Czy zwracasz uwage na sklad produktow dla dziecka? - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-30, 07:23   #181
lemoorka
Zakorzenienie

Dot.: Czy zwracasz uwage na sklad produktow dla dziecka?

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
ha!
pieluchy jedn.potocznie zwane pampersami to jeden z najbardziej zapalnych tematów
osoby które uzywają/ły pieluszek tetrowych (w tym ja) miały przyjemność być wyzwane (oczywiscie w necie) od zacofańców i średniowiecza ,ba. ja osobiscie zostałam odesłana do prania na tarze nad rwącą rzeką i takie tam ....
koronnym argumentem zawsze było( i chyba nadal jest) cyt-' ja zamiast babrać się w gównach wolę poświęcić ten czas dziecku'
swoją drogą pisały to osoby które większość dnia klepały w necie

ale mi tam rybka...przecież każda matka chce jak najlepiej dla swojego dziecka

Łajka Ty jesteś mamą?? Pamietam Cie z plotkowego sprzed kilku lat

JA tez jestem wysmiana. Wiele osob na sile przekonuje mnie do pampersow, argumentujac
-duzym wyborem pampersów,
-oszczednościa wody ( za wywoz smieci płace mnostwo jako własciciel domu),
-i to najlepsze oszczedność czasu - no własnie poswiec czas dziecku a nie praniu i zapieraniu ( to nie czas Frani i recznej wyrzymaczki, a zapieram teraz max 1-2 gowieneczka) - tyle samo zajmuje mi teraz ubranie sie, wyjscie na dwor i wyniesienie smieci tak z kilka razy dziennie by nie smierdzało
Jedna kolezanka mnie zabiła tekstem,ze pampersy sa antybakteryjne

Cytat:
Napisane przez joannajj Pokaż wiadomość
może niektórzy popadają w paranoje?
Tak, bo wszyscy producenci, zwłaszcza wielkie koncerny chcca dla nas dobrze
Nie trzeba miec magistra uczelni ekonomicznej by wiedziec, ze dla firm wazny jest zysk a nie dobro odbiorcy produktu

Cytat:
Napisane przez xandra78 Pokaż wiadomość
Dobrze,że pogrubionego określenia użyłaś w odniesieniu do swojego dziecka,bo wiesz-to słowo jest "nacechowane negatywnymi emocjami"

A swoją drogą, ja nie miałam pojęcia,że w tych "pampersach" jest tyle zła. Ja juz okres pieluch mam dawno za sobą (tzn moje dzieci mają go za sobą,no i ja też w sumie), ale używałąm,bo wygoda itp.12 lat temu uzywąłam tetry przy pierwszej córce, ale w wieku jakiś 6 m-cy dostała bakteryjnego zapalenia skóry (tzw "odpieluszkowego). Nie powiem,że od tetry, no ale wiadomo,że trzeba b.często sprawdzać pieluchę i zmieniać natychmiast, no i ja używałam wtedy takich foliowych majteczek...no nie ważne,ja nie o tym.
Odnośnie tych pampersów,to myślicie,że one mają w kontakcie ze skórą takie rakotwórcze działąnie??
A chinska odziez, buty?

Juz wiele razy słyszałąm,z eludzie dostali zmian skornych od chinskich butow.
A słyna afera ze stanikami, ktore utknely na statku przy granicy z Polska, bo miałay rakotworcze substancje.
Mialam przyjemnosc miec taki stanik w rekach walił gumą (!),ze pwoodowało mdłosci.

Edytowane przez lemoorka
Czas edycji: 2012-01-30 o 07:24
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 07:44   #182
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość

LAJKA ja wiele razy wysluchiwalam od ludzi, ze cofnelam sie kilka lat w stecz bo kto to widzial, zeby dziecku szmaciana pieluche w 21 wieku zakladac.
to tez zdarza mi się nie raz słyszeć
Olewam,jesli mam czas pisać na wizazu,to tymbardziej mam czas,zeby wstawić pranie

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 07:49   #183
Asisianka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xandra78 Pokaż wiadomość
Dobrze,że pogrubionego określenia użyłaś w odniesieniu do swojego dziecka,bo wiesz-to słowo jest "nacechowane negatywnymi emocjami"

