|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Luty już mamy więc na pierwsze dziecko czekamy! Mamcie III-IV 2012
gucia zdróweczka życzę!!! Kuruj się kochana i nie wychodź z łóżeczka, w końcu dziś niedziela
|
|
|
|
#722 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() przyłączam się
|
|
|
|
|
#723 |
|
Raczkowanie
|
uffffffff....... na reszcie moje opiekunki pojechały
z tego wszystkiego zamiast one mną to ja nimi musiałam się opiekować i mimo moich dolegliwości pilnować małej że mi domu nie rozpie...... myślałam że 1,5-latki są grzeczniejsze i bardziej usłuchane - lista strat w wyposażeniu domu robi się długa, a ja głupia zawsze machnę ręką zamiast kazać odkupićmam też dobre wieści: w szpitalu w którym będę rodzić znieczulenie jest od tego roku za darmo (w zeszłym za 800 zł). nie deklaruję się że 100% skorzystam, ale fajnie mieć taką możliwość - zwłaszcza że się spodziewam że cewnik w pęcherzu podczas porodu też sprawi mi nieziemskie przeżycia. Ponieważ wcześniej nie brałam możliwości takiego znieczulenia to mam pytanie do "tych co się znają" i "tych co już to miały": - czy można z tym chodzić? - czy odczuwa się parcie na mocz? (dla mnie b.ważne pytanie) - czy potem trzeba też leżeć jak po POP? (może głupie pytanie) - czy czuje się że właśnie jest skurcz? - jakie mogą być powikłania? - czy któraś źle się czuła po tym znieczuleniu? - czy spowolnił poród? - jak się z tym prze? - jak długo zwykle działa? wiem że pewnie już o tym pisałyście, ale już nie pamiętam , bo wtedy nie dotyczyło to mnie osobiście
|
#724 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
aaaga oj jak dziecko konczy roczek to zaczyna sie "glupi" i trudny wiek. Trzeba bardzo pilnowac i jasno okreslac co wolno a co nie, dziecko wtedy bedzie testowac cierpliwosc dlugo dlugo, bedzie tez przechodzilo okres buntu, mowienia "nie"... ja dopiero teraz zaczynam odczuwac troszke luzu ze tak powiem w ciaglym upominaniu małego, chociaz nie jest jeszcze super usluchany, taki pewnie tez nigdy nie bedzie, ale bardziej liczy sie z tym co powiem, bo wczesniej dziecko ma nasze upomnienia gdzies ![]() A strat typu: porysowane sciany, meble, potluczona szklanka i innych jakie powoduje taki dzieciaczek jest mnostwo i trzeba tak zabezpieczac rzeczy zeby dziecko nie mialo dostepu, szczegolnie takie 1,5 roczne, bo normalne ze sie tym zainteresuje a nie bedzie wiedzialo ze moze to zepsuc
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-02-05 o 17:37 |
|||
|
|
|
#725 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Kobietki, mama wlasnie pojechala
a ja powoli biore sie za nadrabianie Was....
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#726 |
|
Zakorzenienie
|
Ivonka zdjecia slodkie, jednak uwazam, ze takich maluchow nawet w celu zdjec nie powinno sie rozbierac do naga, bo te dzieci dopiero co sie urodzily potrzebuja duzo ciepelka a mimo iz temp. w ktorej maja robione zdjecia jest pewnie odpowiednia, to i tak wydaje mi sie ze tym dzieciom jest zimno. Takie dzieci lubia byc opatulone a tu sa porozbierane a wiadomo ze nie trwa to sekunde.
---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Czyli mamy Twojej nie bedzie jednak u Ciebie po porodzie?
|
#727 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
-nie odczuwa się parcia na mocz..chyba że epidural nie działa -u mnie leżysz, czy tam półsiedzisz przez ileś godzin.. aż blok totalnie zejdzie -jeśli jest dobrze zrobiony powinnaś czuć skurcze, ale nie powinny być bolesne.. jak podasz za dużo leku, tracisz czucie skurczu -z doświadczeń pacjentek -prze się dziwnie, ale nie boli.. -działa tyle ile jest podłączone, plus czas na zejście bloku.. dobre kilka godzin po.. ale to zależy ile i co podają. U mnie podłącza sie pompę w strzykawce, gdzie ustawiam prędkość infuzji.. Nie wiem jak jest w Polse.. przypuszczam, że taniej więc może kroplówkę w pompie podłączają.. Na inne pytania nei będę odpowiadać szczegółowo, bo już wiele razy pisałam .. ale zdarzaja się powikłania, zdarza się spowolnienie porodu i zdarza się ,że kobiety sie czują źle po.. wymioty od razu, spadek ciśnienia.. lub okrutne bóle głowy kilkanaście godzin po..bóle głowy zdarzają sie 1 na 100-150 epidurali (takie są statystyki). Dla mnie jako kobiety niedługo rodzącej najgorsze w epi jest to- że nie będę mogła wstawać od razu do dzidzia.. a druga rzecz, która mnie osobiście przeraża, to porody kleszczowe czy próżnociągi.. które zdarzają się częściej przy znieczuleniu epiduralem.. bo jak nie boli , to się mniej prze i trzeba dzidzia wspomóc.... A te porody sprzyjają paskudnym rozdarciom.. ja się na to za dużo napatrzyłam, żeby się nei bać. Oczywiście może się tak zdarzyć.. może być wszystko pięknie i dobrze.. Ja mam wielką nadzieję dać radę bez. |
|
|
|
|
#728 |
|
Zakorzenienie
|
gosia ale macie tam zime
Super zdjecie super balwanek![]() ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- nowaken no brzus Ci w koncu urosl jak nalezy hihi bo mialas taki malusi ![]() tikki sliczny brzuszek i nadal taki drobny i Ty szczuplutka
|
#729 |
|
Raczkowanie
|
Aguśka po tej wizycie mam takie chwile zwątpienia: w co ja się pakuję? to znów odzywa się moja egoistyczna natura
anagat . Dlatego te ostanie tygodnie to dla mnie leżenie na płasko, a najlepiej z podusią pod pupą żeby odciążyć pęcherz od mojego ponad 3 kg brzdąca. Zobaczymy jak to będzie przy porodzie z moim pęcherzem, podejrzewam że podczas skurczy to i tak nie będę go czuła.Czyli jednak po tym znieczuleniu też trzeba leżeć?
|
#730 |
|
Zakorzenienie
|
aaaga kochana dasz rade, nie jest lekko ja juz to wiem, a ja to juz wogole bede miala ciekawie z dwojka (Jedno niecale 3 latka a drugie takie malusie
) No ale tyle mam daje rade, to czemu u nas ma byc inaczej?![]() Poza tym: swojemu dziecku wiecej sie wybacza ale na mniej pozwala. Swoja bratanice rozpuszczalam, mogla robic ze mna co chce, balagan jaki chciala, nie musiala sprzatac, ja za nia to robilam, a moj syn jednak przynajmniej ode mnie ma okreslone zasady i nie ma opcji zeby np po sobie nie posprzatal. Oczywiscie serce mi placze, gdy stawiam go do kąta bo nie slucha, czy mimo moich prosb rozwala cos, rzuca czyms, ale wiem, ze to dla niego po to taka kara stania w kącie, zeby zrozumial czego mu nie wolno. Inaczej wszedłby mi na glowe. Poza tym dziecko musi miec okreslone zasady i mimo iz nie jest latwo, trzeba zacisnac zęby i byc konsekwentnym.
|
#731 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1.Chodzic moglam, ale Anagat pisala ze sa rozne rodzaje zzo i n ie zawsze mozna chodzic, wiec musisz dowiedziec sie chyba konkretnie w swoim szpitalu jakie uzywaja i czy mozna chodzic po nim. 2.Parcie na pecherz - nie pamietam szczerze mowiac 3.A co to POP? ja w kazdym razie w ciagu 2 godz po porodzie wstawalam juz na siku i potem chodzilam, wiec specjalnie lezec nie trzeba, ale przypuszczam tez ze zalezy to od rodzaju uzytego zzo ![]() 4.Ja skurczy tych rozwierajacych nie czulam, widzialam je tylko na ktg, swietne uczucie! 5. daje fajny link: http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...ity_35778.html 6. Ja czulam sie swietnie, nie mialam bolu glowy, ktorego najczesciej obawiaja sie kobiety po zzo. Zadnych nieprzyjemnosci , ktore moglabym z zzo powiazac. 7.Tak, mi spowolnil akcje porodowa co zdarza sie chyba czesto, ale wtedy podaja oksytocyne wiec ni bylo problemu! 8.Przy rozwarciu 10 cm zostalo mi znieczulenie odlaczone wiec w pelni swadomie moglam przec! 9.A dziala tak dlugo jak potrezba chyba, oni dawke uzupelniaja na biezaco jakos! W tym artykule o mitach dookola zzo jest to opisane, przeczytaj. Jesli jeszcze cos to pytaj smialo, wprawdzie to bylo 6,5 lat temu ale cos tam pamietam
|
|
#732 |
|
Raczkowanie
|
desia również
|
#733 |
|
Rozeznanie
|
Uff... w końcu jestem w domku. Mąż wyciągnął mnie na zakupy, kupiłam trochę kosmetyków dla dzidzi i ogólnie rzeczy do porodu, jeszcze odwiedziłam rodziców i padam ze zmęczenia. A tu jeszcze sterta prasowania mnie czeka, bo kolejne ciuszki maleństwa wyprałam...
Mi został jeszcze miesiąc do porodu Już niedługo, szybciutko zleci Lecę prasować i potem będę nadrabiać zaległości
|
|
|
|
#734 | |
|
Raczkowanie
|
Witam w niedzielny wieczór. Jakiegoś doła załapałam
![]() Cytat:
|
|
|
#735 |
|
Zadomowienie
|
Laseczki... dla tych co chcą zobaczyc DOKLADNIE jak wyglada zakladanie epiduralu to jest dobry filmik..
http://www.youtube.com/watch?v=buSIq...eature=related To jest dokladnie to, co ja robię podczas wkladania epiduralu. POP to spinal czyli wklucie do przestrzeni podpajęczynówkowej.. to stosuje się do cesarki.. Epidural to inaczej ZOP- przestrzeń zewnątrzoponowa ![]() Inne igły, trochę inne dzialanie.. Aaa ja jeszcze od siebie mogę dodać, że czasem robię epidurale , gdy pacjentka leży na boku. Ale nie każdy anestezjolog tak robi.. wielu z moich kolegów by tak nie zrobiło. Jest to chyba trochę trudniejsze i ja robię na boku tylko u szczupłych pacjentek. Edytowane przez anagat Czas edycji: 2012-02-05 o 19:14 |
|
|
|
#736 |
|
Zakorzenienie
|
Mam wózek
Babka go pięknie wyprała, pachnący, czysty, ze wszystkimi dodatkami, dokumentami, jest nawet karta gwarancyjna. Wózek ma 4 lata i jak na dwóję dzieci jaką przeżył, to stan faktycznie bardzo dobry. Gdzieś jakieś drobne zarysowanie na stelażu czy otarcie, ale takie rzeczy nie mają znaczenia. Prowadzi się bardzo fajnie, lekko. I powiem, że do bagażnika zmieścił się ledwo ledwo
|
#737 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dawaj fotki .. chyba ze byly i przegapilam?A otarcia totalnie bez znaczenia są.. |
|
|
|
|
#738 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tutaj zdjęcie z internetu, jutro zrobię zdjęcie, bo teraz już mi się nie chce ![]() Na żywo wygląda znacznie lepeij ![]() Chicco_Trio_Enjoy_Extreme.jpg
|
|
#740 |
|
Zadomowienie
|
ale sobie pojadłam, ale z umiarem
mama zrobiła karczek pieczony w sosie, fasolke szparagowa i marchewke, a pozniej racuszki ))mój TZ to co najwyzej moze by kupil samochod sterowany albo kolejke dla naszego syna, tak zeby sie najpierw samemu pobawic anagat ,ale masz tych ciuszków ja mam juz wszystko poprane i poprasowane, ciuszki, kocyki, reczniki![]() Ivonka to mnie nie pocieszyłas z tymi balsamami, na szczescie jesZcze go nie kupilam, narazie zaopatrzylam sie w zapas oliwek i balsamu nivea tego do suchej skóry, najwyzej bede ostro szorowac gąbka i nawilżac, no i moze ćwiczyć ![]() Gosia , ale sympatyczny bałwan ) a wy cudne kobitki i odrazu widac, ze rodzinka![]() Co do jedzenia to za mna chodzi sałatka gyros ( składniki juz czekaja) i bułeczki zapiekane z serem i pieczarkami jutro bede dzialacCos bym tearz zjadła tylko co tu zjesc, zeby nie bylo bardzo ciezkostrawne , a zeby nie byc za chwile głodnym. Karolca gartuluje zakupu wózka w koncu dzis bedziesz spać spokojnie )
|
#741 |
|
Zakorzenienie
|
Agusia, bedzie
teraz byla tylko na 4 dni, a przyjedzie znowu jak urodze juz i wtedy zostanie do kwietnia (bo od kwietnia musi byc w domu wiec zalezy kiedy urodze to tyle bedzie... mam nadzieje ze zbytnio sie nie przeterminuje ) Dostalysmy z Julka sporo prezentow od mamy, wiec jutro Wam sie pochwale ![]() a tak poza tym to witamy sie w 36 tygodniu
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#742 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja podobnie jak Ty, nie skorzystalam i nie mam zamiaru korzystac ze znieczulenia zewnatrzoponowego. Oczywiscie nie ma sie co zarzekac, bo gdybym juz nie mogla wytrzymac to moze inaczej bym postapila, jednak jesli porod bedzie w miare znosny, to nie chcialabym z tego korzystac. Cytat:
![]() Cytat:
)
|
|
#743 |
|
Zakorzenienie
|
A żebyście wiedziały, czuję, że jeden kamień z serca mniej
![]() Miałam pierwsze twardnienie brzucha. Takie prawdziwe. Aż mi się pępek schował Faktycznie bezbolesne są te skurcze macicy.
|
#744 |
|
Raczkowanie
|
25 stron ...
Raczej nie nadrobię, zaglądam od czasu do czasu i melduję się w nowym wątku. Rano wiozę mocz na badania a we wtorek wizyta mam nadzieję, że zerkniemy co tam widać u Wiktora
|
|
|
|
#745 |
|
Zakorzenienie
|
Pozdrowienia od Cottonpumy
Nie jest zadowolona ze szpitala. czuje się lepiej, ale nie trzymają jej diety cukrzycowej przez co pojawiają się ketony. zmienili leki. Postara się nas czytać jak tylko będzie miała internet.
|
#746 |
|
Zakorzenienie
|
pozdrow Ja tez od nas...bidulka...
|
#747 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja ledwo sapie, pochlonelam sterte nalesnikow z prazonymi jablkami i syropem klonowym ![]() Dzis skonczylam szyc rozek, wiec sie chwale
|
|
|
|
|
#748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zapewne sprawy szpitalno-kosmetyczne. Jeśli nie kupię teraz łóżeczka, mam dużą kołyskę (pokazywałam zdjęcia na mailu z małą mną). Pościel do kołyski też jest więc tym się nie martwię.
|
|
#749 |
|
Zadomowienie
|
Karolca
na mojej polskiej wsi , do której wracam, to te kółeczka by nie przeszły.. moim wymogiem były pompowane.. ale wiem, że one są wtedy i cięższe i szersze.. a to z kolei było dla Ciebie ważne.Poza tym wózek fajny Mój mały będzie spał w koszu mojżeszowym.. zdjęcia jak zrobię , to wstawię Jest niebieski w kazdym bądź razie.Nie będę kupowała łóżeczka,bo w Polsce mam 2 drewniane.. a tu i tak nie mam miejsca na łóżeczko.. nie wiem co zrobię,jak mały będzie za duży na koszyk.. mam nadzieję, że te 3 miesiące da radę. Na wielkoluda się nei zapowiadał w ostatnim USG... to było już nasze ostatnie.. Jestem hiper produktywna dziś.. obiadek- zupa z pieczarek.. zimniaczki , pierś z kuraka i warzywka na patelni.. a niedawno zrobiłam babkę- trójniaka biało-kakaowo-makowa Pyyychotka wyszła Już pół nie ma
|
|
|
|
#750 | |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie
Lepeij kupić pieluszki 2-5 kg czy 3-6 kg? (jesli chodzi o Huggies Newborn) http://huggies.☠☠☠☠☠☠.pl/catalog/group/03120101 ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- Cytat:
![]() No ja na wsi nie mieszkam a w poblizu domu mam równe chodniki więc na początek może być. Ale i tak zamierzam kupić taki typowy wózek na spacery w terenie Ale to później.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.