Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-01, 20:34   #1021
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
dokładnie! jak najbardziej popieram.
nikol12, też nie chcę być niemiła, ale o co chodzi z tymi twoimi u/p? najpierw piszesz, że masz napady bulimiczne, potem narzekasz na zapadnięty brzuch i brak mięśni, a dzień później że jestes po prostu szczupła i nie chcesz tyć? do tego każdy jadłospis podsumowany jest zdaniem "ojejku jak dużo" gdy codziennie jesz praktycznie to samo, talerz zupy, kilka jabłek, jogurt nat. po co wstawiać, jak nie wiesz sama do czego dążysz? chodzi o menu czy jakieś refleksje nadające się na kz?
przepraszam, jeśli zbyt ostro, ale ten wątek jest naprawdę fajny, ale ed z niego wyzierające skutecznie zagłusza pierwotną ideę założyciela, tak mi się wydaje.
morphine88, Nowhere - dziekuje wam za poparcie. Nie chcialam tu rzucac nickami konkretnymi, ale w sumie to i tak widac, poza tym ja naprawde nie mam na celu obrazenia kogokolwiek.
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 21:40   #1022
karola11
Wtajemniczenie

Dzisiejsze U:
start: 2 szkl. wody, jedna z miodem i cytryną,2 wafle ryżowe wieloziarniste ze szynką drobiową

I:
płatki bran flakes,zdrowy błonnik i kulki czekoladowe z rodzynkami i suszoną figą z mlekiem sojowym, omlet z jednego jaja łyżką mąki orkiszowej, serek homo z 1/2 awokado, śliwka w czekoladzie

II:
ciemna bułka (fitness), połowa z masłem i szynką drobiową, druga część tylko z masłem, serek homo ze zmiksowanym pomidorem, trochę twarogu półtłustego z otrębami porzeczkowymi

trening:
60 minut biegu, abs na brzuch i inne ćwiczenia na brzuch

odrazu po : banan,2 plastry szynki drobiowej,sok pomidorowy

III:
Fura szpinaku z czosnkiem i łyżeczką masła, 2 kotlety mielone indycze,2 kotlety sojowe w panierce z otrębów owsianych, prażona cukinia,pieczarki i 3 plastry szynki drobiowej,mix sałat,
zupa-barszcz ukraiński z zieloną soczewicą

IV:
jajko gotowane, zielony groszek,marchewka,plaster szynki drobiowej,cappucino

w ciągu dnia dużo wody(na samym treningu litr ), kawa czarna,2 białe,inka z mlekiem i dużo zielonej i czerwonej herbaty.

Co powiecie?

Edytowane przez karola11
Czas edycji: 2012-02-01 o 21:46
karola11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 22:11   #1023
Milka1224
Rozeznanie

Moje U - luźne i mam nadzieje inspiracyjne dla innych (zgadzam sie z przedmówiczyniami odnosnie tego co dzieje sie z tym wątkiem)

I owsianka (owsiane i orkiszowe, otręby) z jogurtem nat, pomarancza, granatem, startą skórką pomarańczową, prażonymi nerkowcami i migdałami

II gęsta zupa - krem grochowa na pikantnie oprószona kolorowym pieprzem z rulonikami ze szpinakowych naleśników

III klopsiki wieprzowo-wołowe a'la te z ikei ;d na krojonych pomidorach z cebulką i natką pietruszki, papryka konserwowa

kilka łyżek konfitury różanej

IV pieczone sajgonki z resztkami lodówkowymi - fasolką szparagową, marchewką i wędzonym trewalem
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 22:20   #1024
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez karola11 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze U:
start: 2 szkl. wody, jedna z miodem i cytryną,2 wafle ryżowe wieloziarniste ze szynką drobiową

I:
płatki bran flakes,zdrowy błonnik i kulki czekoladowe z rodzynkami i suszoną figą z mlekiem sojowym, omlet z jednego jaja łyżką mąki orkiszowej, serek homo z 1/2 awokado, śliwka w czekoladzie

II:
ciemna bułka (fitness), połowa z masłem i szynką drobiową, druga część tylko z masłem, serek homo ze zmiksowanym pomidorem, trochę twarogu półtłustego z otrębami porzeczkowymi

trening:

III:
Fura szpinaku z czosnkiem i łyżeczką masła, 2 kotlety mielone indycze,2 kotlety sojowe w panierce z otrębów owsianych, prażona cukinia,pieczarki i 3 plastry szynki drobiowej,mix sałat,

IV:

w ciągu dnia dużo wody(na samym treningu litr ), kawa czarna,2 białe,inka z mlekiem i dużo zielonej i czerwonej herbaty.

Co powiecie?
Mi sie bardzo podoba, roznorodnie, jedyne co, to przedtreningowy jest malo przedtreningowy ;d
A, i robisz aeroby przed silowymi?

Moje dzisiejsze R:
I. Dwa jaja na twardo z jogurtem naturalnym, musztarda i pieprzem, na kromce(ale takiej duzej, jak dwie normalne ;d) chleba razowego
II. Ser bialy poltlusty z jogurtem naturalnym, przyprawami i szcypiorkiem na polowie grahamki, oraz sam dojedzony potem, bo bylo go troche, kilka mandarynek
III. placuszki z piersi z kurczaka, lyzki maki kukurydzianej, jajka, warzyw usmazone na oliwie, makaron pelnoziarnisty z owocami, ugotowany al dente i zapieczony w piekarniku przez chwilke, z odrobina mleka i cukru waniliowego
godzina callanetics (chcialam robic hiit ale pogoda jest okropna)
IV. powtorka - placuszki, a ze jest juz pozno a ja dopiero skonczylam, to wegli bedzie malo, zaraz cos wynajde ; d

EDIT:ah, i w ciagu dnia caly dzbanek takiej bardzo lekkiej herbaty zielonej ; )

---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
Moje U - luźne i mam nadzieje inspiracyjne dla innych (zgadzam sie z przedmówiczyniami odnosnie tego co dzieje sie z tym wątkiem)

I owsianka (owsiane i orkiszowe, otręby) z jogurtem nat, pomarancza, granatem, startą skórką pomarańczową, prażonymi nerkowcami i migdałami

II gęsta zupa - krem grochowa na pikantnie oprószona kolorowym pieprzem z rulonikami ze szpinakowych naleśników

III klopsiki wieprzowo-wołowe a'la te z ikei ;d na krojonych pomidorach z cebulką i natką pietruszki, papryka konserwowa

IV pieczone sajgonki z resztkami lodówkowymi - fasolką szparagową, marchewką i wędzonym trewalem
przepysznie!
Stary 2012-02-01, 22:27   #1025
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Pokaż wiadomość
Ładnie & smacznie Dobry ten papier ryżowy? Kiedy masz czas robić te wszystkie pyszności?
Papier ryżowy po prostu nie ma jakiegos smaku, jest taki hm bezsmakowy zalezy co sie z nim zrobi. W sumie to jak makaron ryżowy

Dziękuje za zerkniecie

Co do gotowania to milosc odziedziczylam po mamie hah. Jakos tak wszystko sprawnie mi idzie w kuchni Czasu nie mam duzo bo ciagle w ruchu - szkola/znajomi (itp wiadomo - liceuuuum ;d) ale teraz mam ferie wiec pelen chillout

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ----------

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
Mi sie bardzo podoba, roznorodnie, jedyne co, to przedtreningowy jest malo przedtreningowy ;d

Moje dzisiejsze R:
I. Dwa jaja na twardo z jogurtem naturalnym, musztarda i pieprzem, na kromce(ale takiej duzej, jak dwie normalne ;d) chleba razowego
II. Ser bialy poltlusty z jogurtem naturalnym, przyprawami i szcypiorkiem na polowie grahamki, oraz sam dojedzony potem, bo bylo go troche, kilka mandarynek
III. placuszki z piersi z kurczaka, lyzki maki kukurydzianej, jajka, warzyw usmazone na oliwie, makaron pelnoziarnisty z owocami, ugotowany al dente i zapieczony w piekarniku przez chwilke, z odrobina mleka i cukru waniliowego
IV. powtorka - placuszki, a ze jest juz pozno a ja dopiero skonczylam, to wegli bedzie malo, zaraz cos wynajde ; d

---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ----------

przepysznie!

dzieki
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 07:42   #1026
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justyna_dietico Pokaż wiadomość
To zależy czy się odchudzasz czy nie.. Na oko zjadłaś 2300 kcal. Ogólnie jadłospis ok, urozmaicony na pewno z dużą wartością odżywczą no ale.. jeśli się odchudzasz to niestety za dużo
chudnę na tym. w zeszłym roku jedząc tak schudłam 24 kilo. kalorie mnie nie obchodzą i nigdy nie obchodziły zbytnio- jestem dietetykiem, ale wolę patrzeć na reakcje organizmu, a nie na kalorie. piszę czy nie za dużo, bo
chcę dołożyć coś jeszcze, bo odczuwam głodki
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 08:30   #1027
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

Lovelykate dziękuję za ocenę, póki co trudno mi psychicznie przełamać się do P ale myślę, że z czasem (mam nadzieję, że krótkim) dam radę !

Wczorajsze (pewnie też U)

Śn. kromka razowego ze słonecznikiem,łyżką masła orzechowego i namoczonymi wcześniej suszonymi śliwkami (ok.10), kromka żytniego z masłem,3plastrami szynki,chrzanem,3 ogórki kiszone, kilka oliwek
kawa
przekąska: duże jabłko, jajko na twardo przy robieniu obiadu;p
O. (wczesny) 2 duże gołąbki (mięso,jajka, kapusta, cebula,kasza jęczmienna-takie bez zawijania) smazone w sosie pomidorowym, sałatka z ogórków, cebuli, natki, 3 ogórki kiszone
D. 3 cukierki z mieszanki Wedla
Podw. kawał strucli drożdżowej z makiem i kruszonką polanej sosem waniliowym
K. (na szybko w pracy) wiejski 200g, sałatka: ogórek kiszony, pomidor, oliwki & majeranek, jakieś 3/4 sporego obważanka krakowskiego z makiem

Do ocenki
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 08:49   #1028
karola11
Wtajemniczenie

Cytat:

Moje dzisiejsze R:

przepysznie!
Dzięki Powiem szczerze,że bardziej dbam o to, co jem PO treninguPrzed natomiast jem to, co wiem,że nie będzie mi się przewalało w żołądku podczas ćwiczeń
Jeżeli robię na treningu też siłowe ćwiczenia to wygląda to tak:
rozgrzewka (orbitek) - siłowe - bieżnia - brzuszki

jeżeli bez siłowych to tak:
bieżnia - brzuszki

brzuszki - zawsze na "boczki", 2-3 na inne partie i kończę abs'em
Stary 2012-02-02, 09:55   #1029
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Moje bezmięsne U
I duża bułka z ziarnami słonecznika
1/2 z twarożkiem, ogórkiem i przyprawami
1/2 z serem feta ogórkiem i przyprawami
kubek herbaty z cytryną
II jogurt śliwkowy z ziarnami zbóż, kawałek chałki, 2 paski czekolady wiśniowej AlpenGold
III sałatka makaronowa (około 80 gram makaronu pełnoziarnistego, filet z mintaja,1/3 puszki fasolki czerwonej, 1/3 puszka fasolki białej, 1/3 puszka groszku,1/3 puszki kukurydzy, papryka konserwowa, sos sałatkowy cezar)
IV duzy jogurt śliwkowy z ziarnami zbóż z musli śniadaniowym, jabłko
V buła z ziarnami słonecznika na pół
1/2 z fetą i pomidorem
1/2 miodem
kubek mleka sojowego
Podbijam

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość

Smacznie i zdrowo

---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
Moje U ( chyba trochę za dużo)
1.panceksy ( chyba z 9 wyszło ) z pół kostki twarogu wymieszanego z trochę jog.nat i cynamonem, jabłko, cappucino
2.( szkoła - poza domem od 7.30 do 15.50) : -milkyway, jabłko
- bułka miodowa, lizak pin pug
- 2 kromki razowca z serkiem kanapkowym i polędwicą
Obiad: talerz krupniku, marchewka, jabłko
4. jabłko, marchewka , 2 herbatniki maślane( haha znowu - no ale tak wyszło )
5. miseczka zupy z obiadu i 2 kromki razowca z jakąś szynką

wielka masakra?
ps: nie pytajcie dlaczego nie jestem na P , po prostu nie chcę tyć i nie wyglądam na wygłodzoną - jestem po prostu szczupla i tyle...
Czasem Twoje wypowiedzi mnie dobijają na prawdę

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 10:29   #1030
kalka_
Raczkowanie

Dopiero zaczynam... a chciałabym sie upewnić czy dobrze robie wymyśliłam sobie redukcję + siłownia (ćwisze 5 lub 4 dni w tyg od pn do pt ok 1- 1,5 godz na siłowni - głownie bieżnia, orbitrek i rowerek, interwałowo).

A jem:
- Śniadanie - 7.00 ok 20 min po wstaniu przed pracą - albo owsianka z otrebami i np bananem, juzb z jablkiem i cynamonem, albo parówka drobiowa gotowana (tu tłuszcz, wiem, źle, walcze z uzależnieniem), albo jajecznica, do tego zazwyczaj staram sie zjesc choć kromkę razowca i jakieś warzywo typu ogórek, pomidor.
- II Śniadanie - 10.00 (praca) 2 kromki razowca z wedliną i serkiem ostrowia itp lekkim i z pomidorem/ogórkiem/papryką/jajkiem
- kolejny posiłek ok 13.00 - zazwyczaj wiesniak lub homo naturalny z warzywami jakimis
- obiad juz w domu ok 16.30-17.00 - ryba lub drób (udka, piersi) pieszone w halogenie zazwyczaj, do tego kalafior lub brokuły lub fasolka szparagowa i czasami sałatka z pomidorów, cebulki i homo nat + przyprawy
W godz 18.30-20.00 siłownia
Po siłowni wciskam (mam antyapetyt po wysiłku) mięso z obiadu, wiesniaka, zjem troche pestek

Pije ok 2 litry wody, 1 kawe czarną gorzką i różne herbaty (zielona, czerwona, czarna, z cytryną, ale bez cukru - nie znosze słodkiego niczego!)

Czy to dobrze? chce schudnąć troche, mam 173 cm, waże 65 kg (cel - 57 kg) no i pozbyć sie cellulitu i ujędrnić sie przed latem

Siłownia w tygodniu, czasem tez w sobote, ale jestem generalnie aktywna, w weekendy basen, ścianki wspinaczkowe, spacery, jak ciepło rower, no ale praca - siedząca, bite 8-9 godz dziennie!

Czy dobrze jem?!
kalka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 10:53   #1031
mpati86
Zadomowienie

Moje U:

Ś: bułka grahamka big i ciężka:
- pół z serkiem topionym śmietankowym hochland i 1 pomidorem całym
- pół z masłem orzechowym, twarożkiem domowym i dżemem wiśniowym; kawa parzona z mlekiem
II Ś: jogurt naturalny danone, banan,jabłko, mandarynka
kawa parzona z mlekiem
O: zupa pomidorowa z ryżem pełnoziarnistym i gotowaną piersią z kurczaka
K: kawał duży chleba razowego z serem, szynką ogórkiem; 1 twarożek wiejski; 5 pomidorków koktajlowych

oceni ktoś? mam u,ale chudnę czyli z zamierzenia dobrze. 1kg tygodniowo. tylko nie chciałabym stracić okresu, bo odzyskałam go naturalnie.
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Grecja Kreta
2013- ?

Stary 2012-02-02, 10:58   #1032
karola11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kalka_ Pokaż wiadomość
Dopiero zaczynam... a chciałabym sie upewnić czy dobrze robie wymyśliłam sobie redukcję + siłownia (ćwisze 5 lub 4 dni w tyg od pn do pt ok 1- 1,5 godz na siłowni - głownie bieżnia, orbitrek i rowerek, interwałowo).

A jem:
- Śniadanie - 7.00 ok 20 min po wstaniu przed pracą - albo owsianka z otrebami i np bananem, juzb z jablkiem i cynamonem, albo parówka drobiowa gotowana (tu tłuszcz, wiem, źle, walcze z uzależnieniem), albo jajecznica, do tego zazwyczaj staram sie zjesc choć kromkę razowca i jakieś warzywo typu ogórek, pomidor.możesz sobie czasem zjeść tę parówkę na śniadanie a jak jesz owsiankę to daj serek wiejski/twaróg, tak,żeby było białko
- II Śniadanie - 10.00 (praca) 2 kromki razowca z wedliną i serkiem ostrowia itp lekkim i z pomidorem/ogórkiem/papryką/jajkiemtu ok
- kolejny posiłek ok 13.00 - zazwyczaj wiesniak lub homo naturalny z warzywami jakimisok
- obiad juz w domu ok 16.30-17.00 - ryba lub drób (udka, piersi) pieszone w halogenie zazwyczaj, do tego kalafior lub brokuły lub fasolka szparagowa i czasami sałatka z pomidorów, cebulki i homo nat + przyprawyok, możesz dodać np. ryż brązowy/makaron pełnoziarnisty
W godz 18.30-20.00 siłownia
Po siłowni wciskam (mam antyapetyt po wysiłku) mięso z obiadu, wiesniaka, zjem troche pesteknie jedz pastek ani orzechów jako posiłek potreningowy, dodaj je np do homo albo wieśniaka który jesz przed obiadem

Pije ok 2 litry wody, 1 kawe czarną gorzką i różne herbaty (zielona, czerwona, czarna, z cytryną, ale bez cukru - nie znosze słodkiego niczego!)

Czy to dobrze? chce schudnąć troche, mam 173 cm, waże 65 kg (cel - 57 kg) no i pozbyć sie cellulitu i ujędrnić sie przed latem

Siłownia w tygodniu, czasem tez w sobote, ale jestem generalnie aktywna, w weekendy basen, ścianki wspinaczkowe, spacery, jak ciepło rower, no ale praca - siedząca, bite 8-9 godz dziennie!

Czy dobrze jem?!
j.w.
Stary 2012-02-02, 11:09   #1033
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SweetCherry87 Pokaż wiadomość
Lovelykate dziękuję za ocenę, póki co trudno mi psychicznie przełamać się do P ale myślę, że z czasem (mam nadzieję, że krótkim) dam radę !

Wczorajsze (pewnie też U)

Śn. kromka razowego ze słonecznikiem,łyżką masła orzechowego i namoczonymi wcześniej suszonymi śliwkami (ok.10), kromka żytniego z masłem,3plastrami szynki,chrzanem,3 ogórki kiszone, kilka oliwek
kawa
przekąska: duże jabłko, jajko na twardo przy robieniu obiadu;p fajnie, ale nie wyliczaj śliwek i pasowałoby czymś popić
O. (wczesny) 2 duże gołąbki (mięso,jajka, kapusta, cebula,kasza jęczmienna-takie bez zawijania) smazone w sosie pomidorowym, sałatka z ogórków, cebuli, natki, 3 ogórki kiszone fajnie
D. 3 cukierki z mieszanki Wedla
Podw. kawał strucli drożdżowej z makiem i kruszonką polanej sosem waniliowym zazdroszczę Ci ciasta drożdżowego
K. (na szybko w pracy) wiejski 200g, sałatka: ogórek kiszony, pomidor, oliwki & majeranek, jakieś 3/4 sporego obważanka krakowskiego z makiem

Do ocenki
Moim zdaniem ładne U Fajnie, ze zaczynasz jeść z głową i zdrowo Na pewno z czasem przełamiesz się i wejdziesz na P. Potrzeba czasu, wiem że jest Ci teraz cięzko ale jak popracujesz nad sobą to dasz radę

Stary 2012-02-02, 11:10   #1034
rudaaa90
Zadomowienie

Wklejam swoje wczorajsze R po ponownych przeróbkach
I 2 kromki zwykłego chleba, jedna z twarożkiem i rzodkiewką, druga z chudą szynką i rzodkiewką
II pól filetu makreli w sosie pomidorowym ( z puszki), jabłko
III ryż biały (niedużo, jakieś 5 łyżek bo nie lubię ryżu)z warzywami na patelnię ( brokuł, kalafior,groszek, marchewka,cukinia i coś tam jeszcze chyba było) doprawione bazylią
IV kromka białego chleba z dużą ilością szynki chudej i kiszonym, ogórkiem, kilka mandarynek
V jogurt fantasja z wiśniami
oczywiście ok 2l wody i ćwiczenia

jest trochę lepiej?
Stary 2012-02-02, 11:11   #1035
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Moje bezmięsne U
kubek herbaty z cytryną
II jogurt śliwkowy z ziarnami zbóż, kawałek chałki, 2 paski czekolady wiśniowej AlpenGold
III sałatka makaronowa (około 80 gram makaronu pełnoziarnistego, filet z mintaja,1/3 puszki fasolki czerwonej, 1/3 puszka fasolki białej, 1/3 puszka groszku,1/3 puszki kukurydzy, papryka konserwowa, sos sałatkowy cezar)
IV duzy jogurt śliwkowy z ziarnami zbóż z musli śniadaniowym, jabłko
1/2 z fetą i pomidorem
1/2 miodem
kubek mleka sojowego
Oceni ktos ?

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-02-02 o 11:12
Stary 2012-02-02, 11:15   #1036
kalka_
Raczkowanie

Cytat:
j.w.
Jeju jak ja sie boje makaronu i ryżu! to szok
ale mam w domu i ryż brązowy i makaron z pełnych ziaren i tak leżą a ja się czaje na nie
ale skoro piszesz i jako kolejna osoba dajesz mi do zrozumienia ze powinnam - dziś zjem indyczka z ryżem brązowym i pomidorkiem z homo i pieprzem ziołowym na obiad
jak jutro nie obudze sie 100 kg cięższa to sie przekonam

dzieki za info z pestkami - zastanawialam sie kiedy je jesc, bede zabierać do pracy

jeszcze jedno pytanie - czesto robie sobie sama twarożki np do razowego -> twaróg + cebulka + świeży ogorek, szczypior, rzodkiew, do tego szczypta soli, ziół, pieprzu i łącze to homo nat (wogole używam homo nat do wszystkiego, nie znosze jogurtów). Nie musze jakos super tego graniczac? jem właściwie to z kazdym razowcem, w zastepstwie jem ostrowie lekką

a jak juz sie przekonam do makaronów pełnoziarnistych - to czy moge na obiad zrobic do tego... sos? z piersią z kurczaka lub drobiowym mielonym (sama miele filetowane udka ), pomidorami z puszki bez cukru i ziołami? lub ze swiezych pomidorów? nie zagęszczam sosów, mało kiedy, a jak juz to maizeną (skrobią).
kalka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 11:23   #1037
LaMaravilla
Raczkowanie

mpati jeżeli nie chcesz stracić odzyskanego okresu to dodaj sobie tłuszczy zdrowych więcej, bo zbyt dużo ich tam nie wiedzę
ja nie miałam go przez dłuuuuuuuugo a teraz jest jak w zegarku tyle, że ja się skupiam na wartościach BTW i dzięki temu wiem, że tłuszcze na poziomie 90-100gr/dziennie w postaci tł. ryb, oliwy, masła itp. są mi niezbędne do kobiecego funkcjonowania
LaMaravilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 12:14   #1038
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Dzięki Powiem szczerze,że bardziej dbam o to, co jem PO treninguPrzed natomiast jem to, co wiem,że nie będzie mi się przewalało w żołądku podczas ćwiczeń
Jeżeli robię na treningu też siłowe ćwiczenia to wygląda to tak:
rozgrzewka (orbitek) - siłowe - bieżnia - brzuszki

jeżeli bez siłowych to tak:
bieżnia - brzuszki

brzuszki - zawsze na "boczki", 2-3 na inne partie i kończę abs'em
aaa, pytam, bo sie dziwie czemu nie dokladasz brzuszkow do silowych,tylko tak osobno ;d

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
Moje U:

Ś: bułka grahamka big i ciężka:
- pół z serkiem topionym śmietankowym hochland i 1 pomidorem całym
- pół z masłem orzechowym, twarożkiem domowym i dżemem wiśniowym; kawa parzona z mlekiem <ok, choc troche malo
II Ś: jogurt naturalny danone, banan,jabłko, mandarynka
kawa parzona z mlekiem <tutaj za malo, jogurt i jakies owoce tylko
O: zupa pomidorowa z ryżem pełnoziarnistym i gotowaną piersią z kurczaka <ok
K: kawał duży chleba razowego z serem, szynką ogórkiem; 1 twarożek wiejski; 5 pomidorków koktajlowych <fajnie

oceni ktoś? mam u,ale chudnę czyli z zamierzenia dobrze. 1kg tygodniowo. tylko nie chciałabym stracić okresu, bo odzyskałam go naturalnie.
Masz U, i chudniesz, i to dobrze, a dopiero co odzyskalas okres?

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Cytat:
Napisane przez rudaaa90 Pokaż wiadomość
Wklejam swoje wczorajsze R po ponownych przeróbkach
I 2 kromki zwykłego chleba, jedna z twarożkiem i rzodkiewką, druga z chudą szynką i rzodkiewką <po pierwsze zadnego zwyklego chleba na R, po drugie twarożku musi być sporo, i to nie ma być Almette ani żaden taki syf
II pól filetu makreli w sosie pomidorowym ( z puszki), jabłko <no fajnie
III ryż biały (niedużo, jakieś 5 łyżek bo nie lubię ryżu)z warzywami na patelnię ( brokuł, kalafior,groszek, marchewka,cukinia i coś tam jeszcze chyba było) doprawione bazylią <ryż BRAZOWY, brakuje bialka w tym posilku
IV kromka białego chleba z dużą ilością szynki chudej i kiszonym, ogórkiem, kilka mandarynek <znow bialy chleb, to zle
V jogurt fantasja z wiśniami <to absolutnie odpada na redukcji
oczywiście ok 2l wody i ćwiczenia
<w ktorym miejscu trening bo tylko jeden posilek pretenduje do miana "okolotreningowego"?

jest trochę lepiej?
Brakuje mi tluszczy troche.

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Ervisha:
Moje bezmięsne U
kubek herbaty z cytryną <troszke malo, chyba ze tego twarozku wyszlo naprawde duzo
II jogurt śliwkowy z ziarnami zbóż, kawałek chałki, 2 paski czekolady wiśniowej AlpenGold <jak chałki sporo, a nie kromka, to fajnie
III sałatka makaronowa (około 80 gram makaronu pełnoziarnistego, filet z mintaja,1/3 puszki fasolki czerwonej, 1/3 puszka fasolki białej, 1/3 puszka groszku,1/3 puszki kukurydzy, papryka konserwowa, sos sałatkowy cezar) <pysznie!
IV duzy jogurt śliwkowy z ziarnami zbóż z musli śniadaniowym, jabłko <lepiej kup jogurt naturalny i dorzuc sliwki i zboza, bedzie zdrowiej ;d ale jesli jest duzy to na podwieczorek ok
1/2 z fetą i pomidorem
1/2 miodem
kubek mleka sojowego
<ja bym tu jeszcze coś dorzucila

Podsumowujac, nie jest źle, ale widzialam Twoje tysiac razy lepsze jadlospisy, tutaj mi brakuje troche
Stary 2012-02-02, 12:21   #1039
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

Cytat:
Oceni ktos ?
Ja ocenię a przynajmniej spróbuję

Moim zdaniem fajne U, na luzie, widać, że cieszy Cię jedzenie. Oczywiście bywało, że było tego więcej ale to U więc nie dramatyzujmy. Tylko coś duzo nabiału ale jeśli Ci nie szkodzi to ok... W sumie ostatnio tez miałam fazę na serki, jogurty i twarogi ale widocznie organizm potrzebował
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 12:23   #1040
mpati86
Zadomowienie

odzyskałam okres w styczniu. a chudnę, bo póki co panuje nad napadami i staram się wyjść z tego g.... a marzę, by uregulować wagę i zajść w ciążę.
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Grecja Kreta
2013- ?

Stary 2012-02-02, 12:29   #1041
Keymo
Przyczajenie

Dziewczyny , proszę was o jakąś poradę.
Jestem aktualnie na stabilizacji i świetnie mi szło...Ale od kilku dni choruję na jakąś grypę. Byłam u lekarza i jeszcze trochę potrwa moje "dietowanie". Mianowicie kilka dobrych razy dziennie jem kaszki dla dzieci, gerberki, kisielki , biszkopty i tego typu przetworzone rzeczy - plus oczywiście wygazowana cola.
Obawiam się trochę wychodzenia z takowej diety , bo pewno metabolizm nieźle zeświruje. Czy po chorobie odrazu wrócić na pułap 1700kcal czy mam zaczynać od zera? Jestem już zdezorientowana. I w ogóle czuje sie fatalnie na tej diecie uh.. ^^
Keymo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 12:38   #1042
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiejsze U:

I:

II:

trening:

III:

IV:

Co powiecie?
Ja powiem że super, bardzo mi się podoba, smacznie i różnorodnie ...i luźno
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 12:49   #1043
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez Keymo Pokaż wiadomość
Dziewczyny , proszę was o jakąś poradę.
Jestem aktualnie na stabilizacji i świetnie mi szło...Ale od kilku dni choruję na jakąś grypę. Byłam u lekarza i jeszcze trochę potrwa moje "dietowanie". Mianowicie kilka dobrych razy dziennie jem kaszki dla dzieci, gerberki, kisielki , biszkopty i tego typu przetworzone rzeczy - plus oczywiście wygazowana cola.
Obawiam się trochę wychodzenia z takowej diety , bo pewno metabolizm nieźle zeświruje. Czy po chorobie odrazu wrócić na pułap 1700kcal czy mam zaczynać od zera? Jestem już zdezorientowana. I w ogóle czuje sie fatalnie na tej diecie uh.. ^^
1. jedzenie tego w trakcie choroby to nie jest taki super pomysl, lepiej by bylo jesc cos zdrowszego, zeby organizm mogl wyzdrowiec ;d chyba ze to grypa zoladkowa i mozesz jesc tylko suchary albo i powietrze ;d
2. nie zeswiruje, bez przesady, na naprawienie go potrzeba sporo czasu i na rozwalenie tez ;d
Stary 2012-02-02, 13:50   #1044
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
aaa, pytam, bo sie dziwie czemu nie dokladasz brzuszkow do silowych,tylko tak osobno ;d

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Masz U, i chudniesz, i to dobrze, a dopiero co odzyskalas okres?

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Brakuje mi tluszczy troche.

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Ervisha:
Moje bezmięsne U
kubek herbaty z cytryną <troszke malo, chyba ze tego twarozku wyszlo naprawde duzo
II jogurt śliwkowy z ziarnami zbóż, kawałek chałki, 2 paski czekolady wiśniowej AlpenGold <jak chałki sporo, a nie kromka, to fajnie
III sałatka makaronowa (około 80 gram makaronu pełnoziarnistego, filet z mintaja,1/3 puszki fasolki czerwonej, 1/3 puszka fasolki białej, 1/3 puszka groszku,1/3 puszki kukurydzy, papryka konserwowa, sos sałatkowy cezar) <pysznie!
IV duzy jogurt śliwkowy z ziarnami zbóż z musli śniadaniowym, jabłko <lepiej kup jogurt naturalny i dorzuc sliwki i zboza, bedzie zdrowiej ;d ale jesli jest duzy to na podwieczorek ok
1/2 z fetą i pomidorem
1/2 miodem
kubek mleka sojowego
<ja bym tu jeszcze coś dorzucila

Podsumowujac, nie jest źle, ale widzialam Twoje tysiac razy lepsze jadlospisy, tutaj mi brakuje troche
To był jadłospis z wczoraj I odnosnie Twoich uwag:
- twarożek był domowy i zrobiłam go z 1/2 kostki twarogu (kostka miała 250 gram)
- chałka była domowego wypieku i było tego tyle że wychodzi mala chałka ze sklepu.

Dziękuję za ocenę

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

Cytat:
Napisane przez SweetCherry87 Pokaż wiadomość
Ja ocenię a przynajmniej spróbuję

Moim zdaniem fajne U, na luzie, widać, że cieszy Cię jedzenie. Oczywiście bywało, że było tego więcej ale to U więc nie dramatyzujmy. Tylko coś duzo nabiału ale jeśli Ci nie szkodzi to ok... W sumie ostatnio tez miałam fazę na serki, jogurty i twarogi ale widocznie organizm potrzebował
Wiesz ja uwielbiam nabiał. Kiedyś jak byłam mała to ni lubiłam sera białego a teraz bez niego żyć nie mogę Też w sumie to ze nie jem mięsa przyczynia się do tego, że głównie jem nabiał bo wyboru nie mam zbyt dużego. Ale nie jem samych serków. Są też jajka gotowane, łosoś itp. tylko wczoraj tak wypadło bo akurat to było w lodówce. Dzisiaj trzeba zrobić jakieś zakupy

Stary 2012-02-02, 13:54   #1045
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
1. jedzenie tego w trakcie choroby to nie jest taki super pomysl, lepiej by bylo jesc cos zdrowszego, zeby organizm mogl wyzdrowiec ;d chyba ze to grypa zoladkowa i mozesz jesc tylko suchary albo i powietrze ;d
2. nie zeswiruje, bez przesady, na naprawienie go potrzeba sporo czasu i na rozwalenie tez ;d
też sądzę że nie ma się czym przejmować.
w ogóle ostatnio do mnie nareszcie dotarło, ze z metabolizmem to nie jest takie o, "nie mogę jeść za mało bo rozwale metabolizm więc wpycham" albo na odwrót. mnóstwo nigdy nieodchudzających się ludzi na całym swiecie zje raz 1200 kcal, a raz 3000 bo taki ma apetyt i nawet przez na myśl im nie przejdą głupoty w stylu " o nie zwalniam sobie spalanie". ;d ważne by słuchać organizmu i mu nie szkodzić, a o ilości on sam zadecyduje.
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 13:54   #1046
Keymo
Przyczajenie

Cytat:
to właśnie żołądkowa, i tylko takie rzeczy mogę.
w sumie to nie jadłabym nic, bo jakoś specjalnie mi się nie chce, ale jak nie zjem to dodatkowo uczucie głodu zwiększa mój dyskomfort. czuję wtedy ból z głodu i ogólny ból żołądka. więc babka zaleciła mi tego typu papki ^^

ale dziękuję, uspokoiłaś mnie nieco.
kurcze, już sił nie mam. tak długo ten wirus się rozwija -.-
Keymo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 14:10   #1047
zabqa92
Raczkowanie

U/R

I. bułka wieloziarnista z szynką, pomidorem, serek wiejski kawa z mlekiem
II. grahamka z mięsem z kurczaka, trochę buraczków, herbata

szklanka soku pomarańczowego
III. serek wiejski, kilka mandarynek
IV. 2 jajka na twardo, kilka plasterków szynki drobiowej,rzodkiewki

1h fitnessu?
zabqa92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 14:12   #1048
kasiekasiek
Zadomowienie

Moje U:

I Śn.: 2 kromki żytniego razowego z masłem, serkiem śmietankowym ze szczypiorkiem, plastrem polędwicy i kilkoma plastrami ogórka
kilka herbatników + herbata

II Śn.: jabłko, kajzerka z twarogiem półtłustym i solą + duży kubek kakao na mleku

Obiad: warzywa na patelnię(z ziemniakami), 2 jajka sadzone

Kolacja: 2 kromki żytniego razowego z masłem, szynką, plastrem sera żółtego, ogórkiem i kawałkiem papryki.

herbata + 2 białe michałki

z prośbą o ocenę
kasiekasiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 14:26   #1049
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zabqa92 Pokaż wiadomość
U/R

I. bułka wieloziarnista z szynką, pomidorem, serek wiejski kawa z mlekiem
II. grahamka z mięsem z kurczaka, trochę buraczków, herbata

szklanka soku pomarańczowego
III. serek wiejski, kilka mandarynek
IV. 2 jajka na twardo, kilka plasterków szynki drobiowej,rzodkiewki

1h fitnessu?
A gdzie obiad?

Moje dzisiejsze R: (luźne, czasem wpadnie cos słodkiego a czasem tłustego, nie muszę chudnąć szybko)

I: 2 drobiowe parówki, kromka chleba razowego z masłem
II: 2 kromki chleba razowego z kiełbasą wiejską (musiałam, jest pyszna)
wpadła krówka i kukułka
III: micha żurku
IV: będzie na pewno powtórka z żurku
V: dojem ser biały z wczoraj, może z oliwkami
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 14:36   #1050
zabqa92
Raczkowanie

II jest ,,obiadem"..dziwnym, ale w porze obiadu
zabqa92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości