|
|
#241 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż !
To zrezygnuje z tribioticu. W aptece w Polsce kupie acudex- zasypke na trudno gojace sie rany. Chialabym kupic wlasnie tego typu preparaty -bo to nie sa tanie rzeczy i w Afryce zawsze siostry zrezygnuja z ich kupienia, na rzecz jedzenia. A jak ktos je przysle, to na pewno sie przydadza
|
|
|
|
#242 |
|
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Artykuł zamieszczony. Mailing też będzie za kilka dni
http://www.wizaz.pl/akcje/adopcja_serca/ |
|
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
Aga Z
dzieci będą miały najpiękniejsze święta w życiu gdyby jeszcze szybciutko udało się nazbierać pieniazki na maszynkę do waty cukrowej i wysyłkę to moze doszłoby na święta
|
#244 |
|
Zakorzenienie
|
mimi - chyba każdy z nas o tym myślał,
swietny pomysłKatterine -
|
#245 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny, tak jak obiecałam wpłace na maszynke do waty, ale dopiero w następny poniedzialek (wtedy tez będzie to wpłata w Polsce i bez dodatkowych opłat) wole wpłacac w Polsce i dac wiecej pieniedzy, niż dac zarobic bankom. Ale nie wiem, czy z tą zbiórką wyrobimy sie do Swiąt. A może? Moze jednak sie sprężymy?!!!!!
|
|
#249 |
|
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Kochani ja, jako wizaż pokryję resztę tych kosztów związanych z tą maszynką. Tylko proszę aby ktoś zajął się wysyłką. Ja po prostu nie mam czasu a nie chcę tego zawalić.
Na czyje konto i dokładnie ile mam wysłać? I kto ewentualnie zajmie się tym od strony technicznej? |
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiaj napisałam e-mail do Beaty Pawlikowskiej z Radia Zet - która prowadzi w kazdą niedzielę program "Świat według Blondynki" o podróżach po świecie.
Tak sobie pomyślałąm gdyby kazdy wysłał 1 e-maila z prośba nagłośnienia problemu głodujących dzieci Afryki, może zajęli by się ta sprawa albo choć umiescili jakiś baner na swojej stronie www adres dni Pani Beaty: beata@beatapawlikowska.co m Luba - myślę że jezeli nawet nie uda się do świąt to przecież i tak idą już do dzieci prezenty i będa bardzo szczęśliwe ja nazbierałam jeszcze wczoraj troche funduszy na nasiona
|
#251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aga - na konto parafii jest trochę wyzej (nie umiem jakoś tu wkleić )ja zajmę się resztą z Pania Bernadettą potrzebujemy 200 zł + koszty przesyłki maszynki do mnie i wysyłak do Zambii, ona wazy ok. 2 kg nie będzie tanio, zaraz sprawdzę iletak się cieszę dojdzie na święta żeby tylko juz nie strajkowali już wiem paczka priorytet, expres(dodatkowe 6 zł kosztuje ) do Zambii - 108 zł od sprzedawcy do mnie 8 zł jeżeli wyrobi się do 2 kg czyli razem 116 + 200 = 316 zł
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2006-12-04 o 09:59 Powód: ceny przesyłek |
|
|
|
|
#252 |
|
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Mama pieniądze w tej chwili przesyłam na konto - dostałam od Lubej
Prześlę Ci dla równego rachunku 350 zł, bo może trzeba będzie kupić jakieś opakowanie czy coś. W razie czego gdyby coś zostało, to wiecie na co wydać te pieniądze Myślę, że to jest SUPER prezent dla dzieciaków. Strasznie żałuję, że nie zobaczę ich min.
|
|
|
|
#253 |
|
Raczkowanie
|
Cześć,
Jakie nasiona najlepiej kupić, które najlepiej rosną w ogrodzie sióstr? Bardzo chętnie się dołączę do waszej akcji. Wzruszyłam się jak przeczytałam ten wątek. Moi sąsiedzi wzięli już 10 lat temu 1 dziecko do adopcji (dostają listy i zdjęcia od dziecka i sióstr: to bardzo piękne) i sama, chciaż pracuję dorywczo też nad tym się zastanawiam. Na razie mam 1 sierotę w Polsce, której wspomagam... kupuję pomoce szkolne i ubrania (pomagam jej już od 6 lat). Powiedzcie co może się przydać: nasiona, srodki higieniczne(mydła, tampony), opatrunkowe(plastry, bandaże, maści:ichtiolowa, clotrimazolin, pantenol w żelu), pomoce szkolne:pisaki, kredki, zeszyty, żywność(kostki rosołowe, zupy w proszku) Napiszcie co potrzeba. Mam sporą rodzinkę. Wszystkich postaram się zwerbować i poprosić chociaż o kilka groszy na akcję. |
|
|
|
#254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wizażowe Dziewczyny-jesteście wspaniałe |
|
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
Anew, znalazłam wiadomośc w której Mama pisze o nasionach potrzebnych w Zambii:
" pora deszczowa w Zambii jest od grudnia do marca czyli nasionka sa mile widziane takie jak: pomidory kapusta kalarepa cebula i słonecznik - duże nasiona (zapytajcie moze w sklepie jaki jest najbardziej oleisty) siostry mają ręczna maszynkę do przetwarzania ziaren na olej" Poza tym wszystko co ty wymieniłas z pewnoscia sie przyda. Jeszcze ( z tego co pamietam) to nici, igły i kora (materiał) na ubranka dla dzieci. Namawiaj kogo sie da, tam jest komu pomagać! A dla Ciebie AgaZ, jestes wielka!
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
I żeby nie trzeba było daleko w wątku szukac przypominam, ze paczki wysyłamy raczej niezbyt duze (w bąbelkowych kopertach), zeby nie były bardzo drogie i zeby nie kusiły złodzieja
![]() Paczki wysyłamy na adres: S.M. Józefa Słaba St. Luke’s Mission Hospital Mpanshya P.O. Box 32 789 Lusaka ZAMBIA – Centr. Afryka A jesli ktoś chce wysłać przekaz pienięzny to podaje raz jeszcze numer konta: Zgromadzenie Sióstr Boromeuszek, ul. Okrzei 27, 43-190 Mikołów Bank PeKaO S.A. I O/Katowice Nr 39 1240 1330 1787 0000 2315 4683 Z dopiskiem : Siostra Józefa Słaba - Zambia Czasami lepiej wpłacic pieniądze i mozna nawet napisac Siostrze Józefie na jaki cel ma przeznaczyć pieniadze, na srodki czystosci czy na ubrania. A można tez wpłacic i zostawić wszystko w rekach Siostry ![]() To tak dla przypomnienia, zeby nie trzeba było szukac konta i adresu po całym watku. Raz na jakis czas bede tego posta powtarzac dla przypomnienia.
|
#257 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczynki z WARSZAWY to moze zorganizujemy jakąś większą paczuszke?
Ciuszki i coś jeszcze np.z apteczki swojej.... Mamo napisz prosze jakie ciuszki były by najbardziej potrzebne?Butki?Moja córa ma dopiero 2,5 roczku więc ze swojej strony mogłabym cos dla mniejszych dzieciaków dac ![]() Warszawianki piszcie kto jest chetny??? ![]() Pozatym tyle organizuje sie spotkań wizażanek(ja niestety nie byłam na zadnym ) we wszystkich miastach.Czasem cięzko sie zebrac do kupy,a na kazdym takim spotkaniu mozna by było pakowac taka paczuszke
|
|
|
|
#258 |
|
Raczkowanie
|
Dzieki Luba. Niedługo lecę po zakupy
dla dzieciaczków. Podjadę też do moich przyszłych teściów, może od nich kilka gorszy" wydębię" na dzieciaki... ![]() A i mam pytanie ktos tu pisał ze paczka, która idzie 2 m-ace to koszt tylko 10 zł (za 4 kg)? Według mnie to 76 zł...tylko, ze na stronie poczty polskiej nie ma zambii! to chyba oznacza, ze nie ponosza odpowiedzialnosci, za paczki tam przesyłane ![]() CZY ktoś wie co to jest worek specjany M? Dośc tanio to wychodzi... do 2 kg/ekonomiczny:31zł; a 2kg/priorytet:45zł. Może tak można przesłać paczkę dzieciakom? |
|
|
|
#259 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Worek to ciekawa sprawa,trzeba zapytac na poczcie....ja bede dopiero jutro ,bo czekam az TZ przywiezie mi baloniki i kredki zeby wysłac liscik
|
|
|
|
|
#260 |
|
Raczkowanie
|
A i czego się doczytałam apropos paczek do Zambii:
żaden z wymiarów paczki nie może przekraczać 1,5 metra Limit masy przesyłki: 20 kg Termin (teoretyczny dostarczenia paczki): ok.6 dni roboczych... Nadal mnie nurtuje "worek specjany M". Chyba zaraz wybiore sie na poczte, bo może to jest rozwiązaniem...dobrym dla ubranek
|
|
|
|
#261 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze jestes super!!!!!!Jesli ktos jest z Anglii moze przylaczy sie do mnie i zrobimy razem duza paczke????A jesli nie to juz zaczynam zbierac rzeczy ,chce zrobic tak ok 10kg.
|
|
|
|
#262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
myślę ze zobaczymy minki dzici, siostry zwykle w takich sytuacjach staraja sie uwiecznić to na zdjęciach: takim ja te naprzykład albo takie: z opisem na odwrocie który mozna przeczytać tutaj anew to że nie ma Zambii na liście to nic nie znaczy, listę miast stosują tylko w Europie i Rosji i Izraelu, Zambia poprostu należy do pewnej strefy gdzie opłaty sa takie same i nie ma potrzeby wyszczególniac państw też pytałam o worek M, ale o szczegółach wiedza tylko na duzych pocztach głównych a na mojej poczcie nawet nie mogą przyjac takiej przesyłki. moze któraś sie dowie dokładnie to nam opisze a z ta cena za 10 zł to chyba chodziło o 350 g powiadasz 6 dni roboczych....teoretycznie...... porównamy z praktyką ![]() carolinas - ja tez tutaj często sie wzruszam Luba - dziękuję za pomoc mimi - siostry właśnie mają duzo noworodków i niemowląt pod opieka więc twoje ubranka z pewnościa się przydadza no i wspaniały pomysł na wspólne spotkania ![]() traci - do ciebie jeszcze dalej, ale wiesz góra z górą nie ale człowiek z człowiekiem jak najbardziej
|
|
#263 |
|
Zadomowienie
|
Piękna akcja
.Z chęcią sie dolącze. Może ktoś z Wrocławia też ma ochote?
|
|
|
|
#264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przyszło mi jeszcze cos do głowy: jakby kupić barwniki spozywcze w proszku, to możnyby robić dzieciom kolorowe watki tylko pomyślcie ![]() rózowe, zielone, niebieskie tego daje się szczyptę do cukru ja się rozejrzę ale obawiam się że u mnie w miescie to marne szanse na taki zakup, cos mam w domu ale jakieś stare z bazaru to nie będę wysyłać ![]() moze ktoś znajdzie z większego miasta i akurat planuje wysyłke to zrobiłby dzieciaczkom nieziemska niespodziankę
|
|
#265 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. |
|
|
|
|
#266 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny!
Własnie wrócilam z poczty... WIEM CO TO WOREK M!!! to niestety jest przesyłka tylko do gazet i książek i czasopism. Wszystkie się wiąże razem sznurkiem-nawet nie w papier i wysyła...może zeszyty/kolorowanki wysłać dzieciom ![]() Byłam też w aptece kupiłam kilka niezbędników: plastry do cięcia, laremid(na biegunki) 6zł, i wegiel:cudowny i sprawdzony na biegunki!!!(ok.5zł) A i żółty magiczny proszek na ranki nazywa się Dermatol: pakowany w torebeczki po 2g każda(2zł). Polecam pozostałym które chca coś wysłać. Wieczorem skoczę do marketu po nasionka i inne "cudowności" dla dzieci. Pewnie dotra za 2-m-ace, ale to i dobrze. Trzeba o nich pamiętac przez cały rok. Nie tylko w święta. i wiecie co... jak byłam w aptece, to Pani mgr, też się chyba do nas przyłaczy. Obca kobieta, tak się wzruszyła... Na poczcie mimo kolejki, też nikt się nie użalał, gdy dłuuugo się pytałam (i poza kolejka) o szczegóły wysyłki paczek do Zambi. Nawet nie było dziwnych min, ani komentarzy. Ktoś mi nawet życzył powodzenia ![]() Każda z nas powinna też wysłać maila lub odezwać się do znajomych/rodziny/w pracy/szkole/ z prośbą o pomoc. Trzeba rozgłośnić jeszcze bardziej tę akcję! |
|
|
|
#267 | |
|
Zakorzenienie
|
anew -
z ciebie to jest prawdziwy misjonarz i działasz z prędkością światłaa czemu 2 miesiace będzie szło? chyba że wysyłasz ekonomiczną? Cytat:
właśnie wpadłam na kolejny pomysł, gdyby tak zostało pieniażków od AgiZ i Luby na maszynkę do waty cukrowej i było miejsce w paczce wagowo to moze kupiłabym takie lampki na baterie słoneczne, one sa do ogrodu, ale np. na biurku czy przy łózku pacjęta w nocy mogłyby sobie siostry poswiecić bo przypominam tym co nie czytali ze siostry nie maja pradu. Ma ktoś moze taka lampkę solaris to się chyba nazywa - jak to świeci? warto kupić? w hipermarketach to jest bardzo tanie a teraz to może nawet jakies przeceny zimowe będą?
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2006-12-04 o 13:53 Powód: kolejny pomysł :) |
|
|
|
|
#268 |
|
Raczkowanie
|
Paczke od "rodzinki" chce wysłac ekonomiczna(smoczki, butelki dla maluchow, ciuszki, kaszki i część rzeczy)a nasionka i leki priorytetem.
Napisałam do znajomego z radia Św.Józef, który ma audycje:u nich sporo takich akcji jest. Może pomoże...w końcu sasiadce się nie odmawia
|
|
|
|
#269 |
|
Raczkowanie
|
A jezeli chodzi o te lampki solarne to mało dają światła, tyle co kot napłakał. Lepsze chyba sa swiece.
|
|
|
|
#270 |
|
Zakorzenienie
|
anew - świetnie, ja też właśnie o radio myślałam
ale nie mam takich znajomościjezeli mogę ci cos jescze podpowiedzieć to puder przydałby się dla noworodków, polski Alantan jest niedrogi i bardzo dobry. a kaszka zeby miała długi termin przydatnosci do spożycia tak na dworze tego prawie nie widać,ale moze na biurku .... moze ktoś to w domu wypróbuje? jak ma
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:36.

)

Strasznie żałuję, że nie zobaczę ich min.
Wizażowe Dziewczyny-jesteście wspaniałe

6 dni roboczych....