A swoją drogą, ja nie miałam pojęcia,że w tych "pampersach" jest tyle zła. Ja juz okres pieluch mam dawno za sobą (tzn moje dzieci mają go za sobą,no i ja też w sumie), ale używałąm,bo wygoda itp.12 lat temu uzywąłam tetry przy pierwszej córce, ale w wieku jakiś 6 m-cy dostała bakteryjnego zapalenia skóry (tzw "odpieluszkowego). Nie powiem,że od tetry, no ale wiadomo,że trzeba b.często sprawdzać pieluchę i zmieniać natychmiast, no i ja używałam wtedy takich foliowych majteczek...no nie ważne,ja nie o tym.
Odnośnie tych pampersów,to myślicie,że one mają w kontakcie ze skórą takie rakotwórcze działąnie??
A czemu wy takie zgryźliwe jesteście? To takie hobby?
Asisianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 08:00   #184
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
Łajka Ty jesteś mamą?? Pamietam Cie z plotkowego sprzed kilku lat
o kurde .......ludzie powaznieją (?)
jestem mamą 3 latki
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 08:08   #185
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

Cytat:
"Producenci pieluch jednorazowych nie wypowiadają się na temat składu chemicznego ich produktu. Wiadomo jednak, że w skład wielu jednorazówek wchodzą takie substancje, jak poliakrylan sodu (tzw. superabsorbent), rakotwórczy benzol znajdujący się w żelu absorbującym (wykryty przez niemiecki Öko-Test w 1988r.), furan i dioksyny (substancje rakotwórcze) znajdujące się w celulozie i powłoczce pieluchy jednorazowej, tributylocyna (TBT) powodująca zaburzenia systemu hormonalnego, a także sztuczne substancje zapachowe, które agresywnie działają na skórę niemowlęcia."
Jak widac nie trzeba dziecka karmic pieluchami.
Za taki sklad to ja podziekuje.

LAJKA ja wiele razy wysluchiwalam od ludzi, ze cofnelam sie kilka lat w stecz bo kto to widzial, zeby dziecku szmaciana pieluche w 21 wieku zakladac. Ale zlewam takie komentarze. Zobaczymy za pare lat czy te wspaniale jednorazowki nie odbija sie na zdrowiu dzieci.
A jesli kiedys sie okaze, ze faktycznie maja negatywne skutki dla zdrowia, nie bede musiala sie martwic, ze mi sie dzieciak rozchoruje.

i naprawdę wierzysz ze przez 24 lata nie zmienił się skład tych pieluch??

dwa detergenty do prania pieluch też są szkodliwe, woda która leci z kranu w większości polskich miast jest mon oczyszczana chemicznie..

więc tak naprawdę nie wiesz co będzie miało wpływ a co nie za 20 lat..

a nawet opierając sie na przytoczonych przez ciebie badaniach wykonanych prawie 25 lat temu..jakoś nie widać w obecnym pokoleniu ok 25 latków niemieckich (bo w Polsce pampy wtedy nie byly powszechne) jakiś schorzeń na tym tle... a jakby były to z pewnością byłoby o tym głośno jak np o otyłej młodzieży w tym wieku której stan wynika z nieprawidłowego żywienia w dzieciństwie(usa Anglia)

dwa podejrzewam ze ten sam skad co pampy (albo bardzo zbliżony) mają podpaski, tampony etc.. można nawet przypuszczać ze podpaski mają dużo szkodliwsze substancje bo nie muszą przechodzić takich kontroli jak produkty dla dzieci..

a ciekawa jestem ile z mam które tak psioczą na pampersy i ich zabójczy skład sama nosi podpaski wielorazowe??

od razu napiszę ze nie mam nic przeciwko piecuchom wielorazowym.. ok co kto woli..

ale nie wierzę w ich ekologiczny i zdrowotny aspekt... i całą ideologię do nich dopisaną

Edytowane przez scorpionec
Czas edycji: 2012-01-30 o 08:14
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 08:10   #186
Asisianka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość

dwa podejrzewam ze ten sam skad co pampy (albo bardzo zbliżony) mają podpaski, tampony etc.. można nawet przypuszczać ze podpaski mają dużo szkodliwsze substancje bo nie muszą przechodzić takich kontroli jak produkty dla dzieci..

a ciekawa jestem ile z mam które tak psioczą na pampersy i ich zabójczy skład sama nosi podpaski wielorazowe??

od razu napiszę ze nie mam nic przeciwko piecuchom wielorazowym.. ok co kto woli..

ale nie wierzę w ich ekologiczny i zdrowotny aspekt...
A to ciekawe z tymi podpaskami nawet o tym nie pomyślałam
A już powaznie się wystraszyłam że skrzywdziłam dzieci bo moje córki w jednorazówkach chodziły....
Stary 2012-01-30, 08:15   #187
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
ale nie wierzę w ich ekologiczny i zdrowotny aspekt...
co do aspektu ekologicznego,do mnie przemówił widok kosza na smieci pełnego pampków
a co do zdrowotnego -pupa mojej córki niestety,po pampersach ma uczulenie jak diabli,wiec wielo to juz nie tylko wybór a konieczność w naszym przypadku.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-30, 08:22   #188
scorpionec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
co do aspektu ekologicznego,do mnie przemówił widok kosza na smieci pełnego pampków
a co do zdrowotnego -pupa mojej córki niestety,po pampersach ma uczulenie jak diabli,wiec wielo to juz nie tylko wybór a konieczność w naszym przypadku.
wiesz ja trochę czasu spędziłam na oczyszczalni ścieków i stacjach uzdatniania wody ...zresztą na wysypiskach też bo taki mam zawód (inż inżynieri środowiska)

i ilość wody ktrórą się oczyszcza i z czego ..i ilość chemii użytej do oczyszczenia i procesów uzdatniania takiej wody np z detergentów ..

tylko tego nikt nie analizuje..bo pralka pompuje prosto do kanalizy..i nie widać i ile pralka bierze do prania juz czystej z kranu(ile kosztowalo i trwalo uzdatnienie nikt nie analizuje) tez malo kto wnika..

a proces produkcji proszku?? jak wyglada fabryka i jej odpady?? ile idzie w powietrze?? ile na wysypiska??

a latajace siatki jednorazowe na wysypiskach..plastikowe butelki?? naprawde to jest duzo wiekszy problem

Czas edycji: 2012-01-30 o 08:24
Stary 2012-01-30, 08:29   #189
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
wiesz ja trochę czasu spędziłam na oczyszczalni ścieków i stacjach uzdatniania wody ...zresztą na wysypiskach też bo taki mam zawód (inż inżynieri środowiska)

i ilość wody ktrórą się oczyszcza i z czego ..i ilość chemii użytej do oczyszczenia i procesów uzdatniania takiej wody np z detergentów ..

tylko tego nikt nie analizuje..bo pralka pompuje prosto do kanalizy..i nie widać i ile pralka bierze do prania juz czystej z kranu(ile kosztowalo i trwalo uzdatnienie nikt nie analizuje) tez malo kto wnika..

a proces produkcji proszku?? jak wyglada fabryka i jej odpady?? ile idzie w powietrze?? ile na wysypiska??

a latajace siatki jednorazowe na wysypiskach..plastikowe butelki?? naprawde to jest duzo wiekszy problem

ja to wszystko wiem,tylko...pranie muszę wstawic tak czy siak,wiec po prostu dorzucam pieluszki "do pełna" i tyle....

co do butelek i jednorazówek zgadzam się...i unikam..

Stary 2012-01-30, 08:41   #190
scorpionec
Zakorzenienie

Cytat:
ja to wszystko wiem,tylko...pranie muszę wstawic tak czy siak,wiec po prostu dorzucam pieluszki "do pełna" i tyle....

co do butelek i jednorazówek zgadzam się...i unikam..
naprawdę dorzucasz pieluchę z fekaliami do wspólnego prania z ubraniami, pościelą albo obrusami czy ręcznikami??

no i co z podpaskami??
dziecko pieluch używa powiedzmy 1,5 - 2 lata.. a dorosła kobieta używa podpasek ok 35 lat przez powiedzmy 6 dni w miesiącu...

az policzyłam 6dni x12mcy x 35lat = 2520 dni / 365 (tyle dni ma rok) => 6.9 roku

+ nasze mamy, córki etc

Czas edycji: 2012-01-30 o 08:45
Stary 2012-01-30, 08:45   #191
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
naprawdę dorzucasz pieluchę z fekaliami do wspólnego prania z ubraniami, pościelą albo obrusami czy ręcznikami??

no i co z podpaskami??
dziecko pieluch używa powiedzmy 1,5 - 2 lata.. a dorosła kobieta używa podpasek ok 35 lat przez powiedzmy 6 dni w miesiącu...
pieluchę zapraną do wspolnego prania z ubrankami młodej,owszem ,dorzucam,nie wierze ze okupane zaprane ubranko pierzesz odzielnie

Podpasek nie uzywam,bo mnie odparzają i uczulają,wolę tampony,ew. podpaski z belli taki zwykłe najzwyklejsze.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-30, 08:47   #192
scorpionec
Zakorzenienie

Cytat:
pieluchę zapraną do wspolnego prania z ubrankami młodej,owszem ,dorzucam,nie wierze ze okupane zaprane ubranko pierzesz odzielnie

Podpasek nie uzywam,bo mnie odparzają i uczulają,wolę tampony,ew. podpaski z belli taki zwykłe najzwyklejsze.
piorę recznie.. najpierw..ale używając pampów takie ubranka przy jednym dziecku zdażyło mi se 2-3 razy w tym raz je wywaliłam

ale jednak nie zdecydowałaś się na wielorazowe podpaski mimo uczulenia

rodzaj podpaski wielorazowej ew tamponu nie ma znaczenia bo kazdy z nich ma jakiś absorbent w składzie.. tampony może mniej miejsca zajmują na wysypisku ale są bardziej szkodliwe poprzez sposób używania(każdy gin to powie) i tu skolei aspekt zdrowotny daje w łeb...

nie chcę cię atakować bo nie o to mi chodzi..tylko pokazanie ze te pampy to nie największe ZŁO używane w naszych domach..

Czas edycji: 2012-01-30 o 08:53
Stary 2012-01-30, 08:50   #193
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
piorę recznie.. najpierw..ale używając pampów takie ubranka przy jednym dziecku zdażyło mi se 2-3 razy w tym raz je wywaliłam
a mnie sie zdarza 1-2 dziennie ,z reszta papierek wierzchni sie wywala,wiec jakiegos dramatu nie ma

Stary 2012-01-30, 08:52   #194
scorpionec
Zakorzenienie

Cytat:
a mnie sie zdarza 1-2 dziennie ,z reszta papierek wierzchni sie wywala,wiec jakiegos dramatu nie ma

ale o ekologi żadnej też nie ma tu mowy a od tego się zaczyna przeważnie dyskusja nt pieluch
Stary 2012-01-30, 08:54   #195
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
ale o ekologi żadnej też nie ma tu mowy a od tego się zaczyna przeważnie dyskusja nt pieluch
mnie bardziej przekonują wielo niz pampki,nawet jesli trzeba je prac
ale przyznaję,ze kierwoałam sie glownie troską o pupę mojej córy,nie ekologią

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-30, 08:54   #196
Asisianka
Raczkowanie

A co do wrażliwości pupy dziecka to z tym bardzo różnie bywa....

Moja starsza córka jest bardzo wrażliwa, często się odparzała mimo, ze Pampersy zmieniałam jej po każdym siusiu..... Okazało się, że nawet po przejściu z pieluch na toaletę zdarza się jej odparzyć od samego siusiania gdy zje zbyt kwaśne rzeczy - po prostu taka skóra....
Stary 2012-01-30, 08:58   #197
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Asisianka Pokaż wiadomość
A co do wrażliwości pupy dziecka to z tym bardzo różnie bywa....

Moja starsza córka jest bardzo wrażliwa, często się odparzała mimo, ze Pampersy zmieniałam jej po każdym siusiu..... Okazało się, że nawet po przejściu z pieluch na toaletę zdarza się jej odparzyć od samego siusiania gdy zje zbyt kwaśne rzeczy - po prostu taka skóra....
jasne,moze tak być...

Moja Olę uczula każdy papmpek niestety ,miała mokazje sprawdzić,bo zdarza mi się uzywać (np. na dlugi wyjazd) , obecnie mamy takie niechlorowane i po tych nie jest tak źle. Po pampersach oryginalnych miała odparzenie az skóra schodziła,a była w nim z 1,5 h i nie był pełny :/

Stary 2012-01-30, 09:15   #198
Asisianka
Raczkowanie

Cytat:
jasne,moze tak być...

Moja Olę uczula każdy papmpek niestety ,miała mokazje sprawdzić,bo zdarza mi się uzywać (np. na dlugi wyjazd) , obecnie mamy takie niechlorowane i po tych nie jest tak źle. Po pampersach oryginalnych miała odparzenie az skóra schodziła,a była w nim z 1,5 h i nie był pełny :/
Moją uczulały chustki te nawilżane - nie mogłam ich używać. Myłam pupkę pod bieżącą wodą. A szkoda,że uczulona jest na nie, bo są przydatne np na placu zabaw żeby wytrzeć ręce, albo jak się upaprze jakimś jedzeniem "w trasie".....
Stary 2012-01-30, 09:43   #199
Patrilla
Zakorzenienie

Asisianka a próbowałaś różowych chusteczek babydramów z rossmana i można samemu chustki zrobić polecam tutoriale na Youtubie
http://www.youtube.com/results?searc...1203l0.3.3l7l0

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-30, 09:49   #200
Asisianka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Patrilla Pokaż wiadomość
Asisianka a próbowałaś różowych chusteczek babydramów z rossmana i można samemu chustki zrobić polecam tutoriale na Youtubie
http://www.youtube.com/results?searc...1203l0.3.3l7l0
Z rossmana nie miałam.... Spróbuję, chociaż sceptyczna jestem, bo od większości chustek ma zaczerwienienia....
Stary 2012-01-30, 10:01   #201
katiem
Wtajemniczenie

My też mieliśmy przygodę z pieluszkami wielorazowymi.
Ale ani ja ani moje dziecko nie bardzo je polubiliśmy. Myślę, że teraz kiedy zaczynamy siadanie na nocnik - bardziej się przydadzą.

Oczywiście kilka razy mnie uratowały - kiedy skończyły się jednorazowe i kiedy młody dostał uczulenia po chusteczkach (Pampers i Dzidziuś).

I przyznam, że bardziej kierowałam się aspektem ekologii.
Dlatego postanowiłam, że będę kupować ekologiczne jednorazówki - Baby Nature np. Ale po jakimś miesiącu uznałam, że finansowo nie dam rady 66 zł za 50 pieluch.....
Potem odkryłam ekologiczne z Baby dream - wybrałam mniejsze zło - bez wybielacza - wkład chłonny w 50% biodegradowalny. A reszta w 100%.
Chusteczki też kupujemy ekologiczne z Baby dream.

Możliwe, że to wszystko jest pic na wodę, ale nie mam wyjścia - muszę zaufać.
No i Bella Happy wypuściła teraz serię pieluch bardziej przyjaznych.

Nie mnie jednak chyba bardziej przeraża mnie skład kosmetyków dla dzieciaków (i nie tylko).

"Wspaniały" krem Ziajka od pierwszego dnia życia, płyn do kąpieli Dzidziuś, skład chusteczek nawilżających (chyba wszystkie oprócz Bambino, Labell i Baby Dream), kremy na słońce i wiele wiele innych.

Trwają badania nad związkiem parabenów zawartych w dezodorantach, a rakiem piersi. Nawet gdy okaże się, że nie ma to żadnego związku to i tak nie mam zamiaru zastanawiać się czy to w ogóle mogła być prawda.
Jakiś czas temu kiedy zaczęło być o nich głośno, a we Francji zakazano używania tej substancji do produkcji kosmetyków wyrzuciłam połowę swojej łazienki. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, ze tyle będę tego mieć.

Ok to już koniec moich zwierzeń. Przedstawiłam swój punkt widzenia.

Pawełek

Kubuś
katiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 10:28   #202
scorpionec
Zakorzenienie

ja do dupki używam watek i wody..na większe zabrudzenia toniku biodermy lub musteli..(takiego dla dzieci)

po szale na parabeny w kosmetykach okazało się ze dużo więcej ich jest w jedzeniu i są bardziej wchłanialne do krwiobiegu w ten sposób niż te z kosmetyków.. ale nie ma prawa zmuszającego producentów jedzenia umieszczania info o nich na produkcie..

ja staram się nie kupować produktów z parabenami, sls i slesami..

w kosmetykach jak w przypadku jedzenia im krótszy skład tym lepiej
Stary 2012-01-30, 12:10   #203
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:

dwa detergenty do prania pieluch też są szkodliwe, woda która leci z kranu w większości polskich miast jest mon oczyszczana chemicznie..

więc tak naprawdę nie wiesz co będzie miało wpływ a co nie za 20 lat..

a nawet opierając sie na przytoczonych przez ciebie badaniach wykonanych prawie 25 lat temu..jakoś nie widać w obecnym pokoleniu ok 25 latków niemieckich (bo w Polsce pampy wtedy nie byly powszechne) jakiś schorzeń na tym tle... a jakby były to z pewnością byłoby o tym głośno jak np o otyłej młodzieży w tym wieku której stan wynika z nieprawidłowego żywienia w dzieciństwie(usa Anglia)

ale nie wierzę w ich ekologiczny i zdrowotny aspekt... i całą ideologię do nich dopisaną
Benzol wykryto 25 lat tamu i moze tego skladnika juz nie ma (nie wiem bo dziwnym trafem nie moge na opakowaniu pampersow znalezc ich skladu po za skladem balsamu nawilzajacego), ale co z dioksynami? Bo trafilam niedawno na material o tym, ze nadal znajduja sie w pieluchach (jak znajde, to wstawie).

Co do podpasek- nie nosze ich 24h na dobe przez co najmniej poltora roku.
Po drugie watpie, ze krew wchodzi w takie reakcje jak mocz. Przede wszystkim cieply mocz paruje, wiekszosc osob z mojego otoczenia nie zmienia jednorazowek po kazdym sikaniu, zwiec tem cieply moczyk ladnie kotluje sie kilka godzin w pieluszce. Znam tez agentow, ktorzy taka zasikana raz pieluszke potrafia wysuszyc i uzyc ponownie "bo ma taka super chlonnosc wiec szkoda wyrzucic".
Wracajac do podpasek- zmieniam b. czesto i watpie zeby gesta krew z podpaski parowala tak jak mocz.

Kolejna sprawa- podobno producenci pieluch nie zaprzeczaja, ze sklad pieluszek jest szkodliwy ale tlumacza sie tym, ze w jednorazowkach zastosowana jest specjalna powloczka, ktora przepuszcza wilgoc tylko do wnetrza pieluszki i zapobiega wydostaniu sie wiec nie ma szans zeby skora dziecka miala kontakt z wypelnieniem pieluchy - natomiast jest to jedna, wielka bzdura bo wiele marek jednorazowek uzywalam jak mala byla noworodkiem i pieluszki kazdej firmy po zesikaniu byly wilgotne wiec dla mnie koncerny po prostu klamia mowiac, ze powloczki z pieluszek wszystko zatrzymuja, radze przycisnac dlonia zasikana pieluche- latwo sie przekonac, ze wilgoc jednak przedostaje sie do skory dziecka.

No i nadal mnie zastanawia dlaczego nie moge na pieluchach znalesc ich skladu. Moze jakis drobny druczek przeoczylam
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2012-01-30, 12:24   #204
scorpionec
Zakorzenienie

Cytat:
Benzol wykryto 25 lat tamu i moze tego skladnika juz nie ma (nie wiem bo dziwnym trafem nie moge na opakowaniu pampersow znalezc ich skladu po za skladem balsamu nawilzajacego), ale co z dioksynami? Bo trafilam niedawno na material o tym, ze nadal znajduja sie w pieluchach (jak znajde, to wstawie).

Co do podpasek- nie nosze ich 24h na dobe przez co najmniej poltora roku.
Po drugie watpie, ze krew wchodzi w takie reakcje jak mocz. Przede wszystkim cieply mocz paruje, wiekszosc osob z mojego otoczenia nie zmienia jednorazowek po kazdym sikaniu, zwiec tem cieply moczyk ladnie kotluje sie kilka godzin w pieluszce. Znam tez agentow, ktorzy taka zasikana raz pieluszke potrafia wysuszyc i uzyc ponownie "bo ma taka super chlonnosc wiec szkoda wyrzucic".
Wracajac do podpasek- zmieniam b. czesto i watpie zeby gesta krew z podpaski parowala tak jak mocz.
no możesz se to tłumaczyć jak chcesz..

to co pogrubione to jednak patologiczna sytuacja.. ja się z taka nie spotkałam i na to jednak producent nie ma żadnego wpływu..

nadal nie rozumiem czemu jeśli pieluszki wielorazowe mają zbawienny wpływ na skórę dziecka (możliwe ze tak jest) i jesteś o tym przekonana to sobie nie zafundujesz takich podpasek.. 7 lat z życia z toksyczną chemią (wg twojej opini toksyczną) ma i na ciebie wpływ taki jak na dziecko pampy..

i co w końcu jest szkodliwe mocz czy absorbent?

Cytat:
Kolejna sprawa- podobno producenci pieluch nie zaprzeczaja, ze sklad pieluszek jest szkodliwy ale tlumacza sie tym, ze w jednorazowkach zastosowana jest specjalna powloczka, ktora przepuszcza wilgoc tylko do wnetrza pieluszki i zapobiega wydostaniu sie wiec nie ma szans zeby skora dziecka miala kontakt z wypelnieniem pieluchy - natomiast jest to jedna, wielka bzdura bo wiele marek jednorazowek uzywalam jak mala byla noworodkiem i pieluszki kazdej firmy po zesikaniu byly wilgotne wiec dla mnie koncerny po prostu klamia mowiac, ze powloczki z pieluszek wszystko zatrzymuja, radze przycisnac dlonia zasikana pieluche- latwo sie przekonac, ze wilgoc jednak przedostaje sie do skory dziecka.
no ja mam już drugie pampersowe dziecko i w obu przypadkach dupka zawsze sucha.. nawet naciskałam pampa i ręka też sucha..użuwam oryginalnych pampersów nie wiem jak jest w innych przypadkach..

jeśli te wypełnienie było by tak toksyczne ew zachodziło w reakcję z moczem podejrzewam ze miało by to odzwierciedlenie na skórze dziecka..która przecież jest mega delikatna i wrażliwa.. a dupcie obie zdrowiutkie bez podrażnień..

Cytat:
No i nadal mnie zastanawia dlaczego nie moge na pieluchach znalesc ich skladu. Moze jakis drobny druczek przeoczylam
te pytanie skieruj do producenta jeśli cie to tak męczy..

Czas edycji: 2012-01-30 o 12:25
Stary 2012-01-30, 12:49   #205
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
no możesz se to tłumaczyć jak chcesz..

to co pogrubione to jednak patologiczna sytuacja.. ja się z taka nie spotkałam i na to jednak producent nie ma żadnego wpływu..

nadal nie rozumiem czemu jeśli pieluszki wielorazowe mają zbawienny wpływ na skórę dziecka (możliwe ze tak jest) i jesteś o tym przekonana to sobie nie zafundujesz takich podpasek.. 7 lat z życia z toksyczną chemią (wg twojej opini toksyczną) ma i na ciebie wpływ taki jak na dziecko pampy..

i co w końcu jest szkodliwe mocz czy absorbent?

no ja mam już drugie pampersowe dziecko i w obu przypadkach dupka zawsze sucha.. nawet naciskałam pampa i ręka też sucha..użuwam oryginalnych pampersów nie wiem jak jest w innych przypadkach..

jeśli te wypełnienie było by tak toksyczne ew zachodziło w reakcję z moczem podejrzewam ze miało by to odzwierciedlenie na skórze dziecka..która przecież jest mega delikatna i wrażliwa.. a dupcie obie zdrowiutkie bez podrażnień..

te pytanie skieruj do producenta jeśli cie to tak męczy..
Co do podpasek...
Jestem doroslym czlowiekiem, nie twierdze, ze te podpaski nie maja wplywu na moj organizm ale juz nie rozwijam sie tak jak male dziecko a najgorszy jest wplyw toksyn i wszelkich innych rzeczy na rozwijajacy sie organizm.

Szkodliwy wg mnie jest oczywiscie absorbent a nie mocz, ale absorbent ma kontakt ze skora glownie za sprawa moczu i nikt nie udowodnil, ze nie wchodzi z moczem w reakcje.

Co do jednorazowek, ja na poczatku uzywalam oryginalnych pampersow, ale wyciekaly z nich kupy i mala miala odparzenia wiec zaczelam testowac inne i przy wszystkich to samo, z tym, ze z tanich jednorazowek z marketu nie wylatywala kupa (jedyna zaleta).
Teraz na dluzsze wyjscia zakladam albo oryginalnego pampersa albo huggiesa i wystarczy kilka godzin w tych pieluszkach zeby pupa zrobila sie czerwona.

Co do wilgotnosci pieluszek, ja zawsze jak naciskam czuje wilgoc, zeby bylo ciekawiej zdarzalo sie, ze mala niewiele nasikala a pampers byl wrecz mokry (moze wadliwy absorbent).
Po drugie jak mloda narobi w pampka to momentalnie zaczyna sie drzec, wiec musi czuc wilgoc

Wiesz... Pewnie, mozna zapytac producenta dlaczego na produkcie nie ma skladu z tym, ze... zakichanym obowiazkiem producenta jest umieszczenie skladu na opakowaniu.

A tak swoja droga zastanawiaja mnie tez plastikowe butelki dla dzieci (uzywam takowych). Czy to mozliwe zeby plastik nie wchodzil w reakcje z goracym plynem?

Edytowane przez martynka89
Czas edycji: 2012-01-30 o 12:50
Stary 2012-01-30, 13:13   #206
scorpionec
Zakorzenienie

jakim gorącym płynem? dzieciom raczej nie daje się gorących płynow..raczej takie do 40stopni..

dla mnie nie ma złych czy dobrych pieluch..każdy se używa jakich chce i mnie to rybka..

drażni mnie tylko dorabianie ideologi do tego..

zadne z moich dzieci nie miało podrażnień w skutek używania pampów.. przez 1,5 roku córka i 7 mcy(do tej pory) syn..

a kazde użycie nieodpowiedniego dla nich kosmetyku..czy zjedzenie czegoś co szkodzi brzuszkom dawało reakcje od razu..

więc coś co większość dzieci ma na sobie 24h/doba przez 1,5 roku..jeśli faktycznie było by tak toksyczne na pewno byłoby widoczne..
Stary 2012-01-30, 13:33   #207
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
jakim gorącym płynem? dzieciom raczej nie daje się gorących płynow..raczej takie do 40stopni..

dla mnie nie ma złych czy dobrych pieluch..każdy se używa jakich chce i mnie to rybka..

drażni mnie tylko dorabianie ideologi do tego..

zadne z moich dzieci nie miało podrażnień w skutek używania pampów.. przez 1,5 roku córka i 7 mcy(do tej pory) syn..

a kazde użycie nieodpowiedniego dla nich kosmetyku..czy zjedzenie czegoś co szkodzi brzuszkom dawało reakcje od razu..

więc coś co większość dzieci ma na sobie 24h/doba przez 1,5 roku..jeśli faktycznie było by tak toksyczne na pewno byłoby widoczne..
Ale ja tez nie wnikam kto jakich pieluch uzywa, moge jedynie napisac jaki jest moj punkt widzenia i tyle. Przeciez nie mam na celu przekonywania kogokolwiek do swoich racji. Nie mam zadnego zysku z tego, ze ktos kupi sobie np. wielorazowki.
Chce po prostu uzywac produktow, ktore dla mojego dziecka uwazam za najlepsze.
Na szczescie na rynku mamy taki wybor, ze kazdy znajdzie cos dla siebie.
U nas pampersy okazaly sie porazka a jak Twoim dzieciom nic po nich nie jest to wspaniale.
Moja na kosmetyki nie reaguje. Widocznie nie trafilam na takie ktore moglyby ja uczulic. Uzywalam chyba ze 3 rodzaje plynu do kapieli i zadnych reakcji alergicznych nie bylo.
Tak samo z chusteczkami do pupy- uzywam huggies pure albo zielone z pampersa- nie uczulaja ani jedne ani drugie. W domu staram sie przemywac pupe wacikami z woda jak mam akurat ciepla pod reka.

Co do butelek- dziecko goracych napojow nie pije- to fakt, ale czesto wlewa sie goraca wode do butli a nastepnie ja studzi badz wklada sie do podgrzewacza, w ktorym butelka wraz z zawartosia ma kontakt z wysoka temperatura.

REKLAMA
Stary 2012-01-30, 13:34   #208
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Moją uczulały chustki te nawilżane - nie mogłam ich używać. Myłam pupkę pod bieżącą wodą. A szkoda,że uczulona jest na nie, bo są przydatne np na placu zabaw żeby wytrzeć ręce, albo jak się upaprze jakimś jedzeniem "w trasie".....
Pupa mojej Agaty toleruje tylko Babydreamy. Po innych zaraz ma krostki na pipce, w domu staram się przeważnie myć tyłek pod kranem, używam mydła z oillanu. ale na wyjściach czy w nagłych wypadkach używam tych.
W ogóle większosć Agatowych kosmetyków to BD bo fajne składy za fajną cene.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 14:54   #209
Patrilla
Zakorzenienie

Cytat:
W ogóle większosć Agatowych kosmetyków to BD bo fajne składy za fajną cene.
o tak Babydream ma fajne proste i zdrowe składy!
Stary 2012-01-30, 15:54   #210
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
A czemu wy takie zgryźliwe jesteście? To takie hobby?
Znowu tam hobby-jedna kropla deszczu nie czyni

Odnośnie tych plastikowych butelek,to chyba nie jest aż tak źle.Mają przecież atesty, taka samo,jak masa innych produktów z plastiku czy folii mających przeznaczenie do kontaktu z żywnością.
Bardziej bym martwiła się o ilość garnków z odpryśniętą emalią używanych w milionach domów, czy nawet jeszcze aluminiowych .
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości