a co do tego na biało to nie pytaj ile razy sie odwróciłam jak dzien po tym jak to przeczytałam wyszłam na spacer
Stary 2012-01-29, 22:04   #2746
stokrotka_
Zadomowienie

Cytat:
wiesz małżonek to po pierwsze był oburzony, ze mi "doktór" przykleił coś jak spodnie wkładałam więc musiał sprawdzić co i jak haha

moja ma takie poliki czerwone jak wracamy przy takim mrozie
a w ogóle jestem gupia torba mogłam brać w tesco kombinezon jak były przeceny po 22zł, bo się okazało, że te dwa co sobie spokojnie leżały w szafie i czekały na zimę są na styk pod spodem mieści się tylko bodziak i rajstopki, nie ma szans, żebym założyła jej bluzeczkę jakąś bo ma ciasno. Oby tej zimy nie było jednak długo takiej mroźnej bo nie będziemy mieć w czym wychodzić
i jeszcze dziś się okazało, że wyrosła mi z 5bodziaków 3-6m koniecznie muszę na zakupy iść

to ile Julka ma już długości??

Cytat:
potraficie przeczytać
si

Tyś taka bezbronna, maleńka, w kołysce splecionej z mych ramion, a kiedys sie do mnie uśmiechniesz i powiesz mi czule: "mamo"

stokrotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-29, 22:04   #2747
aa2
Zakorzenienie

Cytat:
czeeść
gdzie byłas jak ci enei było i chwal nam sie tu jak maleństwo
Stary 2012-01-29, 22:05   #2748
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość

Moni Z chodzilo pewnie tylko o to ze nasze zarobki sa totalnie nieadekwatne do cen wszystkiego co jest u nas jest, to jest fakt

dokladnie o0 to mi chodzilo

a u nas zabkowanie sie zaczela juz na calego.... mala steka, kweka nic nie pomaga.... juz ponad godzine sie meczy i nie moze usnac ....
Stary 2012-01-29, 22:09   #2749
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
JCzasem się jej zdarzy, ale przeważnie to są jakieś jej własne twory językowe w stylu "ehe", "eje", "ele", "gi" i takie fajne wzdychanie; jak była młodsza to było grrrrrr takie gardłowe a teraz widać sie jej repertuar zmienia.
hehe to u mojej podobnie, ale właśnie tego aguuu nie ma

Cytat:
no dzień dobry

Cytat:
Franek ma taki apetyt, że nie mam sumienia mu żałować, do tego za tydzień będzie miał skończone 5,5 miesiąca, więc chyba czas jest stosowny.

Moonik pisalam o składzie owoców hippa - nie wiem, czy czytałaś. Np. śliwki mają śliwek 50% . Dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę, bo wcześniej nawet bym nie zwracała uwagi na skład, a tak to przynajmniej jestem o tyle mądrzejsza . Oczywiście reszta składu to woda i cukier.

Kubeczek fajny, ja dzisiaj kupiłam taki normalny kubeczek, miseczkę i talerzyk (Moonik zdrobnienia specjalnie forju).

Co ja tam jeszcze miałam .

Aha jutro bioderka, wreszcie.
jak ma apetyt to nie żałuj chłopakowi
nom czytałam, widziałam, cieszę się, że się na coś przydałam
dziękuję za dedykację
za bioderka

Cytat:
gerbera dałam
oki

Cytat:
Napisane przez stokrotka_ Pokaż wiadomość
dzisiejszy dzień "sponsorowała" zupa jarzynowa i śliwka z jabłkiem.. o ile to pierwsze zjadła Sara ponad pół słoiczka i chciała więcej ... o tyle deserku niet wogóle to moje dziecię woli jarzynki niż deserki..

fioletowy
pomału zacznie i deserki wciągać
fiolet mówisz

Cytat:
A co Wam powiedziała pediatra? Czy nie pytałaś? Ja bym chyba się zdecydowała wyjść choć na chwilkę, bo teraz przy mroziku jest powietrze czystsze to nikła szansa, zeby coś złapał.
Albo zacznij od werandowania jak z noworodkiem co w zimie się urodził się robi

nie znoszę osób, które MUSZĄ mieć zawsze rację

Julitka

Edytowane przez mooonik
Czas edycji: 2012-01-29 o 22:11
mooonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-29, 22:09   #2750
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Powtórzę w zwiazku z dyskusją o zarobkach
Znam to, no jest meeega

Cytat:

moja ma takie poliki czerwone jak wracamy przy takim mrozie
a w ogóle jestem gupia torba mogłam brać w tesco kombinezon jak były przeceny po 22zł, bo się okazało, że te dwa co sobie spokojnie leżały w szafie i czekały na zimę są na styk pod spodem mieści się tylko bodziak i rajstopki, nie ma szans, żebym założyła jej bluzeczkę jakąś bo ma ciasno. Oby tej zimy nie było jednak długo takiej mroźnej bo nie będziemy mieć w czym wychodzić
i jeszcze dziś się okazało, że wyrosła mi z 5bodziaków 3-6m koniecznie muszę na zakupy iść
My w Sobote obkupilismy Mikula w bodziaki z dlugim rekawkiem, polarkowa bluzus, rajstopki, on tak szybko rosnie ze niektorych rzeczy nawet raz nie mial na sobie

Cytat:
witam nocnie
melduje że po ostatnim spacerze mamy sie dobrze i nie zmarzlismy małemu służyło bardzo bo nynał jak zabity bylismy tez dzisiaj i tez było ok

widziałam ze była dyskusja odnośnie temperatur: a wiec ja nei jestem z tych osób co robią wszystko tak jak napisane kieruje sie obserwacjiami , swoim rozumem
Jśli widziałabym ze temperatura mocno daje w kośc na pewno zostałabym z maluchem w domku, jednak takie -10 jest ok a tak naprawde to co nam podaja i pokazuja termometry to czasem tez trzeba wziac na poprawke przykład: na telefonie dziś ze minus 15 , na termometrze ze -9 a jak popatrzylismy jak było słońce to pokazywało 0 stopni

tak wiec ja wychodze i jak widze ze mi sie dobrze oddycha nie zamarza wszystko w nosie i w ogól ejakos mocno mróz ni ejest odczówalny to spacerujemy-czasem nawet dłuo, a jak widze ze zimno (nie miałam tak jeszcze w tym roku) to na pewno przeszłabym sie z 15 min i do domku

rozmawiałam tez w sobote z moja znajomą lekarką i powiedziała ze super że spacerujemy bo to zdrowe i że przynajmniej mniej zarazy w powietrzu i mniejsze ryzyko złapani aczegoś najwazniejszwe to sprawdzac czy dziecku ciepło i nasmarować mu buzie kremem

Małgos jak dzis spacerowaliśmy to liczylismy na nochal czerwony u małego i pupa nic si enie zaczerwienił a poliki ledwie miał zimnawe a chciałam zeby miał nosek jak reniferek-buuuuu
a moze w tym tyg jakis wspólny spacer ? oczywiści ejak bedzi e- 15 to se podarujemy ale...?

Acelinka jak egzamin???? no i chciałam powiedzieć że twoja Natalka jest rozkoszna i ślicznie sie smiała do wizażowej cioci-koniecznie sie musimy spotkac z dzieciaczkami

---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

się zgadzam
myślę ze Monika chciała coś w tym stylu przekazać i ie miała nic złego na mysli
Asik Ty jestes normalnie jak mroźny soldżer!

Cytat:
noo tak, o to mi chodziło mniej więcej

nieeeeeeeeeee to i mojej najlepiej wychodzi a najśmieszniej jak się tak zagalopuje i ja do niej z butelką a ta niiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeee e i nagle wzrok na butlę i uśmiech i swoje chrum-chrum z radości zacznie wydawać, to leje z tego

a Wasze dzieci wołają aguuuuu??? bo moja nie, masę innych dźwięków nawet coś jak och i ach ale nie aguuuuuu
Jej, u nas aguuuu jest od samego poczatku "gaworzenia"
Stary 2012-01-29, 22:13   #2751
anciaahk
kosmitka

Cytat:
a ile u was stopni?
a jak wychodzisz na dwó to dobrze ci sie oddycha? w nosku nie zamnarza?
ja bym sprawdziła czy ni ejest mega mroźno i poszłabym a jak po 5 minutach cos bi mi mega zmarzło wróciłabym do domku a jak nei to troszke bym pospacerowała no i ja zawsze sprawdzam jakie mały ma raczki , poliki tak o no i przede wszytskim kark jak ma ciepły to znaczy ze jemu ciepło
U nas -8 - 10, mniej więcej. Tak mroźno, ale oddycha się nie najgorzej.
Rączek mu nie sprawdzę ani karku, nie ma jak -jak jest w kombinezonie. Ale mam dla niego taki śpiwór zimowy plus kombinezon plus głęboka gondola. Chyba nie marznie .
Dzisiaj był z mamą i mama była z nim pół godzinki, bo się bała. Ja chyba jutro też pójdę tak na pół godzinki może?
Tez mam ten krem z nivea. Dzisiaj słyszałam w radiu zet, jak ta blondynka w wielkim mieście czyli Beata Pawlikowska mówiła, by tym kremem smarowac się z pół godziny przed wyjściem.
Tak trąbią o tych mrozach, by uważać, żeby się ubierać grubo, stąd mój strach.

A jak na mrozy ubieracie dzieci??

Stary 2012-01-29, 22:17   #2752
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoniaZ82 Pokaż wiadomość
czy przeczytalas dokladnie co napisalam???? chyba nie bardzo.....!
chodzilo mi o tych ludzi co malo zarabiaja...czy uwazasz ze jak ktos zarabia 1000 zl to sobie pozwoli na taka przyjemnosc??? Czy ja napisalam ze Wy zarabiacie malo???!!!!i nie wiem co masz do mojego rozumowania.... "Ci " co wyjechali za granice nie siedza na kasie ....a to wlasnie jest tok myslenia niektorych ludzi w Pl...
Spokojnie, nie denerwuj sie, wiemy co mialas na mysli

Cytat:
Ja smaruję kremem ochronnym z Bambino, on też m.in działa ochronnie.

Dziecię śpi, więc ja też już mykam jako że rano trza wstać na masaż...więc słodkich i kolorowych
Tez uzywam bambino i bardzo sobie chwale

Cytat:
gerbera dałam
A my dalismy pierwszego gerberka, pozniej byl hipp a teraz kupilismy dwa bobovity z musem jablkowo-marchewkowym i gerberka marchewkowego i zauwzylismy ze najbardziej z tego wszystkiego mikulowi podszedl ten gerberek

Cytat:
Napisane przez stokrotka_ Pokaż wiadomość

aaa i kleik kukurydziany działa na kupkę..wczoraj nie zrobiła Sara .kupiłam i dodałam jej do wieczornej butli.. i dziś była kupa-bez problemu
Moja synowa zrobila kupke? no to super, to bardzo sie ciesze

Cytat:
Anciu a moze sporbuj tak po 10-15 min werandowac Franusia? zeby go przyzwyczaic do temp?

Cytat:
Ej! bo zaraz komus nakopie do pupy! bez takich tu
Stary 2012-01-29, 22:18   #2753
anciaahk
kosmitka

Cytat:
jak ma apetyt to nie żałuj chłopakowi
nom czytałam, widziałam, cieszę się, że się na coś przydałam
dziękuję za dedykację
za bioderka
Własnie myślę, że niby tylko pierś do 6mca, ale sama pediatra powiedziała, ze jak je tak często i tak często się budzi w nocy, to z głodu i by mu dawać jeść, bo duży.
I mam taką rozterkę.

No przydałaś się przydałaś, więcej rób tu takiego zamieszania .
Cytat:
A co Wam powiedziała pediatra? Czy nie pytałaś? Ja bym chyba się zdecydowała wyjść choć na chwilkę, bo teraz przy mroziku jest powietrze czystsze to nikła szansa, zeby coś złapał.
Albo zacznij od werandowania jak z noworodkiem co w zimie się urodził się robi
Nie pytałam. O werandowaniu w sumie też myślałam, ehh. Po trochu, po trochu i może będziemy łazić.

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

Lulla u nas też gerberek rządzi.
A dzisiaj dynia z ziemniakami była niaaam.

Dzięki za podpowiedź z tym werandowaniem.

Stary 2012-01-29, 22:21   #2754
aa2
Zakorzenienie

Cytat:
U nas -8 - 10, mniej więcej. Tak mroźno, ale oddycha się nie najgorzej.
Rączek mu nie sprawdzę ani karku, nie ma jak -jak jest w kombinezonie. Ale mam dla niego taki śpiwór zimowy plus kombinezon plus głęboka gondola. Chyba nie marznie .
Dzisiaj był z mamą i mama była z nim pół godzinki, bo się bała. Ja chyba jutro też pójdę tak na pół godzinki może?
Tez mam ten krem z nivea. Dzisiaj słyszałam w radiu zet, jak ta blondynka w wielkim mieście czyli Beata Pawlikowska mówiła, by tym kremem smarowac się z pół godziny przed wyjściem.
Tak trąbią o tych mrozach, by uważać, żeby się ubierać grubo, stąd mój strach.

A jak na mrozy ubieracie dzieci??
ja myśle że spokojnie możesz w taki mrozik , no ja bym pewni epolazła ale wieci eja to inna jestem
no i kombinezonik to na pewno Franiowi ciepło
'
ja ubieram tak: (przynajmniej ostatnio tak ubrałam) body z dłuim rekawem, na to koszulka z długim i bluza z kapturkiem, spodnie i skarpety i wsadziłam w kombinezonik, no czapka oczywiście , przykryłam takim nie za grubym kocykiem, no i zamknełam gongole takim ochraniaczem co mamy i jak wyciagałam w domu małego to był ciepły wiec było ok
dzis miał założone body z długim, sweterek , rajstopki i spodnie i fruuu w kombinezon
Stary 2012-01-29, 22:23   #2755
anciaahk
kosmitka

Ja ubieralam tylko w rajstopki i body i bluzke, bez sweterków i spodni. Może i powinnam cieplej ubrać i iść.

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Asia dobrze, że jesteś inna, jesteś dobra taka inna .

Stary 2012-01-29, 22:23   #2756
aa2
Zakorzenienie

Ancia i ajk masz ten blender??? ja mojego dzis spozytkowałam przy robieniu obiadu i zastanawiam si ejak ja wczesniej żyłam bez niego sasasa
Stary 2012-01-29, 22:23   #2757
lewaloff
Rozeznanie

Cytat:
gdzie byłas jak ci enei było i chwal nam sie tu jak maleństwo
Cytat:
no dzień dobry
byłam gdzie indziej, dawno tak nie imprezowałam jak w ciąży i jakoś nie miałam głowy do nadrabiania potem 30 stron dziennie i jakie maleństwo Pyza ma 4 miesiące i 8 kg na liczniku, gdyby nie nosidło, to bym odmówiła współpracy
Stary 2012-01-29, 22:24   #2758
anciaahk
kosmitka

Tak Asiu mam, a do czego go uzyłaś? Ja jeszcze go nie rozdziewiczyłam .
A on może tarkować ziemniaki na babkę?

Stary 2012-01-29, 22:24   #2759
aa2
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ubieralam tylko w rajstopki i body i bluzke, bez sweterków i spodni. Może i powinnam cieplej ubrać i iść.

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Asia dobrze, że jesteś inna, jesteś dobra taka inna .
ja tak ubieram bo to w sumi en acebulke a niby dobrze jak sie na cebulke robi-choć nie raz sie zastanawiałam czy nie za ciepło
Stary 2012-01-29, 22:24   #2760
BordAna
Zadomowienie

Cytat:
jak ma apetyt i chce jeśc to chyba można dać mu słoiczek cały. A z innym deserkiem/obiadkiem to najlepiej chyba dać przez kolejne dni tylko jego- rozumiesz? Tak mi si wydaje, że dziewczyny pisały.
rozumiem, dziękuję

agus1978:dziękuję

nic nie pisz o tej małej MAdzi...
wracałam dzisiaj po 18tej od rodziców i w autobusie ludzie dziwnie mi się przyglądali... a Ci co wychodzili to zaglądali w wózek...
a gdy szłam pieszo z przystanku to prawie biegiem...oglądałam się jak głupia czy nikt za mną nie idzie...
BordAna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości