|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#54991 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
Cytat:
Ech, najgorsze, że dopiero do mnie przyszedł cały słoiczek oleju kokosowego z Efavitu :/ Co do Babydream, to wydaje mi się, że przeszkadzało mi to, że sie wcale nie pienił (spróbuję go spienić w butelce po piance RdL z Rossa) i nie domył skóry głowy. |
|
|
|
|
#54992 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
choćbym nie wiem jak dużo go dała, chyba nie jest dobry... Od ciężaru na pewno, zauważyłam że spodnia warstwa w ogóle się nie kręci, a ta wierzchnia pocieniowana (krótsza) o wiele lepiej
|
|
#54993 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kokosek do smarowania ciałka jak najbardziej![]() Hmm, chyba mam jakiś dziwny egzemplarz, dziewczyny narzekają na brak piany, a ja uważam, że nie widzę różnicy w ilości piany z innymi szamponami ![]() Anwen, w Rossie nie widziałam, ale w większości drogeryjek jest, i w supermarketach. W Ross za to jest Isana męska pomarańczowa, zrobi Ci sucharki jak talala, ale niektóre dziewczyny narzekały na to, że włosy są przykurzone po niej - ja nie miałam takiego efektu.
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2012-02-03 o 09:31 |
|
|
|
|
#54994 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale może poszukam najpierw tej bielendy...a dla porównania - moje włosy wysuszone bez dyfuzora i zwinięte na noc w luźny koczek ślimak wyglądają tak:
|
|
#54995 |
|
Raczkowanie
|
vanadis, Martizo3346, AjriszMarto - dziękuję Wam pięknie!
![]() Anwen - piękne włosy! Grzeszysz narzekając. Chciałabym takie mieć. Poza wszystkim już - imponująca długość!martysek - naprawdę widać zmianę, włosy widać że są bardziej miękkie i gładkie. Kryzys jest w Twojej psychice! Ja bym Cię widziała w lekkim podcięciu, tyle tylko żeby nadać im kształt do dalszego wzrostu (mi się strasznie podoba zaokrąglone z tyłu przy takim skręcie, lepiej współgra z falowaną powierzchnią fryzury niż ścięcie na prosto). Tylko taka kosmetyczna zmiana - bo widać że chcesz odmiany i wydaje mi się że będziesz bardziej zadowolona patrząc i w lustro i na zdjęcia. Ale to tylko moje wrażenia.I jak chcesz bardziej włosy zmiękczyć (mi to super pomaga, włosy się robią bardziej podatne na układanie i ogólnie skręt), to do dowolnego oleju bazowego (ja Ci polecam ryżowy i/lub lniany, super zmiękczają, wydelikacają włosy) dodawać olejku pomarańczowego aromapeutycznego (do kupienia w aptece). Jak się wkręcisz to później będziesz robić i inne mieszanki zapachowe (pomarańcza+lawenda, pomarańcza+rozmaryn, lawenda+ rozmaryn itd itp). |
|
|
|
#54996 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny! Po BD jest już lepiej i o dziwo wczoraj rewelacyjnie mi się pienił! Tyle piany się narobiło, że po całej wannie pływała, ale mam zamiar kupić ten sam żel co martysek z rossa i mieć tak na wszelki wypadek albo jak dorwę jaką odżywkę do mycia odżywką. Czytałam tutaj, że któraś Isana jest dobra, tylko która? Ta z babassu? Szampon z SLS idzie w odstawkę, będę myła tylko raz na jakiś czas.
Kusicie mnie tym olejem z orzecha włoskiego, muszę kupić razem z lnianym jak będę w tesco, a przy okazji może kupię krem zielony z biedronki Za niedługo to w miejsca w łazience nie będę miała, to samo z lodówką ![]() Anwen muszę ci powiedzieć, że uwielbiam twoje włosy! Są bardzo długie(moja wymarzona długość) i gęste. martysek zgadzam się z radą Ajrisz musisz poobserwować. |
|
|
|
#54997 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też chciałabym zmienić kształt tyłu na bardziej owalny, wydłużony. Czy TAKI olejek by się nadawał? |
|
|
|
|
#54998 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() i dziękuję ostatnio ścięłam prawie 5cmCytat:
mi do wymarzonej jeszcze wciąż brakuje
|
|
#54999 |
|
Zakorzenienie
|
Anwen, piękne masz włosy
I prostują się tylko przez długość, to widać Mały tuning i będzie ok![]() No, olejowanie na odżywkę to cud natury Włosy mam idealne, chyba dla równowagi z wysypem od picia drożdży, bo twarz wygląda strasznie
|
#55000 |
|
Raczkowanie
|
Anwen - nie ma za co, to nie komplement tylko stwierdzenie faktu
![]() martysek -Etja jest w porządku, chociaż ja bardziej wolę Kej (mam wrażenie ze zapach jest mocniejszy, jest równie łatwo dostępny jak Etja). Dobra jest jeszcze z Avicenna-Oil i z Dr Beta (te firmy jeśli chodzi o olejki aromapeutyczne dla mnie są najbardziej godne zaufania). Z wierzchnimi nie wiem, nie mam takiego doświadczenia jak Dziewczyny tutaj w wątku. Mi wierzchnie na początku mocno odstawały od reszty (zdecydowanie mocniej niż u Ciebie), sprawiały inne wrażenie niż reszta włosów i okazało się, że pomogło mi zwykłe... przerzucanie włosów "za poduszkę" w trakcie spania (znaczy nie włosy pod głową w trakcie spania tylko luźno rzucone nad głową). Przez pewien czas mocniej też tą warstwę pielęgnowałam (w nią sam czysty olejek rycynowy, na zwilżone włosy - w ramach olejowania), ale nie wiem czy to dobrze bo przeciąża. Ale ja się przemęczyłam i włosy na górze szybko znormalniały.
Edytowane przez newelka Czas edycji: 2012-02-03 o 10:06 |
|
|
|
#55001 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze przed umyciem włosków olejuję je (alterra - papaja&mango, babydream), jako szampon używam ziaji, tego z lawendą. jedwab do włosów (nie jest to dobre, ale to ratuje wygląd moich włosów), odżywka glisskur (ta czarna) i to chyba wszystko.. nic szczególnego z nimi nie robię, już sama nie wiem co powinnam zmienić
|
|
|
|
#55002 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jaka zmiana! A jak motywuje! ![]() Moja wola pielęgnacji osłabła już po kilku dniach. Wszystko przez znajomą, która po zobaczeniu moich włosów na których nie było już żadnych silikonów, spytała co się z nimi stało i dlaczego tak źle wyglądają A ja byłam z nich taka zadowolona
|
|
#55003 |
|
Raczkowanie
|
kascysko - jakie loki! Wysypem po drożdżach na twarzy się nie martw, one też oczyszczają organizm z toksyn a na studiach chemicznych się łatwo łapie ich dużo. Dobrze że oczyszcza na bieżąco teraz niż jak u mnie, zalegało przez kilka lat.
U nas na studiach kazali też pić w ramach oczyszczenia litr mleka dziennie (zamienianie na jogurt, kefir, co wolisz). Picie pokrzywy i fiołka trójbarwnego (herbatki) też oczyszcza organizm. Fiołek trójbarwny pomoże szybciej oczyścić cerę.Martek_, dziękuję! Koleżanką się nie martw. Ważne jest to ze masz super oczyszczone włosy i widać co naprawdę się z nimi dzieje - bez przykrycia różnymi silikonami/pq i tym podobnymi bajerami, które tylko przykrywają to co powinno być widać. Z takim oczyszczeniem wszystkie korzystne substancje pielęgnujące łatwiej będą wnikać do włosa, a też i od razu widzisz jak włos na to reaguje - bo nic ich tu sztucznie nie pokrywa.
Edytowane przez newelka Czas edycji: 2012-02-03 o 10:15 |
|
|
|
#55004 |
|
Zadomowienie
|
Newelko, u mnie też wierzchnia warstwa sprawia wrażenie zupelnie innej niz cała reszta. Od poduszki sie raczej nie wycieraja, bo śpię na brzuchu
A tak w ogóle to lepiej zostawiać włosy rozpuszczone na noc czy może zaplatać w warkocz / robić kitkę? |
|
|
|
#55005 |
|
Raczkowanie
|
Patrzcie dziewczyny zapomniałam dodać zdjęć
Jest lepiej niż na początku tygodnia, ale dalej jakoś dochodzą do siebie i czasami jak patrzę w lustro to mam ochotę wziąć nożyczki i obciąć się na chłopaka, a szczególnie kiedy widzę włosy mojej znajomej z klasy, ma rewelacyjne proste jak druty, długie, blond włosy. Dziś mam zamiar dać kokosa na całą noc.kacysko ale świetne zakrętaski! Edytowane przez iga_s Czas edycji: 2012-02-03 o 10:17 |
|
|
|
#55006 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem człowiekiem detoksykującym się regularnie Ale takiego wysypu nie miałam... dawno. Zapiszę się na mikrodermabrazję pod koniec miesiąca, może do tego czasu zejdą![]() Cytat:
Mają się podobać TOBIE! Moja mama pyta od lat kiedy obetnę się na krótko w końcu i dam sobie siana z tą pielęgnacją - reszta rodziny nie komentuje albo chwali
|
|
#55007 |
|
Raczkowanie
|
Święte słowa! Martek nie przejmuj się koleżanką, bo kiedyś jak je zapuścisz i włosy zaczną się odwdzięczać za pielęgnację to koleżanka się zapyta co z nimi zrobiłaś, że wyglądają tak rewelacyjnie!
|
|
|
|
#55008 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
kascysko, dobry sposób na rodzinkę
|
|
#55009 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mówi się też że na włosach, szczególnie na ich górnej warstwie, widać stan psychiczny człowieka - przejście dużego wysiłku fizycznego, przepracowania, okresu stresu czy zwiększonego zmęczenia organizmu. Pod spodem są zdrowsze włosy i one lepiej reagują na oleje, nie są tak uszkodzone i łatwiej je "piją", widać szybciej efekt - a te z wierzchu najpierw muszą wrócić do kondycji tych spod spodu i to normalne że tak jest. Nie martw się tym, robisz dobrze i już naprawdę widać dużą zmianę we włosach.Jak chodzi o wiązanie - ja na początku wiązałam na noc, na czubku głowy, ale ja się strasznie kręcę w nocy i mi ta gumka mocno jeździła po włosach. Teraz śpię po prostu w rozpuszczonych przerzuconych możliwie nad głowę. Niektóre dziewczyny chwalą sobie tutaj spanie w warkoczu - tyle że jak za mocno spleciesz to Ci zostanie taki pogofrowany skręt na włosie. ![]() iga_s, jakie długie śliczne fale, i w ogóle regularność skrętu |
|
|
|
|
#55010 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dało mi się wytrzymać z włosami dwa dni bez mycia. Dziś dałam maskę, na to olej na godzinkę, później umyłam mieszanką joasiek (zielona, czerwona i żółta) metodą kubeczkową, bo we wszystkich miałam resztki to popłukałam butelki, zlałam wszystko do jednej i tym włosy umyłam. Później dałam na to odżywkę d/s LES KARITES na 10 minut. Odżywka b/s na ociekające, później koszulka na to, po kilku minutach dodałam trochę odżywki b/s i znów koszulka. Zdjęłam koszulkę, pougniatałam z odżywką b/s i teraz sobie schną. Zobaczymy co z tego będzie. Musze sobie zakupić żel. Wczoraj reanimowałam włosy żelem i dużo lepiej moje loczki wyglądały. Tylko boję się troszkę, że żel przesuszy/zniszczy mi włosy. I jeszcze jedno: sposób, żeby najpierw kłaść maskę a na to olej jakoś nie przypadł mi do gustu. Może spróbuję najpierw olej, później maskę, albo z inną maską spróbuję, ale mam wrażenie, że olej nie miesza się z maską, tylko zostaje sobie na wierzchu i nic nie robi... ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#55011 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje
Jeszcze długa droga przed nimi. porządnie pielęgnuje dopiero ponad miesiąc. Martysek jedna z dziewczyn podawała niedawno ślimaczki z włosów na noc i ja właśnie tak robię (robię cztery ślimaczki, każdy podpinam jedną wsuwką i spać ), a jeśli bardzo jestem zmęczona i już mi się nie chce robić ślimaczków to śpię w rozpuszczonych, ale na satynowej poszewce na poduszkę.
|
|
|
|
#55012 |
|
Zadomowienie
|
Iga_s, ślimaczki czyli okręcić pamso wokół własnej osi i potem przpiać na czubku? Nie rozpada sie taka konstrukcja?
Plan na dziś: - olej lniany na kilka godzin pod czepek, - OMO z uzyciem szampon BD i odżywki Isana z babasu, - płukanie wodą z octem jabłkowym Edytowane przez martysek Czas edycji: 2012-02-03 o 11:41 |
|
|
|
#55013 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jednak ja robię cztery właśnie po to żeby mi się nie rozpadły i szybciej schły, dwa na czubku i dwa przy szyi. Jednak możesz zrobić jeden na czubku i związać go jakąś miękką frortką.
|
|
|
|
|
#55014 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Masz piękne włosy! Zazdroszczę ![]() Anwen -> Ty mnie tą długością i gęstością rozwalasz
|
|
#55015 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam jeszcze takie pytanie, może trochę głupie, ale mnie to zastanawia. Czy grzywka rośnie w tym samym tempie co reszta włosów? |
|
|
|
|
#55016 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
poświadczone doświadczalnie, nie raz heheheJa się dalej zachwycam nad żelem bielendy, jak mi robi miękkie, sprężyste i utrzymujące się loczki i Joaśka też zdała egzamin a może to to wczorajsze jajko, z którym siedziałam na głowie przez ponad godzinę? ![]()
|
|
#55017 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Skąd mam wiedzieć jakie produkty sa w Niemczech, skoro tam nie mieszkam? Po co mam zakładać wątek, skoro nie jest mi potrzebny i takowy JUŻ istnieje? Jeśli ktoś potrzebuje rady - pyta. Jeśli potrzebuje rady, a nie ma takiego wątku - SAM zakłada. Wybacz, ale zdenerwowałam się troszkę. Nikt za Ciebie nic nie zrobi, sama musisz sie postarać, a pomożemy Ci na pewno .Proszę, wątki o które Ci chodzi. Są tam i kosmetyki z Niemiec: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=408714 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=447103#7 Poczytaj i pytaj dalej ![]() Nie, nie jesteś jedyna, która mieszka w Niemczech. Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2012-02-03 o 11:37 |
|
|
|
|
#55018 |
|
Raczkowanie
|
Ojej, znów tyle pięknych włosków!!
Anwen - haha, a ja się na Twoim blogu zachwycałam tylki pięknymi, PROSTYMI włosami Sliczne sa pod każda postacią! Kolor super a długość marzenie...A tak przy okazji, może nie doczytałam, nie używasz żelu lnianego? Iga - jakie śliczne, lekkie falki... bardzo mi się podobają! Newelko - mam tez bardzo dużą różnicę między włosami wierzchnimi - te od spodu to nawet jakbym nic nie zrobiła, to są ładne, nawet lśniące (pamiętam za czasów jak prostowałam, wtedy nic na mokro do stylizacji nie było więc mogłam je obejrzec na zywca). Wydaje mi się, że to efekt wszelkich czynników zewn. - zarówno poduszki jak i ciuchów, wiatru, zimna, rak, gumek itp. Te od szyi w końcu są osłonięte - tak sobie to tłumaczę. No ale wierzę, że dojdą do siebie w końcu. Ktos pytał o BD (przepraszam, skleroza) - u mnie tez włosy, pomimo nałożonych olei, po których włosy sa gładkie, po myciu są bardzo szortwie, skrzeczące jakby czy tez piszczące. Szczególnie jak myję drugi raz. Nie wiem tylko jak to możliwe, że Wam się nie pieni?? u mnie piany jest az za dużo chyba. Nawet Potters pienie się jak wariat ![]() U mnie -12, aż strach myć włosy. Pójdę chyba znów w naolejowanych w czapce po fajki i do apteki po jantarek i później je umyję. A już się nie mogę doczekać jak przetestuję nowe Joaśki
|
|
|
|
#55019 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A jakie Joaśki kupiłaś?
|
|
#55020 |
|
Zadomowienie
|
Zirytowałam się deczko
![]() W związku z tym powiem tylko jedno, Dmka: klyk ![]() Siedzę w domu, nudzę się, umyłam włosy, wyprostowało mnie, nie mam żelu, zrobiłam kisiel skrobiowy Przy nakładaniu miałam wrażenie jakby znikał, trochę jak żel lniany...zobaczę co będzie po wyschnięciu
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:35.

I ze swej strony orzech włoski polecam, ja mam kupiony jakiś spożywczy rafinowany i kocham

To może kupnego żelu trzeba, żeby utrzymać falki, i dyfuzora do tego? Bielenda z rzepą jest niezła i nie daje efektu przykurzenia jak Isana czasem. Masz piękne i długie włosy, więc pewnie od ciężaru się rozprostowują - trzeba pomóc im się trzymać
choćbym nie wiem jak dużo go dała, chyba nie jest dobry... Od ciężaru na pewno, zauważyłam że spodnia warstwa w ogóle się nie kręci, a ta wierzchnia pocieniowana (krótsza) o wiele lepiej

Ja bym Cię widziała w lekkim podcięciu, tyle tylko żeby nadać im kształt do dalszego wzrostu (mi się strasznie podoba zaokrąglone z tyłu przy takim skręcie, lepiej współgra z falowaną powierzchnią fryzury niż ścięcie na prosto). Tylko taka kosmetyczna zmiana - bo widać że chcesz odmiany i wydaje mi się że będziesz bardziej zadowolona patrząc i w lustro i na zdjęcia.
ostatnio ścięłam prawie 5cm

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)