|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#54961 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
A ja się pochwalę zmianami po dwóch miesiącach pielęgnacji.
Niby niewiele, ale: unormowało się wypadanie wlosów, podrosły jak na mnie hoho oraz... odkryłam że się kręcą! Wybierałam zdjęcia tak aby były robione w tych samych warunkach i aby włosy były na nich układane na tyle podobnie, by było jak cokolwiek porównać. Przepraszam od razu że w opisach na zdjęciach nie ma polskich znaków! Nie umiem ich jeszcze zrobić w Picasie ![]() Porównanie długości (różnica półtorej miesiąca): Porównanie gładkości: Porównanie skrętu: Edytowane przez newelka Czas edycji: 2012-02-03 o 20:55 Powód: Porządkowałam zdjęcia w swoim albumie i nowe odnośniki zniknęły z postów; już naprawiam |
|
|
|
#54962 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
-tak jak pisala Ajrisz uwaga na alcohol denat. - wysusza; (ale alkohole tluszczowe juz sa ok, np. cetearyl alcohol) -silikony (to co ma koncowke -cone, -xane, np. dimethicone, cyclopentasiloxane) oraz inne skladniki mogace sie nabudowac na wlosie: hydroxypropyl guar hydroxypropyltrimonium chloride (jest w szamponach alterry z wyjatkiem mandel&jojoba, w alverde chyba tez wiec uwaga), quaternium, polyquaternium (z numerkami), paraffinum - w sumie tego wszystkiego na poczatku radzilabym unikac we wszystkich kosmetykach do wlosow dopoki nie bedziesz miala wiekszego rozeznania -humektanty (np. gliceryna, glikol propylenowy, miod, aloes, niacynamid, kwas hialuronowy i kupa innych, znajdziesz na pewno wiecej w FAQ), emolienty (wszelkie olejki, oleje [oil] ale uwaga bo niektore to olejki eteryczne i moga pelnic tylko funkcje zapachu), proteiny (hydrolyzed keratin, hydrolized silk, hydrolized milk protein, hydrolized soy protein, hydrolized milk protein, hydrolized elastin itd), ceramidy, wszelkie ekstrakty (extract), witaminy (np. tocopherol to wit. E, retinol - wit. A) - to sa wszystko pozadane przez nas rzeczy w odzywkach -wazna sprawa: w odzywkach to co dla nas cenne powinno byc w skladzie wymienione przed zapachem (parfum/fragrance), jesli jest po zapachu tzn. ze jest tego malo, prawdopodobnie za malo -szampony: do codziennego uzytku powinien nie zawierac sodium laureth/lauryl sulfate gdyz jest to silny detergent odzierajacy wlosy z ich naturalnych skladnikow odzywczych; jednakze oczyszczenie wlosow szamponem z ww. skladnikami jest wskazane co jakis czas (dla jednych sa to 2 tygodnie, dla innych 2 miesiace). przy czym przypominam ze taki szampon do oczyszczania nie moze zawierac silikonow (a w najczesciej spotykanych szamponach wlasnie SLS/SLES ida w parze z silikonami). Wiem ze jest Ci trudniej z racji tego ze wiele z uzywanych przez nas kosmetykow jest polskich ale majac w pamieci te wskazowki sobie spokojnie poradzisz Dzieki temu bedziesz juz sama wiedziala czy mozesz uzywac dana odzywke lub szampon czy nie.W pigulce jest link do spisu produktow zgodnych z CG, zerknij tam a przekonasz sie ze jest wiele kosmetykow ktore prawdopodobnie sa dla Ciebie bardziej dostepne niz dla nas (Alverde, Sante, Weleda na przyklad)
|
|
|
#54963 |
|
Raczkowanie
|
newelka widać sporą różnicę, bardzo podobają mi się skręcone po żelu lnianym.
|
|
|
|
#54964 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Odżywka algowa Cece of Sweden. Za 20 zł w Super Pharmie teraz. Kolosalna zmiana. Jest cudnie
|
|
#54965 |
|
Raczkowanie
|
iga_s, Chatul - dziękuję!
Nie sądziłam że ja w ogóle coś z nich mogę wyciągnąć, to że są w stanie się na tyle skręcić (w ogóle skręcić) to dla mnie nowość. Szkoda tylko że kolejnego dnia po skręcie nici... Może poprawi się z czasem
|
|
|
|
#54966 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#54967 |
|
Wtajemniczenie
|
Czytam sobie i czytam i znalazłam magiczne hasło: ceramidy.
Możecie coś o tym więcej napisać ? Są jakieś do włosków dostępne na ZSK ? newelka rewelacyjna odmiana
|
#54968 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#54969 |
|
Zakorzenienie
|
Jak zmyć z włosów szampon Garnier AiK? Tak mi oblepił ten szampon włosy, że siedzę pod wodą z włosami a tam ciągle piana, umyłam innym szamponem (niestety kiepski bo dobry, oczyszczający mi się skończyć) ale i tak nie wiele to dało. Nie mam szamponu oczyszczającego, nie mam odżywek do mycia. Mam naftę, olejki, Biovax'a, jakieś domowe produkty (ocet, drożdże)... Nie mam pojęcia co zrobić. Pomóżcie. Da się coś z powyższych produktów sklecić? Całe szczęście siedzę w domu i nie muszę się nigdzie ruszać ale siedzenie z tłustymi włosami też mnie nie raduje:/
|
|
|
|
#54971 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jak widzi się takie zdjęcia to od razu chcę się dbać włosy. życzę powodzenia w dalszej pielęgnacji
|
|
|
|
|
#54972 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Świetnie. Tania i dobra.Choć widzę, że jak kupiłam ją pierwszy raz, to SPORO przepłaciłam. Skoro dzisiaj za taką dużą butlę dałam 20 zł No nic, dobrze, że teraz wiem gdzie można taniej ją kupić
|
|
#54973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w PL mrozy straszne, aż nie mogę sobie tego wyobrazić, pewnie siedziałabym przytulona do kaloryfera ![]() Rozumiem, więc olejuje i dociążam, i muszę jeszcze raz sprawdzić jak zadziała sama maska Alterry na mnie, bo nie wiem, czy nie za ciężka już jest. a z zabezpieczaniem to u mnie kiepsko- aż wstyd się przyznać- daję tylko coś b/s i żel, olej u mnie raczej spowoduje strąki. hmm.. ale masz na myśli szampon Alterry? nie wiedziałam, sądziłam, że tam "tylko" alko jest beee. na szczęście nie używam go zbyt często, choć ostatnio sięgnęłam kilka razy. jeszcze przed moją prawie cg, używałam go cały czas i nie widziałam potrzeby używania sls. no nic, mam jeszcze BD córki ![]() dziękuję za odpowiedzi |
|
|
|
|
#54974 |
|
Raczkowanie
|
Sophie, jesli się nie mylę, to soda oczyszczona powinna oczyścić wszystko.
Dobranoc
|
|
|
|
#54975 |
|
Zakorzenienie
|
pussynka, dzięki, jutro sprawdzę stan moich włosów i gdyby trzeba było to wezmę sodę w obroty. Teraz powalczyłam jeszcze z tym co miałam na półkach i zobaczę efekt.
|
|
|
|
#54976 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a ulozenie prostych faktycznie jest mega czasochlonne... np. moja siostra suszy wlosy byle czym byle jak, na najwiekszych obrotach, czochrajac je, goracym powietrzem, i w 5 minut ma piekna fryzurke z dlugich blond wlosow i do tego blyszczaca ja sie produkuje, poswiecam na to mnoooooooostwo czasu a moje wlosy nikogo i tak nie zachwycajaCytat:
|
|
|
#54977 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#54978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do pigułek i innych to juz przeczytalam od dechy do dechy.no moze przesadzilam ale czytalam nieraz i sorry nie umiem zapamiętać nazw tych wszystkich silikonów nie wiem nawet ciezko to przeczytać moze powinnam je wydrukowa ![]() No na pewno mi trudniej bo na przyklad joaśki nie kupie tu.. no ale niema tak źle z Alverde z Dm są super produty ale nie mają az tak duzego wyboru. No z tego co mi napisalas to duzo nie ma w ty DOBRYCH szamponach. Tylko woda i te SODIUM tak? No bo tak : silikony, witaminy, oleje i alkochole wykluczyłaś.. Czy coś przegapiłam.. ? bo mnie sie to w głowie nie mieści za duzo tego POzatym jesteście troche egoistyczne nie uważacie(wybaczcie za szczerość) Fajnie sie gada- kup to i to jak sie ma to pod nosem bo sie mieszka na miejscu. mnie kupienie czegoś w necie z polski zabilo by kosztami przesyłki.. dlatego moze byście podały więcej kosmetyków dostępnych w Niemczech albo założyły osobny wątek dla lokatych dziewczyn z Niemiec chyba ze mam pecha i jestem jedyna..? PS a dlaczego unikać Gliecryny, miodu, witaminy,olei..? przeciez to są dary natury. ? tyle tego ze mni juz glowa boli..
Nie ma mnie dla nikogo.. Edytowane przez SugarbabyLove Czas edycji: 2012-02-03 o 06:12 |
|
|
|
|
#54979 | |
|
Zakorzenienie
|
Imponujące
Brawo ![]() Denko denko denko grrr ;] Masz sodę? Dodaj do szamponu. Tylko wymaga zakwaszenia włosów i skóry potem, płukanką z octu lub cytryny. Cytat:
![]() I nas ![]() Dzisiaj mam -24
|
|
|
|
|
#54980 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
to tylko moje i mnie cieszy, reszcie nie musi się podobać a poza tym zobaczysz za jakiś czas ![]() Cytat:
...nie uważam żebyśmy były egoistyczne jest tu kilka dziewczyn mieszkających za granicą, które polecają konkretne kosmetyki (zresztą wrzucone do analizy - zajrzyj do odpowiedniego wątku, wysil się i je odszukaj ). Nauczyły się czytać składy i szukają u siebie. Zawsze możesz spisać INCI interesującego Cię produktu i wrzucić do wątku z analizami (EDIT: Już to zrobiłaś widzę Poza tym dziewczyny nie polecą Ci konkretnego produktu, bo on nie musi się sprawdzić u Ciebie W Poznaniu -14 auto ledwo odpaliło
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2012-02-03 o 08:13 |
||
|
|
|
#54981 |
|
Zadomowienie
|
wstawiam Wam obiecane zdjęcia chociaż naprawdę nie ma się czym chwalić
![]() mój wczorajszy pierdzielnik (Marta uwielbiam to określenie! chyba nic lepiej nie pasuje do moich włosów) umyłam i naodżywkowałam serią do ciemnych włosów z PAT&RUB, do stylizacji żel w sprayu Isany (strasznie alkoholowy! użyłam go tylko raz na próbę, bo koleżanka z pracy dała mi go do przetestowania), suszone dyfuzorem. Nie mam już do nich siły, więc wszystkie rady mile widziane. Jak wysuszę je naturalnie lub suszarką (ale bez dyfuzora) to wyglądają o wiele lepiej, tylko niestety wtedy są praktycznie proste...
|
#54982 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- Ja mam Kallosa, niby opakowanie takie: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ta.html&next=1 , ale skład trochę inny niż ten na KWC podany. Jak go próbowałam sama analizować, to niby silikonów nie ma, ale czy gdybym wstawiła tu skład przepisany z mojej maski, któraś z Was pomogłaby mi go przeanalizować jeszcze raz? |
|
|
|
|
#54983 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, potrzebuję waszej pomocy.
Dzięki wam dowiedziałam się, że moje włosy to fale. Przeczytalam mnóstwo porad, wymieniłam kosmetyki, ale dopadło mnie zwątpienie i nie wiem, czy nie lepiej będzie je zdecydowanie skrócić i dopiero wtedy walczyć o ich zdrowie. Najbardziej mnie trapi, że jeszcze w paździwerniku miałam włosy prawie do połowy pleców. Po urodzeniu dziecka była ładne i mocne, chociaż był czas kiedy wychodziły całymi garściami i porobiły mi się zakola. W listopadzie podcięłam je i pocieniowałam i co mnie zszokowało - górna warstwa zrobiła się sztywna sucha, odstająca. Włosy nie są rozdwojone ani zniszczone, bo ich nie prostowałam ani nie używałam lokówki, amimo to sa jakby "martwe". Zdjęcia w białej bluzce zrobiłam na następny dzień po obcięciu (jeszcze zanim zaczęłam je traktować i pielęgnować tak jak powinnam). Zmiany w pielęgnacji to na razie: - na noc przed myciem na całe włosy nakładam olej Alterra z migdałem ipapają / poamarańczą i brzozą lub Heenara - szampon Isana Seidenglanz / Alterra z granatem - odżywka Isana z babasu / Alterra z granatem / Garnier z karite i awokado - maska Alterra z granatem / Wax do włosów ciemnych (ok 2 razy w tygodniu) - Joanna Naturia z miodem i cytryną b/s - od wczoraj zielony krem do rąk z biedronki Na kolejnych zdjęciach moje włosy po zastosowaniu powyższych produktów, podsuszone letnim powietrzem suszarki, po ploppingu i plunkingu Doradźcie, jest co ratować? Edytowane przez martysek Czas edycji: 2012-02-03 o 08:54 |
|
|
|
#54984 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z tym egoizmem to przywaliłaś - radzimy każdemu, jeśli tylko potrafimy, i to jest egoizm? Dziewczyn z zagranicy mamy sporo tutaj, i tylko Ty masz problem, że radzimy kosmetyki dostępne w Polsce Reszta znajduje coś i dodaje do analizy, jest burza mózgów i wiadomo, czy dobre czy nie Pielęgnacja loków zabiera sporo czasu i wymaga wysiłków - mnie to na przykład kręci, tak samo jak mieszanie różnych kosmetyków ( w co też wciągnęłam się tutaj ). No i ciężko radzić o produktach niemieckich - ja na przykład nie mam do nich dostępu. Unikać w tą pogodę, bo to humektanty - w suchym powietrzu, a takie teraz jest, oddają wilgoć otoczeniu, co spowoduje puch. Cytat:
Może zostały miejscowo podsuszone tym żelem?A próbowałaś plunkingu odwróconego? I pianki do loków z Isany(denata nie ma )? Osobiście mam loki, ale bez plunkingu i pianki i żelu na końce to mam raczej coś krzywego na głowie![]() Anwen, czuję się jakbym uczyła ojca dzieci robić Martysek, no pewnie, że jest, masz piękne włosy! Próbowałaś Babydreamu albo mycia odżywką? Alterra ma odpowiednik SLS, może jest za mocna, Isana prawie na pewno ma SLS. I może kokos puszy Ci włoski.
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2012-02-03 o 08:59 |
||
|
|
|
#54985 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#54986 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Piękne Gdybym chciała długie to takie jak Twoje ![]() Anwen, słońce, ciągle zapominam odpisać! Paczuszka dotarła. Odżywki niestety wylało się troszkę ale starczyło na porządny kompres Nie wiem co ta poczta robi z przesyłkami. W piłkę tym grają!?Przemiła, pięknie pachnie. Jak pokończę chociać połowę składziku to rozejrzę się za nią ![]() Szampon muszę przetestować na spokojnie bo ostanio robię wszystko w biegu Rodzinę straszę tylko ciągle tym moczem do analizy Swoją drogą świetny pomysł z pojemnikiem. Dobry wytrzymały i szczelne zamknięcie ![]() Dziękuję ![]() Cytat:
) i może odstaw na jakiś czas Heenare, (jeśli nie mylę i to ziołowy olej, zioła lubią wysuszać. Za to pięknie wzmocni już zdrowe włosy)Jeszcze przydałoby się coś z jedwabiem albo keratyną - lista odżywek w moim blogu wizażowym lub w pierwszym poście wątku link Krem z biedr nakładaj po porządnym nawilżeniu ("wodniste") Umyj SLS, zrób maskę z "wodnistymi" składnikami: żel / sok z aloesu, gliceryna, olej, miód, sok z cytryny kilka kropli (jajko może innym razem) I kwaśna płukanka - np łyżka octu jabłkowego (byle nie spir!) na 0,5 - 1l wody Zobaczymy jak zareagują
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2012-02-03 o 09:09 |
||
|
|
|
#54987 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Szampon Babydream mam w domu i piorę nim pędzle, bo próbowałam go dawno temu, ale nie byłam zadowolona. Niemniej jednak dam mu znowu szansę. Isany używam do pierwszego mycia po olejowaniu. Mycia samą odżywką próbowałam, ale o wiele bardziej służy mi OMO i Isana z babasu sprawdza się tu wspaniale. Jesli olej z kokosu może puszyć, to jakiego wypróbować? Mam jeszcze lniany, z czarnuszki, ze słodkich migdałów, z pestek malin i truskawek. Zamówiłam też na doz naftę z biopierwiastkami, wcierke Jantar i Saponics. Cytat:
Czy są jakieś gotowe maski z wymienionymi przez Ciebie składnikami (zaraz spojrzę na Twojego bloga) Mogłabys wkleić jeszcze raz linka do odżywek z jedwabiem i keratyną? Czy nada się Isana Liquid silk Haarkur? KLIK Edytowane przez martysek Czas edycji: 2012-02-03 o 09:13 |
||
|
|
|
#54988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ze swej strony orzech włoski polecam, ja mam kupiony jakiś spożywczy rafinowany i kocham Ale odżywka czy maska po myciu zlikwidują ten efekt. Zmywałam oleje nawet odżywką, więc nie obawiaj się niedomycia - spróbuj odstawić tą Isanę na jakiś czas Popróbuj z OMO z BD.
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2012-02-03 o 09:13 |
|
|
|
|
#54989 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na kręconych to ja się zupełnie nie znam :P to już wyższa szkoła jazdyplunking odwrócony próbowałam parę razy - nie sprawdził się, ale możliwe, że ja coś źle robię zawiązanie chusty już przekracza moje manualne zdolności piankę mam jakąś z welli (bez alko) i po niej jeszcze gorszy pierdzielnik. Najlepiej jest po mgiełce aloesowej + joannie b/s ale wtedy szybko się to rozprostowuje. Ogólnie nie wiem czy to nie wina dyfuzora, po nim zawsze jest jakoś nie fajnie, ale to jedyny sposób by wydobyć moje naturalne fale... dzięki ) ano wlasnie te pojemniki mam juz sprawdzone wszystkim tak rozsylam tylko jak je na dozie zamawialam w gorączce to zamiast dwóch, wzielam jeden no i gloria nieszczęsna musiała puścic... ja wczoraj dostałam za to zamrozona odzywke od PAT&RUB mam nadzieję, że jej to nie zaszkodzi ![]()
Włosomaniaczka - od 1.12.2009 od 06.2010 piję pokrzywę i olej z wiesiołka 27.10.11 -Prawo Jazdy od 18.06.12 ćwiczę z Ewą Chodakowską Włosy 2011-2012 Edytowane przez anwen Czas edycji: 2012-02-03 o 09:15 |
|
|
|
|
#54990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To może kupnego żelu trzeba, żeby utrzymać falki, i dyfuzora do tego? Bielenda z rzepą jest niezła i nie daje efektu przykurzenia jak Isana czasem. Masz piękne i długie włosy, więc pewnie od ciężaru się rozprostowują - trzeba pomóc im się trzymać
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:48.

Dzieki temu bedziesz juz sama wiedziala czy mozesz uzywac dana odzywke lub szampon czy nie.
można wsadzić do środka palca i go nie widać 
Są jakieś do włosków dostępne na ZSK ? 

To nieco mniej niż rano, gdy odpalaliśmy z TŻem auto. Było -18 i nie mogliśmy doskrobac szyb
ja sie produkuje, poswiecam na to mnoooooooostwo czasu a moje wlosy nikogo i tak nie zachwycaja
...nie uważam żebyśmy były egoistyczne
auto ledwo odpaliło