|
|
#331 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż !
Cytat:
najbardziej opłacaja się duze paczki w przeliczeniu na 1 kg, ale jak juz wcześniej zauwazyłaś poczta w takich wypadkach dostaje więcej niz dzieciaczki to przelewy wydaja sie być logicznym rozwiazaniem.Jednak mam ywyjatkowa sytuację bo maszynki nie da się pewnie w Zambii tak łatwo kupić a reszta prezentów to chociaż rozum podpowiada nam że to sie nie opłaca to serce każer zrobić prezent
|
|
#332 |
|
Zakorzenienie
|
Mama, dzięki za link do tego wątku, już ja się nim zajmę
jesteście wspaniałe, dziewczyny.
|
#333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#334 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#335 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#336 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzis mi pani odpowiedziala z Adopcji Serca ze wysyla mi ankiete.Jak dojdzie to wam napisze.Narazie czekam.
|
|
|
|
#337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
siostra Józefa marzyła o tym od 2 lat - to jej pomysł, a my zrobiliśmy to w kilka dni !traci czekamy z niecierpliwością ![]() jak ja zagladałam na pocztex to wychodziło mi tyle samo co na poczcie, sprawdzę jeszcze raz, dziekuję to cenna informacja
|
|
#338 |
|
Rozeznanie
|
Aha,Mama no to jeszcze lepiej
![]() Traci czekamy na wiadomości. ![]() szkoda ze u mnie sytuacja finansowa teraz wyjatkowo niestabilna inaczej tez porozmawiałabym o adopcji z TZtem...Niestety nie stac mnie teraz,ale moze kiedyś...kto wie
|
|
|
|
#339 |
|
Zakorzenienie
|
chciałabym wysłać jakąś paczuszkę, tylko chcę mieć pewność, że napewno dojdzie...
jesteście pewne, że nie zginie gdzieś po drodze???
|
|
#340 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na razie mam koperty i czekam na dostarczenie mi nasionek ![]() Co do Pocztexu ![]() http://www.pocztex.pl/tabela.htm Myślę,że warto zadzwonić na infolinię Pocztexu Traci-wszystko zależy od strefy. Do Zambii ceny Pocztexu są inne niż do UK ![]() http://www.pocztex.pl/ems_cennik_uslug.php
|
#341 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale przypominam, wysylajac male paczki mniej kusimy zlodzieja. Przynajmniej taka jest moja teoria ![]() MAMA, pisalas gdzies, ze przed Swietami ktos pojedzie do Zambii, czy mi sie tylko tak wydawalo? bo moze temu komus mozna byloby dac maszynke do przewiezienia? A wtedy pieniadze na wysylke dac Siostrom. edit: dzieki natii4!!!
|
|
#342 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiem ,ze sa strefy bo nieraz wysylalm paczke w rozne rejony swiata (Afryka tez) tylko pytanie czy Pocztex dostarcza w ten rejon do Zambii bo czasem nie dostarczaja w niektore rejony i nie wysylaja na P.O Box
|
|
|
|
|
#343 | ||
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Wiem, że przelewy są lepsze w tej sytuacji, chyba, że chodzi o coś, czego na miejscu nie można kupić. Budyń na przykład ![]() I pewnie później się na przelewy przerzucę Ale teraz święta są i paczka to radość dla nas i dla dzieci ![]() Cytat:
Spotkanie przeniosłyśmy na jutro. ![]() Czy zapraszam - ja co prawda nie jestem organizatorem ale myślę, że Nefretete nie miałaby nic przeciwko temu.Aczkolwiek myslę, że jeśli to dla Ciebie kłopot, to nie trzeba tego koniecznie razem obgadywać, możemy dogadać się przez forum, a sądzę, że z dzieckiem tak jest dla Ciebie praktyczniej
|
||
|
|
|
#344 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() EDIT-regulamin 167. ZAMBIA Klienci w Polsce mogą wysyłać przesyłki EMS adresowane do następujących miast: Chililabombwe, Chingola, Chipata, Choma, Kabwe, Kalulushi, Kasama, Kapiri, Kitwe, Livingstone, Luanshya, Lusaka, Mansa, Mazabuka, Mongu, Mufulira, Ndola, Solwezi; mogą nadawać przesyłki o masie do 20 kg. W przypadku wysyłania w przesyłkach EMS jedynie dokumentów, nadawca winien wypełnić nalepkę CN 22 i umieścić na niej uwagę „papiers d’affaires”. W przypadku przesyłek EMS zawierających towary, nadawca zobowiązany jest do załączenia 2 deklaracji celnych CN 23. Nie przyjmuje się przesyłek EMS adresowanych do skrytek pocztowych. Przyjmuje się przesyłki EMS adresowane na poste restante.
|
|
#345 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#346 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co i jak![]() Jestem spod warszawy(Ząbki)więc dotarcie to stolicy troche czasu mi jednak zajmuje,ale jak juz wszystko ustalicie i będziemy juz paczuche kompletowac to oczywiście podjade Wiem napewno ze 12.12 będe w Warszawie tak okolo południa
|
|
|
|
|
#347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
siostry właśnie maja skrytkę pocztowa w Lusace bo do dżungli czyli Mpanshya poczta nie dochodzi![]() Luba -przed feriami zimowymi ma ktoś przyjechać, ale i tak nie moze zabrać bo na lotnisku nieźle by go skroili za cło - więcej niz przesyłka, bo jak tu wytłumaczyc że to na szpital? ja właśnie wróciłam z zkupów: kilkadziesiat torebek z nasionami, marchew, pietruszka, cebula kapusta i niestety tylko 3 paczki słonecznika a na tym bardzo mi zależało, kotlety sojowe, bulion w kostkach, 30 balonów i to chyba wszystko o ile pamiętam.Bardzo proszę niech ktos kupi słonecznik jadalny (nasiona) pani ze sklepu z nasionkami dała gratis 15 torebek kapusty - dziękujemy !!!
|
|
#348 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ciesze sie, ze moge pomoc, dzis nie moglam pojechac na zakupy, ale jutro sie wybiore, jestem pelna podziwu dla siostr, sa takie dzielne i dobre, zebym choc w czesci mogla taka byc...![]() P.S. obejrzalam album ze zdjeciami z misji, sa piekne, te dzieci sa sliczne, kobiete takie ladne A czy ta siostra w bialym czepcu (nie wiem czy to sie tak fachowo nazywa), ktora najczesciej sie na zdjeciach pojawia, to nasza siostra Jozefa Słaba? Jesli tak to w ten sposob sobie ja wyobrazalam
Nie używam już tego profilu. Nie lubię być śledzona Edytowane przez lutiana Czas edycji: 2006-12-06 o 17:17 Powód: P.S |
|
|
|
|
#349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysyła się do określonej placówki pocztowej,a adresat sam się zgłasza po odbiór.
|
|
#350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak jak z każdej skrytki trzeba sobie odbierać samemu lutina to jest siostra Józefa a to jest siostra Franciszka , która juz wróciła do Polski i pracuje w Chorzowie, często konsultuje z nia wasze pytania telefonicznie ![]() wklejam e-mail od siostry Józefy: Szczesc Boze! Kochana Pani Krok, Serdecznie dziekuje za ostatni E’mail.Dzieci z zapartym tchem czekaja na maszynke do robienia waty cukrowej.Beda miec duzo radosci na Swieta. Cwicza juz Jaselka.Kazde chce miec role do grania!Owieczki I baranki tez beda I to rozwiaze problem nadmiernej liczby “aktorow”.Drogiej Pani I Wszystkim “Internetowym Misjonarzom” serdecznie dziekujemy za chec pomocy naszej Misji.Dziekujemy-niech nasze wspolne wysilki beda mile Bogu I niech beda na Jego chwale.O szpitalu ,naszej pracy tutaj w Zambii,warunkach ,napisze obszernie w liscie zalacze pare zdjec I przesle czympredzej… Teraz napisze troche o mojej pracy.Pracuje w szpitalu jako Siostra pielegniarka.Szczegolnie odpowiadam za Apteke szpitalna I jej zaopatrzenie.Dodatkowo mam program oczny tzn.szczegolna troske o ludzi niewidomych zyjacych w zasiegu naszego szpitala a zasieg jest bardzo duzy bo nasz szpital jest jedynym szpitalem w Chongwe District(powiat)..Jezdze do odleglych wiosek w gorach I nie tylko w gorach I tam sluze pomoca tym co albo nie widza ,co maja slaby wzrok I rozne oczne schorzenia.Tutaj ogromna prosba o uzywane okulary jednoogniskowe do czytania ,patrzenia,p/sloneczne,kropelki I masci do oczu(moga byc rozne)bo choroby oczu sa te same co wszedzie.Cenny by byl kontakt z jakims szpitalem ocznym w Polsce lub Zakladem optycznym moze cos z tych wymienionych rzecz y mogliby sie z nami podzielic….Nastepna moja dzialka to organizowanie pomocy dla Sierot I dzieci w potrzebie.Osobiscie nie jestem za budowaniem sierocincow ale wierze ze trzeba wspomoc rodziny ktore przygarniaja sieroty.Bo dziecko choc osierocone zawsze jest wsrod swoich ludzi ktorych zna,wsrod ktorych czuje sie bezpiecznie.Potrzeba US 100-150 na rok I takie dziecko w wieku szkoly podstawowej tutaj w naszym buszowym rejonie bedzie sobie chodzic do szkoly ,bedzie miec ubranka I jedzonko tez.W ten sposob dziecko I cala rodzina “staja na nogi’.OCZYWISCIE NIE ZWALNIA TO RODZINY WCALE Z ODPOWIEDZIALNOSCI…KUKURYD ZE DALEJ MUSZA SIAC,DYNIE I INNE WARZYWA I TROSZCZYC SIE O CODZIENNE ZYCIE.Podajemy im reke a ten gest wyzwala wiele dobra ,czynow wdziecznosci wzgledem innych.Mamy juz 70 dzieci zaadoptowanych na odleglosc a oczekujacych na adopcje jest o wiele wiecej bo AIDS w tym rejonie Afryki zabija codziennie wiele mlodych ludzi.Tym ktorzy chca przygarnac na odleglosc jedno z naszych dzieci proponuje napisac zgloszenie na moj E,mail,podanie troszke informacji o sobie ,czy pragnie sie zaadoptowac chlopca czy dziewczynke,wiek dziecka ,pytania jakie sie ma itd…Taki czyn odmienia zycie tych dzieci.Niektore zarazone nie pozyja dlugo ale I im mozna tych pare chwil,lat umilic. A w kazda niedziele po poludniu bawimy sie z dziecmi z calej Parafii-do zabawy moga dolaczyc dzieci innych wyznan,chlopcy graja w nozna,starsze dziewczynki w siatkowke,maluchy robia wszystko,lataja za pilka maluja kredkami.Pod koniec spotkania troszke katechezy dla kazdej grupy,konkurs,modlitwa I do domu .A ich radosci nie da sie opisac a co bedzie gdy do tego dojdzie maszynka do robienia waty cukrowej?opiszemy Wam I utrwalimy na zdjeciach.Prosimy dla nich o wiecej pilek,skladanki,skakanki, kolorowanki,kredki,I pare Pism sw.dla dzieci z obrazkami(mozna je tutaj kupic),I Rozance misyjne te pieciokolorowe z Polski.To tyle na dzisiaj –Kochani-Dziekujemy Wam za kazdy gest dobroci,pozdrawiamy goraco,Szczesc Boze! Sr.Jozefa
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2006-12-06 o 20:59 Powód: e-mail od s. Józefy ! |
|
|
|
|
#351 |
|
Zakorzenienie
|
|
#352 |
|
Wtajemniczenie
|
MAMA ale mnie wzruszyl ten mail od Siostry.Przeciez tym dzieciom tak niewiele trzeba do radosci.Ciesza sie z takich zwyklych, najprostszych rzeczy.Az mi glupio bo w przyszlym tyg jade z moim mezem do jego rodziny i mam wyrzuty sumienia wczoraj w nocy nie spalam dobrze bo ja tu sobie gdzies jade a tam ludzie umieraja z glodu...
|
|
|
|
#353 |
|
Zakorzenienie
|
traci -
domyślam się co czujesz, widzę że jesteś bardzo wrażliwa. Pamiętam jak po obejrzeniu wstrząsającego reportażu z Afryki o dzieciach, które kilka dni nic nie jedzą, rodzice porzucaja je na pewna śmierć, te smutne oczy, pamiętam do dzisiaj, poszłam później na zakupy, musiałam powstrzymywać łzy patrząc na półki uginające się od jedzenia. Ludzie zastanawiali się nad kupnem kolejnej ozdóbki, która będzie tylko zbierała kurz na regale. Chciałam wykrzyczeć wszystkim dookoła, ludzie otwórzcie oczy, tam gdzieś umieraja dzieci, wystarczy łyk mleka, kęs chleba a wy wydajecie pieniadze na pierdoły!!!Dlatego cieszę się z każdej nowej osoby, która tutaj pisze : przyłączam się do was, chcę pomóc ! Nie ma słów które mogłyby podziękować!
|
#354 |
|
Zakorzenienie
|
natii4, mozesz wysłać na post restante. Tak mysle. A mailem dasz siostrze Józefie znac, ze taka paczka do niej poszła. Jak będzie kiedys w Lusaka to sobie odbierze.
|
#355 |
|
Rozeznanie
|
Smutny ten list ,a tymbardziej w tej chwili przed swietami daje dużo do myslenia
![]() Dziewczynki ja w sprawach okulistycznych zielona jestem kompletnie,co to okulary jednoogniskowe? W jakim języku oni tam rozmawiają?chyba angielski i jakiś miejscowy?Bo czy np. Pismo Św. moze byc w jezyku polskim? |
|
|
|
#356 |
|
Zakorzenienie
|
mimi - ja sądzę że siostra miała na myśli aby pomóc jej kupić takie biblie na miejscu, przecież to jest zbyd ciężkie do wysyłki.
Nie wiem co siostra miała na myśli pisząc składanki ? chyba puzzle? no a piłki to oczywiście dmuchane, w lecie tego pełno, a teraz to gorzej ![]() co do okularów, to też nie noszę i nie znam się o krople i maści zapytam w aptece, są też jakieś zioła na oczy do okładów. Znajdzie sie tu napewno jakiś okularnik to nam wyjaśni. Czekam też na wiadomości od lekarza, który był tam na praktyce to będą jakieś fachowe informacje. ![]() Z różańcami nie powinno być problemu, widziałam takie misyjne wiele razy.
|
#357 |
|
Rozeznanie
|
Chyba masz racje ksiązki są cięzkie
![]() Składanki tez w pierwszym momencie skojarzyły mi sie z puzzlami,piłki czasem w marketach są takie do siatkówki lub noznej jeszcze nie napompowane,ale nie zawsze. |
|
|
|
#358 |
|
Rozeznanie
|
Moze wpisze wszystkie potrzebne rzeczy do wysyłania w jednym miejscu,będzie łatwiej,bo wątek szybko sie rozrasta.
Oczywiście jeszcze raz przypominam ze w Zambii warunki sa tropikalne i średnia temperatura to ok.40C więc duzo rzeczy moze sie zepsuc,najlepiej wysyłac coś suszonego lub proszkowanego. Jeśli paczki są większe,to muszą byc różnorodne-wszystkiego po troszku , zeby na miejscu pracownicy z poczty nie prosiły o dzielenie sie.Jedzenie: budynie!!!!~! dzieci bardzo lubią kaszki mleko w proszku zupki typu"gorący kubek" kisiel sosy kostki bulionowe sojowe kotlety kakao(pomaga na biegunke)najlepiej takie typowe dla dzieci,bo zazwyczaj jest wzbogacane dodatkowo w witaminy przyprawy maka ziemniaczana mak kawa? herbata? suszone warzywa ,owoce opłatek Barwniki spozywcze do waty cukrowej Nasiona: Słonecznika jadalnego!!!Duże nasionka na olej. Kapusta,Pomidory,cebula,c ukinia,kalarepa i inne(uwzględniając warunki )Leki(tu najlepiej zapytac w aptece czy przezyją wyprawe do Afryki,bo leki są drogie i szkoda zeby coś sie zmarnowało)powoli bedziemy dopisywac nazwy: Polopiryna S witaminy w tabletkach,w proszku np.Vibowit;B-kompleks pudry,zasypki,masci dla niemowlaków(np.SUDOKREM; Tormentiol;Pantacrem;Alan tan;Linomag(najlepiej zielony)) antybiotyki np. w saszetkach;zasypka na cięzko gojące sie rany-ACUDEX,Dermacol(zółta zasypka) wszelakie maści i krople do oczu plastry(tez kolorowe dla dzieci) gaziki LEKO,opatrunki,bandaze pałeczki kosmetyczne(te do uszek) węgiel i inne na problemy zołądkowe,na biegunke(np.TANINAL; Laremid) środki odkarzajace igły,strzykawki wapno przeciwbólowe okulary do czytania,patrzenia,w tym zwykłe p/sloneczne Inne Ubrania,butki w pierwszej kolejności dla dzieci ale inne tez sie przydadzą Zabawki: Kredki,Kolorowanki,Pilki, Baloniki,Skakanki,,Puzzle ,pacynki?,pluszaki?lalki itp.?Naklejki różańce pięciokolorowe ozdoby choinkowe,łańcuszki ,ognie zimne Nitki,igły do szycia Pasta d/zębów ,szczoteczki Ręczniki Kora material na ubranka(lekki) Szare mydło Smoczki,butelki dla niemowlaczków,pieluszki tetrowe Szampon,gąbka kapielowa będziemy wspólnie dopisywac nazwy leków,inne potrzebne rzeczy ![]() prosze o uwagi,np. przy czymś ze znakiem ? czy to jest potrzebne Edytowane przez mimi44 Czas edycji: 2006-12-08 o 16:01 |
|
|
|
#359 | |
|
Zakorzenienie
|
Mimi, swietny pomysł! Nie trzeba będzieszukac i mozna to co jakiś czas wkleić na nowej stronie.
Tylko wykresl zupki chińskie! To same konserwnty i maja bardzo mało wartości odzywczych. a jeszcze dzieci dostana od tego biegunki. Moim zdaniem do wykreslenia. A zamiast galaretek wstawiłabym kisiel. Przypominam adres i numer konta: Cytat:
|
|
#360 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytałam list od siostry Józefy. Przemyslałm.
Bardzo mi się podobał. Szczególnie słowa o tym, ze siostra nie popiera sierocinców. Myślę tak samo. Jesli dziecko zostaje sierotą to najlepiej gdy zajmuje sie nim ktos bliski, ciocia, babcia, starsze rodzeństwo. Tylko problem w tym, ze te osoby mają juz do wykarmienia niezła gromadkę. i jeszcze jedno dziecko stanowi problem. I wtedy "adopcja serc" jest wspaniałym wyjściem. Bo odciąza osobe wychowująca dziecko finansowo i jednoczesnie daje dziecku szanse na dobre zycie. Na skonczenie szkoły. Cały list smutny mi sie nie wydawał. Może ja nie jestem taka bardzo uczuciowa. Był bardzo madry ale nie smutny. Pokazywał nam, że mozna pomóc, ze życie tych ludzi nie jest bez nadziei. Że są na świecie ludzie, tacy jak Siostra, którzy niosa im pomoc. Ze my mozemy pomóc. Nie mysle ciągle o tym, że ja jem chleb a ktos nie. Ze ja cos mam a ktoś inny umiera z głodu. Wiem o tym i to mi wystarcza do działania. Mam pieniadze, jedzenie itd. Po to, zeby życ dobrze i zeby mojej rodzinie żyło się dobrze. Ale także po to, zeby się podzielic.
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.

najbardziej opłacaja się duze paczki w przeliczeniu na 1 kg, ale jak juz wcześniej zauwazyłaś poczta w takich wypadkach dostaje więcej niz dzieciaczki to przelewy wydaja sie być logicznym rozwiazaniem.
jesteście wspaniałe, dziewczyny.

siostra Józefa marzyła o tym od 2 lat - to jej pomysł, a my zrobiliśmy to w kilka dni !

oni tam na miejscu wiedzą lepiej czego najbardziej potrzebuja w tej chwili(chociaż potrzebne jest wszystko).Taka paczuszka do 4kg kosztuje 76zł srednio,i to nie jest priorytet więc leciec bedzie 2 mies. a wbrew pozorom 4kilo to nie tak duzo
?
Ciesze sie, ze moge pomoc, dzis nie moglam pojechac na zakupy, ale jutro sie wybiore, jestem pelna podziwu dla siostr, sa takie dzielne i dobre, zebym choc w czesci mogla taka byc...