|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#54691 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
Kurczę, zrobiłam sobie maseczkę na włosy, z żółtka, miodu i łyżki oleju rzepakowego, potrzymałam, potem zmyłam isaną i dałam Bingo na chwilę, tak coś czuję, że chyba troszkę nie domyłam włosów, czy nic się nie stanie, jak zostaną takie do następnego mycia? nie są posklejane, ani nic, tylko takie dziwne w dotyku i dalej ten zapach miodku czuć, a nie chcę szorować drugi raz
|
|
|
|
#54692 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W lecie jako wersja minimum jak najbardziej Cytat:
Cytat:
Wszystko ma znaczenie Nie ma reguły. zacznij jak Ci wygodniej |
|||
|
|
|
#54693 |
|
Zadomowienie
|
Byłam dzisiaj na zakupach kosmetycznych na poprawę humoru i co prawda odżywki żadnej nie kupiłam, ale nie mogłam się powstrzymać jak zobaczyłam nowy jedwab do włosów Artiste i sam mi wskoczył do koszyka. Wiem, że na tym wątku mało was interesują jedwabie, ale dla zainteresowanych powiem że nie ma alkoholu, a za to ma bardzo wygodną pompkę
![]() Mam jakieś feralne mieszkanie chyba jeśli chodzi o przechowywanie żelu lnianego. Gdzie bym go nie postawiła to po 3 dniach się psuje.. Chyba przy następnym półproduktowym zamówieniu wezmę konserwant.
|
#54694 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
BTW za oknem sie nie zepsuje, właśnie oglądałam prognoze pogody
|
|
|
|
|
#54695 |
|
Zakorzenienie
|
AjriszMarta różnie próbowałam, za każdym razem taki sam efekt. Pryskałam, z odżywką, trzymałam dłuższy czas, chwilę
|
#54696 | |
|
Zadomowienie
|
A trzymam. Ale próbowałam dla odmiany gdzie indziej i nadal się psuje
![]() Cytat:
Tylko też bez sensu bo trzeba ciągle rozmrażać, chyba że odkuje kawałek i rozgrzeję w dłoniach
|
|
#54697 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny zrobilam tak jak pisalam + uzylam innych produktów, chcialam najpierw umyc szamponem zeby oczyscic wlosy z tego co sie tam nabudowalo. Bo raz na jakis czas myje wlosy silniejszym szamponem.Pozniej psiknelam jantar + aloes na cala dlugosc wlosów i na to nalozylam olej Henaara. Splukalam wlosy metoda kubeczkowa szamponem lagodniejszym BD fur mama nalozylam biovax + kilka kropel olejku z orzechów macadamia splukalam po 30 min (byly pod czepkiem) nalozylam odzywke b/s joanna len + rumianek i na koniec wtarlam serum biovax A+E i wiecie co wlosy mam supeer
|
|
|
|
#54698 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ilość ma znaczenie, u mnie 5 kropli robi przyklap, Myszka daje 15 bez problemu I tak, może być że włosy nie kochają się z proteinami i wtedy sięgasz po nie tylko wtedy, kiedy są objawy przenawilżenia-niedoproteinowania (gumowe) <- ktoś pytał ? |
|
|
|
|
#54699 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
nie zostawiaj tego na wierzchu tylko lodówka u mnie tak sie zepsuł w łazience gdy zapomniaąłm, ze sztynks = smród był przez kilka godzin ![]() Ajrisz czyli gdy moje włosy sie rwą( próbowałam na takim wypadniętym) to mam za dużo protein, czyli co z nimi zrobic zeby zrownoważyć? Keratyne czy jedwab rzadko daję, bo lodówke mam poziom niżej niż wanne oleje i co jeszcze ?
|
|
|
|
|
#54700 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Moim zdaniem to fajnie,że możesz mieć i takie i takie. Ja zawsze wolałąm moje jako uładzone, gładkie fale, ale ostatnio po cieniowaniu mam mały puchaty pierdzielniczek i też mi się nawet podoba-pewnie dlatego,ze objetosć większa. I lżej wyglądaja. Cytat:
Jantar u mnie jako wcierka tylko, na włosy robił suche druty(choc dawno nie próbowałam) Jak pisałąm wyzej moje po cieniowaniu trudniejsze do opanowania. Dzisiejsze zdjecia po całym dniu w pracy, bieganiu w szalu, czapce, grubej kurtce po mieście,a w pracy w golfie(grubym jak widać). Puchato, troche bałaganiarsko, ale jakoś mi nie przeszkadza Chociaż jak czytam o kryzysach, to mi się udziela i w lustrze juz mi się zaczynają nie podobać....
|
|
#54701 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak rwą to właśnie trzeba protein! i mniej oleju Jak łamią to oleju i mniej protein Ag Rafka - ślicznie też chcem
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2012-01-31 o 20:07 |
|
|
|
|
#54702 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#54703 | ||
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja zrozumiałam ze przenawilżone i niedoproteinowane = gumowe moje rwą się nie ciągną czyli lodówkę poziom wyżej i dochlapywać keratyny? |
||
|
|
|
#54704 |
|
Zakorzenienie
|
Jak zawsze - opinię, komentarze i mnóstwo zdjęć pięknych loczków, skłoniło mnie do zakupu kosmetyków, które są tu polecane. Miałam wielkie szczęście bo moja półka dostała suchot i musiałam uzupełnić zapasy (prowadzę skrzętnie projekt Denko i nie zawalam sobie półek).
Kupiłam: - szampon Garnier AiK - z Garnierem zawsze mi się dobrze wpspółpracowało więc powinno być ok, jedynie martwi mnie ten SLS czy też SLES (nie pamiętam co on tam ma) a chciałam koniecznie z tego zrezygnować. - olejek Alterra Limetka&Oliwka - nie było innych olejków ale też wydaje mi się ok, jak coś to na dniach uzupełnię kolekcję A mam na półce maseczkę Biovax do wypadających, olejek rycynowy i naftę. Spróbuję jeszcze myk z ręcznikiem i spodziewam się pięknych loków, których dawno u siebie nie widziałam. Chciałam kupić maskę/odżywkę z Alterry ale była tylko ta z granatem, pomyślałam, że w innym Rossmanie poszukam innych. A powiedzcie mi jaki macie system nakładania kolejnych preparatów na włosy? Czy ma to znacznie dla skrętu? Ja stosuję wszystko przed mycie, na wilgotne włosy. Wszelkie oleje i maseczki, odżywki wcześniej też - wszystko na wilgotne włosy, podsuszyć, w czepek a potem mycie. Mam delikatne, cienkie włosy i czytałam, że to dobry sposób. Na dodatek nie myję włosów na całej długości a pozwalam szamponowi spływać po włosach z nasady bo tylko szampon u nasady wcieram. Jeśli chodzi o oczyszczanie to nie mam zastrzeżeń ale zastanawiam się co z lokami i ich skrętem. Muszę spróbować metody kubeczkowej - na końcówce szamponu zawsze tak robię a nie wiedziałam, żę taką nazwę to nosi. |
|
|
|
#54705 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Chyba faktycznie była większa objętość, ale też sporo krótsze włosy więc ciężko będzie porównać efekty cięcia :/ w ogóle to znów mnie kuszą nożyczki, tzn fryzurka taka jak w maju ale nie zrobię tego, obiecałam sobie dłuższe włosy
|
|
|
|
|
#54706 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Brakuje jednak czegoś po myciu-choćby zabezpieczenia. Jeśłi łatwo obciażyć, to chociaż b/s. Ale spróbuj może d/s, choćby tego biovaxa, który masz i nie dopłucz do końca-wtedy bez b/s(bo na b/s najlepsze Joaśki, ale może trudno dostać u Ciebie, choć są tanie i wydajne-ja jako b/s daję mniej niż "kroplę" wielkosci dwuzłotówki-mam 3 i od sierpnia jeszcze żadna mi się nie skończyła) Na skręt osobiście polecam żel lniany i "myk z ręcznikiem"(czyli jak rozumiem ugniatanie lub plunking), a najlepiej skręca dyfuzor, ale sam lniany z ugniataniem też powinien "zrobić" fale. Bo jeśli masz loki, to raczej skrętu specjalnie nie trzeba wydobywać. I pokaż włoski!
|
|
#54708 |
|
Kazar Lady
|
|
|
|
|
#54709 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
No ba, sama zamówiłam 6 butelek na alleco. Najgorsze, że to daleko ode mnie. Może TŻ pojedzie i odbierze. Pani dzwoniła, że maja tylko 4 z pytaniem czy biorę, a ja twardo czekam na 6. Tylko kilka chwil po jej tel. przeczytałam, że nie wstrzymają produkcji |
|
|
|
|
#54710 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#54711 |
|
Zakorzenienie
|
hmm... umyłam odżywka, d/s dałam na chwilkę dosłownie odrobinę isany z babassu a jakos b/s joanne z mlekiem i miodem... duuuuzo lnianego, dokłądnanego podczas suszenia i troche isany, dyfuzor.
nie skręciły się tak, jakbym chciała. wydają się też jakieś, nie wiem, obciążone- mówię o wrażeniu, jakie mam, kiedy są jeszcze lekko wilgotne i nieodciśnięte. ciekawe co zobaczę rano. chciałabym, żeby jutro były ok ale mam złe przeczucia. a może czas na sls? |
|
|
|
#54712 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#54713 |
|
Zadomowienie
|
Tez wlasnie chcialam pisac o tym
![]() Wlasnie zamowilam 2 I w ogole mega niespodzianka - moge odebrac w aptece na moim osiedlu, 2 minutki spacerem od domu Ciekawa jestem baaardzo jak sie spisze to cudo na moich wlosach/skalpie.Ewcia, nie wiem czy akurat proteiny mleczne mozna kupic jako polprodukt, musialabys poszperac w necie Na pewno mozna hydrolizowana elastyne, proteiny owsiane - ja bym pokombinowala jesli nie jestes przekonana czy keratyna Ci sluzy
|
|
#54714 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() i jeszcze ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() (bez obaw - brałam lekcje śpiewu ;D) A skoro już mowa o KRYZYSACH ![]() Moje włosy znów wariują, nie chcą odżywek, nawet szampon ze slesem im nie pomógł, ba! nawet pofarbowałam wczoraj włosy henną żeby je trochę usztywnić i podnieść ale i tak mam przyklap. Protein ostatnio nie używałam za często. Może to keratyna we wcierce??? Bo to jedyna zmiana w pielęgnacji. A może to mróz? Ma ktoś pomysł? A po hennie zrudziałam Wrzucam foty, włosy po całodniowym upięciu, robią se co chcą, ja już nie wnikam w ich poczynania
|
|
#54715 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cholera no, akurat musiałam dzisiaj wydać całą kasę ![]() Ag Rafko, pięknie jak zwykle
|
|
#54716 | |||
|
Rozeznanie
|
Dziękuję kochane!
Cytat:
EDIT: Aaaaa, zapomniałam o wlosach: pierdzielnikus wzorcowy! Ale połysk, gęstość, objętość!!!!Cudo! Cytat:
Mnie też lniany zbyt długo nie trzyma-niecały tydzień, jak lekko mętnieje,ale jeszcze nie śmierdzi, szybko do płukanki daję. Ale jak może 2 tygodniu wytrzymać? Osatnio zakupiłam FEOG na ZSK, chyba wypróbuję, latem się przyda do lnainego, jak jaki wyjazd się trafi. Cytat:
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2012-01-31 o 22:10 |
|||
|
|
|
#54717 |
|
Raczkowanie
|
No to ja sobie jantarem na skalpik wtarłam, psikłam włoski własną mieszanką (własnie, może być cos takiego: hydrolat aloesowy z "wodą' lnianą jak do płukanki z jantarem, wit. e i kolagenem?) i naolejowałam Alterrą. I zmyję pewnie koło południa jutro. Może pomoże?
|
|
|
|
#54718 |
|
ma zielone pojęcie
|
W tygodniu się wybiorę do Rossmanna... Jest promocja na żele Alterry. Jak znam życie to jeszcze inne rzeczy kupię... Tylko nie wiem jakie. Spróbuję olejki Alterry upolować
|
#54719 |
|
Strażnik Wizażu
|
Oj tam
Eloe wzięła 10 ![]() Przepraszam Twoje włoski przypominają mi trochę moją fryzurę sprzed roku po nocy masakrę miałam. Z tyłu jakby gniazdo (u Ciebie nie ma, bo Ty masz busz na głowie ), całość szła do przodu...coś strasznego to było ![]() Ale ogólnie objętości, ilości, stanu zazdroszczę ![]() Lecę spać trzymając za myszkę i małą "Niespodziankę" to już jutro!
|
|
|
|
#54720 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Pamiętam, pewnie już w szpitalu jest. Za Myszkę i Kubusia
A gdzie nasze pozostałe dziewczyny w ciąży? Jeszcze dwie przecież Moja przyjaciółka urodziła parę dni temu bliźnięta - dwie kobietki. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:52.

Pisze żeby na mokre włosy, ale kiedyś gdzieś czytałam, ze na suche lepiej. Pomoże ktoś?
Chyba przy następnym półproduktowym zamówieniu wezmę konserwant.
-47-48-49-50 

ale mam złe przeczucia.
Zamówiony! Przy okazji liść skrzypu i będa herbatki.

), całość szła do przodu...coś strasznego to było
za myszkę i małą "Niespodziankę"