Oleje i olejki do włosów - część IV - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-31, 00:13   #4531
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

Dot.: Oleje i olejki do włosów - część IV

Prinz jak za takie pieniądze to zrobilabym sobie kurację ampulkami radical i jeszcze zostałoby Ci pieniędzy na jakiś fajny olej wątpię żeby w tej wcierce było coś rewolucyjnego.
Stary 2012-01-31, 00:13   #4532
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusia642 Pokaż wiadomość
Znalazłam przed chwilą świeżą buteleczkę oleju lnianego w lodówce, to oznacza jedno Bardzo jestem ciekawa efektów, po ostatnim avocado jestem nawet zadowolona, bez fajerwerków
Jigoku, chyba mamy podobne włosy.
Całkiem możliwe Mi akurat lniany na początku służył, ale potem zaczął przesuszać włosy

Cytat:
Napisane przez Gwiazda Wieczorna Pokaż wiadomość
shea bardzo ciężko się nakłada .... i trudno mi się zmywało.
Ja je bardzo lubię, nie miałam problemów ani z nakładaniem ani ze zmyciem, stosuję je też na ciało i często na twarz, bardzo sobie chwalę

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 00:29   #4533
pannahanna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość

Będę w I strefie,to na wschód chyba daleko bym miała?A znasz jakieś fajne miejsca bliżej centrum?

Polecam Whitechapel - przejsc sie od stacji w prawo, powchodzic do sklepow z zywnoscia, jest tam tez drogeria indyjska. Polecam tez Taj Stores na Brick Lane (jest to znana ulica turystyczno-artystyczna, koniecznie wybierz sie na market w niedziele ) i tam maja duzo. Jest to blisko centrum, jedna-dwie stacje od I strefy na wschod, a bilet na metro kosztuje tyle samo w 1 i 2 strefie

Dziewczyny, nie moglam sie ponad 2 godziny dostac na wizaz

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość
Oczywiście,że miód usztywnia włosy.
Dwa dni temu zrobiłam sobie takie psikało-woda,miód i balsam b/s Joanny.Miałam bardzo sztywne włosy.Natomiast dziś,po zmyciu-włosięta bez rewelacji.Trochę matowe(zawsze mam mega błyszczące) i takie trochę oklapnięte. Nie wiem jaka jest tego przyczyna,może mnie bardziej służy olejowanie na sucho?Nie wiem,jeszcze będę eksperymentować.
Faktycznie, wlosy okropnie zesztywnialy, az sie przestraszylam...ale za to dzis mam cudne wlosy! Nie blyszcza sie tak bardzo (kwestia 'nie tego' olejku), ale sa bardzo gladkie i miekkie - jestem zachwycona. A kolejne olejowanie dopiero w czwartek

Amla Gold, Amla, Vatika Enriched Almond Oil, Sesa, Navratna, Vatika kokosowa, Mahabringraj, migdalowy, rycynowy, awokado

Kuracja drożdżowa: 31.01.2012-31.04.2012
Piję pokrzywę: 24.02.2012-24.05.2012

pannahanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 00:37   #4534
green elf
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pannahanna Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie moglam sie ponad 2 godziny dostac na wizaz
też nie mogłam pewnie coś z serwerem albo czymś już mnie to lekko zdenerwowało, ale jeszcze przed pójściem spać zadziałał na szczęście
a później się zobaczy

jest: 60cm
green elf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 01:03   #4535
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Prinz Pokaż wiadomość

Zabijcie mnie dziewczyny, bo chcę to kupić
http://cukier.mybigcommerce.com/kami...e-g-sto-w-osy/
To mi przypomina Kamiwazę, która kosztowała niegdyś w Polsce ok. 100 zł a teraz o połowę mniej Ogólnie, to jednak nie ma się czym podniecać Zwykła wcierka. Równie dobrze, można tę Jantara wypróbować, chociaż ona chyba ostatnio nie jest taka łatwa do dostania A jak ktoś chce już z japońską nazwą, to ja bym jednak wzięła Kamiwazę. Taka sama szansa, że przyspieszy porost, jak przy tym specyfiku.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 01:07   #4536
Prinz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Czarna Orchidea Pokaż wiadomość
Prinz jak za takie pieniądze to zrobilabym sobie kurację ampulkami radical i jeszcze zostałoby Ci pieniędzy na jakiś fajny olej wątpię żeby w tej wcierce było coś rewolucyjnego.
właśnie spróbuję wywęszyć skład tej wcierki i może coś podobnego będzie w Polsce. Tylko japońskich ziółek tu nie uświadczę
Radical mi nic nie pomógł. Łysienie pokonałem ampułkami Vichy.
Prinz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 07:41   #4537
NellN
Raczkowanie

Czarna Orchideo:
Co do przeproteinowania wlosow, to ja gdzieś w necie przeczytałam kiedyś (ale nie wiem skąd) i sobie zapisałam że:
- jesli jest za dużo protein i za mało nawilżaczy to włosy są sianowate i łamliwe
- jesli jest za dużo nawilżaczy a za mało protein to włosy są ulizane i elastyczne ale słabe i wrażliwe.
- W pierwszym wypadku należy dobrze oczyścić włosy szamponem z sls i nałożyć maskę nawilżającą, w drugim - proteinową.
- jeśli nasze wlosy są podatne na "przedawkowanie" np. protein to pod maski proteinowe dobrze nakładać nawilżacze.

od 02.2011 - pielęgnacja bezsilikonowa
od 08.2011 - olejki allover! (argan, oliwki, migdały, jojoba, len, rycyna, kokos, Vatika, Heenara, Khadi)

Walczymy z wypadaniem!
NellN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 10:43   #4538
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NellN Pokaż wiadomość
Czarna Orchideo:
Co do przeproteinowania wlosow, to ja gdzieś w necie przeczytałam kiedyś (ale nie wiem skąd) i sobie zapisałam że:
- jesli jest za dużo protein i za mało nawilżaczy to włosy są sianowate i łamliwe
- jesli jest za dużo nawilżaczy a za mało protein to włosy są ulizane i elastyczne ale słabe i wrażliwe.
- W pierwszym wypadku należy dobrze oczyścić włosy szamponem z sls i nałożyć maskę nawilżającą, w drugim - proteinową.
- jeśli nasze wlosy są podatne na "przedawkowanie" np. protein to pod maski proteinowe dobrze nakładać nawilżacze.
dziekuje za informacje, bardzo mi pomoglas

Cytat:
Napisane przez Prinz Pokaż wiadomość
właśnie spróbuję wywęszyć skład tej wcierki i może coś podobnego będzie w Polsce. Tylko japońskich ziółek tu nie uświadczę
Radical mi nic nie pomógł. Łysienie pokonałem ampułkami Vichy.
łysienie? ;o o dzizas.
no to nie wiem co Ci zaproponowac za te pieniadze:P moze seboradin wcierkę albo rzepę joanny?
Stary 2012-01-31, 11:40   #4539
Reavela
Zadomowienie

Cześć dziewczyny!
podczytuję was regularnie od pewnego czasu i chyba zaczynam się uzależniać

Jak na razie stosuję:
- szampon Alterra na zmianę z lawendowym Ziaji
- odżywkę Alterra z granatem
- olej Vatika kokosowy i Sesa (okropny zapach)
- łykam cynk i tran (ze względu na skórę głównie)

Zastanawiam się nad zrobieniem psikacza pod oleje, myślałam o: wodzie, oliwie z oliwek, miodzie, d-panthenolu, żelu aloesowego. W najbliższym czasie chcę zaopatrzeć się w dobre maski, odżywki nawilżające. Pokrzywy pić nie mogę, źle działa na mój organizm.
Moje włosy są suche, zniszczone, nijak się układają, są twarde... po użyciu olei po raz pierwszy zrobiły się taakie mięciutkie nie mogę się doczekać rezultatów po kilku miesiącach. Miały 50 cm, ale ściełam ok. 4 cm, bo były bardzo zniszczone. Zapuszczam

Pozdrawiam serdecznie wszystkie olejomaniaczki
Reavela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 11:43   #4540
pussynka
Raczkowanie

Kupiłam sobie Alterrę pomarańczową. Włosy myte wczoraj, całkiem świeże itp. ale tak mnie korci, żeby ją wypróbowac, że chyba musze stąd spadać
pussynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 11:45   #4541
Muertil
Raczkowanie

GG do Muertil

ja poprosiłam męża by mi zamówił olej kokosowy jako 1 z elementów prezentu urodzinowego, więc za jakiś czas będę się nim cieszyć. Chętnie wypróbuję coś nowego, bo na razie korzystam tylko z takich rzeczy, które mam w domu, rycyna, oliwa z oliwek, miód...
Chciałabym spróbować czegoś nowego, zwłaszcza że tak Was tu czytam i czytam, chciałabym pokombinować.
U siebie na razie nie widzę oszałamiających efektów, ale chyba za krótko, by to oceniać, zwłaszcza że miałam przerwę.
Mam takie totalnie głupie pytanie- nie umiem określić, kiedy moje włosy są już oczyszczone po olejowaniu, gdy je myję. Myję je 2 razy, 2 różnymi szamponami i nie jestem pewna, czy są dostatecznie oczyszczone ,przetłuszczają mi się jak przedtem, nie umiem określić, bardziej niż wcześniej, czy tak samo
Muertil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 12:13   #4542
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
dziewczyny a slyszalyście cos o przeproteinowaniu wlosow?
Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Zobacz bodajże w FAQ kręconowłosych
Podaję co znalazłam na zakręconym forum
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...5&postcount=11
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...6&postcount=12
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...9&postcount=23
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...4&postcount=32
Chyba tyle, chociaż wydaje mi się, że coś jeszcze było.
napisz też o unikaniu protein po farbowaniu.

Coby nie robić całkowitego OT napiszę o Heenarze. Niewiele tego będzie, bo za krótko stosuję. Na skalp sprawuję się ok, jakieś bejbiki rosną, ale łykam jeszcze vitapil. Na długość użyłam raz i nie podobało mi się. Olej jest na kokosie, a kokos to mój nr 1. Dziś spróbuję znowu. Jeden raz to mało, wiem, ale po olejach mam zazwyczaj ładne włosy, a tu klops.
A zapach? Mnie odpowiada, lekko ziołowy, utrzymywał się na drugi dzień po umyciu, mojej rodzinie już nie pasował.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 12:24   #4543
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Podaję co znalazłam na zakręconym forum
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...5&postcount=11
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...6&postcount=12
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...9&postcount=23
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...4&postcount=32
Chyba tyle, chociaż wydaje mi się, że coś jeszcze było.
napisz też o unikaniu protein po farbowaniu.

Coby nie robić całkowitego OT napiszę o Heenarze. Niewiele tego będzie, bo za krótko stosuję. Na skalp sprawuję się ok, jakieś bejbiki rosną, ale łykam jeszcze vitapil. Na długość użyłam raz i nie podobało mi się. Olej jest na kokosie, a kokos to mój nr 1. Dziś spróbuję znowu. Jeden raz to mało, wiem, ale po olejach mam zazwyczaj ładne włosy, a tu klops.
A zapach? Mnie odpowiada, lekko ziołowy, utrzymywał się na drugi dzień po umyciu, mojej rodzinie już nie pasował.
dziekuje slicznie, wyszukiwarka nie kierowala mnie na zakrecone forum poczytam i cos naklepie
Stary 2012-01-31, 12:25   #4544
santi santi
Raczkowanie

Kupiłam wczoraj olej z pestek winogron i Babydream fur Mama. Zaraz nakładam jeden z nich, bo moje włosy aż proszą się o zajęcie nimi.

Jedna santi wystarczy
santi santi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 12:30   #4545
NellN
Raczkowanie

Cytat:
luz, po to tu jesteśmy zeby sie dzielić wiedzą...póki można ( ACTA)

Cytat:
łysienie? ;o o dzizas.
no to nie wiem co Ci zaproponowac za te pieniadze:P moze seboradin wcierkę albo rzepę joanny?
A mi np. nie pomogły w ogóle ani ampułki Vichy ani ich tańszy odpowiednik czyli ampułki L'oreal Aminexil. podobno "drogeryjno-apteczna" dozwolona ilość aminexilu (diaminopyrimidine oxide) jest niewystarczająca w niektórych przypadkach. A to dziwne, bo u mnie łysienia jako takiego nigdy nie zdiagnozowano, tylko wypadanie na tle stresowym, "wspomagane" złą wodą. Teraz stosuję Joanne Rzepę i kilka innych specyfików. Zobaczymy...

od 08.2011 - olejki allover! (argan, oliwki, migdały, jojoba, len, rycyna, kokos, Vatika, Heenara, Khadi)

Walczymy z wypadaniem!
Stary 2012-01-31, 12:35   #4546
ania smerfetka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Muertil Pokaż wiadomość
(...)
Mam takie totalnie głupie pytanie- nie umiem określić, kiedy moje włosy są już oczyszczone po olejowaniu, gdy je myję. Myję je 2 razy, 2 różnymi szamponami i nie jestem pewna, czy są dostatecznie oczyszczone ,przetłuszczają mi się jak przedtem, nie umiem określić, bardziej niż wcześniej, czy tak samo
Chodzi Ci po prostu o domycie włosów po oleju szamponem, tak? Jak mi szampon zaczyna dobrze się pienić na włosach to wnioskuję że już zmyłam olej. Tylko że przykładam się do mycia włosów, nie robię tego na odwal jak kiedyś szamponami z SLS. Teraz masuję kawałek po kawałku całą skórę głowy z każdej strony. I starcza mi jedno mycie szamponem bez SLS, ale produktu idzie chyba tyle co na 2
To wpływu na przetłuszczanie chyba nie ma za dużego. Głowa przetłuszcza się od wielu rzeczy. Trzeba po prostu unormować ilość wydzielanego sebum, np stosując łagodniejszy szampon, odpowiednią dietę, jakieś wcierki.
Owsiankę jem regularnie od 10.10.2011
Od zawsze się ODCHUDZAM

Edytowane przez ania smerfetka
Czas edycji: 2012-01-31 o 12:38
ania smerfetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 12:38   #4547
NellN
Raczkowanie

Cytat:
ja poprosiłam męża by mi zamówił olej kokosowy jako 1 z elementów prezentu urodzinowego, więc za jakiś czas będę się nim cieszyć. Chętnie wypróbuję coś nowego, bo na razie korzystam tylko z takich rzeczy, które mam w domu, rycyna, oliwa z oliwek, miód...
te domowe są niezawodne! Możesz tez spróbować z zimnotłoczonym winogronowym, jest dość tani, dostępny w wiekszosc supermarketów i pasuje większości głów (a nawet jakby Ci nie podpasował, to zuzyjesz w kuchni )

Cytat:
Mam takie totalnie głupie pytanie- nie umiem określić, kiedy moje włosy są już oczyszczone po olejowaniu, gdy je myję. Myję je 2 razy, 2 różnymi szamponami i nie jestem pewna, czy są dostatecznie oczyszczone

1. jakich uzywasz szamponów?
2. ja zawsze muszę się bardziej "nastarać" jak mam na głowie rycynę i oliwę z oliwek, bo są gęstsze i sie nie wchłaniają tak jak inne, lżejsze oleje.
Dobre efekty daje mycie szamponem na "suche" włosy, tzn bez zmoczenia, ale jest dośc niewygodne, bo włosy naolejowane sa zbite i to smarowanie szamponem po tępych włosach je dodatkowo plącze. Dlatego znalazłam metodę, która zawsze się sprawdza, wszystko domywa za pierwszym razem, nawet używając do mycia odzywki: najpierw przez minutę-dwie płuczę włosy ciepłą wodą, samą wodą. dopiero potem nakladam szampon i myję, ale też skupiam sie głównie na okolicach głowy, staram nie trzeć włosów po długości, tylko raz-dwa przesuwam po nich pianę.

Cytat:
,przetłuszczają mi się jak przedtem, nie umiem określić, bardziej niż wcześniej, czy tak samo
niż wcześniej - w ogóle - czy niż wcześniej z olejem?

Walczymy z wypadaniem!
Stary 2012-01-31, 12:54   #4548
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
dziekuje slicznie, wyszukiwarka nie kierowala mnie na zakrecone forum poczytam i cos naklepie
Nie ma za co, zakręcone forum to mój trzeci dom

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 12:55   #4549
Prinz
Raczkowanie

Cytat:

łysienie? ;o o dzizas.
kiedyś głupi tleniłem i tony lakieru nakładałem, zakola się już pokazały, ale już nie ma, jak zacząłem dbać

hmm zamówiłem sobie wczoraj Jantar, wpływa to na porost? (tzn gestszych, nowych etc) jest jeszcze sens rzepę kupować?
Prinz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 12:58   #4550
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

jak masz jantar to bym narazie rzepkę sobie darowała u niektorych dziewczyn bardzo fajnie działal, przyspieszał porost, baby hair sie pokazaly
Stary 2012-01-31, 13:24   #4551
eternitymoment
Zadomowienie

Dziewczyny pomozcie mi :P
widzialam w sklepie chinskim, olejek do wlosow Jasminowy, ale mial w skladzie parafinum liquidum.... straszna jest parafina bardzo ? :/
eternitymoment jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 13:29   #4552
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eternitymoment Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomozcie mi :P
widzialam w sklepie chinskim, olejek do wlosow Jasminowy, ale mial w skladzie parafinum liquidum.... straszna jest parafina bardzo ? :/
aaa , zajrzyj do mnie na bloga, dzisiaj wysmarowalam notkę nawet nt parafiny
Stary 2012-01-31, 13:34   #4553
eternitymoment
Zadomowienie

Cytat:
Dziekuje juz biegne
Stary 2012-01-31, 13:35   #4554
Dotka90
Zakorzenienie

Dziewczyny, jest dalej ta promocja na olej sezamowy w Lidlu? Ile on kosztuje?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 13:45   #4555
nafiyqa
Zakorzenienie

Promocja jest bodajże od wczoraj. Powinien kosztowac 9.99zl za 250ml

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 13:46   #4556
eternitymoment
Zadomowienie

Cytat:
poczytałam dziekuje
Stary 2012-01-31, 13:48   #4557
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eternitymoment Pokaż wiadomość
poczytałam dziekuje
mam nadzieję, ze Cie usatysfakcjonowalam
mam nadzieje ze dostane heenare do piatku bo chce zrobic pełny miesiąc kuracji hmm..

edit:a u mnie w lidlu w ogole nie ma zadnych olei moze w innym, jak bede do lekarza za miesiac jechac to wpadne ale znajac moje szczescie to nie bedzie niczego;p
a miala ktoras z Was olej z orzeszkow arachidowych?

edit2: babeczka mi odpisala wlasnie na meila ze dzisiaj mi wysle heenare wiec pewnie dojdzie

Edytowane przez Czarna Orchidea
Czas edycji: 2012-01-31 o 13:51
Czarna Orchidea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 14:03   #4558
plineczka003
Zadomowienie

Kochane włosomaniaczki Mam do was pytanko. Dzisiaj zauważyłam, że na mojej Amli firmy Dabur jest napisane, żeby nakładać ją na włosy na 30 do 60 minut, a ja do tej pory zostawiałam ją na całą noc Możliwe, że sobie szkodzę, mimo, że jestem zadowolona z efektów takiego zabiegu? Zresztą wstawiałam zdjęcie i same zauważyłyście błysk
plineczka003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 14:19   #4559
izus_86
Zakorzenienie

A ja dzisiaj z Vatiką na skalp i orzechem włoskim na długość
Wczoraj sobie oczyściłam włoski, po myciu dałam zamiast jedwabiu olejek Alterry na końce i odżywkę b/s Joanny AB, nie chciałam mieć żadnych silikonów na sobie
Dzisiaj po 11 nałożyłam oleje i ze względu na to, że nie mam w planach żadnego wyjścia, zmyję to dopiero jutro wieczorem

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ----------

Czarna Orchidea właśnie przeglądam Twojego bloga i widzę tam Amlę Dabur, ale ja mam trochę z innym składem i parafinę mam na pierwszym miejscu
Mam taką https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...il.html&next=1
i chyba moja jest gorsza, bo ma dalej Amlę w składzie
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 14:20   #4560
eternitymoment
Zadomowienie

Cytat:
mam nadzieję, ze Cie usatysfakcjonowalam
mam nadzieje ze dostane heenare do piatku bo chce zrobic pełny miesiąc kuracji hmm..
tak, tak usatysfakcjinowalas

a obecnie mam ten olejek , i zamiezam dzis go potestowac

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-body-oil.html
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości