|
|||||||
| Notka |
|
| Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Zapachy piżmowe
Bardzo prosilabym o pare propozycji zapachow pizmowych. Na ulicy czesto czuje jeden bardzo ladny zapach, wydaje mi sie bardzo trwaly i pizmowy wlasnine, lekko slodki. Nie mam pojecia co to moze byc. Ale uprzejmie prosze o propozycje zapachow pizmowych. Cos poza Ode au reve i Narciso Rodriguez.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Zapachy pizmowe
Piżmowa jest "panterka" czyli BY Woman DG...
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Najnowszy Gaultier 2 - posiada tylko trzy nuty, ambrę, piżmo i wanilię. To piżmo jest dość mocno wyczuwalne (choć na mojej skórze przybiera jakąś dziwną sfermentowaną nutę).
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
O przypomniało mi się coś podczas przeglądania naszego wątku o łupach z allegro - Just Me Claude Montany! Bardzo bardzo piżmowy zapach, wąchałam niedawno dzięki Elve
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Bardzo piżmowy robi się Ruby Lips - ale to dopiero po godzinie, dwóch.... i jest to sliczne, bardoz kobiece piżmo - przynajmniej tak się zachowuje na mojej skórze.
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Just Me - ładny i charakterystyczny zapach
obecnie napewno oryginalny bo juz wycofany i to chyba dawno nawet - pewna nie jestem ale cz y pizmowy tez nie wiem - jakos z pizmem co innego mi sie kojarzy.. np. rodrigez juz wogole dla mnie takim nie jest - zreszta, ulatnia sie ze mnie w 3 sec. okreslalamm ten zapach jako owocowo - orientalny, szczegolnie przyjemny na poczatku ze wzgl na jakies slodko - owocowe nuty wlasnie, z czasem robi sie troche ciezszy i pieprzny na wspomnianym allegro ma korzystna cene, pamietam ze z 7 lat temu kosztowal 180 pln, no ale to byla drozsza wersja, dodatkowo 'ubrana' w zdejmowany metalowy gorset nawet mnie kusi zeby kupic ale boje sie ze juz moze byc troche przestarzaly .. |
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
piżmo - to wszystkie zapachy z nazwą "musc" - a sporo tego...
moje ulubione piżmo to Musc Ravageur FM - w Polsce niedostępny, nie wiem czemu okrzyknięty "potworem" - na mniej jest przemiły, urzekający! sporo piżma ma też Helmut Lang EdP, to takie czyste piżmo plus heliotrop, fajny zapach... tyle mi na razie do głowy przychodzi
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Wild Musk, Coty
![]() Jeszcze chyba Evasion, ale nie jestem pewna całkowicie
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Dokładnie. Wild Musk. Gdzieś czytałam, ze piżmo ma właśnie taki miękki, ciepły, słodki i trochę "mydlany" aromat.Ale to oczywiscie nic wspólnego z górną półką nie ma, aczkolwiek zapach ładny. Szkoda, ze go już nie ma w roll-on'ie
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Jest sporo zapachów z nizszej półki o przewodniej nucie piżma:
- wspomniane juz tu Wild Musk - Jovan Musk i White Musk - White Musk, Tesori d'Oriente - Musk Oil no.6 Gosh - White Musk, The Body Shop, Niektóre z nich naprawdę warte wypróbowania, znaleźć można w mniejszych drogeriach lub w internecie. |
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Ja używam własnie Ode au reve a zapachy z piżmem to też na pewno Neonatura Cocon edp czy Evidence edp z YR
Neonature polecam bo ona własnie jest idealna na jesień/ zimę otuli cię przepięknym zapachem piżma, kakao i drzewa kaszmirowego |
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
White Musk, The Body Shop juz kiedys medytowalam nad tymi dwoma zapachami i ....nie podjelam zadnej decyzji
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Z Tesori d'Oriente jest ten mały problem, że dostępny jest tylko w małych drogeriach i tam często nie maja testerów
. Raz pewna sprzedawczyni psiknęła do korka i dała mi powąchać . Na razie skusiłam sie na balsam z tej linii i jestem bardzo zadowolona, bardzo ładne, czyste piżmo, ale z kupnem wody toaletowej na razie się wstrzymam. Co do White Musk The Body Shop to jest to zapach bardziej kwiatowy niż Td'O, piżmo jest mniej wyraźnie, mniej "piżmowe", jak na mój nos. Obydwa zapachy są raczej subtelne, TBS jest nieco mydlano-czyścioszkowaty . Aha, piszę tu o wersji EDT, bo olejku nie znam.
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziekuje za odpowiedz chyba skusze sie na Tesori d'Oriente,widzialam,ze na Esentii jest cala seria z tej firmy a planuje male zakupy przez net wiec zdam relacje szukam od dluzszego czasu wlasnie czystego i wyrazistego pizma,raz jedyny udalo mi sie upolowac taki zapach ale bylo to bardzo dawno i zostaly wycofane,takze dziekuje jeszcze raz
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Zdecydowanie nabardziej piżmowy jest Gaultier do kwadratu....piżmowy aż do przesady!Bleahhh
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
pizmo.....hm...
Kochane Wizażanki,
Jaki zapach możecie polecić wielkiej i zagorzałej fance piżma? Dodam tylko, że po prostu uwielbiam wildmusk, ale już del pozo in black jest dla mnie trochę za słodki i woń piżma ginie w całej kompozycji. Dziękuję za pomoc i porady, Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#17 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: pizmo.....hm...
proponuję Crystal Noir (koniecznie EDP) - wyraźnie czuję piżmo po rozwinięciu się zapachu
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Proponuję For Her Narciso Rodrigez
Podstawowa nuta to piżmo !!! ![]() Poza tym to zdecydowana większość perfum posiada piżmowe nuty, które przyczyniają się do utrwalania zapachu.
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapachy piżmowe
Helensko, piżmo jest w bardzo, bardzo wielu zapachach
. Piękne i wyraźnie wyczuwalne znajdziesz w For Her Narciso Rodrigueza i w Musk firmy Etro.To link do grupy zapachów określanych jako "kwiatowo-drzewno-piżmowe" (Floral-Woody-Musk): - http://www.osmoz.com/encyclo/recherc..._FAMILLE_ID=52
|
|
#20 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
NR są piękne, niestety na mojej skórze wyraźnie czuć kwiaty zamiast piżma. Może powinnam wypróbować wersję edp? Z Waszych opisów wynika, że jest bardziej miękka i piżmowa. Etro Musk wąchałam z bloterka i wydał mi się jakiś taki ostry. Być może na skórze rozwija się ładnie... Testowałam tylko raz, więc nie chcę wydawać opinii. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o wiele ciekawsza jest dla mnie wersja edp.bardziej miękka
|
|
|
#22 |
|
Rozeznanie
|
CK be - też dużo piżma.
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
ponawiam wątek
![]() Kusi mnie Wild Mucs Coty, ale przeciez nie wiem jak one nawet wyglądały. Czy ktoś, kto je ma,moze wskazać ktore to? http://allegro.pl/search.php?string=...personal_rec=0 |
|
|
|
|
#24 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
ja mialam kiedys wersje we flaszce czarnej nieprzezroczystej, troche podobnej do BC DK i to bylo po prost Wild Musc Coty, zadne exclamation, mysle ze jesli zmienili opakowanie to moze to byc to ale pewna nie jestem http://www.allegro.pl/item639967861_..._promocja.html |
|
|
|
|
|
#25 |
|
niecnotliwa dziewica
|
Moje ukochane piżmo to Clair de Musc Lutensa
jak i nowa jego werja - Essence
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Również jestem fanką piżmowych zapachów, uwielbiam je za to ciepło i delikatność. Jednak w internecie natknęłam się na kilka artykułów, mówiących o szkodliwym działaniu syntetycznego piżma na nasz organizm. Podobno przyczynia się ono do rozwoju astmy i alergii, zaburza gospodarkę hormonalną, a nawet podejrzewane jest o działanie rakotwórcze. Po za tym odkłada się ono w organizmie na długi czas. Nie jest zalecane szczególnie dla kobiet w ciąży i karmiących. Nie chciałabym rezygnować z używania moich ulubionych zapachów, ale te informacje mnie lekko przerażają. Co o tym myślicie? Czy to może być prawdą, że ten składnik jest aż tak szkodliwy??? Czy wiadomo wam coś więcej na tema tych badań? Edytowane przez Contra Czas edycji: 2009-09-12 o 12:41 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:35.

. Raz pewna sprzedawczyni psiknęła do korka i dała mi powąchać