|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% |
Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
0 | 0% |
Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
0 | 0% |
Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
2 | 3,39% |
Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
2 | 3,39% |
Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
4 | 6,78% |
Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
22 | 37,29% |
Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
15 | 25,42% |
Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
6 | 10,17% |
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
8 | 13,56% |
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
kism no widzisz, może ona mówiła o 50g, ja mam zaległości ostatnio, więc nie doczytałam, że o tym pisałyście. Dzięki.
Co do wanienki to w łazience ja niestety nie mam miejsca. Może z tym łóżkiem to rzeczywiscie nie jest najlepszy pomysł, w takim razie zostanie podłoga a potem jak już się oswoję to może pomyślę o tym stojaku. Narazie nie kupuję. Zastanawiam się cały czas nad laktatorem, nie wiem czy kupować czy narazie nie kupować. 2 koleżanki-matki polecają zeby się wstrzymać, ale boję się, ze w szpitalu będzie problem z mlekiem...ale wtedy najwyżej mąż kupi. Kupujecie ? |
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Kurde skończył mi się euthyrox
![]() ![]()
![]() Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
![]() ![]() |
![]() |
#63 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Meldujemy sie w nowej czesci
![]()
![]() |
#65 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W szpitalu powinien być laktator ewentualnie trzeba dokupić sobie czasem jakąś końcówkę lub sterylizują swoje. Jak masz obawy, to dzwoń do swojego wybranego szpitala i zapytaj, czy jest tam laktator, czy trzeba mieć jakieś swoje części... Sprawdź, czy są dostępne w jakimś pobliskim sklepie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Coś mi się jeszcze o uszy obiło że jak 33 dni za które płaci pracodawca są na przełomie roku to od stycznia ponoć liczy się od nowa 33 dni i dopiero potem zus przejmuje.
![]() Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Rozeznanie
|
Witam w nowej części
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Słyszałam serduszko dzidziola ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() lekarza mam zakręconego wypisał mi 2 skierowania na te same badania ![]() ![]() ![]() aaa i wywalam moją wagę bo dodaje kilogramy, zacznę się w przychodni ważyć albo na mojej odejmować 3kg żeby się zgadzało ![]() Dopadła mnie jakaś infekcja czy coś bo przepisał mi globulki Pimafucin ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
![]() Ale się zdziwiłam, bo szukałam poprzedniego wątku ![]() Rzadko teraz piszę, a to wynika z faktu, że mam uszkodzoną klawiaturę w laptopie i bardzo ciężko i długo to zazwyczaj trwa ![]() U mnie okej, dzidzia kopie i rośnie ![]() Rwa dalej nap*****la, ledwo chodzę, więc głównie siedzę albo leżę. Zaczynam już powoli dostawać fazy po prostu. Mam nadzieję, że mój ginekolog powie mi w piątek jak rozwiązać ten problem. Całuję Was cieplutko w brzuszki w te mroźne dni ![]()
#69 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
1. Moja przyjaciółka nie kupiła i potem na szybko szukanie, wybieranie, i problem z karmieniem. 2. Słyszałam że dobrze jest mieć laktator już w szpitalu wtedy nie ma problemu z pokarmem itd. 3. Moja położna powiedziała że dobry laktator to połowa sukcesu karmienia piersią Tak wiec zamierzam zainwestować w ten punkt wyprawki ![]() Cytat:
Super że taki ruchliwy - przynajmniej radość i spokój masz |
||
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Mi gin nie mowil nic o liczeniu ruchow... pyta sie tylko czy czuje go w brzuchu ...
powinnam cos liczyc ? jak to robic ?
#71 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Teraz znowu zacznę się bardziej oszczędzać, jak po powrocie ze szpitala w grudniu i mam nadzieję, że będzie OK ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Michalowa79 Czas edycji: 2012-02-06 o 16:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#74 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
no agata kiedyś podała takie info i z tego co doczytałam to tak właśnie jest, nawet jeśli przerwy między kolejnymi zwolnieniami nie było. Bynajmniej ja do takich informacji w necie dotarłam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#76 |
Wtajemniczenie
|
Gaabbi, Perse - gratuluję!
![]() Kism - nie zrozumiałyśmy się z tymi wcześniakami. Pewnie, że gdyby było zdrowe dziecko z pełną szansą na normalne życie, to ratować! Nie mam pojęcia, jak sprawdzą się butle TT, synka miałam na Avencie. TT dopiero wchodziły, więc się nie załapaliśmy ![]() ![]() ![]() Perse - ja na pewno wzięłabym dwie butelki - łatwiej się myje kilka naraz niż po jednej, poza tym zawsze lepiej mieć dwie - nawet na jakieś wyjście na spacer - możesz nie mieć możliwości umyć - przeciez nie bedziesz myła butli np. w publicznej toalecie ![]() Jeżeli chodzi o ten klin na łóżeczko - sama nie miałam, bo pojawiły się całkiem niedawno i też się nie załapaliśmy ![]() ![]() Jeśli chodzi o ruchy dziecka - ja nie liczyłam. Wiem, że liczenie zaleca się w ciąży zagrożonej przede wszystkim. Normalnie wiadomo, że dziecko w brzuchu ma fazy aktywności i snu i jakoś chyba każda z nas wie, że przynajmniej co kilka godzin wyczuwamy, jak dziecko się rusza. Gdyby nagle zmieniła się ilość ruchów czy sposób poruszania się naszego dziecka (ledwo wyczuwalne albo odwrotnie - bardzo nagłe i nerwowe) to wiadomo, że trzeba skonsultować się z lekarzem. Ale w zdrowej ciąży żeby siedzieć, liczyć i notować?.... moja lekarka jest taka raczej z tych dokładnych, ale ani wcześniej ani teraz nie zalecała mi nic takiego. Jakoś normalne wydaje mi się, że rozróżniamy powoli okresy naturalnej aktywności i odpoczynku, więc dopiero jak coś nam wydaje się niepokojące, to trzeba skonsultować się z lekarzem. Jaki sens ma liczenie, czy dziecko ruszyło się 15 czy 16 razy, jeżeli zawsze o tej porze się rusza i my to i tak czujemy?... Wiadomo, że gdyby było trzeba, to bym to robiła bez mrugnięcia okiem, ale jeszcze jak się ma drugie dziecko "na głowie", że tak powiem?... jakoś wolę się pobawić z synkiem czy mu poczytać, niż liczyć ruchy, które i tak czuję, a które kompletnie nie odbiegają od normy... no nie wiem, może się mylę, ale takie jest moje zdanie ![]() Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-02-06 o 17:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#78 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.kadry.abc.com.pl/czytaj/-...zelomie-roku-1 tu jest ładnie wyjaśnione. W przypadku ciąży i ciągłości zwolnienia pomimo przełomu roku nadal płaci ZUS ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez Michalowa79 Czas edycji: 2012-02-06 o 17:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#79 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dzwoniłam do tej kliniki, co byłam na badaniu, to powiedziała mi pani, że pewnie się płyta nie nagrała ![]() ![]() Dzięki za próbę pomocy. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
Michalowa79 nie wiem, może ja nie umiem czytać ze zrozumieniem, ale to co wkleiłaś moim zdaniem potwierdza to, co napisałam wcześniej:
Jeśli choroba przypadnie na przełomie grudnia 2011 r. i stycznia 2012 r., to sytuacja pracownika zależy od tego jakie świadczenie pobierał w ostatnim dniu w roku. A zatem, jeśli 31 grudnia 2011 r. pobiera wynagrodzenie chorobowe finansowane ze środków pracodawcy, wówczas od 1 stycznia 2012 r. nadal je będzie otrzymywał, oczywiście jeśli nadal jest chory. Przy czym, limit 33 lub 14 dni prawa do wynagrodzenia chorobowego w danym roku kalendarzowym liczony jest na nowo od 1 stycznia 2012 r. Przykładowo, 30-letnia pracownica zachorowała 5 grudnia 2011 r. Jest to jej pierwsza choroba w 2011 r. Przedstawiła zwolnienie lekarskie do 31 grudnia 2011 r. Pracodawca zapłacił jej wynagrodzenie chorobowe za 27 dni. Na początku stycznia pracownica przedstawiła kolejne L-4, od 1 stycznia do 15 stycznia 2012 r. W takiej sytuacji od 1 stycznia 2012 r. limit dni wynagrodzenia chorobowego wypłacanego ze środków pracodawcy – w tym wypadku 33 dni - liczony jest od początku. Ja miałam bardzo podobną sytuację, bo byłam na zwolnieniu od 8 grudnia. Z tego co wtedy szukałam to jest jedna zasada, ze Pracodawca płaci zawsze za pierwsze 33 zwolnienia w DANYM ROKU kalendarzowym a nie za 33 dni pierwszego zwolnienia. Tu ktoś to fajnie napisał http://forumprawne.org/prawo-pracy/1...omie-roku.html Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2012-02-06 o 17:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#81 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Laki na wypisie wyczytałam że mam łożysko 2 stopnia.To chyba nie jest za dobrze.W szpitalu nikt mi nic na ten temat nie powiedział ![]() Kism twój numer mam wklepany w telefon na wszelki wypadek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Zadomowienie
|
Gaabbi no szkoda, że się nie nagrało, może jeszcze jakoś otworzycie. Ja też miałam taką sytuację po tym usg genetycznym. Przyjeżdzam do domu, odpalam płytę a tam jakieś wielkie dziecko z otwartymi gałami. Moje wtedy miało 7mm.
Zadzwoniłam do lekarza i okazało się, że nagrał mi usg poprzedniej pacjentki. Zaproponował żebym przyjechała jeszcze raz, bez kolejki już, ale nie będę specjalnie jechała do innego miasta żeby usg sobie zrobić tym bardziej, że wtedy mi zależało żeby było wszystko ok, bo martwiłam się o przeziorność. |
![]() ![]() |
![]() |
#83 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przepraszam jeśli kogoś wprowadziłam niechcący w błąd. Byłam przekonana że w grudniu już byłaś na zasiłku z ZUS. W przypadku jednak Efijy która 31 grudnia skończyła okres wypłaty przez pracodawcę i dostała pismo że przekazuą dokumenty do wypłaty obstawiam że będzie płacił ZUS. No ale zobaczymy jak dostanie pieniążki - daj znać kto płaci jak 33 dzień wypada 31.12 ![]() Edytowane przez Michalowa79 Czas edycji: 2012-02-06 o 17:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
Michalowa79 no właśnie tak myślałam, że stąd te nasze rozbieżności.
U Efijy jeśli 33 dni minęły 31 grudnia to teraz styczeń płaci już ZUS o ile dobrze to interpretuję (bo to ona pytała a ja tylko wtrąciłam swoje 3 grosze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32110522]Nie, nic więcej nie mówił. Tylko jeszcze pytał dwa razy, czy siedzę w domu czy pracuję, ale ja powiedziałam, że jestem na L4 to nie ciągnął tematu - może kazałby zrezygnować z pracy
![]() I jeszcze położna w tej przychodni zaproponowała mi szkołę rodzenia - u nich jest za darmo! I tylko dla mam! To by było super dla mnie, bo po 1 - za darmo ![]() Aha, jeszcze się pochwalę, że mój syn-akrobata dotykał na USG czoła prostymi nogami ![]() Oj zazdroszczę, ja jeszcze tydzień czekam... ![]() Zobaczymy co mój powie na twardy brzuszek... ![]() Heh, fajnie musiało to wyglądać z tymi nóżkami... ![]() Dziewczyny, kupiłyście już bujaczki i karuzelki? Możecie wrzucić linki? Nie wiem na co się zdecydować... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#86 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Haha, świetny lekarz ![]() ![]() Cytat:
![]() Buźka i dla Ciebie ![]() Cytat:
Ad. 1 Na taką sytuację już kilka razy radziłam, żeby model wybrać, znaleźć i sprawdzić jego dostępność w sklepie w swoim mieście i w razie potrzeby dopiero wysłać tż lub kogokolwiek ![]() Ad. 2 W szpitalu powienien być laktator. Ad. 3 Co człowiek to opinia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() To musicie się obłożyć jakimiś grami planszowymi, klockami i rysunkami, żeby takie spokojne zabawy mieć, a na obiadki najprostsze i najszybsze rzeczy robić... |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie to samo - pytają czy czuję, mówię że bardzo słabo - a oni nic... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#89 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Bardzo możliwe, że to wina braku odpowiedniego oprogramowania. Ahh... i u rodziców na dvd tez poszło ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.