Misja w Zambii - proszę pomóż ! - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-12-06, 10:36   #331
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż !

Cytat:
Napisane przez mimi44 Pokaż wiadomość
O matko!!!Ceny są zabójcze
Chociaż z drugiej strony skoro nie zmieściła sie maszynka w przedziale tanszym,to do jakiej max. masy są te 190zł.?moze np. do 7-8kg. to zawsze mozna coś dorzucic?Np.nawet ten cukier?

Ja tez nie słyszałam o TNT
maszynka waży ok. 5 kg i właśnie wzięłam to pod uwagę ze jak będzie 5,05kg wazyć to policza mi za 6 to oczywiście upcham co się da do tych 6 kg no i żeby ją tez w ten sposób zabezpieczyc, dookoła ubranka a w środek nasionka i produkty żywnościowe najbardziej opłacaja się duze paczki w przeliczeniu na 1 kg, ale jak juz wcześniej zauwazyłaś poczta w takich wypadkach dostaje więcej niz dzieciaczki to przelewy wydaja sie być logicznym rozwiazaniem.
Jednak mam ywyjatkowa sytuację bo maszynki nie da się pewnie w Zambii tak łatwo kupić a reszta prezentów to chociaż rozum podpowiada nam że to sie nie opłaca to serce każer zrobić prezent
_MAMA_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-06, 11:13   #332
justa79
Zakorzenienie

GG do justa79

Mama, dzięki za link do tego wątku, już ja się nim zajmę jesteście wspaniałe, dziewczyny.

Klikaj codziennie:
http://www.zmilosciserc.pl/donate.php
http://www.pajacyk.pl
http://www.polskieserce.pl

Nie udzielam indywidualnych porad poza forum!
justa79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-06, 11:19   #333
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Cytat:
Napisane przez justa79 Pokaż wiadomość
Mama, dzięki za link do tego wątku, już ja się nim zajmę jesteście wspaniałe, dziewczyny.
witaj Justa zajmij się , zajmij
Stary 2006-12-06, 11:30   #334
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anew Pokaż wiadomość
Wczoraj zrobiłam wywiad w DHL... niestety jet okropnie drogi(3 razy tyle co na poczcie priorytetem), ale daja gwarancje, ze dojdzie w ciagu 4 dni TNT może ja przesłac jeszcze drożej (chyba taniej by było jakbym sama wsiadla w samolot i to zawiozła: 1127zł lotnicza a drogowa: 980 zł. SZOK !!! A kurier pocztex niestety nie drorezca paczek w Zambii na P.O. BOX.
Czyli z Polski możemy wysłac przesyłkę tylko za pomocą poczty polskiej
Mi kolezanka wyslala paczke przez "Pocztex" to jest usluga kurierska poczty polskiej tylko ,ze bezpieczniejsza bo mozesz sledzic ja przez internet ,tylko niewiem czy dostarczaja tez do Zambii.Wiem ze 10kg takiej paczki kosztuje 170zl ,uwazam ze to nie jest zle bo 10kg to bardzo duzo.
traci jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-06, 11:30   #335
mimi44
Rozeznanie

GG do mimi44

Cytat:
Napisane przez _MAMA_ Pokaż wiadomość
Jednak mam ywyjatkowa sytuację bo maszynki nie da się pewnie w Zambii tak łatwo kupić a reszta prezentów to chociaż rozum podpowiada nam że to sie nie opłaca to serce każer zrobić prezent
Nie no jasne Prezent swietny,nietypowy i da napewno wiele radochy dzieciaczkom Moze gdzies przegapiłam,skąd wogóle ci sie wziął ten pomysł z maszynka?Mi nigdy by to nie przyszło do głowy
mimi44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-06, 11:51   #336
traci
Wtajemniczenie

Dzis mi pani odpowiedziala z Adopcji Serca ze wysyla mi ankiete.Jak dojdzie to wam napisze.Narazie czekam.
Stary 2006-12-06, 12:47   #337
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Cytat:
Nie no jasne Prezent swietny,nietypowy i da napewno wiele radochy dzieciaczkom Moze gdzies przegapiłam,skąd wogóle ci sie wziął ten pomysł z maszynka?Mi nigdy by to nie przyszło do głowy
mimi nikomu z nas nie przyszedł, choc kto wie, co nam przyjdzie za pare tygodni siostra Józefa marzyła o tym od 2 lat - to jej pomysł, a my zrobiliśmy to w kilka dni !

traci czekamy z niecierpliwością
jak ja zagladałam na pocztex to wychodziło mi tyle samo co na poczcie, sprawdzę jeszcze raz, dziekuję to cenna informacja
Stary 2006-12-06, 13:30   #338
mimi44
Rozeznanie

GG do mimi44

Aha,Mama no to jeszcze lepiej
Traci czekamy na wiadomości.
szkoda ze u mnie sytuacja finansowa teraz wyjatkowo niestabilnainaczej tez porozmawiałabym o adopcji z TZtem...Niestety nie stac mnie teraz,ale moze kiedyś...kto wie
Stary 2006-12-06, 13:48   #339
sugar_kitty
Zakorzenienie

GG do sugar_kitty

chciałabym wysłać jakąś paczuszkę, tylko chcę mieć pewność, że napewno dojdzie... jesteście pewne, że nie zginie gdzieś po drodze???
Stary 2006-12-06, 13:58   #340
natii4
Zakorzenienie

Ja na razie mam koperty i czekam na dostarczenie mi nasionek

Co do Pocztexu

http://www.pocztex.pl/tabela.htm

Myślę,że warto zadzwonić na infolinię Pocztexu 0-804-104-104

Traci-wszystko zależy od strefy. Do Zambii ceny Pocztexu są inne niż do UK
http://www.pocztex.pl/ems_cennik_uslug.php

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-06, 14:00   #341
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sugar_kitty Pokaż wiadomość
chciałabym wysłać jakąś paczuszkę, tylko chcę mieć pewność, że napewno dojdzie... jesteście pewne, że nie zginie gdzieś po drodze???
Wiesz, tego to Ci nikt, nigdy nie zagwarantuje... Niestety, przesylka zawsze moze zginac, nawet wysylajac cos na terenie kraju nie masz gwarancji, ze to dojdzie... Moze przekaz pieniadze na konto, wtedy siostry kupia co im bedzie potrzeba.
Ale przypominam, wysylajac male paczki mniej kusimy zlodzieja. Przynajmniej taka jest moja teoria

MAMA, pisalas gdzies, ze przed Swietami ktos pojedzie do Zambii, czy mi sie tylko tak wydawalo? bo moze temu komus mozna byloby dac maszynke do przewiezienia? A wtedy pieniadze na wysylke dac Siostrom.

edit: dzieki natii4!!!

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-06, 14:33   #342
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natii4 Pokaż wiadomość
Ja na razie mam koperty i czekam na dostarczenie mi nasionek

Co do Pocztexu

http://www.pocztex.pl/tabela.htm

Myślę,że warto zadzwonić na infolinię Pocztexu 0-804-104-104

Traci-wszystko zależy od strefy. Do Zambii ceny Pocztexu są inne niż do UK
http://www.pocztex.pl/ems_cennik_uslug.php
To ,ze ceny do Anglii sa inne niz te do Zambii to ja doskonale wiem (przeciez to inna odleglosc) ale napewno nie bedzie to ok 1000 zl jak w ktorejs z firm wysylkowych co podala ktoras z dziewczyn.Ja podalam cene paczko 10kg z polski do Anglii dla przykladu.Do Zambii taka paczka 10kg Pocztex moze wyniesc jeszcze ponad stowke wiecej niz ta cena ktora podalam.Wiem ,ze sa strefy bo nieraz wysylalm paczke w rozne rejony swiata (Afryka tez) tylko pytanie czy Pocztex dostarcza w ten rejon do Zambii bo czasem nie dostarczaja w niektore rejony i nie wysylaja na P.O Box
Stary 2006-12-06, 14:33   #343
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Mozna zrobic tez inaczej.Wydaje mi sie ze kupowanie czegos na 50zł nie ma sensu i jesli ktoś ma pieniązki to lepiej zrobic przelew oni tam na miejscu wiedzą lepiej czego najbardziej potrzebuja w tej chwili(chociaż potrzebne jest wszystko).Taka paczuszka do 4kg kosztuje 76zł srednio,i to nie jest priorytet więc leciec bedzie 2 mies. a wbrew pozorom 4kilo to nie tak duzo
Najlepiej do takiej paczki położyc kto co ma w domku-ciuszki,zabawki,leki i ew. coś niedużego dokupic..i złożyc sie na przesyłke.Nie wiem....tak rozmyslam....
No ja wiem, wiem... :/
Wiem, że przelewy są lepsze w tej sytuacji, chyba, że chodzi o coś, czego na miejscu nie można kupić. Budyń na przykład
I pewnie później się na przelewy przerzucę
Ale teraz święta są i paczka to radość dla nas i dla dzieci

Cytat:
Co do piątku,to hm...zapraszasz ?
a tak na powaznie,to jeśli naprawde trzeba zebrac sie do kupy zeby to obgadac to podjade na 15-30min.Nie lubie z dzieckiem włóczyc sie wieczorem po Warszawie a nie mam z kim zostawic

Spotkanie przeniosłyśmy na jutro.
Czy zapraszam - ja co prawda nie jestem organizatorem ale myślę, że Nefretete nie miałaby nic przeciwko temu.
Aczkolwiek myslę, że jeśli to dla Ciebie kłopot, to nie trzeba tego koniecznie razem obgadywać, możemy dogadać się przez forum, a sądzę, że z dzieckiem tak jest dla Ciebie praktyczniej
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-06, 14:40   #344
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość

edit: dzieki natii4!!!

Cytat:
Napisane przez traci Pokaż wiadomość
Wiem ,ze sa strefy bo nieraz wysylalm paczke w rozne rejony swiata (Afryka tez) tylko pytanie czy Pocztex dostarcza w ten rejon do Zambii bo czasem nie dostarczaja w niektore rejony i nie wysylaja na P.O Box
Życzę powodzenia temu kto będzie dzwonił,bo z własnego doświadczenia wiem,że na tych infoliniach Pocztexu pracują totalnie niedoinformowani ludzie,ale może akurat będziemy mieć szczęście. Zaraz spróbuję zadzwonić

EDIT-regulamin
167. ZAMBIA

Klienci w Polsce mogą wysyłać przesyłki EMS adresowane do następujących miast: Chililabombwe, Chingola, Chipata, Choma, Kabwe, Kalulushi, Kasama, Kapiri, Kitwe, Livingstone, Luanshya, Lusaka, Mansa, Mazabuka, Mongu, Mufulira, Ndola, Solwezi; mogą nadawać przesyłki o masie do 20 kg.

W przypadku wysyłania w przesyłkach EMS jedynie dokumentów, nadawca winien wypełnić nalepkę CN 22 i umieścić na niej uwagę „papiers d’affaires”.

W przypadku przesyłek EMS zawierających towary, nadawca zobowiązany jest do załączenia 2 deklaracji celnych CN 23.

Nie przyjmuje się przesyłek EMS adresowanych do skrytek pocztowych. Przyjmuje się przesyłki EMS adresowane na poste restante.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2006-12-06, 14:44   #345
traci
Wtajemniczenie

Cytat:

Życzę powodzenia temu kto będzie dzwonił,bo z własnego doświadczenia wiem,że na tych infoliniach Pocztexu pracują totalnie niedoinformowani ludzie,ale może akurat będziemy mieć szczęście. Zaraz spróbuję zadzwonić
Powodzenia!!!!
Stary 2006-12-06, 15:42   #346
mimi44
Rozeznanie

GG do mimi44

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
No ja wiem, wiem... :/
Wiem, że przelewy są lepsze w tej sytuacji, chyba, że chodzi o coś, czego na miejscu nie można kupić. Budyń na przykład
I pewnie później się na przelewy przerzucę
Ale teraz święta są i paczka to radość dla nas i dla dzieci

Spotkanie przeniosłyśmy na jutro.
Czy zapraszam - ja co prawda nie jestem organizatorem ale myślę, że Nefretete nie miałaby nic przeciwko temu.
Aczkolwiek myslę, że jeśli to dla Ciebie kłopot, to nie trzeba tego koniecznie razem obgadywać, możemy dogadać się przez forum, a sądzę, że z dzieckiem tak jest dla Ciebie praktyczniej
Ok,to ja w takim razie czekam na wiadomościCo i jak
Jestem spod warszawy(Ząbki)więc dotarcie to stolicy troche czasu mi jednak zajmuje,ale jak juz wszystko ustalicie i będziemy juz paczuche kompletowac to oczywiście podjade kiedy będzie trzeba,bo czas to akurat nie problem w moim przypadku-moge sie dopasowac Wiem napewno ze 12.12 będe w Warszawie tak okolo południa
Stary 2006-12-06, 15:45   #347
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Cytat:

Nie przyjmuje się przesyłek EMS adresowanych do skrytek pocztowych. Przyjmuje się przesyłki EMS adresowane na poste restante.
traci - też o tym pisała
siostry właśnie maja skrytkę pocztowa w Lusace bo do dżungli czyli Mpanshya poczta nie dochodzi

Luba -przed feriami zimowymi ma ktoś przyjechać, ale i tak nie moze zabrać bo na lotnisku nieźle by go skroili za cło - więcej niz przesyłka, bo jak tu wytłumaczyc że to na szpital?

ja właśnie wróciłam z zkupów:
kilkadziesiat torebek z nasionami, marchew, pietruszka, cebula kapusta i niestety tylko 3 paczki słonecznika a na tym bardzo mi zależało, kotlety sojowe, bulion w kostkach, 30 balonów i to chyba wszystko o ile pamiętam.
Bardzo proszę niech ktos kupi słonecznik jadalny (nasiona)
pani ze sklepu z nasionkami dała gratis 15 torebek kapusty - dziękujemy !!!
Stary 2006-12-06, 16:48   #348
lutiana
Zadomowienie

Cytat:
mimi powodzenia no i nie daj się tej chorobie

lutina witaj i przyciąg za sobą następnych z forum w którym zwykle piszesz

Kasiandra i ciebie witam, dziękuję za pozdrowienia - Ty też rozpowiedz w swoim środowisku

Piękna inicjatywa z tymi spotkaniami, na które kazdy coś ze sobą przyniesie (nie zpomnijcie o pudełku ) i zrobicie wspólna paczkę, pamiętajcie o listach do środeczka

co do kotletów to te mielone sojowe są ok jak najbrdziej , ale ja miałam kiedyś takie a'la schabowe, które nie były takie suche i twarde żeby mogły się pokruszyć a moze były zawilgocone

wszyscy jesteście świętymi MIKOŁAJAMI i życzę Wam abyście spotykali w swoim życiu tylko takich ludzi jak Wy
Ja pisze tylko na Wizazu, to jest miejsce, w ktorym jestem kazdego dnia Ciesze sie, ze moge pomoc, dzis nie moglam pojechac na zakupy, ale jutro sie wybiore, jestem pelna podziwu dla siostr, sa takie dzielne i dobre, zebym choc w czesci mogla taka byc...
P.S.
obejrzalam album ze zdjeciami z misji, sa piekne, te dzieci sa sliczne, kobiete takie ladne A czy ta siostra w bialym czepcu (nie wiem czy to sie tak fachowo nazywa), ktora najczesciej sie na zdjeciach pojawia, to nasza siostra Jozefa Słaba? Jesli tak to w ten sposob sobie ja wyobrazalam

Nie używam już tego profilu. Nie lubię być śledzona

Edytowane przez lutiana
Czas edycji: 2006-12-06 o 17:17 Powód: P.S
lutiana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-06, 18:05   #349
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
traci - też o tym pisała
siostry właśnie maja skrytkę pocztowa w Lusace bo do dżungli czyli Mpanshya poczta nie dochodzi
A co z post restante Wysyła się do określonej placówki pocztowej,a adresat sam się zgłasza po odbiór.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2006-12-06, 19:40   #350
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Cytat:
A co z post restante Wysyła się do określonej placówki pocztowej,a adresat sam się zgłasza po odbiór.
post restante - nie wiem co to jest tak jak z każdej skrytki trzeba sobie odbierać samemu

lutina to jest siostra Józefa
a to jest siostra Franciszka , która juz wróciła do Polski i pracuje w Chorzowie, często konsultuje z nia wasze pytania telefonicznie

wklejam e-mail od siostry Józefy:

Szczesc Boze! Kochana Pani Krok,
Serdecznie dziekuje za ostatni E’mail.Dzieci z zapartym tchem czekaja na
maszynke do robienia waty cukrowej.Beda miec duzo radosci na Swieta. Cwicza juz
Jaselka.Kazde chce miec role do grania!Owieczki I baranki tez beda I to rozwiaze
problem nadmiernej liczby “aktorow”.Drogiej Pani I Wszystkim “Internetowym
Misjonarzom” serdecznie dziekujemy za chec pomocy naszej Misji.Dziekujemy-niech
nasze wspolne wysilki beda mile Bogu I niech beda na Jego chwale.O szpitalu ,naszej
pracy tutaj w Zambii,warunkach ,napisze obszernie w liscie zalacze pare zdjec I
przesle czympredzej…
Teraz napisze troche o mojej pracy.Pracuje w szpitalu jako Siostra
pielegniarka.Szczegolnie odpowiadam za Apteke szpitalna I jej
zaopatrzenie.Dodatkowo mam program oczny tzn.szczegolna troske o ludzi niewidomych
zyjacych w zasiegu naszego szpitala a zasieg jest bardzo duzy bo nasz szpital jest
jedynym szpitalem w Chongwe District(powiat)..Jezdze do odleglych wiosek w gorach
I nie tylko w gorach I tam sluze pomoca tym co albo nie widza ,co maja slaby wzrok
I rozne oczne schorzenia.Tutaj ogromna prosba o uzywane okulary jednoogniskowe do
czytania ,patrzenia,p/sloneczne,kropelki I masci do oczu(moga byc rozne)bo choroby
oczu sa te same co wszedzie.Cenny by byl kontakt z jakims szpitalem ocznym w Polsce
lub Zakladem optycznym moze cos z tych wymienionych rzecz y mogliby sie z nami
podzielic….Nastepna moja dzialka to organizowanie pomocy dla Sierot I dzieci w
potrzebie.Osobiscie nie jestem za budowaniem sierocincow ale wierze ze trzeba
wspomoc rodziny ktore przygarniaja
sieroty.Bo dziecko choc osierocone zawsze jest wsrod swoich ludzi ktorych
zna,wsrod ktorych czuje sie bezpiecznie.Potrzeba US 100-150 na rok I takie dziecko
w wieku szkoly podstawowej tutaj w naszym buszowym rejonie bedzie sobie chodzic do
szkoly ,bedzie miec ubranka I jedzonko tez.W ten sposob dziecko I cala rodzina
“staja na nogi’.OCZYWISCIE NIE ZWALNIA TO RODZINY WCALE Z
ODPOWIEDZIALNOSCI…KUKURYD ZE DALEJ MUSZA SIAC,DYNIE I INNE WARZYWA I TROSZCZYC SIE O
CODZIENNE ZYCIE.Podajemy im reke a ten gest wyzwala wiele dobra ,czynow
wdziecznosci wzgledem innych.Mamy juz 70 dzieci zaadoptowanych na odleglosc a
oczekujacych na adopcje jest o wiele wiecej bo AIDS w tym rejonie Afryki zabija
codziennie wiele mlodych ludzi.Tym ktorzy chca przygarnac na odleglosc jedno z
naszych dzieci proponuje napisac zgloszenie na moj E,mail,podanie troszke
informacji o sobie ,czy pragnie sie zaadoptowac chlopca czy dziewczynke,wiek
dziecka ,pytania jakie sie ma itd…Taki czyn odmienia zycie
tych dzieci.Niektore zarazone nie pozyja dlugo ale I im mozna tych pare chwil,lat
umilic.
A w kazda niedziele po poludniu bawimy sie z dziecmi z calej Parafii-do zabawy
moga dolaczyc dzieci innych wyznan,chlopcy graja w nozna,starsze dziewczynki w
siatkowke,maluchy robia wszystko,lataja za pilka maluja kredkami.Pod koniec
spotkania troszke katechezy dla kazdej grupy,konkurs,modlitwa I do domu .A ich
radosci nie da sie opisac a co bedzie gdy do tego dojdzie maszynka do robienia waty
cukrowej?opiszemy Wam I utrwalimy na zdjeciach.Prosimy dla nich o wiecej
pilek,skladanki,skakanki, kolorowanki,kredki,I pare Pism sw.dla dzieci z
obrazkami(mozna je tutaj kupic),I Rozance misyjne te pieciokolorowe z Polski.To
tyle na dzisiaj –Kochani-Dziekujemy Wam za kazdy gest dobroci,pozdrawiamy
goraco,Szczesc Boze! Sr.Jozefa

Edytowane przez _MAMA_
Czas edycji: 2006-12-06 o 20:59 Powód: e-mail od s. Józefy !
Stary 2006-12-06, 21:19   #351
natii4
Zakorzenienie

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2006-12-06, 21:39   #352
traci
Wtajemniczenie

MAMA ale mnie wzruszyl ten mail od Siostry.Przeciez tym dzieciom tak niewiele trzeba do radosci.Ciesza sie z takich zwyklych, najprostszych rzeczy.Az mi glupio bo w przyszlym tyg jade z moim mezem do jego rodziny i mam wyrzuty sumienia wczoraj w nocy nie spalam dobrze bo ja tu sobie gdzies jade a tam ludzie umieraja z glodu...
Stary 2006-12-06, 21:55   #353
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

traci - domyślam się co czujesz, widzę że jesteś bardzo wrażliwa. Pamiętam jak po obejrzeniu wstrząsającego reportażu z Afryki o dzieciach, które kilka dni nic nie jedzą, rodzice porzucaja je na pewna śmierć, te smutne oczy, pamiętam do dzisiaj, poszłam później na zakupy, musiałam powstrzymywać łzy patrząc na półki uginające się od jedzenia. Ludzie zastanawiali się nad kupnem kolejnej ozdóbki, która będzie tylko zbierała kurz na regale. Chciałam wykrzyczeć wszystkim dookoła, ludzie otwórzcie oczy, tam gdzieś umieraja dzieci, wystarczy łyk mleka, kęs chleba a wy wydajecie pieniadze na pierdoły!!!
Dlatego cieszę się z każdej nowej osoby, która tutaj pisze : przyłączam się do was, chcę pomóc !
Nie ma słów które mogłyby podziękować!
Stary 2006-12-07, 08:30   #354
Luba
Zakorzenienie

natii4, mozesz wysłać na post restante. Tak mysle. A mailem dasz siostrze Józefie znac, ze taka paczka do niej poszła. Jak będzie kiedys w Lusaka to sobie odbierze.

Stary 2006-12-07, 09:42   #355
mimi44
Rozeznanie

GG do mimi44

Smutny ten list ,a tymbardziej w tej chwili przed swietami daje dużo do myslenia

Dziewczynki ja w sprawach okulistycznych zielona jestem kompletnie,co to okulary jednoogniskowe?

W jakim języku oni tam rozmawiają?chyba angielski i jakiś miejscowy?Bo czy np. Pismo Św. moze byc w jezyku polskim?
Stary 2006-12-07, 09:58   #356
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

mimi - ja sądzę że siostra miała na myśli aby pomóc jej kupić takie biblie na miejscu, przecież to jest zbyd ciężkie do wysyłki.
Nie wiem co siostra miała na myśli pisząc składanki ? chyba puzzle? no a piłki to oczywiście dmuchane, w lecie tego pełno, a teraz to gorzej
co do okularów, to też nie noszę i nie znam się o krople i maści zapytam w aptece, są też jakieś zioła na oczy do okładów. Znajdzie sie tu napewno jakiś okularnik to nam wyjaśni.
Czekam też na wiadomości od lekarza, który był tam na praktyce to będą jakieś fachowe informacje.
Z różańcami nie powinno być problemu, widziałam takie misyjne wiele razy.
Stary 2006-12-07, 10:12   #357
mimi44
Rozeznanie

GG do mimi44

Chyba masz racje ksiązki są cięzkie
Składanki tez w pierwszym momencie skojarzyły mi sie z puzzlami,piłki czasem w marketach są takie do siatkówki lub noznej jeszcze nie napompowane,ale nie zawsze.
Stary 2006-12-07, 10:36   #358
mimi44
Rozeznanie

GG do mimi44

Moze wpisze wszystkie potrzebne rzeczy do wysyłania w jednym miejscu,będzie łatwiej,bo wątek szybko sie rozrasta.

Oczywiście jeszcze raz przypominam ze w Zambii warunki sa tropikalne i średnia temperatura to ok.40C więc duzo rzeczy moze sie zepsuc,najlepiej wysyłac coś suszonego lub proszkowanego.

Jeśli paczki są większe,to muszą byc różnorodne-wszystkiego po troszku, zeby na miejscu pracownicy z poczty nie prosiły o dzielenie sie.

Jedzenie:
budynie!!!!~! dzieci bardzo lubią
kaszki
mleko w proszku
zupki typu"gorący kubek"
kisiel
sosy
kostki bulionowe
sojowe kotlety
kakao(pomaga na biegunke)najlepiej takie typowe dla dzieci,bo zazwyczaj jest wzbogacane dodatkowo w witaminy
przyprawy
maka ziemniaczana
mak
kawa?
herbata?
suszone warzywa ,owoce
opłatek
Barwniki spozywcze do waty cukrowej

Nasiona:
Słonecznika jadalnego!!!Duże nasionka na olej.
Kapusta,Pomidory,cebula,c ukinia,kalarepa i inne(uwzględniając warunki)

Leki(tu najlepiej zapytac w aptece czy przezyją wyprawe do Afryki,bo leki są drogie i szkoda zeby coś sie zmarnowało)powoli bedziemy dopisywac nazwy:
Polopiryna S
witaminy w tabletkach,w proszku np.Vibowit;B-kompleks
pudry,zasypki,masci dla niemowlaków(np.SUDOKREM; Tormentiol;Pantacrem;Alan tan;Linomag(najlepiej zielony))
antybiotyki np. w saszetkach;zasypka na cięzko gojące sie rany-ACUDEX,Dermacol(zółta zasypka)
wszelakie maści i krople do oczu
plastry(tez kolorowe dla dzieci)
gaziki LEKO,opatrunki,bandaze
pałeczki kosmetyczne(te do uszek)
węgiel i inne na problemy zołądkowe,na biegunke(np.TANINAL; Laremid)
środki odkarzajace
igły,strzykawki
wapno
przeciwbólowe
okulary do czytania,patrzenia,w tym zwykłe p/sloneczne

Inne
Ubrania,butki w pierwszej kolejności dla dzieci ale inne tez sie przydadzą
Zabawki:
Kredki,Kolorowanki,Pilki, Baloniki,Skakanki,,Puzzle ,pacynki?,pluszaki?lalki itp.?Naklejki
różańce pięciokolorowe
ozdoby choinkowe,łańcuszki ,ognie zimne
Nitki,igły do szycia
Pasta d/zębów ,szczoteczki
Ręczniki
Kora material na ubranka(lekki)
Szare mydło
Smoczki,butelki dla niemowlaczków,pieluszki tetrowe
Szampon,gąbka kapielowa

będziemy wspólnie dopisywac nazwy leków,inne potrzebne rzeczy
prosze o uwagi,np. przy czymś ze znakiem ? czy to jest potrzebne

Edytowane przez mimi44
Czas edycji: 2006-12-08 o 16:01
Stary 2006-12-07, 10:56   #359
Luba
Zakorzenienie

Mimi, swietny pomysł! Nie trzeba będzieszukac i mozna to co jakiś czas wkleić na nowej stronie.
Tylko wykresl zupki chińskie! To same konserwnty i maja bardzo mało wartości odzywczych. a jeszcze dzieci dostana od tego biegunki. Moim zdaniem do wykreslenia.

A zamiast galaretek wstawiłabym kisiel.

Przypominam adres i numer konta:

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
I żeby nie trzeba było daleko w wątku szukac przypominam, ze paczki wysyłamy raczej niezbyt duze (w bąbelkowych kopertach), zeby nie były bardzo drogie i zeby nie kusiły złodzieja
Paczki wysyłamy na adres:

S.M. Józefa Słaba
St. Luke’s Mission Hospital
Mpanshya
P.O. Box 32 789 Lusaka
ZAMBIA – Centr. Afryka

A jesli ktoś chce wysłać przekaz pienięzny to podaje raz jeszcze numer konta:

Zgromadzenie Sióstr Boromeuszek, ul. Okrzei 27, 43-190 Mikołów

Bank PeKaO S.A. I O/Katowice Nr 39 1240 1330 1787 0000 2315 4683
Z dopiskiem : Siostra Józefa Słaba - Zambia

Czasami lepiej wpłacic pieniądze i mozna nawet napisac Siostrze Józefie na jaki cel ma przeznaczyć pieniadze, na srodki czystosci czy na ubrania. A można tez wpłacic i zostawić wszystko w rekach Siostry

To tak dla przypomnienia, zeby nie trzeba było szukac konta i adresu po całym watku. Raz na jakis czas bede tego posta powtarzac dla przypomnienia.

Stary 2006-12-07, 11:34   #360
Luba
Zakorzenienie

Przeczytałam list od siostry Józefy. Przemyslałm.

Bardzo mi się podobał. Szczególnie słowa o tym, ze siostra nie popiera sierocinców. Myślę tak samo. Jesli dziecko zostaje sierotą to najlepiej gdy zajmuje sie nim ktos bliski, ciocia, babcia, starsze rodzeństwo. Tylko problem w tym, ze te osoby mają juz do wykarmienia niezła gromadkę. i jeszcze jedno dziecko stanowi problem. I wtedy "adopcja serc" jest wspaniałym wyjściem. Bo odciąza osobe wychowująca dziecko finansowo i jednoczesnie daje dziecku szanse na dobre zycie. Na skonczenie szkoły.

Cały list smutny mi sie nie wydawał. Może ja nie jestem taka bardzo uczuciowa. Był bardzo madry ale nie smutny. Pokazywał nam, że mozna pomóc, ze życie tych ludzi nie jest bez nadziei. Że są na świecie ludzie, tacy jak Siostra, którzy niosa im pomoc. Ze my mozemy pomóc.

Nie mysle ciągle o tym, że ja jem chleb a ktos nie. Ze ja cos mam a ktoś inny umiera z głodu. Wiem o tym i to mi wystarcza do działania. Mam pieniadze, jedzenie itd. Po to, zeby życ dobrze i zeby mojej rodzinie żyło się dobrze. Ale także po to, zeby się podzielic.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości